Alle oledmodellen van LG, behalve die uit de B-serie, zijn voorzien van de 'α9 Intelligent Processor' die dit jaar bij de derde generatie is aangeland. Deze beeldverwerking-chip maakt het mogelijk om 4k-beelden met maximaal 120fps weer te geven. Uiteraard heeft LG ook de nodige algoritmen ingebouwd die het beeld op de een of andere manier moeten verbeteren.
Sinds vorig jaar kun je 'AI-beeld' inschakelen en dit jaar heeft deze functie het achtervoegsel 'Pro' gekregen. Op de een of andere manier zijn marketeers bij verschillende merken geneigd om overal de term 'ai' op te plakken en dus is er nu zelfs een heel ai-menu aan de interface toegevoegd. Wij hebben in ieder geval niet het idee dat AI-beeld Pro heel intelligent te werk gaat. Veel meer dan wat subtiele verscherping biedt het volgens ons niet. We vonden het beeld er in ieder geval niet mooier van worden.
Er zijn twee soorten ruisonderdrukking aanwezig. Er is er een tegen normale ruis in beeld, zoals filmkorrel of ruis die ontstaat door het gebruik van hoge iso-waarden bij het opnemen. De andere, genaamd 'MPEG-ruisonderdrukking', is bedoeld om de artefacten die ontstaan door digitale videocompressie tegen te gaan. Beide algoritmen doen wat ze moeten doen en leveren duidelijk minder ruis in beeld op, maar het is onmogelijk om ruis perfect te onderscheiden van subtiele details. Hierdoor gaat de beeldscherpte duidelijk achteruit en kun je bij goed beeldmateriaal maar beter afzien van ruisonderdrukking.
Met een beeldinterpolatiealgoritme wordt de framerate effectief verhoogd door tussenliggende beelden te berekenen. Bij LG heet deze functie TruMotion en het effect ervan is een soepeler en scherper beeld bij veel beweging. Helaas is het onmogelijk om in real time perfecte beelden te berekenen, daardoor leveren dit soort algoritmes bij gecompliceerdere bewegingen altijd artefacten in beeld op. TruMotion van LG is een van de betere algoritmen, maar vooral als een object op het scherm zich voor een bewegende achtergrond langs verplaatst, gaat het mis en verschijnen er storende artefacten.
Als je TruMotion op Gebruiker zet, kun je OLED Motion inschakelen. Dit is LG's marketingnaam voor black frame insertion, waarbij na elk beeldje steeds een zwart beeld wordt vertoond. Hierdoor wordt beweging duidelijk scherper weergegeven. Dit komt doordat de afzonderlijke beelden korter zichtbaar zijn, waardoor er, als je ogen bewegen om een object op het scherm te volgen, minder bewegingsonscherpte op je netvlies ontstaat. Dit effect is vergelijkbaar met het gebruik van korte sluitertijden bij fotografie. Helaas neemt hierdoor ook de helderheid van het beeld sterk af en krijg je met een duidelijk zichtbare flikkering te maken. Nieuw is dat je wat kunt spelen met de instellingen om de tijdsduur van de zwarte beelden langer of korter te maken. Toch blijft het knippereffect duidelijk opvallen, waardoor de meeste mensen er niet graag gebruik van zullen maken.
Verreweg de meeste 'beeldverbeteraars' kun je wat ons betreft beter uitschakelen, maar de functie Maximale Helderheid kan erg handig zijn als er met veel omgevingslicht wordt gekeken. Door de officiële specificaties los te laten en de grijstinten expres te helder weer te geven, krijg je een beeld dat er op een zonnige dag een stuk beter uitziet. Je moet dan niet vergeten om de functie weer uit te zetten bij gunstige lichtomstandigheden, anders krijg je een veel te licht beeld te zien.