Google brengt Pixel 4a uit in Duitsland voor 340 euro en kondigt Pixel 5 aan

Google heeft de Pixel 4a-smartphone geïntroduceerd. Deze opvolger van de Pixel 3a heeft een Snapdragon 730G-soc en is in Duitsland vooruit te bestellen voor 340,20 euro. Verder heeft het bedrijf alvast de komst van de Pixel 5 en de Pixel 4a met 5g-ondersteuning aangekondigd.

De Pixel 4a wordt door Google gepresenteerd als een toestel met dezelfde cameraprestaties als de Pixel 4, maar dan voor een lagere prijs. Die prijs bedraagt 340,20 euro in Duitsland. Dat prijsniveau hangt mede samen met een recent doorgevoerde, voor een half jaar geldige btw-verlaging aldaar. Daarmee is het standaardtarief voor bepaalde producten, zoals smartphones, verlaagd van 19 naar 16 procent. Wanneer het toestel precies in Duitsland uitkomt, is niet bekend. In de Duitse Google-winkel kunnen geïnteresseerden op een wachtlijst komen, met de vermelding dat het toestel 'binnenkort komt'. In de VS komt de Pixel 4a voor 349 dollar beschikbaar vanaf 20 augustus.

Het toestel beschikt over een Qualcomm Snapdragon 730G-soc en een 5,81"-oledscherm met een resolutie van 2340x1080 pixels. Het scherm heeft een 19,5:9-verhouding en heeft linksboven een gat in het scherm voor de frontcamera. Er komt geen XL-variant van de Pixel 4a. De accucapaciteit bedraagt 3140mAh, er is 6GB ram en 128GB aan opslaggeheugen. Verder zijn er stereospeakers aanwezig en laden gaat via een usb-c-poort met een meegeleverde 18W-lader.

Links de Pixel 4a en daarnaast een afbeelding waarop de Pixel 4a (5G) en de Pixel 5 zijn te zien

Google heeft net als bij de Pixel 3, 3a en 4 dezelfde Sony-camerasensor toegepast, te weten de IMX363. De camera op de achterkant is een 12,2-megapixelexemplaar met pixels van een formaat van 1,4μm. Het diafragma bedraagt f/1.7 en video's opnemen kan in 1080p met maximaal 120fps of in 4k met maximaal 30fps. Er is geen ultragroothoekcamera of een telelens aanwezig en de frontcamera is een 8-megapixelexemplaar. Volgens The Verge zijn de foto's van de Pixel 4 en de nieuwe Pixel 4a nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Wel duurt het verwerken van de foto's langer bij de Pixel 4a, omdat deze de Pixel Neural Core mist, een aparte chip voor de beeldverwerking.

Google heeft ook alvast de Pixel 4a (5G) en de Pixel 5 aangekondigd. Daar zegt het bedrijf nog weinig over, al meldt Google wel dat het in de herfst meer informatie over deze toestellen naar buiten zal brengen. In tegenstelling tot de reguliere Pixel 4a hebben de Pixel 4a (5G) en de Pixel 5 ondersteuning voor 5g. De 5g-variant van de Pixel 4a gaat in de Verenigde Staten 499 dollar kosten; Google noemt nog geen prijs van de Pixel 5. Net als de eerdere Pixel-smartphones komen de Pixel 4a-toestellen officieel niet uit in Nederland en België.

Google Pixel 4a Google Pixel 4
Scherm 5,8"-oled, 60Hz
19,5:9-verhouding
FHD+-resolutie
443ppi
5,7"-oled, 90Hz
19:9-verhouding
FHD+-resolutie
444ppi
Soc en chips Qualcomm Snapdragon 730G
Titan M-beveiligingschip
Qualcomm Snapdragon 855
Pixel Neural Core
Titan M-beveiligingschip
Ram 6GB 6GB
Opslag 128GB 64GB of 128GB
Camera's Primair: 12,2Mp, f/1.7-lens, 77 graden Primair: 12,2Mp, f/1.7-lens, 77 graden
Tele: 16Mp, f/2.4-lens, 52 graden
Frontcamera 8Mp, f/2.0-lens 8Mp, f/2.0-lens
Accu 3140mAh 2800mAh
Besturingssysteem Android 10 Android 10
Afmetingen 144x69,4x8,2mm 147,1x68,8x8,2mm
Gewicht 143g 162g
Aansluitingen Usb-c Usb-c
Overig Geen draadloos laden Draadloos laden
Prijs 340,20 euro in Duitsland 64GB: 749 euro
128GB: 849 euro

Door Joris Jansen

Redacteur

03-08-2020 • 18:09

232 Linkedin

Submitter: CLB

Reacties (230)

230
226
129
8
0
82
Wijzig sortering
Voor mij is dit de telefoon die een aantal belangrijke dingen precies goed doet.

Compact. Ik heb kleine handen, en houdt wel van een relatief kleine telefoon die zich lekker vastpakt. Ik ben ook niet van plan langdurig video of film te kijken.

Software. Schoon, snel, langdurige ondersteuning.

Camera. De beeldverwerking van google vindt ik een erg mooie look hebben. Night Sight is een geweldige modus die ook in daglicht zorgt voor meer detail en minder ruis.

Prijs. Voor 350 euro krijg je toch wel een mooie telefoon. Je bespaart veel op de behuizing en processor. Maar aangezien ik geen spelletjes speel zul je daar in de praktijk weinig van merken qua snelheid.
Anoniem: 1330988
@xGeoThumbs3 augustus 2020 19:26
Marques vindt de telefoon helaas juist wat laggy aanvoelen. Een SD 730 en 6 GB RAM zijn zeker OK specs maar als je zoals ik een midrange telefoon zoekt die 3-4 jaar mee moet kunnen dan is dit helaas geen goede kandidaat.
Sorry, maar wat Marques zegt is totaal onbelangrijk, zijn "revieuwers" die een toestel een paar dagen gebruikt niet op een natuurlijke manier en haan ze door naar de volgende.

Er zijn sowieso kleinere Youtubers die een toestel langer testen en daily taken tests.

Ik heb een pixel 3a, ja soms hangt het met bepaalde taken (voornamelijk omdat ik mijn geheugen vol zit en ik op Android 11 ben) , en laden van de apps is langzamer als je side by side vergelijk, maar op dagelijkse gebruik dat is amper merkbaar. Alle animaties draaien soepel, voornamelijk de nieuwe gestures animaties
Juist als reviewers veel toestellen gebruiken, kunnen ze goed vergelijken.
Als je moet kiezen uit een aantal toestellen, is misschien juist jouw mening totaal onbelangrijk, aangezien jij niet weet hoe andere telefoons het doen.
Je kan ook niet zomaar stellen dat MKBHD het toestel niet op een natuurlijke manier gebruikt, want dat weet je eigenlijk niet. Het enige dat je weet is dat hij zegt dat hij alle toestellen op een soortgelijke manier gebruikt en test en op basis daarvan een mening heeft.

Het draait uiteindelijk allemaal om vertrouwen als je reviews tot je neemt, maar ik vind je reactie dat ze per definitie totaal onbelangrijk zijn nogal kort door de bocht. Je geeft je persoonlijke mening dat de Pixel 3a soepel werkt en concludeert op basis daarvan dat een reviewer die aangeeft dat hij de 4a niet heel soepel vindt aanvoelen het mis heeft.
Zijn enige mening is: "the phone doesn't feel fast, and this makes me concerned about how long it will last"

Geen enkele meetbare data, puur gevoel, en wanneer wordt gekeken naar performance te tests zijn "Lets see how many apps we can open until the phone needs to reload" of een commerciële benchmark, hoewel genoeg fabrikanten zijn betrapt met cheating.

Waar is de uitleg over hoe de smartphone reviewed is? Met welke gebruiker in gedachten? Je kunt niet zo maar een toestel van 800€+ reviewen op het zelfde manier als een toestel van 400€.

Revieuwers zoals Gary Sims heeft zijn eigen benchmarking gebouwd om toestellen te testen, zodat deze niet te cheaten is.

Juan Carlos Bagnell doet verschillende soort reviews en tests afhankelijk van welke soort toestel, zoals deze video rendering tests , en zijn Pixel 3a review is gewoon down to earth, wat doe je met je telefoon en wat heb je nodig om je taken uit te voeren.
Wellicht komt het door mijn Android ervaring dat ik zijn mening juist gelijk 'geloof'.
Ik heb ruime ervaring met het platform (o.a. Nexus 5, Nexus 6p, Pixel 3) en het is bij elk toestel is het nog zo geweest dat hij na 2-3 jaar lang niet meer zo soepel werkt als aan het begin. De camera duurt lang om op te starten om maar eens een voorbeeld te noemen. Dit terwijl ze het eerste jaar super snappy en vloeiend waren.
Als dan een toestel met een mid range soc in het begin al niet zo soepel aanvoelt, kan ik me goed voorstellen dat dit twijfels oproept over de gebruikservaring over 2 jaar van nu.

Ik vind hoe een toestel aanvoelt eigenlijk juist veel belangrijker dan benchmarks, ook al zijn het eigen gemaakte benchmarks. Die boeien mij totaal niet :-).

Maargoed, ik vond eigenlijk alleen je opmerking dat Marques' mening totaal onbelangrijk is iets te kort door te bocht, vandaar mijn reactie. Dat je zelf andere zaken belangrijk vind in een telefoon of eigenlijk in een review van een telefoon is prima, maar naar mijn idee wel een wat eenzijdige belichting van het geheel.
Ik heb net een nieuwe Pixel 3a. Heb je misschien nog tips om te voorkomen dat hij langzaam wordt? Weet je waardoor het werkgeheugen bij de jouwe zo vol raakt? Ik houd 'm overigens voorlopig op Android tien.
Er zijn volgens mij heb wonderlijke tips.

We moeten accepteren dat het geen flagship is, langzamere cpu, opslag geheugen en "maar" 4GB ram zijn merkbaar, denk in het openen van apps, of switchen tussen apps als de andere app opnieuw geladen moet worden.

Soms stottert de telefoon, maar om eerlijk te zijn, heb ik tot heden geen Android toestel gezin waar af en toe een rare lag niet gebeurt.

Ik gebruik mijn telefoon voor werk ook , en dit betekent vaak tussen email, docs & sheets switchen, zit dagelijks in verschillende Meets call en als ik tussendoor iets moet opzoeken werkt dat goed, maar soms hangt alles, maar ja alweer is dat puur door de telefoon? Is dat android of Google Meets die crappy is, geen idee. Hoor andere collega's, zelfs met iPhone die zeggen dat Meets zorgt dat alles sloom voelt, toch werkt dat nog altijd beter dan mijn werk laptop met een dual core i5 en 8GB ram

Ik zou adviseren om je opslag niet vol te laten lopen en af en toe je telefoon opnieuw te starten.
OK dank voor de info!

Ik verwacht inderdaad geen wonderen. En hij is zo oneindig veel sneller en soepeler dan mijn LG G2 van 2014 dat ik er sowieso heel blij mee ben voorlopig. Overigens zie ik vaak genoeg ook mensen met haperende of trage applicaties op hun Iphone.
Wow, knap dat je dat scherm zo lang hebt kunnen heel houden. Bij mij was hij in 3 maanden twee keer gebroken. Ik denk een prima keuze. Ik heb spijt van mijn exynos 990 uitgeruste galaxy s20, echt een drama met accuduur hierdoor.
Helaas heeft mijn G2 wel een flinke barst. Hij is één keer in al die tijd op een harde vloer gevallen. Daarnaast zit er nog een ongevoelig stuk ergens aan de bovenkant. Maar hij doet het verder nog wel.

Wist niet dat de S20 zo'n slechte accuduur had. Kan het helpen om de resolutie lager te zetten of de schermverversingssnelheid?
Niet mee eens, je moet geen wonderen verwachten, maar deze kan prima mee voor een lichte gebruiker voor 4 jaar. Niet voor zwaar gamen, wel voor Whatsapp, internet en vakantie foto's.
Na vier jaar krijg je in de regel al even geen support/updates meer ;)
Maar dat betekent niet dat je telefoon plotseling niet meer werkt. Ik weet dat we hier op Tweakers denken dat geen updates krijgen dat het toestel minder interessant is, maar het werkt dan nog prima.
Klopt. En je hebt ook een punt. Het is niet mijn ding, een updateloze telefoon - maar snap heel goed dat niet iedereen het even breed heeft. Plus als ik iemand anders blij kan maken met de toestellen die ik niet meer gebruik, doe ik dat graag.

Opletten dat we e-waste tegengaan is ook belangrijk. Laptops / desktops koop ik refurbished / tweedehands; servers nieuw en na afschrijving gedoneerd voor een goed en lang tweede leven :)
Dan moet je er geen bankzaken mee doen.
Dat is dan óók de verantwoordelijkheid van de bank om je bankapp te blokkeren op een 'verouderde' telefoon. Zolang ze dat niet doen draagt de bank op zijn minst medeverantwoordelijkheid voor eventuele schade.
Denk jij dat een niet technische onderlegde gemiddelde gebruiker zich ook maar één seconde druk maakt over een laatste beveiligingsupdate?
Ik zou uit mijn hoofd niet eens weten welke patch ik nu heb en ik flash al roms sinds de HD2.
Naja er zit een verschil tussen toestel dat is laggy is en geen wonderen verwachten. Voor een 200 euro toestel verwacht ik lagg zoals een alcatel toestel. Maar van zo’n google phone’ hmm nee.
Denk dat je beter af bent met de OnePlus Nord in dat geval.
Ik heb altijd enorm veel baat bij het veranderen van de animatiesnelheid. Als die op 1x staat dan krijg ik er spontaan kriebels van. 0.5x is fijn als je telefoon nog gewoon normaal werkt, en 0x maakt een gigantisch verschil wanneer je telefoon echt langzaam begint te worden. Dit heeft voor mij de levensduur van m'n vorige telefoon drastisch verlengd.

(Developer options > Window animation scale / Transition animation scale / Animator duration scale)
Dat is ook altijd 1 van de eerste dingen die ik doe bij een nieuw toestel. Het is niet de bedoeling dat je nieuwe toestel veel trager aamvoelt dan je oude ;).

Het is wel elke keer weer zoeken waar de ontwikkelaarsopties zitten, want die moet.je zelf nog unlocken. Nog steeds vreemd dat dit niet standaar unlockt is ergens.
De Snapdragon 765G in de Nord is een nieuwere generatie dan de 730 in de Pixel 4A. De klok is een tikje sneller, de transistors zijn 7 ipv 8 nm, de 765G ondersteunt snellere opslag en het opmerkelijkste verschil is wellicht het 5G-modem in de 765G. De keuze voor de betere midrange ligt dus voor de hand. Er is niks mis met een 765G soc en de kans is groot dat die in mijn volgende telefoon zit.

Ik hoef geen high-end soc, om dezelfde reden dat er geen high-end CPU in mijn PC zit. Het is pure overkill, zeker als je geen spelletjes speelt.
Hoezo bagger SoC? Snapdragon 765G is een midrange SoC, maar zeker geen trage en de specs van de Nord zijn verder prima te noemen (8GB/128GB, 5G) voor een zeer scherpe prijs (€399).
Ik heb een tijdje een 3a gebruikt, en daar merkte ik niet zo zeer lag, en die heeft een oudere wat langzamere soc.

Nu kan dat er ook aan liggen dat ik geen S20 of Oneplus 8 Pro gewend ben met 120hz schermen en de state of the art processoren. Marques heeft heel veel vergelijkingsmateriaal om mee te werken, dus ik geloof hem. Voor mij, voor deze prijs is het denk ik geen probleem.
Andere Youtubers delen de mening van MKBHD niet. MrMobile zegt bijvoorbeeld dat het heel vloeiend werkt. Daarnaast werkte de Pixel 3a met een mindere krachtige SoC al prima, dus geen idee waarom dit bij de unit van Marqués niet het geval is.
Noem jij 5.8 inch compact??????
144x69,4 noem ik in 2020 absoluut compact als je een nieuwe moderne Android telefoon wilt kopen.
Het toestel is bijna net zo groot als de iPhone SE 2020 maar dan zonder bezels. In deze tijd kan(/moet helaas) je dat wel compact noemen. Hier een vergelijking met de Nord, SE en de 4a.
https://www.phonearena.co.../phones/10750,11407,11311

[Reactie gewijzigd door Gohan040 op 3 augustus 2020 21:14]

Ja, want het heeft nauwelijks bezels. 5.5 inch telefoons zoals de iPhone 8 Plus zijn veel grotere toestellen omdat ze dikke randjes boven en onder hebben. De screen to body ratio speelt een grote rol.
De Pixel-lijn (en voorheen de Nexus-lijn) zijn de beste Android smartphones als je het mij vraagt. Je krijgt er inderdaad - in vergelijking met Android - lang en regelmatig updates op. Ook is het qua hardwarematige beveiliging een stuk beter dan de meeste Android telefoons. Dat is niet alleen bijvoorbeeld full verified boot, een hogere entropy, maar ook zaken als een Titan M.

De Pixel 4a is niet IP67/IP68 gecertificeerd. De voorganger was dat - helaas - ook niet. Ook al heb ik geen enkel probleem met vocht in de 3a gehad - spatwaterdicht is 'ie sowieso. Maar dat is wat anders dan de eisen die de certificering stellen. En let ook op, de Pixel 4a die nu is uitgebracht is ook niet 5G compatible. Later volgt er mogelijk een tweede versie / revisie die dat wel is.

Afgezien van deze twee zaken lijkt het mij een heerlijke telefoon :)
Op andere telefoons kun je ook langer dan 2 jaar ondersteuning krijgen. De S7 heeft bijvoorbeeld dit jaar al enkele beveiligingsupdates gehad.
Beveiligingsupdates inderdaad maar mijn Pixel 3A krijgt iedere maand wel een update en ook direct de nieuwste Android versie, dat is toch wel fijn. Samsung maakt qua hardware geweldige telefoons alleen al die bloatware is voor mij echt een showstopper.
Ik heb een S7 Edge liggen (SM-G935F). Op SamMobile heb ik gekeken naar de updates. Dat is nu patch level 01-07-2020, vrij recent dus. Maar, de vorige was 01-01-2020 - een "gat" van een half jaar.

Plus, volgens mij zijn de monthlies van de eerste alleen Android, de monthlies van de vijfde ook met firmware updates (hardware, baseband, etc).

Voor mij is dat voldoende om dat toestel niet als daily driver te gebruiken. Maar ik ben dan ook erg toegespitst op security ;)
Perfecte telefoons inderdaad. Ik heb onlangs m'n Pixel 1 door de Pixel 3A vervangen. De 3A was niet alleen goedkoper, maar de camera is zo veel fijner in gebruik door de OIS, en ik heb ook geen last meer van de autofocus die m'n video's nogal eens wilde verprutsen. Perfecte telefoon met headphone jack, zeker voor de prijs.
Ik heb net een Samsung Galaxy a51 gekocht. Met een korting maar de normale prijs ligt zo dicht hier tegen dat ik vrees dat je beter deze pixel koopt. Ik ga hem niet terugsturen, maar ik kan me voorstellen dat mensen dat wel zouden doen. Samsung is laggy, komt het door de bloat? Foto's en scherm zijn heel mooi, maar bij deze pixel verwacht ik zelfs nog meer.
Compact? Dan had ie nog minsten een cm minder hoog moeten zijn wat mij betreft.
Overige punten: eensch ;)
Voor de belgen onder ons die hem willen bestellen: ik zie dat hij ook in frankrijk uit komt dus waarschijnlijk zal hij via de fnac website ook te bestellen zijn 😉
Bedankt voor de tip!
Zijn er nadeelen als je via Duitsland bestelt? Of gewoon wachten tot NL release? Any datums?
De Pixels worden niet uitgebracht in NL, maar zometeen vast wel via Amazon(.de) te verkrijgen.
De pixel 3a / 3a xl is nooit echt leverbaar geweest, ook niet via Amazon Duitsland helaas (heb het 4x geprobeerd, telkens weken lang moeten wachten en dan uiteindelijk hebben ze mijn order geannuleerd).

Heel vervelend dat Google de BeNeLux markt links laat liggen. Ben dan uiteindelijk maar zelf tot in Aken gereden om m'n Pixel 3a XL te kopen (super tevreden mee!).
Serieus? Ik heb de Pixel 3a gewoon bij Alternate in Belgie gehaald.
Ik ben gewoon naar de MediaMarkt net over de grens in Duitsland gereden, en een pixel 3a gekocht. Die hadden ze gewoon op voorraad, in zwart en in wit. Makkelijker dan via Amazon :)
De Pixel 3 en 3A lagen gewoon op stock bij Saturn en Mediamarkt in Duitsland.
Gewoon even tot over de grens rijden.
Boycot Amazon niet standaard Google producten om het op een aantal vlakken concurrenten van elkaar zijn?
Vanaf 10 september te bestellen in eu, vanaf 1 oktober wordt hij geleverd. Nog 2 maanden wachten :z
Ik vind het schandalig. Mensen wachten al vanaf mei en iedere andere fabrikant heeft geen issues met shipping. Ik snap er geen zak van.
Dave2D spreekt er ook over. Over waarom ze vandaag de announcement gedaan hebben.
De OnePlus Nord is vanaf 4 aug te bestellen, met de announcement te doen al kunnen ze mogelijke kopers overtuigen om toch te wachten.
Ondanks dat hun product nog niet klaar is om verkocht te worden.
Het rare is dat deze strategie totaal geen zin heeft.
De Nord komt niet in de US uit dus zal de Pixel 4a daar geen competitie van OnePlus hebben. De Pixel 4a komt pas in oktober naar de EU. De nord komt morgen al uit dus heeft 2 maanden voorsprong op de Pixel 4a.
Jawel hoor.
Tenzij dat je telefoon kapot is, is even wachten op de pixel 4a geen probleem voor veel mensen als dit het interessantere toestel is.
Er was lang totaal geen info over en dan ga je niet zomaar wachten.
Verder vernam ik dat het toestel 20 augustus beschikbaar zou zijn in de US.

De Nord gaat beschikbaar zijn in de US via een beta programma.

Als laatste mogen we onszelf niet te belangrijk vinden. India is een heel grote markt en in deze prijsklasse enorm belangrijk.
Het is ook de doelmarkt voor de OnePlus Nord.
Mogelijks dat Google dit wilt voorkomen met zijn 4a.
Ik weet niet wat de timeline voor beschikbaarheid is in India.
Creëren van een 'hype'. Nu helemaal de prijs is gezakt naar €350 en gegarandeerd 3 jaar updates krijgt een interessante optie voor de mensen met wat minder budget (of die niet veel uit willen geven).
Google UK had dit getweet
Thanks voor je reactie!
Geen nadelen. Wel een voordeel als je 'm bijvoorbeeld bij Belsimpel (grijze import) besteld dat je dan de garantie in NL af kan handelen.

Verwacht overigens dat het wel even duurt voor hij officieel in NL valt te bestellen.

[Reactie gewijzigd door GroeneThee op 3 augustus 2020 18:32]

Vanaf 10 september te bestellen in eu, vanaf 1 oktober wordt hij geleverd. Waarschijn ook in NL bij belsimpel etc, beschikbaar rond die tijd, tenzij ze hem ergens anders gaan importeren ;)
Waarom worden de Pixels maar in een beperkt aantal landen uitgebracht?

Weet iemand dit?
Ik heb mijn pixel 3xl ook besteld bij een Duitse MediaMarkt en hem daar opgehaald. De telefoon is exact dezelfde als wanneer hij in Nederland geleverd zou worden. Ik werk er al bijna 2 jaar met veel plezier mee, alles werkt perfect :)
 • Lage refresh rate
 • Middelmatige processor
 • Weinig geheugen
 • Matige batterij
 • Goede prijs
Leg 100 euro bij en je hebt een geweldig toestel. De pixel 4a gaat dat niet worden ben ik bang.
Jesus wat een negativiteit. De 4a heeft eigenlijk geen concurrentie in Android land als je naar praktische zaken kijkt ipv de hoogste spec cijfers.

Zie ook deze hele uitgebreide review:

https://www.androidcentral.com/google-pixel-4a-review

De OP Nord is gewoon weer 13 in een dozijn mini tablet. In de VS wel uniek, in Europa heb je met oa Xiaomi prima vergelijkbare alternatieven.

Voor de Pixel 4a heb je die op dit formaat gewoon niet.
Is een oude flagship zoals de P30 al niet beter op elk vlak? Ok, 5 tientjes meer toch echt wel concurrentie voor de 4a niet?
Die is groter én je zal er geen 2-3 grote Android-updates meer voor mogen verwachten. Misschien nog een jaar security-updates.
Ja, het beperkte upgradepath is jammer. Hij is echter qua formaat vergelijkbaar: de P30 is 2 mm korter en 1 mm breder dan de Pixel 3a, dus om het even:)
Edit: typo

[Reactie gewijzigd door wjgboerma op 3 augustus 2020 21:53]

Ik heb overwogen op de pixel 4a te wachten, maar heb toch sinds een week of 3 de Huawei P30 (non pro) gekocht, vanwege de combinatie prijs (€382 toen ik hem kocht), prima camera mét 3x 'zoom' lens en relatief kleine formaat (vergelijkbaar met Pixel 3a).

Ik kom van de Oneplus 5. Ik had liever de puur(dere) Android gehad van de Pixel of Oneplus, maar neem Huawei's EMUI schil voor lief. Huawei apps die er niet af kunnen heb ik in een mapje gezet waar ik verder geen omkijken naar heb en voor de rest vind ik het prima werken, zeker sinds de EMUI 10.1 update.

Ik zal wel voor lief moeten nemen dat ik waarschijnlijk op de onlangs uitgebrachte Android 10 zal blijven, met hopelijk (optimistisch..) 2 jaar beveiligingsupdates.

Mijn ouders zijn in de markt voor een nieuwe telefoon, aan hen ga ik denk ik de pixel 4a aanbevelen: niet te groot, prima camera en pure Android ervaring met goed update-vooruitzicht van Google.
Heb precies dezelfde keuze gemaakt. Bij een abo voor ong. 250,-. Prima deal.
Zie de punten hierboven en dan nog de draak van een schil..
Gefeliciteerd met deze bijdrage, Huawei geeft een gemiddelde smartphone 3jaar beveiligings updates... Dan heb je nu nog 1 jaar en 8 maande beveiligings updates met de p30.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 3 augustus 2020 20:36]

Dat is dan een enorme verbetering ten opzichte van 2,5 jaar geleden. Toen kocht m'n vrouw een Nova 2 en na een jaar werd d'r werk-email geblokkeerd door de corperate security app. Reden: gebrek aan security updates.
Nou ik heb nu een Redmi Note 9 Pro en die gaat dus terug en daar komt een Nord voor in de plaats. Miui vind ik een draak van een android schil. Notificaties komen niet goed door, YouTube pip werkt niet goed, mijn Rabo wallet werkt niet naar behoren (geen pop-up dus niet mogelijk wanneer er om gevraagd wordt een pin in te toetsen), regelmatig freezes, heel veel onnodige apps meegeleverd welke ook nog eens standaard vol zitten met reclame en dan nog het super onoverzichtelijke instellingen menu...
Is dat allemaal niet te fixen met de notificatieinstellingen en ADB?
Helaas niet. Je kan bij elke app afzonderlijk de batterij en rechten aanpassen ja. Maar vooralsnog nog steeds geen PIP voor YouTube. (Bekend probleem) en zoals gezegd problemen met de Rabo wallet. ADB geeft mogelijk tot verwijderen of blokkeren van standaard apps ja maar heb gemerkt hierdoor meer vastlopers te ervaren. Miui.eu was ook niet zaligmakend hierin.

[Reactie gewijzigd door Tweakriez op 3 augustus 2020 19:28]

Oké ik ben benieuwd! Ik heb hem vandaag toevallig in gebruik genomen dus ik moet nog even kijken of ik ergens tegenaan loop. Ik heb altijd met een oude touchwiz schil gewerkt dus ik heb slecht vergelijkingsmateriaal.

Zou je rommelen met de abd tool afraden? Want het heeft bij jou dus voor problemen gezorgd
Persoonlijk zal ik de volgende keer de boel gewoon op disabled zetten of in een apart mapje plaatsen.

Het terugzetten van miui.eu naar stock en locked ging ook nog niet van een leien dakje. Ik wil in de toekomst ook niet meer unlocken of rooten en aangezien ik een (zo goed als) stock android ervaring fijn vind is een Xiaomi toestel voor mij geen optie meer.
Ja MIUI zou je dan voor lief moeten nemen. Inderdaad een draak. Dus dan is de 4a helemaal uniek.
Ik heb hem sinds donderdag en ben er vooralsnog prima tevreden over. Gewoon 2 dagen met een accu met vrij intensief gebruik is heerlijk.

Hier en daar wat gerommeld in de instellingen en die meegeleverde apps ben ik nog niet als hinderlijk tegen gekomen.

Instellingen menu zoals ik hem heb is gewoon prima te doen. Zie niet wat er onoverzichtelijk aan zou moeten zijn.

Heb ook nog geen freeze gehad.

Vooralsnog meer dan tevreden voor een telefoon van 260 euro.

[Reactie gewijzigd door Sammerens op 3 augustus 2020 19:27]

De accu is inderdaad heel fijn. Ik vind de standaard apps wel hinderlijk maar dat is persoonlijk. Zeker omdat je aan alles merkt dat deze gericht zijn op het verzamelen van persoonsinformatie.

Ik ben stock gewend dan is miui echt een zooitje.
Dank je voor de link. Zoals genoemd in de review is het een beetje flauw dat de 4a op Android 10 uitkomt. Binnen een maand na 1 oktober wordt Android 11 al verwacht, en dat is dan meteen de eerste grote update van de 2 die ze meestal geven.
Dat weten we nog niet. Want de Pixel is nog helemaal niet te koop in de meeste landen waar deze uit zal komen. Ook niet bij Google Duitsland.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 3 augustus 2020 21:11]

Zou de Samsung Galaxy S10e een concurrent kunnen zijn, ook al is deze 1 jaar ouder?

De accu is vergelijkbaar en die redt het nauwelijks 1 dag. Ik vermoed dat de accu van de Pixel 4a op hetzelfde niveau zit. Het is daarbij even wachten op echte gebruikers reviews, want de YouTubers besteden nauwelijks aandacht aan gebruikerservaring van accu's.

P.s. Volgens mkbhd haalt hij 5 SOT en 10-20% aan het einde van de dag. Dat is dus vergelijkbaar met de s10e en S9 en dan moet je simpelweg met een powerbank of accu lader onder je arm lopen. Zo'n kleine accu is voor mij dus een groot nadeel. Dan ben ik erg blij met de accu in de Huawei P40.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 4 augustus 2020 07:23]

De S10e Snapdragon versie ja. Niet de Europese Exynos versie. Helaas is de Snapdragon versie hier moeilijk te krijgen. 550 via eGlobalCentral.
Euh, jij hebt meer dan 5u SOT nodig van je telefoon op één dag?
Voor de gemiddelde gebruiker is dit ruimschoots voldoende.

Langer dan 5u SOT kom je echt al bij de powerbank-telefoons uit.
Tijdens de Corona tijd werken veel mensen met hun mobiel thuis. In mijn geval ben ik overdag aan het werk en vandaag haalde ik 4 uur SOT en heb ik nog 50% over.

Ik gebruik de Huawei P40 met Google Services. Het is een van de kleinste (high-end) smartphones van 2020 en geen powerbank smartphone.
Thuis heb je altijd een lader kortbij. Ik snap dat dit voor jou niet voldoende is maar ik denk niet dat jouw situatie op de gemiddelde gebruiker van toepassing is.
welk geweldig toestel dan? Je hebt het vast niet over de nord?
Is er iets met de nord? Ik weet het niet, en ben oprecht nieuwsgierig
De Nord heeft uitgepakt met meerdere camera's achterop die gewoon overbodig zijn. De software van de Pixel camera is beter. Ikzelf kies alsnog voor de Nord omdat ik niet continue foto's maak.

Nord pluspunten
*90hz ipv 60hz
*8gb ipv 6gb ram
*765G ipv 730G
*5G
*30w ipv 18w lader
*Auto stop laden, handig voor het laden in de nacht.

Pixel pluspunten:

*3 jaar OS updates + security ipv 2 jaar OS updates en 3 jaar security.
*GCAM software
*Pixel exclusive functies
*Snelle(re) updates

[Reactie gewijzigd door Tweakriez op 3 augustus 2020 19:22]

@Tweakriez Auto stop laden, wil dat zeggen dat je een bovengrens kan instellen voor het opladen?
Hij stopt met laden wanneer hij op 80% zit en doet de laatste 20 pas aan het Blijft eind.

https://www.google.com/am...t-overcharging-percentage
Bedankt, maar dan is die tegen dat hij "verwacht" dat je hem gaat loskoppelen nog altijd volgeladen, of vergis ik me? Ik probeer de mijne (7T) niet boven de 80% te laten komen wanneer mogelijk, tenzij ik weet dat ik hem extra veel nodig ga hebben.
Dat weet ik niet 100% zeker. Wellicht dat iemand anders dat kan beantwoorden.
Ik los het momenteel op met Automagic (vind ik een stuk aangenamer dan Tasker) en schakel de slimme stekker waar de telefoon in steekt automatisch uit bij het bereiken van het gewenste laadniveau.
Telkens ik hem inplug vraagt hij hoe ver ik hem wil opladen en als ik binnen de 10 seconden niets kies, houdt hij de vorige waarde aan.

Ik zou het echter mooi vinden, moest dat een standaard feature van telefoons en andere toestellen zijn.
Wat anderen zeggen, en die Nord heeft geen jack.
En wel een lelijke pill notch.
De camera's, je bent beter af met die ene camera van de Pixel 4a. Dat is niet voor iedereen een dealbreaker natuurlijk.
Camera is matig vergeleken met de pixel, speaker is mono en slecht. Voor de rest is de oneplus nord een mooi toestel. Ieder toestel in deze prijsklasse heeft duidelijke minpunten. Om nog maar 1 sterke in deze klasse te pakken, de iphone se, heeft weer een zwakke accuduur en een ronduit slecht scherm. Maar voor de rest een toptoestel. Je moet gewoon pakken wat het beste bij je past.
een ronduit slecht scherm.
Slecht scherm? De LCD-schermen van iPhones zijn de beste in de markt. Kleurechtheid is perfect evenals helderheid. En nee niet over de resolutie beginnen, want dat is niet relevant voor 99% van de gebruikerscases. Bij al het normaal gebruik zijn geen pixels te onderscheiden, tenzij je met je neus erbovenop gaat zitten, maar zoals gezegd, dat is geen normale gebruikerscase.
Oja daarom heeft iedere telefoon op budget na, ook van apple, een hogere ppi. Omdat het niet belangrijk is.

Nee als je het scherm van de SE naast dat van de oneplus Nord zet, om maar even een concurrent in hetzelfde prijssegment te noemen, dan is dat van de Nord scherper, contrast is beter, refreshrate is beter. Is niet erg, de Nord laat op andere vlakken weer punten vallen. Maar het scherm van de SE is anno 2020 zwak. Slecht. Matig. Hoe je het maar wilt noemen. Helderheid is overigens niet perfect. MKBHD bijvoorbeeld, merkte direct op dat hij schermen gewend was die helderder konden. Je weet wel, alle samsung OLED schermen, in de meeste high end telefoons.

Overigens, jij en andere iphone promoters roepen altijd dat de resolutie niet belangrijk is voor 99% van de gebruikers (ben ik het absoluut niet mee eens), maar ik kan hetzelfde 99% punt maken voor de kleurechtheid. Weinig mensen zien het als het net een beetje afwijkt. Er zijn ook zat mensen (waaronder ik) die in dagelijks gebruik die extra saturated kleuren kunnen waarderen, en blij zijn dat je bij veel fabrikanten, waaronder samsung bijvoorbeeld, kunt kiezen tussen levendig (nep) en kleurecht. Maar ronduit 99% roepen is achterlijk, dus dat doe ik niet.
Je hebt gelijk dat voor iedereen andere zaken belangrijk zijn. Over algemeen genomen heeft de iPhone SE 2020 gewoon een prima scherm dat voldoet voor de meeste gebruikers. Het is de budgetuitvoering van de iPhone, dus dat zijn gebruikers die niet al te hoge eisen stellen. Anders gaan ze voor de pro.

Punt wat ik wil maken dat de lagere resolutie het niet meteen een slecht scherm maakt. Ja. Wel als je graag met je neus op het scherm zit, maar echt, de meeste budgetgebruikers boeit het geen reet.
Iedereen ligt toch wel eens in bed van heel dichtbij op zijn telefoon te lezen?

En bij een klein lettertype is het echt een stuk beter leesbaar als je resolutie redelijk is.
Niets mis mee, maar de pixel is goedkoper en voor mij belangrijk ook kleiner!
De build van de pixel is ook gewoon kunststof en MQHB gaf ook al aan dat hij verwacht dat deze in de JerryRiG video verwacht te zullen breken. fB en Twitter scrollen is nooit echt heel soepel toch? Voor mij niet boeiende gebruik beide zoiezo niet :) speaker idem, heb al jaren mono speakers en nooit echt aan gestoord. Ik ben geen puber of Eppo die tegen zijn speaker staat te bleren in de supermarkt en zijn telefoon hier op handsfree zet. Ja de 3,5mm jack zal ik missen maar heb voor 15 euro een aardig bluetooth setje van QCY gekocht.
Ja zo kan je elk nadeel wel uitleggen. "voor mij niet belangrijk". Maar je hebt helemaal gelijk. Daarom zal de een een Nord kopen en de ander een 4a.
Ik vind foto kwaliteit belangrijk en dan lijkt een 4a of zelfs een iPhone Se een betere keus dan een Nord. Of wachten op een 8t maar dat is een hele andere prijscategorie 😀.
IPhone SE valt tegen qua camera. Mn vriend heeft deze, en ik schiet er ook weleens foto's mee. Overdag schiet deze prachtige foto's, maar bij weinig licht is deze belabberd, aangezien er geen nachtmodus is. Mijn telefoon (LG G7) staat ook niet bekend om zn geweldige camera in omstandigheden met weinig licht, maar zelfs die verslaat de SE met gemak.

De Nord lijkt nog beter te presteren in slecht licht, maar dat kan ik niet met volle zekerheid zeggen, aangezien ik dat toestel nooit in handen heb gehad

Qua camera dus echt de Pixel eigenlijk, Googles software zit sws goed in elkaar. Of misschien toch de Nord met gcam eventueel, ik weet niet wat dat gaat doen, maarvaak wordt de kwaliteit wel verbeterd.
Waarschijnlijk doelt hij op de 128gb/6gb RAM variant van dit ding (ongeveer 100 euro meer dan Pixel)

https://www.gsmarena.com/xiaomi_poco_f2_pro-10220.php

Persoonlijk hoef ik 90hz of meer niet perse, leuk als het erbij is maar anders boeit het mij niet echt.

overigens heb ik de Pixel 4a of de OnePlus Nord (als ik geen oudere SD 855 toestel mag kiezen) liever dan een Xiaomi

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 3 augustus 2020 18:54]

Heb nu al 2 jaar een Xiaomi Mi 8 en hij is nog steeds supersnel. Updates worden door Xiaomi relatief snel uitgestuurd en zometeen ontvang ik de nieuwste versie van MIUI, namelijk versie 12.

Deze telefoon heeft de SD845 met 6gb Ram.

Wat mij betreft een top toestel die zeker nog mag blijven.
Als die nou met Android One zou uitkomen...
Android One zou ik niet meer aan kunnen raden icm een Xiaomi. Na het zoveelste debacle in 1 jaar is het geen goed huwelijk gebleken.
LineageOS is anders perfect ondersteund op dat model.
Ik heb gewoon een enorme hekel aan de skin van Xiaomi, het is niet zo dat ik puur vanilla look wil (de skin van LG of Samsung is opzich prima) maar die van Xiaomi (en Huawei) vind ik een ramp, het werkt onintuïtief voor mij (het is gewoon een mening, genoeg mensen die er geen problemen mee hebben)

Dat is overigens mijn enige issue met Xiaomi, verder zijn het hele leuke telefoons voor hun prijs.
Poco ondersteunt geen hd op Netflix en Prime Video, was voor mij een dealbreaker.
Dat wist ik niet, bedankt voor de info mocht ik ooit iemand deze telefoon aanraden vermeld ik dat.
Hoe kom je daar bij? Ik heb een Poco F2 en die heeft gewoon widevine L1. Roep aub geen zaken 'van horen zeggen'.
Jij bent degene die wat roept denk ik. Ja L1 heeft Poco, maar zowel Prime Video als Netflix heeft geen HD stream. En ik heb de telefoon een week gehad en contact gehad met Amazon dat deze telefoon nog geen ondersteuning heeft.
Net even een Netflix test patroon gespeeld op de F2. Gewoon 1920*1080 resolutie hoor. Ik weet niet hoe vaak Netflix devices update, maar volgens mij is de F2 nu gewoon in staat om HD weer te geven. Amazon heb ik niet gechecked..
En mijn excuses nog over mijn aanname dat je iets herhaalde wat je gelezen had!

[Reactie gewijzigd door canth op 5 augustus 2020 16:02]

Apart, enige wat ik er op kan zeggen. Bij mij werkte het niet.
Vergeet lekker compact niet!

Tegenwoordig moet je voor de meeste telefoons een heuptasje dragen want ze passen niet meer in je broekzak.
Idem. Al vind ik deze nog net aan de grote kant.
Ik vind 5.8" echt *huge*. Ik heb nu de Pixel 2 en die is 5.0". Dat red ik al bijan niet.
Geen idee hoe ik dat met 5.8" moet gaan doen. DAt was destijds ook de Pixel 2XL en zo, en dat was me echt te groot. Maar ja, wel een kicke phone die weer 3 jaar mee kan.
De 4a is kleiner dan de Pixel 2 hoor.

De Pixel 2 is 145,7 x 69,7
De Pixel 4a is 144 x 69,4

Scherm grootte zegt niet direct wat over het formaat van het toestel, als er grote bezels op zitten ;)
Vet, many thanks! (y) geweldog, je hebt helemaal gelijk, was iets te snel door bocht. leve tweakers! :D
Net als zovele andere commentaren zie ik die nadelen niet.
 • Niks mis met 60Hz en dat spaart de accu
 • Waar heb je tegenwoordig nog een top-end CPU voor nodig? Net als je een 10 jaar oude PC nog niet moet weggooien, maar die met een SSD vooruit kan, is een mid-end CPU toch niet bepaald problematisch meer voor de meeste taken,
 • 6GB moet maar voldoende zijn. Niet zo lang geleden kon je lekker gamen en photoshoppen op een PC met zoveel geheugen. Niet alles moet een VM geschreven in Node.js zijn
 • Batterij is in orde.
 • Ik wil niet nog eens 100 euro meer uitgeven.
Blind staren op specs, mensen blijven het doen
Het is een telefoon van €340,-. De 'lage refresh rate' is volgens mij wel standaard bij telefoons in deze pricerange, hetzelfde geldt voor de middelmatige processor.

De telefoon heeft 6GB RAM, wat volgens mij gewoon prima is? De batterij lijkt op zich ook wel oké, al is deze misschien niet het beste inderdaad.

Volgens mij vergeet je een paar belangrijke punten; namelijk de Stock Android ervaring, een goed update beleid en vooral de camera.

Ik ben benieuwd welk toestel jij hiertegenover wilt plaatsen?
Lage refreshrste valt mee, meeste schermen zijn 60.

Processor is prima, heb een telefoon met een normale 730 die bijna identiek is en het is snel zat.

Weinig geheugen is lastig maar 128gb is minder snel vol dan je denkt en 6 gb is zat.

Batterij is klein dus die kan zeker tegenvallen.

Voor de prijs is het een hele goede. Als je 100 euro meer betaald heb je nauwelijks beter
Je mist de superieure camera bij de plusjes. En alle Google-snufjes. Dat ie een matige batterij zou hebben haal ik trouwens niet uit de eerste paar recensies die ik gelezen heb.
60Hz is gewoon de standaard refresh rate nu. Ja er zijn hogere refreshrates, maar dat zijn flagship phones die non-standard specs horen te hebben.

Ik denk dat Google hiermee de Pixel nog sterker positioneerd als de beste prijs/kwaliteit phone voor de non-gamer die graag photos maakt. Ik kan niks hier tegenover zetten dat uberhaupt vergelijkbaar is. Ik baal ervan dat ik een paar maanden terug een Pixel 3a voor vriendin en daarna moeder gekocht heb, omdat er toen zoveel onzekerheid over deze phone was. Maar beiden zijn er eigenlijk nog tevreden mee.
 • 6Gb is werkelijk genoeg voor 95% van mensen. Android 10 is best slim met geheugen management in tegenstelling tot eerder versies.
 • Refresh rate is wellicht belangrijk voor mensen die gamen, maar voor de rest is het meer marketing dan belangrijk.
 • Over de accu, de eerste testen zijn best gunstig, vind je niet?
Ik denk dat jij erg veel naar feature lists kijkt en niet erg naar hoe bruikbaar iets is. De fabrikanten zijn je daar dankbaar voor!
Tja leg 100 euro bij. Alsof 100 euro ook niks is. En als je één keer 100 euro bijlegt doe het dan nog een keer dan heb je nog een betere, en daarna nog een keer tot je aan een note 20 zit.

Op een iphone van 1000 euro is 100 misschien niks, maar als je zoekt in het segment van 350 euro is 100 toch heel veel geld. Bovendien heb je dan nog een slechtere camera.
6GB en 3140mah is matig?
Processor zal je amper merken buiten als je echt zware eisen hebt.

Refresh rate is inderdaad zoals 90+% van de overige toestellen

ALs ik in de pricewatch kijk is het enige wat in de buurt komt een S10 die momenteel 550 euro kost.
3140mah is matig?
Enkele jaren geleden was dit voldoende (om niet als nadeel te worden bestempeld), maar nu de meeste modellen 4Ah of meer hebben, is dat vrij karig, ja.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 4 augustus 2020 10:36]

Gezien de grootte van de telefoon valt dat echt mee, rond dit formaat gaan ze van 1800 (SE 2020) tot 3400 (S10) mah. Je kan toch echt niet vergelijken met een Oneplus nord die recentelijk uitkwam die is 1.5cm langer en 0.5cm breder.
Ja als je de grootte van de telefoon als zeer belangrijke beperking gaat nemen in de keuze, dan blijft er inderdaad niet veel over buiten die modellen.

Het valt dus blijkbaar te zien wat iemand belangrijker vindt: enkele millimeters of (tientallen) grammen minder, ofwel meer batterijcapaciteit. Ik heb gekozen voor het laatste.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 4 augustus 2020 12:55]

Hant van wel wat meer af, de max die ik terug vind is 13 000mah, ik zie tientallen met 5000 mah dus zou je kunnen zeggen dat alles eronder "weinig" is.
Nochtans zie ik weinig mensen klagen over een iphone 11 met een 3000mah batterij.
Nochtans zie ik weinig mensen klagen over een iphone 11 met een 3000mah batterij.
De meeste mensen nemen het gewoon zonder effectief echt te klagen.

Het is pas wanneer ze upgraden en merken dat ze 2 tot 3 dagen met dezelfde batterijlading kunnen doen met +6u SOT, ofwel +9u SOT voor één dag zeer intensief gebruik, dat ze pas beseffen dat zoiets wél mogelijk is en dat hun vorige ervaring dus slecht was in plaats van doordeweeks.

Hierbij heb ik het over 4Ah, niet eens 5Ah. Vergeleken met 3,1Ah is 4Ah direct 30% meer, da's het verschil tussen 1,5-2 dagen en 2-3 dagen op één lading, of tussen +6,5u en +9u bij één dag zeer intensief gebruik. Een capaciteit van 5Ah maakt het verschil des te absurder, want dan gaat het over +60% capaciteit.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 5 augustus 2020 08:59]

6GB/128GB is niet weinig, dat is gewoon de sweet spot. 60Hz refresh is ook gewoon prima, bespaar je ook weer wat accu gebruik mee.
Je gaat voor 400 euro meer echt geen betere camera krijgen, en de rest is prima. Mindere processor betekend zuiniger, dus mindere batterij is prima! refreshrate is de nieuwe 3.5mm jack. Ik ben regel matig aan het switchen tussen de 90 en 60hz op mijn pixel 4 en na een tijdje went alles, zelfs terug gaan naar een lagere refreshrate. Wat ik het meeste mis in de niet flagships, zelfs de one plus 8pro , kon niet tippen aan een pixel 4 iphone 11 of samsung camera.

[Reactie gewijzigd door maradesign op 4 augustus 2020 11:00]

Als je alleen wat whatsappt, browst en youtubet....wat heb je dan aan een high end proc en veel geheugen? Hier red je het prima mee de komende 3 a 4 jaar.
En als je geen Samsung koelkast wil met bijkomende troep, lijkt me dit een mooi alternatief

En de batterij zal nog moeten blijken...
Wat doet deze processor t.o.v. die in de Pixel 3a zit, de snapdragon 670 zo uit m'n hoofd. Voor de rest is het wel een upgrade, maar houdt het niet over. Alhoewel de 128GB op de 3a ook zeker welkom zou zijn geweest.
Mwhoa, heb nog niet de helft van de Pixel 3a gevuld. Volgens mij zit ik nog onder de 16 op dit moment.

Daarmee gezegd is de 4a leuk toestel voor die prijs.
En wat dat betekend voor de prijs van de 3a.
Altijd een lastige die opslag. Ik zit heel veel in het buitenland en ben dan afhankelijk van m'n databundel. Daarom heb ik redelijk veel offline op het toestel en gebruik ik verder weinig de cloud. Dan is iets meer geheugen wel zo fijn.

De Pixel 3A is op dit moment bij Saturn Duitsland €260,- en met het aanmelden voor de nieuwsbrief €250,-. Best wel interessant dus. Je hebt dan natuurlijk ook een dik jaar minder ondersteuning over qus updates.
De Pixel 3A is op dit moment bij Saturn Duitsland €260,- en met het aanmelden voor de nieuwsbrief €250,-. Best wel interessant dus. Je hebt dan natuurlijk ook een dik jaar minder ondersteuning over qus updates.
Thanks hier voor!
Ik heb de pixel 1 XL 32GB , en alle foto's en videos gemaakt met dit toestel kan ik onbeperkt uploaden in de cloud, dan is 32GB meer dan zat, ik krijg het nooit van mijn leven vol.
Wat doet deze processor t.o.v. die in de Pixel 3a zit, de snapdragon 670 zo uit m'n hoofd.
Snapdragon 730 vs Snapdragon 670
Thx. Mij zegt dat verder niet zoveel met die cijfers. Alles is wel iets beter weer, maar dat mag je natuurlijk verwachten voor een nieuwere generatie. Ik had gedacht dat de 670 een andere serie was dan de 730. Waarin 730 als getal dus hoger en dus sneller zou zijn. Maar als je het zo ziet lijkt dat wel mee te vallen qua verschil.
Als ik de cijfers zo bekijk lijkt het alsof de 730 (zonder het precies te definiëren) ongeveer een kwart "krachtiger" is dan de 670. Het is idd even de vraag of je dat echt gaat merken. Waarschijnlijk wel iets maar het zal geen reuzenstap zijn.
Waarom nou weer zo'n kleine accu Google...
Zie de review van Android Central. Door de gebruikte SoC en 60Hz scherm is de accu juist prima. Nog 30% over na hele dag. Met de non-a Pixel 4 lukt dat niet.
Dat valt dan nog mee... Maar dan nog vraag ik me af waarom niet alsnog voor een grotere batterij gaan en er echt een flink pluspunt van maken?

Edit: mja ok, gewicht/formaat natuurlijk wel. Het toestel is wat compacter dan ik dacht.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 3 augustus 2020 18:44]

Ik haal met mijn 2 jaar oude Mate 20 nog 2 dagen. Dus de accu is zeker niet top als je dat gewoon bent...
Volgens MKBHD haalt hij er 5 uur SoT mee, dus dat is niet verkeerd. Dat haal ik momenteel met mijn P20 Pro ook met 4000mAh, welke ik sinds release heb.
Lees eens wat reviews. Er is er nog geen een geweest die het niet minimaal één dag wist uit te houden.

Is 1080p 60Hz scherm hè.
Ja, had minimaal 10000mAh in moeten zitten.
Hmm, deze of de OnePlus Nord. De OnePlus heeft op veel gebieden betere specs maar de Pixels doen het altijd enorm goed qua camera(software).
Was voor een familielid op zoek en gaan nu voor de OnePlus maar deze Pixel kan misschien ook wel interessant zijn; zeker omdat haar belangrijkste eis een goede camera is...
Je kan ook de Google Camera port op de OnePlus Nord draaien :p. Ideaal, en daarom gebruik ik het al jaren op m'n OnePlus telefoon.
Geeft dat dan ook "Pixel-kwaliteit" foto's, of zit daar dan nog wel een verschil tussen?
Ja, Pixel kwaliteit. De zou zeggen dat het verschil minimaal is, mits je de goede port en configuratie bestanden gebruikt. Redelijk eenvoudig, zie hier: https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/
Ik geloof nooit dat de foto's effectief zo goed zijn als op een Pixel. Bewijs?
Dat zijn toch geen vergelijkingen tussen de pixel en de nord met gcam? Dit zijn gewoon vergelijkingen tussen de stock camera app en de gcam app op verschillende toestellen.

En mijn argument staat letterlijk in je link:
This app was made to work on Nexus and Pixel phones. Quality on Google hardware will always be better.
De vergelijking is tussen een 7 Pro en 3A.

Qua snelheid van het verwerken van beelden, ja. Dat komt omdat andere toestellen geen dedicated chip hier voor hebben.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 4 augustus 2020 17:47]

De 3A heeft die dedicated chip ook niet. Enkel de volwaardige Pixel 3 en Pixel 4 hebben die.

En in je eigen link staat duidelijk: quality on Google hardware will always be better.

Niet processing speed, maar quality.

Dus nogmaals: gewoon de Google cam app porten naar een oneplus toestel geeft niet dezelfde kwaliteit als een Pixel. Beter dan standaard, maar niet even goed als een Pixel.
Kan dit op de legitieme manier of moet je dan rooten?
Heb je geen root voor nodig, tenzij je alle camera's wil gebruiken. Alhoewel, de 8-serie kan dit zonder root, doordat OnePlus in samenwerking met Arnova een line heeft gewhitelist in de build.prop. Wellicht kan de Nord dit ook.
Ja, denk dat dat het ook wordt inderdaad.
Ik wordt namelijk niet heel erg warm van deze specs en de OnePlus Nord gaat waarschijnlijk sowieso wel een upgrade zijn t.o.v. haar Oneplus 3T die ze nu nog heeft. :P
Als ik naar de comparison van Tech Spurt kijk wint de 4a het voornamelijk op camera gebied. Ik zit nog steeds te twijfelen, ben al sinds de OnePlus One van de partij en ben nog niet ontevreden (momenteel met de OnePlus 6).

Tech Spurt Nord vs 4a side by side: https://youtu.be/JG1gvlUbLgw
Damn, eindelijk uit en nu vraag ik me af of Google misschien een rappere-dan-730 in de 4a-5G overweegt...zucht.
Volgens dezelfde geruchten die tot nu toe al waar bleken voor de 4a,krijgt de 4a 5G de Snapdragon 765, en de Pixel 5 de Snapdragon 768.

Of dit uitkomt valt nog te zien.
Duidelijk. Zoals hieronder, de 730 wordt het iig niet.
De 765 is me dan het wachten wel waard.
Hopelijk verder identiek, voor € 399,-

[Reactie gewijzigd door Baserk op 3 augustus 2020 22:08]

Er staat in het artikel dat de Pixel 4a 5G $499 gaat kosten in de VS. Dus ik ben bang dat €399 buiten bereik is voor de 5G versie.
Waarschijnlijk wel want de 730g ondersteunt geen 5G en de 765G wel.
Met zijn 144x69,4x8,2mm toch eindelijk iemand die geen tablet met GSM functies op de markt brengt. Ik snap niet naar de drang van sommige bouwers om enkel nog maar toestellen uit te brengen die haast 16 cm groot zijn.

Batterij lijkt weliswaar op het eerste zicht mager maar het zal afwachten zijn wat reviews erover zeggen.
Het is ook eenvoudiger om een batterij met grote capaciteit in een grote behuizing te stoppen natuurlijk. Dus er is wel een relatie tussen de kleine behuizing (een voordeel voor jou) en de lagere capaciteit (een nadeel).
Goed ontworpen kleinere modellen kunnen vaak even lang of zelfs langer op de accu als de grotere familieleden. Een kleiner scherm heeft immers ook minder energie nodig.
En gelijk heb je... Beide reviews die ik al heb gezien zeggen beide dat de batterij best wel ok is in tegenstelling tot de lagere batterij capaciteit.

https://youtu.be/HDT19EKe-nw
https://youtu.be/dlHnleQU9tQ

Kleiner scherm, mid range cpu, standaard 60 Hertz refresh rate en geen abnormaal hoge resolutie maken dat de batterij het prima doet.

Mijn huidige Nokia 5 was overigens hetzelfde. "Maar" 3000 mAh maar toch haal ik na 3 jaar in gebruik nog steeds 2 dagen.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 3 augustus 2020 20:22]

Weet niet waarom je een -1 krijgt maar je hebt helemaal gelijk.
Ik snap alleen niet waarom geen NL? Via belsimpel snap ik wel en daar wacht ik op, maar wat is de beweegreden voor Google om dat te doen?
Ik snap alleen niet waarom geen NL? Via belsimpel snap ik wel en daar wacht ik op, maar wat is de beweegreden voor Google om dat te doen?
Ik las laatst dat je met de Google toestellen in NL niet kunt bellen over lte en ook geen bellen over WiFi.
Ik heb een 3a en kan met T-Mobile gewoon bellen over WiFi
Heb je hier een bron van want dit is wel een ding... Via vodafone kan ik met mijn Motorola One Vision ook niet Wifi en 4G bellen. Als ik ga bellen knal ik terug naar het 2G netwerk omdat zij hun 3G palen hebben uitgezet begin dit jaar (daarvoor belde ik dus op 3G blijkbaar). Dit zorgt voor heel veel problemen tijdens gesprekken. Op verzoek van Vodafone (lees; werd weggestuurd) contact gezocht met motorola support en die hebben de Motorola One Vision (die net 1 jaar uit is) gewoon klaar gemaakt voor Wifi en 4G bellen alleen Vodafone doet er niets mee en die zegt; nieuwe telefoon kopen dus.

Nu ben ik nooit van android geweest, dit is mijn eerste toestel, (altijd apple smartphones sinds het smarthpone dinasty) en ben ik ook niet te spreken over de Motorola One Vision, er gebeuren gewoon wat rare dingen in de dagelijkse handelingen. (kan ik meer over delen indien gewenst). Veel andere android merken spreken me niet aan behalve de Pixel. Bepaalde feeling krijg ik er bij die goed voelt en alles waar ik tegen aan loop bij mijn eerste android ervaring doet de Pixel goed. Ik hou van foto's maken dus dat is voor de pixel alleen maar een extra pre.

Heel verhaal hahaha

Maar, dan moet er wel support zijn in NL voor de pixel want anders ga ik er vooral qua bellen weinig extra mee opschieten.
En Belsimpel lapt er telkens 100€ bij door de grijze import.
aiiii dit zou het een stuk minder interssant maken dan ook direct. Zijn er problemen als je het toestel direct via duitsland haald?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee