Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Redacteur mobile

Google Pixel 2 Review

Snel en recht door zee

Conclusie

Google gaat verder in de richting die het insloeg met de eerste Pixel-telefoon. Het gaat om eenvoud, betrouwbaarheid en goede prestaties. De eenvoud komt tot uiting in de pure Android-ervaring, maar ook in het eenvoudige ontwerp en bijvoorbeeld het weglaten van een dubbele camera. De betrouwbaarheid komt tot uiting in de stabiele software, de prima accuduur en de camera, waarmee je door simpelweg op de sluiterknop te drukken bijna altijd mooie plaatjes schiet, die in focus zijn. Goede prestaties hebben daar natuurlijk alles mee te maken. De Pixel 2 is snel op alle vlakken en presteert op geen enkel terrein ondermaats.

In de eenvoud schuilt ook het potentiële struikelblok. De Pixel 2 met 64GB kost omgerekend iets meer dan zevenhonderd euro in het Verenigd Koninkrijk, achthonderd euro in Duitsland en negenhonderd euro in Nederland via grijze import. Het is dan ook lastig om deze smartphone een eerlijke beoordeling te geven op prijs-prestatieverhouding. Maar toch, zeker als je achthonderd of negenhonderd euro uitgeeft voor de Pixel 2, wil je wellicht features die anno 2017 bij een high-end smartphone horen. Dat zijn bijvoorbeeld smalle bezels, een verlengd scherm en een praktische dubbele camera. Dat heeft de Pixel 2 niet.

Als je dat niet belangrijk vindt, is de Pixel 2 een ontzettend goede smartphone met een mooi oledscherm, een erg goede camera, een prima accuduur en mooie features, zoals stereoluidsprekers en waterdichtheid. Het is echter de software die deze telefoon naar de top stuwt. Dat merk je bij de camera, maar vooral door de supervlotte Android-ervaring met alle kleine handigheidjes die Google in Oreo heeft gestopt. Deze telefoon koop je om zijn recht-door-zeehouding, waarbij eenvoud, betrouwbaarheid en goede prestaties centraal staan.

Laagste prijzen voor: Google Pixel 2 64GB Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel

Score: 4.5 (345)

€ 779,-

€ 779,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 779,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 779,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4 (69)

€ 779,-

€ 779,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 779,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 779,-
Bekijk

Paradigit

Score: 4 (391)

€ 799,-

€ 799,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 799,-
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 799,-
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 2.5 (323)

€ 804,69

€ 805,19

Kostenoverzicht

Productprijs € 804,69
Pakketpost vanaf ¤ 99,- € 0,-
iDeal € 0,50
Totaal € 805,19
Bekijk

NoRRoD.nl

Score: 3.5 (8)

€ 809,-

€ 809,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 809,-
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 809,-
Bekijk

Reacties (209)

Wijzig sortering
Voor een telefoon met:
  • Grote bezels
  • Geen wireless charging
  • Geen SD kaart
  • Geen3.5mm jack
  • Prijs die een stuk hoger ligt dan concurentie vb een S8
  • Geen oordopjes meegeleverd (en je 3.5mm dopjes die je hebt liggen passen niet)
  • Meh design
vind ik de score van 8.5 nog heel mild. Ok, de software is goed en de updatepolicy en camera uitstekend maar verder weinig onderscheidende features. Andere high ends hebben ook een goede batterijduur, zijn ook waterdicht etc. Een 8 had echt wel volstaan voor dit toestel.

Ooit bracht Google nog toestellen uit die ook qua prijs ok waren maar dat is helaas gedaan.

[Reactie gewijzigd door FragileM64 op 31 oktober 2017 11:33]

Het ding is gewoon dat iedereen die de telefoon gebruikt heeft er extreem tevreden mee is. Dat is waarom je al jaren niet naar specificaties kunt kijken, maar je simpelweg moet kijken naar required features + review conclusies. Indien je bijv. vaak naar muziek luisterd via 3.5mm jacks terwijl je tegelijkertijd je mobiel oplaad, dan is deze telefoon geen goed idee. Compleet waar. Maar ik zou zeker niet de specs vergelijken met andere toestellen en dan klagen dat er 'weinig onderscheidende features' zijn.

High-end toestellen zijn nooit toestellen geweest voor iedereen. Je moet geld teveel hebben of extreem om imago geven om een high end toestel te kopen. De dingen waar ze zich reëel in kunnen onderscheiden (hardcore gaming, VR, etc.) zijn niet zaken die het gros van mensen gebruikt. En dat is het ding een beetje, juist de dingen die mensen het meest gebruiken zijn marginaal beter op een telefoon zoals de Pixel 2. Een beetje zoals Apple dus, maar dan zonder de nadelen van Apple.

Natuurlijk, de Pixel 2 is lelijk, hij is duur en hij focused niet op bijzaken. Maar voor de doelgroep is het een haast perfect toestel (enkel duurder dan nodig). De Pixel 2 is meer een gereedschap dan een accessoire. En de Pixel 2 XL was bedoeld als de mooie versie, maar daar zijn spijtig genoeg veel te veel dingen bij mis gegaan.

Heb niet de gehele review gelezen, maar zoals ze bij de introductie van de Pixel aangaven is hardware ontwikkeling een beetje trager gaan lopen in smartphone land. Waar Google in geloofd is dat het echter op software land de competitie kan verslaan. En ja, als ik Bixby, Siri en Google Assistent vergelijk dan is Google Assistent makkelijk de winnaar. En - anders dan Tweakers' conclusie - geven veel (engelstalige) reviewers aan dat ze Google Assistent significant meer zijn gebruiken op de Pixel. Waarom? Omdat dat knijpen toch een stuk minder gimmick was dan ze hadden verwacht (en de microfoon een stuk beter luisterde op afstand dan de competitie). En dat is maar 1 zo'n voorbeeld.

Hoe dan ook, de Pixel 2 is niks voor mij, ik ben prima tevreden met een 100 euro smartphone waarop ik Android Oreo draai (met de pixel launcher O-) O-) O-) ). Maar dat is ook direct waarom ik de Pixel 2 zo erg kan waarderen: een goeie smartphone ligt meer aan de software dan aan de hardware.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 31 oktober 2017 17:33]

Vreemd pleidooi aangezien software bij Google nu net niet onderscheidend is aangezien ze die voor elke fabrikant beschikbaar maken... Verder mag ik hopen dat dit toestel geen 900 euro waard is puur omdat hij 'stabiel' is. De markt is heel wat volwassener dan dat!

Probleem van het meenemen van de prijs in het oordeel is dat hij nogal veranderlijk is. Zo zag ik vandaag toevallig een review van een Sony welke een oordeel van 5.0 / 10.0 krijgt omdat hij te weinig high-end is voor zijn prijs. Echter dat ding kost nu geen 599 euro maar 280 euro. De hele conclusie en het cijfer kan daarmee de prullenbak in.

Wat ik wil weten is hoe de telefoon zich verhoudt ten opzichtte van de 'beste' telefoon. Die laatste krijgt een 10 en midrange kan dus per definitie boven de 6-7 uitkomen. Dan is je review 'future proof'. Natuurlijk schuift wel elk jaar die 10 iets op, maar de laatste jaren gaat dat niet heel hard. Dit is natuurlijk een hele andere filosofie dan het huidige systeem waarbinnen een telefoon binnen zijn segment een 9 kan halen.


ps nog zo 1: reviews: Sony Xperia X Compact: lekker klein dikkerdje verliest wat glans

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 1 november 2017 03:31]

Ben inderdaad een groot voorstander van review cijfers die niet naar prijs kijken, dus daar kom ik zeker in mee, maar dan kun je beter overstappen naar een score systeem zonder een upper ceiling. Dus iedere generatie van smartphones scoort een hogere ceiling dan de vorige, net zoiets als DxOMark of zo.

En niet alle software is beschikbaar die Google maakt, genoeg Pixel exclusieve software zoals bijvoorbeeld die Pixel launcher die ik noemde. En daar komt nog bovenop zaken zoals HDR+ wat zover ik weet de beste software processing bovenop een smartphone camera is (software processing die gebruik maakt van dedicated hardware in de Pixel 2, maar dat is enkel om hem sneller te maken).
Ik denk dat de Pixel 2 juist op software gebied wel een belangrijk onderscheid maakt. Niet zozeer in de software die er van het begin op zit (hoewel ik van David hieronder lees dat de Pixel wel degelijk software heeft die andere Android telefoons niet of pas later krijgen), maar wel in de te verwachten updates.

De Pixels en iPhones zijn de enigen die bij mij nog het vertrouwen krijgen dat ik er een paar jaar mee vooruit kan qua software. Ik heb nu een LG G4 uitgekomen 2015 en de laatste update die ik daarvoor heb gehad was Android 6.0, ook uit 2015. Android 7.0 hoef ik echt niet meer te verwachten terwijl de telefoon net 1,5 jaar oud was toen die versie uitkwam. Met security patches is het "iets" beter maar ook daar is de laatste update van 01-07-2016. In de tussentijd ben ik kwetsbaar voor BlueBorne (bluetooth) en KRACK (WPA2) en het enige wat ik kan doen is maar weer een nieuwe telefoon kopen terwijl ik op alle andere vlakken nog tevreden ben over mijn huidige.

Ik weet niet of dit tegenwoordig verwerkt zit in de review score (toch een beetje on-topic blijven ;-)), maar dat zou wat mij betreft zeker een plaats hebben. Sterker nog, ik zou zelfs voor willen stellen dat we het huidige gedrag van fabrikanten die geen interesse hebben in het bieden van fatsoenlijke support afstraffen door maximaal een 6je (7 valt over te praten) te geven tenzij je aantoonbaar minimaal 2 jaar software updates blijft bieden.
Ben het met je eens, zie overigens de laatste tijd bij veel reviews reacties staan dat de cijferbeoordelingen geflatteerd zijn. Is ook al vaker aangegeven dat het systeem op de ene of andere manier vervangen moet worden voor een andere vorm van beoordeling.
Heb het echter nog niet voor zien komen in een Tweakers .Plan?!
Ik ben het met je eens dat je smartphone een soort van pocket knife is geworden. Je wilt alle functionaliteiten, als er iets mist voor een top prijs dan is het gewoon geen goed product. Echter ben ik zelf iemand die nooit een telefoon koop van 600+ euro's. Ik ben meer iemand die genoegen neemt met een mid-range model. De Pixel 2 zou ik dan ook gelijk kopen als hij net onder 600 euro zou zitten qua prijs. 800 euro is gewoon te veel.

[Reactie gewijzigd door Max.Visser op 31 oktober 2017 14:42]

Een goede telefoon is iets anders dan een telefoon die alle vakjes probeert aan te kruisen. Bij een goede telefoon maakt een fabrikant dikwijls duidelijke keuzes. Minder functies die beter geďmplementeerd zijn en zorgen voor een stabiel, gestroomlijnd, duurzaam toestel.
Inderdaad ik zou geeneens 500 uitgeven voor deze telefoon, dan heb ik liever een S7 die wel al die dingen heeft.....
Geef je geheel gelijk. Vind de tweakers score tegenwoordig dan ook maar weinig goede referentie. De nieuwe iPhone X en volgend jaar de Galaxy X of S9 gaan ook minimaal een 8.5 waarschijnelijk een 9 score.
Als je deze telefoon vergelijkt met de S8 heeft deze telefoon eigenlijk maar weinig voordelen? Ik vind dat als google weer een telefoon uitbrengt dat ze die wel zelf mogen maken en dat ze daar dan wel een state of the art toestel van moeten maken. Dit model loopt eigenlijk een beetje achter.
Tja, ze zijn hier natuurlijk ook wel erg Google mild.
O ja:
- matige accuduur
- niet sneller dan de concurrent
- vingerscanner op achterkant
- Google leest met je mee
Al is dat ook weer persoonlijk. Ik zou nooit iets anders willen dan een vingerscanner op de achterkant. Echt de perfecte plek er voor en bij de Pixel telefoons zit hij altijd op precies de goede plek.
Alle fabrikanten zullen ook met je mee lezen, je kan heel naief denken dat je iPhone helemaal veilig is, maar Apple heeft ook data nodig om zijn spullen te blijven verkopen.

Ik snap je punt, maar op de accuduur na is het geen reden om een ander cijfer te geven in mijn ogen.
- Stiksaai design.

Serieus, ik zou willen dat ik enthousiast werd van deze Pixel, maar wat een saai ding om te zien.
Maakt nog steeds niet hebberig. Doen sowieso steeds minder telefoons.
Had graag de S8 meegenomen gezien in de vergelijking, vooral op camera gebied natuurlijk nog een/de high-end telefoon van het moment. Ook zullen mensen die geinteresseerd zijn in een pixel 2 evt eerder naar de S8 kijken (ivm android) dan naar de iphone 8.

Verder vind ik het een hoop geld voor weinig bijzonders. 'Kleine telefoon voor een high-end model'? Again, een S8 is ~3mm langer en verder even 'klein'. Maar heeft wel een 5.8" scherm ipv 5...

Maar je betaalt hier dus vooral voor snelle releases/support? Want verder zie ik niet echt waarom deze telefoon dit prijskaartje moet dragen.

"Prima accuduur" vind ik trouwens ook wat overdreven als ik de cijfers zie?

[Reactie gewijzigd door m0ridin op 31 oktober 2017 11:29]

sja ik ben in de markt voor een nieuw toestel en heb een beetje zitten kijken wat er allemaal is nu. De vorige pixel vond ik al te duur en dat is nu niet anders. Eigenlijk vind ik ~ ¤ 500 al veel voor een phone. Ik ben erg content met mijn Nexus 5X geweest, maar wil een iets groter scherm. Ondanks dat ik redelijk fan ben van vanilla Android ga ik nu toch echt naar een concurent.
De OnePlus 5 of de LG V30 en zelfs de iphone zijn imo betere waar voor het geld.
Mooie review!

Persoonlijke!! aanvulling oordeel:

Voordeel
5''!!!
Je hebt weer een high end gsm die je in 1 hand vast kan houden én bedienen!

Minpunten
Camerafuncties wat karig
- vind ik persoonlijk erg prettig. Ik download wel wat ik nodig heb en laat de rest aub weg. Wordt de camera app ook minder zwaar van.
Geen hoofdtelefoonuitgang
- tja.. ik persoonlijk vind dit ook (nog) een minpunt. Maar ook ik denk dat dit toch standaard gaat worden en wij dit langzamerhand niet meer mogen noemen als minpunt. Want zodra je draadloze dopjes hebt, is dit geen minpunt meer. (dit geven jullie zelf ook aan).

[Reactie gewijzigd door streamnl op 31 oktober 2017 08:41]

Vergeet aub niet de prijs in je oordeel. Deze telefoon voldoet niet aan de verwachtingen van een telefoon van meer dan 800 euro. Dit is een top toestel mits hij niet meer dan 600 kost. In deze prijsklasse moet hij zich meten met de galaxy S8 en de iPhone 8 en aan die 2 toestellen kan hij zich niet meten in hardware. Enkel de software kan zich meten aan hoe snel en rap een iOS toestel voelt
Er zijn 3 geduchte concurrenten:

- Iphone 8 (laat ook geen steken vallen, stabiel, updates maar het is iOS en niet iedereen wil de stap wagen)
- Samsung Galaxy S8 (laat ook geen steken vallen, maar het is Samsungs interpretatie van Android)
- Sony Xperia XZ1 Compact ( Laat zover ik weet ook geen steken vallen en is goed geprijsd)

Dus mijn voorkeur zou gaan naar Sony maar dat is voor iedereen anders. De Pixel is echt wel aan de prijs, zelfs duurder dan de Iphone, tijden veranderen ;-) Nokia acht etc heeft een minder goede camera dus die is imo niet te vergelijken want je moet op een feature inboeten.

Ik heb de Iphone 8 even getest bij een vriend en ik was erg verbaasd hoe goed het scherm aanvoelde aan uw ogen. Terwijl Oled soms hard uit de hoek kan komen, kleuren oversatureren, wit te wit etc past true tone het scherm aan aan de omgeving zodat het scherm aanvoelt als een papiertje. zonder grappen, ik dacht eerst dat er nog een dummy-sticker opplakte. Oled is dus net altijd beter dan LCD, erger nog, nu ik dat LCD scherm heb gezien bezie ik het niet meer als een nadeel.

De pIxel is ook de Pixel, het is een stabiele en goede telefoon, je zal directe updates krijgen en bug worden on the fly gefixt door Google. Geen idee of ze het zo lang uitzingen als de Iphone maar als dat zo is is 800 euro volgens mij geen regelrechte miskoop. Prijsbewuste kopers in het high-end segment wijken beter af naar de Sony Xperia XZ1 Compact of Galaxy S8.
Ik heb in principe ook niet het idee gehad dat ik inleverde op mijn scherm toen ik van jaren lang oled panelen naar een lcd ging op mijn iPhone 7. Met gelijke resolutie ogen veel oled panelen ook minder scherp op de een of andere manier.
Dat heeft te maken met de pentile matrix op bijvoorbeeld AMOLED panelen ten opzichte van de RGB layout ten opzichte van LCD panelen. Zie ook deze afbeelding: https://www.androidheadli...gb-vs-pentile-amoled1.jpg

Amoled deelt de groene subpixel en heeft daardoor eigenlijk "minder subpixels" en is dus een beetje minder scherp (Anyone correct me if im wrong).
Het is puur een keuze van de fabrikant dat de meeste AMOLED schermen een pentile indeling hebben, waarschijnlijk omdat dat makkelijker te produceren is en de pixel levensduur te verbeteren. AMOLED kan in principe ook gewoon RGB zijn (zie de S2, die had RGB, pas bij de S3 werd dat pentile).
Ik weet dat niet alle Oled panelen dit hebben, maar voor mijn gevoel zijn alle reviews die ik heb gelezen van smartphones dit wel (in recentelijke jaren). Ik denk ook wel dat het te maken heeft met de specs. Een QHD scherm staat leuker op een specsheet, ook al is deze pentile QHD minder scherp dan een QHD LCD.
Ik vond toen ik hem voor het eerst zag dit een mooi toestel.
Maar de jack plug is voor mij echt een minpunt. Met sporten kan ik gewoon niet draadloze oordopjes in doen. Dat gaat fout. Ja in een sportschool gaat dat prima daar vind je ze wel weer.

Wanneer iets standaard fout is tja de vraag is hoe lang je het dan als -punt kan aandragen. Wat mij betreft heel lang.

De resolutie van full HD is ook wat karig. Maar een 5" high end toestel is wel fijn. Jammer van de prijs, want als je kijkt wat voor onderdelen er gebruikt worden had het ook best voor 400 euro verkocht kunnen worden. En dan was het een killer telefoon geweest.
Maar de jack plug is voor mij echt een minpunt. Met sporten kan ik gewoon niet draadloze oordopjes in doen. Dat gaat fout. Ja in een sportschool gaat dat prima daar vind je ze wel weer.
Check de PowerBeats3, ideaal voor hardlopen, gym, etc. Ga nooit meer terug naar bedrade oordopjes; kabel zit alleen maar in de weg.
Voor sporten kan ik me dat voorstellen, ik gebruik zelf al jaren een Jabra Bluetooth adapter.
Maar bij video gebruik ik de jack, omdat er toch een behoorlijke vertraging in het geluid komt ten opzichte van het beeld.
Is dit tegenwoordig eenvoudig op te lossen? Ik heb me er eerlijk gezegd al een poosje niet meer in verdiept.
Je geeft het probleem zelf al aan, je gebruikt een bluetooth adapter om je geluid mee over te brengen. Dat is geen onboard bluetooth kaartje, dus dat brengt de vertraging in het geluid met zich mee... Ikzelf heb een Sony MDR-100 ABN (bluetooth active NC koptelefoon) die ik gebruik icm mijn LG G5, Lumia 950 en Surface Pro 4. De vertraging is geen enkel probleem, behalve als je muziek probeert te maken met een DAW, dan zit er echt iets te veel milliseconden vertraging in het geluid :+

Ik heb geen probleem met bluetooth audio (heb ook een JBL Charge 2+ sinds 2 jaar), maar ik vind het wel een probleem als ik bedraad word gedwongen een dongle te gebruiken. Zeker omdat de Pixel 2 niet overdreven dun is, grote bezels heeft. Maar geen 3.5mm jack heeft? Een echte afknapper...

Ik zie zelfs dat de Pixel 2 een aantal procent lagere screen-to-body ratio heeft dan de Z5 Compact die ik een jaar geleden gehad heb. Dat kan wat mij betreft echt stukken beter voor ¤800... De Z5 Compact had namelijk ook een 3.5mm jack, waterdichtheid en een 4,6 inch scherm. De behuizing bij de Pixel 2 is groter en heeft een zelfde grootte accu? Ok Google! ;)
Offtopic: ¤200 voor sportoordoppen... 8)7

Het moet niet veel gekker worden.
1000 euro voor een smartphone, het is al gekker dus.
Ik gebruik tegenwoordig juist draadloze oordopjes met hardlopen. Heb dan wel een horloge die alleen draadloos muziek kan afspelen, maar vind het ideaal, geen geknoei met draadjes meer die in de weg zitten. Heb wel van die oortjes die nog aan elkaar zitten, maar ze vallen ook niet zomaar uit mijn oren.
Ik ben het met je eens dat het weglaten van de 3,5 mm jack een gemis is.
En vooral sad omdat ze vorig jaar zo met Apple lachten...
Maarja, ze hebben nu draadloze oortjes ook die ze dan kunnen pushen.
Een gelijkaardige opmerking heb ik gegeven bij de iPhone nog recent en het is gepast dat ik dat hier ook doe want dit is hetzelfde gedrag.

Waarom je kan sporten met oortjes met een kabel maar niet met oortjes via bluetooth is mij echt een raadsel. Ik ben mij vanalle scenario's aan het bedenken maar het gaat niet.
Misschien gebruik je de kabel om touwtje te springen of als self defense om iemand mee te wurgen of je telefoon mee te kunnen gooien :p.
Zo zag ik gisteren een koppel, beide met een iPhone en een dongle. Een GSM van 800 euro maar geen geld voor bluetooth oortjes vond ik wel grappig :p. (en nee ze hadden geen high end oortjes in maar gewoon earpods).


Het enige dat mij echt stoort aan deze telefoon is het design vanvoor.
(ok de jack is jammer maar er zijn er nog wel die het weglaten. +1 voor LG om niet alleen de jack te houden maar nog eens een high end DAC toe te voegen, allen daarheen)
De XL doet het beter op dat vlak, maar deze is echt gewoon gedateerd.
Die bezels ... Jezus... Het heeft mij echt heel het filmpje gestoord en doet het op elke foto weer.

Dubbele camera? Meh. Zoom is voor mij niet nodig. 2x zoom, kan ik ook wel een stapje zetten. De kwaliteit daalt dan ook nog eens als je die gebruikt. En je hebt het niet nodig voor de bokeh bij deze.
Enige nuttige implementatie is de wide angle van LG imo.
Dit is de beste camera tot nu toe in smartphones en dat telt ook wel door (niet wegens DxO maar gwn van alle reviews).
Het grote verschil is dat deze telefoon vrij snel in waarde zal duiken terwijl de prijzen van een iPhone relatief lang op de adviesprijs blijven.
De eerste Pixel is ook vrij waardevast gebleken.
Ik denk dat hij aankoopprijs bedoelt, niet 2e hands prijs.
Daarom heb ik de prijs ook weggelaten bij mijn "aanvulling".
Ik vind hem ook té duur voor wat hij kan.

(vorige bericht aangepast)

[Reactie gewijzigd door streamnl op 31 oktober 2017 06:49]

Vergeet aub niet de prijs in je oordeel. Deze telefoon voldoet niet aan de verwachtingen van een telefoon van meer dan 800 euro. Dit is een top toestel mits hij niet meer dan 600 kost. In deze prijsklasse moet hij zich meten met de galaxy S8 en de iPhone 8 en aan die 2 toestellen kan hij zich niet meten in hardware. Enkel de software kan zich meten aan hoe snel en rap een iOS toestel voelt
De grap met het hele prijs argument is dat de Pixel 2 hier niet eens in een normale winkel te krijgen is.
Dus gaat men in een review vergelijken met nietszeggende prijzen van grijze import (die te hoog liggen) en prijzen van duitse webshops. Vergelijk eerlijk of vergelijkt niet... Ik krijg hier een beetje dubbel gevoel bij.
Ja en nee tegelijk. Want volgens officiële kanalen is deze telefoon een soort van “onbetaalbaar” doordat deze niet te verkrijgen is. Maar aangezien grijze import de enige optie is kunnen we die prijs hanteren voor onze vergelijkingen.
Vergeet aub niet de prijs in je oordeel. Deze telefoon voldoet niet aan de verwachtingen van een telefoon van meer dan 800 euro. Dit is een top toestel mits hij niet meer dan 600 kost. In deze prijsklasse moet hij zich meten met de galaxy S8 en de iPhone 8 en aan die 2 toestellen kan hij zich niet meten in hardware. Enkel de software kan zich meten aan hoe snel en rap een iOS toestel voelt
Ook een S8 koste ¤800,-
Alleen denk ik niet dat de prijs van deze Pixel snel zal zakken. Google (denkt) hiermee een exclusief toestel te hebben. maar er zijn meer Android toestellen van goede kwaliteit.
De nieuwprijs is de enige juiste prijs om mee te vergelijken. Dat bepaalde toestellen minder waard worden / minder kosten is een nuance die niet meespeelt bij de vergelijking van een nieuw product (zeker niet bij vergelijkbare hardware)
Maar ook ik denk dat dit toch standaard gaat worden en wij dit langzamerhand niet meer mogen noemen als minpunt. Want zodra je draadloze dopjes hebt, is dit geen minpunt meer.t
Ik ben het er niet mee eens dat het daarom geen minpunt meer is. Draadloze oordopjes werken ook als er een 3.5mm jack op je gsm zit, maar genoeg mensen willen geen draadloze oordopjes, want die zijn relatief duur en de geluidskwaliteit is relatief slecht. Draadloze oortjes bestaan al járen maar komen gewoon niet van de grond. Bluetooth audio wordt vooral gebruikt in draadloze speakers en auto's maar ook bij dat soort aparaten is de 3.5mm jack nog steeds koning. Ik denk dat veel mensen de 3.5mm jack meer gebruiken dan de USB/laad poort en de camera. Ik blijf het een ongeloofelijk achterlijk idee vinden om één van de meest gebruikte en universeel aanwezige poorten uit een telefoon te slopen.

Fabrikanten zullen het wel steeds meer doen want geld, maar features verwijderen zonder dat er daarvoor wat beters of iets anders in de plek komt is de definitie van achteruitgang.

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 31 oktober 2017 08:19]

Ik denk dat veel mensen de 3.5mm jack meer gebruiken dan de USB/laad poort en de camera.
Ik denk dat het gros van de telefoongebruikers USB of lightning meer gebruikt dan welke port dan ook. Want ze zullen toch hun telefoon op moeten laden.
Als je elke dag op weg naar/van je werk je oortjes in doet, gebruik je je 3.5mm jack al twee keer. Als je dan thuis ook nog eens je telefoon aan een speaker hangt zit je al aan drie keer. Ik zeg niet dat iedereen dat doet maar er zullen er genoeg zijn. Zelf laad ik m'n telefoon meestal eens per twee dagen op. Ik gebruik m'n 3.5mm jack daardoor makkelijk vier keer zo vaak als m'n laadpoort.
Als je je oortjes toch enkel op weg van huis naar werk gebruikt, dan hang je hier toch standaard een 3.5mm naar USB C aan? Ik snap het het niet optimaal is, maar het enige wat echt jammer is, is dat je niet kan opladen terwijl je luisterd naar muziek, imo.
Dat is ook zo, het is niet het einde van de wereld. Maar als je er niks voor terug krijgt, wat is het verdwijnen van die 3.5mm poort dan waard? Je moet er wel weer zo'n verloopstekkertje kopen en meenemen. Juist een high-end telefoon vind ik het raar; nu hebben goedkopere telefoons die aansluiting wel maar duurdere niet; je zou het andersom verwachten. Dit zal de toekomst wel zijn en dan zullen er ook wel koptelefoons komen met USB aansluiting en ingebouwde DAC. Zo gek zou dat ook nog niet zijn.
Ik denk dat het ruimte, veel reparaties en kosten bespaard. Geen waterproofing op de audio jack. Mijn 3.5mm is bij meerdere toestellen wel eens kapot gegaan, toevallig is die van een vriend van mij gisteren ook overleden door de hoeveelheid prut die er gemakkelijk in komt.

Een dongle krijg je er normaalgesproken (nog) wel bij. Ik ben zelf voor de Mate 10 pro gegaan zonder headphone jack. Dat is ook voor mij nieuw, maar ik verwacht hier niet veel op mis te grijpen. Ik denk dat we binnenkort sowieso naar met alles naar bluetooth 5.0 gaan en ik hoop dat dit kwaliteit van audio ook wat verbeterd, het maakt bluetooth in ieder geval wat fijner qua omgang. Draadloze koptelefoons/oortjes zijn wel echt een bevrijding sinds ik ze heb aangeschaft en ondanks de ietswat slechtere audiokwaliteit wil ik persoonlijk niet terug, maar ik ben dan geen Audiophile.
Je telefoon aan een speaker hangen? Doen mensen dat echt elke dag? Ik zou m'n telefoon als Spotify afstandsbediening gebruiken...

Zo lust ik er nog wel een. Dan kan ik ook use cases bedenken waarbij je je telefoon 2x per dag moet laden.

Je zult bij normaal gebruik iedere dag je telefoon op moeten laden.

Het luisteren naar muziek via 3.5mm is echter een luxe, niet normaal gebruik. Je kunt ook niet naar muziek luisteren. En je kunt ook gewoon met Bluetooth naar muziek luisteren, of een USB-C verloopstekkertje nemen.

Je kunt ook draadloos opladen, dat is waar. Maar Bluetooth werkt op iedere telefoon, en Qi... niet. En als je dan wilt klagen over de kwaliteit van Bluetooth (bewijs maar met dubbelblinde tests) dan tja is USB-C ook stukken sneller dan Qi.

Dus het gros van de mensen zit, als ze iedere dag hun telefoon gebruiken, verplicht iedere nacht met telefoon aan de juice. Maar ze zitten niet verplicht naar muziek te luisteren via 3.5mm.

Het is niet zo zwart-wit als je stelt.
Als je je telefoon zo graag in 1 hand vast wilt houden, pak dan de nieuwe sony xz1 compact. Die is dik 200 euro goedkoper, heeft ook stereo speakers, wel een headphone jack, is 'waterdichter' met zijn IP68, en heeft een veel, veel betere accuduur.

Alleen de camera van de pixel zal wel merkbaar beter zijn als die van de xz1 compact, dus dat moet je die 200 euro waard zijn. Qua updates, het is maar hoe veel waarde je er aan hecht. Persoonlijk vind ik android redelijk uitontwikkeld en gewoonweg erg fijn werken. Dat ik nu nog op 7.1 zit ipv 8 maakt mij heel weinig uit, zolang ik maar regelmatig beveiligingsupdates krijg. Ik mis de functies van 8 totaal niet in dagelijks gebruik, zie de update met een maand of 3 wel verschijnen.

De xz1 zit trouwens ook op android 8.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 31 oktober 2017 07:51]

Vergeet niet dat Sony de Motion Eye camera heeft, kwalitatief iets minder maar wel super slo motion en 3D scan.

Als appel die 3d scan zou hebben zou de hele internet media erover kwijlen en klaarkomen.

Tis niet grappig meer hoe journalisten zich laten beinvloeden door de grote jongens
Is dat wel zo? Google is toch geen kleine jongen en in alle eerlijkheid, de Pixels worden niet echt gehypet of zo. Althans, verder dan objectief complimenteren op z'n kwaliteiten komt met niet en dat is wel wat anders dan er met alles van Apple gebeurt.

Of nou ja alles, Apple weet de wereld gewoon te polariseren. Je vindt het fantastisch, of je haat het. Er is eigenlijk niemand die het niet zoveel boeit.
Google is als smartphone merk wel degelijk een kleine jongen. De verkoop aantallen komen niet in de buurt van Samsung en Apple en ik vermoed dat de meeste consumenten niet eens weten dat ze hun eigen smartphone lijn hebben. Sterker nog: ik vermoed dat de meeste mensen niet eens weten dat Android van Google is.
En als je wel aan updates hecht vind ik dat je met de Pixel ook bedrogen uitkomt, ze komen misschien wel snel uit maar worden voor slechts 2 jaar gegarandeerd! Nogal karig voor een "premium" toestel. Dat zou toch minimaal 3 of 4 jaar moeten zijn. Voor straf 1 punt van de score af!
Ik koop liever nu een toestel voor de helft van het geld dat qua specs echt wel aan schurkt tegen de Pixel, en dan over 2 jaar voor de andere helft een toestel dat de Pixel tegen die tijd dubbel en dwars overtreft
De pixel 2 en 2 xl krijgen 3 jaar OS updates, in tegenstelling tot de 1e generatie pixels die 2 jaar OS updates kregen.

De pixel 2 krijgt dus android 9, 10 en 11. Daarna vast nog wat beveiligingsupdates. Vind ik een hele mooie tijd.
Als dat zo is vind ik dat acceptabel. Ik las in de Preview dat het 2 jaar was, in dit artikel staat volgens mij geen termijn. Misschien een zinnige toevoeging?
Volgens mij heeft de XZ1 ook een vrij goede camera, dus of je daar nu veel op zal inleveren weet ik niet eens. Maar, verder helemaal met je eens, de XZ1 Compact zou mijn keuze zijn als er een Dual Sim versie van zou zijn.....doe het nu nog wel met m'n Z5 Dual Sim :).
Dit is nou de nieuwe trend om die 3.5mm aansluiting te verwijderen. Persoonlijk heb ik er geen moeite mee dat dit verdwijnt want je kan dit net zo goed via bluetooth gebruiken. Apple, HTC en Google Pixel straks ook Samsung Galaxy S9 generatie geen 3.5mm aansluiting meer aanwezig en ik denk dat de rest van de merken ook mee zal gaan.

Ik heb zelfs gehoord dat de knoppen rondom een smartphone behoren straks tot het verleden, want ze willen dat allemaal dat het geďntegreerd wordt in het scherm zoals een vingerafdruklezer en zelfs de USB poort of Type-C aan de onderkant verdwijnt op de smartphones wegens draadloos laden.

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 31 oktober 2017 07:39]

Misschien vergeet dat je je headphones ook gewoon kan aansluiten...
En nee, luisteren en opladen tegelijk is een non-issue wat word aangedragen om er een issue van te maken.
Wat dacht je van in de auto? Aux voor muziek en navigeren bijvoorbeeld, echt niet zo gek dat je dan wilt laden.
Iedere moderne auto heeft hier een usb aansluiting voor.
Sommige mensen hebben een iets minder moderne auto |:(


Maar goed, ik zal wel m'n aux moeten ombouwen naar een BT receiver. In alle eerlijkheid, zodra die erin zit is het eigenlijk alleen maar makkelijker.
Ook dat niet. Gewoon een verloopje aan je Aux kabel, of een nieuwe kabel.
Nee oké niks moet, maar verloopjes zijn een schijtoplossing natuurlijk. Als we beweren dat het leven met verloopjes handiger wordt kunnen we wel inpakken.

Daarnaast pakt mijn radio RCA, dus dan moet ik dubbel gaan klooien want een lightning naar RCA kabel heb ik nog niet gevonden. Wat is er mis met een bluetooth receiver ertussen? Eigenlijk wel handig.
Tuurlijk, er zijn allerlei oplossingen. Maar heel veel mensen doen nu moeilijk over dat de Jack weg is, terwijl dat alleen maar betekend dat je een andere kabel nodig hebt. Het zijn geen aanpassingen van tientallen of zelfs honderden euro’s, maar gewoon een nieuwe kabel. Toegegeven, het is nog even wachten op kabels van usb-C of lighting naar male 3,5 Jack, maar dat is een kwestie van tijd. Als iedereen die nu klaagt gewoon daar op gaat googelen en requests in dient bij hun koptelefoon makers is het probleem binnen een paar maanden gefixed. En dan gaan koptelefoon makers vanzelf ook de nieuwe opties van usb-C benutten, zoals noise cancelling gevoed door je telefoon. Dus stop met klagen mensen, verandering is niet eng of moeilijk, maar gewoon even praktisch nadenken dan komen we vanzelf vooruit.
Iedere moderne auto heeft hier een usb aansluiting voor.
Alleen kun je 9 van de 10 keer daarmee geen bestanden direct van je telefoon afspelen. Met USB stick vergt nogal wat voorbereiding anno 2017. Want hoe kom je aan die .mp3 op je fat32 stick?

Via Bluetooth kan het wel makkelijker.
Akkoord, dat klopt. Liever Bluetooth en draadloos laden, dat staat mooier in je auto. Overigens ondersteunen alle auto’s wel de iPod functie van een iPhone.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 1 november 2017 08:36]

Als optie... Zeker de premium merken zijn hier sterk in (ik rij zelf met een Audi A4 die een USB-aansluiting heeft... uitsluitend om te laden!). Assumption is the mother of all f@ck-ups. Je veronderstelling dat "iedere moderne auto hier een aansluiting voor heeft" is gewoon fout :s (jammer genoeg).
Daarmee onderstreep je dus mijn punt. Alle moderne auto’s. De goedkoopste modellen op de markt hebben standaard een usb aansluiting (tenzij je de radio laat vervallen). Dit is ook al het geval voor bestelauto’s. Als je dan met je ‘premium’ bij de audio dealer zit en er extra voor moet betalen weet je dus dat je beet genomen wordt. Andere premium merken voeren de usb namelijk ook standaard. Veelal zelfs meerdere poorten, vaak ook nog 1 in het handschoenen kastje.
Ik zal het nog een keertje proberen uit te leggen... Mijn nieuwe Audi A4 heeft GEEEEEEEN USB aansluiting, alleen een USB laadfunctie en WEEEEEEEEEL een 3.5mm audio aansluiting. Dus NIET alle moderne auto's.

De Bluetooth functie is ook niet geweldig, integendeel, zéér beperkt, dus voor muziek gebruik ik gewoon de 3.5mm audio aansluiting. Conclusie: voor sommige mensen is het ontbreken van de 3.5mm aansluiting op een nieuwe smartphone absoluut een gemis waardoor ze voor een ander toestel kiezen, zelfs voor velen met een "moderne auto".

Ik ben geen goede tekenaar, maar als je echt wilt, wil ik het wel proberen te tekenen voor je ^^ .
Dat komt bij dit toestel niet uit hetzelfde gaatje ? Ja dan is het slecht en een gemis.
Ik heb regelmatig mijn telefoon in een of andere aux input zitten via Jack, vaak ergens anders dan thuis. In tegenstelling tot Bluetooth lijkt dit vooralsnog altijd te werken, ook op apparaten zonder Bluetooth. Juist als je onderweg bent heb je niet altijd een adapter bij je.

Qua geluidskwaliteit geloof ik het wel, maar qua gemak is het echt wel een stap terug.
Ze roepen wel meer ....

Usb C ? Nog lang niet de standaard. Kijk eens naar Apple, die riep dat zelf toen ze met de Macbook pro 2017 kwamen ... echter de meest recente Ipad en Iphones hebben geen van allen zo'n poort.
In android land zie je het wel alleen maar tegenwoordig maar we zijn nog jaren verwijdert van die standaard op overige devices/hardware.

Ik denk overigens dat een poort op de phone nog jaren blijft bestaan.

Draadloos ?
Kijk eens in het OV, daar zie je een overgrote hoeveelheid wired headsets ... In het vliegtuig net zo.
Denk dat je dan een reeel beeld hebt van de echte stand van zaken.
Tja zodra je blind bent maakt de kwaliteit van het scherm niet uit. Wat een redenatie 8)7

Voor alles is dan wel iets te verzinnen. En voor jezelf kan en mag je ook alles wat krom is recht lullen. Maar als je iets voor de meute schrijft moet je gewoon alle potentiele minpunten benoemen. Aan de lezer zelf wat ie er mee doet...

Als jij iets geen minpunt vind doet een lijstje van een ander daar niks aan af.
1: En als je een gehoor apparaat hebt hoe luister je dan naar de muziek op je phone

2: Draadloos ? er zit nogal een verschil in draadloos of via de draad, in de geluidskwaliteit
Antwoord op 1: via Bluetooth naar je gehoorapparaat. Meeste merken hebben daar Bluetooth streamer kastjes voor. Je kunt dan ook bellen via je gehoor apparaten, maar ook audio van je telefoon en via speciale kastjes ook vanaf je tv.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 31 oktober 2017 12:33]

Dus dan moet ik als gebruiker extra geld neer gaan leggen voor een streamer terwijl de concurrent wel een 3.5mm Jack ingebouwd heeft? Daarmee ga je het probleem bij de gebruiker neerleggen, en dat is onacceptabel. Mijn vader heeft een Baha inclusief streamer, en volgens mij was die streamer aardig prijzig.
Eh, gehoorapparaten werken sowieso nooit via de Jack. Kijk even waar je op reageert.
Ik denk dat ik wel een jaar of 40 nodig zal hebben om over te gaan op draadloze dopjes.
Zou ik dagelijks uren luisteren, dan ging ie net als laptop en foon aan de lader.
't Is net als met dat mono 'oortje' dat ik ooit kocht. Ik gebruik het, maar niet erg vaak. Zeg maandelijks. Dan kan je dus kiezen: Of iets ligt 29,5 dag aan de lader voor een uurtje gebruik. Of als ik het uit de la haal is de batterij leeg / een eind heen. Dat laatste is nog het ergste: 'Jippie! Hij doet het nog!' En vijf minuten later is ie leeg.
5" zegt niks over het formaat van het toestel hoor.
Je hebt toestellen met 5" scherm die nog steeds veel te groot zijn.

maar snelle compacte modellen bestaan inderdaad haast niet, de Google Pixel 1 voldeed hier echter ook al aan en heeft wél een 3.5mm aansluiting. Wat mij betreft is de Pixel 1 dan ook nog steeds de beste compacte Android van dit moment (tenzij je de Huawei laag prima vind op de Huawei P10. die is ook compact).
Geen hoofdtelefoonuitgang
- tja.. ik persoonlijk vind dit ook (nog) een minpunt. Maar ook ik denk dat dit toch standaard gaat worden en wij dit langzamerhand niet meer mogen noemen als minpunt. Want zodra je draadloze dopjes hebt, is dit geen minpunt meer. (dit geven jullie zelf ook aan).
Draadloze dopjes moet je ook opladen, dus dan kan het voorkomen dat je op de trein naar een muziekje wil luisteren maar dan beseft dat je vergeten ben om die rot dopjes op te laden. Een smartphone zonder hoofdtelefoonuitgang zal dus altijd een no go blijven voor mij. En kom niet af met gelul dat ik er een verlengkabeltje voor kan gebruiken: dat rotkabeltje ben ik na twee dagen al kwijt. Fabrikanten, stop toch godverdomme een hoofdtelefoon aansluiting in je smartphone, is dat nu zo moeilijk?!
Dus een telefoon/laptop/smartwatch/ebook/etc moet je opladen, maar dat nemen we voor lief...

Je hoort mij helemaal niets zeggen over een verlengkabel... Ik gaf alleen MIJN mening dat ik verwacht dat dit over een tijdje "als normaal" wordt gezien. We zitten (nogmaals, dat denk ik!!) in een overgangsfase van bedraad naar draadloos. Je ziet duidelijk staan dat ik dit nu nog als minpunt zie.

PS Dat jij dat kabeltje na 2 dagen kwijt bent, zegt eerder iets over jou dan over de verschillende fabrikanten die blijkbaar toch een visie hebben bij het weglaten van een hoofdtelefoon aansluiting. Dat jij dat liever niet hebt...
Als jij je gsm vergeet op te laden, kan je ook geen muziek luisteren. Ja, je kan dan eventueel een powerbank gebruiken. Maar ja, wie zegt dat je die niet kwijt raakt...
¤869 voor een GSM, wat een grap, een paar jaar geleden had je daarvoor een speciaal gedrocht met goud of leer zoals Vertu.
Die Pixel 2 doet weinig beter dan een Huawei of iets vergelijkbaars van 300 euro en dan heb je zelfs een headphone jack.
Alle partijen hebben hier helaas schuld aan want de prijzen gaan maar omhoog voor een dom stukje techniek, maarja er zijn mensen die het er voor over hebben...
Vergeet niet: geen draadloos laden, geen jack, plastieken achterkant, geen dubbele camera, 'waterdicht' eerder stofdicht.., dikke bezels, ..... Ben je inderdaad beter af met een toestel voor de helft van de prijs :)
Geen dubbele camera in mijn ogen geen argument, vele reviews en testfoto's die ik gezien heb laten toch zien dat de camera in deze telefoon subliem is. Het enige wat je wellicht zou missen aan een dubbele camera is de implementatie van LG, waarmee het mogelijk is met een groothoek lens te fotograferen. Voor de rest tuurlijk mee eens, deze telefoon mag niet zoveel geld kosten vooral niet na de klachten die ik lees over de hardware.
Dan koop je hem toch niet? Snap dat geklaag over dure telefoons niet zo, je klaagt toch ook niet dat Ferari een auto maakt die je niet kan betalen? De fabrikanten zoeken gewoon de grens op van wat mensen er nog voor over hebben. Aangezien ze de grens op zoeken lijkt met het logisch dat het grootste deel van de mensen het te duur vindt en ze een goedkopere telefoon kopen.
Klopt. Maar bij een Ferrari is het waardeverschil een pak makkelijker uit te leggen: Kleine oplages, meer handwerk, dure techniek om 'm lichtgewicht te maken - dat werk.
Hier is de prijs in 'tear-down' onderdelen misschien 3 tientjes anders dan die 'Huawei of iets vergelijkbaars van 300 euro'.
De software is alleen maar goedkoper - want er valt niets te customizen.
Ik heb jaren toptoestellen gebruikt (toen nog Palm, Nokia). Maar bij Android is mijn kwaliteitservaring compleet losgekomen van de prijs. Ik begon bij Sony (die zwaar tegenviel), ging toen voor 1/3 van de prijs naar Huawei (is nu na dik 4 jaar nog in gebruik bij mijn zoon), en ben sindsdien aan het 'bodemvissen' met Chinese merken waar ik nog nooit van had gehoord. Op dit moment Oukitel.
Blijkt nog een paar voordelen te hebben ook. Zo gebruik ik de FM radio nogal eens. Probeer dat bij een toestel met draadloze headset.
de onderdelen in een tear-down is echter wel de meest zinloze manier van een prijs vergelijken of de kosten van een toestel uitrekenen. Alleen licentie kosten al gooien hier een behoorlijk bedrag bovenop, zie het scummie gedrag van Qualcomm.

"De software is alleen maar goedkoper want er valt niets te customizen", maar ze zijn wel degene die de dure ontwikkelaars in dienst hebben. Huawei, researched niks. Pakt bestaande productie lijnen, bestaande software. Je ziet ook dat bij deze bedrijven hoe groter de markt is die ze halen hoe duurder de toestellen worden met de kosten die ze er extra bij maken. Het grote voordeel van in de shenzhen area zitten is dan minder merkbaar voor z'n bedrijf.

[Reactie gewijzigd door jabwd op 31 oktober 2017 18:59]

Uit de tekst:
"De Google Pixel 2 biedt een ontzettend fijne, soepele en simpele Android-ervaring, waarbij je updates van het mobiele besturingssysteem als eerste binnenkrijgt. Een tweede hoogstandje..."

Wat is het eerste hoogstandje?
Eerste hoogstandje is dat de telefoon bare
minimal is. Slowclap 👏
De "ontzettend fijne, soepele en simpele Android-ervaring, waarbij je updates van het mobiele besturingssysteem als eerste binnenkrijgt".
Oef, die accucapaciteit is toch wel een breekpunt voor mij, zeker voor dat geld.
Ik heb zelf een pixel, en ben uitermate tevreden over de accuduur. Vooral in idle verbruikt hij praktisch niets, zelf met het always on scherm. Dat zorgt er voor dat je makkelijk de dag door komt.
Ik heb zelf een pixel 2 en de accuduur is echt wel OK. Ik kom er makkelijk de dag mee door.
In vergelijking met mijn Nexus 5X gaat in de afgelopen week mijn Pixel 2 dubbel zo lang mee op een accu, waar ik hem ook nog vaker gebruik omdat ik weet dat mijn accu het makkelijk tot bedtijd uithoudt. De accuduur is voor mij het meest verrassende van de Pixel 2.
Prima accuduur? Net zoveel als een iPhone 8, die maar 1800 mah heeft. Dat is toch +/- 1000 mah meer.

Ik zie trouwens nu pas hoeveel accus Apple achterzich laat met een 1800, indrukwekkend. Verder leuk toestel, jammer van de prijs.
Groter scherm, hogere resolutie, ander OS en nog tig randzaken die daar invloed op kunnen hebben.
Nouja. Met een 835 zou het resolutie verschil niet zoveel uit moeten maken. De GPU die erbij zit doet FHD met twee vingers in zijn neus. Aangezien dit oled is komt dit bij de browsetest met name door het feit dat OLED een stuk onzuiniger is bij witte kleuren en dat Apple zijn SOCs juist heel erg optimaliseert voor javascript performance. Die units steken met kop en schouder boven de concurrentie uit als het gaat om performance/watt bij JS code.

Dit zit natuurlijk ook wel deels in het OS, maar de grote verschillen komen met name door OLED vs LCD.
Ik denk dat Android zelf ook veel meer overhead heeft als iOS. Als je ziet hoe makkelijk fabrikanten met top of The line socs er in slagen het os te laten stotteren bij animaties laat mij geloven dat Android bloated is met veel legacy code er in.
Tuurlijk is dat waar. Die animaties zijn dan vaak ook fabrikant specifiek en hebben niet per se met android te maken. De grafische schil wordt door de fabrikant geleverd (dus ook die animaties). Punt is alleen nog wel dat het er met video minder processing power nodig is als bij Javascript en dat Apple daar gewoon gruwelijk efficient mee omgaat. Hierdoor zie je vrij weinig verschil tussen video en web qua accuduur. Dit zie je ook als je kijkt naar de Nokia 8, waar resolutie bij video dan weer meespeelt.

De grap is dat alle OLED toestellen enorm goed scoren bij de video test, maar onderaan staan bij webbrowsing. Laat ik nou net niet de hele dag videos zitten kijken, maar wel veel op tweakers zit en op websites/webapplicaties in het algemeen. Ik bedoel kijk naar de OP5. Ontzettend goed bezig met de video test (20,5 uur), maar dramatisch bij browsing. En dat terwijl er een enorme accu in zit en een vergelijkbare soc als in Samsungs S8. Lijkt mij dus een gevalletje van fabrikant specifieke software in combinatie met OLED panelen.

Zet het maar eens af tegen de accugrootte. De toestellen met OLED panelen hebben dan een groter tijdsverschil per mAh dan de LCD varianten.
De hogere resolutie van het scherm heeft niet alleen invloed op het stroomverbruik van de GPU. Ook het scherm zelf verbruikt significant meer stroom door de hogere resolutie.
Ik denk niet dat dat heel significant is hoor. De kleinere pixels verbruiken immers minder om dezelfde helderheid per cm^2 te realiseren. Bij LCD is het verschil sowieso al minimaal om het grootverbruik in de backlight zit ( en deze vaak exact hetzelfde is). En bij OLED zijn de pixels zelf minder helder en dus minder verbruik per pixel.
Ook met de "kleine" Pixel 2 zijn er nog wat kinderziektes die Google nog niet beide erkent heeft naar mijn weten.
Het eerste probleem is het zogenaamde klikkende geluid wat schijnbaar uit het toestel komt en tijdelijk op te lossen is door NFC uit te zetten. Google heeft dit probleem ook erkend en hier zal een software update voor komen.
Het tweede probleem is dat er een heel hoog bijgeluid uit het toestel waarneembaar is tijdens het bellen, bij de ene gebruiker in mindere mate en bij de andere gebruiker weer in meerdere mate. Het schijnt ook soms te verdwijnen als je de zaklamp aanzet. Google heeft naar mijn weten nog niet gereageerd op dit probleem ...
Bovenstaande problemen zijn ook beschreven in het Pixel User Community en op meerder sites genoemd.
Vindt het ook wel jammer dat Chris deze puntjes er niet bij genoemd heeft, als je nu een Pixel 2 besteld heb je een grote kans dat je een toestel bezit die niet helemaal 100% functioneert zoals het hoort.
Ik had de Pixel 2 uit de UK besteld en deze ligt inmiddels bij de reshipper maar denk er toch sterk over om de te retourneren door onder andere bovenstaande punten.
Ook de customer support van Google kon mij niet bekoren toen ik contact met deze opnam, medewerkers die niet op dezelfde lijn zitten en verschillende verhalen hebben.

[Reactie gewijzigd door Brabso op 31 oktober 2017 06:47]

Het verbaast me dat Google niet geleerd heeft van hun fouten bij de eerste pixel. Dit soort bugs worden snel gevonden bij uitgebreid testen en het testen van samples uit de productie. Ik hoop oprecht voor de kopers van dit toestel dat het niet weer een hardware fout (of is iemand al de slechte foto’s vergeten?) is zoals bij de eerste pixel!
We hebben dit wel getest bij onze Pixel 2 en hebben zowel het klikkende geluid als de hoge toon bij het bellen niet gehoord. Ik zal jet nog even in de review zetten ook, bedankt voor de feedback :)
Zowel een collega als ik hebben net als Chris geen van al deze problemen. Voor zover ik het tot nu toe heb gezien gebeurt dit vooral in de VS; waar er dan ook iemand een toestel heeft ontvangen dat door QA is afgewezen. Ik vermoed dat er een verkeerde batch daarheen is verscheept.
Ik vraag me af of het alleen in de VS zo is. Hier op het forum een paar gevalletjes en op het Duitse Pixel forum las ik ook een paar gevalletjes. Inderdaad op het Pixel forum van VS lees je de meeste berichten maar daar is de afzet van Pixel toestellen waarschijnlijk ook wat groter. Waar komen jullie toestellen dan vandaag, UK of Duitsland ?
Hij woont in Londen, dus hij heeft z'n toestel bij CPW daar gehaald. Mijn toestel komt bij de MM Duitsland vandaan.

De afzet markt zal inderdaad wel groter zijn in de VS, maar zoiets ernstigs als een daadwerkelijk afgekeurd exemplaar krijgen heb ik aan deze kant van dat stukje water nog niet gezien :P
Ik heb toch nog even verder onderzoek verricht op het Pixel forum en het blijkt toch echt dat deze problemen overal voorkomen hoor. Er waren meerdere berichten vanuit UK en Duitsland. Ik denk dat jullie dan of veel geluk hebben gehad of misschien het probleem niet goed geconstateerd hebben aangezien je aangeeft dat alle 3 toestellen geen problemen vertonen.
Als er een getik of gepiep te horen was, was me dat echt wel opgevallen. Ik heb een heel goed gehoor en ergerde me al aan aan de zachte "hiss" van Sennheiser's RS hoofdtelefoons ;)

Ik denk wel dat er een QA issue speelt (en geen uniforme hardware issue), aangezien Google zelf officieel heeft gereageerd op de NFC issue. Hebben wij in elk geval geluk gehad.
Google geeft het klikkende geluid toe en deze is inderdaad tijdelijk te verhelpen door NFC uit te schakelen. Maar over het hoge frequentie geluid wat je vaak schijnt te horen geeft Google tot dusver niet thuis en geeft vaak aan dat dit zo hoort tot ergernis van vele gebruikers,
Ben benieuwd hoe ze dit oplossen in ieder geval ;)
Ik vraag me af of dat wellicht ligt aan op welke band je zit. Zou niet voor het eerst zijn.
Ik las op een ander forum weer dat dit werd opgelost door de "Phone App Cache" leeg te maken, strange ...
Dat klinkt wel heel vreemd 8)7

Interferentie tussen modem en flash opslag? :S
https://youtu.be/BVKnt7H4zVc
Ik mis een opmerking dat de de verflaag zeer gevoelig is voor krassen.
Dat er problemen zijn met het scherm
Dat de telefoon buigbaar is wegens de zwakke plek waar de antenne zit.
Dat over de coating staat in de tekst, problemen met het scherm zijn er niet bij deze omdat het een totaal ander scherm is (staat ook in de tekst) en dat het niet de allerstevigste telefoon is die we getest hebben staat er ook :)
Bij Samsung en Apple noemden we het bendgate.
Bij Google is het niet de allerstevigste telefoon?
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S9 Google Pixel 2 Far Cry 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*