Televisies met een oledpaneel zijn niet voorzien van een backlight en kunnen op pixelniveau dimmen. Er wordt dus geen elektriciteit verspild in donkere delen van het scherm. Wel gaat er energie verloren in de kleuren voor de witte oleds en bovendien is de aanstuurelektronica niet perfect. Toch heeft LG het verbruik de afgelopen jaren prima op orde gekregen en hebben de oledmodellen energielabel A. Sommige lcd-televisies zijn nog zuiniger met elektriciteit, maar qua beeldkwaliteit moeten deze het afleggen tegen oled.
Zo uit de doos gebruikte ons 48"-testmodel gemiddeld ongeveer 119W, waarbij het toestel 222cd/m² aan helderheid produceerde. Nadat we de helderheid hadden afgesteld op 250cd/m², nam het gemiddelde verbruik een stukje toe, tot 124W. Wie 's avonds kijkt in een niet al te fel verlichte kamer, kan toe met een helderheid van 120cd/m² en als we de CX daarop afstellen, zakt het verbruik naar een gemiddelde van 84W. Uiteraard kun je de helderheid ook automatisch laten aanpassen aan het omgevingslicht, door middel van de ingebouwde lichtsensor. Zo heb je altijd een mooi beeld en verbruikt de tv niet onnodig veel energie.
Geluid
Ten opzichte van de C9 van vorig jaar is er niet veel veranderd aan het audiosysteem van de CX. Het opgegeven totaalvermogen bedraagt nog altijd 40W en er is gebruikgemaakt van een tweeweg-luidsprekersysteem. De luidsprekers zijn aan de onderkant in de behuizing gemonteerd en stralen het geluid naar beneden uit. De vorm van de voet zorgt ervoor dat het geluid enigszins naar voren, en dus richting je oren, wordt gekaatst. Hierdoor krijg je een mooier stereobeeld en zijn stemmen duidelijker te verstaan. Bij muurmontage heb je dit voordeel niet en zal de CX wat minder goed klinken.
De hardware van de CX mag nagenoeg identiek zijn aan die van de C9 van vorig jaar, de software is dat niet. Er is dit jaar namelijk geen ondersteuning meer voor dts-geluid. LG heeft ervoor gekozen om net als Samsung en Panasonic te besparen op dts-licenties. Wie vooral naar video-on-demand-diensten kijkt heeft hier geen last van, maar als je graag films in hoge kwaliteit vanaf schijfjes afspeelt, kun je hier wel tegenaan lopen. Dan ben je dus verplicht om een extern audiosysteem met dts-ondersteuning te gebruiken.
De CX heeft wel ondersteuning voor Dolby Atmos-geluid, maar uiteraard is de surround-ervaring uit een tweekanaals-audiosysteem zeer beperkt. Ook is het weer mogelijk om het geluid af te laten stellen op de akoestiek van je kamer. Hierbij worden testgeluiden weergegeven die vervolgens worden geregistreerd door de microfoon in de afstandsbediening. Dit lijkt wellicht op de akoestiekmetingen die de betere av-receivers kunnen uitvoeren, maar op de televisies van LG zit deze functie vooral voor de show en lijkt het resultaat weinig te maken te hebben met de 'metingen'.
Ondanks dat het audiosysteem van de CX is voorzien van een aantal nutteloze features, die vooral lijken te zijn uitgevonden om de specificaties op te leuken, zijn we er wel over te spreken. Het geluid kan een flinke kamer vullen en klinkt lekker dynamisch. De laagweergave valt, voor een platte televisie, zeker niet tegen en is duidelijk beter dan dat van de gemiddelde televisie. Veeleisende muziek- en filmliefhebbers raden we aan om te investeren in een extern audiosysteem, maar de meeste mensen zullen zeer tevreden zijn met het geluid uit de CX.