De omweg via een smartphone bleek nodig, want de stemherkenning – toch een unique selling point van het apparaat – valt behoorlijk tegen. Of beter: de detectie van het hotword ‘OK homey’ is vooral waar het misgaat. Zelfs in een stille ruimte en op korte afstand moet je sterk articuleren om er zeker van te zijn dat Homey wakker wordt. Is er rumoer of staat er muziek aan? Dan kun je het praktisch schudden. Een product als Google Home doet dit vele malen beter, dus het is technisch zeker mogelijk.
Die slechte hotword-detectie is vooral zonde omdat de daadwerkelijke spraakherkenning, die in de cloud wordt uitgevoerd, wel goed werkt. Om dat te testen hadden we een zogenaamde papegaai-Flow ingesteld, waarbij Homey alles wat we zeiden herhaalde. Dat ging verbazingwekkend goed en met weinig fouten. Helaas moet je eerst door de matige hotworddetectie heenkomen voordat je daarvan kunt genieten.
Hier kan de veelzijdigheid van Homey weer uitkomst bieden. Koppel via ifttt een Amazon Alexa of Google Home en je hebt de beschikking over veel betere spraakherkenning. Dat blijkt echter een lapmiddel. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid om spraakcommando's via de smartphone-app van Homey in te spreken; dat vergt toch meer handelingen dan simpelweg iets tegen het bolletje zeggen.
Kinderziektes
De functionaliteit, kwaliteit en stabiliteit van de software zijn sinds de Kickstarter enorm verbeterd. Toch merk je nog geregeld dat Homey een ambitieus product is, van een bedrijf dat nog niet zo lang bestaat. De strakke interface kan namelijk niet verhullen dat zaken van tijd tot tijd gewoon niet werken. Bij software-updates die eerder dit jaar verschenen, was het niet ongewoon dat die bestaande functionaliteit sloopten, waarna Athom in een volgende update weer extra zaken moest fiksen.
Dat stadium lijkt gelukkig gepasseerd, maar dat betekent niet dat Homey vlekkeloos werkt. Tijdens het testen liepen we tegen de eerdergenoemde vertaalslordigheden aan, problemen met het herkennen van bepaalde apparaten, apparaten die soms even stopten met werken en een tv die niet herkend werd. De gebruikservaringen met Homey zijn dan ook enorm persoonlijk. Met een bepaalde reeks hardware kan het vlekkeloos werken, terwijl iemand met andere apparaten veel meer bugs tegenkomt. Dat is ook precies het beeld dat we kregen toen we enkele Homey-gebruikers naar hun ervaringen vroegen; het hangt enorm af van je situatie.
Ontbrekende zaken
Naast kinderziektes zijn er zaken die simpelweg ontbreken. Zo is er nog geen dashboard om op simpele wijze apparaten aan en uit te zetten of Flows te activeren. Vooral in de mobiele app zou zoiets welkom zijn. Athom werkt overigens wel aan een dashboardoptie, maar wanneer die uitkomt, is nog niet duidelijk. Ook rondom de Flows missen we nog wat functionaliteit, zoals de mogelijkheid om ze te back-uppen of te delen met andere gebruikers.
De app zelf bevat goede ideeën met een minder goede uitvoering. Zo kun je per ruimte een overzicht krijgen van de aanwezige apparaten en deze eenvoudig aan- en uitzetten. Het is echter niet mogelijk om simpelweg alle apparaten in één overzicht te zien. Als je bijvoorbeeld een etage hebt met open keuken, is het niet gek om in de app drie ruimtes te hebben: zithoek, eethoek en keuken. Wil je dan een apparaat bedienen, dan moet je in de app eerst naar de desbetreffende ruimte navigeren, wat al snel irritant wordt en weinig toevoegt.