Door Jurian Ubachs

Redacteur

Borderlands

Conclusie

Borderlands is een game waarover je een complete website vol kunt schrijven, zonder alles over het spel te vertellen. Het singleplayer-avontuur schotelt je een grote spelwereld voor, met genoeg missies om je een stevig aantal uren bezig te houden. Het spel komt echter het best tot zijn recht als je het verhaal samen met anderen speelt; Borderlands is bij uitstek geschikt om in co-op gespeeld te worden. De ooit uit nood geboren stap naar de cartoon-graphics blijkt een schot in de roos, en zorgt dat de toch vrije nare spelwereld Pandora heel luchtig overkomt. Die wereld oogt echter af en toe wat leeg, en vaak kom je dan op dezelfde plekken dezelfde vijanden tegen, wat het 'free-roaming' element tot een lege huls maakt. Dat doet niets af aan het feit dat Borderlands een prima game is, die iedereen die van online spelen houdt met een gerust hart in huis kan halen.

Pluspunten

+ Stijl werkt voor het spel
+ Systeem zorgt voor veel verschillende wapens
+ Co-op
+ Variatie in personages

Minpunten

- Spelwereld is wat leeg
- Je wordt steeds op dezelfde plekken aangevallen...
- ... en door dezelfde vijanden.

Cijfer: 8,5

Titel Borderlands
Platform pc, Xbox 360, Playstation 3
Ontwikkelaar Gearbox Software
Uitgever 2K games
Releasedatum 23 oktober 2009
Borderlands Borderlands Borderlands Borderlands Borderlands Borderlands Borderlands Borderlands Borderlands Borderlands Borderlands Borderlands Borderlands Borderlands Borderlands

Laagste prijzen voor: Borderlands, PS3
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

bol.com Plaza

Score: 3 (19)

€ 75,-

€ 75,-

Bekijk

Laagste prijzen voor: Borderlands, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

bol.com Plaza

Score: 3 (19)

€ 24,99

€ 24,99

Bekijk

Reacties (56)

Wijzig sortering
Anoniem: 242982
23 oktober 2009 12:39
de prijzen op Steam voor pc zijn als volgt:

solo : 45 (pre-order) en 50 (na 30 oktober)

maar er is ook een leuke four-pack, voor als ge met 4 kameraden zijt die het willen spelen

four-pack : 135 (pre-order, 34 per spel), 150 (na 30 oktober, 38 per spel)

vooral dat four-pack wou ik even vermelden, zeer aantrekkelijk
hele stomme vraag misschien..waarom zou iemand een versie via Steam kopen? Waarom niet gewoon de retailversie die onafhandelijk van Steam gespeeld kan worden?

Steam is leuk voor games die al jaren niet meer verkrijgbaar zijn (zoals Darkforces, Jedi Knight etc) maar nieuwe retailgames zou ik persoonlijk NOOIT via zo'n service kopen (hetzelfde geld voor services als Games on Demand op de Xbox360)
Vaak leuke aanbiedingen; laats nog half life ep 1+2 voor 8 euro, of alle Unreal's voor 15.

En het is een soort automatische backup service. Als ik een spel niet speel gooi ik het er af en als ik het weer terug wil, staat het er mbv 1 dubbelklik binnen 5 min weer op

wat moet ik met een dvd... schijfjes zijn zo achterhaald.

[Reactie gewijzigd door Garma op 3 november 2009 18:41]

Ik ben anders een zeer tevreden Steam-klant. Wat mij vooral aanspreekt is dat ik geen gedoe meer heb met cd's/dvd's. Een hard-copy met doosje en boekje is wel leuk natuurlijk, maar zo gehecht ben ik daar nu ook weer niet aan.
Ik ben zelf ook een steamgebruiker en heb borderlands ook op steam gekocht via een amerikaanse vriend (scheelt toch 10 euro), maar wat erg belangrijk is met steam vs dvdtje is dat steam NIET verplicht is om jouw games te leveren als het falliet of opgeheven wordt.

Oftewel, als steam haar deuren sluit zijn we onze games kwijt.
Precies mijn bezwaar tov retail vs Steam
Maar ik denk niet dat Steam snel failliet zal gaan, misschien als ik een oude man ben pas.

Verder hebben ze toch wel is gemeld, dat ze op dat moment patches zouden uitbrengen, zodat je toch verder kan spelen?
Je games blijven gewoon op je pc en kan je backuppen door steamapps te kopiëren. Die files zal je dan ook overal op het internet blijven tegenkomen zoals je one night in paris nog steeds meteen kan vinden.
Moest het ooit gebeuren zal Valve ook wel een patch voorzien om games te laten denken dat je online bent met Steam.

Dan zijn er wel games met eigen drm, maar dan heb je natuurlijk met een retail ook pech. Of al de games met een eigenlijk login systeem zijn ook niet echt future proof.
- Kast zat bijna vol met games en geen zin om tweede bij te zetten. Doosjes zijn er enkel om de media te beschermen en handleidingen zoals we vroeger kenden maken ze toch niet meer. Toen was het inderdaad nuttig maar zelfs bij CE's geven ze geen deftige/mooie handleidingen meer.
- Makkelijk downloaden en spelen zonder huis uit te moeten
- Bijna altijd goedkoper dan retail als je gebruik kan maken van een aktie. Soms zelfs 75% korting op games of zoals die weekend een gratis weekend killing floor.
- Geen CD/DVD insteken als je iets wil spelen. Ik wissel vaak af tussen spel en ik wil niet elke keer tussen 600doosjes snuffelen. Bijvoorbeeld laatste week heb ik 54uur gespeeld over 12verschillende games. Op een avond kunnen dat gerust 2 tot 5 verschillende zijn.
- Ik speel ook vaak meerdere games door elkaar maar heb geen zin om meerdere dvd-drives te zetten om dan voor allemaal de cd/dvd in te kunnen steken. Image's waren x jaar terug leuk maar met het gekloot van illegale downloaders werken al die dingen vaak niet meer en ik weiger een no-cd te gebruiken tenzij de dev het als patch vrijgeeft.
- Steam is een goed alternatief voor de sociale mogelijkheden die je bv op de xbox of ps3 hebt. Steam in achtergrond draaien is zelfs lichter dan xfire op achtergrond.
- Beetje analoog aan bovenstaande maar Steam is meer geworden dan een app die je spel kan starten. Dat kan je ook doen door gewoon .exe van het spel te starten en je hebt Steam niet nodig. Het is nu een communityplatform geworden waar je met mensen in contact komt.

Dat zijn m'n persoonlijke redenen :p
Er is maar 1 reden waarom ik niet meer spellen via Steam koop en dat is de prijs. Nieuwe spellen zijn vaak onderhand net zo duur als bij de Free Record Shop en die spellen zijn al belachelijk duur. Bij cd-wow bijvoorbeeld kan je borderlands voor 28,99 bestellen. Dat vind ik zo'n groot verschil dat ik best iets langer wil wachten, aangezien cd-wow vaak een week of 2 duurt met leveren. Maar ook andere Nederlandse webshops kunnen spellen vaak voor 35 euro leveren. Dan betaal ik minder EN krijg een fysieke DVD. Dat kies ik daar toch echt voor.
Anoniem: 196662
@Luuk198323 oktober 2009 14:43
Met een 4pack op Steam is het €33/man. Nam telkens een half uurtje om 3 vrienden te vinden voor L4D/L4D2/Borderlands, gegevens door te spelen en hun copy naar hun account te sturen.
lots of guns and critters hmm just my kind of game, wat humor er in gaat wel goed kopen binnen kort eens orderen als ik me geld heb

en deze game brengt weer eens wat anders dan wereld oorlog 2 shooter nummer 1000 ben sowieso geen realisme game fan geef mij maar vreemde fantasie

thanks voor de tips mr magic

[Reactie gewijzigd door dispie op 23 oktober 2009 13:17]

Voor de mensen die Borderlands veel goedkoper willen koppen koop hem dan hier.

CDWOW

http://www.cdwow.nl/games/PC/BORDERLANDS/dp/6067237#bc=c308
Jep, ook 10 euro goedkoper voor X360 en ik neem aan ook voor PS3. Alleen duurt het een week om te leveren, sinds CDWOW *iets* veranderd heeft.
je moet niet pre-orderen bij cd-wow, al kreeg ik deze keer wel mijn geld binnen 3 dagen terug (voor alpha-protocol).
mijn laatste bestellingen daar waren ook binnen 3 dagen binnen, dingen die niet op voorraad zijn moet je eigenlijk bij niemand bestellen online (dit is niet exclusief aan cd-wow, alle online retailers hebben dat probleem).
Heb het spel gisteren een beetje zitten spelen en hoewel het op zich geen slecht spel is lijkt het wel heel erg veel op Fallout 3 de style is eigenlijk precies hetzelfde je bent zelfs opzoek naar een of andere vault.

Pro's:

+ Goede sfeer met leuke en vooral passende grapics.
+ Goede gameplay, hoewel wat oppervlakkig is het wel goed uitgewerkt.

Con's:

- Wat meer afwisseling tussen tegenstanders had wel gemogen elke raider ziet er het zelfde uit. En hoewel de AI wel dekking zoekt is deze niet erg intelligent ze gooien bijvoorbeeld doodleuk granaten naar mij toe als er andere van hun bij mij staan.

- Skill systeem kan je zien als een light versie van die van Fallout en in mijn ogen te oppervlakkig.

- Moeilijkheid tussen missies kan heel erg verschillen van te makkelijk tot bijna onmogelijk. (bij het volgen van het verhaallijn). Meerdere tegenstanders gehad waarbij je met het sterkste wapen wat ik had (een sniper rifle) 2x mijn volledige ammo op hem leeg geschoten dat is dus 50 x 2 = 100 headshots... meeste mensen zijn er na 1 al dood.

[Reactie gewijzigd door Tenshi818 op 27 oktober 2009 13:15]

Dit spel lijkt me enerzijds erg vermakelijk
Toch vind ik voor mij persoonlijk de keuze om naar cel shaded graphics te gaan jammer.
Ik hou meer van de realistische look, maar het had te maken zo ver ik kon lezen op het net met de tijd die ze nog hadden, het was gewoon een te grote klus in en er was te weinig tijd.
Al zegt men ook dat het beter bij de game past tja de waarheid ligt misschien wel meer in het midden, of een beetje van beiden.

Verder duidelijke review, en er zijn zo veel punten die denk ik niet besproken zijn maar dat kan ook niet want het is zo'n uitgebreide game, zelf ga ik eerst toch maar een demo proberen en wie weet vallen de cel graphics wel mee voor me( hoop eigenlijk van wel) want de game zelf lijkt me echt wel leuk

[Reactie gewijzigd door pino85 op 23 oktober 2009 09:15]

"Ik hou meer van de realistische look, maar het had te maken zo ver ik kon lezen op het net met de tijd die ze nog hadden, het was gewoon een te grote klus in en er was te weinig tijd."

Lees dit nou eens goed, ik snap nog steeds niet wat je na de eerste comma precies zegt :P

Ontopic: Zit al een hele poos te wachten op deze game, evenals Dragon Age: Origins, Aion, Operation Flashpoint: Dragon Rising (Nouja, welke andere dikke game er ook maar genoemd is in het afgelopen half jaar). Het is nu alleen nog maar de vraag; welke ga ik kopen? :/

Aangezien dit wel een shooter is, waar ik overigens voorkeur aan geef; ben ik het wel eens met Pino. Het realistische is toch wel leuker, en aangezien ik de minpunten van deze review lees denk ik dat het toch Operation Flashpoint wordt.
Met haakjes is het duidelijk
"Ik hou meer van de realistische look, maar het had te maken (zo ver ik kon lezen op het net) met de tijd die ze nog hadden, het was gewoon een te grote klus in en er was te weinig tijd."
Persoonlijk laat ik deze nog even aan de kant liggen. Ik heb verleden week Brutal Legend gekocht (meer uit principe want ik wist op voorhand dat het vrij kort zou zijn), het volgende spel dat ik koop wil ik wat meer speel uren en replayability uit halen. Dat zal Dragon Age worden denk ik. Deze zet ik dan mogelijks op mijn eindejaars wishlist.
ga jij dan maar eens naar het flashpoint forum: [Multi] Operation Flashpoint: Dragon Rising - Deel 3

wat je daar leest van mensen, valt het toch tegen van wat ze verwachten. trouwens flashpoint is geen shooter maar en tactical shooter, en daar zit verschil tussen.

heb trouwens het spel zelf ook, de singelplayer is kort en uitdagend, en de multiplayer vol met bugs failure's.

maar het ziet er wel leuk uit.


*ontopic: spel ziet zeker grappig uit doet me wel een beetje denken aan een soort van team fortress look. met al die klasse's enzo. die brick lijkt wel wat op die heavy gast.
voor de bugs hoef je niet perse online te spelen hoor ;) genoeg in de sp te vinden. maar dat heb ik al uitgebreid in een van de posts over OFP DR geplaatst.
De mission editor is wel enorm tof vind ik :Y)
Dan hoef ik mijn pre-order dus niet te cancelen :D

Alleen vraag ik me af wat er met de "wat lege spelwereld" wordt bedoeld. Is de aankleding niet zo uitgebreid (in de zin van bomen en dergelijke objecten), of is er echt weinig te doen buiten de hoofdmissies?
Dit viel me bij de eerste screenshots/filmpjes al op. Inderdaad weinig bomen en dergelijke, zie ook deze screens: veel leegte. En vaak hangt dat wel samen met weinig te doen buiten de mainquests.
ik krijg ook een beetje het mass effect gevoel, op een planeet landen, een miniscule colony afknallen en klaar ben je met een hele planeet.
Hopelijk worden de laatste twee minpunten niet te erg want dan zou ik heel erg teleurgesteld zijn... het lijkt me namelijk verder een van de betere games van dit jaar. :)
Het het bekend werd dat deze game uitkwam, keek ik hier echt naar uit.
Nu ben ik daar niet meer zo overtuigd van. Na het zien van een paar filmpjes op Youtube en deze review is het enige wat mij nog een beetje aanspreekt co-op gedeelte.

Ik wacht wel tot deze iets goedkoper is.
Anoniem: 119304
@DeDuifff23 oktober 2009 10:20
Het blijft natuurlijk wel Gearbox he..net als Raven Software staan ze niet bekend om hun vernieuwende en originele games. Ik blijf daarom toch wel sceptisch. Maar met deze game lijkt Gearbox toch een nieuwe weg te zijn ingeslagen. We zullen zien :-)
Gearbox is wel gekend voor innovatie maar ze hebben dan iets te lang tijd nodig om het volledig aangekleed te krijgen imo.
Zo krijg je dus series waar het in het begin zeer leuk is om te spelen voor de vernieuwing en dan op het einde voor het totaalpakket. Maar ertussen beleef je niet veel en op het einde zijn het enkel gamefans die je nog volgen.
Gisteravond al een paar uur zitten co-oppen em wat was het gezellig. Zit nog maar op level 7 maar wat ik tot nu toe heb gezien spreekt me meer aan dan heel Fallout 3. Dit is een echte shooter die zo voelt en speelt. De enorme hoeveelheid aan wapens en toffe upgrades zijn goed uitgewerkt. Dit spel is trouwens niet zo makkelijk dan je ziet in de preview/review filmpjes. Ik heb gisteren toch een aantal moeilijke momenten beleefd, met name de eerste 'bossbattle', die was toch wat pittiger dan verwacht.

Weet je wat: ik ga nog ff spelen :)
Fallout was dan ook geen echte schooter.

Maar hoe zit het met de RPG opties in het spel dan? of is dit echt alleen een shooter met wapen upgrades enz?
Anoniem: 196662
@Sinester23 oktober 2009 13:25
Wapen/armor upgrades, xp, skill points, quests/side-quests.

Wat iets minder is en je normaal wel bij hebt is character customization. Je char ziet er altijd hetzelfde uit in basis. Je kan wel de naam aanpassen, enkele kleuren aanpassen en elk karakter zou er uiteindelijk uniek genoeg uitzien mbv je armor.
Maar toch je eigen karakter niet kunnen vormen is imo een beetje beperking op het rp'en. Nu kies je dus een van de persoonlijkheden van de 4 ipv iets te maken zoals je het wilt.
Anoniem: 119304
23 oktober 2009 09:42
Goede review!

Lijkt me een leuke game om lekker splitscreen te spelen met vrienden!

Gelukkig dat ze gekozen hebben voor deze look dat geeft deze game ook meteen een eigen smoel, "realistische" games hebben we immers al genoeg.

Jammer alleen dat de spelwereld wat doods is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119304 op 23 oktober 2009 10:07]

Die MMO aanpak leent zich uittekent voor goede DLC (dus niet de ' koop maar armor voor je paard' dlc). Je kan de skilltrees uitbreiden, nieuwe werelden toevoegen of het volstoppen met nieuwe dungeons met grotere bazen en nieuwe vehicles.

Heb je direct wat meer afwisseling. Ik hoop dat deze game een sleeper hit gaat worden. Ben erg benieuwt naar de verkoopcijfers. Hij krijgt goede reviews en vooral voor xbox360 owners is er inmiddels weer wat ruimte om wat nieuws te kopen.

Aan de andere kant heb je wel concurrentie van:
Dragon Age
Uncharted 2
Forza 3
Modern Warfare 2

Maar de game is orgineel genoeg (combo van MW2 en Dragon Age) om het zelf te redden.
Anoniem: 225842
23 oktober 2009 11:19
Ik was helemaal weg van deze game totdat ik de 'grind fest' gameplay zag... Dat icm het 'lege spelwereld' ga ik 'em toch niet kopen... Toch maar MW2 :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee