Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Borderlands 3 Review

Heel veel wapens en flauwe grappen

Conclusie

Borderlands 3 is in veel opzichten een betere game dan zijn voorgangers. Het uiterlijk is beduidend beter en je bent beweeglijker tijdens het vechten, wat erg prettig is. Er is meer variatie in wapens dan ooit, waarbij vooral alt fire van sommige wapens erg prettig is, net als de rol die elementen als vuur, elektriciteit en straling spelen. Het zoeken naar het juiste wapen voor een bepaalde uitdaging kan zeer bevredigend zijn. Door een uitgebreide skill tree voor de vier nieuwe Vault Hunters is je personage beter naar je hand te zetten dan voorheen. Dat is vooral handig als je in co-op speelt, naar onze smaak de beste manier om de game te spelen. Zeker met vier spelers kun je elkaar op een prettige manier aanvullen zonder dat spelers aan een bepaalde rol vastzitten. Juist in co-op is het prettig dat je met elk van de vier Vault Hunters veel kanten op kunt.

Toch is de game niet zo goed als we hadden gehoopt. De overvloed aan wapens maakt ook dat het af en toe zoeken is naar een speld in een hooiberg. Een beperkte inventaris helpt daarbij niet mee. De vele wapens verbloemen ook niet dat de tegenstanders aan de saaie kant zijn. Tot slot is er de meest persoonlijke kant aan de game: het verhaal en vooral de humor die Gearbox in de dialogen heeft verwerkt. Naar onze smaak is die wat platvloers, wat niet erg zou zijn als de studio de verschillende dialogen niet zo had uitgesponnen. Met wat minder tekst was menige dialoog volgens ons een stuk grappiger geweest. Het is echter een kwestie van smaak, waarover, zoals we allemaal weten, niet te twisten valt.

Borderlands 3 is er voor Windows, de PlayStation 4 en de Xbox One, en verschijnt later ook nog voor Google Stadia. De game is niet cross-platform te spelen, hoewel Gearbox wil proberen die optie later toe te voegen. Dat gebeurt hopelijk nadat de studio de bugs uit de game heeft gehaald, want spelers op zowel console als Windows melden verschillende problemen. Gearbox spuugt gelukkig de ene patch na de andere uit, dus de hinder zal naar verwachting snel afnemen. De versie voor Windows is voorlopig enkel via de Epic Store verkrijgbaar en die exclusiviteit geldt voor zes maanden.

Getest

Borderlands 3, Windows

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 48,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Reacties (162)

Wijzig sortering
Minpunten:
Platvloerse humor

Volgende Fifa review:
Minpunten:
Ik houd niet van voetbal

Ik snap dat humor niet objectief is, maar je kunt niet Borderlands reviewen en het afbranden omdat je de humor niet leuk vindt. Als de humor niet in je straatje past, dan ben je niet de doelgroep van Borderlands, dat zou na vier games wel duidelijk moeten zijn.

Hetzelfde geldt voor "de overvloed aan wapens" etc. De meeste punten die als minpunten in de review genoemd worden, zijn minpunten voor iemand die niks met de Borderlands games geeft. Iemand die helemaal niks met racegames heeft laat je ook niet F1 2019 reviewen.

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 21 september 2019 21:15]

Haha, zoiets zei ik ook al ja. Het is duidelijk dat Paul niet de doelgroep van Borderlands is.

De trailer: A BAZILLION GUNS JUST GOT...BAZILLIONER!
De fans: ha nice dit is waarom ik Borderlands speel
Paul: Dat is te veel hoor
Wat een onzinnige reactie. Je mag dus alleen iets reviewen als je fan bent?Dan krijgen alle games een 8 of 9.
Je kunt overal gillend enthousiaste reviews lezen over deze game. Allemaal dezelfde dingen noemend en elkaar na pratend. En die humor van deze game, ZO fantastisch... Pfff. het is juist goed dat er anderr meningen te horen zijn dan kun je zelf een idee van de game vormen. Paul zegt precies wat ik ervan vind. Ben jij het nirt mee eens hou je lekker op met lezen.
Ik heb nergens gezegd dat alleen fans de game moeten reviewen. Maar in het geval van een review -waar zeker subjectiviteit in mag, en zelfs hoort te zitten- moet er wel enigszins gekeken worden vanuit de ogen van de doelgroep. Zoals ik al zei, je laat niet iemand die niets met racen heeft bv F1 2019 reviewen.

Ik lees geen reviews van voetbal games, omdat ik er niets mee heb. Wellicht krijgt de nieuwe Fifa een 9, dat betekent niet dat het een game voor mij is. Daar moet je als concument zelf ook rekening houden als je de review van een game leest. Het is niet zo "deze game krijgt een 9 dus ook ik ga hem leuk vinden."

Trouwens netjes van je dat je direct mijn reactie "onzinnig" noemt. Ik zeg precies wat ik ervan vind.
Ben je het niet met mijn reactie eens, dan houd je toch lekker op met lezen.
ik ben het wel n beetje eens, jou mening is er wel op gericht vanuit het oogpunt van een fan. Ik ben zelf fan van looter-shooters, toch kon borderlands 2 me niet zo bekoren. Kritiek op de vele wapens die voor het grootste deel gewoon opvulling-meuk zijn is dan mijn inziens te makkelijk weg te zetten als 'haha dat is typisch borderlands'. Dat kan zo zijn, maar dat maakt t niet meteen leuk voor iedereen.
Precies hetzelfde geldt voor de humor eigenlijk. En bovenal: je beweert dat reviews objectief horen te zijn, maar dat is nu net onmogelijk. Je bent zelf immers ook niet objectief.
Maar in het geval van een review -waar zeker subjectiviteit in mag, en zelfs hoort te zitten- moet er wel enigszins gekeken worden vanuit de ogen van de doelgroep.
Een review is per definitie subjectief, natuurlijk.
sorry, 'onzinnig' was niet zo bedoeld.
Ik heb nergens gezegd dat alleen fans de game moeten reviewen. Maar in het geval van een review -waar zeker subjectiviteit in mag, en zelfs hoort te zitten- moet er wel enigszins gekeken worden vanuit de ogen van de doelgroep. Zoals ik al zei, je laat niet iemand die niets met racen heeft bv F1 2019 reviewen.
Tuurlijk wel. Ik wil juist iemand die niks heeft met racen een review zien schrijven over F1 2019, zolang ik de reviewer maar ken.

Wat voor waarde je hecht aan het oordeel van een review moet je baseren op hoeveel de voorkeuren van de reviewer overeenkomen met die van jou. Als reviewer "henk" zegt dat Cyberpunk 2077 ruk is, maar ik weet dat hij een hekel heeft aan een aantal van mijn favouriten Open World RPG's, dan weet ik dat Cyberpunk waarschijnlijk wat voor mij is, ongeacht hoeveel "henk" een hekel heeft aan dat soort games. Als reviewer "mark" zegt dat Cyberpunk 2077 ruk is, en ik heb geen idee wat zijn persoonlijke voorkeuren zijn, dan kan ik eigenlijk vrij weinig met die informatie.

Het meest belangrijke aan reviewers is consistentie. Misschien heeft Paul (de reviewer van dit artikel) wel een gevoel voor humor dat perfect aansluit op dat van mij, en weet ik dat omdat hij andere humoristische games heeft gereviewed waarvan ik weet hoe grappig ik ze vond. Dan is zijn subjectieve mening hier alsnog van grote waarde voor mij, want dan weet ik dat omdat hij de humor hier niet grappig vond, ik het waarschijnlijk ook niet grappig zal vinden.
Je moet nooit een review schrijven vanuit het oogpunt dat de lezer de reviewer kent.
Als reviewer "mark" zegt dat Cyberpunk 2077 ruk is, en ik heb geen idee wat zijn persoonlijke voorkeuren zijn, dan kan ik eigenlijk vrij weinig met die informatie.
Zoals je zelf al zegt.

Verder zit ik echt met geknepen ogen je reactie te lezen...
Je moet nooit een review schrijven vanuit het oogpunt dat de lezer de reviewer kent.
Ik heb dit ook nooit gezegd of geimpliceerd.
Zoals je zelf al zegt.
Neem ff de context van de rest van mijn comment mee.
Verder zit ik echt met geknepen ogen je reactie te lezen...
Ik weet niet wat dit betekent dus ik kan je niet helpen.
Toen ik de review opende en het minpuntje zag dacht ik eigenlijk direct het zelfde. Daarnaast vind ik het woord platvloers ook een beetje denigrerend.
Anderzijds, als ik platvloerse humor in een review lees, wil ik het juist spelen.
Niet helemaal mee eens. Ik houd enorm van Borderlands en de sfeer, setting en stijl. Net met B3 begonnen, maar ik ben het wel met Paul eens dat sommige dialogen best lang duren. Als je een nieuwe game start bijvoorbeeld dan is er een introscene van een minuut of 5. Superleuk, maar nadat ik met met vrienden een nieuw spel wilde starten om met z'n allen tegelijk te beginnen, moest ik diezelfde 5 minuten ook weer door zonder te kunnen skippen. Nivo van de humor vind ik geen probleem; de lengte van dialogen soms wel.

Daarnaast voelt het verzamelen/evalueren/verkopen van wapens soms behoorlijk als grinden aan door de overvloed aan wapens en de beperkte bergruimte die je hebt. Zeker geen onoverkomelijke probleem, maar had volgens mij wel iets soepeler gekund met iets meer ruimte bijvoorbeeld.
Daarnaast voelt het verzamelen/evalueren/verkopen van wapens soms behoorlijk als grinden aan door de overvloed aan wapens en de beperkte bergruimte die je hebt. Zeker geen onoverkomelijke probleem, maar had volgens mij wel iets soepeler gekund met iets meer ruimte bijvoorbeeld.
Nog meer ruimte ? Ik laat nu al expres alle shields staan, anders krijg ik voor mijn idee al teveel wapens om het overzichtelijk te houden.
Spijker op de kop.
Mooi gezegd. Over smaken valt namelijk niet te twisten!
"Platvloerse humor" heeft totaal niets van doen met de essentie van het "Spel/Game". Bij een review kun je persoonlijk je mening laten over vele soorten dingen. Het verhaal, de humor of uitlatingen is voor een ieder anders verschillend te bekijken. Hij had overigens de platvloerse humor ook kunnen neerzetten als een zelf in te vullen oordeel.

Persoonlijk ben ik het wel eens met Lars_jj en moest ik ook wel erg lachen over zijn Fifa uitspraak. Het is toch eenmaal zo?! Denk dat we te samen een hoop oordelen kunnen vellen maar dat we uiteindelijk gewoon lekker de game moeten kopen om het zelf te ontdekken.

o7
Co-op is het beste onderdeel, maar er wordt enkel naar verwezen. Schrijf eens uit waarom dit zoveel beter is, moet je perse met 3 bekende spelen? Of is er een matching systeem? Hoe zit het met lag en desync als er zoveel gebeurd en zoveel tegenstanders zijn? Etc...
Jup, Dit is nu waarom ik bijna nooit meer op Tweakers kom. Wat een onzin review.
Heb je Uberhaupt de game gespeeld.
"Weinig variatie in gevechten" ......Elke area voegt nieuwe enemies toe die andere abilities hebben en je op een andere manier het beste kunt killen.
En te veel loot...... WHAT?! Dit is Borderlands, dit is altijd zo geweest. Het is zelf beter geworden.
wat een slechte review. Een review moet ZONDER te veel eigen mening zijn. Beetje onderzoek en feeling mag wel.
Dit is eindelijk weer een nieuwe Borderlands game. Veel easter eggs, geheimen. Fantastische wapens. Hilarische gevechten.
OK, veel mensen hebben technische problemen met de game. Ik zelf gelukkig niet. Maar dit zegt niets over de kwaliteit van de inhoud. Deze technische gebreken worden wel gefixed. Ik heb genoten van mijn eerste playthrough van 35uur (alleen story missions). En ben direct begonnen met VaultHunter mode en Mayhem mode. Heerlijk.

[Reactie gewijzigd door Possemaster op 21 september 2019 11:47]

wat een slechte review. Een review moet ZONDER te veel eigen mening zijn. Beetje onderzoek en feeling mag wel.
Een review ZONDER eigen meningen kan niet.

Maar wat ik wel vind is dat verschillende nadelen die worden genoemd juist kenmerkend zijn voor de Borderlands serie, waaronder flauwer humor, veel loot, damage soaking enemies, etc.

Wat je je natuurlijk wel kan afvragen of we na de afgelopen drie delen en bergen DLC over de afgelopen 10 jaar een 4e deel nodig hebben. Ik kan me zo voorstellen dat een niet groot fan er nu wel een beetje op uitgekeken begint te geraken.

Wat mij trouwens opvalt is dat Jurian bij de eerste twee reviews hele hoge cijfers gaf Paul bij de twee laatste heel erg kritisch is/was.

Borderlands #1 reviews: Borderlands
Borderlands #2 reviews: Borderlands 2
Presequel reviews: Borderlands: The Pre-Sequel - Prettig anders, maar niet helemaal ges...

Wat je eigenlijk zal moeten doen bij game reviews is iemand consistent iets laten beoordelen en dan kan je beslissen of iemands smaak in jou laantje ligt of niet. Persoonlijk komt Jurian over als iemand als stuiter-stuiter fanboy veel te hoge cijfers geeft en Paul als een grumpy old guy die wel eens te kritisch is op zaken. Mijn smaak ligt waarschijnlijk dichter bij die van Paul, maar ligt zeker niet op een lijn. Dit maakt Tweakers.net game reviews vaak redelijk useless voor mij, behalve bij grote technische issues of gehele onbekendheid met een titel. Ik zou toch eerder andere kanalen gaan opzoeken die meer in jou smaak vallen, zeker YouTube is daar een goed medium voor, zie je meteen wat gameplay. Een goede reviewer vinden die erg dicht bij jou smaak ligt is imho erg moeilijk...

@8GUS Dat lijkt me ook heel moeilijk bij een game review (inhoudelijk), die persoon moet dan ook zoveel uren in de game hebben zitten en zou geen drastisch andere mening moeten hebben over bepaalde zaken. Ik heb altijd het idee dat als je Jurian en Paul aan een review zou laten samenwerken dat je die container scene uit The Shield krijgt (two go in, only one walks out) of wellicht Thunderdome... ;-)

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 21 september 2019 13:42]

Maar wat ik wel vind is dat verschillende nadelen die worden genoemd juist kenmerkend zijn voor de Borderlands serie, waaronder flauwer humor, veel loot, damage soaking enemies, etc.
Dit. Er is een verschil tussen "geen fan" en "niet de doelgroep" zijn.

Dit is een beetje als "Ja Skyrim, leuke game, maar dat middeleeuwse en al die draken dat had van mij best wel anders gemogen. 5/10."
Ik hou niet zo van al die memes in dat spel. 69/420
Wat ik me ook afvraag of er nog een tweede of een derde persoon over de gamereviews heen leest.

Bij beide heren heb ik altijd het idee dat de reviews gerushed zijn en dat de games én niet uitgespeeld zijn én niet voldoende genoeg zijn onderzocht én maar gewoon online gezet worden zonder enige vorm van kritische noot van derden.
Beetje verder lezen dan ZONDER , ik schijf daar namelijk direct achter "te veel"
" Tegenwoordig begrijpen mensen beter dit soort taal dan je overdreven Nederlandsche gemekker."
dat blijkt, je moet hier uitleggen wat je bedoelde. terwijl het met minder woorden beter was gegaan.
Interessant... Er zijn weinig games die ik meer gespeeld heb dan Borderlands 1 en 2 en de verwachting voor 3 was torenhoog, dus is het wel fijn dat er met een kritische blik naar deze nieuwe game gekeken wordt. Echter is de game zelfs als ik streng ben echt fantastisch. De omgevingen zijn gevarieerder, voller, kleurrijker en terwijl om elke hoek wel iets te doen is hoef je in deze versie niet 3 keer elk gebied door te lopen.
De characters hebben een skill tree die mij tot dusver het idee geven dat er veel meer invloed uit te oefenen valt op hoe je wil/kan spelen, de ogenschijnlijk oneindige en zeer originele stroom aan wapens en schilden voegen echt veel toe. Ja, je moet spitten voor het bruikbare (de gebruikelijke wit en groene items zijn me zelfs overbodig geworden) maar man, wat heb ik met sommige items al een lol gehad.
Het verhaal zit ook beter als een rode draad door de game verweven, ondanks de bekende RPG neurose om eerst elke side-quest te willen doen en elk stukje map verkend te willen hebben heeft de storyline me tot dusver niet compleet los kunnen laten. Characters hebben meer tekst, en net als voorheen heb je grotendeels zelf in de hand of ja aandachtig luistert of lekker door blijft knallen.
Qua tekst vind ik het vooral leuk dat de 'simpele' tegenstanders niet meer dezelfde handvol zinnen herhaalt maar na 40 uur nog steeds verrassen. De tegenstanders zelf voelen enigszins vergelijkbaar, maar de variatie is groter en zeker in de tweede of derde (mayhem) playthrough voorzie ik daardoor een mooie uitdaging.
De game mechanics zijn trouwens ook wat verbeterd, je klimt in deze game wat vaker en de ground slam van de pre-sequel is op een prettige wijze toegevoegd net als slides. De voertuigen hebben meer uitgesproken kenmerkende eigenschappen maar behouden dezelfde besturing. In coop kan ik als bijrijder nog steeds niet echt nuttig zijn overigens, het is dan lastig mikken.
In de t.net review wordt ook gesproken over het onhandige bank systeem op je thuisbasis, ze hebben blijkbaar nog niet door hoe lekker de fast travel kan werken. Precies zo gedaan dat het geen exploit vormt maar je kan ten aller tijden vrij vlot 'planeethoppen'. Ik herken de minpunten simpelweg niet. We hebben lang gewacht en veel verwacht van deze release en alles wat ik prettig vond aan de serie is op z'n minst verbeterd en uitgebreid. 'meer van hetzelfde' valt nog te geven als kritiek. Maar man, wat is het fijn dat BL3 geen moment teleurstelt.

[Reactie gewijzigd door Rexxar op 21 september 2019 18:18]

Helemaal mee eens met wat je zegt. Maar, man wat een spel is het ook. Nou ben ik zelf gewoon ook fan van de reeks, maar ik zie genoeg games een 8 of 9 krijgen waar je met 8 uurtjes volledig klaar bent. Al doe je alleen 1 run door het spel op een rustige manier ben je 35 uur verder en daarna is er nog genoeg te doen als je met een nieuwe run begint. Puur qua waar voor je geld en hoe het spel verder is vind ik het zeker een 8.5 waard. Verder is de wereld ook netjes vol en is inderdaad overal wel wat te doen. Andere games die groot zijn voelen leeg aan en dat is hier zeker niet het geval.

Ik heb toch echt het idee dat een 7.5 van iemand komt die er niet in ziet wat andere spelers er in zien. Op andere site's krijgt dit spel dan ook gewoon een 9. Ja, het is meer van hetzelfde, maar dan wel op een hele goede manier. Qua bang for the buck is het sowieso een hele goede deal.

[Reactie gewijzigd door PilatuS op 22 september 2019 02:23]

Nou ben ik zelf gewoon ook fan van de reeks, maar ik zie genoeg games een 8 of 9 krijgen waar je met 8 uurtjes volledig klaar bent.
Ik heb nog nooit een borderlands game gespeeld, en zal deze ook niet spelen (spreekt me gewoon niet aan) dus daar ga ik me niet over uitlaten. Maar dat een game 'maar 8 uur duurt' is wat mij betreft totaal geen belemmering voor een hoog cijfer. Sterker nog, voor mij is het een pluspunt als een game een kortere, afgeronde spelervaring heeft. Heb helemaal geen tijd om al die games te spelen die 50+ uur vragen. Incidenteel een lange game als Witcher 3 of Persona 5, prima, maar daar doe ik dan ook makkelijk een half jaar over om ze uit te spelen. Al die games die tegenwoordig denken dat ze het enige spel zijn wat ik het komende jaar wil gaan spelen... :X
Je betaald liever 50 euro voor iets dat je 8 uur geeft dan 50 euo voor iets dat je 30 uur geeft. Dat zullen niet veel mensen met je eens zijn.
Mijn tijd is eindig en ik kan ruim 5 keer de gemiddelde levensduur vullen met kwaliteits games in 1001 genres, dus ja ik heb liever 5 goede games van max 20 uur dan 1 game die verwacht dat ik de komende maanden helemaal niks anders meer wil spelen. Al helemaal niet als het het type games is als borderlands waar die uren alleen maar opgevuld worden met meer van dit en meer van dat (hoe goed dat 'meer' ook mag zijn).

Snap niet waarom dit moeilijk te begrijpen is, maar denk dat je er nog wel een keer achter komt als je zelf geen 40 uur per week meer over houdt om te gamen.
maar denk dat je er nog wel een keer achter komt als je zelf geen 40 uur per week meer over houdt om te gamen.
Ja, want iedereen die graag meer uren uit een spel wil halen voor hetzelfde geld heeft geen baan |:(
Ik gok zo dat je geen die hard Eve-online fan bent :P
Waarom is tijd een factor in kwaliteit? Ik heb namelijk genoeg baggerfilms van 3 uur gezien, en pareltjes van 1,5-2,5 uur. Kaartje was wel dezelfde prijs. Er zijn genoeg games die 2/3e onzin zijn. Open world games tik je makkelijk 50 uur in aan, maar minstens de helft was heen en weer sjokken en fetch-quests doen...
Waarom is tijd een factor in kwaliteit?
Als de kwaliteit maar goed is dan krijg je gewoon meer voor je geld. Dus een goede film van 1.5 uur of 3 uur, niet een bagger film tegenover een goede.
Ik vind vooral de review karig, ik mis veel info en ik mis video reviews.

Het gave aan dit spel vind ik het samen spelen, hoe snel de connectie word gemaakt en hoe snel het spel laadt e.d. is gewoon super (en bijzonder in dit tijdperk van games afleveren die nog in beta zitten). Vriend joinen gaat als een trein, je hoeft niet op elkaar te wachten, ik zeg gewoon' begin maar vast' en 5 minuten later als ik de pc heb aangezet sta ik er direct naast te knallen.

Dan de werelden, want de diversiteit en detail verdienen een eigen pagina in een review, kleuren, setting en ook muziek vind ik heel tof gedaan.

De guns zijn ook heel vet, soms vind ik wel dat je er iets teveel krijgt en continu moet bekijken welke beter is en je steeds moet kijken welke je mee neemt, maar dat is nu eenmaal part of the game. Het verhaal vind ik niet zo heel sterk, die tweeling doet me niks en ik ben het eens dat sommige stukken nogal langdradig zijn. Dat je de intro helemaal overnieuw moet spelen als je een ander karakter wil is ook jammer, je zou op een gegeven moment op level 5 moeten kunnen beginnen ofzo.

Verder, heel vet spel wat je eigenlijk echt samen moet spelen en dan kun je uren lol beleven. Ik geef het een 8+ als je naar waarde kijkt vind ik het aantal uren wat je terugkrijgt voor het geld, de staat waarin de game is afgeleverd en de details etc een dikke 10, stijgt naar mijn mening ver boven andere games uit. Eindelijk weer eens lekker hersenloos knallen en lol beleven ipv al die games die zichzelf veel te serieus nemen. Geen gezeik als je dood gaat, geen ranking of k/d onzin, gewoon samen een leuke avond hebben.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 21 september 2019 21:37]

Aangezien de meeste reacties toch gaan over ik ben niet met de review eens...

Hier is mijn mening na 2 weken Borderlands:
Laten we zeggen dat ik deeltje 1 en 2 (voornamelijk 2) compleet heb platgespeeld.
Afgelopen jaar erg veel Destiny gedaan en eigenlijk zijn er weinig games die ik daarnaast heb gespeeld. Toch pre-order voor BL3 geplaatst ook met dit in mijn achterhoofd er gewoon voor gegaan. Heel eerlijk... ik heb na de release van BL3 niet eens meer Destiny opgestart en tijdens mijn vakantie lekker genoten van een heerlijke game met nieuwe characters en een verassend verhaal (die overigens zonder spoilers te geven, niet door iedereen werd gewaardeerd).

Wat ik erg leuk vond was de matchmaking. Samen met de cooperative mode (waardoor iedereen zijn eigen loot heeft EN op zijn eigen lvl speelt doet de game enorm ten goede. Eindelijk niet meer gezeik met je vrienden meelopen die een te hoge of te lage level hebben. Heerlijk!

Als laatste, de Mayhem mode die ingeschakeld kan worden nadat je de game hebt uitgespeeld. Lekker voor legendaries farmen bij bosses of hunts met vrienden en guns uitwisselen. Deze legendary drops in Mayhem 3 zijn een stuk hoger dan dat je in BL2 gewend bent in de UVHM. Een uurtje farmen levert je makkelijk tientallen legendaries op. Naar mijn mening een dikke plus vergeleken met BL2.

Je inventory is helaas maar 40 max en bank dan nog 50 wat redelijk weinig is voor de hoeveelheid guns in de game. Met name dat de bank met 50 slots nu gedeeld wordt tussen je character en geen character upgrade meer zoals in BL2 heb je aanzienlijk minder te bewaren. De bank is nu eigenlijk ook de uitwissel van guns tussen de characters ipv de 3 slots bij CL4P-TP

Nog even nagenieten van deze game totdat Shadowkeep uiteraard zijn intrede maakt :)
Hallo allemaal, ik heb toch maar een account aangemaakt toen ik deze review las, want ik vraag mij toch af of hij het spel wel gespeelt heeft?
Er zijn zoveel dingen verandert, Er wordt niet een vermeld dat je bij het inspecteren van je wapen (waar je 360 graden het wapen kan bekijken) je de mogelijk hebt om de skin te veranderen. Dat is toch leuk om te weten nietwaar?
En dat de omgeving, vaten zijn niet de enige dingen die je kan slopen, sommige machines zeggen ook boem als je er op schiet.
En nu het belangrijkste, je ken jezelf via een ledge omhoog trekken, wat betekend dat je op de lijpste plaatsen kan komen nu, ik heb al loot gevonden ergens boven in een hoek wat niet aangeven was op de minimap. (zat in zwart gebied)
Loot is ook meer visueel verandert, je ziet ook echt de hangslot van het kistje vliegen, de wasmachine moet eerst stoppen met draaien voor het de loot uitspuugt enz. EN auto-loot voor geld en ammo.
En de laatste 5 seconden van je skill cooldown wordt je via geluid gewaarschuwd dat het bijna klaar is.
Zijn toch leuke dingen die in een review thuishoren.
Mobs spawnen ook sneller, zooi skags gesloopt en 30 min later waren ze weer terug.
Dank je voor je reactie... altijd leuk om te zien hoe men zich druk kan maken om mijn taalvaardigheid. Hou mij in de toekomst in de gaten want er zullen wel meer fouden komen.

Tot ziens!
Een half uur... Dus je bent niet eens voorbij de tutorial gekomen? Heb je überhaupt één keer een action skill kunnen gebruiken?
Jij hebt dus gewoon zo goed als geen kennis van deze game. Dat het precies hetzelfde is als de vorige games is ook dikke bullshit wat alle negatievelingen op internet maar van elkaar napraten.

De graphics zijn sowieso echt wel flink verbeterd, iets wat Paul ook in zijn review benoemt. Niet zoveel om de matige prestaties te verklaren, maar ze zijn echt wel stukken beter.

Verder is er behoorlijk wat veranderd van 2/tps naar deze, maar als je maar een half uur speelt dan zie je dat niet nee. Dan zie je alleen dat het een Borderlands game is en dat vind je blijkbaar niet leuk. Wat ik dan niet snap is waarom je hem dan wel gelijk op launch gekocht hebt?

Om even uit mijn hoofd wat veranderingen te noemen... Wapen merken zijn meer verschillend en hebben daardoor meer hun eigen karakter. Veel maffe nieuwe effecten, op wapens maar ook op shields en granaten. De skill trees zijn zoals in de review benoemd veel uitgebreider en bieden meer mogelijkheden om je karakter naar je hand te zetten. Het mail systeem. Je kluis is gedeeld. Meer variatie in voertuigen die je ook kunt aanpassen. Van overal kunnen fast travellen (wat ook het door Paul genoemde nadeel dat je kluis alleen op sanctuary is onderuit haalt want je kunt er altijd even naar toe fast travellen en weer terug naar de map waar je was). Verschillende planeten. Level onafhankelijk samen kunnen spelen...

Ik vergeet vast van alles, maar volgens mij is dit de grootste vernieuwing in de serie ooit... Ik snap dus echt niet waar dat idee dat er niks veranderd is vandaan komt. Ik vermoed dat veel mensen gewoon hun oordeel al klaar hadden (waarschijnlijk vooral vanwege Epic en/of de controverse rond Randy). Vervolgens heb je dan mensen zoals jij die een half uurtje spelen en dan gelijk concluderen dat het inderdaad nog steeds Borderlands is... Ja natuurlijk! Wat had je dan verwacht? Fallout? Het moet wel de oude fans aan blijven spreken natuurlijk.

Wat Tropico betreft... Nou is dat helemaal niet mijn soort game en ik heb de review er van volgens mij ook niet gelezen... Maar het is een soort city builder toch? Ik kan me voorstellen dat als er weinig veranderd is dat dat daar veel zwaarder weegt. Bij Borderlands zijn je fans met een nieuw verhaal en nieuwe vaulthunters eigenlijk alweer geholpen (maar zoals gezegd is dat zeker niet alles wat ze gedaan hebben, dat was meer tps). Maar zit er überhaupt een verhaal in Tropico? En zo ja, maakt het uit? Het lijkt me het type game waar je toch veelal hetzelfde aan het doen bent en als er dan weinig verandert dat je net zo goed de vorige versie kunt blijven spelen.

Dat is met Borderlands 3 zeker niet zo, er is weer heel veel te ontdekken en uit te zoeken met nieuwe mechanics, nieuwe wapens, nieuwe skill trees. De casual speler speelt misschien eens een keer met een poppetje door het verhaal heen, maar voor de echte fan is er veel meer nieuws om uit te zoeken. De meta game zeg maar ligt weer helemaal open terwijl er bij Borderlands 2 niet veel meer viel te ontdekken.
Helemaal mee eens. Ik zit al 20 uur in de game en blijft me telkens verbazen. En ik heb alle andere delen ook gespeeld.
Ik snap je comment maar dat is toch wel een beetje appels met peren vergelijken, niet?
Nee, het gaat erom dat de auteur zijn voorkeur voor specifieke games zwaar mee laat wegen in zijn oordeel en dus niet objectief is, wat wel wenselijk is bij een dergelijke reviewer. Dat de games niet vergelijkbaar ben ik met je eens, maar het feit dat bepaalde aspecten bij games als gamebreakers gebracht worden en diezelfde aspecten bij andere games die precies hetzelfde doen buiten beschouwing gelaten worden is op zijn zachtst gezegd curieus...
Platvloerse humor is een minpunt hoor ik van deze en andere reviewers. Toch speel ik het met een vaste club van 4 man en allemaal vinden we de humor op zijn minst vermakelijk. Lekker licht. Weinig objectief, puur subjectief.
Zoals de reviewer ook netjes benoemt “over smaak valt niet te twisten maar wij vinden het niet zo grappig”.
Maar ondertussen wel bij de minpunten zetten, want.. geen idee. Ik bedoel, prima dat hij het er bij zet, maar blijkbaar waren er geen belangrijkere minpunten en waarom is het dan maar een 7,5 als de humor het ergste nadeel van het spel is?

Heb het overigens nog niet gekocht, want Epic Games, maar vind het alsnog maar een vaag verhaal dit.
Ja ik vind het niet zozeer niet netjes, eerder onhandig gebracht. Ik snap dat het een kwestie van smaak is, maar die nuance zit niet in het cijfer.
Mee eens. Maar als reviewer roepen dat over smaak niet te twisten valt is wel erg subjectief. Vooral voor iemand die dit voor de kost doet.
Dat over smaak niet te twisten valt betekent nou juist dat iemand anders het wel leuk zou kunnen vinden, het geeft juist aan dat alleen omdat hij de humor niet zo geslaagd vindt dat niet voor iedereen hoeft te gelden.
Dan zou ik dat anders formuleren of helemaal weglaten in zo'n review. En al zeker niet als minpunt noteren.
Nee tuurlijk niet... Voor hem weegt het mee in zijn oordeel. Je moet het juist wel vermelden zodat je dat ook op waarde kan schatten. Vind jij de humor wel leuk dan zou de score voor jou waarschijnlijk hoger uitvallen. En zoals gezegd, een review is altijd subjectief, dus dan is het fijn om te vermelden op welke gronden je tot een oordeel komt en of dat iets is wat objectief slecht is (bijvoorbeeld dat de game bagger geoptimaliseerd is) of dat het dus wellicht ook een kwestie van smaak is.
Ik vind niet dat je een game als deze moet beoordelen op de humor, al helemaal als je zelf geen fan bent want dan heb je er gewoon niks zinnigs over te zeggen. Je kunt het dan ook niet goed vergelijken met de humor uit de eerdere delen.

Zeg er dan beter gewoon niks over.

Het is alsof iemand minpunten geeft in een review van Life of Brian omdat de humor te plat is... het raakt gewoon kant nog wal en voegt bovendien niks toe aan het review, in tegendeel, het doet aan waarde af.
Het is alsof iemand minpunten geeft in een review van Life of Brian omdat de humor te plat is... het raakt gewoon kant nog wal en voegt bovendien niks toe aan het review, in tegendeel, het doet aan waarde af.
Als je dit soort dingen zegt vraag ik me vooral af wat jij denkt dat een review precies is. Een review is namelijk per definitie gewoon een oordeel van een game vanuit het perspectief van de auteur. Het is zuiver en alleen een mening. Je reactie is alsof je iemand vraagt om zijn lievelingskleur en dan zegt dat hij fout zit 8)7
" voegt bovendien niks toe aan het review, in tegendeel, het doet aan waarde af"
Uhu, maar je hoeft je niet te laten leiden door je eigen smaak/voorkeur/afkeur. Ik mag van een reviwer toch verwachten dat hij een goede game (die niet zijn smaak is), wel degelijk als goede game kan benoemen in een review.
Tweakers kan natuurlijk geen game-reviewer aannemen per genre. Een voorkeur heeft zowat iedereen, dus ergens snap ik wel dat je de games buiten je comfort zone niet 100% objectief kan beoordelen... dat kan niemand volgens mij.
Ik vind toch dat hij het in ieder geval zou moeten proberen, jij niet ?
Tuurlijk wel. Ik vind trouwens dat tweakers helemaal mag stoppen met game-reviews...
Ik moet zeggen dat ik jou 'vrijwel identiek' vergelijking niet helemaal eerlijk vind.
Dan kan je die kaart gaan trekken bij alle games.

Asassins creed odyssey is een iets aangepaste origin, battlefield 5 is een iets verandere battlefield 1, enz enz.
Ze hebben borderlands gepakt en naar 2019 gehaald waar veel mensen blij mee zijn.
En met nieuwe functies en features waar veel fans happy mee zijn.

Ik krijg eerder het idee dat je de game gewoon niks vind? Wat natuurlijk ook mag.

Ook dat er grafisch niks veranderd is, is wel zeer kort door de bocht.
Ja de stijl is gelijk... Maar ziet er wel veel beter uit.
Per ongeluk borderlands 1 opgestart....? :X

Maarja iedereen zijn mening. ;)

[Reactie gewijzigd door Lappieboy op 21 september 2019 08:43]

Ok dus jij vind de graphics van 2 hetzelfde als van 3? Tijd om langs Specsaverd te gaan.
De graphics niet opgepoetst?
Moet je toch even comparison gaan kijken, want het ziet er toch veel beter uit.

Ik ben dan ook blij dat het gewoon lekker weg speelt als bl2.
Zoveel games die proberen teveel te vernieuwen en hierdoor falen.
Bl3 is voor mij in ieder geval alles wat ik ervan verwachte.
Precies dit, kijk naar de modern warfare beta. Die vernieuwing is echt ruk.
Echt. Het lijkt wel een sport bij een bepaald clubje om de auteur van deze review bij elke review die hij schrijft te bashen. Sterker nog, ik lees altijd met veel plezier de review (goed werk, Paul) en ga daarna de comments erop door zoeken. Mag ik vragen hoeveel reviews je zelf geschreven hebt en je nek uitsteekt om er op deze wijze afgehakt te laten worden?
Van elke game die ik potentieel interessant vind lees ik sowieso meerdere reviews (net als jij) en hou ik rekening met de eigenschappen van de reviewer, als ik die ken. Elke review draagt bij aan mijn beeld van de game en de reviews op Tweakers dragen daar prima aan bij. Als een paragraaf mist over technische mankementen is dat wel terechte kritiek, maar het op de man blijven spelen hier in de comments komt mij een beetje de strot uit...

[Reactie gewijzigd door phamoen op 21 september 2019 13:32]

Wauw, je hebt het spel een half uur gespeeld?

De graphics zijn volledig veranderd. Zoek 1x een character model op met BL2 vs BL3 en je ziet het direct. Het ding is dat de stijl hetzelfde is gebleven, gelukkig!

Ik snap niet zo goed waarom dit 'hetzelfde' zou zijn. Het heeft een zee aan nieuwe mappen, nieuwe characters, nieuwe plekken (zal niks spoilen), nieuwe skills, nieuwe missies, nieuwe guns en nog het belangrijkst: een vervolg op het verhaal.

BL3 is de opvolger van BL2, natuurlijk is het 'meer van hetzelfde'! Het is een vervolg op het verhaal.
Haha zaniken over een niet objectieve reviewer maar zelf na een half uur denken een game door te hebben. Iets met pot verwijt de ketel niet ?
"Geeft blijk van een weinig objectieve auteur"

Niemand is objectief en wie dat beweert wel te zijn liegt dat ie barst. Dat is zo voor reviews, voor nieuws en entertainment. Iedere creatie is een reflectie van de vooroordelen van de maker. Dat is niet erg, dat maakt het juist leuk.

Als we echt in staat waren objectieve reviews te maken, waren alle reviews hetzelfde! Want er is maar 1 objectieve waarheid. Prijs je dus gelukkig dat we niet in staat zijn tot objectiviteit.
Is een review niet altijd een mening van een bepaalde auteur? Al in de tijd van de power unlimited had ik zo mijn favoriete reviewers.

Gelukkig wel zeg, want ik zit wat dat betreft eigenlijk ook altijd op 1 lijn met de reviews van Paul, de man die mario oddysey gewoon de 8 gaf die het in mijn ogen verdiende, en dat is heel fijn.
Er bestaat geen objectieve game reviewer. Iedereen die je dat wijs probeert te maken is of heel dom of staat keihard te liegen tegen je.

Wat ik me afvraag is of je Borderlands 1/2/PS wel heb (uit)gespeeld? Ik verwacht bij #3 more of the same, iets wat veel mensen die het wel veel hebben gespeeld beamen. Als je die eerdere ook niet leuk vond, waarom deze wel spelen? Als je de eerdere niet heb gespeeld, waarom deze wel spelen? BL1 is nog prima te spelen en voor een prikkie te krijgen tijdens Steam Sales...

Paul heeft natuurlijk een bepaalde smaak en review stijl, als deze niet met je strijkt dan moet je ze gewoon niet lezen.

Ik zie heel veel 'gebruikers' reviews die de game als heel slecht bestempelen, maar het lijkt alsof ze allemaal nog nooit een BL game hebben gespeeld... Alle kritiek die ze geven zit er al in sinds spel #1, waarom ga je met de hype mee en koop je een spel als het genre je niet aanstaat? Als je eerdere reviews had gelezen en niet puur was afgegaan op een cijfertje dan had je alle kritiek op het spel (genre, looter/shooter) al uitgekauwd voorbij zien komen.

Ik ben het met je eens dat Tweakers.net er een handje van heeft om populistisch hoge cijfers te geven aan populaire spellen, een 9,5 is bijna perfectie en dat zie ik heel weinig bij spellen (of je legt de lat wel heel erg laag)... Een 7.5 voor dit genre game is niet heel verrassend, klinkt als more of the same Borderlands...
"vooral de humor die Gearbox in de dialogen heeft verwerkt. Naar onze smaak is die wat platvloers, wat niet erg zou zijn als de studio de verschillende dialogen niet zo had uitgesponnen. Met wat minder tekst was menige dialoog volgens ons een stuk grappiger geweest."

Ik zou graag willen weten of de humor hetzelfde is als in deel 1 en 2. Of die humor naar jullie mening goed of slecht is heb ik weinig aan, want dan weet ik nog niet wat voor soort humor het precies is. "Platvloers" kan ook meerdere kanten op, wat in mijn optiek soms juist grappig kan zijn, en soms helemaal niet.
heel veel 'shit hier shit daar' opmerkingen en dat heeft maar zoveel lach innzijn marge natuurlijk... de vorige delen waren fijner in dat perspectief...
Deel 1 was verreweg het beste hierin. Een enorm grimmige sfeer met gekke mensen erin, mad max style en daarbij een paar humoristische characters zoals Claptrap.

Deel 2 ging meer de wacky kant op met elk personage die in een Claptrap getransformeerd werd en een reeks nieuwe wacky characters zoals tiny Tina. Deel 3 ziet eruit als Gearbox die niet snapt dat meer van iets niet altijd beter het. Het was juist door de grimmige sfeer van 1 dat ze wacky characters zo veel grappiger waren
Deel 1 was verreweg het beste hierin. Een enorm grimmige sfeer met gekke mensen erin, mad max style en daarbij een paar humoristische characters zoals Claptrap.

Deel 2 ging meer de wacky kant op met elk personage die in een Claptrap getransformeerd werd en een reeks nieuwe wacky characters zoals tiny Tina. Deel 3 ziet eruit als Gearbox die niet snapt dat meer van iets niet altijd beter het. Het was juist door de grimmige sfeer van 1 dat ze wacky characters zo veel grappiger waren
Vreemd, ik vond juist deel 2 beter dan deel 1, heb vooral VEEL gelachen met de opmerkingen van Handsome Jack, die was echt fantastisch, maar ook de ander characters waren leuk.
Vreemd, ik vond juist deel 2 beter dan deel 1, heb vooral VEEL gelachen met de opmerkingen van Handsome Jack, die was echt fantastisch, maar ook de ander characters waren leuk.
Het is gewoon net wat voor humor je kunt waarderen. Ik vond het in BL2 ook teveel hit or miss, als je niet moet lachen om 'Butt Stallion' is die hele tirade saai en de easter egg verwijzingen in DLC slaan de plank dan ook mis. Ik kon wel hartelijk lachen om zijn opmerkingen over pretzels. Over het algemeen heb ik echter het geluid gemute omdat ze irritant waren.
[...]


Het is gewoon net wat voor humor je kunt waarderen. Ik vond het in BL2 ook teveel hit or miss, als je niet moet lachen om 'Butt Stallion' is die hele tirade saai en de easter egg verwijzingen in DLC slaan de plank dan ook mis. Ik kon wel hartelijk lachen om zijn opmerkingen over pretzels. Over het algemeen heb ik echter het geluid gemute omdat ze irritant waren.
Wow je hebt het geluid gemute omdat ze irritant waren, dan is de spel toch niks meer aan zonder geluid, of bedoel je dat je stem geluiden alleen kon uitzetten?
Nee hoor, muziek aan en op mute. Ik speel sowieso vooral solo dus ik hoef ook niet zo secuur te zijn.
Ok, nee ik vind spellen zonder FX, helemaal shooters niks aan, wil wel goed de geluiden horen van me wapens en kogels, en wil horen of iemand van achteren komt en ga maar zo door, daarom heb ik ook een dure 5.1 speaker systeem, de Edifier S760D.
De stijl is wel vergelijkbaar, volgens mij wat minder zwarte humor (zoals die missie in BL2 waar iemand je vraagt hem in z'n gezicht te schieten) maar met veel meer kontgrappen. In vrijwel iedere zin die Claptrap uitspreekt komt het woord kont wel voor.
Voor mij is bd3 het eerste spel uit het reeks die ik speel. Ik ben het eens dat de vijanden over het algemeen een beetje hetzelfde zijn (bosses waren wel leuk). Cutscenes zijn niet over te slaan helaas. Humor was niet my type. Ondanks deze punten vind ik het toch een leuk spel die je kunt spelen wanneer je effe lekker vanalles wilt kapotschieten. Ik ben het dan ook eens met de cijfer.
Borderlands 2 Tiny Tina DLC is voor mij beste stuk uit gans de reeks. D&D sfeertje :D
Apart, vind dat er weinig negatieve dingen gezegd worden en dan lager scoren als gears 5 waar je zo door heen gerent bent en daarna niet meer aanraakt.. 8)7 |:(
persoonlijk trekt gears (5) mij veel meer dan heel de bordelands serie. Erg veel plezier te beleven in de verschillende multiplayer modes!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Games

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True