Borderlands 3 krijgt crossplay, maar niet met PlayStation-consoles

Borderlands 3 krijgt ondersteuning voor crossplay, met uitzondering van PlayStation-consoles. De ontwikkelaar heeft een update klaar staan die crossplay mogelijk maakt op alle platforms, maar van de uitgever moet PlayStation-ondersteuning verwijderd worden.

Randy Pitchford, de topman van Borderlands-ontwikkelaar Gearbox, zegt op Twitter dat ondersteuning voor crossplay op PlayStation-consoles uit de update moet worden gehaald op last van de uitgever. Een reden daarvoor wordt niet gegeven.

Eerder deze maand bleek uit de rechtszaak tussen Epic Games en Apple dat Sony een deel van de omzet opeist als spelers crossplaygames voornamelijk op een PlayStation-console spelen. Mogelijk wil Borderlands-uitgever 2K Games dergelijke afspraken niet maken met Sony.

Sony-regels voor crossplaygames

Spelers kunnen in Borderlands 3 skins kopen voor voertuigen en wapens. Sony krijgt 30 procent commissie voor alle uitgaven die via PlayStation-consoles worden gedaan. Met de cross-platform revenue share-regels die Sony heeft bedacht, zou het bedrijf een deel van de inkomsten krijgen als spelers voornamelijk op hun PlayStation spelen, maar de uitgaven op een ander platform doen.

Borderlands 3 is beschikbaar op pc's, Xbox- en PlayStation-consoles en op Google Stadia. Binnenkort zal crossplay tussen de Xbox-, pc- en Stadia-versies mogelijk worden. Wanneer de daarvoor benodigde update verschijnt, is nog niet bekend.

Borderlands 3

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

27-05-2021 • 17:38

52 Linkedin

Submitter: Caayn

Reacties (52)

Wijzig sortering
De tweet zegt heel weinig, maar het bericht hier lijkt meer te zeggen dan dat er in de tweet staat. De uitgever waar ze over spreken is 2K en niet Sony. Blijkbaar is er nog een certificering process aan de gang. Sony is niet tegen cross-play, maar wilt niet dat users op een ander platform content kopen en dan op de PS gaan spelen. Hierdoor missen ze omzet en is ook de reden waarom ze geld willen zien van de uitgever. Die fee gaat vooral om microtransacties. Andere games hebben gewoon crossplay namelijk, dus waarom is het daar anders?

Dus dit heeft niks te maken met een crossplay blokkade sinds ze crossplay al sinds de PS2 ondersteunen (ja PS2).

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 27 mei 2021 19:09]

Dit heeft alles te maken met de crossplay blokkade. Eerst en vooral is het absurd dat uitgevers hier specifiek toestemming voor moeten gaan vragen bij Sony, en ten tweede weten we nu ook dat Sony de enige is die geld eist van game ontwikkelaars om Sony's eigen spelers op een ander platform te laten spelen.
Ze eisen geen geld om crossplay toe te staan. Het gaat om content dat je op een ander platform kan kopen en kan gebruiken op een ander platform, zonder de storefront van PS te gebruiken. Daar verdienen ze niet aan en daarom wilt Sony er geld van terug zien. Als je dat niet wilt, dan moeten alle stores content verwijderen, en alles per game laten lopen. Dan nog zal er geld op tafel moeten komen vanuit de uitgever.

Als er daadwerkelijk een blokkade was, dan hadden we niet al sinds de PS2 crossplatform games, en daar was Sony eerder mee dan MS die juist de gene was die dit blokkeerde.
Als er daadwerkelijk een blokkade was, dan hadden we niet al sinds de PS2 crossplatform games, en daar was Sony eerder mee dan MS die juist de gene was die dit blokkeerde.
Final Fantasy XI wordt vaak vergeten maar deze game ondersteunde destijds al crossplay tussen Xbox, PS en PC.

Daarna zijn Sony en MS beide moeilijk gaan doen betreffende crossplay met een andere console. De enkele crossplay titel (Unreal tournament, Shadowrun, etc) waren eerder een uitzondering.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 27 mei 2021 21:05]

Klopt alleen was dat wel 5 jaar later nadat de PS2 versie al was uitgekomen en crossplay had met de PC versie, die volgens mij ook in hetzelfde jaar kwam als de PS2 release.
Terwijl die uitgever dus al 30% of zo afgedragen heeft aan de store waar de speler het gekocht heeft en dan nóg een keer mag aftikken bij Sony. Ik vind het echt niet gek dat niet elke uitgever daar vrolijk aan mee doet.
Heeft dat hier iets mee te maken? Staat niet in de tweet namelijk dus je kan daarover speculeren. Maar gezien het feit dat deze uitgevers bakken met geld verdienen aan microtransacties, is het niet gek dat de platform houder iets wilt terug van content dat op een ander platform is gekocht, maar gebruikt kan worden op je PS5.
Dat was eerder al duidelijk geworden door de vrijgegeven documenten bij de rechtzaak van Apple/Epic. Probleem is niet dát er betaald moet worden, maar dat er dúbbel betaald moet worden. Zowel waar je het koopt betaal je die 30% fee en daarna nog een keer op het platform waar het gebruikt gaat worden. Bij belastingen hebben we ook allerlei internationale regels om dubbele belastingheffing tegen te gaan. Niet meer dan normaal dat hier ook regels voor gaat opgesteld worden. Niemand wilt twee keer voor het zelfde betalen, terwijl je het maar één keer kan gebruiken / één van hebt.
Ik vraag me bij dit soort berichten ook altijd af wie er nu last van gaan hebben.... Vriendengroepen hebben 9 van de 10 keer dezelfde console in huis staan. En het is ook niet zo dat playstation, met de overweldige meerderheid in verkopen, niet genoeg gamers kan aanbieden op hun eigen platform om mee te gamen. Verhouding sales xbox vs ps is 1:3 ofzo?
Gesloten systemen zijn voor Niemand goed
Leuke oneliner maar je kunt dit niet zo generaliseren. Er zijn net zo goed voordelen te bedenken bij een gesloten ecosysteem. Van alle kanten ook...
Gesloten ecosysteem is natuurlijk ook wel vrij breed. Gesloten multiplayer tussen pc en console zou je nog kunnen beargumenteren door te zeggen dat er op pc in theorie meer mogelijk is om te Cheaten (ook met je controller input methode). Tussen console en console zie ik echter niet echt voordeel voor de gamer om dit niet toe te staan.

Maar naast multiplayer heb je natuurlijk exclusives, gesloten storefronts en algemene intentie van bedrijven om elkaar zoveel mogelijk dwars te liggen en dat is natuurlijk niet goed voor de gamer.

De meeste argumenten van de consolebouwers slaan dan ook vaak op geld of om de concurrentie dwars te liggen. Begrijpelijk maar zeker niet goed voor de gamer. Het liefst zou ik met al mijn vrienden willen kunnen gamen afgezien van welke hardware ze hebben.

Daarna bewijzen dit soort berichten en veel comments dat je alleen maar tweestrijd en geflame krijgt tussen gamers.
Ach maar 3 miljoen meer op dit moment met Xbox series X :-)
Sony is de laatste tijd raar bezig. Ten eerste beginnen ze Amerikaans preuts te worden, maar zijn ze wel zo hypocriet dat ze die sekscene uit de Last of Us 2 toestaan. Het is hun keuze natuurlijk, maar ze verliezen hiermee wel klanten aan Nintendo en Xbox, waar de eerste dit allemaal toestaat.
Als volwassene bepaal ik zelf wel wat ik consumeer, daar heb ik moeder Sony niet voor nodig. Voor kinderen zijn er al mogelijkheden om er voor te zorgen dat die dit niet kunnen spelen.

Ten tweede maken ze beslissingen zoals deze, waar vooral gamers de dupe van zijn.

Erg jammer, ik heb een PS4 Pro (en vind de tech, met name de SSD en audio van PS5 super interessant) maar indien er een volgende console in huis komt dan is dat in ieder geval geen Playstation of iets van Sony.
Ik ben zelf over gegaan van PlayStation 5 naar Xbox. Waar je bij Xbox bijna elke controller kan gebruiken, moet je bij PlayStation de DualStickDrift controller gebruiken. De digitale games van Xbox kan je in alle winkels kopen. Bij PlayStation kan je die alleen in de PlayStation store kopen. Ook was mijn PlayStation 5 niet stiller dan de PS4 pro, wat wel een belofte van Sony was.
Ja ik heb zelf beide consoles en de xbox voelt echt een stuk minder “beta” dan het os van de ps5, en is ook stiller en bovendien niet zo afschuwelijk.

[Reactie gewijzigd door Rzarect0r op 28 mei 2021 08:15]

Ik vind eigenlijk heel veel van PlayStation 5. Maar niet dat het OS beta is. Waarom vind je dat dan?
Rare keuzes mbt tot het uitzetten van de consoles, switchen van applicaties, vind de Series X software toch een stuk fijner/overzichtelijker in vergelijking. PS4 UI vond ik dan wel weer prima (behalve dat het sloom was). Het is ook niet snel duidelijk welke versie van de game je hebt, terwijl je bij de Xbox gelijk de beste versie binnen haalt.
Ik snap het. Ik heb zelf een paar Windows foutmeldingen gezien op de Xbox, daarom vond ik PlayStation 5 wat beter afgewerkt. Alleen is het misschien inderdaad niet allemaal even gebruiksvriendelijk afgewerkt.
Jammer voor je, ik denk dat ze helemaal niet zoveel mensen verliezen daar Sony een ijzersterke lineup aan games brengt altijd.

Even los van de geweldige controller nog.
Ik kocht de Playstation (ik heb een werkende PSX) consoles altijd voor spellen zoals. Final Fantasy, Crash Bandicoot, Spyro en Metal Gear Solid. Voor deze spellen heb je gelukkig geen Playstation meer nodig en de rest van de lineup boeit mij niet zo.
Iedereen heeft natuurlijk een andere smaak in spellen, dus ik kan alleen voor mijzelf spreken.

De controller is fantastisch, maar die werkt net zo goed op Windows of Linux; daar heb ik geen PS5 voor nodig. Ik ben momenteel bezig met de Resident Evil reeks en ben erg blij met mijn PS4 controllers :P.
Ik zou mijn PS4 controller wel meteen inruilen voor een Game Cube controller, dat is imho de beste controller.
Even los van de geweldige controller nog.
Dat staat inderdaad los, want die kan je ook op andere platformen gebruiken, zoals PC's en bepaalde Android TV boxen. Tevens zijn ze los te koop.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 mei 2021 23:19]

Ooh leuk nieuws, alle modded wapens overgooien naar m'n xbox :D
Eerder deze maand bleek uit de rechtszaak tussen Epic Games en Apple dat Sony een deel van de omzet opeist als spelers crossplaygames voornamelijk op een PlayStation-console spelen.
Wat is dat nou weer voor een achterlijke actie van Sony?
Is qua consoles de grootste, dus ze kunnen het maken. Beetje als sommige regels in de Apple app store en het handelen van een Amazon voor fysieke producten.

Sony heeft de laatste paar jaar sowieso naar handelen op veel vlakken. De Playstation marketing van het apparaat zelf is ook doorspekt met onzin waar genoeg mensen intrappen.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 27 mei 2021 18:46]

Zou leuk nieuws zijn als de matchmaking van Borderlands 3 ook een keer zou werken. Die is al zo gaar als wat sinds release. Ik heb letterlijk nog nooit een andere online speler gezien. Zelfs toen ik een week lang alle poorten open had gegooid en mijn firewall heb uitgezet.

[Reactie gewijzigd door Morzun op 27 mei 2021 18:46]

DMZ is juist extra veiligheid, bedoel je niet aangezet en geforward naar de Xbox?
Shit, je hebt gelijk. Ik bedoel de optie in je router dat je alles volledig opengooit.
Nee dat is het absoluut niet... DMZ staat voor demilitarised zone. Het wil zeggen dat het apparaat wat je daar in zet onbeschermd is en alle inkomende verkeer van internet gaat ongefilterd naar dat apparaat toe.

@Morzun was gewoon de juiste term die je gebruikte hoor.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 27 mei 2021 19:16]

Dus je weet het wel? Dan is je vorige post nog dommer... Ja het klopt, in IT termen is een DMZ niet volledig onbeschermd, maar het is zeker niet extra beveiligd... In die link van jou staat ook dat daar servers in staan die van buiten te benaderen zijn, dat is per definitie altijd een groter risico dan een server die in je binnenring zit.
En als we het over thuis routers hebben dan is het gewoon wat ik zei, geen reden om daar zo pedant over te doen.
This is for the players...
Is Gearbxox hier principieel tegen? Omdat ik mij ook zo kan voorstellen dat je als bedrijf inzicht moet geven over je cijfers. Want Sony moet immers bepalen of er onevenredig veel inkomsten uit andere platformen komen.

PlayStation is het populairste platform. Dat Gearbox bij Borderlands 3 dan onevenredig aankopen wordt gedaan op PC en Xbox lijkt mij stug. Of de doelgroep gamers die op PC en Xbox gamen moeten meer uitgeven aan in game content dan de gemiddelde PlayStation gamer.

[Reactie gewijzigd door Maulwurfje op 28 mei 2021 18:56]

Ik snap Sony hier wel in. Ik heb een tijd lang op de PS4 Destiny 2 gratis gespeeld. Echter de uiteindelijke aankoop van een seizoen deed ik op de PC op Steam door middel van crossplay inderdaad. Als Sony daar geen cent dus aan verdient heeft is dat naar mijn mening ook niet eerlijk. Nu ik me er wel van bewust ben ga ik er wel op letten. Maar de miljoenen gamers zullen daar net als ik toen ook niet bij stil staan.
Het lijkt mij dat dit soort zaken uiteindelijk tegen de spelers (gebruikers) gaat werken. Het is veel minder interessant voor een bedrijf om cross platform toe te staan op een console als er een mogelijkheid bestaat dat je als uitgever extra geld moet reserveren voor een console bouwer, zoals in dit geval Sony.
Van mij mogen ze hun slogan 'For the players' dan ook meteen schrappen.
Anoniem: 1620698
27 mei 2021 18:44
Nog meer reden om geen PS te halen maar gewoon richting Xbox cloud/Stadia/Geforce Now te gaan (wat ik al doe) Heb Borderlands 3 trouwens met alle DLC gekocht voor €10,99 op Stadia.

Edit: prijs was 1 euro hoger.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1620698 op 27 mei 2021 19:29]

Anoniem: 1620698
@Bjorn8928 mei 2021 07:25
Geen bezittingen? Zoals steam wat al jaren een bewezen digitale platform is? Of Netflix? Of de play/app store op iOS/android of zoals Videoland YouTube, YouTube music, Spotify etc. Etc.

Ik kies voor gemak geen downloads geen installaties heerlijk alles in de cloud beschikbaar met 1 druk op de knop.

Vroeger kocht ik elke week 2/3 albums en was ik uren bezig met ondertiteling zoeken of goeie kwaliteit film nu luister ik elke dag 2/3 nieuwe albums voor de prijs van 1 album vroeger.

Ik heb nog nooit meegemaakt dat een platform niet beschikbaar was voor mij.

Dit is de toekomst en geniet dagelijks van geen pirate Bay nieuwsgroepen of LimeWire meer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1620698 op 28 mei 2021 07:36]

Uren bezig voor ondertiteling? :+

M’n opa van 72 lukt het nog sneller en die torrent gewoon van public trackers.
Anoniem: 1620698
@Rzarect0r28 mei 2021 09:00
Je weet zelf ook dat na 63 minuten in ene de ondertiteling achterloopt je weer met je kut achter je pc zit te zoeken.
Bij Netflix of andere diensten gebeurt dit niet.
Nooit meegemaakt eerlijk gezegd.
Anoniem: 1620698
@Rzarect0r28 mei 2021 09:52
Ging ook niet alleen om ondertiteling ook om films/muziek/games etc. etc. er is altijd wat met downloaden wat gewoon totaal niet aanwezig is met streaming.

En als je werkelijk nog nooit een slechte download of ondertiteling heb gehad moet je een lot kopen want ik denk dat je gemaakt bent voor geluk.
Ja of op een decent tracker dingen downloaden waar troep uploaden wordt afgestraft.

Streamen is inderdaad een stuk makkelijker, maar zit wel een prijskaartje aan en heb je te maken met geofencing, mindere kwaliteit en content wat gepulled word.
Anoniem: 1620698
@Rzarect0r28 mei 2021 10:25
Je antwoord precies wat er mis is met downloaden en waarom ik het ver achter me heb gelaten.

Heb zelf nog nooit last gehad van content wat niet meer aanwezig is.
Als je daar geen last van hebt gehad kijk je blijkbaar weinig, streaming diensten rouleren best vaak de content.

En dan heb je ook nog eens per land een verschillend aanbod.

Ik heb zelf wel Netflix en Amazon prime, maar ik pirate nog steeds veel content.
Anoniem: 1620698
@Rzarect0r28 mei 2021 13:18
We kijken hier dagelijks Netflix/Amazon/HBO/Youtube of muziek via Youtube Music heb nog nooit meegemaakt dat er iets weg was.

Weet dat Xbox game pass dit wel doet daarom maak ik gebruik van Stadia daar is het altijd beschikbaar zelfs als een game word verwijderd zoals Footbal Manager 2020 blijft de game beschikbaar voor de mensen die het aangeschaft hebben.
https://www.whats-on-netflix.com/leaving-soon/

Dit gebeurt al jaren zo, wist niet dat er mensen waren die er niet vanaf wisten.
Anoniem: 1620698
@Rzarect0r28 mei 2021 13:45
Bedankt zal er eens naar kijken.

En nee maar misschien zijn mijn eisen in het leven wat lager dan de gemiddelde mens.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee