Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Google Pixel 4a Review

Geen no-brainer, wel charmant

Camera

Als je het niet al weet, verbaast het je wellicht: de Pixel-telefoons hebben al jaren ongeveer dezelfde primaire camerasensor. De Pixel 4a heeft dezelfde sensor als de Google Pixel 3, 3a en 4 en die heeft een bepaald niet indrukwekkend formaat van 1/2,55". Een paar jaar geleden hadden veel high-end telefoons die sensormaat, maar nu zien we dat zelden meer. In onderstaande tabel laten we zoals wel vaker zien wat er veranderd is. We hebben nog nooit zo'n saaie tabel gezien. De lensopening van de primaire camera is echter wel iets wijder geworden bij de Pixel 4 en 4a.

Camera Pixel 3a(XL) achter Pixel 3(XL) achter Pixel 4(XL) achter Pixel 4a achter
Sensor Sony IMX363 Sony IMX363 Sony IMX363 Sony IMX363
Grootte 1/2,55" 1/2,55" 1/2,55" 1/2,55"
In 35mm 27mm 27mm 27mm 27mm
Focus Dualpixel-af Dualpixel-af Dualpixel-af Dualpixel-af
Lensopening f/1.8 f/1.8 f/1.73 f/1.73

Natuurlijk gaat het bij Google om de software, maar we blijven ons toch afvragen hoe goed de fotografie zou zijn als de fabrikant wel met grotere sensors zou gaan werken. Hopelijk gaan we dat zien met de Pixel 5, die al bijna uitkomt. De Pixel 4a moet het echter nog doen met deze sensor, waarmee Google in het verleden al magie heeft laten zien.

De camera-ervaring die je van Google krijgt, is even clean als het besturingssysteem zelf. De app is zeer overzichtelijk en heeft weinig modi. Die realtime AR-konijnenoren zul je dus even met een andere app tevoorschijn moeten toveren. Op het moment dat je op de sluiterknop tikt, worden er echter diverse foto's gecombineerd en tot één plaatje gesmeed. Dat geldt vooral voor de hdr+-modus. Daarachter zit een algoritme waarbij drie tot maar liefst vijftien onderbelichte shots worden gecombineerd met een paar overbelichte shots.

De software verdeelt de gefotografeerde situatie in kleine blokjes en de gewenste helderheid van die blokjes wordt ongeveer bepaald. Vervolgens worden de blokjes met elkaar gemengd, of eigenlijk de helderheidscurves die aan die blokjes zijn toegewezen. Dat wordt vanuit elke pixel gedaan, zodat de curves mooi in elkaar overvloeien en je dus geen verschillen ziet in de helderheid per blokje.

Google heeft het ook voor elkaar gekregen om Live HDR+ naar de Pixel 4a te brengen. Daardoor kun je beter zien hoe een hdr-foto eruit komt te zien. Erg handig, maar als je echt controle over je hdr-foto wil, zijn de dualexposure-controls ideaal. Je kunt daarmee niet alleen de helderheid aanpassen, maar ook de schaduwen lichter en donkerder maken. Soms wil je namelijk helemaal niet zien wat er in de schaduw gebeurt, maar juist een wat mysterieuze foto maken of de aandacht vestigen op een object door andere delen donkerder te maken.

Fotovergelijking

We hadden de Pixel 3a of 4 natuurlijk van stal kunnen halen om daar de 4a mee te vergelijken, maar die vergelijkingen zijn goed te vinden op het wereldwijde web. Daarom hebben we ervoor gekozen om twee grote concurrenten tegenover de Pixel 4a te zetten: de Poco F2 Pro en de OnePlus Nord. De Poco F2 Pro hebben we zelfs uitgerust met Gcam om eens te kijken of dat het minpunt van die camera bij weinig licht goed kan maken. Daarnaast is het natuurlijk interessant om te zien wat Googles camera doet met een grotere sensor, waar de camerasoftware niet op gebaseerd is. We beginnen echter traditiegetrouw met de goede lichtomstandigheden met de stock camera-apps.

We zien bij goede lichtomstandigheden dat foto's van de Pixel 4a in verhouding tot deze concurrenten vaak net een betere automatische witbalansinstelling hebben, evenals een goede belichting en een prima dynamisch bereik. De verschillen zijn echter niet enorm en als je naar het detail kijkt, ontlopen de toestellen elkaar niet veel. De Pixel-foto's zijn wel vaak het prettigst om naar te kijken, vooral wat kleur betreft.

Google gebruikt wat het zelf noemt Super Res Zoom als je 2x inzoomt. Het is digitale zoom, maar Google zegt foto's slim te combineren om meer detail te behouden. We zien dat hier niet terug, zoals je aan de eendjes kunt zien. Daar hebben we op scherpgesteld.

Hier hebben we de portretmodus van de frontcamera en daarna de camera achterop getest. In deze modus doen de toestellen het zeker niet perfect. De OnePlus Nord gaat bij het linkeroor flink de mist in en ook bij de andere twee zien we haren die vaag zijn gemaakt. Het is toch al jammer dat het brandpunt, dat op de frontcamera van al deze toestellen een vaste afstand heeft, te ver is afgesteld. Daarom zien we vaak vage selfies als deze.

Bij de primaire camera in combinatie met een gemakkelijker voorwerp gaat dat beter, maar de Pixel 4a heeft als enige de achtergrond niet vaag gemaakt in het hengsel boven op deze knuffel. Dergelijke foutjes zien we nog steeds regelmatig bij dit soort toestellen, ook bij de smartphones met een dieptesensor. De achtergrondonscherpte van de Pixel 4a is wel het beste wat ons betreft. Je ziet hier foto's met de maximale achtergrondonscherpte die de toestellen kunnen leveren.

Met deze serie foto's proberen we een indruk te geven van de prestaties bij slecht licht. Bij deze en de volgende series foto's laten we telkens van een situatie eerst de foto zonder nachtmodus en daarna de foto met nachtmodus zien. Ook hebben we de flitsers aangezet bij het beeld van Ganesha, de god met het olifantenhoofd. Zo krijg je een indruk van de sterkte van de flitser.

Over het algemeen doet de Poco F2 Pro het niet heel handig. Het is namelijk niet zo dat er enorm veel minder detail in de foto's van dat toestel zit, maar de software schat de situatie niet zo goed in. Het beeld blijft, ook in nachtmodus, te donker en de automatische witbalans is evenmin helemaal lekker. De OnePlus Nord maakt het beeld vooral in de nachtmodus helder, wat aan de ene kant fijn is, maar met zo weinig detail en veel ruis misschien niet altijd wenselijk. De Pixel 4a toont zijn kracht vooral in de nachtmodus, waarbij de foto het scherpst oogt en de situatie niet overdreven belicht of juist te donker is.

Vlnr: Poco F2 Pro vs. Pixel 4a, OnePlus Nord vs. Pixel 4a, Poco F2 Pro vs. Pixel 4a, OnePlus Nord vs. Pixel 4a

Hier zie je telkens uitvergrotingen van foto's van de Pixel 4a rechts en aan de linkerkant de Poco F2 Pro, afgewisseld met de de OnePlus Nord. De linker twee 100-procentuitsnedes zijn zonder nachtmodus, de rechter twee met. Zonder nachtmodus aan verrast de Poco F2 Pro door het plaatje met het meeste detail af te leveren. Met nachtmodus aan maakt de Pixel 4a duidelijk de beste foto. De OnePlus Nord licht het plaatje wel goed op, maar mist detail. We focusten in dit shot overigens op het rode label.

Buitensituaties zijn net weer even anders voor camera's. Toch zien we hetzelfde beeld als binnen. De Google-software zorgt ervoor dat de foto's van de Pixel meestal het prettigst zijn om naar te kijken. De situatie is doorgaans goed belicht en niet onderbelicht in de donkere delen, zoals bij de Poco F2 Pro vaak het geval is. Ook zijn de foto's van de Pixel die met de beste witbalans, al zijn luchten soms wel erg blauw in verhouding tot de realiteit. Dit betekent echter niet dat het ook altijd de foto's met het meeste detail zijn. Als je inzoomt, is er veel ruis te zien, ook in de nachtmodus. De Nord past bijvoorbeeld meer ruisreductie toe.

Bij de vierde serie foto's hebben we weer 2x ingezoomd. Geen van deze toestellen heeft een telelens, dus elk toestel cropt op de primaire sensor bij het zoomen. Super Res Zoom doet bij de Pixel 4a zijn werk, maar het leidt ook hier niet tot meer detail, wel tot een prima zoomfoto zonder al te veel ruis. Een telecamera zou echter veel meer detail behouden, dat moge duidelijk zijn.

We zijn van een Pixel-telefoon gewend dat hij in het voordeel is bij slechte lichtomstandigheden. Zeker naast de Poco F2 Pro en OnePlus Nord hadden we meer verwacht, aangezien dit geen toestellen zijn die bekendstaan om hun goede prestaties bij weinig licht. Blijkbaar loopt Google inmiddels toch tegen hardwarelimieten aan. De software kan veel, maar als deze toestellen al zo dichtbij komen, is het tijd voor een sensorupgrade. Het blijft een bijzonder goede camera voor een telefoon van ongeveer 350 euro, maar we zien nu wel de beperkingen.

Poco F2 Pro met Gcam versus Pixel 4a

We waren erg benieuwd hoe een Poco F2 Pro met een recente versie van Gcam, in essentie Googles camera-app, zich zou verhouden tot de Pixel 4a. Daarom hebben we een goed werkende Gcam voor de Poco F2 Pro op het toestel gezet met het configuratiebestand van ene Snaker7 van het xda-forum. Waar we overigens wel tegenaan liepen, is dat er in de hoeken van foto's van situaties met een hoog dynamisch bereik soms erg veel kleurruis te zien is. Op het smartphonescherm zelf uit zich dat vaak als een soort raster: een vreemd effect. Ook hebben we de videomodus nog niet aan de praat gekregen. Perfect werkt het dus niet.

Toch zien veruit de meeste foto's er erg goed uit. Op het eerste gezicht zijn de verschillen dan ook niet groot. De keuzes in de camerasoftware in Google-stijl laten zich prima vertalen naar de Poco F2 Pro. We zien geen gekke dingen, dus de camerasensor van de Poco F2 Pro lijkt goed samen te werken met Gcam. In de eerste foto is het dynamisch bereik zelfs wat groter bij de Poco F2 Pro.

Pixel 4a (links) en Poco F2 Pro

Als we op 100 procent gaan kijken, zien we iets schokkends; de foto's van de Poco F2 Pro hebben meestal meer detail en minder ruis. Natuurlijk kan dit verklaard worden door de grotere sensor, maar de software is natuurlijk gemaakt op de Pixel 4a en zijn camerasensor, dus we hadden eigenlijk verwacht dat de Pixel 4a alsnog betere resultaten zou laten zien.

Pixel 4a (links) en Poco F2 Pro

Bij dit laatste shot, waarbij weinig licht beschikbaar was, laat de Poco F2 Pro weer meer detail zien. Wanneer je de Pixel 4a dus alleen maar voor de mooie foto's overweegt, maar een andere smartphone je op andere vlakken interessanter lijkt, kan het lonen om eens te kijken of er een goede Gcam voor dat toestel beschikbaar is.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee