Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Google Pixel 2 Review

Snel en recht door zee

Inleiding

Samengevat

De Google Pixel 2 biedt een ontzettend fijne, soepele en simpele Android-ervaring, waarbij je updates van het mobiele besturingssysteem als eerste binnenkrijgt. Een tweede hoogstandje is de camera, die zich kan meten met de absolute top in smartphoneland. De camerafuncties zijn wel wat beperkt vergeleken met veel concurrenten, waarbij het ontbreken van een dubbele camera het voornaamste minpunt is. De telefoon voelt licht aan, terwijl hij van metaal is, en ligt lekker in de hand. Hij is redelijk compact, maar wel aan de grote kant in verhouding tot het schermformaat als je hem met veel andere high-end toestellen van 2017 vergelijkt. Verder is deze Google-smartphone deze keer gelukkig waterdicht, zoals overigens bijna alle high-end modellen van nu. De accuduur is in de praktijk goed. De Pixel 2 maakt de verwachtingen waar als een van de fijnste Android-telefoons en dat maakt hem, als je hem een aantal minpunten en de prijs kunt vergeven, tot een aanrader.

Getest

Google Pixel 2 64GB Zwart

Prijs bij publicatie: € 799,-

Vanaf € 334,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (6)

Google begeeft zich nog maar kort op het hardwareterrein en houdt het op dat gebied graag basic. Dat zagen we bij de eerste Pixel-smartphone en nu ook bij versie 2. De kleinere Pixel 2, die we hier reviewen, heeft geen smalle schermranden, draadloos laden of een dubbele camera, maar belooft wel de beste plaatjes te schieten die ooit met een smartphone gemaakt zijn. Hoe Google dat doet? Niet met hardware, maar vooral met software, en daar is het bedrijf over het algemeen goed in.

De hele Pixel 2 draait meer om software dan om hardware en dat zie je terug in de vormgeving en de functies, die een vrij ingetogen karakter hebben. Weinig toeters en bellen dus, maar maak je niet ongerust, hij heeft wel krachtige hardware aan boord, is deze keer waterdicht en heeft stereoluidsprekers aan de voorkant. O, en toch nog een beetje een gimmicky feature: je kunt erin knijpen, zoals we eerder zagen bij de HTC U11. Toch bleven we na de previewsessie in Londen met het gevoel zitten dat de Pixel 2 ons er nog van moet overtuigen dat hij zijn hoge prijs waard is.

In Nederland is de goedkoopste Pixel 2 met 64GB opslag alleen te koop via grijze import en hij kost op het moment van schrijven maar liefst negenhonderd euro, hoewel hij in een land als Duitsland wel voor achthonderd euro te halen is. Hoe dan ook, de Pixel 2 is niet goedkoop, zeker niet als je vooral geïnteresseerd bent in de pure Android-ervaring, want die hoeft op zichzelf niet veel te kosten. In dat geval doet het wegvallen van de Nexus-lijn nog altijd pijn. We zijn benieuwd of deze prijzige Pixel 2 ons gaat overtuigen met zijn credo: simpel, maar geavanceerd.

Behuizing

Als je de Pixel 2 voor het eerst vasthebt, valt meteen op dat hij anders is dan andere Android-telefoons. Hij is redelijk compact, erg licht en voelt niet aan als een smartphone die van metaal is gemaakt. Dat komt door de 'hybride coating' die Google over het metaal heeft aangebracht. Deze heeft tot gevolg dat de achterkant van de telefoon niet glad is en geen last heeft van vingervegen, aangezien de coating wat korrelig is; tenminste... op de zwarte Pixel wel. De blauwe variant is helaas een stuk gladder. Over de witte versie kunnen we niets zeggen, omdat we die niet hebben.

Dit matte deel wordt gecontrasteerd door de glanzende, glazen bovenkant. Dat geeft een mooi effect en wat ons betreft een iets geraffineerdere uitstraling dan de eerste Pixel. Ook is het een vooruitgang ten opzichte van de eerste Pixel dat je, door de genoemde coating, de antennelijnen bijna niet ziet. Toch hadden we geen verbindingsproblemen of last van een death grip. Een nadeel van de coating is wel dat deze wat zachter is dan metaal en eerder zal krassen. De grove achterkant van de zwarte variant heeft dan gelukkig wel tot gevolg dat de krassen minder opvallen en de blauwe in mindere mate ook, omdat hij mat is. De coating is bovendien vrij dik, dus je moet een flinke kras maken voordat je het metaal erdoorheen ziet.

De camera steekt iets uit de behuizing, in tegenstelling tot bij de eerste Pixel. Om de camera heen zit een metalen randje dat iets boven het glas uitsteekt, wat iets van bescherming biedt. De camera zelf is beschermd door glas en het is een voordeel dat dit glas geen onderdeel is van het glazen plaatje. Als het breekt, zal de camera over het algemeen nog intact zijn.

De telefoon ligt prima in de hand, geholpen door zijn beperkte omvang en afgeronde zijkanten. Ook de coating over het metaal helpt hieraan mee. Als je de knoppen aan de zijkant van het toestel indrukt, voelt dit stevig aan. We zouden onze tante echter niet op het toestel laten zitten, want bij het buigen van het toestel voelt het aan alsof het kan breken als we iets meer kracht zetten. In het verlengde daarvan is de eerste associatie die veel mensen bij de Pixel 2 hebben, dat hij wat goedkoop aandoet. Dat komt hoofdzakelijk door de coating en het lage gewicht, maar toch, we hebben weleens stevigere toestellen gezien. Of je vindt dat hij goedkoop aanvoelt, is echter subjectief. Een zwaar toestel betekent in de praktijk zeker niet altijd dat het ook steviger is. Bovendien valt een zwaarder toestel nog harder ook. In de broekzak is de Pixel 2 in elk geval een graag geziene gast door zijn beperkte omvang en gewicht.

Toestel Pixel 2 Pixel iPhone 8 Pixel 2 XL
Scherm 5"
1920x1080
oled
16:9
5"
1920x1080
oled
16:9
4,7
1334x750
lcd
16:9
6"
2880x1440
oled
18:9
Behuizing 145,7x69,7x7,8mm
143g
143,8x69,5x8,6mm
143g
138,4x67,3x7,3mm
148g
157,9x76,7x7,9
175g
Bezels 35mm
7,4mm
33,12mm
7,25mm
34,34mm
8,79mm
21,6mm
8,5mm
Relatieve schermgrootte 67,8% 69% 65,36% 76,7%

De Pixel 2 is een klein telefoontje als je hem vergelijkt met de meeste high-end Android-toestellen van dit moment. Wel is hij een stukje groter dan een iPhone 6, 7 of 8 en ook marginaal groter dan de eerste Pixel. Als je over tweeduizend jaar een Pixel 2 zou opgraven, zou je weten dat het een high-end telefoon is, maar als een archeoloog de vondst zou moeten dateren, zou hij waarschijnlijk niet zeggen dat hij uit 2017 komt. Veelal hebben topsmartphones in 2017 immers beperkte schermranden, een beetje zoals de Pixel 2 XL die heeft. Aangezien het een 5"-telefoon betreft, is dat echter ook wat minder belangrijk. Toch had de Pixel 2 nog een stukje kleiner gekund en dat is een beetje een gemiste kans. Het ontwerp van de Pixel 2 is gewoon niet heel vooruitstrevend en is dan ook geen reden om voor de Pixel 2 te kiezen.

Gelukkig heeft Google er wel voor gezorgd dat de Pixel 2 stof- en dompeldicht is volgens de ip67-classificatie. Dat is volgens de specificatie minder waterdicht dan een Samsung Galaxy S8 en even waterdicht als een iPhone 8. De Pixel 2 kan in een gecontroleerde omgeving anderhalve meter onder water gedurende een half uur. Vrij vertaald betekent dat in de praktijk dat hij prima een tropische regenbui zal doorstaan, maar dat we het persoonlijk niet zouden gokken om ermee in bad te gaan.

Een opvallende afwezige bij de Pixel 2 is de 3,5mm-uitgang. Google schepte vorig jaar nog op dat de poort gewoon op de eerste Pixel zat, aangezien hij niet op de nieuwe iPhone bleek te zitten. Blijkbaar is Google nu ook overtuigd van een draadloze toekomst; wij op dit moment wat minder. Waarschijnlijk zullen veel mensen op een gegeven moment overstappen op draadloze hoofdtelefoons en de kwaliteit is met Android Oreo ook een stukje beter, maar bluetooth-audio blijft gecomprimeerd. Bovendien heb je weer een apparaat dat opgeladen moet zijn, in tegenstelling tot een bedrade hoofdtelefoon. Natuurlijk levert Google een adapter mee om je hoofdtelefoon in de usb-c-poort te kunnen pluggen, maar vooral als je je hoofdtelefoon ook op apparaten zonder usb-c gebruikt, is de kans aanwezig dat het adaptertje zoekraakt. Kortom, het is in meer of iets mindere mate jammer dat de uitgang niet op de Pixel 2 zit.

Waar de 3,5mm-uitgang geen vooruitgang is ten opzichte van de eerste Pixel-telefoon, is de trilmotor dat gelukkig wel. Er zijn maar een paar telefoons met een krachtige trilmotor, waarbij de iPhones de kroon spannen, maar de Pixel 2 heeft nu ook een krachtige 'feedback engine'. Hij is het best te vergelijken met de soortgelijke engine in de Galaxy S8. Wellicht klinkt dit als een onbelangrijke feature, maar wij willen niet meer terug naar de flutmotortjes die in de meeste telefoons zitten als we net een krachtige gewend zijn. Het draagt in hoge mate bij aan het gevoel van luxe als je een telefoon vasthebt. Vooral de korte bevestigende tik die de Pixel 2 kan geven als je iets instelt, is prettig, net als bij een iPhone vanaf versie 6s.

Er is nog een duidelijke vooruitgang ten opzichte van de eerste Pixel. Als je dan toch besluit om een telefoon te maken met voor het jaar 2017 enorme bezels, kun je die ruimte maar het beste benutten. Dat doet Google met dubbele stereoluidsprekers boven en onder het scherm. We hebben de eerste Pixel, tweede Pixel en iPhone 8 even naast elkaar gelegd en hetzelfde stuk muziek afwisselend op elk van de drie smartphones beluisterd. Het verschil met de eerste Pixel is dat Pixel 2 een stukje harder kan, en ook beter en wat voller klinkt. De stereoluidsprekers van de iPhone 8 blazen de Pixel 2 echter weg met veel mooier afgebakende bastonen en een veel warmer en voller geluid. Nog altijd werk aan de winkel voor Google dus, maar een verbetering is het wel.

Het ontgrendelen van smartphones is ook een hot topic anno 2017, met kritiek op de onhandige plaatsing van de vingerafdrukscanner op de Samsung Galaxy-smartphones en het weglaten van de scanner op de iPhone X. De Pixel houdt het ouderwets simpel en geeft je een vingerafdrukscanner op een goed bereikbare plek op de achterkant, met randjes die goed voelbaar zijn, zodat je hem prima kunt vinden. De scanner is ook merkbaar sneller dan die in de eerste Pixel en ongeveer even snel als die in de iPhone 8.

In verhouding tot concurrerende toestellen is het opvallend bij de Pixel 2 dat je er geen oordopjes bij krijgt. Dat maakt natuurlijk niet uit als je je eigen hoogstaande hoofdtelefoon hebt, maar voor anderen kan dat toch een minpuntje zijn.

Er zijn meldingen van een klikkend geluid en hoge toon die te horen zijn als de telefoon ontgrendeld is. We hebben daar echter geen last van bij onze Pixel 2. Google werkt aan een software-update om de problemen te verhelpen.

Scherm en accu

Steeds meer high-end toestellen krijgen een oledscherm en ook de Pixel 2 heeft er een. Het is een scherm van Samsung en dat is maar goed ook, gezien de problemen die aan het licht zijn gekomen met de Pixel 2 XL, die een oledscherm van LG heeft. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels, wat neerkomt op een pixeldichtheid van 441 pixels per inch. Dat is een prima scherpte. Het is prettig kijken naar het contrastrijke scherm, de adaptieve helderheid werkt goed en je kunt blauw licht filteren voor in de avonduren. Ook kun je die nachtmodus net als bij een iPhone of Samsung Galaxy-telefoon plannen of laten ingaan als de zon onder is.

We hebben het scherm van de Pixel 2 doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software.

  • Max. helderheid
  • Min. helderheid
  • Gem. grijswaardenfout
  • Gem. kleurfout
Helderheid wit
Smartphone Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Nokia 8
763
Samsung Galaxy S8
758
Apple iPhone 8
677
Sony Xperia XZ1 Compact
607
HTC U11
534
Huawei P10
521
LG G6
464
Google Pixel
456
Google Pixel 2
455
OnePlus 5
440
Minimale helderheid
Smartphone helderheid in cd/m² (lager is beter)
Samsung Galaxy S8
1,93
Huawei P10
2,20
Nokia 8
2,96
LG G6
3,35
Sony Xperia XZ1 Compact
5,50
Google Pixel 2
6,49
Google Pixel
6,54
OnePlus 5
7,10
Gemiddelde grijswaardenfout
Smartphone kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
OnePlus 5
2,30
Apple iPhone 8
2,50
Samsung Galaxy S8
2,70
Google Pixel 2
3,20
Google Pixel
4,20
Sony Xperia XZ1 Compact
6,20
HTC U11
6,60
LG G6
6,60
Huawei P10
6,70
Nokia 8
7,60
Gemiddelde kleurfout
Smartphone kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Google Pixel 2
1,20
Apple iPhone 8
1,40
OnePlus 5
1,61
Google Pixel
2,40
Samsung Galaxy S8
2,80
LG G6
3,40
Nokia 8
4,10
HTC U11
4,60
Huawei P10
4,60
Sony Xperia XZ1 Compact
4,74

Wat de maximale en minimale helderheid betreft mag het wel een tandje beter voor een high-end toestel. De maximale helderheid is net aan voldoende om je telefoon af te kunnen lezen in de zon, maar je moet soms wel je best doen. De minimale helderheid is iets aan de hoge kant, waardoor het scherm wat fel is als je ernaar kijkt in een volledig verduisterde ruimte. Een hard minpunt is het niet, maar we zien het liever iets beter.

Het contrast hoeven we natuurlijk niet te meten bij een oledscherm, aangezien de waardes bij elk oledscherm ontzettend hoog zijn. Dat is een grote factor in de plezante kijkervaring die de Pixel 2 biedt. Voor de kleurechtheid kun je 'levendige kleuren' uitzetten in de instellingen. Het verschil is niet enorm, maar als je de optie uitzet, worden de kleuren erg accuraat weergegeven.

De Pixel 2 heeft overigens een groter kleurbereik dan zijn voorganger, zoals wel meer toestellen dit jaar, en ondersteuning voor hdr10. Op dat gebied mag de Pixel 2 zich dus met recht tot de vlaggenschepen van 2017 rekenen. Android Oreo ondersteunt low color space, wide color space en hdr. Low is srgb-kleurruimte en wide is minimaal negentig procent van het ntsc-kleurbereik. We hebben getest of de Chrome- en Google Foto's-app het wijde kleurbereik ondersteunen, maar dat lijkt niet het geval. Het plaatje dat we hebben om te checken of een groter kleurbereik wordt getoond, wordt in srgb-modus weergegeven in de Chrome-browser. De Google Foto's-app geeft als voorbeeldpictogram weliswaar het grotere kleurbereik weer, maar crasht telkens op de Pixel 2 als we het plaatje openen. Hopelijk gaat Google hier binnenkort mee aan de slag, want in Google Foto's zou het zeker meerwaarde hebben.

Accu

De accucapaciteit van de Pixel 2 is achteruitgegaan ten opzichte van de eerste Pixel-telefoon, van 2.770mAh naar 2.700mAh. Het is niet veel, maar toch. Hopelijk zijn het scherm en de soc dan in elk geval zuiniger. Laten we meteen kijken naar de diverse accutests die we gedaan hebben.

  • Browsetest wifi
  • Browsetest 4g
  • PCMark 2.0
  • Videotest
Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) CPU/SoC tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Sony Xperia XZ1 Compact 2.700mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
13u1m
Nokia 8 3.090mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
11u38m
Apple iPhone 8 1.821mAh A11 Bionic
10u25m
HTC U11 3.000mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
9u19m
Google Pixel 2.770mAh Snapdragon 821
8u13m
Samsung Galaxy S8 3.000mAh Exynos 8 Octa (8895)
7u59m
LG G6 3.300mAh Snapdragon 821
7u49m
Google Pixel 2 2.700mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
7u28m
OnePlus 5 3.300mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
7u22m
Accuduur bij webbrowsen 4g (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) CPU/SoC tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Sony Xperia XZ1 Compact 2.700mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
10u15m
Nokia 8 3.090mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
10u1m
Apple iPhone 8 1.821mAh A11 Bionic
9u25m
HTC U11 3.000mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
8u26m
Samsung Galaxy S8 3.000mAh Exynos 8 Octa (8895)
7u27m
LG G6 3.300mAh Snapdragon 821
7u14m
Google Pixel 2.770mAh Snapdragon 821
6u39m
Google Pixel 2 2.700mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
6u34m
OnePlus 5 3.300mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
6u16m
PCMark Android - Work 2.0 (accu)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) CPU/SoC tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Sony Xperia XZ1 Compact 2.700mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
12u28m
OnePlus 5 3.300mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
8u57m
Google Pixel 2 2.700mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
8u11m
Samsung Galaxy S8 3.000mAh Exynos 8 Octa (8895)
7u40m
Nokia 8 3.090mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
7u20m
HTC U11 3.000mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
6u57m
Huawei P10 3.200mAh Kirin 960
6u16m
Google Pixel 2.770mAh Snapdragon 821
6u10m
LG G6 3.300mAh Snapdragon 821
6u4m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Resolutie Accucapaciteit (mAh) Schermtype tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OnePlus 5 1920x1080 3.300mAh OLED
20u22m
Samsung Galaxy S8 2960x1440 3.000mAh OLED
18u
Google Pixel 1920x1080 2.770mAh OLED
14u29m
Google Pixel 2 1920x1080 2.700mAh OLED
13u41m
Huawei P10 1920x1080 3.200mAh LCD
13u31m
Nokia 8 2560x1440 3.090mAh LCD
10u27m
Apple iPhone 8 1334x750 1.821mAh LCD
8u43m

De resultaten van de tests vallen helaas tegen, in het bijzonder de browsetests. De telefoon scrollt daarbij over een vast aantal webpagina's, die op onze server staan om de test eerlijk te houden. Via 4g kost het normaal gesproken wat meer energie en dat zien we hier terug. De Pixel 2 scoort bijna het slechtst van de toestellen hier.

Het beeld verandert iets als we naar de PCMark 2.0-test kijken, die de praktijk probeert na te bootsen via diverse beeld-, video-, en tekstbewerkingen onder andere. De Pixel 2 scoort hier goed. Eenzelfde beeld zagen we eerder bij de OnePlus 5. De Pixel 2 lijkt slim om te springen met het terugschakelen naar lagere kloksnelheden bij diverse taken, zodat hij het in de praktijk langer volhoudt dan je aan de hand van de browsetests zou denken. Hoe het precies komt, weten we niet, maar in de tijd dat we de Pixel 2 in gebruik hadden, haalden we het einde van de dag altijd met minimaal nog zo'n twintig procent over. Dan hadden we twee uur genavigeerd, de camera redelijk veel gebruikt, natuurlijk de gebruikelijke WhatsApp-gesprekken gevoerd en informatie geconsumeerd. Vaak hadden we nog veertig procent over en als we de totale screen on-time zouden extrapoleren, zou hij uitkomen op zo'n vijf uur en dat is flink.

Bij de videotest houdt de Pixel 2 het vanzelfsprekend langer uit dan smartphones met een lcd, maar korter dan andere toestellen met een oledscherm. De accuduur over het algemeen zouden we kenmerken prima en meer dan redelijk, hoewel dat niet gestaafd wordt door alle accutests. Als je de accuduur toch wilt verlengen, kun je trouwens batterijbesparing inschakelen in Oreo.

  • Laadtijd
  • Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) tijd in uren en minuten (lager is beter)
OnePlus 5 3.300mAh
1u46m
Samsung Galaxy S8 3.000mAh
1u54m
Huawei P10 3.200mAh
2u5m
Google Pixel 2.770mAh
2u11m
Apple iPhone 8 1.821mAh
2u12m
Google Pixel 2 2.700mAh
2u27m
Nokia 8 3.090mAh
2u29m
HTC U11 3.000mAh
2u29m
LG G6 3.300mAh
2u45m
Sony Xperia XZ1 Compact 2.700mAh
2u54m
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Toename acculading in procenten in % (hoger is beter)
OnePlus 5 3.300mAh
51
Huawei P10 3.200mAh
48
Google Pixel 2.770mAh
47
Nokia 8 3.090mAh
45
Google Pixel 2 2.700mAh
39
LG G6 3.300mAh
35
Samsung Galaxy S8 3.000mAh
35
HTC U11 3.000mAh
35
Apple iPhone 8 1.821mAh
29
Sony Xperia XZ1 Compact 2.700mAh
27

Opladen gaat redelijk rap met de Pixel 2, al zijn er wel wat smartphones die het sneller doen. Met de bijgeleverde 18W usb-c Power Delivery-lader laadt je de smartphone in een half uurtje tot bijna veertig procent op, wat je bij normaal gebruik een ongeveer halve dag sap moet geven.

Hardware en software

De soc in de Pixel 2 is inmiddels een oude bekende, die in een flink aantal high-end Android-toestellen zit: de Snapdragon 835. We zullen hier niet al te veel over uitweiden, aangezien hij al zo vaak langsgekomen is, maar het is natuurlijk nog altijd een meer dan prima high-end soc, hoewel hij niet kan tippen aan de A11 Bionic van Apple op het gebied van snelheid en energie-efficiëntie.

Je hebt bij de aanschaf van een Pixel 2 de keuze tussen 64 en 128GB. Het prijsverschil is maar liefst 110 euro, maar er is in elk geval keuze. Dat is vooral van belang omdat je het niet kunt uitbreiden met een micro-sd-kaart. Een voordeel van een Pixel 2-telefoon is verder dat je oneindig veel opslag krijgt bij Google Foto's. Je kunt dus alle foto's en 4k-video's die je maakt, in de originele kwaliteit in de cloud opslaan. Dat geldt tot en met het jaar 2020. Media die je tot die tijd in de cloud hebt opgeslagen, blijven ook daarna in volledige kwaliteit op Google Foto's staan, maar nieuwe foto's en video's die je schiet, worden in 'hoge kwaliteit' opgeslagen en dus niet in de originele kwaliteit.

De 4GB werkgeheugen is hetzelfde gebleven ten opzichte van de eerste Pixel-telefoon. Daarmee kun je in de praktijk aardig wat apps in het geheugen houden en wat ons betreft is het dan ook voldoende. In de simkaartlade past maar één simkaart, maar misschien heb je al gelezen dat de Pixel 2 over een e-sim beschikt. Dat betekent helaas niet dat dit effectief een dualsim-smartphone is. De fysieke simkaart en de e-sim kunnen niet tegelijk actief zijn. In Nederland heb je op dit moment overigens helemaal niets aan de e-sim, want Googles Project Fi is hier niet actief en Nederlandse providers bieden nog geen diensten aan voor e-sims, hoewel ze dat wel van plan zijn.

Benchmarks

  • Geekbench 4.1 - Single
  • Geekbench 4.1 - Multi
Geekbench 4.1 - Single
Smartphone CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Apple iPhone 8 A11 Bionic
4.262
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
1.982
Nokia 8 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.929
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.918
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.899
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.888
Huawei P10 Kirin 960
1.871
LG G6 Snapdragon 821
1.868
Google Pixel Snapdragon 821
1.765
Geekbench 4.1 - Multi
Smartphone CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Apple iPhone 8 A11 Bionic
10.504
Nokia 8 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.619
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.586
Huawei P10 Kirin 960
6.425
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.357
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
6.332
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.254
Google Pixel Snapdragon 821
4.386
LG G6 Snapdragon 821
4.292

GeekBench 4.1 is een crossplatform-benchmark die de snelheid meet van vooral de processor. Hier zie je dat de Snapdragon 835 niet op kan tegen de brute kracht van Apples A11 en verder dat Android-toestellen met socs van 2017 niet zoveel van elkaar verschillen.

PCMark Android - Work 2.0 (perf)
Smartphone CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
7.302
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.935
Nokia 8 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.885
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.682
Sony Xperia XZ1 Compact Snapdragon 835 (MSM8998)
6.424
Huawei P10 Kirin 960
6.322
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
5.257
LG G6 Snapdragon 821
5.234
Google Pixel Snapdragon 821
4.720

Bij de PCMark 2.0-test, die probeert de praktijk te benaderen, scoort de Pixel 2 zo goed als van hem verwacht mag worden. Google kan de hardware op de eigen Android-software afstemmen en kan daardoor vermoedelijk een net iets vloeiendere Android-ervaring creëren dan andere high-end Android-toestellen. Je merkt dit in de praktijk ook en dat is het grote voordeel van deze Pixel 2-telefoon. De telefoon reageert snel, start apps snel, schakelt snel en laat zich fijn besturen. We hebben goed nagedacht waarom deze telefoon nog meer zo soepel aanvoelt, behalve door de snelheid van het toestel zelf; het antwoord zit hem in de details. Zo gaat het scrollen soepel, maar niet te snel als je dat niet wilt, en is het aanraakscherm lekker gevoelig.

  • Seq. read
  • Random read
  • Seq. write
  • Random write
  • RL Bench
Androbench - sequential read
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8
786,00
Google Pixel 2
759,90
HTC U11
708,75
OnePlus 5
700,13
Nokia 8
690,05
Sony Xperia XZ1 Compact
616,12
LG G6
467,48
Androbench - random read
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Google Pixel 2
168,70
Nokia 8
147,95
OnePlus 5
140,10
Sony Xperia XZ1 Compact
137,31
Samsung Galaxy S8
124,00
LG G6
96,33
HTC U11
89,75
Androbench - sequential write
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
OnePlus 5
219,97
Nokia 8
206,02
HTC U11
203,20
Google Pixel 2
197,70
Samsung Galaxy S8
196,00
LG G6
130,84
Sony Xperia XZ1 Compact
100,12
Google Pixel
82,47
Androbench - random write
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
HTC U11
63,51
OnePlus 5
25,19
Sony Xperia XZ1 Compact
21,69
Google Pixel 2
17,80
LG G6
17,22
Samsung Galaxy S8
15,36
Nokia 8
14,49
Google Pixel
14,42
RL Benchmark
Smartphone tijd in seconden (lager is beter)
HTC U11
3,10
Samsung Galaxy S8
6,70
LG G6
7,35
Google Pixel 2
11,00
OnePlus 5
11,34
Nokia 8
12,20
Google Pixel
13,79

De snelheid van het opslaggeheugen is ook een bepalende factor voor de snelheid van een smartphone, wat je bijvoorbeeld merkt bij het starten van apps en het wegschrijven van data in apps. De Pixel 2 doet het op dat gebied goed en dan in het bijzonder bij het lezen van data.

  • Car Chase - onscreen
  • Car Chase - offscreen
  • Sling Shot Unlimited
GFXBench Car Chase - onscreen
Smartphone Resolutie CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Sony Xperia XZ1 Compact 1280x720 Snapdragon 835 (MSM8998)
50,0
Google Pixel 2 1920x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
25,0
OnePlus 5 1920x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
24,0
Google Pixel 1920x1080 Snapdragon 821
20,0
Huawei P10 1920x1080 Kirin 960
17,0
Samsung Galaxy S8 2960x1440 Exynos 8 Octa (8895)
13,0
HTC U11 2560x1440 Snapdragon 835 (MSM8998)
13,0
Nokia 8 2560x1440 Snapdragon 835 (MSM8998)
13,0
LG G6 2880x1440 Snapdragon 821
10,0
GFXBench Car Chase - offscreen
Smartphone CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
25,0
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
24,0
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
24,0
Nokia 8 Snapdragon 835 (MSM8998)
23,0
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
21,0
Google Pixel Snapdragon 821
20,0
LG G6 Snapdragon 821
20,0
Huawei P10 Kirin 960
14,0
3DMark - Sling Shot Unlimited
Smartphone CPU/SoC 3DMarks in punten (hoger is beter)
Apple iPhone 8 A11 Bionic
5.880
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
4.511
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
4.423
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
3.916
LG G6 Snapdragon 821
2.968
Huawei P10 Kirin 960
2.512
Nokia 8 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.904

De grafische prestaties van de Adreno 540 in de Snapdragon 835 zijn van een prima niveau en dat geldt ook voor die in de Pixel 2. Door de wat lagere resolutie dan in sommige andere high-end Android-toestellen met grotere schermen presteert de telefoon bij onscreen-tests in verhouding beter en dat is in principe ook hoe de toestellen zich werkelijk tot elkaar verhouden. De offscreen-tests zijn puur om de socs onder elkaar te vergelijken, onafhankelijk van de schermresolutie.

In het algemeen geldt voor de Pixel 2 simpelweg dat het een heel snelle telefoon is en zelfs de beste telefoon wat Android-praktijkprestaties betreft. Google laat de hardware en de software bijzonder goed samenwerken en dat mag ook wel van Google verwacht worden voor deze prijs. Of je algehele vlotheid nou belangrijk vindt of dat je op de Pixel 2 wilt gamen, alles werkt supersoepel. We hebben de telefoon dan ook op bijzonder weinig haperingen kunnen betrappen.

Software

De snelheid waar we het zojuist over hadden, heeft absoluut ook te maken met de software. Onze Pixel 2 draait stock Android Oreo 8.0 met de beveiligingspatch van 5 september 2017. Dat is dus de recentste Android-versie zonder tierelantijnen. Stock Android op de Pixel 2 is inmiddels zo compleet dat we geen functies van andere Android-skins missen. Zo is er een nachtmodus, kun je de camera snel starten door twee keer te tikken op de powerknop, is er een goede picturemodus, zijn er meldingsstipjes en is er een Always On-scherm.

Dit laatste werkt prima en laat de tijd, datum en app-iconen zien waar meldingen van zijn. Als je een melding krijgt, kun je deze ook laten weergeven, maar wel alleen de laatst binnengekomen melding. Het Always On-scherm is praktisch, hoewel we de versie van Motorola beter vinden, waarbij je een app-icoon ingedrukt kunt houden om de desbetreffende melding weer te geven. Een leuke functie van de interpretatie van Google is dan weer dat de telefoon muziek die te horen is in je omgeving, herkent en de artiest en het nummer weergeeft, zoals Shazam dat ook doet. Dat doet de telefoon goed, zelfs als de muziek erg zacht staat. Dit alles schijnt allemaal lokaal op de telefoon plaats te vinden, zodat Google niet continu weet welke muziek er in je omgeving gedraaid wordt.

De Pixel 2 heeft ook een functie die je onder de noemer 'gimmicks' zou kunnen scharen. Je kunt net als bij de HTC U11 in de telefoon knijpen. Dat dient in eerste instantie om Google Assistant op te roepen, maar dan moet je de telefoon wel op de Engelse taal hebben ingesteld. Het enige alternatief is om bij een kneep het toestel op stil te zetten. Dat is jammer, want bij de HTC U11 is het nog enigszins handig om er de camera-app mee te starten. Je kunt dan in dezelfde beweging als die waarmee je de telefoon uit je zak haalt, de camera starten en meteen een foto nemen. Dat zul je bij de Pixel 2 met de powerknop moeten doen. Knijpen voegt in het geval van de Pixel 2 op dit moment weinig toe.

Natuurlijk is er nog meer te vertellen over niet Pixel-specifieke Android Oreo-functies, maar daarvoor kun je het beste onze uitgebreide Android Oreo-review lezen. Tot slot is het belangrijkste van de software misschien nog wel dat je met de Pixel 2 verzekerd bent van snelle updates zodra er een nieuwe versie van Android uit is en dat heb je maar bij heel weinig Android-toestellen.

Camera

Waarom zou je een Pixel 2 kopen? Natuurlijk voor beste Android-ervaring die er is en de snelle updates. Maar we gaan het alvast zeggen; een tweede goede reden is zonder meer de camera. Laten we beginnen met het minder fijne. Het is een enkele camera en dat vinden we toch wat jammer, omdat een dubbelecamera-implementatie als die van de iPhone of LG zeker wat toevoegt. De Pixel 2 houdt het ook op dit gebied echter simpel.

Hij heeft een twaalfmegapixelcamera achterop met f/1.8-diafragma met optische en elektronische beeldstabilisatie, fasedetectie-autofocus, laserautofocus en een dubbele ledflitser in één kleur. De camera voorop heeft een achtmegapixelsensor en een lensopening van f/2.4. De Pixel-camera gaat echter niet zozeer over de hardware, maar des te meer over de software. Google zette vorig jaar met de eerste Pixel ontzettend goede cameraresultaten neer met een niet heel bijzondere sensor en als je naar de specificaties van de Pixel 2-camera kijkt, zijn ze wat harde getallen betreft alleen maar achteruitgegaan. Hij heeft een kleinere sensor en kleinere pixels dan zijn voorganger.

Toestel Pixel 2 Pixel Galaxy S8
Sensorgrootte 1/2,6" 1/2,3" 1/2,5"
Pixelgrootte 1,4µm 1,55µm 1,4µm

Dat zegt echter bepaald niet alles, zoals je in de resultaten hieronder zult zien. De camera vangt genoeg licht op om ook onder moeilijke omstandigheden goede resultaten neer te zetten. Maar laten we even in de camera-app duiken voordat we naar de resultaten gaan.

De camera-app is supersimpel, zoals we van Google gewend zijn. Dat is aan de ene kant natuurlijk lekker overzichtelijk, maar aan de andere kant is het wat karig te noemen. Er is een videomodus, er is een slowmotionmodus, je kunt panorama's maken en er is een portretmodus. Voor rawfoto's zul je een camera-app van een derde partij moeten aanschaffen en de maximale slowmotionmodus is 120fps op 1080p-resolutie en 240fps op 720p-resolutie, waar de iPhone 8 240fps op 1080p kan schieten. Een pro-modus ontbreekt ook. Je kunt de witbalans op verschillende presets zetten, maar daarmee houdt het op. Natuurlijk zitten er wel timer-, raster- en flitstoggles op. Ook is er een Motion-toggle, waarbij net als bij een iPhone een paar seconden voor en nadat je op de sluiterknop drukt, video wordt opgenomen. Zoals gezegd zijn de foto's in de praktijk wel van goede kwaliteit, dus laten we daar eens naar kijken.

Bij de foto's die bij daglicht zijn genomen, vinden we het ontzettend moeilijk om objectief een winnaar aan te wijzen. Als je goed kijkt, zie je dat de iPhone-foto's iets contrastrijker zijn en dat hij iets meer verscherping lijkt toe te passen. Ook zijn de kleuren van de iPhone 8 iets meer verzadigd, maar of je dat mooi vindt, is een kwestie van smaak. Zelf zouden we, vooral gelet op de foto van Anne Frank, voor de iPhone 8 kiezen, maar de verschillen zijn enorm klein.

Toch neemt de Pixel 2 weer een voorsprong bij hdr-foto's. Hoewel de zon in beide situaties bij de Pixel 2 wat meer overbelicht is, komt het onderwerp waarop is scherpgesteld, een stuk beter uit de verf. Bij de tweede situatie zie je bij de foto van de eerste Pixel-telefoon een bekend probleem van de telefoon en dat is de flare. Dat is bij de Pixel 2 opgelost.

Bij deze foto's bij slecht licht wordt het zoals gewoonlijk pas echt interessant. We neigen naar de resultaten van de iPhone 8, maar dit staat open voor discussie. De foto's van de iPhone 8 zijn automatisch wat meer belicht, waarbij het overigens vreemd is dat de automatische belichting in de exifdata wordt vermeld. Doordat de iPhone 8 kiest voor een wat hogere belichting, zijn de situaties beter in beeld gebracht. Wel zijn de foto's van de iPhone minder 'glad', waarbij je de ruis wat meer ziet en het verlies van detail duidelijker is dan bij de Pixel 2, die de foto's meer onderbelicht en er egaler laat uitzien.

Wat kleurechtheid betreft zit de iPhone meer in de juiste richting, want het licht op alle foto's was niet zo geel als de Pixel 2 laat zien. We wijzen de iPhone 8 vooral als winnaar aan, omdat hij automatisch beter bruikbare foto's oplevert in het donker, veelal simpelweg door meer te belichten, maar niet te overdrijven. Daarmee is het de betere point-and-clickcamera bij deze omstandigheden.

Er is een portretmodus in de camera-app die 'staand' heet. We hebben de portretmodus van de iPhone 7 Plus hier even naast die van de Pixel gezet. De verschillen van deze en andere testfoto's zijn duidelijk en wat je mooier vindt, is hoofdzakelijk smaakafhankelijk. De iPhone geeft wat meer kleur aan de foto's en laat het gezicht er iets gladder uitzien, waardoor hij iets vergeeflijker is voor onefenheden in het gelaat. De Pixel 2 maakt wel iets meer foutjes in deze modus, waarbij wat op de achtergrond is, soms scherp wordt weergegeven en wat op de voorgrond is, juist wazig. De iPhone 7 en 8 Plus maken die fouten ook, maar in onze ervaring iets minder.

Over de hele breedte van situaties heeft de Pixel 2 zich erg goed gehouden wat fotokwaliteit betreft. Het is zonder twijfel een van de beste smartphonecamera's van het moment. Vooral in situaties waarin hdr van belang is, doet de telefoon goede zaken, maar ook in situaties met weinig licht is het een goede camera, al produceert de iPhone 8 dan vaak een foto waarop duidelijker te zien is wat er in beeld gebracht wordt. De verschillen zijn niet schokkend en we kunnen ons ook voorstellen dat iemand de foto's van de Pixel 2 prefereert boven die van de iPhone 8.

We hebben ook de videomodus van de Pixel 2 getest. Hierboven zie je een videovergelijking met 30fps-4k-video's van de Pixel 2 met de Pixel 1 en de iPhone 8. De eerste Pixel had de beste elektronische stabilisatie die we tot dan tot op een smartphone gezien hadden. Optische stabilisatie stond bekend als het beste, maar de opinie van sommige mensen veranderde op dat gebied in het geval van de Pixel 1. De beelden zijn inderdaad een stuk strakker, maar het blijft wel subjectief of je dat mooi vindt. Als je bijvoorbeeld aan het mountainbiken bent en de video die je ervan schiet ziet er supergladjes uit, is dat immers niet per se de te prefereren weergave van de realiteit.

De Pixel 2 combineert echter elektronische en optische stabilisatie, en de wat onnatuurlijk ogende, strakke video's van de eerste Pixel zijn daarmee een stuk natuurlijker geworden. Je ziet dat de beelden bij de eerste Pixel eens in de zoveel tijd strakgetrokken worden; alsof de kadrering van het shot bepaald wordt door een gemiddelde tussen alle uitersten van de trillingen. Bij de Pixel 2 is de stabilisatie niet alleen natuurlijker, hij stabiliseert ook veel geleidelijker en dat resulteert in een veel beter ogende video. Overigens viel ons bij deze videovergelijking ook op hoeveel de eerste Pixel de belichting continu corrigeert, tot op het vervelende af, met een schier stroboscopisch effect als resultaat. De iPhone 8 heeft optische stabilisatie en je ziet veel meer trillingen in het beeld in dit fietstochtje. Dat zou wel iets strakker mogen als je hem met de Pixel 2 vergelijkt.

Het dynamisch bereik van de Pixel 2 lijkt wat groter, want de lucht is veel minder uitgebeten dan bij de iPhone 8, maar de Pixel 2 heeft de algehele belichting dan ook wat lager ingesteld. Persoonlijk vinden we de keuze van de iPhone 8 beter, aangezien hetgeen goed belicht moet zijn, ook goed belicht is en dus levendig en helder oogt.

Fotogalerij en specificaties

Product Google Pixel 2
Eerste prijsvermelding Vrijdag 13 oktober 2017
Mobiel besturingssysteem Google Android 8.0
Schermdiagonaal 5"
Resolutie 1920x1080
Dots per inch 441dpi
Relatieve schermgrootte 67,9%
Schermtype Amoled
Cpu/soc Qualcomm Snapdragon 835 (MSM8998)
Aantal cores 8
Processorsnelheid 2,35GHz
Geheugengrootte 4GB
Opslagcapaciteit 64GB
Aantal sims Single
Simkaartslot 1 E-sim
Simkaartslot 2 Nanosim
Cameraresolutie 12Mp
Diafragma 1,8
Cameraresolutie (voor) 8Mp
Gsm-flitsertype 2 leds
Ondersteunde videoresoluties 3840x2160 (ultra hd)
Stabilisatie Digitale stabilisatie, optische stabilisatie
Mobiele netwerken 2g - edge, 2g - gprs, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - umts, 4g - lte, 4g - lte-a
Frequentiebereik (mobiel) 850MHz, 900MHz, 1800MHz, 1900MHz
Opmerking lte/4g-band Fdd-lte 1*/2*/3*/4*/5/7*/8/12/13/17/20/25/26/28/29/30/32/66*2 td-lte 38*/40/412
Wifi 5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie Bluetooth 5.0
Overige draadloze verbindingen Near field communication (nfc)
Gsm-connector Usb 3.1 (type-c, G1, 5Gbit/s)
Gps Ja
Gsm-functies Bewegingssensor (g-sensor), gyrosensor, knijpfunctie (druksensor), kompas, tril, vingerafdrukscanner
Accucapaciteit (mAh) 2.700mAh
Accu verwisselbaar Nee
Draadloos laden Nee
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, oplader, usb-c naar 3,5mm-audioadapter
Invloeden van buitenaf Stofdicht, vochtdicht
Ip-classificatie IP67 stof (volledig) en dompeldicht
Lengte 145,7mm
Breedte 69,7mm
Dikte 7,8mm
Gewicht (gram) 143g
Bijzonderheden Diafragma camera voor: f/2.4, stereo- front-firing luidsprekers
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Alternatieven

Als je geïnteresseerd bent in een snelle en luxe telefoon die mooie plaatjes schiet, dan is de iPhone 8 zeker een optie. Het is verder een wat vreemde gewaarwording dat de goedkoopste iPhone 8 op het moment van schrijven goedkoper is dan de goedkoopste Pixel 2. Beide hebben geen dubbele camera, maar wel een goede primaire camera. Helaas hebben ze ook geen van beide een 3,5mm-uitgang.

Score: 4(6 reviews)
linkReview Tweakers

De Moto Z2 Force is een high-end smartphone met Snapdragon 835, net als de Pixel 2. Het scherm is bijkans onbreekbaar en je kunt modules op het toestel klikken om de functionaliteit uit te breiden. Een andere overeenkomst met de Pixel 2 is dat hij een schone Android-versie heeft.

Score: 3.5(0 reviews)

De Galaxy S8 wordt in tegenstelling tot iPhones en Pixels steeds goedkoper en is daarom een interessant alternatief. Wel krijg je de Samsung-saus over je Android heen en dat is niet voor iedereen fijn. De camera is erg goed en het toestel is relatief klein voor zijn schermgrootte. Ook heeft hij een mooi scherm en is hij waterdichter dan de Pixel 2. De vingerafdrukscanner is verder wat onhandig.

Score: 4(38 reviews)
linkReview Tweakers

De Nokia 8 is een verrassend betaalbare telefoon met een Snapdragon 835-soc, goede accuduur, stevige behuizing en schone Android-versie. Wat je vermoedelijk het meest zult missen ten opzichte van de Pixel 2, is de goede camera. Daarbij is het oledscherm in de Pixel 2 toch net wat mooier dan de overigens prima lcd van de Nokia 8.

Score: 4(11 reviews)
linkReview Tweakers

Als je vooral een compact toestel zoekt met goede specificaties, dan is de XZ1 Compact ook een goed alternatief. We hebben hem op het moment van schrijven nog niet getest en het is op veel manieren een heel ander toestel dan de Pixel 2, maar hij heeft wel een Snapdragon 835-soc en bijvoorbeeld interessante cameramogelijkheden.

Score: 4(5 reviews)

Conclusie

Google gaat verder in de richting die het insloeg met de eerste Pixel-telefoon. Het gaat om eenvoud, betrouwbaarheid en goede prestaties. De eenvoud komt tot uiting in de pure Android-ervaring, maar ook in het eenvoudige ontwerp en bijvoorbeeld het weglaten van een dubbele camera. De betrouwbaarheid komt tot uiting in de stabiele software, de prima accuduur en de camera, waarmee je door simpelweg op de sluiterknop te drukken bijna altijd mooie plaatjes schiet, die in focus zijn. Goede prestaties hebben daar natuurlijk alles mee te maken. De Pixel 2 is snel op alle vlakken en presteert op geen enkel terrein ondermaats.

In de eenvoud schuilt ook het potentiële struikelblok. De Pixel 2 met 64GB kost omgerekend iets meer dan zevenhonderd euro in het Verenigd Koninkrijk, achthonderd euro in Duitsland en negenhonderd euro in Nederland via grijze import. Het is dan ook lastig om deze smartphone een eerlijke beoordeling te geven op prijs-prestatieverhouding. Maar toch, zeker als je achthonderd of negenhonderd euro uitgeeft voor de Pixel 2, wil je wellicht features die anno 2017 bij een high-end smartphone horen. Dat zijn bijvoorbeeld smalle bezels, een verlengd scherm en een praktische dubbele camera. Dat heeft de Pixel 2 niet.

Als je dat niet belangrijk vindt, is de Pixel 2 een ontzettend goede smartphone met een mooi oledscherm, een erg goede camera, een prima accuduur en mooie features, zoals stereoluidsprekers en waterdichtheid. Het is echter de software die deze telefoon naar de top stuwt. Dat merk je bij de camera, maar vooral door de supervlotte Android-ervaring met alle kleine handigheidjes die Google in Oreo heeft gestopt. Deze telefoon koop je om zijn recht-door-zeehouding, waarbij eenvoud, betrouwbaarheid en goede prestaties centraal staan.

Getest

Google Pixel 2 64GB Zwart

Prijs bij publicatie: € 799,-

Vanaf € 334,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (6)

Laagste prijzen voor: Google Pixel 2 64GB Zwart
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 3 (24)

€ 334,-

€ 334,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 334,-
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 334,-

Bekijk

Amazon.nl

Score: 3 (207)

€ 534,63

€ 534,63

Kostenoverzicht

Productprijs € 534,63
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 534,63

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (209)

Wijzig sortering
Voor een telefoon met:
  • Grote bezels
  • Geen wireless charging
  • Geen SD kaart
  • Geen3.5mm jack
  • Prijs die een stuk hoger ligt dan concurentie vb een S8
  • Geen oordopjes meegeleverd (en je 3.5mm dopjes die je hebt liggen passen niet)
  • Meh design
vind ik de score van 8.5 nog heel mild. Ok, de software is goed en de updatepolicy en camera uitstekend maar verder weinig onderscheidende features. Andere high ends hebben ook een goede batterijduur, zijn ook waterdicht etc. Een 8 had echt wel volstaan voor dit toestel.

Ooit bracht Google nog toestellen uit die ook qua prijs ok waren maar dat is helaas gedaan.

[Reactie gewijzigd door FragileM64 op 31 oktober 2017 11:33]

Het ding is gewoon dat iedereen die de telefoon gebruikt heeft er extreem tevreden mee is. Dat is waarom je al jaren niet naar specificaties kunt kijken, maar je simpelweg moet kijken naar required features + review conclusies. Indien je bijv. vaak naar muziek luisterd via 3.5mm jacks terwijl je tegelijkertijd je mobiel oplaad, dan is deze telefoon geen goed idee. Compleet waar. Maar ik zou zeker niet de specs vergelijken met andere toestellen en dan klagen dat er 'weinig onderscheidende features' zijn.

High-end toestellen zijn nooit toestellen geweest voor iedereen. Je moet geld teveel hebben of extreem om imago geven om een high end toestel te kopen. De dingen waar ze zich reëel in kunnen onderscheiden (hardcore gaming, VR, etc.) zijn niet zaken die het gros van mensen gebruikt. En dat is het ding een beetje, juist de dingen die mensen het meest gebruiken zijn marginaal beter op een telefoon zoals de Pixel 2. Een beetje zoals Apple dus, maar dan zonder de nadelen van Apple.

Natuurlijk, de Pixel 2 is lelijk, hij is duur en hij focused niet op bijzaken. Maar voor de doelgroep is het een haast perfect toestel (enkel duurder dan nodig). De Pixel 2 is meer een gereedschap dan een accessoire. En de Pixel 2 XL was bedoeld als de mooie versie, maar daar zijn spijtig genoeg veel te veel dingen bij mis gegaan.

Heb niet de gehele review gelezen, maar zoals ze bij de introductie van de Pixel aangaven is hardware ontwikkeling een beetje trager gaan lopen in smartphone land. Waar Google in geloofd is dat het echter op software land de competitie kan verslaan. En ja, als ik Bixby, Siri en Google Assistent vergelijk dan is Google Assistent makkelijk de winnaar. En - anders dan Tweakers' conclusie - geven veel (engelstalige) reviewers aan dat ze Google Assistent significant meer zijn gebruiken op de Pixel. Waarom? Omdat dat knijpen toch een stuk minder gimmick was dan ze hadden verwacht (en de microfoon een stuk beter luisterde op afstand dan de competitie). En dat is maar 1 zo'n voorbeeld.

Hoe dan ook, de Pixel 2 is niks voor mij, ik ben prima tevreden met een 100 euro smartphone waarop ik Android Oreo draai (met de pixel launcher O-) O-) O-) ). Maar dat is ook direct waarom ik de Pixel 2 zo erg kan waarderen: een goeie smartphone ligt meer aan de software dan aan de hardware.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 31 oktober 2017 17:33]

Vreemd pleidooi aangezien software bij Google nu net niet onderscheidend is aangezien ze die voor elke fabrikant beschikbaar maken... Verder mag ik hopen dat dit toestel geen 900 euro waard is puur omdat hij 'stabiel' is. De markt is heel wat volwassener dan dat!

Probleem van het meenemen van de prijs in het oordeel is dat hij nogal veranderlijk is. Zo zag ik vandaag toevallig een review van een Sony welke een oordeel van 5.0 / 10.0 krijgt omdat hij te weinig high-end is voor zijn prijs. Echter dat ding kost nu geen 599 euro maar 280 euro. De hele conclusie en het cijfer kan daarmee de prullenbak in.

Wat ik wil weten is hoe de telefoon zich verhoudt ten opzichtte van de 'beste' telefoon. Die laatste krijgt een 10 en midrange kan dus per definitie boven de 6-7 uitkomen. Dan is je review 'future proof'. Natuurlijk schuift wel elk jaar die 10 iets op, maar de laatste jaren gaat dat niet heel hard. Dit is natuurlijk een hele andere filosofie dan het huidige systeem waarbinnen een telefoon binnen zijn segment een 9 kan halen.


ps nog zo 1: reviews: Sony Xperia X Compact: lekker klein dikkerdje verliest wat glans

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 1 november 2017 03:31]

Ben inderdaad een groot voorstander van review cijfers die niet naar prijs kijken, dus daar kom ik zeker in mee, maar dan kun je beter overstappen naar een score systeem zonder een upper ceiling. Dus iedere generatie van smartphones scoort een hogere ceiling dan de vorige, net zoiets als DxOMark of zo.

En niet alle software is beschikbaar die Google maakt, genoeg Pixel exclusieve software zoals bijvoorbeeld die Pixel launcher die ik noemde. En daar komt nog bovenop zaken zoals HDR+ wat zover ik weet de beste software processing bovenop een smartphone camera is (software processing die gebruik maakt van dedicated hardware in de Pixel 2, maar dat is enkel om hem sneller te maken).
Ik denk dat de Pixel 2 juist op software gebied wel een belangrijk onderscheid maakt. Niet zozeer in de software die er van het begin op zit (hoewel ik van David hieronder lees dat de Pixel wel degelijk software heeft die andere Android telefoons niet of pas later krijgen), maar wel in de te verwachten updates.

De Pixels en iPhones zijn de enigen die bij mij nog het vertrouwen krijgen dat ik er een paar jaar mee vooruit kan qua software. Ik heb nu een LG G4 uitgekomen 2015 en de laatste update die ik daarvoor heb gehad was Android 6.0, ook uit 2015. Android 7.0 hoef ik echt niet meer te verwachten terwijl de telefoon net 1,5 jaar oud was toen die versie uitkwam. Met security patches is het "iets" beter maar ook daar is de laatste update van 01-07-2016. In de tussentijd ben ik kwetsbaar voor BlueBorne (bluetooth) en KRACK (WPA2) en het enige wat ik kan doen is maar weer een nieuwe telefoon kopen terwijl ik op alle andere vlakken nog tevreden ben over mijn huidige.

Ik weet niet of dit tegenwoordig verwerkt zit in de review score (toch een beetje on-topic blijven ;-)), maar dat zou wat mij betreft zeker een plaats hebben. Sterker nog, ik zou zelfs voor willen stellen dat we het huidige gedrag van fabrikanten die geen interesse hebben in het bieden van fatsoenlijke support afstraffen door maximaal een 6je (7 valt over te praten) te geven tenzij je aantoonbaar minimaal 2 jaar software updates blijft bieden.
Ben het met je eens, zie overigens de laatste tijd bij veel reviews reacties staan dat de cijferbeoordelingen geflatteerd zijn. Is ook al vaker aangegeven dat het systeem op de ene of andere manier vervangen moet worden voor een andere vorm van beoordeling.
Heb het echter nog niet voor zien komen in een Tweakers .Plan?!
Ik ben het met je eens dat je smartphone een soort van pocket knife is geworden. Je wilt alle functionaliteiten, als er iets mist voor een top prijs dan is het gewoon geen goed product. Echter ben ik zelf iemand die nooit een telefoon koop van 600+ euro's. Ik ben meer iemand die genoegen neemt met een mid-range model. De Pixel 2 zou ik dan ook gelijk kopen als hij net onder 600 euro zou zitten qua prijs. 800 euro is gewoon te veel.

[Reactie gewijzigd door Max.Visser op 31 oktober 2017 14:42]

Een goede telefoon is iets anders dan een telefoon die alle vakjes probeert aan te kruisen. Bij een goede telefoon maakt een fabrikant dikwijls duidelijke keuzes. Minder functies die beter geïmplementeerd zijn en zorgen voor een stabiel, gestroomlijnd, duurzaam toestel.
Inderdaad ik zou geeneens 500 uitgeven voor deze telefoon, dan heb ik liever een S7 die wel al die dingen heeft.....
Geef je geheel gelijk. Vind de tweakers score tegenwoordig dan ook maar weinig goede referentie. De nieuwe iPhone X en volgend jaar de Galaxy X of S9 gaan ook minimaal een 8.5 waarschijnelijk een 9 score.
Als je deze telefoon vergelijkt met de S8 heeft deze telefoon eigenlijk maar weinig voordelen? Ik vind dat als google weer een telefoon uitbrengt dat ze die wel zelf mogen maken en dat ze daar dan wel een state of the art toestel van moeten maken. Dit model loopt eigenlijk een beetje achter.
Tja, ze zijn hier natuurlijk ook wel erg Google mild.
O ja:
- matige accuduur
- niet sneller dan de concurrent
- vingerscanner op achterkant
- Google leest met je mee
Al is dat ook weer persoonlijk. Ik zou nooit iets anders willen dan een vingerscanner op de achterkant. Echt de perfecte plek er voor en bij de Pixel telefoons zit hij altijd op precies de goede plek.
Alle fabrikanten zullen ook met je mee lezen, je kan heel naief denken dat je iPhone helemaal veilig is, maar Apple heeft ook data nodig om zijn spullen te blijven verkopen.

Ik snap je punt, maar op de accuduur na is het geen reden om een ander cijfer te geven in mijn ogen.
- Stiksaai design.

Serieus, ik zou willen dat ik enthousiast werd van deze Pixel, maar wat een saai ding om te zien.
Maakt nog steeds niet hebberig. Doen sowieso steeds minder telefoons.
Had graag de S8 meegenomen gezien in de vergelijking, vooral op camera gebied natuurlijk nog een/de high-end telefoon van het moment. Ook zullen mensen die geinteresseerd zijn in een pixel 2 evt eerder naar de S8 kijken (ivm android) dan naar de iphone 8.

Verder vind ik het een hoop geld voor weinig bijzonders. 'Kleine telefoon voor een high-end model'? Again, een S8 is ~3mm langer en verder even 'klein'. Maar heeft wel een 5.8" scherm ipv 5...

Maar je betaalt hier dus vooral voor snelle releases/support? Want verder zie ik niet echt waarom deze telefoon dit prijskaartje moet dragen.

"Prima accuduur" vind ik trouwens ook wat overdreven als ik de cijfers zie?

[Reactie gewijzigd door m0ridin op 31 oktober 2017 11:29]

sja ik ben in de markt voor een nieuw toestel en heb een beetje zitten kijken wat er allemaal is nu. De vorige pixel vond ik al te duur en dat is nu niet anders. Eigenlijk vind ik ~ € 500 al veel voor een phone. Ik ben erg content met mijn Nexus 5X geweest, maar wil een iets groter scherm. Ondanks dat ik redelijk fan ben van vanilla Android ga ik nu toch echt naar een concurent.
De OnePlus 5 of de LG V30 en zelfs de iphone zijn imo betere waar voor het geld.
Mooie review!

Persoonlijke!! aanvulling oordeel:

Voordeel
5''!!!
Je hebt weer een high end gsm die je in 1 hand vast kan houden én bedienen!

Minpunten
Camerafuncties wat karig
- vind ik persoonlijk erg prettig. Ik download wel wat ik nodig heb en laat de rest aub weg. Wordt de camera app ook minder zwaar van.
Geen hoofdtelefoonuitgang
- tja.. ik persoonlijk vind dit ook (nog) een minpunt. Maar ook ik denk dat dit toch standaard gaat worden en wij dit langzamerhand niet meer mogen noemen als minpunt. Want zodra je draadloze dopjes hebt, is dit geen minpunt meer. (dit geven jullie zelf ook aan).

[Reactie gewijzigd door streamnl op 31 oktober 2017 08:41]

Vergeet aub niet de prijs in je oordeel. Deze telefoon voldoet niet aan de verwachtingen van een telefoon van meer dan 800 euro. Dit is een top toestel mits hij niet meer dan 600 kost. In deze prijsklasse moet hij zich meten met de galaxy S8 en de iPhone 8 en aan die 2 toestellen kan hij zich niet meten in hardware. Enkel de software kan zich meten aan hoe snel en rap een iOS toestel voelt
Er zijn 3 geduchte concurrenten:

- Iphone 8 (laat ook geen steken vallen, stabiel, updates maar het is iOS en niet iedereen wil de stap wagen)
- Samsung Galaxy S8 (laat ook geen steken vallen, maar het is Samsungs interpretatie van Android)
- Sony Xperia XZ1 Compact ( Laat zover ik weet ook geen steken vallen en is goed geprijsd)

Dus mijn voorkeur zou gaan naar Sony maar dat is voor iedereen anders. De Pixel is echt wel aan de prijs, zelfs duurder dan de Iphone, tijden veranderen ;-) Nokia acht etc heeft een minder goede camera dus die is imo niet te vergelijken want je moet op een feature inboeten.

Ik heb de Iphone 8 even getest bij een vriend en ik was erg verbaasd hoe goed het scherm aanvoelde aan uw ogen. Terwijl Oled soms hard uit de hoek kan komen, kleuren oversatureren, wit te wit etc past true tone het scherm aan aan de omgeving zodat het scherm aanvoelt als een papiertje. zonder grappen, ik dacht eerst dat er nog een dummy-sticker opplakte. Oled is dus net altijd beter dan LCD, erger nog, nu ik dat LCD scherm heb gezien bezie ik het niet meer als een nadeel.

De pIxel is ook de Pixel, het is een stabiele en goede telefoon, je zal directe updates krijgen en bug worden on the fly gefixt door Google. Geen idee of ze het zo lang uitzingen als de Iphone maar als dat zo is is 800 euro volgens mij geen regelrechte miskoop. Prijsbewuste kopers in het high-end segment wijken beter af naar de Sony Xperia XZ1 Compact of Galaxy S8.
Ik heb in principe ook niet het idee gehad dat ik inleverde op mijn scherm toen ik van jaren lang oled panelen naar een lcd ging op mijn iPhone 7. Met gelijke resolutie ogen veel oled panelen ook minder scherp op de een of andere manier.
Dat heeft te maken met de pentile matrix op bijvoorbeeld AMOLED panelen ten opzichte van de RGB layout ten opzichte van LCD panelen. Zie ook deze afbeelding: https://www.androidheadli...gb-vs-pentile-amoled1.jpg

Amoled deelt de groene subpixel en heeft daardoor eigenlijk "minder subpixels" en is dus een beetje minder scherp (Anyone correct me if im wrong).
Het is puur een keuze van de fabrikant dat de meeste AMOLED schermen een pentile indeling hebben, waarschijnlijk omdat dat makkelijker te produceren is en de pixel levensduur te verbeteren. AMOLED kan in principe ook gewoon RGB zijn (zie de S2, die had RGB, pas bij de S3 werd dat pentile).
Ik weet dat niet alle Oled panelen dit hebben, maar voor mijn gevoel zijn alle reviews die ik heb gelezen van smartphones dit wel (in recentelijke jaren). Ik denk ook wel dat het te maken heeft met de specs. Een QHD scherm staat leuker op een specsheet, ook al is deze pentile QHD minder scherp dan een QHD LCD.
Ik vond toen ik hem voor het eerst zag dit een mooi toestel.
Maar de jack plug is voor mij echt een minpunt. Met sporten kan ik gewoon niet draadloze oordopjes in doen. Dat gaat fout. Ja in een sportschool gaat dat prima daar vind je ze wel weer.

Wanneer iets standaard fout is tja de vraag is hoe lang je het dan als -punt kan aandragen. Wat mij betreft heel lang.

De resolutie van full HD is ook wat karig. Maar een 5" high end toestel is wel fijn. Jammer van de prijs, want als je kijkt wat voor onderdelen er gebruikt worden had het ook best voor 400 euro verkocht kunnen worden. En dan was het een killer telefoon geweest.
Maar de jack plug is voor mij echt een minpunt. Met sporten kan ik gewoon niet draadloze oordopjes in doen. Dat gaat fout. Ja in een sportschool gaat dat prima daar vind je ze wel weer.
Check de PowerBeats3, ideaal voor hardlopen, gym, etc. Ga nooit meer terug naar bedrade oordopjes; kabel zit alleen maar in de weg.
Voor sporten kan ik me dat voorstellen, ik gebruik zelf al jaren een Jabra Bluetooth adapter.
Maar bij video gebruik ik de jack, omdat er toch een behoorlijke vertraging in het geluid komt ten opzichte van het beeld.
Is dit tegenwoordig eenvoudig op te lossen? Ik heb me er eerlijk gezegd al een poosje niet meer in verdiept.
Je geeft het probleem zelf al aan, je gebruikt een bluetooth adapter om je geluid mee over te brengen. Dat is geen onboard bluetooth kaartje, dus dat brengt de vertraging in het geluid met zich mee... Ikzelf heb een Sony MDR-100 ABN (bluetooth active NC koptelefoon) die ik gebruik icm mijn LG G5, Lumia 950 en Surface Pro 4. De vertraging is geen enkel probleem, behalve als je muziek probeert te maken met een DAW, dan zit er echt iets te veel milliseconden vertraging in het geluid :+

Ik heb geen probleem met bluetooth audio (heb ook een JBL Charge 2+ sinds 2 jaar), maar ik vind het wel een probleem als ik bedraad word gedwongen een dongle te gebruiken. Zeker omdat de Pixel 2 niet overdreven dun is, grote bezels heeft. Maar geen 3.5mm jack heeft? Een echte afknapper...

Ik zie zelfs dat de Pixel 2 een aantal procent lagere screen-to-body ratio heeft dan de Z5 Compact die ik een jaar geleden gehad heb. Dat kan wat mij betreft echt stukken beter voor €800... De Z5 Compact had namelijk ook een 3.5mm jack, waterdichtheid en een 4,6 inch scherm. De behuizing bij de Pixel 2 is groter en heeft een zelfde grootte accu? Ok Google! ;)
Offtopic: €200 voor sportoordoppen... 8)7

Het moet niet veel gekker worden.
1000 euro voor een smartphone, het is al gekker dus.
Ik gebruik tegenwoordig juist draadloze oordopjes met hardlopen. Heb dan wel een horloge die alleen draadloos muziek kan afspelen, maar vind het ideaal, geen geknoei met draadjes meer die in de weg zitten. Heb wel van die oortjes die nog aan elkaar zitten, maar ze vallen ook niet zomaar uit mijn oren.
Ik ben het met je eens dat het weglaten van de 3,5 mm jack een gemis is.
En vooral sad omdat ze vorig jaar zo met Apple lachten...
Maarja, ze hebben nu draadloze oortjes ook die ze dan kunnen pushen.
Een gelijkaardige opmerking heb ik gegeven bij de iPhone nog recent en het is gepast dat ik dat hier ook doe want dit is hetzelfde gedrag.

Waarom je kan sporten met oortjes met een kabel maar niet met oortjes via bluetooth is mij echt een raadsel. Ik ben mij vanalle scenario's aan het bedenken maar het gaat niet.
Misschien gebruik je de kabel om touwtje te springen of als self defense om iemand mee te wurgen of je telefoon mee te kunnen gooien :p.
Zo zag ik gisteren een koppel, beide met een iPhone en een dongle. Een GSM van 800 euro maar geen geld voor bluetooth oortjes vond ik wel grappig :p. (en nee ze hadden geen high end oortjes in maar gewoon earpods).


Het enige dat mij echt stoort aan deze telefoon is het design vanvoor.
(ok de jack is jammer maar er zijn er nog wel die het weglaten. +1 voor LG om niet alleen de jack te houden maar nog eens een high end DAC toe te voegen, allen daarheen)
De XL doet het beter op dat vlak, maar deze is echt gewoon gedateerd.
Die bezels ... Jezus... Het heeft mij echt heel het filmpje gestoord en doet het op elke foto weer.

Dubbele camera? Meh. Zoom is voor mij niet nodig. 2x zoom, kan ik ook wel een stapje zetten. De kwaliteit daalt dan ook nog eens als je die gebruikt. En je hebt het niet nodig voor de bokeh bij deze.
Enige nuttige implementatie is de wide angle van LG imo.
Dit is de beste camera tot nu toe in smartphones en dat telt ook wel door (niet wegens DxO maar gwn van alle reviews).
Het grote verschil is dat deze telefoon vrij snel in waarde zal duiken terwijl de prijzen van een iPhone relatief lang op de adviesprijs blijven.
De eerste Pixel is ook vrij waardevast gebleken.
Ik denk dat hij aankoopprijs bedoelt, niet 2e hands prijs.
Daarom heb ik de prijs ook weggelaten bij mijn "aanvulling".
Ik vind hem ook té duur voor wat hij kan.

(vorige bericht aangepast)

[Reactie gewijzigd door streamnl op 31 oktober 2017 06:49]

Vergeet aub niet de prijs in je oordeel. Deze telefoon voldoet niet aan de verwachtingen van een telefoon van meer dan 800 euro. Dit is een top toestel mits hij niet meer dan 600 kost. In deze prijsklasse moet hij zich meten met de galaxy S8 en de iPhone 8 en aan die 2 toestellen kan hij zich niet meten in hardware. Enkel de software kan zich meten aan hoe snel en rap een iOS toestel voelt
De grap met het hele prijs argument is dat de Pixel 2 hier niet eens in een normale winkel te krijgen is.
Dus gaat men in een review vergelijken met nietszeggende prijzen van grijze import (die te hoog liggen) en prijzen van duitse webshops. Vergelijk eerlijk of vergelijkt niet... Ik krijg hier een beetje dubbel gevoel bij.
Ja en nee tegelijk. Want volgens officiële kanalen is deze telefoon een soort van “onbetaalbaar” doordat deze niet te verkrijgen is. Maar aangezien grijze import de enige optie is kunnen we die prijs hanteren voor onze vergelijkingen.
Vergeet aub niet de prijs in je oordeel. Deze telefoon voldoet niet aan de verwachtingen van een telefoon van meer dan 800 euro. Dit is een top toestel mits hij niet meer dan 600 kost. In deze prijsklasse moet hij zich meten met de galaxy S8 en de iPhone 8 en aan die 2 toestellen kan hij zich niet meten in hardware. Enkel de software kan zich meten aan hoe snel en rap een iOS toestel voelt
Ook een S8 koste €800,-
Alleen denk ik niet dat de prijs van deze Pixel snel zal zakken. Google (denkt) hiermee een exclusief toestel te hebben. maar er zijn meer Android toestellen van goede kwaliteit.
De nieuwprijs is de enige juiste prijs om mee te vergelijken. Dat bepaalde toestellen minder waard worden / minder kosten is een nuance die niet meespeelt bij de vergelijking van een nieuw product (zeker niet bij vergelijkbare hardware)
Maar ook ik denk dat dit toch standaard gaat worden en wij dit langzamerhand niet meer mogen noemen als minpunt. Want zodra je draadloze dopjes hebt, is dit geen minpunt meer.t
Ik ben het er niet mee eens dat het daarom geen minpunt meer is. Draadloze oordopjes werken ook als er een 3.5mm jack op je gsm zit, maar genoeg mensen willen geen draadloze oordopjes, want die zijn relatief duur en de geluidskwaliteit is relatief slecht. Draadloze oortjes bestaan al járen maar komen gewoon niet van de grond. Bluetooth audio wordt vooral gebruikt in draadloze speakers en auto's maar ook bij dat soort aparaten is de 3.5mm jack nog steeds koning. Ik denk dat veel mensen de 3.5mm jack meer gebruiken dan de USB/laad poort en de camera. Ik blijf het een ongeloofelijk achterlijk idee vinden om één van de meest gebruikte en universeel aanwezige poorten uit een telefoon te slopen.

Fabrikanten zullen het wel steeds meer doen want geld, maar features verwijderen zonder dat er daarvoor wat beters of iets anders in de plek komt is de definitie van achteruitgang.

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 31 oktober 2017 08:19]

Ik denk dat veel mensen de 3.5mm jack meer gebruiken dan de USB/laad poort en de camera.
Ik denk dat het gros van de telefoongebruikers USB of lightning meer gebruikt dan welke port dan ook. Want ze zullen toch hun telefoon op moeten laden.
Als je elke dag op weg naar/van je werk je oortjes in doet, gebruik je je 3.5mm jack al twee keer. Als je dan thuis ook nog eens je telefoon aan een speaker hangt zit je al aan drie keer. Ik zeg niet dat iedereen dat doet maar er zullen er genoeg zijn. Zelf laad ik m'n telefoon meestal eens per twee dagen op. Ik gebruik m'n 3.5mm jack daardoor makkelijk vier keer zo vaak als m'n laadpoort.
Als je je oortjes toch enkel op weg van huis naar werk gebruikt, dan hang je hier toch standaard een 3.5mm naar USB C aan? Ik snap het het niet optimaal is, maar het enige wat echt jammer is, is dat je niet kan opladen terwijl je luisterd naar muziek, imo.
Dat is ook zo, het is niet het einde van de wereld. Maar als je er niks voor terug krijgt, wat is het verdwijnen van die 3.5mm poort dan waard? Je moet er wel weer zo'n verloopstekkertje kopen en meenemen. Juist een high-end telefoon vind ik het raar; nu hebben goedkopere telefoons die aansluiting wel maar duurdere niet; je zou het andersom verwachten. Dit zal de toekomst wel zijn en dan zullen er ook wel koptelefoons komen met USB aansluiting en ingebouwde DAC. Zo gek zou dat ook nog niet zijn.
Ik denk dat het ruimte, veel reparaties en kosten bespaard. Geen waterproofing op de audio jack. Mijn 3.5mm is bij meerdere toestellen wel eens kapot gegaan, toevallig is die van een vriend van mij gisteren ook overleden door de hoeveelheid prut die er gemakkelijk in komt.

Een dongle krijg je er normaalgesproken (nog) wel bij. Ik ben zelf voor de Mate 10 pro gegaan zonder headphone jack. Dat is ook voor mij nieuw, maar ik verwacht hier niet veel op mis te grijpen. Ik denk dat we binnenkort sowieso naar met alles naar bluetooth 5.0 gaan en ik hoop dat dit kwaliteit van audio ook wat verbeterd, het maakt bluetooth in ieder geval wat fijner qua omgang. Draadloze koptelefoons/oortjes zijn wel echt een bevrijding sinds ik ze heb aangeschaft en ondanks de ietswat slechtere audiokwaliteit wil ik persoonlijk niet terug, maar ik ben dan geen Audiophile.
Je telefoon aan een speaker hangen? Doen mensen dat echt elke dag? Ik zou m'n telefoon als Spotify afstandsbediening gebruiken...

Zo lust ik er nog wel een. Dan kan ik ook use cases bedenken waarbij je je telefoon 2x per dag moet laden.

Je zult bij normaal gebruik iedere dag je telefoon op moeten laden.

Het luisteren naar muziek via 3.5mm is echter een luxe, niet normaal gebruik. Je kunt ook niet naar muziek luisteren. En je kunt ook gewoon met Bluetooth naar muziek luisteren, of een USB-C verloopstekkertje nemen.

Je kunt ook draadloos opladen, dat is waar. Maar Bluetooth werkt op iedere telefoon, en Qi... niet. En als je dan wilt klagen over de kwaliteit van Bluetooth (bewijs maar met dubbelblinde tests) dan tja is USB-C ook stukken sneller dan Qi.

Dus het gros van de mensen zit, als ze iedere dag hun telefoon gebruiken, verplicht iedere nacht met telefoon aan de juice. Maar ze zitten niet verplicht naar muziek te luisteren via 3.5mm.

Het is niet zo zwart-wit als je stelt.
Als je je telefoon zo graag in 1 hand vast wilt houden, pak dan de nieuwe sony xz1 compact. Die is dik 200 euro goedkoper, heeft ook stereo speakers, wel een headphone jack, is 'waterdichter' met zijn IP68, en heeft een veel, veel betere accuduur.

Alleen de camera van de pixel zal wel merkbaar beter zijn als die van de xz1 compact, dus dat moet je die 200 euro waard zijn. Qua updates, het is maar hoe veel waarde je er aan hecht. Persoonlijk vind ik android redelijk uitontwikkeld en gewoonweg erg fijn werken. Dat ik nu nog op 7.1 zit ipv 8 maakt mij heel weinig uit, zolang ik maar regelmatig beveiligingsupdates krijg. Ik mis de functies van 8 totaal niet in dagelijks gebruik, zie de update met een maand of 3 wel verschijnen.

De xz1 zit trouwens ook op android 8.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 31 oktober 2017 07:51]

Vergeet niet dat Sony de Motion Eye camera heeft, kwalitatief iets minder maar wel super slo motion en 3D scan.

Als appel die 3d scan zou hebben zou de hele internet media erover kwijlen en klaarkomen.

Tis niet grappig meer hoe journalisten zich laten beinvloeden door de grote jongens
Is dat wel zo? Google is toch geen kleine jongen en in alle eerlijkheid, de Pixels worden niet echt gehypet of zo. Althans, verder dan objectief complimenteren op z'n kwaliteiten komt met niet en dat is wel wat anders dan er met alles van Apple gebeurt.

Of nou ja alles, Apple weet de wereld gewoon te polariseren. Je vindt het fantastisch, of je haat het. Er is eigenlijk niemand die het niet zoveel boeit.
Google is als smartphone merk wel degelijk een kleine jongen. De verkoop aantallen komen niet in de buurt van Samsung en Apple en ik vermoed dat de meeste consumenten niet eens weten dat ze hun eigen smartphone lijn hebben. Sterker nog: ik vermoed dat de meeste mensen niet eens weten dat Android van Google is.
En als je wel aan updates hecht vind ik dat je met de Pixel ook bedrogen uitkomt, ze komen misschien wel snel uit maar worden voor slechts 2 jaar gegarandeerd! Nogal karig voor een "premium" toestel. Dat zou toch minimaal 3 of 4 jaar moeten zijn. Voor straf 1 punt van de score af!
Ik koop liever nu een toestel voor de helft van het geld dat qua specs echt wel aan schurkt tegen de Pixel, en dan over 2 jaar voor de andere helft een toestel dat de Pixel tegen die tijd dubbel en dwars overtreft
De pixel 2 en 2 xl krijgen 3 jaar OS updates, in tegenstelling tot de 1e generatie pixels die 2 jaar OS updates kregen.

De pixel 2 krijgt dus android 9, 10 en 11. Daarna vast nog wat beveiligingsupdates. Vind ik een hele mooie tijd.
Als dat zo is vind ik dat acceptabel. Ik las in de Preview dat het 2 jaar was, in dit artikel staat volgens mij geen termijn. Misschien een zinnige toevoeging?
Volgens mij heeft de XZ1 ook een vrij goede camera, dus of je daar nu veel op zal inleveren weet ik niet eens. Maar, verder helemaal met je eens, de XZ1 Compact zou mijn keuze zijn als er een Dual Sim versie van zou zijn.....doe het nu nog wel met m'n Z5 Dual Sim :).
Dit is nou de nieuwe trend om die 3.5mm aansluiting te verwijderen. Persoonlijk heb ik er geen moeite mee dat dit verdwijnt want je kan dit net zo goed via bluetooth gebruiken. Apple, HTC en Google Pixel straks ook Samsung Galaxy S9 generatie geen 3.5mm aansluiting meer aanwezig en ik denk dat de rest van de merken ook mee zal gaan.

Ik heb zelfs gehoord dat de knoppen rondom een smartphone behoren straks tot het verleden, want ze willen dat allemaal dat het geïntegreerd wordt in het scherm zoals een vingerafdruklezer en zelfs de USB poort of Type-C aan de onderkant verdwijnt op de smartphones wegens draadloos laden.

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 31 oktober 2017 07:39]

Misschien vergeet dat je je headphones ook gewoon kan aansluiten...
En nee, luisteren en opladen tegelijk is een non-issue wat word aangedragen om er een issue van te maken.
Wat dacht je van in de auto? Aux voor muziek en navigeren bijvoorbeeld, echt niet zo gek dat je dan wilt laden.
Iedere moderne auto heeft hier een usb aansluiting voor.
Sommige mensen hebben een iets minder moderne auto |:(


Maar goed, ik zal wel m'n aux moeten ombouwen naar een BT receiver. In alle eerlijkheid, zodra die erin zit is het eigenlijk alleen maar makkelijker.
Ook dat niet. Gewoon een verloopje aan je Aux kabel, of een nieuwe kabel.
Nee oké niks moet, maar verloopjes zijn een schijtoplossing natuurlijk. Als we beweren dat het leven met verloopjes handiger wordt kunnen we wel inpakken.

Daarnaast pakt mijn radio RCA, dus dan moet ik dubbel gaan klooien want een lightning naar RCA kabel heb ik nog niet gevonden. Wat is er mis met een bluetooth receiver ertussen? Eigenlijk wel handig.
Tuurlijk, er zijn allerlei oplossingen. Maar heel veel mensen doen nu moeilijk over dat de Jack weg is, terwijl dat alleen maar betekend dat je een andere kabel nodig hebt. Het zijn geen aanpassingen van tientallen of zelfs honderden euro’s, maar gewoon een nieuwe kabel. Toegegeven, het is nog even wachten op kabels van usb-C of lighting naar male 3,5 Jack, maar dat is een kwestie van tijd. Als iedereen die nu klaagt gewoon daar op gaat googelen en requests in dient bij hun koptelefoon makers is het probleem binnen een paar maanden gefixed. En dan gaan koptelefoon makers vanzelf ook de nieuwe opties van usb-C benutten, zoals noise cancelling gevoed door je telefoon. Dus stop met klagen mensen, verandering is niet eng of moeilijk, maar gewoon even praktisch nadenken dan komen we vanzelf vooruit.
Iedere moderne auto heeft hier een usb aansluiting voor.
Alleen kun je 9 van de 10 keer daarmee geen bestanden direct van je telefoon afspelen. Met USB stick vergt nogal wat voorbereiding anno 2017. Want hoe kom je aan die .mp3 op je fat32 stick?

Via Bluetooth kan het wel makkelijker.
Akkoord, dat klopt. Liever Bluetooth en draadloos laden, dat staat mooier in je auto. Overigens ondersteunen alle auto’s wel de iPod functie van een iPhone.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 1 november 2017 08:36]

Als optie... Zeker de premium merken zijn hier sterk in (ik rij zelf met een Audi A4 die een USB-aansluiting heeft... uitsluitend om te laden!). Assumption is the mother of all f@ck-ups. Je veronderstelling dat "iedere moderne auto hier een aansluiting voor heeft" is gewoon fout :s (jammer genoeg).
Daarmee onderstreep je dus mijn punt. Alle moderne auto’s. De goedkoopste modellen op de markt hebben standaard een usb aansluiting (tenzij je de radio laat vervallen). Dit is ook al het geval voor bestelauto’s. Als je dan met je ‘premium’ bij de audio dealer zit en er extra voor moet betalen weet je dus dat je beet genomen wordt. Andere premium merken voeren de usb namelijk ook standaard. Veelal zelfs meerdere poorten, vaak ook nog 1 in het handschoenen kastje.
Ik zal het nog een keertje proberen uit te leggen... Mijn nieuwe Audi A4 heeft GEEEEEEEN USB aansluiting, alleen een USB laadfunctie en WEEEEEEEEEL een 3.5mm audio aansluiting. Dus NIET alle moderne auto's.

De Bluetooth functie is ook niet geweldig, integendeel, zéér beperkt, dus voor muziek gebruik ik gewoon de 3.5mm audio aansluiting. Conclusie: voor sommige mensen is het ontbreken van de 3.5mm aansluiting op een nieuwe smartphone absoluut een gemis waardoor ze voor een ander toestel kiezen, zelfs voor velen met een "moderne auto".

Ik ben geen goede tekenaar, maar als je echt wilt, wil ik het wel proberen te tekenen voor je ^^ .
Dat komt bij dit toestel niet uit hetzelfde gaatje ? Ja dan is het slecht en een gemis.
Ik heb regelmatig mijn telefoon in een of andere aux input zitten via Jack, vaak ergens anders dan thuis. In tegenstelling tot Bluetooth lijkt dit vooralsnog altijd te werken, ook op apparaten zonder Bluetooth. Juist als je onderweg bent heb je niet altijd een adapter bij je.

Qua geluidskwaliteit geloof ik het wel, maar qua gemak is het echt wel een stap terug.
Ze roepen wel meer ....

Usb C ? Nog lang niet de standaard. Kijk eens naar Apple, die riep dat zelf toen ze met de Macbook pro 2017 kwamen ... echter de meest recente Ipad en Iphones hebben geen van allen zo'n poort.
In android land zie je het wel alleen maar tegenwoordig maar we zijn nog jaren verwijdert van die standaard op overige devices/hardware.

Ik denk overigens dat een poort op de phone nog jaren blijft bestaan.

Draadloos ?
Kijk eens in het OV, daar zie je een overgrote hoeveelheid wired headsets ... In het vliegtuig net zo.
Denk dat je dan een reeel beeld hebt van de echte stand van zaken.
Tja zodra je blind bent maakt de kwaliteit van het scherm niet uit. Wat een redenatie 8)7

Voor alles is dan wel iets te verzinnen. En voor jezelf kan en mag je ook alles wat krom is recht lullen. Maar als je iets voor de meute schrijft moet je gewoon alle potentiele minpunten benoemen. Aan de lezer zelf wat ie er mee doet...

Als jij iets geen minpunt vind doet een lijstje van een ander daar niks aan af.
1: En als je een gehoor apparaat hebt hoe luister je dan naar de muziek op je phone

2: Draadloos ? er zit nogal een verschil in draadloos of via de draad, in de geluidskwaliteit
Antwoord op 1: via Bluetooth naar je gehoorapparaat. Meeste merken hebben daar Bluetooth streamer kastjes voor. Je kunt dan ook bellen via je gehoor apparaten, maar ook audio van je telefoon en via speciale kastjes ook vanaf je tv.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 31 oktober 2017 12:33]

Dus dan moet ik als gebruiker extra geld neer gaan leggen voor een streamer terwijl de concurrent wel een 3.5mm Jack ingebouwd heeft? Daarmee ga je het probleem bij de gebruiker neerleggen, en dat is onacceptabel. Mijn vader heeft een Baha inclusief streamer, en volgens mij was die streamer aardig prijzig.
Eh, gehoorapparaten werken sowieso nooit via de Jack. Kijk even waar je op reageert.
Ik denk dat ik wel een jaar of 40 nodig zal hebben om over te gaan op draadloze dopjes.
Zou ik dagelijks uren luisteren, dan ging ie net als laptop en foon aan de lader.
't Is net als met dat mono 'oortje' dat ik ooit kocht. Ik gebruik het, maar niet erg vaak. Zeg maandelijks. Dan kan je dus kiezen: Of iets ligt 29,5 dag aan de lader voor een uurtje gebruik. Of als ik het uit de la haal is de batterij leeg / een eind heen. Dat laatste is nog het ergste: 'Jippie! Hij doet het nog!' En vijf minuten later is ie leeg.
5" zegt niks over het formaat van het toestel hoor.
Je hebt toestellen met 5" scherm die nog steeds veel te groot zijn.

maar snelle compacte modellen bestaan inderdaad haast niet, de Google Pixel 1 voldeed hier echter ook al aan en heeft wél een 3.5mm aansluiting. Wat mij betreft is de Pixel 1 dan ook nog steeds de beste compacte Android van dit moment (tenzij je de Huawei laag prima vind op de Huawei P10. die is ook compact).
Geen hoofdtelefoonuitgang
- tja.. ik persoonlijk vind dit ook (nog) een minpunt. Maar ook ik denk dat dit toch standaard gaat worden en wij dit langzamerhand niet meer mogen noemen als minpunt. Want zodra je draadloze dopjes hebt, is dit geen minpunt meer. (dit geven jullie zelf ook aan).
Draadloze dopjes moet je ook opladen, dus dan kan het voorkomen dat je op de trein naar een muziekje wil luisteren maar dan beseft dat je vergeten ben om die rot dopjes op te laden. Een smartphone zonder hoofdtelefoonuitgang zal dus altijd een no go blijven voor mij. En kom niet af met gelul dat ik er een verlengkabeltje voor kan gebruiken: dat rotkabeltje ben ik na twee dagen al kwijt. Fabrikanten, stop toch godverdomme een hoofdtelefoon aansluiting in je smartphone, is dat nu zo moeilijk?!
Dus een telefoon/laptop/smartwatch/ebook/etc moet je opladen, maar dat nemen we voor lief...

Je hoort mij helemaal niets zeggen over een verlengkabel... Ik gaf alleen MIJN mening dat ik verwacht dat dit over een tijdje "als normaal" wordt gezien. We zitten (nogmaals, dat denk ik!!) in een overgangsfase van bedraad naar draadloos. Je ziet duidelijk staan dat ik dit nu nog als minpunt zie.

PS Dat jij dat kabeltje na 2 dagen kwijt bent, zegt eerder iets over jou dan over de verschillende fabrikanten die blijkbaar toch een visie hebben bij het weglaten van een hoofdtelefoon aansluiting. Dat jij dat liever niet hebt...
Als jij je gsm vergeet op te laden, kan je ook geen muziek luisteren. Ja, je kan dan eventueel een powerbank gebruiken. Maar ja, wie zegt dat je die niet kwijt raakt...
€869 voor een GSM, wat een grap, een paar jaar geleden had je daarvoor een speciaal gedrocht met goud of leer zoals Vertu.
Die Pixel 2 doet weinig beter dan een Huawei of iets vergelijkbaars van 300 euro en dan heb je zelfs een headphone jack.
Alle partijen hebben hier helaas schuld aan want de prijzen gaan maar omhoog voor een dom stukje techniek, maarja er zijn mensen die het er voor over hebben...
Vergeet niet: geen draadloos laden, geen jack, plastieken achterkant, geen dubbele camera, 'waterdicht' eerder stofdicht.., dikke bezels, ..... Ben je inderdaad beter af met een toestel voor de helft van de prijs :)
Geen dubbele camera in mijn ogen geen argument, vele reviews en testfoto's die ik gezien heb laten toch zien dat de camera in deze telefoon subliem is. Het enige wat je wellicht zou missen aan een dubbele camera is de implementatie van LG, waarmee het mogelijk is met een groothoek lens te fotograferen. Voor de rest tuurlijk mee eens, deze telefoon mag niet zoveel geld kosten vooral niet na de klachten die ik lees over de hardware.
Dan koop je hem toch niet? Snap dat geklaag over dure telefoons niet zo, je klaagt toch ook niet dat Ferari een auto maakt die je niet kan betalen? De fabrikanten zoeken gewoon de grens op van wat mensen er nog voor over hebben. Aangezien ze de grens op zoeken lijkt met het logisch dat het grootste deel van de mensen het te duur vindt en ze een goedkopere telefoon kopen.
Klopt. Maar bij een Ferrari is het waardeverschil een pak makkelijker uit te leggen: Kleine oplages, meer handwerk, dure techniek om 'm lichtgewicht te maken - dat werk.
Hier is de prijs in 'tear-down' onderdelen misschien 3 tientjes anders dan die 'Huawei of iets vergelijkbaars van 300 euro'.
De software is alleen maar goedkoper - want er valt niets te customizen.
Ik heb jaren toptoestellen gebruikt (toen nog Palm, Nokia). Maar bij Android is mijn kwaliteitservaring compleet losgekomen van de prijs. Ik begon bij Sony (die zwaar tegenviel), ging toen voor 1/3 van de prijs naar Huawei (is nu na dik 4 jaar nog in gebruik bij mijn zoon), en ben sindsdien aan het 'bodemvissen' met Chinese merken waar ik nog nooit van had gehoord. Op dit moment Oukitel.
Blijkt nog een paar voordelen te hebben ook. Zo gebruik ik de FM radio nogal eens. Probeer dat bij een toestel met draadloze headset.
de onderdelen in een tear-down is echter wel de meest zinloze manier van een prijs vergelijken of de kosten van een toestel uitrekenen. Alleen licentie kosten al gooien hier een behoorlijk bedrag bovenop, zie het scummie gedrag van Qualcomm.

"De software is alleen maar goedkoper want er valt niets te customizen", maar ze zijn wel degene die de dure ontwikkelaars in dienst hebben. Huawei, researched niks. Pakt bestaande productie lijnen, bestaande software. Je ziet ook dat bij deze bedrijven hoe groter de markt is die ze halen hoe duurder de toestellen worden met de kosten die ze er extra bij maken. Het grote voordeel van in de shenzhen area zitten is dan minder merkbaar voor z'n bedrijf.

[Reactie gewijzigd door jabwd op 31 oktober 2017 18:59]

Uit de tekst:
"De Google Pixel 2 biedt een ontzettend fijne, soepele en simpele Android-ervaring, waarbij je updates van het mobiele besturingssysteem als eerste binnenkrijgt. Een tweede hoogstandje..."

Wat is het eerste hoogstandje?
Eerste hoogstandje is dat de telefoon bare
minimal is. Slowclap 👏
De "ontzettend fijne, soepele en simpele Android-ervaring, waarbij je updates van het mobiele besturingssysteem als eerste binnenkrijgt".
Oef, die accucapaciteit is toch wel een breekpunt voor mij, zeker voor dat geld.
Ik heb zelf een pixel, en ben uitermate tevreden over de accuduur. Vooral in idle verbruikt hij praktisch niets, zelf met het always on scherm. Dat zorgt er voor dat je makkelijk de dag door komt.
Ik heb zelf een pixel 2 en de accuduur is echt wel OK. Ik kom er makkelijk de dag mee door.
In vergelijking met mijn Nexus 5X gaat in de afgelopen week mijn Pixel 2 dubbel zo lang mee op een accu, waar ik hem ook nog vaker gebruik omdat ik weet dat mijn accu het makkelijk tot bedtijd uithoudt. De accuduur is voor mij het meest verrassende van de Pixel 2.
Prima accuduur? Net zoveel als een iPhone 8, die maar 1800 mah heeft. Dat is toch +/- 1000 mah meer.

Ik zie trouwens nu pas hoeveel accus Apple achterzich laat met een 1800, indrukwekkend. Verder leuk toestel, jammer van de prijs.
Groter scherm, hogere resolutie, ander OS en nog tig randzaken die daar invloed op kunnen hebben.
Nouja. Met een 835 zou het resolutie verschil niet zoveel uit moeten maken. De GPU die erbij zit doet FHD met twee vingers in zijn neus. Aangezien dit oled is komt dit bij de browsetest met name door het feit dat OLED een stuk onzuiniger is bij witte kleuren en dat Apple zijn SOCs juist heel erg optimaliseert voor javascript performance. Die units steken met kop en schouder boven de concurrentie uit als het gaat om performance/watt bij JS code.

Dit zit natuurlijk ook wel deels in het OS, maar de grote verschillen komen met name door OLED vs LCD.
Ik denk dat Android zelf ook veel meer overhead heeft als iOS. Als je ziet hoe makkelijk fabrikanten met top of The line socs er in slagen het os te laten stotteren bij animaties laat mij geloven dat Android bloated is met veel legacy code er in.
Tuurlijk is dat waar. Die animaties zijn dan vaak ook fabrikant specifiek en hebben niet per se met android te maken. De grafische schil wordt door de fabrikant geleverd (dus ook die animaties). Punt is alleen nog wel dat het er met video minder processing power nodig is als bij Javascript en dat Apple daar gewoon gruwelijk efficient mee omgaat. Hierdoor zie je vrij weinig verschil tussen video en web qua accuduur. Dit zie je ook als je kijkt naar de Nokia 8, waar resolutie bij video dan weer meespeelt.

De grap is dat alle OLED toestellen enorm goed scoren bij de video test, maar onderaan staan bij webbrowsing. Laat ik nou net niet de hele dag videos zitten kijken, maar wel veel op tweakers zit en op websites/webapplicaties in het algemeen. Ik bedoel kijk naar de OP5. Ontzettend goed bezig met de video test (20,5 uur), maar dramatisch bij browsing. En dat terwijl er een enorme accu in zit en een vergelijkbare soc als in Samsungs S8. Lijkt mij dus een gevalletje van fabrikant specifieke software in combinatie met OLED panelen.

Zet het maar eens af tegen de accugrootte. De toestellen met OLED panelen hebben dan een groter tijdsverschil per mAh dan de LCD varianten.
De hogere resolutie van het scherm heeft niet alleen invloed op het stroomverbruik van de GPU. Ook het scherm zelf verbruikt significant meer stroom door de hogere resolutie.
Ik denk niet dat dat heel significant is hoor. De kleinere pixels verbruiken immers minder om dezelfde helderheid per cm^2 te realiseren. Bij LCD is het verschil sowieso al minimaal om het grootverbruik in de backlight zit ( en deze vaak exact hetzelfde is). En bij OLED zijn de pixels zelf minder helder en dus minder verbruik per pixel.
Ook met de "kleine" Pixel 2 zijn er nog wat kinderziektes die Google nog niet beide erkent heeft naar mijn weten.
Het eerste probleem is het zogenaamde klikkende geluid wat schijnbaar uit het toestel komt en tijdelijk op te lossen is door NFC uit te zetten. Google heeft dit probleem ook erkend en hier zal een software update voor komen.
Het tweede probleem is dat er een heel hoog bijgeluid uit het toestel waarneembaar is tijdens het bellen, bij de ene gebruiker in mindere mate en bij de andere gebruiker weer in meerdere mate. Het schijnt ook soms te verdwijnen als je de zaklamp aanzet. Google heeft naar mijn weten nog niet gereageerd op dit probleem ...
Bovenstaande problemen zijn ook beschreven in het Pixel User Community en op meerder sites genoemd.
Vindt het ook wel jammer dat Chris deze puntjes er niet bij genoemd heeft, als je nu een Pixel 2 besteld heb je een grote kans dat je een toestel bezit die niet helemaal 100% functioneert zoals het hoort.
Ik had de Pixel 2 uit de UK besteld en deze ligt inmiddels bij de reshipper maar denk er toch sterk over om de te retourneren door onder andere bovenstaande punten.
Ook de customer support van Google kon mij niet bekoren toen ik contact met deze opnam, medewerkers die niet op dezelfde lijn zitten en verschillende verhalen hebben.

[Reactie gewijzigd door Brabso op 31 oktober 2017 06:47]

Het verbaast me dat Google niet geleerd heeft van hun fouten bij de eerste pixel. Dit soort bugs worden snel gevonden bij uitgebreid testen en het testen van samples uit de productie. Ik hoop oprecht voor de kopers van dit toestel dat het niet weer een hardware fout (of is iemand al de slechte foto’s vergeten?) is zoals bij de eerste pixel!
We hebben dit wel getest bij onze Pixel 2 en hebben zowel het klikkende geluid als de hoge toon bij het bellen niet gehoord. Ik zal jet nog even in de review zetten ook, bedankt voor de feedback :)
Zowel een collega als ik hebben net als Chris geen van al deze problemen. Voor zover ik het tot nu toe heb gezien gebeurt dit vooral in de VS; waar er dan ook iemand een toestel heeft ontvangen dat door QA is afgewezen. Ik vermoed dat er een verkeerde batch daarheen is verscheept.
Ik vraag me af of het alleen in de VS zo is. Hier op het forum een paar gevalletjes en op het Duitse Pixel forum las ik ook een paar gevalletjes. Inderdaad op het Pixel forum van VS lees je de meeste berichten maar daar is de afzet van Pixel toestellen waarschijnlijk ook wat groter. Waar komen jullie toestellen dan vandaag, UK of Duitsland ?
Hij woont in Londen, dus hij heeft z'n toestel bij CPW daar gehaald. Mijn toestel komt bij de MM Duitsland vandaan.

De afzet markt zal inderdaad wel groter zijn in de VS, maar zoiets ernstigs als een daadwerkelijk afgekeurd exemplaar krijgen heb ik aan deze kant van dat stukje water nog niet gezien :P
Ik heb toch nog even verder onderzoek verricht op het Pixel forum en het blijkt toch echt dat deze problemen overal voorkomen hoor. Er waren meerdere berichten vanuit UK en Duitsland. Ik denk dat jullie dan of veel geluk hebben gehad of misschien het probleem niet goed geconstateerd hebben aangezien je aangeeft dat alle 3 toestellen geen problemen vertonen.
Als er een getik of gepiep te horen was, was me dat echt wel opgevallen. Ik heb een heel goed gehoor en ergerde me al aan aan de zachte "hiss" van Sennheiser's RS hoofdtelefoons ;)

Ik denk wel dat er een QA issue speelt (en geen uniforme hardware issue), aangezien Google zelf officieel heeft gereageerd op de NFC issue. Hebben wij in elk geval geluk gehad.
Google geeft het klikkende geluid toe en deze is inderdaad tijdelijk te verhelpen door NFC uit te schakelen. Maar over het hoge frequentie geluid wat je vaak schijnt te horen geeft Google tot dusver niet thuis en geeft vaak aan dat dit zo hoort tot ergernis van vele gebruikers,
Ben benieuwd hoe ze dit oplossen in ieder geval ;)
Ik vraag me af of dat wellicht ligt aan op welke band je zit. Zou niet voor het eerst zijn.
Ik las op een ander forum weer dat dit werd opgelost door de "Phone App Cache" leeg te maken, strange ...
Dat klinkt wel heel vreemd 8)7

Interferentie tussen modem en flash opslag? :S
https://youtu.be/BVKnt7H4zVc
Ik mis een opmerking dat de de verflaag zeer gevoelig is voor krassen.
Dat er problemen zijn met het scherm
Dat de telefoon buigbaar is wegens de zwakke plek waar de antenne zit.
Dat over de coating staat in de tekst, problemen met het scherm zijn er niet bij deze omdat het een totaal ander scherm is (staat ook in de tekst) en dat het niet de allerstevigste telefoon is die we getest hebben staat er ook :)
Bij Samsung en Apple noemden we het bendgate.
Bij Google is het niet de allerstevigste telefoon?
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True