PlayStation 4-controllers werken op PlayStation 5, maar niet met PS5-games

Sony geeft meer details over compatibiliteit tussen accessoires voor de PlayStation 4 en 5. De huidige DualShock 4-controller werkt ook op de PlayStation 5, maar alleen voor het spelen van PS4-games. Voor PlayStation 5-games is de nieuwe DualSense-controller vereist.

Volgens Sony is het de bedoeling dat PlayStation 5-games volledig gebruikmaken van de nieuwe functies van de console, inclusief features van de DualSense-controller. Daarom werkt de DualShock 4-controller niet met PS5-games, aldus Sony.

Het gaat daarbij vermoedelijk om games die exclusief voor de PS5 verschijnen, bijvoorbeeld die van Sony's eigen studio's. Veel grote uitgevers brengen hun komende titels zowel op de huidige generatie consoles als de nieuwe generatie uit. Mogelijk werkt de DualShock 4-controller wel bij de games die zowel op de PS4 als PS5 uitkomen.

De nieuwe DualSense-controller heeft verbeterde haptische feedback en adaptive triggers. Dat houdt in dat de L2- en R2-knoppen weerstand hebben die zich kan aanpassen aan situaties in games. Ook heeft de DualSense-controller een sensor die kan meten of de speler blaast. Waarschijnlijk zullen niet alle games die sensor gebruiken, maar bij de DualShock 4-controller zou functionaliteit die gekoppeld is aan die sensor niet werken.

Sony maakt ook bekend dat veel PS4-accessoires die door andere fabrikanten met een officiële licentie zijn uitgebracht, ook zullen werken op de PlayStation 5. Het gaat bijvoorbeeld om racestuurtjes, arcade- en flightsticks. Wel merkt Sony op dat compatibiliteit kan afhangen van de fabrikant. Gebruikers dienen dat te controleren bij de maker van de apparatuur.

De PlayStation VR-headset, PlayStation Move-controllers en de PSVR Aim Controller werken ook op de PlayStation 5, in combinatie met PSVR-games die ze ondersteunen. In feite gaat dat om het PSVR-ecosysteem dat met de PlayStation 4 is geïntroduceerd. Sony heeft nog niets bekendgemaakt over vr-titels of -hardware die speciaal voor de PlayStation 5 is ontwikkeld. Volgens geruchten komt er in 2021 een nieuwe PSVR-headset uit.

Sony kondigt ook een State of Play-uitzending aan, die donderdag 6 augustus om 22:00 uur Nederlandse tijd zal plaatsvinden. In een aflevering van ruim 40 minuten zal Sony details geven over komende PS4- en PSVR-games. Ook zal Sony een aantal eerder aangekondigde PS5-indiegames verder uitlichten. Groot nieuws over de PlayStation 5 komt er donderdag niet, benadrukt Sony op Twitter.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-08-2020 • 16:47

154 Linkedin

Submitter: JaY-

Reacties (154)

154
144
102
8
0
12
Wijzig sortering
Beetje wazige nieuwsitem:
- Werkt de PS5 controller wel met PS4 games?
- Er wordt gesteld dat PS4 accessoires zoals racestuurtjes, arcade sticks en PSVR werken op de PS5. Is dat alleen met PS4 games of ook met PS5 games?
Sony-blog:
Which existing PS4 peripherals/accessories will work on PS5?
 • Specialty peripherals, such as officially licensed racing wheels, arcade sticks, and flight sticks, will work with PS5 games and supported PS4 games.
 • The Platinum and Gold Wireless Headsets, as well as third-party headsets that connect via USB port or audio jack, will work on PS5 (the headset companion app is not compatible with PS5).
 • The DualShock 4 wireless controller and PlayStation officially licensed third-party gamepad controllers will work with supported PS4 games.
 • Both the PS Move Motion Controllers and the PlayStation VR Aim Controller will work with supported PS VR games on PS5.
Wacht, supported PS4 games? Dat maakt het nog wat waziger eigenlijk... Supported, als in supported op de PS5? Of supported als in, we moeten er support voor voorzien wanneer je de combinatie PS4 game + PS4 Dualshock controller wil gebruiken op een PS5.

Ik ben er wel klaar mee, ik heb 4 PS3 controllers moeten verkopen voor een habbekrats en nu weer hetzelfde voor mijn PS4 controllers als ik wil upgraden. Elke deftige gen switch weer een bak nieuwe controllers moeten ophoesten aan 60 Euro per stuk, vergeet het maar. Sony geeft echt niet om hun trouwe aanhang en het reflecteert zich hierin, maar evenzeer op de brakke backwards compatibility aanpak. Dan geloof ik (persoonlijk) meer in de aanpak van Microsoft en hun nieuwe game pass.
Weinig liefde inderdaad voor mensen die graag coop willen spelen. Ondertussen zit ik met een GameCube controller, SNES controller en 2 Switch Controllers 4 man Mario Kart te spelen. Zo kan het dus ook Sony.
Weinig liefde inderdaad voor mensen die graag coop willen spelen.
Sony wil graag dat je online speelt en de volle mep voor PSN betaalt. Dat couch coop gebeuren waar je toe kunt met maar één exemplaar van het spel te kopen en geen maandelijkse multiplayer-tax te hoeven betalen, dat vinden ze bij Sony maar niets.

Is je niet opgevallen hoe local multiplayer bij Playstation een stille dood gestorven is, terwijl bij de lancering van de PS4 juist enorm sterk was ingezet op het feit dat Sony nu eindelijk multi-account wel goed had werken; incl de iteratieve verbeteringen aan de guest accounts die daarop nog volgden. En toen in dezelfde periode als de abo kosten voor PSN omhoog begonnen te gaan, ging "op eens" de knop om en werd er aan alle kanten afgestapt van lokale multiplayer. Ra ra, waarom dat nu zou zijn.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 3 augustus 2020 19:03]

Ik denk eerder dat het een kwestie van prioriteiten is dan een kwaadaardige push van online diensten.
Kwaadaardig is gechargeerd natuurlijk, maar als je al het andere prioriteit geeft.. dan is dat toch gewoon het zelfde als locale coop bewust minder aandacht geven? Ik kan me ook niet voorstellen dat ze zich bij playstation niet bewust zijn van de staat van locale coop.
Ik ga er van uit dat Sony gegevens uit de telemetry kan halen over hoeveel couch multiplayer er wordt gedaan ten opzichte van online play. En als op basis daarvan wordt besloten dat het meer sense maakt dat het zinvoller is om in te zetten op online dan is dat jammer maar begrijpelijk.

Het is al jaren zo dat split screen opties steeds minder voor de hand liggend zijn. Ik reageerde vooral op het feit dat @R4gnax impliceert dat Sony actief couch multiplayer tegenwerkt om wat extra psn inkomsten te krijgen.

En dát lijkt me wat vergezocht.
Ik reageerde vooral op het feit dat @R4gnax impliceert dat Sony actief couch multiplayer tegenwerkt om wat extra psn inkomsten te krijgen.
Dat lees je er zelf in, maar dat impliceer ik niet.

Ik reageer @ItsNotRudy die stelt dat er weinig liefde meer is voor couch-coop en zet daar tegenover dat Sony over tijd de interesse in local multiplayer gewoon compleet heeft laten varen en is gaan focusen op networked multiplayer en de extra inkomsten die daaruit voortkomen in de vorm van extra verkopen (meerdere game exemplaren) en extra abonnementen (PSN).

Ik schrijf nergens dat ze actief local multiplayer frustreren. Alleen dat het al tijden niet meer bij hen op het netvlies staat, omdat tijden geleden de focus al naar PSN verschoven is. Het is dus niet een nieuwe ontwikkeling met de overgang van PS4 naar PS5.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 4 augustus 2020 12:39]

Dan bedoelen we hetzelfde :)

Ik reageerde vooral op dit deel:
En toen in dezelfde periode als de abo kosten voor PSN omhoog begonnen te gaan, ging "op eens" de knop om en werd er aan alle kanten afgestapt van lokale multiplayer. Ra ra, waarom dat nu zou zijn.
Dat kwam bij mij een stuk negatiever over dan hoe je het nu omschrijft.

[Reactie gewijzigd door walterg op 4 augustus 2020 12:58]

Fair enough, dat lijkt me inderdaad ook wat ver gezocht :-)
Mee eens. Het feit dat local multiplay geen cent oplevert, is ook wel een trap na in de ijskast.
Dit heeft niet alleen met Sony te maken. Dit is een algemene trend. Alles wat je doet moet op het internet (niet alleen gamen). Zelfs bordspellen krijgen steeds vaker integratie met apps of een app variant. Hier kan je moeilijk alleen Sony voor blamen. Kijk ook eens naar de consument die in al de microtransacties trappen...
Sony wil graag dat je online speelt en de volle mep voor PSN betaalt. Dat couch coop gebeuren waar je toe kunt met maar één exemplaar van het spel te kopen en geen maandelijkse multiplayer-tax te hoeven betalen, dat vinden ze bij Sony maar niets.
Ik denk niet dat de DS5 strategie en de PSN strategie veel met elkaar te maken hebben.
Want in essentie zou een gigantische couch coop community een reden zijn om heel veel DS5'en te slijten. Dus nieuwe controllers pushen en couch coop elimineren staan lijnrecht tegenover elkaar. Zoals men bij de Wii juist massaal remotes ging halen vanwege die couch coop fun.

Het lijkt vooral erg in lijn te zijn met "we believe in generations".
Sony wil developers gewoon dedicated op die DS5 hebben, omdat het nieuwe dingen kan en zodra developers er toffe dingen mee gaan doen, kan dit mensen overtuigen gamers te kopen. Dat is de enige drijfveer hier. Games verkopen. En de DS5 heeft USP's aan boort. Laten we de (ver)oordelen vooral baseren op daadwerkelijke ervaringen.

Dat is niet perse gamer onvriendelijk. En Microsoft is vanuit hun ietwat luie positie (controller innovatie) ook niet perse gamer vriendelijk. Dat is ook gewoon een business decision. Microsoft wil niet weer een herstart maken, omdat dit de afgelopen keer nogal fout is gegaan. Dus nu proberen ze zoveel mogelijk van hun gebruikers meenemen naar deze generatie, oftwel het idee van generaties weg te nemen. En per definitie gaat dit de nieuwe generatie belemmeren, omdat games over meer dan resolutie en framerate gaan.

Phil verkoopt het leuk, maar veel van zijn woorden zijn best wel.... full of shit.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 4 augustus 2020 11:47]

Wat een warrig bericht.
Dat mag je dan even uitleggen.

Punt waar ik op reageer is dat @ItsNotRudy stelt dat het moeten vernieuwen van een hele batch nieuwe controllers getuigt van weinig liefde voor couch-coop spelers.

Wat ik stel is dat couch-coop bij Sony een ondergeschoven kindje is geworden en dat ze veel liever hebben dat je online speelt. De extra kosten voor couch-coop spelers om een barrage DS5 controllers aan te schaffen staan daarmee letterlijk niet bij Sony op het netvlies, omdat couch-coop ze sowieso niet meer interesseert.

Je moet er niet in lezen dat het een bewust handelen van Sony zou zijn om middels het verplicht stellen van het gebruik van (meerdere) DS5 controllers, couch-coop nog verder weg te drukken. Dat is niet wat ik schreef.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 4 augustus 2020 09:51]

Wat ik stel is dat couch-coop bij Sony een ondergeschoven kindje is geworden en dat ze veel liever hebben dat je online speelt. De extra kosten voor couch-coop spelers om een barrage DS5 controllers aan te schaffen staan daarmee letterlijk niet bij Sony op het netvlies, omdat couch-coop ze sowieso niet meer interesseert.
I stand corrected. Dan zijn we het wel enigszins eens.
De discussie ontspoorde al eerder.
Supported klinkt als dat niet alle PS4 games het op de PS5 zullen doen. Alleen de PS4 spellen die door de PS5 ondersteund worden kunnen met de PS4 controllers gespeeld worden.
Wacht, supported PS4 games? Dat maakt het nog wat waziger eigenlijk...
Is toch doodsimpel? Start PS5 op. Start PS4 game. Heb verschillende controllers opties, dus maak keuze.

Waarom koop jij eigenlijk zoveel controllers? Voor welke games en in welke situaties? Ik neem vaak controllers mee naar vrienden of zij andersom. En al die games die je nu met meerdere controllers speelt, kun je straks nog steeds spelen.

Pas als de PS5 begint met het uitrollen van dedicated PS5 games in 4 player couch coop. Dan zou je eventueel nieuwe moeten aanschaffen of die games boycotten. Maar zoals @R4gnax al stelt: couch coop is dood voor Sony, dus welke games gaat dit voor zijn dan?
Dan geloof ik (persoonlijk) meer in de aanpak van Microsoft en hun nieuwe game pass.
Ik heb echt geen idee wat Game Pass met de DS5 discussie te maken heeft.
De connectie met Microsoft is dat zij gewoon 0,0 energie steken in het innoveren van controllers en daar een leuke PR swing aan proberen te geven. Dat natuurlijk complete horseshit, maar enkel eigen belang. Ze willen gewoon hun community niet verder versnipperen, omdat deze wat dunner is. Laten we ze vooral een pluim voor luiigheid geven.... of gebrek aan inspiratie.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 4 augustus 2020 12:10]

Wat voor innovatie dan?

Sensor die luchtdruk kan meten - Gimmick
Speaker in de controller - Gimmick
Adaptive Triggers - Eindelijk. Microsoft had al iets soortgelijks.

Nog steeds de brakke playstation thumbstick placement, nog steeds de brakke batterijduur..
Microsoft pakt qua controllers gewoon de 'don't fix it if it ain't broken' route.
Geforceerde innovatie puur om te innoveren is ook niet alles.

Ben verder zeker enthousiast over de adaptive triggers.

[Reactie gewijzigd door Valandin op 5 augustus 2020 16:24]

Het is natuurlijk het makkelijkste alles nu al tot gimmick neer te sabelen, maar ik wacht nog even waar developers mee komen, alvorens te (ver)oordelen.
Want laat ik benadrukken, ik heb ook geen idee. Ik ben vooral blij dat Sony in ieder geval de poging doet. Zoals Nintendo dat ook vaak doet. Met alle ups and downs die daar uiteraad bij horen. En bij een game als trials lijkt mij een adaptive trigger heerlijk. Even los van het zeer gangbare 'shooter' en 'racer' voorbeeld.

Dit is niet perse fanboy, want ik vond Sony's DS3 echt een vershrikkelijk ding. Anderzijds
Microsoft pakt qua controllers gewoon de 'don't fix it if it ain't broken' route.
De 360 controller lag lekker in de hand, maar man wat een brakke bouwkwaliteit hadden die dingen zeg. Piepende triggers, die afgrijzelijke batterijbakjes die ik verschillende keren moest vervangen. Als deze een fractie los gingen zitten disconnecte je controller (veeel te vaak). Dus eerst plakband (super handig met opladen van je batterijen) en daarna vervangen. De d-pad was ook een verschrikking. Heb voor Street Fighter daadwerklijke een fightpad moeten kopen om die game te spelen.

Maar even los van 360... Het idee van "don't fix if it ain't broken" vind ik bij controllers gewoon totaal niet exciting. Voelt een beetja als die luie 6'jes mentaliteit. Ik zie liever dat the big 3 het onderste uit de kan proberen te halen om de grenzen op te zoeken. Ik weet vrij zeker dat Phil in 1 van zijn holle speeches "the boudaries" heeft gebruikt. Kan niet anders :P
Adaptive Triggers - Eindelijk. Microsoft had al iets soortgelijks.
Volgens mij heeft Microsoft geen adaptive, maar 'instelbaar' (? correct me if im wrong) op die elite controller. Dat is sowieso al geen basis controller, dus ook iets minder relevant. Wel tof dat ze dat zijn gaan doen verder hoor, dat is veel meer de grenzen opzoeken dan met hun reguliere controller. Het is alleen meer verfijnen, weinig vernieuwen.

Anyway, we zullen zien.
Innoverend, vernieuwend, van toegevoegde waarde, gewoon wel aardig, onnodige toevoeging of gimmick. Ik denk dat het ergens in het midden zal eindigen.
Zijn altijd weinig mensen die deze mening delen, helaas.
(Ook aan de moderaties te zien, ongewenst, really?)

Ben het er zelf volledig mee eens. Controllers niet backwards compatible? Wat een bullshit!
In essentie werken controllers hetzelfde en slaat het nergens op dat PS1-2-3-4 controllers niet werken op een PS5. Tuurlijk zal de nieuwe controller mooier, beter, nieuwer zijn, maar een controller is een controller.

Daarnaast zijn naar mijn mening de PS controllers echt de brakste controllers op de markt, qua batterijduur.
Waar ik mijn Switch Pro of Xbox controller eens in de maand een keertje moet opladen, moeten mijn PS4 controllers élke 6 uur op de oplader, en dat op de meest gedimde stand. De PS5 controller zou ~3 uur meer battery life moeten krijgen, en zal dus net zo ruk zijn wat dat betreft.

(Wij gebruiken de PS4 als media station voor Netflix. Het gebeurt dus erg vaak dat je hem even op pauze wilt zetten en ja hoor, batterij weer leeg)
(Wij gebruiken de PS4 als media station voor Netflix. Het gebeurt dus erg vaak dat je hem even op pauze wilt zetten en ja hoor, batterij weer leeg)
Also: "Controller Disconnected".

Thanks PS4, voor het storend tijdens de film om me te informeren dat de controller disconnected is.
Ja ik maak me dan toch een beetje zorgen om de Astro A50 die afhankelijk is van optical. Ze benoemen hier expliciet USB en Jack. Dus optical zit niet op de PS5.
Optical zit ook al niet op de PS4 Slim.... Maar dan kan je alsnog met een HDMI Audio extractor aan de slag.

Een van de redenen voor mij dat ik voor een PS4Pro ging - die hogere resolutie maakt mij weinig uit, maar een Ethernet aansluiting en SPDIF uitgang zijn belangrijk voor mij.
Heb jij al ooit zon HDMI Audio extractor gebruikt ergens voor? Ik heb een logitech z 5500 setje en zou die wel graag willen gebruiken voor de ps5. Daar werkt zon extractor toch ook wel mee.

[Reactie gewijzigd door jaaoie17 op 3 augustus 2020 21:50]

Yup, werkte hier prima bij hdmi extractor icm z-5500.. :)

[Reactie gewijzigd door Michael Knight op 4 augustus 2020 00:55]

En voor welk apparaat/console heb je het gebruikt dan? En welke hdmi extractor.
nVidia Shield icm met een Goobay 58967 HDMI/4K2K 7.1 audio-extractor :)
Krijg je geen problemen met de z-5500, omdat tie 5.1 is en die exactor 7.1.
Nee, want je kiest gewoon de 5.1 instellingen, dus dat komt over jouw HDMI-kabel. Vervolgens haalt het kastje die uit het signaal, et voila, jouw z-5500 doet weer prima mee voor een tweede ronde :)

(Het kastje ondersteunt 2.0/21/5.1/7.1 uit mij hoofd, maar check de handleiding even voor de tabel, er is namelijk veel mogelijk!)

Oh, en mocht je er eentje nodig hebben. Ik heb een nieuwe tv (die geluid via ARC doet), dus ik heb dat kastje niet meer nodig. Mag voor een heel zacht prijsje weg en is in nieuwstaat. :)

[Reactie gewijzigd door Michael Knight op 4 augustus 2020 11:33]

Dan heb ik nog een vraag. Kijk jij ook series met dolby digital +. Ik kijk nu nog via de media player van mijn tv dus rechtstreeks aan gesloten op mn z-5500 en behoud wel 5.1 geluid terwijl die geen ondersteuning heeft voor dolby digital 5.1 +. Nu weet ik niet of zon extractor daar problemen gaat geven.
Check even de campatibiliteitslijstje van zo’n apparaatje, daarin staan alle indersteunde signalen. Het is vooral van belang dat je de output van de mediaplayer (bijvoorbeeld een Shield) instelt op 5.1, vervolgens haalt het kastje die uit je hdmi-kabel, omdat die ziet dat er een 5.1 wordt meegestuurd vanuit de mediaplayer over de hdmi-kabel :)
Heb nog even lopen klooien met mn tv. Ik wist dat tie arc had, maar had gehoord dat het alleen bij stereo bleef. Heb even getest met mn ps4 en hij laat gewoon dolby 5.1 en DTS door.
een Ethernet aansluiting
Vziw heeft de PS4 Slim gewoon een ethernet aansluiting (RJ45).
Alleen de SPDIF uitgang ontbreekt.
Titel zegt opzich al genoeg, je PS4 controller werkt gewoon, behalve bij het spelen van PS5 games.

Microsoft reageert ook al op Twitter met dat hun controller volledig werkt op de nieuwe Xbox: https://twitter.com/xboxuk/status/1290295664019222528?s=21
Oeh dat is wel een groot voordeel!
Ik heb zo 4 controllers van de Xbox 360 die waren niet te gebruiken voor de One / One X.
Maar het is wel mooi dat ik de controllers van de One en One X mee kan nemen naar een eventuele Series X.
Dank voor de reactie, maar beide zinnen zijn geen antwoord op mijn vraag... :P
De Playstation 5 speelt, zo ver nu bekend is, 85% van de Playstation 4 games af, hiervoor kun je indien je dat graag wilt gewoon je oude controller, de Playstation 4 controller, voor gebruiken. Je mag natuurlijk ook gewoon de Playstation 5 controller gebruiken als je dat wilt. Playstation 5 games kun je niet met de Playstation 4 controller spelen.
PS5 speelt 85% van de PS4 games af? Waar heb je dat percentage vandaan? Sony heeft niet voor niets backwards compatibiliteit op CPU/GPU niveau ingebouwd. De enige onzekerheid is hoeveel PS4 games zonder problemen in "boost mode" (dus met gebruikmaking van de hogere kloksnelheid van de CPU/GPU in de PS5) kunnen werken.
Kan even die website niet vinden met die percentage, maar heb het wel gelezen. Op Techrader en ign wel voorbij zien komen dat Sony momenteel nog aan het testen is, de populairste games zouden gewoon werken, maar er zouden ook bepaalde games niet kunnen werken.
Als ik logisch nadenk dat zal ps5 controller natuurljk ook werken met ps4 games die je speelt op ps5. De ps5 kan meer, oftewel de ps4 controller bevat subset van ps5 en dus kan ps5 controller prima de functies van ps4 aan.
Zou ook bizar zijn dat Sony je een aparte ps4 controller laat aanschaffen om ps4 game te spelen op ps5.
Wel dus: "Je PS4 controller werkt gewoon, behalve bij het spelen van PS5 games." Dus geen enkel probleem bij PS4 games...
De vraag van ari3 is omgekeerd: werkt de PS5-controller wel met PS4 games. En zelfde vraag over accessoires.
Ik denk dat je er wel vanuit mag gaan dat de PS5 controller zal werken op PS4 games. Dat zou anders wel een heel slechte zet zijn. Ik verwacht namelijk dat de games waar ze Backwards Compatibility voor gaan voorzien gewoon in de PS-store te downloaden zullen zijn en niet iedereen met een PS5 zal een PS4 controller hebben dan om deze te spelen.
Dat is iig mij ook afvraag, kan ik de DS5 op de PS4 console gebruiken of de DS5 gebruiken voor de PS4 games op de PS5 console....
De PS5 controller werkt met PS4 games (op de PS5).
Damn jammer. Had begin dit jaar nog de nacon revolution controller van 150 euro gekocht maar die werkt dus niet op de PS5. Ik vind de originele ps controllers echt onnatuurlijk spelen.
Het is een vreemde keuze. Ik ga er vanuit dat de meeste multiplatform games geen gebruik gaan maken van de nieuwe features van de DS5, dit zagen we namelijk ook met de DS4, hoeveel games gebruiken de touchpad en ingebouwde microfoon speaker?

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 3 augustus 2020 19:48]

Het is een vreemde keuze. Ik ga er vanuit dat de meeste multiplatform games geen gebruik gaan maken van de nieuwe features van de DS5, dit zagen we namelijk ook met de DS4, hoeveel games gebruiken de touchpad en ingebouwde microfoon?
Ingebouwde mic?
Toch alleen een ingebouwde speaker?

Je kunt het trouwens nog verder trekken: de ingebouwde gyroscoop. Letterlijk de enige keer dat ik die gebruikt heb, is toen het onscreen keyboard van de PS4 me de eerste keer expliciet uitnodigde om het eens met de gyroscoop als "muiscursor" te proberen -- wat voor geen meter, pardon: nog geen milimeter werkt. Ik heb hem verder nog nooit in welke game dan ook gebruikt zien worden.
Ingebouwde speaker bedoel ik inderdaad.
Is de Nacon dan geen officieel goedgekeurde controller op de PS4? Dan zou je Nacon moeten vragen hoe het zit met PS5 compatibility, aangezien het bericht juist aangeeft dat 3rd party controller zouden moeten werken, indien ze PS4 compatible zijn.
Niet echt verrassend. Ze willen gewoon keihard geld verdienen aan nieuwe controllers.

'For the players' Ha, daar ga je met je slogan.
Er worden toch juist allemaal functies toegevoegd aan de controller? Nieuwe trilfeedback, andere triggers. Dan ga je daar een hele game omheen bouwen en dan willen mensen dat met een PS4 controller spelen, dat gaat hem dus niet worden, want die mist de functionaliteiten.
Ik denk dat al die extra functies voor heel veel PS gamers niet relevant zijn. Misschien een keer grappig om gevoeld te hebben. Het zal vooral aardig geïmplementeerd worden in first party games. Ze hadden gerust PS4 controller ondersteuning kunnen toestaan voor third-party partygames. Komt bij mij toch aardig hetzelfde over als een Microsoft die een Kinect camera door je strot heen probeert te duwen.

Ik snap je beredenering, maar er zit ook zeker wel een geldgraaiend aspect vast aan deze beslissing.
Nou dit was nu geval van innovatie. Of poging tot. Dat is kinect en die extra features. Als vooruitgang wilt zul je moeten kunnen breken met het oude. Als je daar aan vast wil houden stagneerd vooruitgang. Dus ook risiko nemen. Dat heeft MS dus gedaan.
Innovatie kan ook wat extra kosten.
Wat veel innovatie mist , is must have killer games die feature goed benutten.
Ik ben benieuwd welke genres er profijt bij hebben met deze nieuwe gamecontroler.
En of mijn toekomstige favo games er wat aan hebben.
Tuurlijk was de Kinect wel een mooi stuk technologie. Het probleem was echter dat het op het begin verplicht werd deze erbij te nemen, terwijl er maar weinig spellen waren die er gebruik van maakten. En de meesten die er wel gebruik van maakten, deden dat niet al te best. Dus een stukje innovatie doordrammen is prima, maar dan moet er wel genoeg content voor gemaakt worden.
Misschien... ik deel je wantrouwen jegens grote ondernemingen maar ik vermoed in dit geval (volledig onbewezen, puur buikgevoel) dat i.t.t. wat de blog stelt de PS4 controllers op zich wel gaan werken op de PS 5 ook met PS5 games, maar uiteraard zonder de functies die hardwarematig niet in de PS4 controller zitten. Het nadeel is dat voor deze functies geen "if controller= PS4 then een ander effect" in de spellen geschreven wordt waardoor je in het spel toch wel wat mist.... we gaan het ontdekken!
Maar huidige arcarde sticks, flight sticks, racing weels zijn wel geschikt voor PS5 games. Alsof de features uit de DualSense controller 1 op 1 terug te vinden zijn in deze apparaten (niet dus). Mijn conclusie is dus dat het dikke onzin is.
Nee is geen dikke onzin ten eerste wat je noemt zijn allemaal niet standaard game accessoires. Als gamer weet je dat racestuur niet standaard os dus je houd rekening mee met game en platform support.
Een gamepad controller zijn de standaard input apparaten dus lullig als midden game feature mist die cruciaal is of beleving flinke deuk geeft.
Als gamer kun je ook weten dat je DS4 geen DS5 features ondersteund. Gamers zijn niet achterlijk. Het is inderdaad gewoon dikke onzin, Sony wil de verkoop van DS5 controllers niet hinderen door DS4 controllers te ondersteunen voor de nieuwe generatie games. Daar is op zich niets mis mee, het is alleen jammer dat ze het moeten rechtvaardigen met corporate prietpraat.

Ik kan je nu haast wel vertellen dat de meeste games geen ondersteuning gaan bieden voor de adaptive triggers en het blaas detectie dingetje. Developers hebben helemaal geen zin om dat soort dingen in hun games in te bouwen, zeker niet bij third party multiplatform titels.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 3 augustus 2020 19:52]

"Het gaat daarbij vermoedelijk om games die exclusief voor de PS5 verschijnen, bijvoorbeeld die van Sony's eigen studio's."

Wat me logisch lijkt, aangezien ze niet kunnen verwachten van producenten dat ze spellen maken voor sensoren die zij hebben die ook op platforms uit moeten komen die die sensoren missen.
Voor basis functionaliteit is dat totaal niet boeiend. Je kan bijvoorbeeld een melding geven: "Let op: je gebruikt een DS4 controller, haptische feedback werkt niet".
Er zullen genoeg (multiplatform) games zijn die daar geen gebruik van gaan maken, net als games die ook geen gebruik maken van de features van de DS4 (de meerderheid van games).
Dit doet me juist heel sterk denken aan de GameCube compatibility op de Wii. Inclusief controllers.

Uiteraard waren Wii games niet te spelen met een GameCube controller. Volledig andere design filosofie. Maar dit is niet per se direct anti-consumer te noemen....
De Wii had wel gewoon aansluitingen voor GameCube controllers en vziw werkt op 'mario kart wii' de GameCube controller gewoon.

Dat je geen tennis kan doen met de GameCube controller (nooit geprobeerd eigenlijk) is dan wel weer logisch.

Maar in het geval van deze PlayStation controllers, Al's het werkt met PS4 games op de PS5, moet het ook in PS5 games werken.
Laten we heel eerlijk zijn, die knoppen zijn gewoon 1-op-1 te matchen.
Willen ze geld verdienen?? Serieus!!!?? Belachelijk..

Idd ‘For The Players’ zou moeten betekenen dat ze het het liefst gratis moeten weggeven aan alle gamers van deze wereld...
Gezien hoe belangrijk ik denk dat adaptive triggers gaan zijn snap ik dit ergens wel. Games die op de PS5 bijvoorbeeld een heel duidelijk voelbare two-stage trigger gebruiken (wat zou moeten kunnen met DualSense controllers) hebben niet echt een goed alternatief op een DS4.
Mee eens. Het is gewoon logisch. Ik snap dat PS4 gebruikers natuurlijk gehoopt hadden dat dit wel kon vanwege de kosten die nieuwe controllers met zich meebrengen tegelijkertijd als deze niet goed functioneren vanwege ontbrekende hardware is het ook niet goed. Zie het een beetje als een nieuwe sportauto kopen en daar de versleten banden van je oude auto opleggen. Het kan, maar of je het moet willen vraag ik me af.
Aangezien je bij het kopen van een PS5 ook minimaal 1 controller meegeleverd krijgt lijkt het me niet zo'n enorm issue?
Belangrijk of niet het blijft een feature. En waarschijnlijk zal je adaptive triggers in een game uit of aan kunnen zetten, of zelfs in je systeem opties.

Ik denk eerder dat het de verkoop van de nieuwe controllers tegen houdt. De PS4 controller zal prima kunnen werken met de PS5.
Je kan je natuurlijk wel afvragen hoeveel games dit echt nodig gaan hebben als de Xbox en de PC het niet altijd hebben
De PC en Xbox zijn gemaakt om zoveel mogelijk win$t te maken voor micro$haft. Sony doet dit voor de spelers! :+
Gezien hoe belangrijk ik denk dat adaptive triggers gaan zijn snap ik dit ergens wel. Games die op de PS5 bijvoorbeeld een heel duidelijk voelbare two-stage trigger gebruiken (wat zou moeten kunnen met DualSense controllers) hebben niet echt een goed alternatief op een DS4.
Belangrijk is subjectief. Er zullen - net zoals de touchpad - hele genres zijn die er totaal niets aan hebben of het enkel als nutteloze gimmick in gaan zetten zodat ze het verplichte checkboxje "gebruikt haptic feedback" op Sony's aangeleverde check-list af kunnen vinken en op Sony's platform mogen publiceren.

Er zullen maar dan voldoende games die er geen enkel zinnig gebruik voor zullen hebben.
Neem bijv. turn-based RPGs die deze toetsen ook nu al enkel gebruiken om per-pagina versneld door menu's te bladeren, of om lateraal door menu categoriën te schuiven.

Haptic feedback op die toetsen is een gimmick die enkel nuttig gaat zijn voor actie games en zal je qua niveau van interactie niet veel meer geven dan een rumble pack. Waar je aan kunt denken is bijv. dat een trigger "dienst weigert" als het magazijn van je wapen leeg is in een FPS game. Nou; whoop-tee-doo. Om daar nou speciaal een PS5 controller af voor te gaan dwingen.

Ik zou zelf die hele functie net als een rumble pack meteen uitzetten. Het is de zoveelste nutteloze feature die weer meer batterij vreet.


En hier komt de grote grap:
Voor alle games die multi-plat zijn en ook naar de PC komen, moet er sowieso al een alternatief gevonden worden voor haptic triggers als ze op ook maar enige zinnige manier buiten zulke domme gimmicks als een geblokkeerd magazijn gebruikt gaan worden. Want op PC bestaan die dingen niet.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 3 augustus 2020 19:14]

Het moet inderdaad verschrikkelijk lastig zijn om dit software matig op te lossen. Niet dus. Wat star weer van Sony.
Niet echt handig. Of je hebt echt super veel zin om BC games op je PS5 te spelen.

Beter verkoop je dus al je controllers en koop je een paar nieuwe voor terug.
Of kan de PS5 controller ook geen PS4 games afspelen ?
Zoals @xoniq bevestigd kan het wel. Al is het een raar systeem dat het omgekeerd weer niet kan.
Misschien dat sommige spelen speciale features benodigen. Maar voor, links, rechts en naar achteren of triggeren schieten etc zou gewoon moeten werken in mijn ogen.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 3 augustus 2020 16:51]

Of kan de PS5 controller ook geen PS4 games afspelen ?
Dat wel, is al bevestigd.
Is dat niet "it depends". De PSVR camera gebruikt de kleuren van de controller om te bepalen waar die is. Dus die werkt dan toch niet.. of vallen PSVR games niet onder de categorie "PS4 games" ?
PSVR werkt ook op de PS5.

Uit dit artikel:
De PlayStation VR-headset, PlayStation Move-controllers en de PSVR Aim Controller werken ook op de PlayStation 5, in combinatie met PSVR-games die ze ondersteunen. In feite gaat dat om het PSVR-ecosysteem dat met de PlayStation 4 is geïntroduceerd. Sony heeft nog niets bekendgemaakt over vr-titels of -hardware die speciaal voor de PlayStation 5 is ontwikkeld. Volgens geruchten komt er in 2021 een nieuwe PSVR-headset uit.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 3 augustus 2020 18:14]

De vraag was of ps5 controller werkt met ps4 games...
psvr is in principe een ps4 game, maar het is onbekend of een ps5 controller gebruikt kan worden met de psvr camera. De kans is groot dat dat dus alleen werkt met een ps4 controller.
Dat laatste is wel iets om te verwachten ja, want die controllers leveren linksom of rechtsom ook geld op voor Sony.
Niet echt handig. Of je hebt echt super veel zin om BC games op je PS5 te spelen.
Het is niet dat ik niet uitkijk naar nieuwe games, maar momenteel zit er niet veel bij qua PS5 games dat me interesseren. Dan wil ik wel nog mijn oude games spelen.
Veel mensen in mijn omgeving willen ook nog ‘oudere’ games spelen.
Maar de DualSense zal gebruikt worden voor mijn ‘oudere’ games.
Nog een reden om voor de Xbox te gaan dus. Als MS nu nog even de kosten voor online gamen aan banden legt is er werkelijk geen reden meer over om no een playstation te kopen.
Als het aan de controller had gelegen was ik al lang voor een Xbox gegaan, die zijn inderdaad een stuk fijner (persoonlijke smaak).
Maar voor mij zijn de exclusives doorslaggevend, die zijn in mijn smaak games beter dan de Xbox exclusives.
Alleen Fable ga ik echt missen..

De exclusives die vooralsnog bekend zijn:
Xbox:
Halo Infinite
Hellblade 2
Forza Motorsport 8
State of Decay 3
Fable 4

Playstation:
Spider-man Miles Morales
Horizon 2
Gran Turismo 7
Last of Us 2 (BC)
Ghost of Tsunima (BC)

Van die laatste twee ga ik er voor het gemak vanuit dat er nog een PS5 versie komt.

Verder is het natuurlijk nog afwachten welke exclusives nog meer komen.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 3 augustus 2020 17:39]

Volgens mij lijkt de controller meer de xbox kant op te gaan toch juist wat betreft de vorm. Niet helemaal natuurlijk en zelf ben ik altijd al meer van de dual shock. Maar de nieuwe technieken in de nieuwe dual shock klinken wel goed in ieder geval ook en zal de reden zijn waarom ps5 games niet met de oude controller werken.

Overigens mis je wel aardig wat exclusives. Voor beide consoles, hieronder een overzichtje van aangekondigde games en dan heb ik waarschijnlijk nog steeds wat games gemist (vast wat indies nog voor beiden).

Aangezien ik een goede PC heb om te gamen is voor mij trouwens de keuze snel gemaakt, het wordt de PS5 gewoon. Sowieso heeft Sony de betere exclusives in mijn mening, maar de exclusives van de xbox die ik wil spelen (zoals Fable inderdaad) speel ik lekker op de PC gewoon!

Playstation:
Spider-man Miles Morales
Horizon 2
Gran Turismo 7
Last of Us 2 (BC)
Ghost of Tsunima (BC)
Astro's playroom (eerlijk is eerlijk, dit lijkt meer een minigame / demo voor de controller te zijn)
Demon's Souls
Destruction AllStars
Ratchet and Clank: Rift Apart
Returnal
Sackboy: A Big Adventure

Aangezien bijna alle MS games ook op PC komen, de console exclusives op PS
Bugsnax (PS4 + Epic Games Store)
Godfall (Epic Games Store)
Goodbye Volcano High (Steam)
Jett: The Far Shore (PS4 + Epic Games Store)
Kena: Bridge of Spirits (PS4 + Epic Games Store)
Oddworld: Soulstorm (PS4 + Epic Games Store)
The Pathless (PS4 + Epic Games Store + Apple Arcade)
Project Athia (PC)
Stray (Steam)
Solar Ash (PS4 + Epic Games Store)

Timed exclusive:
Deathloop
Ghostwire: Tokyo


Xbox:
Halo Infinite (PC)
Hellblade 2 (Xbox One + PC)
Forza Motorsport 8 (PC)
State of Decay 3 (PC)
Fable 4 (PC)
Everwild (PC)
Avowed (PC)
As Dusk Falls (Xbox One + PC)
S.T.A.L.K.E.R. 2 (PC, nog niet aangekondigd voor PS5)
Scorn
Phantasy Star Online 2: New Genesis (Xbox One + PC)
Echo Generation (Xbox One + PC)
MS Flight Simulator (PC)

Timed exclusive:
The Gunk
The Medium
Warhammer 40,000: Darktide
CrossfireX

[Reactie gewijzigd door DaitoX op 3 augustus 2020 23:15]

Aangezien ik een goede PC heb om te gamen is voor mij overigens de keuze snel gemaakt, het wordt de PS5 gewoon.
En waarschijnlijk speel je die games met Game Pass? En dat is precies wat MS wilt :)
Nah, ben niet zo'n fan van al die leen / lease modellen, hoe wel de Game Pass als je veel gamed (en dan meerdere games) best goede waarde kan hebben voor 5 euro per maand. Maar ik koop games meestal in sales als ze wat goedkoper zijn en dan is het voordeel al een heel stuk minder.

Ik heb weleens EA abonnement genomen voor een maandje, gauw een paar games uitgespeeld en weer opgezegd. Op zich best goed te doen als je een keer extra tijd hebt. Mogelijk dat ik dat ook met Game Pass een keer doe en misschien dat het dan ook wel bevalt hoor.
Halo Infinite PC + Xbox
Forza Motorsport 8 PC + Xbox
MS Flight Simulator PC + Xbox

Microsoft heeft aangekondigd dat alle games die uit gaan komen onder de Game Pass, indien mogelijk, zowel op Xbox (series X), PC en X-Cloud speelbaar te willen maken.

En ik weet dat veel mensen geen fan zijn van leen/lease modellen. Maar er valt toch wel wat voor te zeggen, vanaf $10,- per maand kan je al deze games spelen. Stel dat je daar een jaar over doet, dan ben je dus hooguit $180,- (Ultimate) kwijt aan games. Als je een stuk of 10 Sony exclusives wil spelen, wat gaan die kosten per stuk, $70,- nieuw? De prijzen zullen ongetwijfeld zakken naarmate de games wat langer beschikbaar zijn. Maar ik durf wel te zeggen dat je dan toch snel $400,- kwijt bent voor die 10 games. Dat allemaal gezegd hebbende, is er natuurlijk geen garantie dat Microsoft deze prijs blijft hanteren voor de service.

Hoe dan ook, voor die $220,- die ik overhoud koop ik er wel een controller bij op de Xbox ;)
Zowel Sony als MS gaan geen 10 exclusives uitbrengen die 60-70 Euro kosten/waard zijn. Eerder 2-3. Dat is een beetje het ritme van de afgelopen jaren, daar gaan ze gewoon mee door. Dan kom je dus op max 120-140 Euro, als je die games perse nieuw wil hebben. Heb je even geduld, dan is het de helft.
Je 'business case' is dus wel wat op af te dingen.
Daar heb je een punt. Misschien had ik niet moeten zeggen 'Sony exclusives' maar gewoon 'games' in het algemeen of iets dergelijks.
Het probleem met niet MS games is dat die geen zekerheidjes zijn natuurlijk en vooral indies of later als de games toch goedkoop zijn pas onderdeel van gamepass worden (en dan zou je ze dus ook in een sale goedkoop kunnen vinden vaak). Als je dan een keer niet wilt hopen dat het er ooit in komt zal je sowieso ook moeten betalen. Overigens zitten niet eens alle MS games er in, misschien is dit de enige die ontbreekt maar het viel mij op dat Forza Motorsport niet onderdeel is van gamepass.

Ook vind ik het erg vervelend dat er soms games op staan en dan ineens verdwijnen trouwens. Ik snap wel waarom dat is (zijn gewoon contracten met eind datum), maar als gebruiker is dat gewoon vervelend natuurlijk. Zeker als je net lekker in een game zit en dan ineens krijg je een melding dat je het niet meer mag spelen.

[Reactie gewijzigd door DaitoX op 4 augustus 2020 18:33]

Maar de melding is niet ineens. Ze laten het op voorhand weten en laten toe de game 20% goedkoper te kopen zodat je door kan blijven spelen. Gisteren melding gekregen van enkele games die 14e verdwijnen.
Niet zoals bij Netflix dus de ene dag aanmelden en poef, weg serie (zo was het alvast).
Maar ik snap het wel, ik was er op zich ook tegen. Inmiddels grotendeels overtuigd. X-cloud wat minder, het is (nu nog) traag en ik krijg soms audio maar geen beeld (maar dat kan aan de app lighen ook want dat heb ik met console streamen ook).
De games die ik wil houden ga ik gewoon blijven kopen, voor de rest gebruik ik momenteel Gamepass.
De nieuwe Forza komt naar Gamepass, bij aankondiging van Gamepass zeiden ze dat alle nieuwe MS studio games er op gingen komen, dus dan neem ik aan dat er sindsdien geen Forza is uit gekomen. Waarom de oudere er niet op komen, geen idee.
Is toch best jammer. Heb je veel geld geïnvesteerd in een pc, moet je alsnog een PS5 gaan aanschaffen om bepaalde games te kunnen spelen. Top dat Microsoft de exclusives ook uitbrengt op de pc, waar ze uiteraard zelf ook baat bij hebben. Je moet dan namelijk wel in het Windows ecosysteem blijven.
Tjah, als er helemaal geen exclusives zouden zijn zou natuurlijk helemaal mooi zijn. Maar daar ontkom je helaas niet aan. Overigens vind ik het zelf ook fijn om sommige games op de console te spelen juist, toch net iets meer gemak (hoewel PC en console wel steeds meer naar elkaar toe groeien wat betreft gemak / gedoe). Ook vind ik het verzamelen van de fysieke schijfjes nog altijd leuk, wat met PC games niet meer te doen is.

Vooral PC store exclusives zouden van mij weg mogen overigens :P.

[Reactie gewijzigd door DaitoX op 3 augustus 2020 23:14]

Er zijn er sowieso wel meer dan dat hoor, aan beide zijdes. Maar als je the last of us 2 en ghost of Tsushima mee gaat tellen dan moet je bij Xbox eigenlijk ook alles wat voor xsx geoptimaliseerd wordt meetellen, en dat is nogal wat. Denk bv aan Gears 5 en Forza horizon 4 die gelijk patches krijgen.
Euh.... de games? Sony heeft toch echt veel meer exclusives dan MS. Games als God of War, Last of Us, Uncharted, Spider-Man en nu Ghost of Tsushima had ik echt niet willen missen. Stuk voor stuk geweldige games. Ik kan bij Xbox geen enkele game bedenken waar ik dit ook over kan zeggen.

On-topic: ben juist blij dat Sony volledig inzet op een nieuwe ervaring want zo hoort het IMO ook bij een nieuwe console generatie. Nieuwe hardware en software welke niet belemmerd wordt door met de vorige generatie rekening te hoeven houden. Microsoft doet het tegenovergestelde, ik kan begrijpen dat dit voor sommigen juist goed is maar Sony’s aanpak spreekt mij persoonlijk veel meer aan. PS5 games horen niet op de PS4 te kunnen draaien zoals precies het geval gaat zijn met alle aangekondigde PS5 exclusives tot dusver. Zo kunnen ze namelijk optimaal ontwikkeld worden voor dat platform en niet voor de oudere console met een conversie naar de nieuwe (zoals MS dus wel doet).
Het enigste zover ik nu weet is dat je geen haptische feedback en adaptive triggers heb en blaas sensor (of microfoon). De eerste 2 zouden toch aardig simpel te maken moeten aan te passen zijn in de games. Blazen zou je via externe microfoon kunnen doen of de touch screen ervoor in plaats van kunnen gebruiken (hoe harder je veegt hoe harder je blazen effect doet).

Ook verwacht ik een hoop spellen die functies niet zullen gebruiken dus waarom zou ik niet me oude controller kunnen gebruiken om simpele spellen te kunnen spelen?

Ze zouden ook voor de games die het echt de ps5 controller nodig hebben (bijvoorbeeld specifieke puzzels oplossen) de ps5 controller kunnen verplichten en de rest gewoon ook ps4 controller toestaan
Het enigste zover ik nu weet is dat je geen haptische feedback en adaptive triggers heb en blaas sensor (of microfoon). De eerste 2 zouden toch aardig simpel te maken moeten aan te passen zijn in de games.
Leg dat eens uit als je wil. Want daar snap ik echt helemaal niks van. Volgens mij kun je dat aanpassen door het gewoon weg te halen. En dat is juist wat Sony niet wil. Namelijk 1-op-1 dat de oude generatie de nieuwe belemmert (hetgeen Phil Spencer dus van claimt niet gebeurd bij MS.... wat de grootste onzin ooit is)

Het is makkelijk DS5 meteen weer in de back met "gimmick!!!" te gooien.
Ik ga niet beginnen over de pijl en boog, maar laten we Trials Next Gen nemen.
Dit is een van de beste platformers in de historie van gaming (ja.. gewoon ja) en dit is bijna de definitie van gevoel in gameplay.
Als ik met adaptive triggers nog meer controle of gevoel krijg bij mijn motor (weerstand) dan is dat... fkn...... goud gewoon.

Dat je controller wat trilling geeft als je een object raakt, dat is gewoon leuk voor erbij. Stel dat de feedback zo goed is, dat het je de illusie zou kunnen geven dat 1 kant van je controller zwaarder is dan de ander, dan zou dit wel weer tof kunnen zijn.

Anyway, eerst voelen/ervaren dan (ver)oordelen. Dat Sony de poging doet, juich ik enorm toe.
Ik zal niet zeggen dat het alleen maar gimmicks zijn. Het kan (aangezien ik het zelf nog niet geprobeerd heb weet ik het nog niet) een leuke toevoeging zijn. Dus laat games het zeker gebruiken. Maar de games of zelf de ps5 zelf kan wel kijken of de dualshock 4 is aangesloten en het spel daar op aanpassen. Dus haptic feedback en adaptive triggers wanneer je de dualsense controller heb en anders gewoon trillen en L2/R2 zonder adaptive trigger.

Er zullen maar weinig spellen zijn waarbij je het echt nodig zal hebben om het spel uit te spelen. Zoals het trillen op de dualshock 4. Het is een leuke optie maar ik zelf heb het uitgezet omdat ik het zelf irritant vind hoe sommige games dit gebruiken. Ik hoef niet bij elke keer dat ik geraakt wordt dat de controller gaat trillen. Of ik heb ook games gehad waarbij als je gaat rennen dat het gaat trillen wat van mij dan ook niet hoeft. En dat als je een minigame heb waarbij je de juiste knoppen op de juiste tijd moet indrukken en je doet het verkeerd dat je trillen voelt. Bij 1 fout gaat het wel maar bij 2 of 3 fouten achter elkaar dan raak ik door het trillen helemaal in de war.

De speaker in de controller heb ik ook uit staan omdat ik het lastig vind om van 2 bronnen de audio te moeten volgen en bij de meeste games de audio van de controller dan gewoon op de tv laat horen. Dus leuke features maar van mij hoeven ze niet. Hiermee wil ik trouwens niet zeggen van haal het er maar uit. Ik verwacht dat er meer mensen die dit wel leuk vinden dus prima dat het er in zit.

Maar er zijn maar weinig games waarbij je het echt nodig heb om verder te komen. Dat je bijvoorbeeld trillen moet voelen als je bijvoorbeeld dat je een knop moet indrukken zodra je trillingen voelt. Of dat de audio niet uit de tv komt en dus echt de controller speaker nodig heb. En dat verwacht ik ook van de haptic feedback en adaptive triggers. Leuk dat het er in ziet (al vraag ik me af ik ik het fijn vind) maar hoeveel games zullen dit echt nodig hebben dat je echt niet de dualshock 4 zou kunnen gebruiken. Het is niet alsof er extra knoppen op de dualsense zitten die de dualshock 4 niet heeft. En daarom denk ik dat het best mogelijk moet zijn om de dualshock 4 gewoon te kunnen gebruiken zonder dat het de dualsense controller in de weg hoeft te zitten.
Ja dat is waar. Je hebt altijd het scenario om het gewoon te negeren/uit te zetten.

Maar ik snap ergens ook wel dat Sony probeert developers in beweging te krijgen om vol voor de nieuwe generatie te gaan en niet te blijven hangen in de vorige. Wellicht komt DS5 de hele generatie niet verder dan een paar kleine dingetjes, maar er hoeven maar een paar developers te zijn die iets briljants bedenken.

Misschien hoop ik op dingen die er niet zijn, maar ik ben ergens wel blij dat Sony hier wat harder op pusht, dan zo'n lui Microsoft.
Trials is third Party, dus de kans dat die de haptic feedback gaat implementeren is niet zo groot. en als ze het doen, is het geen dealbreaker, aangezien andere platformen het spel ook moeten kunnen draaien. Dan is het dus goed mogelijk om die haptic feedback optioneel te maken voor PS5. Heb je een DualSense in je handen, dan voel je het, heb je een DS4, dan niet.

Maar, dat het kan wil niet zeggen dat ze het ook toestaan. Het is blijkbaar een keuze van Sony om dat niet te doen. In mijn ogen een vreemde keuze, maar juist met dit soort dingen doet Sony wel vaker raar.
Trials was even een random voorbeeld waarbij ik vooral de toffe toegoegde waarde zie. En waarbij het waarschijnlijk ook vrij gemakkelijk te implementeren is. Daar zou ik in ieder geval meteen de controller voor aanschaffen.

Maar bij een game als Trials zou je wel opties kunnen aanbieden.
Ik verwacht sowieso dat een volgende Trials cross generatie gaat uitkomen, naast een grote bak aan andere games. Want wie gaat in godsnaam een installbase van +/- 120 miljoen negeren. Dus dan ga je die DS4's sowieso wel kunnen gebruiken.

Ik zou het wel bezwaarlijk vinden als Sony zegt. Er is een Trials PS4 versie en een Trials PS5 versie. Op de PS5 hardware mag je alleen met DS5's spelen... Maar dit kan ik me nauwelijks voorstellen.
Maar Microsoft verkoopt dan ook niet de xbox als platform. Gamepass is het platform van Microsoft. Dat is wel duidelijk. En dat kan je straks dan spelen hoe je wil.

Op je pc, telefoon, xbox en ik denk ook nog op je tv. (Microsoft is dikke mik met Samsung)

De nieuwe Xbox is onderdeel van de strategie van Microsoft maar niet het hoofdplatform. Dat is vanaf deze generatie toch echt gamepass.
Het belangrijkste zijn de games en daar heeft Sony, (vind ik en volgens mij vele anderen) een hele grote voorsprong op MS.
Nog een reden om voor de Xbox te gaan dus. Als MS nu nog even de kosten voor online gamen aan banden legt is er werkelijk geen reden meer over om no een playstation te kopen.
Of het tegenovergestelde, omdat MS de controller sinds de 360 al niet meer heeft vernieuwd?

Ik wordt van de PS5 controller juist wel enthousiast. Het lijkt mij helemaal niet zo gimmicky en op zn minst probeert Sony nog iets.

Bovendien, je krijgt er 1 bij je console. Hoeveel meer heb je er nog nodig? Als ik met mijn buddys afspreek voor couh coop (waarvan sommige claimen dat dit al niet meer bestaat, dus zou het niet relevant zijn) dan neem ik mijn controller(s) gewoon mee. Plus je kan je DS4 blijven gebruiken, enkel niet voor PS5 games.
Okey........ja wat moet je hier verder op zeggen dan naast dat het een heel aparte keuze is....

Denk dan dat het beter is support voor de PS4 controller te laten vallen ipv het werkt alleen als...

Hopelijk is het echter niet zo dat de PS4 Controller nodig is om PS4 games te spelen op de PS5.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 3 augustus 2020 16:52]

Het is dus aan de developer om de game backwards-compatible te maken met de dualshock4. In het begin zullen veel games op ps4 en ps5 uitkomen.

En tenzij het ps5-exclusives zijn zullen veel (indie-)devs gewoon ps4-controller compatibility erin houden. Pakken ze beter aan dan de overgang van ps3-naar-ps4 waarbij je ALLES opnieuw moest kopen. Nu kan je dat geleidelijker doen.

En als bonus (voor sony) zullen de ps4-controller niet drastisch in prijs zakken, waardoor ze voor de ps5-controller dus NOG meer geld kunnen vragen. Ze kunnen dus rustig hun dualshock4 voorraad tegen de zelfde winst-marges blijven verkopen.

[Reactie gewijzigd door s0nm3z op 3 augustus 2020 17:08]

Tsja... ze zullen wel weer flink aan die nieuwe controllers verdienen... de huidige vond ik al niet goedkoop (is volgens mij wel lichtjes in prijs gezakt), maar ik denk dat deze nog wel duurder gaat worden....

Ik denk dat die "verbeterde haptische feedback en adaptive triggers" ook wel wat zullen kosten.

[Reactie gewijzigd door Dhr.Maassen op 3 augustus 2020 16:50]

ik denk dat die adaptive triggers zeker de nodige investeringen zullen kosten, inderdaad. Qua hardware kosten zal het centen werk zijn, zoals altijd met electronica, maar dat is natuurlijk maar een fractie van de kosten die er mee gemoeid zijn.
Blijf het een unieke keuze vinden. Als je de PS4 controllers nou gewoon blijft ondersteunen en dan de features wat beperkt, is dat zo lastig te maken? Serieuze vraag overigens.

Ben nu weer genoodzaakt controllers erbij te halen terwijl ik tegelijkertijd nog een xbox360 controller heb die ik nog gebruik. Ik heb een ps4, geen xbox. Maar door alle recente ontwikkelingen neig ik zelf heel erg naar de nieuwe xbox...deels ook omdat mijn pc toe is aan vervanging en dit dan voelt als 2 vliegen in 1 klap.
Blijf het een unieke keuze vinden. Als je de PS4 controllers nou gewoon blijft ondersteunen en dan de features wat beperkt, is dat zo lastig te maken? Serieuze vraag overigens.
Nee, op zich is dat niet lastig te maken. En op zich is het iets waar game developers al lang en breed rekening mee moeten houden voor multi-platform titels, wat wss een grove 90% van de markt is.

Maar Sony wil het gebruik van deze features afdwingen, ten eerste omdat het nieuwigheidjes zijn buiten "betere graphics" (zeg maar: het Nintendo Wii effect) en ten tweede omdat het mensen dwingt PS5 controllers aan te schaffen en Sony wss. grof knaken verdient op de after-market verkoop van extra peripherals.

Het zal ze niet te doen zijn om titels te dwingen naar een platform-lockin. Dat schip is gevaren, sinds ze veel van hun eerder exclusive portfolio ook begonnen zijn naar de PC te brengen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 4 augustus 2020 12:38]

Kun je dus je PS4 controller blijven gebruiken voor het navigeren door het menu :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee