Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Apple iPhone 2G: tien jaar na dato

Grootvader van de moderne smartphone

09-01-2017 • 06:00

310

Singlepage-opmaak

Tot slot

De iPhone was vanaf het allereerste begin op 9 januari 2007 een sensatie. Er waren daarvoor al jaren smartphones en die konden ook al heel veel zaken die we nu nog steeds op smartphones doen, maar Apples vermogen om technieken en apparaten toegankelijker en via marketing populairder te maken heeft de smartphone-industrie compleet op zijn kop gezet.

Desondanks is het makkelijk te zien waarom veel telecominsiders destijds weinig onder de indruk waren van de iPhone. Op het gebied van interface zag het er allemaal mooi uit en het werkte als een trein, maar wie daaronder keek, zag een besturingssysteem met gebrekkige beveiliging en zonder ondersteuning voor echte apps, weinig indrukwekkende hardware en veel beperkingen in functies en connectiviteit. En o ja, als mobiele telefoon functioneerde hij ook niet bepaald vlekkeloos. Apple loste echter in de loop van de tijd alle problemen met beveiliging, en het gebrek aan vernieuwende hardware en functies op, terwijl veel van de toenmalige concurrenten grote moeite hadden de gebruiksvriendelijkheid van iPhone OS en de App Store te evenaren.

De iPhone overrompelde in de jaren na de aankondiging destijds bekende namen als Nokia, Palm, Siemens en BlackBerry. Nu is Apple samen met onder meer Samsung en Google de nieuwe gevestigde orde. De vraag is niet of Apple ooit overrompeld zal worden door een vernieuwende nieuwkomer, maar wie dat gaat doen, wanneer dat is en met wat voor product. Tot die tijd verdient Apple per jaar miljarden euro's met zijn iPhones en geldt de iPhone 2G als de grootvader van vrijwel alle smartphones die we nu in onze tassen en broekzakken hebben zitten. Jobs plaatste in zijn keynote de iPhone in hetzelfde rijtje als de Macintosh uit 1984 en de iPod uit 2001, maar dat is achteraf onjuist gebleken: de iPhone en de smartphonemarkt die het heeft helpen creëren, zijn een klasse apart.

De smartphone die zich kenmerkt door een groot touchscreen en apps is voor veel mensen in het Westen misschien nu een belangrijke computer geworden in ons dagelijks leven, in andere delen van de wereld is het de eerste en tot nu toe enige computer en verbinding met internet. Smartphones hebben, vaak ten goede en soms ten kwade, inmiddels een grote impact op de dagelijkse levens van miljarden mensen. Dat kunnen we niet alleen op het conto van Apple schrijven, maar desondanks is de iPhone niet alleen het succesvolste, maar ook het invloedrijkste apparaat dat Apple tot nu toe heeft gemaakt.

Reacties (310)

310
296
204
12
2
39
Wijzig sortering
De originele iPhone was niet de iPhone die de doorbraak bracht. Dat was de iPhone 3G en 3GS. Het origineel was mee een proof of concept, zoals alle eerste generatie producten (van Apple). Ja, het werkt, maar het mist de finesse van een mass-market product.

Dat was compleet anders bij de 3G. Deze bracht de features die de iPhone nodig had om zich echt te onderscheiden:
  • Tri-band 3G (3.6 Mbps UMTS/HSDPA)
  • GPS (with mobile assist)
  • iPhone OS 2.0 (met de App Store)
En deze drie waren huge. Dit was de tijd van onbeperkt data over 3G, en daarom konden alle applicaties, inclusief de gloednieuwe uit de App Store, hier maximaal gebruik van maken. 3G was eindelijk snel genoeg om fatsoenlijk een afbeelding of webpagina op te halen, met 2G was het text-only of je moest heel lang wachten.

Verder was het weten van je locatie enorm belangrijk. Het altijd toegang hebben tot een locatie is essentieel voor navigatie, maar ook talloze andere applicaties werden er door mogelijk.
Ik moet toch het een en ander corrigeren aan wat je stelt en wil daarnaast wat extra context bieden.

De 3G had misschien wel GPS, maar dit kon je slechts beperkt gebruiken omdat Apple destijds ook de navigatiesoftware van o.a. TomTom niet wilde toelaten (zonder een flink deel van het gerelateerde aankoopbedrag op te strijken). Echte navigatie, zoals op WinMo en Symbian mogelijk was met bijv. TomTom, was op de iPhone dus niet mogelijk. Het verkopen van software voor telefoons exclusief via de eigen appwinkel was toen dus nog niet gewoon.

Verder had de 3G ook een plastic achterkant, en waren er wat kleine probleempjes. Hiermee zou ik zeggen dat dat dus veel meer een proof of concept was dan de eerste (commercieel uitgebrachte, in werkelijkheid was het de tweede) iPhone, welke meer afgemeten samengesteld leek en ook gewoon een metalen achterkant had en in de ervaring in snelheid niet veel achter bleef op de opvolger.

Verder ben ik zeker niet met je eens dat GPS (waarvoor ze dus qua ontwerp van de body wat concessies hebben gedaan) zo'n key functie was (kon ook niet het geval zijn door de beperking). Het was gewoon het OS en de manier waarop dit op zo'n gebruiksvriendelijke en grafisch appellerende manier werkte. En dat was er al op de eerste iPhone die commercieel op de markt kwam, die we hier enkel over import konden krijgen.

Een telefoon waarvan o.a. GSM Arena stelde dat het 'twice the hype' was, maar 'half the novelty' omdat het in termen van functionaliteit ontzettend achter bleef op bestaande toestellen. Functionaliteit die later minder relevant werd omdat niet alleen de techies aan de smartphone gingen, maar ook de normale consument.

Overigens, als volgens Arnoud de iPhone 2G de grootvader van de moderne smartphone is, wat waren de Symbian-toestellen en Windows Mobile telefoons dan?

Heck, de eerste iPhone werd juist wegens het gesloten concept en het gegeven dat je er geen apps op kon installeren van derden (via een eigen appstore betekende toen dat het per definitie niet van derden kwam) niet eens gezien als een smartphone. Eigenlijk had een smartphone ook geen touch screen en waren smartphones die dit wel hadden, PDA-telefoons. De iPhone heeft deze term geherdefinieerd.

Naar mijn mening is de innovatie vooral op commercieel gebied gemaakt met de iPhone. Het maken van een concept van een smartphone dat voor iedereen was, gebruiksvriendelijk was (en daarmee verkoopbaar was aan de generale consument) en ondertussen een fuckload aan geld opleverde doordat je het aanbod van software restricteerde tot de AppStore en daar ook nog eens geld voor ontving.

In het begin wisten ze zelfs geld te genereren door exclusiviteitsdeals van providers binnen te halen (hier in Nederland T-Mobile) en dit te verkopen als dat dit vanuit het oogpunt van service beter zou zijn (onzin natuurlijk, plus HSDPA via Vodafone was veel sneller dan op T-Mobile (en KPN).

In technisch opzicht ligt de innovatie dan op het gebied van het combineren van deze genoemde zaken; een sexy device, met een gebruiksvriendelijke GUI en een werkbare input implementatie (capacitief touchscreen).

Overigens gaat de term 'triband' over de ondersteuning van de GSM-banden. :) De allereerste iPhone, net als de meeste degelijke telefoons al jaren lang, had gewoon quad-band.

HSDPA was in Nederland al sinds 2004 gemeengoed dus dit was nimmer een punt waarop de iPhone zich onderscheidde (zeker niet onder T-Mobile dat exclusief de iPhone toen aanbood in Nederland), en in grotere mate geldt dit voor GPS. Niet alleen was dat al op toestellen (jaren eerder dan HSDPA zelfs), maar het was ook op een manier beschikbaar dat appdevelopers er wat mee konden, in tegenstelling tot wat ze op de 3G ermee konden.

Verder was de data over 3G in die tijd niet onbeperkt (tenzij je er een commercieel labeltje aan geeft). Bij KPN en T-Mobile werd je gecapped in snelheid (die vanaf het begin al geknepen was en na de knijp voor het voorbijgaan van het limiet had je echt iets dat nog lager was dan GPRS-snelheid) na een x-hoeveelheid data, waar je bij Vodafone een FUP had. En Vodafone was de enige die de snelheid niet kneep.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 01:07]

Ben ik het niet helemaal mee eens. Voor de VS, waar de eerste iPhone wél beschikbaar kwam en later in dat jaar in november ook naar Europa (Duitsland, Frankrijk, Engeland) was dit absoluut de kickstart voor "nieuwe" toestellen zoals wij die nu kennen.
Ik denk dat dit een van de weinige telefoons is die zodanig geïmporteerd werd destijds. Het toestel was op alle vlakken anders dan je gewend was en om dit werkend te krijgen op iets anders dan een AT&T simkaart kwam je al in het jailbreak circuit terecht. Ik kan me de avonden met AnySim via de terminal nog goed herinneren. Ik ben betrokken (geweest) bij iFoneguide, dat destijds vrij groot was in de jailbreak community met tweaks en de enige "leverancier" was van de Nederlandse taal voor de iPhone (Nederlandse T9 noemde iedereen het toen). Dit werd allemaal gedreven door "Installer" en daarna "Cydia", waar Apple heel goed het App Store gedeelte van afgekeken heeft. Maar om nou te zeggen dat dit een proof-of-concept was, absoluut niet. De 3G is zelfs de "saaie" iteratie, met een plastic achterkantje, een ietwat betere camera, 3G en GPS. De core functionaliteit werd beter bruikbaar omdat je nu wel offline kon gaaan navigeren en je internet sneller had. De manier van werken, de reacties van mensen "kijk dit werkt gewoon eens", dat had de eerste iPhone net zo goed.
Dit is wel een beetje gekleurd, gezien de eerste iPhone nooit officieel geleverd is in Nederland. De iPhone 3G was de eerste iPhone die in Nederland geleverd is door de providers. Hierdoor was de 3G ook de eerste iPhone die je in Nederland explosief zag verschijnen. De mensen die al de eerste iPhone hadden moesten deze uit de VS of VK halen. Ze waren er dus wel, maar het was veel makkelijker om daarna een iPhone 3G te bemachtigen.

Je punten van 3G, GPS en de App Store (vooral die laatste) zijn zeker valide, maar de doorbraak van de 3G in Nederland kwam ook door de beschikbaarheid. De originele iPhone was namelijk al massaal doorgebroken in de VS en gedeeltelijk ook al in de VK en was met OS 2.0 ook voorzien van de App store.
Een beetje gekleurd? Hij slaat eigenlijk de plank best wel mis m.i. Voor de onderbouwing: KLIK
De iPhone 3G was de eerste iPhone die in Nederland geleverd is door de providers.
T-Mobile was de enige die hem leverde in het begin. Apple heeft daar over de hele wereld verschillende deals voor afgedwongen. Zogenaamd omdat het beter was vanuit een service oogpunt. Een ontzettend lulverhaal natuurlijk. Het schijnt dat in Engeland, O2 een flink percentage van hun volledige omzet (dus niet alleen de iPhone gerelateerde omzet) moest afleggen aan Apple om de iPhone te kunnen leveren. Misschien dat T-Mobile Nederland dit ook gedaan heeft.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 01:07]

Een beetje gekleurd? Er staat eigenlijk louter onzin in. Zie voor de onderbouwing mijn reactie iets verderop.
Nu staat er in jouw stuk ook wel louter onzin, dus veel recht van spreken heb je niet.
De 3G had misschien wel GPS, maar dit kon je slechts beperkt gebruiken omdat Apple destijds ook de navigatiesoftware van o.a. TomTom niet wilde toelaten (zonder een flink deel van het gerelateerde aankoopbedrag op te strijken).
Die GPS kon je prima gebruiken. Ten eerste via de maps app, gebaseerd op google maps. Ten tweede kwamen er al snel vele apps in de app store die van GPS gebruikt maakten, ook navigatie apps zoals Navigon. Maar denk ook aan apps als Trein. De toevoeging van GPS was zeker door de introductie van de app store wat de iPhone 3G destijds onderscheidde van de originele iPhone. Het verschil tussen 3G en 2G was aanwezig, maar het internet toen was ook nog veel 'kleiner' en dus nog prima te doen met 2G.
Heck, de eerste iPhone werd juist wegens het gesloten concept en het gegeven dat je er geen apps op kon installeren van derden
. Tegelijk met de introductie van de iPhone 3G kwam OS2.0. Deze was ook op de originele iPhone te installeren en daarmee was de originele iPhone net zo open en of gesloten als de iPhone 3g. Sterker nog, de 3G was in heel veel vlakken gelijk aan de originele iPhone.
in de ervaring in snelheid niet veel achter bleef op de opvolger.
Dit is dan dus ook logisch, want beide hadden dezelfde processor. De Iphone 3G was alleen sneller doordat deze 3G had tegenover 2G.
Nu staat er in jouw stuk ook wel louter onzin
Onderbouw het eens?
Die GPS kon je prima gebruiken. Ten eerste via de maps app, gebaseerd op google maps. Ten tweede kwamen er al snel vele apps in de app store die van GPS gebruikt maakten, ook navigatie apps zoals Navigon.
Nee, dit was pas later. In het begin zeker niet. Pas met iOS 3.0 werd het mogelijk gemaakt om echte navigatieapps te maken: http://appleinsider.com/a...ts_tomtom_gps_line_6_more
Tegelijk met de introductie van de iPhone 3G kwam OS2.0. Deze was ook op de originele iPhone te installeren en daarmee was de originele iPhone net zo open en of gesloten als de iPhone 3g. Sterker nog, de 3G was in heel veel vlakken gelijk aan de originele iPhone.
Ik zeg nergens dat dit niet zo is. Ik zeg dat het een nieuw concept was om zaken alleen via de appstore te downloaden. Hierdoor ging het in tegen wat op dat moment de norm was, namelijk dat derde partijen software konden aanbieden die je op je telefoon kon installeren op een PC-eske wijze.
Dit is dan dus ook logisch, want beide hadden dezelfde processor.
En dus vond ik het derhalve onterecht om te stellen dat de 3G de doorbraak bracht en de 2G de finesse van een mass-market product miste.

Edit: Toon wat aangepast :)

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 01:07]

Onzin. Dit was pas later. In het begin zeker niet. Pas met iOS 3.0 werd het mogelijk gemaakt om echte navigatieapps te maken: http://appleinsider.com/a...ts_tomtom_gps_line_6_more
Dus je zegt nu dat er vanaf de iPhone 3G geen apps waren die GPS gebruikten? Je haalt hier 2 zaken door elkaar, namelijk het gebruik van GPS en navigatie apps. Er zijn zoveel meer apps die GPS gebruiken dan alleen navigatie apps. Dan haal je ook nog een artikel aan dat de app en houder van Tom Tom beschrijft, maar Tom Tom was juist 1 van de laatste grote spelers die in deze markt sprongen. Toen waren navigon, sygic en enkele anderen al gelanceerd.
Onzin. Ik zeg nergens dat dit niet zo is. Ik zeg dat het een nieuw concept was om zaken alleen via de appstore te downloaden. Hierdoor ging het in tegen wat op dat moment de norm was, namelijk dat derde partijen software konden aanbieden die je op je telefoon kon installeren op een PC-eske wijze.
Je zegt zelf dat men op de eerste iPhone geen apps van derden kon installeren, dus zo'n onzin is dat niet. Via de App store kon dat wel, dus die stelling klopt niet. Ook de apps in de app store komen van derden. Dat het installatie model vernieuwend was niet je initiele stelling.

Ik snap met je verdere uitleg wel wat je bedoeld, maar dat is niet wat je in eerste instantie opschrijft. Je schiet nu in de verdediging, maar lees eens kritisch wat je nu eigenlijk stelt. Ik snap dat het niet leuk is dat ik stel dat er 'louter onzin' in je stuk staat, maar daarmee refereer ik alleen aan hoe je dat zelf eerder stelt over de post van iemand anders. Er stond zeker niet louter onzin in de post die je aanhaalde, maar er waren zeker nuances die verschilden met de werkelijkheid. Ben zelf eens wat minder uitgesproken en bot, dan reageren andere mensen misschien ook wat milder? Dit is een mooi platform voor leuke discussies over technologie, laten we het ook zo gebruiken, ipv kosten wat het kost gelijk willen halen.
Dus je zegt nu dat er vanaf de iPhone 3G geen apps waren die GPS gebruikten?
Nee, dit zeg ik niet. Ik zeg dat de toegang tot de GPS beperkt was voor developers en dat de meerwaarde van GPS daarmee dus beperkt was. Te beperkt om het als argument aan te voeren dat met de 3G het echte werk begon en de 2G slechts een proof of concept was.
Je zegt zelf dat men op de eerste iPhone geen apps van derden kon installeren, dus zo'n onzin is dat niet.
Nee, dit zeg ik niet. Ik heb het erover dat derden geen software zelf konden aanbieden. Dit kon Apple alleen voor ze doen via de AppStore. Op andere systemen kun je gewoon zelf een programma installeren. Sideloaden, feitelijk. Dat bedoelde ik met 'PC-eske' wijze.

Ik schiet overigens niet in de verdediging, ik geef slechts mijn mening (ok, de reactie op jou met het gebruik van het woord 'onzin'; was dit wel, maar dat was een reactie op het feit dat je wat ik stelde als onzin wegzette). Wel ben ik het met je eens dat ik het niet in het negatieve had moeten trekken door 'louter onzin' te zeggen. Ik bedoelde het overigens niet direct zo (wil wilde vooral duidelijk hebben dat ondanks de vele positieve beoordelingen, er niet veel klopt van wat hij zegt), maar erken meteen dat het uiteraard zo opgevat gaat worden.
Ben zelf eens wat minder uitgesproken en bot, dan reageren andere mensen misschien ook wat milder? Dit is een mooi platform voor leuke discussies over technologie, laten we het ook zo gebruiken, ipv kosten wat het kost gelijk willen halen.
100% mee eens. Ook als het gaat om de directe kritiek op mij. Al is het natuurlijk ook zo dat een dmmetje wellicht het betere medium is om iemand hierop aan te spreken aangezien je de discussie laat leiden door je wens om mij te corrigeren, waardoor je weer een reactie van mij provoceerde. :)

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 01:07]

Toevallig dat ik laatst op zolder het instructieboekje en mijn abonnement contract terugvond van de 3G die ik destijds van T-Mobile had (die hem nog exclusief mochten leveren in Nederland, dat is ook niet meer van deze tijd).

Ik had voor €29,95 per maand een i-150 abbo, wat 150 smsjes / minuten was, en onbeperkt 3G. Volgens mij moest ik daarnaast ook maar een vrij laag eenmalig bedrag betalen voor het toestel zelf. Vergeleken met tegenwoordig was die iPhone 3G dus nog best wel betaalbaar!
Destijds was de iPhone ook een stukje goedkoper in aanschaf dan de 750+ euro die er tegenwoordig voor gevraagd wordt.
Ik heb nu een iphone 6s met 4gb data, onb. Bellen en smses voor 36,50 terwijl de telefoon €150 was, dan is er dus niet heel veel veranderd :)
Haha, je telefoon was niet €150. Dat dènk jij. Je betaald via je abo de echte nieuwwaarde van de telefoon dubbel en dwars terug. Uiteindelijk kan je veel beter sim-lock vrij kopen, maar dan moet je op het moment van aanschaf wel even dat geld hebben...

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 23 juli 2024 01:07]

Je krijgt daar nu meer voor dan toen. 3G bereik / dekking / snelheid was tien jaar geleden dramatisch slechter dan nu. Ook specs van de iPhone, mogelijkheden van de apps maar ook van de sites / aanbieders kant was allemaal veel minder, zoals dit artikel uitwijst.

Met 10 jaar inflatie zou € 30 nu € 37 zijn. Als ik het goed zie heb je daar nu een iPhone 7 voor met 100 min / 100 sms / 1000 MB. In de praktijk zou ik nu meer aan die 1 GB hebben dan toen aan 'onbeperkt' 3G wat op o.a. mijn huisadres – zeker binnen – in het gunstigste geval supertraag binnendruppelde en tussendoor regelmatig wegviel.
Ja eens, ik had destijds een windows mobile telefoon en ik vond het daar prettig dat ik apps kon installeren. Ik was wel mild geinteresseerd in de iPhone, ik vond het heel jammer dat je geen apps kon installeren en alleen web apps leek me toen niet de way to go.

Toen de 3G uit kwam met appstore heb ik hem meteen gekocht.

Wel leuk om zo'n oude review uit te brengen. :)
idd, de app store met name was iets dat de markt volledig veranderde. Door de app stores is het bijna onmogelijk geworden om nog met een nieuw besturingssysteem de markt te veroveren.
De eerste iphone was meer een introductie van de smartphone bij het massa publiek en de introductie van een goedwerkende capacitief scherm. Revolutie? Mwaw. Ik blijf grotendeels bij mijn mening van 10 jaar geleden :P
Het origineel was mee een proof of concept, zoals alle eerste generatie producten (van Apple). Ja, het werkt, maar het mist de finesse van een mass-market product.
Ben je hier anderen aan het napraten of ben je echt zelf tot dat oordeel gekomen? Juist Apple slaagt er in om zelfs de 1e generatie vaak verrassend bruikbaar te laten zijn. Recent de Apple Watch en de AirPods, bijv. maar daarvoor ook de Apple Pencil. Zelfs de iPad 1 kan nu in 2017 nog zinvol gebruikt worden, al bleek een jaar later de iPad 2 een betere koop. Belangrijkste voorbeeld (naast de iPhone 2G) van een 1e generatie product met een duidelijk 'niche' karakter was volgens mij de dure Macbook Air (2008-10).
Het is en blijft de meest vernieuwende telefoon van de afgelopen 10 jaar. Een telefoon waar alle huidige smartphones op het gebied van vormgeving, gebruik (manier van invoeren en algemene opbouw van interfaces voor touchscreens) en implementatie van apps van zijn afgeleid.

Dat de iPhone flink voorop liep bleek wel uit het feit dat pas in 2010 er langzaam toestellen van de concurrentie verschenen die op de belangrijkste fronten (gebruikersgemak, bruikbare functionaliteit en algemene (luxe) uitstraling) mee konden komen. Zelfs toen was multitouch in alle apps nog steeds geen vanzelfsprekendheid en zag je met enige regelmaat kleine zoomknopjes in een hoek.

Vergelijk je de eerste iPhone met de eerste Android telefoon (g1) dan is het verschil ook gigantisch. Niet alleen aan de telefoon zelf (g1 zag er goedkoop en ronduit lelijk uit) maar ook Android zelf heeft aardig wat jaartjes nodig gehad om echt volwassen te worden en pas sinds 4.0 is het een (grotendeels) consistente ervaring geworden die op bepaalde gebieden geen steken meer laat vallen.

Terugkijkend naar de eerste iPhone zien we dan ook een product dat reeds bestaande elementen (groot en capacitief scherm, invoer via het scherm, opbouw van het homescreen, de sensoren, etc.) tot een uitstekend geheel heeft samen kunnen voegen met een uitmuntende interface die minstens zo belangrijk was voor het succes.

En of je het nu wil of niet is de telefoonindustrie na de presentatie van de eerste iPhone drastisch veranderd en is de iPhone nog steeds de telefoon waar de concurrentie het meest naar kijkt en kopieert. Jammer dat Apple de laatste jaren op het gebied van vernieuwing en het durven nemen van risico een beetje achterover is gaan leunen.

Daarnaast blijft het leuk om reacties en analyses van experts en kenners destijds te lezen die aangaven dat de iPhone zou floppen. Ook hier op tweakers waren er vele users en zelfs tweakers-crew zelf die er heilig van overtuigd waren dat de iPhone zou floppen...

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 23 juli 2024 01:07]

iOS lijkt een succes ten opzichte van Android en Windows, en andere OS'en, maar mist aansluiting met de desktop omgeving. Apple's onuitputtelijke vernieuwing van het besturingssysteem slaat de plank mis ten opzichte van bijvoorbeeld Linux en zeker de niet te verwaarlozen Windows. In de hype is men massaal overgestapt naar een mooi en gebruiksvriendelijke iPhone. Zijn we blind geworden door de oh zo fijn features en astonishing gebruiksgemak of blijven er kansen liggen voor de concurrent? Het draagvlak over het hele terrein waarop je werkt, PC, tablet en telefoon, zou naadloos moeten kunnen verlopen en daar zit een groot gat. Apple verwaarloost hier de gebruiker behoorlijk en dat is een van de grooste valkuilen die deze grote speler niet wil zien.

Wijziging na tip. Een komma stond er niet.

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 23 juli 2024 01:07]

De integratie met andere Apple devices is top! Hier kan geen enkele fabrikant aan tippen. Het wordt anders wanneer je in het Apple-ecosysteem Windows, Linux of Android wil gebruiken. Dan schiet het flink tekort en ben je aangewezen op 3rd party apps die (helaas) met grote regelmaat maar een gedeelte van de missende functionaliteit kan invullen.

Google doet het dan weer een stuk beter door hun Apps op de meest gangbare os'en uit te brengen en echt cross-platform functionaliteit aan te bieden. Zeker de laatste 2 jaar heeft vooral Android en de standaard integratie van dit soort zaken gigantische stappen ondernomen.

Neemt niet weg dat iOS nog steeds bepaalde zaken beter en gebruikevriendelijker doet dan Android (waar op zijn beurt Android bepaalde zaken juist weer beter doet).

Ik vergelijk iOS dan ook altijd met met maar 1 weg naar Rome die voorzien is van marmeren tegels en mooie bloemen en planten. Wil je echter afwijken van deze weg loop je al snel tegen een muur aan. Android heeft meerdere wegen naar Rome en alhoewel deze wegen de laatste jaren stukken beter en mooier zijn geworden, tref je af en toe nog steeds een gat in de weg aan of een dood bloempje...
iOS heeft inmiddels waten gaten in die marmeren weg waarbij zelfs je Apple landschap niet meer volledig ondersteund wordt. Denk aan upgrades (niet zo erg, ik herinner een 4 die niet meer bruikbaar was met IOS7 dacht ik, zo traag), maar ook samenwerking tussen de nieuwe apple TV en oudere apple producten.

Microsoft had een goed idee wat betreft het windows 8 ecosysteem maar sloeg de plank volledig mis. |:(
De iPhone 4 is nog steeds redelijk te gebruiken voor gewoon bellen en sms en wat internet. Werkt ook nog prima met iCloud reservekopie en andere diensten van Apple. Van een 6 jaar oud toestel hoeven we ook niet te verwachten dat het allemaal even snel gaat gelukkig.

En hoezo werkt de nieuwe appletv niet samen met oudere apple producten?
De performance ging aardig achteruit op de 4. Bij de 4S en de 5 hetzelfde probleem met de upgrade naar iOS9, er is later wel (nadat Apple aangeklaagd werd voor bewust trager maken van oude apparaten) een upgrade uitgebracht die de performance loss moest inperken.

Over de AppleTv dat was iets met wel Airplay maar geen mirroring voor oudere ipads en nog wat van tvos10. Stuk minder spannend, maar nog steeds een tegenvoorbeeld voor het beeld dat Apple met heel het ecosysteem rekening houdt. Hoe groter dat wordt hoe moeilijker, dan wel onmogelijk, dit wordt.
Ter aanvulling, een Synology NAS integreert super binnen een Apple ecosysteem. Dat is voor jij de missende schakel die maakt dat voor mij alles perfect samenwerkt, opslag buiten de cloud, direct downloaden vanaf Safari op de iPhone naar de NAS, Time Machine backups maken, en heel veel meer. Mijn iPhone is gewoon het apparaat waarmee ik de NAS bedien.
Dat Synology zo goed integreerd komt natuurlijk niet door Apple, maar door Synology zelf, andere fabrikanten kunnen daar ook meer aan doen. Het DiskStation OS is immers een versie van Linux.
Windows valt te vergelijken met de hangende tuinen van Babylon.
Verwaarloost Apple dit gat, of is het gewoon een bewuste keuze? Veel nieuwe apps en diensten zijn tegenwoordig juist "mobile first" en de toegevoegde waarde van een desktop OS wordt voor de massa steeds kleiner en kleiner. Daarnaast zijn er gnoeg clouddiensten om naadloos te kunnen werken vanaf verschillende apparaten (Dropbox, Google Docs, iCloud, etc.). Ik heb zelf een iPhone en een Windows-laptop, en ik kan eerlijk gezegd vrij naadloos meerdere keren per dag overstappen van het ene apparaat naar het andere apparaat, ik heb niet het gevoel dat ik hierin gehinderd word.
Apple weet zelf niet hoe ze dit moeten aanpakken. Ze vinden daarom elke twee jaar opnieuw het wiel uit als het om desktop omgeving gaat. Dit om iOS en het desktop OS synchroon te krijgen.

Een Windows omgeving is nog lang zo slecht nog niet. XP had een levensduur van maar liefst 16 jaar. Windows 8.1 draait behoorlijk stabiel maar werd uit de wind gehouden door de moordende concurrentie en negatieve aandacht. Het is wel de normaalste zaak van de wereld dat iedereen achter de hype aan loopt.

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 23 juli 2024 01:07]

Het is juist ms die het wiel opnieuw uitvind. Waar osx sinds het begin dezelfde interface heeft met tegenwoordig iets andere kleuren en veel meer functionaliteit heet microsoft nu al weer vier grote design changes doorgevoerd die de usability veranderen.

En ja oudere osx versies kunnen na zoveel jaar niet geupgrade worden, maar deze blijven wel veilig bruikbaar. Snow leopard is nog steeds een veilig systeem. Net als windows 7.
Van Windows 3.0 tot 8.1 lijkt het heel erg op elkaar. Het is er alleen behoorlijk veiliger en stabieler op geworden. Dan laat ik Windows 10 nog even buiten beschouwing, die eveneens een lang functionele ondersteuning en veiligheid biedt.

Binnenkort valt er geen updatende browser meer te vinden voor 10.7 en 10.8 en dan is een MAC snel "oud" geworden. Waarom investeerd Apple niet in langere functionaliteit en veiligheid?

Het zou een goede zet zijn van Apple om een iPhone of iPad te kunnen downgraden naar een eerdere iOS. Zo blijft generatie iX zijn response behouden.

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 23 juli 2024 01:07]

10.8 kun je prima updaten naar 10.9 of 10.10. Sterker nog. 10.8 is een stuk onstabieler en trager dan 10.10 die ook een beter powermanagement heeft. Qua software ga je vrijwel geen problemen krijgen.

En hoe je kunt beweren dat 3.0 tot 8.1 hetzelfde lijkt snap ik echt niet. Ben je vergeten dat MS in 8 bijvoorbeeld het belangrijkste knopje van windows kompleet heeft weggelaten en alle rellen die daardoor volgden?

Ik kan in windows 7 prima mijn weg vinden, maar in windows 10 zijn de meeste dingen ergens anders geplaatst. Dit terwijl de UI basics sinds de lancering van OS 9 eigenlijk niet zijn veranderd.
Op elke versie van Windows is een verkenner aanwezig. Dat is wat mij betreft de grootste constante.

Ik wil heus wel naar 10.10 maar mijn pakketten software houden er dan mee op. In die spagaat liggende kan ik beter voor de concurrent kiezen want deze bieden veel, veel langer ondersteuning. In dat opzicht is Apple heel erg duur. Heb je dit niet dan is een Apple een aardige gadget trouwens.

Van iOS vind ik jammer dat je om de twee weken wordt gepuched naar de volgende versie over the gaan. Sterker, bied mensen de gelegenheid om terug te keren van bijvoorbeeld tien naar negen. Dan hoef ik mijn telefoon niet meer elke dag op te laden.

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 23 juli 2024 01:07]

Ik kan je niet helemaal volgen. Volgens mij is juist de enige die een beetje integratie heeft zonder third party apps, apple, waar je telefoontjes kan opnemen en sms'jes kan typen vanaf je MacBook. Android heeft hier by default niks voor.
FYI Android heeft by default Google Hangouts, hier kan je mee video/bellen, chatten en sms'en vanuit any device met een browser, dus ook een macbook.

Dat vind ik nou vaak een min punt van Apple, alles moet en kan alleen op een Apple device, waar bij Android toch veel zaken (zo niet alles als Apple het zou toestaan) ook op andere platformen gedaan kan worden. Goed voorbeeld zijn de smartwatches.
Standaard heeft een kale android telefoon toch echt de 'messenger' app voor sms-berichten. Vertel maar even hoe ik native in Windows zonder van alles op te starten en in te stellen gewoon sms'jes doortyp en telefoontjes aanneem. Voor hangouts heb je bijvoorbeeld al een videoplugin nodig voor de browser. Dit gelijkstellen aan de integratie van een iPad of iPhone met een MacBook is lachwekkend.
Kan jij mij vertellen welke Android mobiel er met kale Android zonder Hangouts in de winkel ligt?

Ik stel het weldegelijk gelijk, want stel zoals bijna iedereen die ik ken, ik heb een Iphone en een windows machine, is het dan nog steeds zo een top integratie??
Motorola Force X
Nice try, echter Google Hangouts staat standaard out of the box op elke Moto mobiel geinstalleerd, ook de Force.

Dit is dus even zwaar offtopic, gezien het om Apple gaat maar:

Er is een verschil tussen Kale Android zonder Google pakket waar MsG op doelde (en dus ook zonder Playstore, Gmail, Hangouts, Google Search, Google Photos etc etc) meestal alleen door vage Chinese merken uitgebracht die geen Google licensie hebben om een toestel met Google Android uit te brengen. Die liggen in NL niet officieel in de winkels.

En dan STOCK Android bloatvrije/schone Android (oa Nexus/Pixel lijn - schone Android zoals Google die opleverd, of Vanilla/Pure Android). Hier staan de Google applicaties uiteraard wel gewoon op.

De Moto lijn valt onder "bijna stock" Android, echter gezien de paar top Moto apps die pre-installed zijn, is dit dus technisch gezien geen stock/pure Android toestel al komt het wel heel erg in de buurt vergeleken met andere aanbieders.

Ontopic: dat er een goede integratie bestaat tussen Mac en Iphone geloof ik best, echter hebben de meeste mensen toch echt een Windows machine en hier doet Apple helaas het echt niet beter dan een menig Android leverancier.
Volgens mij heb je het verkeerd, want ik kan me herinneren dat dat niet zo was namelijk...

Als mijn geheugen het goed doet dan heb ik deze zelf geïnstalleerd achteraf.. Maar zou kunnen dat je gelijk hebt, in dat geval minder bier :+ ;)
Volgens mij heb je het verkeerd, want ik kan me herinneren dat dat niet zo was namelijk...

Als mijn geheugen het goed doet dan heb ik deze zelf geïnstalleerd achteraf.. Maar zou kunnen dat je gelijk hebt, in dat geval minder bier :+ ;)
Ik heb zelf een Moto X Force en als ik Hangouts probeer te de-installen dan kan dat niet :+
Dan is het tijd voor minder bier.. ;)

Puik toestel hé.. Nu nog de Android 7 upgrade..

[Reactie gewijzigd door paradoXical op 23 juli 2024 01:07]

De software van Samsung is echt een drama om te gebruiken (samsung kies) terwijl Apple wel goede tools levert voor icloud integratie in windows en outlook. Daarnaast is iTunes een prima programma, ook als je een grote library hebt van enkele honderden GB's.
Bij iPhone, iPad of MAC desktop is het maar de vraag of alles soepel verloopt. Trouwens over iTunes moet je een recente OS hebben en er zijn mensen die vanwege een keuze voor bepaalde software niet hoger kunnen of dat het systeem gewoon te langzaam gaat worden met al die toeters en bellen. 10.7 Was best goed maar na twee jaar uitgefaseerd. iOS 10 is prachtig maar de accu gaat nu nog maar een dag mee in plaats van een week op iOS 9. Dat noem ik geen vooruitgang.
Als een iPhone op iOS 9 een week meeging dan is het niet nu ineens een dag op 10. Dat slaat nergens op.

Als je systeem te langzaam wordt van een upgrade vanaf 10.7 dan wordt het tijd voor een ssd of tijd voor een nieuwe mac. Een macbook uit 2010 met een ssd draait el capitan nog als een zonnetje namelijk.
Inderdaad sinds iOS 10 erop staat en deze beperkt mee gaat, dat slaat nergens op.

Maar mijn programma's draaien simpelweg gezegd niet met 10.14. Dan kan ik beter direct een SSD met Windows kopen en MAC links laten liggen. Heb al geprobeerd om mijn iMac native Windows te laten draaien...
iOS 10 is een stuk lichter dan 9 hoor. De batterij van mijn 6 plus ging wel degelijk langer mee met 10 dus het is raar dat jij een afname van ongeveer 85% ziet.

Welke programma's draaien dan niet op 10.12? (10.14 bestaat überhsupt niet). Native windows op een iMac is overigens een eitje maar dat terzijde.
Ik merk helemaal niets dat IOS 10 "lichter" zou kunnen zijn. Nu is dat in ieder geval niet van toepassing. Met mij een heleboel andere gebruikers die over hetzelfde, de accuduur, klagen. Ik wil terug naar 9 of zelfs 8 of 7 en niet meer lastig gevallen worden door die pushende "update" berichten. Apple zou wederom van Microsoft kunnen leren. Ze zijn hiervoor zelfs op de vingers getikt.

Apple was ooit smooth en gentle maar ondertussen zijn ze bezig met niet te stoppen vernieuwings drang zonder daadwerkelijk vooruit te komen.

Ga allen al van 10.6 naar 10.7 en dan houden er vanzelf app's en software ermee op.
De overgang van 10.6 naar 10.7 verliep enorm soepel. Oude software kapt bij versie 10.(hoger dan dat) door het verwijderen van rosetta. Wat een emulator was voor PPC software. Het werd tijd ook dat die rommel verdween.
Shure, complete right...
Long live 10.14,15,16,17,18 etc.

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 23 juli 2024 01:07]

Je vergeet 13. Die moet dit jaar eerst uitkomen ;)

Maar ik heb nog steeds geen voorbeelden van software gehad. Die zou ik graag van je horen.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 23 juli 2024 01:07]

Ik denk dat ze 13 overslaan.

En wat dacht je er aan te kunnen doen? Het is toch knokken tegen de bierkaai. De pro's zijn inmiddels allang weer terug naar more spec's, less money.

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 23 juli 2024 01:07]

Vergelijk je de eerste iPhone met de eerste Android telefoon (g1) dan is het verschil ook gigantisch. Niet alleen aan de telefoon zelf (g1 zag er goedkoop en ronduit lelijk uit) maar ook Android zelf heeft aardig wat jaartjes nodig gehad om echt volwassen te worden en pas sinds 4.0 is het een (grotendeels) consistente ervaring geworden dienop bepaalde gebieden geen steken meer laat vallen.
De consistentie was wel degelijk aanwezig, maar als 'nieuwe' gebruiker raakte je wel eens verdwaald in alle opties
Wat een groter probleem was, was de gebruiker zelf, en vooral diegene die meerdere toestellen naast elkaar zag, en door de overeenkomsten in uiterlijk 'verlangde' dat alle merken identiek zouden zijn.
Terugkijkend naar de eerste iPhone zien we dan ook den product die reeds bestaande elementen (groot en capacitief scherm, invoer via het scherm, opbouw van het homescreen, de sensoren, etc.) tot een uitstekend geheel heeft samen kunnen voegen met een uitmuntende interface die minstens zo belangrijk was voor het succes.
Capacitief was idd een goede keuze, eindelijk van de verplichte stylus af
En of je het nu wil of niet is de telefoonindustrie na de presentatie van de eerste iPhone drastisch veranderd en is de iPhone nog steeds de telefoon waar de concurrentie het meest naar kijkt en kopieert. Jammer dat Apple de laatste jaren op het gebied van vernieuwing en echt risico durven te nemen een beetje achterover is gaan leunen.
Ik denk dat het de "gezonde" concurrentie is tussen de bedrijven, die samen 'tegen' elkaar werkten, en zo uiteindelijk een prima global design ( gebruiksvriendelijkheid ) hebben gecreëerd, en toch vooral hun eigen diversiteit behouden.
( ik denk dat Apple en Google beter samenwerken, dan dat sommige fanclubjes willen geloven )
Daarnaast blijft het leuk om reacties en analyses van experts en kenners destijds te lezen die aangaven dat de iPhone zou floppen. Ook hier op tweakers waren er vele users en zelfs tweakers-crew zelf die er heilig van overtuigd waren dat de iPhone zou floppen...
Er zijn altijd wel tegenstanders, doomdenkers en zwartkijkers, en Tweakers is echt wel een omgeving waar je als product ECHT jezelf moet bewijzen.
Niets mis mee, persoonlijk zie ik hier maar weinig echte voorkeuren verschijnen, de meeste reviews worden imho goed en objectief neergezet, en 'fouten' erkend en aangepast
Ook resistief is zonder stylus te bedienen. Het was vooral de UI die belangrijk was om een mobiel toestel vingervriendelijk te maken. Voor Windows waren er toen ook al alternatieve toetsenborden die dit mogelijk maakten.
Ik weet nog dat ik een windows telefoon had met een stylus. Niet alleen was alles traag en zag het eruit als windows 95, maar ook het toetsenbord typte gewoon erg langzaam, omdat je met je stylus echt goed moest tikken op een letter. Nu typ je na wat oefening met 2 vingers megasnel met een capacitieve telefoon.

Maar mensen die zeggen dat apple eigenlijk weinig nieuws heeft gemaakt heeft het in mijn ogen toch fout. Apple (lees: Steve Jobs) was meester in afkijken, zeker, maar ook meester in potentie zien en combinaties maken en daarmee een geweldige look and feel te geven naar gebruikers.

Het is niet alleen een capacitief scherm, maar de software interpreteerde de touches perfect. Het toetsenbord was vrij klein gezien de dikke vingers van mensen. Toch kon je snel en vrij foutloos typen. Daarbij werden de eventuele fouten weer automatisch opgelost door spellingscontrole. Dat is gewoon het schoolvoorbeeld van een aansluiting tussen soft- en hardware.

Bij windows mobile was dit gewoon niet zomaar mogelijk. Had je een windows mobile toestel gemaakt met een capacitief scherm, dan was het gewoon niet te gebruiken geweest. Plus de enorme lag die het OS had maakt gebruik met je vingers nog irritanter dan met een stylus.

Steve Jobs was geen makkelijke man naar het schijnt, maar het was een koning in combineren en mogelijkheden zien.
Je vergeet daarbij dat vele windows phones werden voorzien van fysieke toetsenborden.

De overstap van een htc p43nogwat naar een Iphone 3G betekende in mijn geval juist MEER spelfouten, ook de spellingschecker die je roemt is van ver moeten komen en was toentertijd slechter dan die van windows.

Ik bediende mijn windows phone overigens gewoon met de nagels voor het browsen en navigeren (tom tom op je telefoon, wie kent het nog?).

Ik ben sinds de 3G IPhone gebruiker vanuit de zaak (ooit uitstap gedaan naar Galaxy S2), maar om achteraf te roepen dat alles fantastisch was is wel erg romantisch ingestoken. Denk aan itunes, gebrek aan tethering (default op windows phone), updates die zaken braken (de bekendste is toch wel de wekker bug), tot IOS 10 geen ondersteuning voor andere toetsenborden, notificaties t.o.v. android, multitasking, etc.

En die nuance is precies wat er al die tijd ontbrak (ontbreekt!) in de apple vs android discussies. Allebei hebben ze minpunten.
Dit was ook waarom HTC ooit zo ontzettend groot was. De interface die HTC voor Windows Mobile had onwikkeld, en die ze later doortrok naar Android was heel erg innovatief en werkte fantastisch. Jarenlang was Touchflo en Sense een van de redenen waarom je juist een HTC wilde ipv een tegenhanger. Veel van de ideeen uit die schil zijn ook overgenomen door Google.
Apple illustreert daarom voor mij ook vooral hoe belangrijk het is voor een bedrijf om op het juiste moment de juiste elementen bij elkaar te kunnen brengen. Apple kan/kon dat. UIQ was al een mooie werkende touch interface met interessante elementen erin (ik mis de jog dial en de schrift herkenning van mijn P1i nog vaak, laat staan het prachtige toetsenbord). Er waren al app omgevingen. Er waren al telefoons met navigatie mogelijkheden. Maar Apple bracht alles op zo'n manier bij elkaar dat het voor iedereen mogelijk was om hier ook gebruik van te maken. Nog iets betere interface, iets beter scherm, makkelijk multimedia consumeren, makkelijk alles synchroniseren (zonder je google-account). Feilloos voor iedereen.
Iedereen klaagt dat er weinig innovatie is, maar dat is niet helemaal waar. Die perfect storm uit 2007 (of iid, eigenlijk beter nog is de 3g), die is er gewoon niet altijd. Dingen moeten samen komen. Alleen de use case al. Iedereen vond mijn geklooi met mijn digitale agenda maar moeilijk. Nu wordt het als standaard gezien voor iedereen boven de 12. De technologieen die nu ontwikkelt worden moeten al dat soort niches vinden. Daarom denk ik ook dat VR met je telefoon tegen gaat vallen. Het is ontzettend tof, maar er moeten nog wat meer intrigerende redenen zijn om er mee te beginnen als gewone gebruiker.
Resistief was/is bijlange niet zo responsief als capacitief. Een van de dingen die Apple helemaal goed had vanaf het begin was hoe de UI aan je vingers leek te kleven, je had geen gevoel van lag.
Neen, neen, neen.

De vormgeving bestond al. Samsung had reeds toestellen met gelijkaardige vormgeving en een volledig vlakke voorkant nog voor dat de iPhone geïntroduceerd werd. De algemene opbouw met een grid van iconen was ook niet nieuw en reeds terug te vinden op dumbphones en oudere besturingssystemen zoals Windows en Symbian hadden reeds installeerbare apps terwijl de eerste iPhone geen software van derden aankon.

De luxe uitstraling was toen ook bij andere toestellen te vinden. Denken we bijvoorbeeld maar aan de HTC Touch Diamond die dankzij de eigen skin van HTC over Windows Mobile ook nog eens vingervriendelijk was.

De industrie is drastisch veranderd. Vooral omdat Apple aangetoond heeft dat een smartphone niet alleen voor de professionele markt geschikt is, maar ook door de doorsnee consument op de wenslijst wordt gezet. Het feit dat de industrie de iPhone zag floppen kwam net doordat het toenmalige doelpubliek niet bediend werd door deze telefoon.
De toestellen van Samsung hadden destijds een stuk meer fysieke knoppen aan de voorkant. Het uiterlijk van de iPhone; groot scherm met 1 knop (met eventueel een aantal extra knoppen voor menu, etc.) werd pas echt na de introductie massaal gekopieerd door jan en alleman.

De HTC touch diamond werd ruim een jaar na de iPhone geïntroduceerd. De invloeden van de iPhone zijn duidelijk. Helemaal als je de toestellen van HTC voor januari 2007 bekijkt.

De professionele markt was er van overtuigd dat je een goed toetsenbord moest hebben om het voor de zakenmensen succesvol te maken. De woordvoorspelling werd zwaar onderschat.
De Windows Mobile 6.5 upgrade met grotere interface elementen was eerder een noodgreep van het slapende Microsoft dan dat de interface nou ineens alom geschikt was voor stylus-loos gebruik. Het had een beetje dezelfde schizofrenie als Windows 8, en die Windows 10 nog steeds wel heeft.

Met een paar klikken zat je ineens weer in het niet-touchvriendelijke 6.1 gedeelte waar je alsnog weer je Stylus nodig had. En de opvolger Windows Phone werd keer op keer uitgesteld.

[Reactie gewijzigd door MsG op 23 juli 2024 01:07]

Mijn eerste smartphone was een touch diamond, was er enorm tevreden van en was ook mijn instap in de wereld van custom roms etc veel van geleerd :=)
Wat ik toen vond (en nu nog steeds vind, al is het onderscheid een heel stuk minder geworden. was dat het verschil tussen de iPhone en de andere smartphones (in mijn geval toen een Sony-Ericsson Xperia X1 met Windows mobile) ongeveer hetzelfde was als tussen spelcopmputers en PC's. De iPhone kon een paar dingen redelijk goed, maar vooral héél simpel en Windows Mobile kon heel veel, maar je had er wat meer kennis voor nodig om dat er uit te halen.
Android was voor mij een stapje vooruit in gebruiksgemak, maar een flinke stap achteruit in mogelijkheden en aanpasbaarheid. Maar Microsoft begon een beetje te zwalken met de richting die Windows Mobile uit ging en fabrikanten lieten het een beetje afweten qua nieuwe aansprekende modellen. Ik heb echter heel lang moeten wennen aan het gebrek aan precisie dat op mijn Symbian en Windows Mobile telefoons mogelijk was met een stylus. Ik heb de indruk dat dat laatste geldt voor vrijwel iedereen die vroeg is ingestapt met smartphones en dat het gemekker op het gebruik van een stylus vooral komt van diegenen die pas zijn ingestapt rond de komst van de iPhone en de eerste Android smartphones.
Spreek voor jezelf. Ik liep ook rond met het snobberige styluspennetje en dito telefoons. Maar dat heb ik geen seconde gemist toen ik op den duur een iPhone nam (notabene om het eens te proberen als anti-iphone man toentertijd) het was simpelweg niet nodig omdat de gehele interface bedoeld was voor de vingers. Terwijl bij Windows mobile de fabrikanten krampachtig touch-vriendelijke Skins over het niet-touchvriendelijke Windows mobile legden. Waardoor je soms ineens weer in de interface terecht kwam waardoor je dat stomme pennetje weer nodig had.
Maar omdat de gehele interface afgestemd was op bediening met de vingers werden veel zaken weggelaten, die je met een stylus wel had kunnen bedienen. En de gigantische bedieningsknoppen overal voor vraten schermruimte die voor nuttiger zaken gebruikt had kunnen worden.
Ik kan nu tenminste mijn smartphone met 1 hand bedienen, daar heb ik met alle liefde pixelruimte voor over. Dat stomme pennetje maakte bedienen nodeloos ingewikkeld mijnsinziens. Ik heb nu een mobiel met 1920 * 1080 resolutie, maar gelukkig met scaling waardoor het scherp oogt maar je wel minder effectieve werkruimte hebt dan daadwerkelijk 1920 * 1080. Zie je ook liever dat smartphones geen scaling meer gebruiken, maar dat je een verrekijker nodig hebt om hem te kunnen bedien? ;)

[Reactie gewijzigd door MsG op 23 juli 2024 01:07]

Ik snap niet helemaal wat scaling te maken heeft met bediening met vingers of een stylus.

Wat ik bedoel is dat ik een jaar of 10 geleden een smartphone had die ik met een stylus kon bedienen (lang niet altijd noodzakelijk trouwens, veel was al met alleen mijn vingers mogelijk) met een klein scherm; ik meen iets van 800 * 480 op 3 inch. Doordat de besturingselementen ontworpen waren om bediend te worden met een stylus (nagel werkte ook) bleef er ongeveer 80% tot 90% van het scherm over als effectieve 'werkruimte' en met een schermtoetsenbord zeker meer dan 50% om bv. een SMS, email of notitie te schrijven. Bij mijn eerste Android toestel, met ongeveer vergelijkbaar scherm, waren de besturingselementen veel groter waardoor ik met een beetje mazzel 50% tot 65 van mijn scherm overhield als effectieve 'werkruimte' en ik met een schermtoetsenbord nog net twee regels tekst kon zien.
Tegenwoordig zijn de schermen veel groter en is de resolutie en DPI veel beter, waardoor bv. een tekst een kleiner lettertype kan hebben en toch duidelijker kan zijn dan op het scherm van een oude smartphone. Ik zie nu geen toegevoegde waarde meer voor een stylus, behalve bij een paar heel specifieke zaken zoals schrijven of tekenen op het beeldscherm, zoals bij de Samsung Note. Maar zeker in het begin heb ik bij mij Android telefoon terugverlangd naar een stylus wanneer mijn vinger (en ik heb zeker geen kolenschoppen) drie keer groter was dan de link die ik aan wilde tikken op een webpagina.
Met het scaling-verhaal bedoel ik dat jouw punt wat betreft effectieve werkruimte nu nog steeds erg relevant is. Door de hoge resolutie nemen de UI-elementen nu juist enorme pixels aan ruimte in. Ik zie maar een fractie van het beeld van een website op mijn desktop-computer op mijn telefoon, terwijl ze dezelfde resolutie full-HD resolutie hebben. Als je dat niet zou willen zou het daadwerkelijke beeld echter onnoemelijk klein zijn. Zo ook met de stylus, klein en priegelig versus kleinere elementen maar minder werkbare bediening.

[Reactie gewijzigd door MsG op 23 juli 2024 01:07]

Anoniem: 55563 @MazeWing9 januari 2017 10:15
Dat de iPhone niet is geflopt is niet alleen toe te schrijven aan Apple maar ook aan alle concurrenten die er niet meteen een antwoord op hadden. Zoals het artikel terecht beschrijft, was de eerste iPhone in veel opzichten technisch inferieur. Het was de vormgeving die het toestel vooruit hielp en er was enige tijd geen enkel product dat consumenten op dezelfde manier aansprak.

Er zijn vele zeer goede producten gesneuveld onder de druk van technisch inferieure producten met betere marketing. Zo is Philips Video 2000 een zeer goed voorbeeld dat het destijds heeft afgelegd tegen VHS. Ik heb nog niet zo lang geleden voor het eerst de presentatie gezien van de iPhone 1 door Jobs. Natuurlijk kijk je er met ogen uit de toekomst anders naar dan toen maar het gevoel dat ik er vooral aan overhield was dat vooral de concurrerende toestellen als technisch inferieur werden weggezet. Het leek bijna op Amerikaanse verkiezingen waarbij men niet zozeer zichzelf aanprijst maar vooral de tegenkandidaat zoveel mogelijk probeert af te kraken. Erg smaakvol vond ik het dus niet.

Ik heb nooit een iPhone gehad. Ik ben van het oude Windows Mobile (versies 5 en 6) destijds bij Android uitgekomen. De hype rond de iPhone was ik mij destijds eigenlijk helemaal niet bewust van en ik registreerde het toestel ook helemaal niet als potentiële vervanger mijn HTC Wizard met Windows Mobile waarmee ik onderweg al zoveel kon en waarmee ik 2 jaar voor de release van de iPhone al permanent online was. Ik heb de iPhone nooit bewust genegeerd. Het is meer dat het toestel mij geheel onbewust destijds helemaal niet aansprak.

Gek genoeg ben ik mij de laatste paar jaar pas echt gaan realiseren wat voor invloed de iPhone op het IT-landschap heeft gehad en ook hoe trouw de gebruikers aan Apple zijn. Ik maakte mij nog wel eens wijs dat ik niet vatbaar ben voor reclame en PR maar dat is nogal naïef geweest. Ik denk nu dat ik simpelweg niet in de doelgroep van Apple viel. Ik vind en vond met name de interface van IOS te simplistisch en had echt nooit moeite met de ingewikkeldere GUI's van Android en het oude Windows Mobile. Bovendien houd ik wel van iets meer geeky systemen waar je bovendien veel mee kunt en die je deels naar eigen hand kan zetten. Dan is een scherm gevuld met wat icoontjes en daaronder een enkele fysieke knop gewoon niet zo spannend.

Inmiddels gebruik ik een Lumia 650 en de interface van het nieuwe Windows Mobile vind ik - nee is :P - fenomenaal. Daarbij steken Android en IOS maar archaïsch af. Menu's en met name submenu's van IOS zien er bijzonder gedateerd uit. Android vind ik het beter doen maar blijft een ratjetoe aan knoppen, menu's en andere elementen. Laat ik het over de custom skins van de verschillende merken maar niet hebben... Windows Mobile is bijzonder strak en, voor mij het allerbelangrijkst, heeft zwart als basiskleur wat op een OLED-scherm gewoon erg mooi oogt. Het is ook heel fijn om 's avonds niet in een felle lamp te hoeven kijken om bijv een WhatsApp berichtje te sturen. Ook ben je zo bijv in de bioscoop niemand tot last als je een belangrijk berichtje ontvangt. Het werkt gewoon lekker subtiel allemaal en alle apps schuiven zo naadloos in het OS dat je je echt in een nieuw mobiel tijdperk waant. Des te zuurder is dan dat Windows op de telefoon op sterven na dood is. Zie hier het zoveelste bewijs dat technische superioriteit geheel geen garantie op succes betekent.

Er is natuurlijk nog een klein sprankje hoop. Microsoft onderhoudt het OS nog onverminderd goed en over ongeveer een jaar kunnen we de Surface Phone verwachten, als onderdeel van een zeer succesvolle Surface lijn met laptops en tablets. Microsoft heeft inmiddels aangegeven dat de telefoon verbluffend goed moet zijn en ook als zodanig in de markt moet worden gezet. Microsoft lijkt marketing net als Apple nu ook echt goed te begrijpen. Althans dat lijkt toch zo sinds de release van de Surface Studio, een bloedmooi product dat ook zeer functioneel is én met een prachtige video aan de wereld werd gepresenteerd.

De iPhone als "moeder van alle smartphones" klopt misschien oppervlakkig wel. Dat Apple een standaard smartphone-ontwerp heeft neergezet klopt zeer zeker. Echter onder de motorkap lijkt het dat met name Apple alle zeilen bij moest zetten om aansluiting te vinden bij de concurrentie. Die achterstand is de laatste jaren juist weer groter geworden. Zo gebruikt de concurrentie alweer jaren OLED, hogere DPI, betere camera's, grotere accu's etc. De grote vraag is nu of Apple zichzelf niet langzaam in de vingers aan het snijden is. Ik heb daar geen antwoord op en ik zal ook zeker geen ongefundeerde kritiek willen uiten. Mijn intuïtie zegt me dat Apple niet meer zo slim bezig is als een paar jaar geleden omdat nu ook de gemiddelde iPhone-gebruiker toch wat verveeld lijkt te raken met het amper veranderende ontwerp. Althans dat is het signaal dat ik meen op te pikken in alle berichtgeving rond Apple de laatste tijd. Ook wordt het iPhone vs Android verhaal langzaam minder relevant wat zou kunnen betekenen dat iPhone bezitters steeds een stukje minder trouw zijn aan hun toestel. Er lijken dus wat donkere wolken aan Apple's hemel op te doemen. De tijd zal het leren welk systemen als sterkste uit de bus komen. Ik hoop hoe dan ook dat Windows Mobile daar over zeg 5 jaar nog steeds onderdeel van uitmaakt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 23 juli 2024 01:07]

De iPhone als "moeder van alle smartphones" klopt misschien oppervlakkig wel. Dat Apple een standaard smartphone-ontwerp heeft neergezet klopt zeer zeker.
Klopt. Alle onderdelen waren er al maar Apple bracht ze samen tot een geheel.
Er zijn vele zeer goede producten gesneuveld onder de druk van technisch inferieure producten met betere marketing. Zo is Philips Video 2000 een zeer goed voorbeeld dat het destijds heeft afgelegd tegen VHS.
Wie zoekt vindt meerdere voorbeelden. Symbian was nog steeds in stijgende lijn toen het door Elop werd vermoord. Dit mag gerust de slechtse marketing ooit worden genoemd.
Symbian was verouderd, vooral de gebruiksinterface, maar had met de juiste inzet nog best op dat punt bij de tijd gemaakt kunnen worden en dus gebruikt kunnen worden tot Maemo klaar zou zijn geweest. Maemo was op weg een superieur systeem te worden, maar ook Maemo heeft hij vermoord en daarmee de toekomst van Nokia verknalt. Maar misschien pastte dit wel in de Microsoft strategie. Embrace and exterminate.

Een ander voorbeeld is RIM/Blackberry. Blackberry was korte tijd populair onder de jeugd maar het Blackberry OS was verouderd. Ook RIM had echter een superieur systeem in de pijplijn: BB10, gebaseerd op QNX. Echter in korte tijd sloeg de marktstemming en de reputatie om en BB werd door iedereen gedumpt, eerder onterecht als terecht. Mensen dumpten het omdat anderen dat deden en 'niemand meer Blackberry had. Íneens was Blackberry oubollig en RIM had hier geen antwoord op. Toen BB10 eindelijk uit kwam was het te laat, de gebruiker en de developer hadden het zinkende schip al verlaten. Echter als je de mensen die het hadden hoort was BB10 het meest gebruiksvriendelijke en handige systeem ook.

Een ouder voorbeeld is Palm met WebOS dat via HP bij LG kwam en nu dienst doet als besturingssysteem voor televisies. Ook WebOS kwam te laat om Palm te redden. De Palm Pre een toen superieur toestel konden ze echter niet meer in in die hoeveelheden laten maken die nodig was om het een succes te maken.
nmiddels gebruik ik een Lumia 650 en de interface van het nieuwe Windows Mobile vind ik - nee is :P - fenomenaal. Daarbij steken Android en IOS maar archaïsch af.
Mijn eerste telefoon was een Sony, daarna meerdere Siemens modellen gehad.
Mijn vrouw was een verstokt Nokia gebruikster maar wilde ook een moderne telefoon met touch-scherm. Ik koos voor haar de Lumia 635 (1Gb) met Windows 8. Deze beviel goed tot ik er later Windows 10 op zette. Inmiddels ben ik zelf na een Gallaxy Gio en daarna een qwerty-dumbphone weer terug bij Android (5) en ik vindt de de interface van 10 niets slecht maar mis vele apps. Wat ik echter nog het meest mis aan Windows is het menu waarmee je de recent geopende apps terug kan openen. Ik schakel regelmatig tussen 2 apps (soms ook 3) en kan echt niet zonder. Windows 10 heeft dat niet.
De tijd zal het leren welk systemen als sterkste uit de bus komen. Ik hoop hoe dan ook dat Windows Mobile daar over zeg 5 jaar nog steeds onderdeel van uitmaakt.
Ik hoop nog altijd dat er ruimte is in de markt voor meerdere systemen. Palm Pre/WebOS was goed maar sneuvelde. Blackberry sneuvelde. Firefox gooide de handdoek in de ring, Firefox OS is dood. Ubuntu Touch lijkt het ook niet te gaan worden. Dan blijven over Sailfish en Windows Mobile.

Ik geef Windows Mobile weinig kans maar het heeft meer kans als Sailfish of alle anderen die het geprobeerd hebben. Maar blijkbaar wilt de gebruiker maar één (of twee) besturingssysteem net zoals op de desktop. Daar is de markt verdeeld tussen Windows en MacOS met ongeveer dezelfde verhoudingen als Android en iOS.

Iedereen wilt op de desktop Windows en op de telefoon Android gebruiken omdat iedereen op de desktop Windows en op de telefoon Android gebruikt. Mensen willen geen nieuwe dingen leren kennen en blijven bij datgene wat ze kennen, waar ze mee vertrouwd zijn en waar ze mee weten om te gaan. En alleen wie veel geld heeft mag daarvan afwijken mits hij dat doet met een product waarmee hij laat zien dat hij succesvol is: Macbook, iPhone, Rolex.
Als het aan mij lag dan zouden Windows en Android de twee grote spelers op de mobiele markt zijn maar dat is vooral gebaseerd op mijn eigen geschiedenis als gebruiker.

Overigens kun je met WM 10 actieve apps oproepen door de terugtoets wat langer ingedrukt te houden. Bedoel je dat soms? Dat doe ik best vaak. Overigens mag van mij de zoekknop wel vervangen worden door een knop voor recente apps. Die zoekknop gebruik ik echt nooit en neemt alleen maar ruimte in beslag. Zou nog leuker zijn als je de knoppenbalk zou kunnen herindelen. De knoppenbalk is het enige punt waar ik Android fijner vind. Ook is Windows 10 daarin wat inconsistent omdat een tablet met Windows weer wél een recente-apps-knop heeft.

Apps mis ik overigens niet. Ik gebruik zeer weinig 3rd party apps. Alleen WhatsApp en Flipboard gebruik ik dagelijks. M'n twee banken hebben verder prima apps. Skyscanner en Speedtest doen het goed. Uber is ook heel functioneel. Voor de basisfunctionaliteiten gebruik ik de standaard apps van Microsoft en die bevallen prima. Voor de rest doe ik toch alles in de browser. Social media doe ik niet aan maar ook die hebben volgens mij prima apps in de store staan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 23 juli 2024 01:07]

Als het aan mij lag dan zouden Windows en Android de twee grote spelers op de mobiele markt zijn maar dat is vooral gebaseerd op mijn eigen geschiedenis als gebruiker.
Over het aantal spelers op de mobiele markt heb ik nooit nagedacht. Maar meer spelers is juist goed. Wat mij betreft komen , Maemo, Palm, Blackberry, Firefox, Ubuntu Touch en Jailfish terug en krijgen die allemaal een evenredig aandeel.

Ik wil daar ook best een plaatsje laten voor Apple, maar niet zo dominant als het nu is. Speakerdocks, Wekkerdocks e.d. zijn er alleen voor iPod en iPhone, niet voor andere muziekspelers of telefoons. Wil je een hoesje of screenprotector, op de markt, bij Action of op duizenden andere plaatsen koop je vanaf 2 euro er een, ongeacht of je er een wilt voor een iPhone 8, 7, 6, 5, 4, 3GS of 3G. Ook voor Samsungs topmodel, de S7, S6, S5 tot en met de S3 vindt je van alles. Voor alle andere modellen, ook Samsungs Sx-mini of A-serie vind je niets. Daarvoor moet je online waar je minimaal 15 euro betaalt ipv 2. En docks zijn ook daarvoor niet te koop.
Apps mis ik overigens niet. Ik gebruik zeer weinig 3rd party apps.
... M'n twee banken hebben verder prima apps ...
Op Windows Mobile mis ik de apps van ABN en ING en ook voor SNS is er geen.

Ik gebruik juist heel weinig Microsoft apps. Ja, op mijn vrouws Lumia is er maar één fatsoenlijke browser en dat is Edge. Ik heb er een paar andere op gezet maar allemaal weer vrij snel afgeserveerd. Voor mijn werk gebruik ik op de desktop dan nog Office 2016, met name Access.

Zelfs voor compressie en filemanagement heb ik alternatieven voor explorer, al gebruik ik die niet continu. Dat alternatief heb ik ook gezocht voor de desktop-functionaliteit van explorer (inclusief startmenu), juist omdat die zo vaak vast liep, en ten tijde van XP waren die er.

Lightstep was interessant maar heeft nooit de stap gemaakt om Vista of 7 te gaan ondersteunen (mogelijk werkt het wel, maar het is bij 32-bit blijven hangen en Vista en recentere Windows-versies worden officieël niet ondersteund).
Emerge-desktop en bbZero vereisen veel configuratie voordat het überhaupt werkbaar is. Energe is er wel voor Vista en 7 maar niet voor 10. bbZero haalde de dan wel Windows 10 maar het wordt ook al niet meer verder ontwikkeld. Dat laatste geld ook voor SharpEnviro. Emerge-desktop is

ROS-explorer is tot nog toe te ongepolijst naar mijn smaak. Gnome for windows is niet verder gekomen als een screenshot.

Zo zijn er nog velen die, nauwelijks bekend, inmiddels gestopt zijn. Al het andere wat er is/was vervangt niet de Windows desktop maar voegt widgets of een dock toe waardoor de boel alleen zwaarder wordt en zeker niet stabieler.

Op de desktop gebruik ik verder o.a. Q-Dir, PeaZip, diverse browsers (nu Seamonkey, Lunascape, Firefox en Chrome, incidenteel Qtweb en K-Meleon) VLC, Abbyy Finereader, Loon2016 en in het verleden Infine, iMuis, een logistiek systeem waarvan ik de naam nu kwijt ben, SAP en Exact.

Op de telefoon (android) heb ik wel zo'n 50 apps waaronder Wifi-analyser, Wifi-ruler (om te blokkeren dat de telefoon verbinding maakt met KPN FON, Telenet Free e.d.) Samsung Mobile Print, Here WeGo, E-numbers, RDW voertuig , Sabbat School, meerdere Bijbel-apps. Telegram, Signal, WhatsApp, Viber, Imo, Buienradar, enzovoorts.
Als je behoefte hebt aan veel 3rd party apps is Windows inderdaad niet het aangewezen OS. Overigens heb ik hier wel gewoon de app van ING geïnstalleerd staan. M'n vader gebruikt de app van ABN Amro en ik vond ook de apps van SNS en Rabobank gewoon in de store.

De enige app die ik echt mis, is Signal. Ik vind het jammer dat er geen enkele ontwikkelaar is die dat oppakt, zeker nu Microsoft al die verschillende UWP ontwikkeltools beschikbaar heeft gemaakt. Voor de rest is het praktisch mijn ideale systeem. Ik probeer wel op termijn nog een Lumia 950 op de kop te tikken omdat de 650 wel wat traag is.
Zelfs toen was multitouch in alle apps nog steeds geen vanzelfsprekendheid en zag je met enige regelmaat kleine zoomknopjes in een hoek.
Dit had niks te maken met kunnen, maar alles met mogen. Met een hack was dit ook voor elkaar the krijgen op android. Helaas heeft toendertijd de patenten oorlog toch nog veel vooruitgang tegengehouden.

https://tweakers.net/nieu...oid-te-implementeren.html
https://tweakers.net/nieu...ltitouch-voor-iphone.html
https://tweakers.net/nieu...t-op-term-multitouch.html
Dat de Iphone zijn tijd vooruit was ondanks dat de individuele componenten niet bijzonder waren dat staat buiten kijf. Zoals jij, de review en vrijwel iedereen aan geeft, je kan er simpelweg niet om heen dat alle huidige smartphones veel zichtbare invloeden van die eerste Iphone hebben.

Toch doe je in mijn ogen wel een rare vergelijking namelijk met de G1.
De Apple was destijds bij release 499 dollar, de G1 was voor zo ver ik vinden kon 180 dollar.
Apple was echt high end, bedoeld als top of the line. Wat er in de review ook al aangehaald werd is dat android juist meer het budget segment probeerde te vullen. Uiteraard mag je niet de zelfde kwaliteit verwachten in dat geval. Toch is dat wel wat de meesten deden waardoor android telefoons vaak als relatief slecht werden ervaren. Het is dan ook de vraag of android telefoons wel meteen op de budget markt had moeten inspringen. Wellicht had de markt er heel anders uitgezien als er in eerste instantie alleen high end android toestellen uitkwamen als antwoord op Apple's Iphones.
M.i. niet het meest vernieuwende toestel; Ik denk dat het de meest verkoopbare telefoon was doordat het bestaande elementen goed combineerde. Ik zou daarmee dus niet zeggen dat het de meest vernieuwende telefoon was. Immers deed het niets dat er niet al was, en waren er alternatieve opties die meer functies hadden en betere prestaties leverde. Je zou evt. zelfs de opmerking kunnen maken dat het een iPod Touch met bel-functie was.

Naar mijn mening is de innovatie vooral op commercieel gebied gemaakt met de iPhone. Het maken van een concept van een smartphone dat voor iedereen was, gebruiksvriendelijk was en ondertussen een fuckload aan geld opleverde doordat je het aanbod van software restricteerde tot de AppStore en daar ook nog eens geld voor ontving.

In het begin wisten ze zelfs geld te genereren door exclusiviteitsdeals van providers binnen te halen (hier in Nederland T-Mobile) en dit te verkopen als dat dit vanuit het oogpunt van service beter zou zijn (onzin natuurlijk, plus HSDPA via Vodafone was veel sneller dan op T-Mobile (en KPN).

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 01:07]

Dat Apple achterover is gaan leunen ben ik het niet mee eens.

Als Apple achterover is gaan leunen is de rest van de markt al in slaap gevallen.

De gehele Android markt met alle fabrikanten bij elkaar kunnen niet iets brengen wat vernieuwend is, en dat zijn dus meer dan 20 fabrikanten of meer.

Als je ziet dat Apple al als 1e een 64 bit SOC heeft uitgebracht, elk jaar de snelste SOC op de markt zet, komt met omkeerbare stekker, nu de iPhone ook waterdicht heeft gemaakt maar Google en veel andere fabrikanten nog daarmee achterblijven, daarnaast hebben ze eigenhandig de vingerafdrukscanner een onmisbaar stukje techniek gemaakt, 3D touch, PCI Express geheugen enz.

Je zou juist verwachten dat al die grote fabrikanten dat zouden moeten uitbrengen gezien Apple zelf niks produceert.
De laatste jaren zie je toch wel aardige vernieuwing bij Android telefoons. En alhoewel ik weinig met Samsung-telefoons heb moet ik ze toch wel credits geven voor bepaalde vernieuwingen, zeker op het gebied van Design:
- waterdichtheid
- gebogen scherm
- superieure AMOLED schermen (inmiddels op elk front beter dan de iPhone/iPad schermen)
- kleinere bezels

Ook andere fabrikanten komen met innovatievere producten:
- Microsoft met de surface book en surface studio
- Dell met laptops met zeer kleine bezels en hun recente Canvas
- Smartwatches met ronde schermen (ik heb zelf een Apple Watch maar vind rond toch echt mooier)

Het Apple post-Jobs is een bedrijf dat eigenlijk alleen nog evolutie en geen revolutie brengt. De laatste revolutie was die van de iPad. Daarna zijn bestaande producten alleen een logische evolutie vanwege nieuwe techniek of concurrerende producten. Hun enige echt nieuwe product; de Apple Watch is ook een Apple-uitwerking van een bestaand concept dat al door meerdere fabrikanten enkele jaren op de markt is gebracht.
Waterdichtheid komt van Sony.

Maar die dingen die je noemt kan je toch wegstrepen tegenover wat Apple heeft uitgebracht.

En zoals ik zei, er zijn tientallen bedrijven maar die kunnen samen niet eens brengen wat Apple in zijn eentje ontwikkelt.

En dat hele tijd terugvallen op tijdperk na Jobs begrijp ik niet.

Wat hebben andere bedrijven dan gebracht?

Je vertelt het alsof alle andere merken elke 3 maanden een revolutie teweegbrengen op de smartphonemarkt.

Wat maakt het uit dat een Apple watch een bestaande product is? Als je de credits aan een smartwatch wilt geven een een bedrijf zou je dat moeten doen aan Casio.

Casio is eigenlijk met de 'smart'watch begonnen want die doen het al tientallen jaren.

En zelfs voor de Pebble en Gear Smartwatches maakten Chinezen al 'smart'watches met propvol functies.
Mooi artikel en zeker waar dat Apple de wereld op zo'n kop gezet heeft. Een goed idee dat zeker gewaardeerd is.
Helaas niet meer de nr 1.
Met 20% marktaandeel loop je toch flink achter bij de 80% Androids.
Dat zie ik voorlopig niet meer veranderen tenzij IOS ooit open wordt net als Android.
Risico is dan wel dat goedkope leveranciers het imago van ios vernielen net zoals bij Android. Dat dit vooral met de leverancier te maken heeft wordt niet altijd begrepen.

Innovatief is Sony de koploper maar verkoopt dramatisch slecht.
Dat doet Samsung dan toch weer veel beter.
Sony heeft altijd al de beste cameras, bracht NFC die werkt en nog steeds niet werkt bij Apple in Europa. NFC waar het gaat over fast connect naar randappartuur zoals hoofdtelefoons, autoradio, portable actieve luidsprekers, TV remote etc etc. Geen gepruts en gezoek om een verbinding te maken met een extern apparaat. De hele netwerk infrastructuur zoals DNLA is supergoed geimplementeerd bij Sony. De Z series worden goed onderhouden net als Apple IOS,
Sony biedt de hoogste screen resolutie, bracht als eerste High-Res audio en high-res bluetooth audio en een waterdichte telefoon.
De batterijduur behoort altijd tot de beste in zijn klasse.
Sony kwam met de "echte" smartcases.
Sony kijkt echt in het netwerk en bepaald continue ofnis 5Ghz of 2.4GHz pakt.
Veel andere kiezen 1 keer.
Ik heb nu even een uitstapje gedaan naar een ander merk en spijt spijt spijt. Leek veel maar is een lege doos. Werk allemaal net niet zoals verwacht. Heb ook een iphone maar de user interface van de huidige Androids (mits dicht bij het origineel) vind ik toch een stuk practischer dan Apple.
Maar eerlijk is eerlijk, de trend heeft Apple destijds ingezet. Jammer dat de trendzetter nu de innovatie vertraagd. Want er kan veel meer en opnieuw veel makkelijker. Iets wat toch des Apples was / is.
Het verschil is alleen dat Apple ervoor kiest om een lage marktaandeel te hebben.

Het is niet zo dat ze het hebben geprobeerd en zijn gefaald.

Daarentegen proberen zoveel fabrikanten high end telefoons voor een hoge prijs te verkopen maar lukt het alleen Apple.

Zolang Apple ook 10 miljard winst per kwartaal maakt boeit het ze niet zoveel of hun marktaandeel 20% is of 15%
Ik daarvoor al een Panasonic Eluga die waterdicht was, en een bouwkwaliteit waar geen Sony aan kan tippen, daarna 1x een Sony, nooit weer wat een bagger ding. En de beste camera zat op de Nokia.

[Reactie gewijzigd door shiptronic op 23 juli 2024 01:07]

Je vergeet daarbij dat op OS niveau Apple steeds meer is gaan kopiëren van Android. Het grootste voorbeeld zijn de (push) notificaties (leesbaar!) op het hoofdscherm en verdere interactie. Gelukkig maar, want dit was op Android vele malen beter geregeld, wie herinnert zich niet het zien binnenkomen van de notificatie, het openen van bijv. whatsapp en te moeten wachten tot opnieuw een request gedaan werd om het bericht binnen te halen.

Waterdicht is wel een slecht voorbeeld. Er bestonden al waterdichte Nokia's en volgens mij was Sony een van de eerste met een waterdichte smartphone. Vingerafdrukscanner onmisbaar... nah, de helft van de tijd ben ik mn PIN nog aan het intypen. 3D touch...? Gimmick, net als vroeger de gestures.
PCI express is allesbehalve toe te schrijven aan Apple... Dingen toevoegen aan een succesvol product maakt het niet innovatief of succesvol hè. Vergeet ook niet dat Samsung een van de belangrijke leveranciers is...

En het achterover leunen komt ook uit een gevoel. Het gevoel van het switchen van een 6 naar een 7 was "ah leuk". Het voelde niet als een nieuwe telefoon, maar een kleine upgrade. Iets meer opslag, weg fysieke homeknop, verse accu. Qua design is het helemaal om te huilen, hij is ietsjes dikker, ietsjes zwaarder en mijn lijntjes op de achterkant zijn weg... jeuj. Als ze met scherm boven liggen is het helemaal moeilijk.
Je hebt het met die Push notificaties over 6 jaar geleden of zo, er zijn zoveel dingen veranderd.

Als je die paar dingetjes die Apple heeft overgenomen wilt noemen moet je ook noemen dat Android zowat heel iOS heeft gekopieerd.

Want een veel gehoord argument is ook "waarom zou je voor een iPhone kiezen Android ziet er bijna hetzelfde uit"

En die waterdichtheid noem ik omdat Google het nog steeds niet heeft maar wel een hoge prijs vraagt voor hun Pixel telefoons, ik zeg niet dat Apple het heeft uitgevonden.

En jij vind een vingerafdrukscanner misschien niet handig maar vrijwel iedereen die er een heeft gebruikt het ook, misschien dat het op Android niet goed werkt want op mijn Galaxy S7 werkt het ook 50% van de tijd niet maar op de iPhone werkt het bijna altijd en misschien is dat ook wat altijd gezegd wordt over Apple dat wanneer ze het implementeren ze er ook voor zorgen dat het gewoon werkt.

3D touch vind ik zelf ook een gimmick maar de Galaxy Edge vind ik ook een gimmick dus die mag je van mij tegen elkaar wegstrepen.

En als PCI Express toevoegen niet zo een big deal is waarom stopt Samsung het dan niet in hun telefoons terwijl Samsung de grootste SSD fabrikant ter wereld is? 8)7

Jij zegt dingen toevoegen maakt het niet innovatief maar dat is wat je constant hoort vanuit het Android kamp, dat Android telefoons zo goed zijn omdat ze alles toevoegen dus dan ben je het ermee eens dat het toevoegen van al die "functionaliteit" in een Android telefoon het niet innovatief maakt?

Waarom zou een telefoon perse van design moeten veranderen?

Is het veranderen van de design een toegevoegde waarde voor het product?

Dus als Apple puur en alleen het design helemaal had omgegooid was dat beter dan wanneer ze hetzelfde hadden gehouden?

Ik begrijp dat argument nooit echt, veranderen om het veranderen is niet perse iets goeds.

En over smaak valt niet te twisten dus je bent vergeten erbij te zetten "ik vind het design helemaal om te huilen"

Sterker nog vrijwel iedereen doet zijn telefoon in een hoesje met een screen protector erop dus van dat design blijft weinig over.

Als je ziet dat Apple in zijn eentje al zoveel dingen gangbaar heeft gemaakt dan vind ik dat razen knap terwijl er tientallen concurrenten zijn die samen notabene zelfs fabrikanten die daadwerkelijk dingen fabriceren die dingen niet kunnen bedenken.

Het verschil is ook en dat willen mensen en vooral Android fanboys vaak vergeten dat Apple vanuit het probleem denkt en niet vanuit het product, ze passen een oplossing toe op het probleem en voegen niet een functie toe die een eventueel probleem zou moeten oplossen.
Android is op diverse vlakken alles behalve innovatief. Lees eens wat van mijn andere reacties, ik ben een IPhone gebruiker van het eerste uur. Ik heb alleen geen probleem met het benoemen van minpunten en het concluderen uit eigen ervaring dat de grote stappen tussen de verschillende versies vervangen zijn door kabouter stapjes.

Waarom dit een licht emotionele reactie bij je teweegbrengt snap ik niet. Overigens denkt Apple net als ieder ander bedrijf niet vanuit het probleem maar vanuit de mogelijkheden op de markt.
Ik geef toch ook aan dat ik een s7 heb? Sterker nog dit is mijn 4e Android toestel en heb nog 2 Nexus tablets en ik gebruik een windows PC.

Ik weet niet waarom jij denkt emotionaliteit te herkennen maar ik benoem gewoon feiten.

Jij roept dat de vingerafdrukscanner nutteloos is, dat vind ik wel erg kort door de bocht.

En zoals ik zei over smaak valt niet te twisten maar dat doe je wel, je kan toch niet over iets subjectiefs als design praten alsof het een feit is?

En uiteindelijk heb je het als iPhone gebruiker nog steeds mis want Apple denkt weldegelijk vanuit het probleem.

Ik weet niet waarom het zo moeilijk is om dat te zien want dat is gewoon zo duidelijk.
Als je ziet dat Apple al als 1e een 64 bit SOC heeft uitgebracht, elk jaar de snelste SOC op de markt zet, komt met omkeerbare stekker, nu de iPhone ook waterdicht heeft gemaakt maar Google en veel andere fabrikanten nog daarmee achterblijven, daarnaast hebben ze eigenhandig de vingerafdrukscanner een onmisbaar stukje techniek gemaakt, 3D touch, PCI Express geheugen enz.
?

Omkeerbare stekker is USB-C, geen uitvinding van Apple. Ik heb een waterdichte telefoon uit 2013 liggen. Vingerafdrukscanner weet ik niet, maar 3D Touch is zinloos.
De gehele Android markt met alle fabrikanten bij elkaar kunnen niet iets brengen wat vernieuwend is, en dat zijn dus meer dan 20 fabrikanten of meer.
Modulaire telefoons, flexibele telefoons, 3D-camera, grotere schermen, VR, NFC, autocorrect, routeplanner (indertijd dé USP van Android) of gewoon een smartphone voor €150? Het verschil is dat als Apple iets doet, dan is het revolutionair, als een ander bedrijf het doet, dan wordt ermee gelachen.
Persoonlijk vind ik 3D touch de grootste vooruitgang van mn 6S. Ik gebruik het dagelijks als trackpad tijdens het typen en peek & pop gebruik ik ook regelmatig (niet zoveel als de trackpad functie).

Ik weet dat veel mensen het nutteloos vinden en ik kan die mening ook wel enigszins begrijpen, maar persoonlijk ben ik er echt weg van.

@hierboven. Grote schermen zijn in principe niet innovatief, maar Samsung is wel degene die de markt ervoor zag en hier op durfde in te springen. Dat vind ik wel echt een grote evolutie die is toe te schrijven aan Samsung.

[Reactie gewijzigd door aicaramba op 23 juli 2024 01:07]

Ik weet dat veel mensen het nutteloos vinden en ik kan die mening ook wel enigszins begrijpen, maar persoonlijk ben ik er echt weg van.
Wat kun je er dan mee op een iPhone?

Ik heb zoiets in mijn Macbook, heb het nog nooit bewust gebruikt behalve een keer om het eens uit te proberen, en het brengt anderen die achter het klavier gaan zitten in verwarring ("nee, niet zo hard klikken"). Heeft de functie een grotere meerwaarde op een telefoon?
Als je tijdens het typen force touch doet op het toetsenbord wordt het toetsenbord een trackpad. Hiermee kan ik veel sneller en nauwkeuriger tekst selecteren en de cursor op de juiste plek in de tekst zetten. Heel fijne functie.

[Reactie gewijzigd door aicaramba op 23 juli 2024 01:07]

En wat ik bedoel met waterdicht is dat Apple het nu ook heeft, maar Google en veel andere bedrijven het nog steeds niet hebben.
Um, de SE heeft het ook niet. Eisen dat elke fabrikant waterdichte telefoons maakt is te hoog gegrepen.
Het verschil is als Apple iets doet het meteen aangevallen wordt door hordes Android fanboys die vooral willen roepen dat het dat niet is.
Jij bent degene die vindt dat Android niet innoveert en Apple wel.

Oja, nog even vergeten: notificaties.
Eigenlijk was het de eerste iPod touch die de kroon verdient want dit was het eerste toestel met iOS en op de bel functie na en het design praktisch gelijk aan de 1e iPhone. Na meer dan 10 jaar na dato werkt deze iPod touch nog steeds met dezelfde accu.
De iPod Touch kwam pas na de eerste iPhone.
Maar in Nederland was iPod Touch eerder dan de iPhone. :?
Hier ook nog een bezitter van de 1st gen iPod Touch en nog steeds werkend
Wat een goede, beargumenteerde reactie weer...
Alsjeblieft zeg.. shut up. Er zijn zoveel andere toestellen hiervoor geweest die zoveel meer impact gehad hebben.
Zeker, er zijn veel smartphones met enorme impact geweest op diverse plekken van de smartphonemarkt. Vandaag gaat het over de iPhone; de presentatie is vandaag tien jaar geleden. Op andere momenten hebben we bij andere momenten stilgestaan. In de afgelopen tijd waren dat bijvoorbeeld
reviews: Telefoontak BlackBerry vindt zijn Waterloo
reviews: Een vaarwel aan Nokia
reviews: Nexit: Google zegt dag tegen populaire smartphoneserie
geek: Blik in het museum: T-Mobile G1, iPhone 2g, HTC HD2, Nokia N95

We hebben aandacht voor zoveel mogelijk verschillende smartphones. Zo zijn we de enige Nederlandstalige site geweest met een review van de Jolla C
reviews: Jolla C: tegen de stroom is het kwaad roeien
En een van de weinige met een verhaal over de Google Tango-telefoon Phab 2 Pro
reviews: Lenovo Phab 2 Pro: aan de slag met de eerste Tango-telefoon
Ook hadden we aandacht voor nicheonderwerpen als fotograferen in raw
reviews: Rawfotografie op een smartphone

Kortom: we hebben een breed scala aan onderwerpen over veel verschillende smartphones uit verleden en toekomst op allerlei platforms.
Ik ben erg dichtbij het vervangen van Tweakers door Hardware.info. Vergelijk de afgelopen dagen aan artikelen; Hoe interessant de artikelen en ontwikkeling zijn door allerlei diverse bedrijven op hardware.info en de vele super handige vergelijkingstests.
Dank je wel. Ik zal het doorgeven aan de mensen achter die site, die tegenwoordig echt onze buren zijn.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 23 juli 2024 01:07]

Op zich zelf is geen enkel component in de Iphone hoogstaand, toen niet en nog steeds niet.
Ook waren de opties en componenten niets vooruitstrevends destijds.

Het OS was voor die tijd wel weer goed vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid en responsiveness.
Ook was nog niemand op het idee gekomen om al die componenten en het OS op een dusdanige manier te combineren, sterker nog, veel mensen verklaarden Apple daarom voor gek. Apple had echter zei het op basis van geluk of op basis van inzicht wel ingezien dat dit de gouden combinatie was.

Vrijwel alle andere concurrenten hadden destijds wel oplossingen voor individuele dingen die vaak ook nog eens beter werkten, maar niemand had destijds een totaalplaatje. Apple sprong daar in met matige oplossingen, maar wel voor alles.

Dat is waarom Apple destijds zijn tijd ver voor uit was en dat is waarom die Iphone zo'n impact had.

[Reactie gewijzigd door Roharas op 23 juli 2024 01:07]

doei


maar even ontopic: welke andere toestellen hebben meer impact gehad dan? Noem eens een paar
Nou de groeten dan maar. Maar ik betwijfel of je bij Tweakers dochter hardware.info met jouw manier van reageren gewaardeerd zult worden 8)7
Ik proef vooral veel frustratie in je reactie. En je voelt jezelf verheven boven consumenten schapen? Tjonge jonge, ik ben dan vooral weer geïnteresseerd in de business. En verdomd, daar pakt Apple maar liefst 92% van de totale winst in de hele smartphone markt. Kijk dat is pas revolutie!
Ik ben natuurlijk zelf ook geen orakel maar het blijft grappig om te zien dat blijkbaar toch keer op keer onderschat wordt hoe doeltreffend de combinatie van een eenvoudig te bedienen OS en een aantrekkelijke vormfactor is. Elke keer als Apple iets 'nieuws' op de markt brengt valt er kritiek te horen over hoe er features missen, het eigenlijk niet veel bijzonders is en dat niemand hier eigenlijk op zit te wachten. Maar tóch blijkt het keer op keer dat Apple een trend weet te zetten die op den duur vaak wel overgenomen wordt door de rest van de markt.
  • De eerste Apple computer: "Wie heeft dit apparaat nu nodig? Computers zijn iets voor grote bedrijven, daar zit de consument echt niet op te wachten"
  • De iPhone: "Deze telefoon heeft geen publiek! Het is te duur voor de gewone consument en de zakenman wil hem niet want er zit niet eens een toetsenbord op! Daar kun je toch geen mails mee schrijven!"
  • Macbook Air: "Dit is geen echte computer, er zit niet eens een DVD drive in daar kun je toch niet mee werken?"

[Reactie gewijzigd door Donvermicelli op 23 juli 2024 01:07]

Ik ben sinds vrijdag over op iOS (vanaf een Windows Phone en Android) maar heb toch grote vraagtekens bij dat "eenvoudig te bedienen OS" ... uiteraard moet je wennen aan een nieuw OS, maar sommige zaken vind ik echt niet eenvoudig of logisch, het lijkt wel alsof er heel veel acties bestaan op een "need to know" basis. Switchen van apps? 2x klikken op de homeknop, je moet het maar ff weten... Een ander toetsenbord installeren? zes noodzakelijke stappen in een andere app onthouden voordat je verder kan met deze app.... 3D touch? Tja probeer het maar uit per icoon want je krijgt geen visuele que of er wat onder hangt of niet. U verwijdert een app? Dan reorganiseert het OS toch gewoon de volgorde van je iconen. Tijdens de eerste keer opstarten je geboortedatum invullen? Je moet eerst het jaar kiezen voordat je de dag en maand kan wijzigen, terwijl de UI toch echt begint met dag, maand en daarna pas jaar.. het is maar wat je eenvoudig noemt.
Klopt. Momenteel zit er weinig verschil meer tussen iOS of Android en is het meer een kwestie van wennen. Maar dat was bij de 1e iPhones wel anders natuurlijk. Toen was iOS gewoon een paar stappen verder, ook in performance (smoothness in gebruik), waar Android jaren moeite mee gehad heeft.
Maar door de jaren heen is Android steeds beter geworden en heeft de goede dingen van iOS afgekeken en vervolgens een aantal zaken anders gedaan. Dat zorgt ervoor dat Android eigenlijk logischer in elkaar zit en ook veel meer mogelijkheden biedt.

Beide bieden gewoon widgets op een homescreen in wezen. Waarbij ik 't verschil tussen library en homescreen fijner vind op Android, evenals de settings indeling en de mogelijkheden om te customizen.

Ik vind de indeling en opties soms ook nog een beetje zoeken op de iPhone. Al is dat vooral ook zoeken naar opties die ik gewend ben van Android, maar op de iPhone simpelweg niet kan.

Van Windows / Android > iPhone is wennen net zoals 't andersom wennen is. Enige verschil is alleen dat de Windows / Android gebruiker gewend is meer te kunnen en dan tegen een muur oploopt van beperkingen (gesloten systeem) en dat de Apple gebruiker tegen meer opties aanloopt, het gaat duizelen, en dan afhaakt.

Ik ben ook tegen zat dingen aangelopen op iOS en OSX dat ik denk, eh, echt? Dit is toch niet gebruikersvriendelijk? Maar een Apple gebruiker is dat gewoon zo gewend.
Ik kan me nog steeds enorm ergeren aan simpele dingen op OSX die niet kunnen. Zaken als niet eens een pad kunnen kopieren uit finder bijv. Dat je na 25 jaar niet een keer zoiets inbouwt, evt. als achterliggende optie, ontgaat me compleet. Andersom geld dat net zo goed hoor. Er is helaas geen perfect systeem.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 23 juli 2024 01:07]

als je een icoon in terminal sleept heb je het pad.
Thanks. Die wist ik toevallig, maar gebruikersvriendelijk vind ik 't niet.
Ik doel meer op zoals in verkenner. En ik heb daarvoor allerlei 3rd party Finder tools geprobeerd. Sommige boden die functionaliteit dan wel, maar hadden dan weer andere dingen die niet (lekker) gingen.

Het kan op deze manier inderdaad wel, maar vergt wel extra handelingen. Al is 't op OSX bijna onmogelijk om zonder terminal goed te kunnen werken als meer veeleisende gebruiker, dus vanuit dat oogpunt gezien maakt 't niet zo uit inderdaad.
Ah nice, die optie wist ik nog niet :D Thanks.
Zaken als niet eens een pad kunnen kopieren uit finder bijv. Dat je na 25 jaar niet een keer zoiets inbouwt, evt. als achterliggende optie, ontgaat me compleet.
Als je gewoon rechts klikt en voor "kopiëren" kiest en je gaat dan in een tekstomgeving plakken, dan plak je gewoon het hele pad + bestandsnaam. Werkt bv. ook zo in de terminal.
Niks need to know, R.T.F.M. (wat techneuten nooit doen, maar toch zouden moeten doen):

https://support.apple.com/nl-nl/explore/new-to-iphone

[Reactie gewijzigd door Shark.Bait op 23 juli 2024 01:07]

Een eenvoudig en intuïtief ontworpen OS zou geen hele website nodig moeten hebben om het uit te leggen...
Een eenvoudig en intuïtief ontworpen OS zou geen hele website nodig moeten hebben om het uit te leggen...
Een slimme gebruiker zou geen hele website nodig moeten hebben om met een eenvoudig en intuïtief ontworpen OS te kunnen werken! ;)
Ah, het "you're holding it wrong" argument, je kon er op wachten natuurlijk ;)
Ik moest meteen aan premier Lubbers denken die geen computer met muis kon bedienen... ;)

Het bewuste filmpje kon ik niet zo snel vinden, maar dit is zijn tweede mislukte poging:
https://www.youtube.com/watch?v=30U7TJgJw_A
Is Wim Kok, niet Ruud Lubbers. Maakt echter niets uit want hilarisch blijft het wel. :Y)
Daar heb je wel een punt waar heel veel mensen zich aan bezondigen, het niet lezen van enige manual. :X
Dat staat wel haaks op de gedachte van een eenvoudige UI. :Y)
Het Bedieningspaneel (quickmenu) geeft geen toegang naar WiFi setting, allen uit/aan schakelen is hier mogelijk. Wie weet komt dat nog.
Ik ben sinds vrijdag over op iOS (vanaf een Windows Phone en Android) maar heb toch grote vraagtekens bij dat "eenvoudig te bedienen OS" ...
Het is gewenning, echt moeilijk is het niet!
uiteraard moet je wennen aan een nieuw OS, maar sommige zaken vind ik echt niet eenvoudig of logisch, het lijkt wel alsof er heel veel acties bestaan op een "need to know" basis.
Geldt dat niet overal voor? Als je geen selecteerbaar knopje vindt, dan moet je terug naar de "UI basisc". In Windows is dat op de startknop / Windowsknop linksonder drukken, in iOS heb je de homeknop als belangrijkste knop. Daarnaast kun je de onderrand naar boven of de bovenrand naar onderen swipen.
Switchen van apps? 2x klikken op de homeknop, je moet het maar ff weten...
Dat weet je, het zijn de iOS UI basics, en anders probeer je het uit. Ik heb het mijn kinderen nooit verteld, ze zijn er zelf achtergekomen.
Een ander toetsenbord installeren? zes noodzakelijke stappen in een andere app onthouden voordat je verder kan met deze app....
Hetzelfde hier: een kind kan de was doen! Ze hebben mijn hulp niet nodig gehad om een ander toetsenbord te installeren.
3D touch? Tja probeer het maar uit per icoon want je krijgt geen visuele que of er wat onder hangt of niet.
Kijk, je bent op de goede weg! Gewoon proberen en kijken wat er gebeurt!
Tijdens de eerste keer opstarten je geboortedatum invullen? Je moet eerst het jaar kiezen voordat je de dag en maand kan wijzigen, terwijl de UI toch echt begint met dag, maand en daarna pas jaar.. het is maar wat je eenvoudig noemt.
Nooit last van gehad!
uiteraard moet je wennen aan een nieuw OS
Mijn advies: stel je open voor verandering, dan komt het vanzelf goed!
...En alle adepten die mijn kritiek te vuur en te zwaard bestrijden is ook nog een beetje wennen natuurlijk :D Omdat je kinderen geen moeite hebben gehad met het instellen van een nieuw toetsenbord betekend natuurlijk niet dat het geen omslachtig proces is.
Dat klopt!

Alleen mijn punt is: ze hebben niet de bagage die (mogelijk) jij en ik hebben: homecomputer, Basic, DOS, Windows, Mac, Unix, ...

Ze staan er onbevangen tegenover, ze zien wat, ze proberen wat, en het lukt ze!
Mijn ervaring is ook dat iOS heel simpel is begonnen, maar langzaamaan steeds uitgebreider en ingewikkelder wordt. Mensen die mee groeien met Apple die merken dat, maar als je van een ander systeem komt zoals ik dan is het echt niet makkelijk om een iOS apparaat te gebruiken.
Mensen die mee groeien met Apple die merken dat, maar als je van een ander systeem komt zoals ik dan is het echt niet makkelijk om een iOS apparaat te gebruiken.
+2
iOS is allang zijn gebruiksvriendelijkheid kwijt. Als je niet "in the know" bent dan is iOS een grote puzzeldoos. Ik heb eens met een collega 5 minuten naar een ipad zitten staren om een foto naar een andere map te verplaatsen. We moesten het aan een derde collega vragen om het voor elkaar te krijgen.

[Reactie gewijzigd door 225812 op 23 juli 2024 01:07]

Ik ben nu een maand over op iOS en heb hiervoor 3 jaar lang windows phone gebruikt.
Mijn conclusie is dat Windows Phone, veel gebruiksvriendelijker is en zakelijk veel meer te bieden heeft.

Alleen de app gap he... Dát is gewoon het probleem voor windows phone/mobile. En het feit dat ze geen eerlijke kans krijgen van veel gebruikers.
Was voor mij ook de reden om te switchen van Windows Phone naar iOS. MSFT geeft wat dat betreft ook niet echt het goede voorbeeld, de business gerelateerde apps komen eerst uit voor iOS en Android en als je geluk hebt komt er een brakke variant voor het eigen platform... ik snap die strategie niet helemaal.
Je kunt met 3D touch heel snel schakelen tussen openstaande apps. Links op het scherm licht druk uitoefenen en je krijgt de app switcher. Dat is idd iets dat je moet weten maar werkt in mijn beleving zoveel beter dan 2x Home-knop
Inderdaad, voor dat dubbelklikken voor de taskmanager moest ik jaren geleden ook Googlen (ik kon het toen niet geloven: dubbelklikken op een Apple apparaat? Serieus?). En in het instellingenmenu kan ik ook niets meer vinden; gelukkig zit er een zoekfunctie in.

Het punt is dat er in 10 jaar heel veel functionaliteiten bij zijn gekomen; het wás dus echt heel eenvoudig toen de eerste iPhone uitkwam, want hij kon niet zoveel. Maar in de loop der jaren is er copy/past bijgekomen, de drawer aan de bovenkant, toen de drawer aan de onderkant, widgets, 3D touch en zo nog 1000 zaken. Dat maakt de boel complexer.

Om nog maar even het instellingenmenu aan te halen: toen de iPhone uitkwam was er door de instellingen bij Windows Mobile en Symbian niet heen te komen, maar op de iPhone was alles eenvoudig en overzichtelijk. Wat dat betreft zijn we nu weer bijna terug bij af... ;)
Neem een puber, die weten alles. Ik heb een tweede Android telefoon sinds kort en ik heb precies hetzelfde maar dan omgekeerd. Ik kan dingen niet vinden. Maar gelukkig weten fout 1 & fout 2 alles. _/-\o_
Sinds kort van Android naar iPhone, moet zeggeen dat de iPhone 7 (hiervoor Note4) enorm plezierig werkt! Je noemt wel een aantal punten die voor verbetering vatbaar is, zoals ook het detecteren van WiFi en toegang naar toe moet je hiervoor helemaal naar de configuratie menu, ipv de quickmenu om je WiFi uit/aan te zetten met een hardpress voor meer opties.... waar anders hebben ze 3D touch geintroduceerd. Zelfde met BlueTooth... omslachtig verhaal. Android speelt hier wel goed op in. Maar andersom zijn er ook zaken dat Android de mist in gaat (kan ze nu niet even opnoemen). Maar ik beleef nu veel plezier aan mijn 1e iPhone 7.
Die homeknop is uitgelegd in een boekje wat onder het aparaat ligt en dit zie je zodra je hem uit de doos haalt, maar goed. Ja toetsenbord enzo vereist stappen maar voor Apple geldt beveiliging, beveiliging en nog eens beveiliging
Die van de geboortedatum had ik ook!
Daarnaast is er nog een hele mooie:
Je krijgt een melding "simkaart is gelocked". Je kunt alleen OK klikken, en niet naar het betreffende menu gaan om hem te unlocken of direct je SIM-PIN invoeren.

Nu moet je zelf in de settings gaan duiken om tot de conclusie te komen dat het unlocken van je sim gewoon onvindbaar is in de gigantische bult settings die de telefoon heeft.

Uiteindelijk kwam ik er per toeval achter dat er bovenin de settings een zoekfunctie zit (als je nog verder naar boven scrollt wordt deze pas zichtbaar...). Daar iets van "sim" getypt en toen kwam ik er wel via de zoekresultaten. Tot nu toe nog niet de betreffende settings kunnen vinden zonder de zoekfunctie...
Anoniem: 857195 @DeFeCt9 januari 2017 11:17
14 dagen omruigarantie ?, doen !
Telefoon van de baas, weinig andere keus ;)
Telefoon van de baas: wat een luxe!
Dit had ik inderdaad ook. Sowieso het bijna dwangmatig laten opgeven van je echte gegevens door hier herhalend om te vragen is vervelend. Maar het is ook een kwestie van gewenning. Persoonlijk vind ik Android ook wat logischer, met name omdat instellingen gewoon vanuit de app zelf gemaakt kunnen worden, waar in iOS alles onder instellingen staat. Maar het idee is dat als je dit eenmaal gedaan hebt, je er eigenlijk nooit naar terug hoeft.

Maar dit betekent voor mensen die bijv. nogal eens switchen van wifi-netwerk omdat ze bijv. niet op de hotspot van een provider willen zitten, of een eigen exclusief deel van het netwerk, dat ze aan iOS wel een ergernis moeten accepteren.

Verder zijn de widgets op iOS ook zo goed als nutteloos.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 01:07]

Helemaal mee eens. Het merendeel van de comments slaan de plank volledig mis, eindeloos gejammer over specs en dat iemand al iets had voordat Apple er mee kwam. Er wordt geen woord gerept over usability, wat de werkelijke kracht is van Apple.

Niet marketing, usability. Voor de iPhone was web browsen bijvoorbeeld extreem onhandig en daarom zo goed als note done op een telefoon. De iPhone maakte het hele web ineens bruikbaar op een telefoon, in combinatie met extreem intuitieve multi touch gestures. Dat soort dingen veroorzaken de doorbraak, niet een of andere SOC.
Had ik hem toch redelijk te pakken toen (behalve de prijsinschatting hahaha):

"Hoewel ik het op sommige punten met de auteur eens ben. En de technologie inderdaad niet cutting edge is, vergeet de schrijver hier toch iets.

De Ipod is ook niet de beste muziekspeler qua technologie. Hij is relatief duur en de geluidskwaliteit is absoluut niet één van de besten. Toch heeft de Ipod iets wat de andere MP3 spelers niet hebben. Zo ziet het apparaatje er erg strak uit en is de interface echt ontzettend fijn. Alles is ongelofelijk goed en makkelijk te ordenen en de besturing is erg snel.

De Iphone is ook zo'n apparaat. De interface ziet er ontzettend goed uit (en werkt volgens de reviews heel erg goed) en is handig opgezet. De multi touch in combinatie met de software zorgt ervoor dat het apparaatje een stap voor heeft op de concurrentie.

Als laatste moet me nog iets van het hart over de prijzen. 600 dollar betekend niet meteen 600 euro. En als Apple slim is laten ze het apparaat hier dan ook geen 600 euro kosten maar beginnen ze lekker met 400 euro voor het duurste model en 300 voor het goedkope model."
Hmmm, gezien het sterk dalende marktaandeel van de iPhone de afgelopen jaren denk ik niet dat deze apparaatjes een stap voor hebben op de concurrentie. Ik mis zelf ook teveel zaken op een iPhone 7. Zoals led notificaties. Een terugknop. Draadloos betalen. Allemaal basis wat mij betreft, maar de nieuwste iPhone mist ze. Ook is het scherm en camera van de Galaxy S7 veel beter dan de iPhone 7.
Dit is een citaat van mijn reactie op de 2G. Niet hoe het er nu voor staat. De iPhone is links en rechts ingehaald naar mijn mening.
OK, verkeerd begrepen inderdaad. :)
Ik denk dat je moet opzoeken wat het woord "basis" betekent. Zeer specifieke gimmicks van een zeer specifieke telefoon (S7) bestempelen als basis zorgt er gegarandeerd voor dat je iets mist. Geen van die dingen zijn basis, ze bestonden een jaar geleden niet eens.
Je vergeet hierin nog de iPad denk ik ...

Maar wat bieden ze nu wat deze trend doorzet? De USB-C connectoren? Want daar zijn ze niet uniek in. Ze doen niet mee met de 2 in 1 markt. De iPad pro was ook geen enorm succes volgens mij ... Misschien ben ik geen orakel, maar ik zie 't niet. Of zou 't dan die touchbar zijn, ik geloof er niks van - je moet nu naar je keyboard kijken ipv het scherm om 't te kunnen bedienen. Laten we hopen dat ik ernaast zit.

Ik hoor alleen maar Apple fans om me heen beetje bij beetje steeds wat negatiever worden. De OS releases zijn niet meer zo stabiel als weleer, de MBP is een gepimpte air geworden waarmee ze niet langer meer de echte pro markt bedienen (ook getuige de uitfasering van hun pro software pakketten).
Niet dat ik daarmee zeg dat Apple geen markt meer heeft. Ze richten zich duidelijk steeds meer op de normale consument en meer mobiele markt.

Ik zie eigenlijk vooral een hoop mini-innovaties die meer een gadget gehalte hebben dan een echte functie vooralsnog, zoals die touchbar, het verlies van magsafe, overkill aan adapters, iWatch etc ... Dat USB-C een standaard gaat worden zie ik wel, en hoop ik ook. Maar daar heb ik nu nog niks aan. Het gaat echt nog wel even duren voordat de beamers/schermen/monitors bij klanten met USB-C zijn aan te sluiten, wat nu juist het idee is van meer mobiel werken, waar ze zich op richten. Om dat op te lossen moet ik adapters meenemen = niet mobiel. Dus ik zie daar meer conflict dan innovatie.

Overigens is iedereen altijd negatief of kritisch op nieuwe dingen, dat is niet specifiek voor Apple. Mensen zijn soms bang voor nieuwe dingen, of hebben idd niet het vermogen daar voorbij te kijken.

Laat ik afsluiten dat de eerste iMac (niet de 1e Apple computer overigens) iPhone en de iPad met name geweldige innovaties zijn gebleken waarin Apple echt de pioniers waren.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 23 juli 2024 01:07]

Als jij nog steeds DVD's gebruikt zegt dat meer over jou dan over Apple hoor ;) Ik heb ik denk al 10 jaar geen DVD's (dus een rond schijfje) meer gebruikt en ik mis ze ook niet!
Ik gebruik nog steeds DVD's, maar dan wel in combinatie met een DVD speler. Voornamelijk voor films welke ik ooit heb aangeschaft en graag nog eens wil kijken.

Voor games en software heb ik tegenwoordig alles dat ik op CD of DVD had óók digitaal, dus daar is geen reden meer voor. Maar inderdaad, óók mijn MSI laptop heeft geen DVD-drive meer... :)
Het eerste wat ik met de Blu-ray drive van mijn notebook deed was uitbouwen en er een extra HDD voor in de plek zetten :-)
Naast dat het multitouch mainstream gemaakt heeft is nog belangrijker dat de macht van de provider flink is geslonken omdat Apple op zijn strepen stond. Geen design-concessies, lelijke logo's en software-aanpassingen op basis van bijvoorbeeld wat Verizon wil. De telecomprovider niet meer dan een domme datapijp. Zonder de iPhone en Apple had dit simpelweg niet gebeurd en hadden we nu nog steeds branded smartphones gehad met allerlei beperkingen.
Je kunt niet beweren wat er zou zijn gebeurd zonder iPhone. Misschien was er juist wel een hele andere positieve verandering gekomen. Who knows.
Er was geen enkele noemenswaardige speler die ook maar een beetje interesse toonde in ontwerp/gebruikerservaring en het vermogen had om überhaupt eisen te stellen bij een gigantische provider zonder concessies te doen. Android bestond niet, Blackberry was dominant op een bepaald gebied en Microsoft had zijn PDA software met pennetje geschikt gemaakt voor zakelijke telefonie en begon net de consumentenmarkt te ontdekken. Allemaal waren ze branded, lelijk en hadden allerlei zaken die enkel interessant waren voor de providers. Er was gewoon een monopolie en een zeer slechte machtspositie.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 23 juli 2024 01:07]

Destijds op de middelbare liep iedereen bij ons rond met een ipod touch (3e en 4e generatie dacht ik) ideaal apparaat om op te internetteb en spelletjes te spelen. Daarna zijn vele overgestapt naar iphones. Heel bijzonder dat de oude interface nog steeds de basis is van de nieuwe iphones en ipads.
Bij ons liep men met walkman rond, dat was echt de shit begin jaren 80.
In de jaren 90 kwam er een discman bij. Dat was het toch wel, draagbaar een CD luisteren. Je kon gewoon liedjes skippen en het liedje luisteren dat je wilde horen. Toen nog even een minidisc gehad, maar dat ding at batterijen. Toen de MP3 spelers, maar de iPhone was toch wel de mooie mix. Je had je muziek, video's, camera, internet en telefonie gewoon in je zak.
Zo'n sony walkman, k sleepte dat ding overal mee naartoe :)
Later kwam voor mij de ipod nano, zalig apparaatje vond ik dat.
Mijn eerste smartphone was een blackberry, gewoon omdat ik een fysisch toetsenbord wou. Ik vond het een prima apparaat, alleen moest je toendertijd een extra blackberry-abonnement nemen indien je op internet wou. Dat heeft me toen doen beslissen over te stappen op een ander merk.
Genoeg jeugdsentiment :D
Ik begreep in 2007 ook niet wat de aantrekkingskracht van de iPhone was. Mijn Nokia had toen ingebouwde GPS, een 64GB SD kaartje, 3G, duizenden beschikbare Java apps, Word en Excel, een toetsenbord waar je 10x zo snel op typte als op die vreselijke touchscreen, en een batterijduur die ongeveer het viervoudige bedroeg. Zo zie je maar hoe moeilijk de toekomst te voorspellen valt :-)
Eigenlijk is het ook wel logisch dat de eerste iPhone dat allemaal niet kon. Apple liep achter tov Nokia; ze hadden nog nooit zoiets gebouwd. Ze zijn dus begonnen met een basis telefoon zonder GPS, store, video, apps, enz, enz, om het relatief eenvoudig te houden. Eigenlijk een heel "agile" development plan.

Ze hadden het geluk dat ze door de ipod al hip waren geworden waardoor de iPhone ook populair werd. Ik weet niet of ze zoiets nu weer zou lukken.
Ik weet niet of ze zoiets nu weer zou lukken.
Kijk maar naar de Apple watch, die is voor Apple natuurlijk relatief nieuw (zitten pas op de tweede generatie) maar daarvoor is de concurrentie nu al erg groot en zie ik het niet gebeuren dat iedereen over 5 jaar met een Apple om zijn pols loopt. Maar goed, over 10 jaar lach ik misschien wel om mijn eigen reactie :)
Ongeacht hoe goed het product, is de markt voor een smart watch vele malen kleiner. Het zal altijd een beetje een niche blijven.

De iPhone was ook precies op het juiste moment gelanceerd. Alle technieken waren inmiddels volwassen (scherm, 3G, camera) en de consumentenmarkt (in feite 6 miljard mensen) lag voor het oprapen terwijl de concurrentie lag te slapen door ouderwets te denken (Nokia, RIM).

Zo'n uniek window of opportunity zal zich nooit meer voordoen.

[Reactie gewijzigd door TMC op 23 juli 2024 01:07]

Natuurlijk wel. Alleen niet op dit gebied. Zo'n kans komt er zeker weer, alleen weet ik niet of dat in dat geval dan in het werkgebied van Apple valt.
Ik betwijfel het. Een apparaat waar zo'n beetje elk levend persoon honderden euro's voor neer zal tellen? Lastig te overtreffen.
De smart watch markt nu is groter dan de smartphone markt toendertijd.
Bij de lancering van de eertse iPhone had deze telefoon geen 3G aan boord
Natuurlijk niet. Klassieke horloges zijn meer dan een gebruiksvoorwerp.
Helemaal eens!
Een mooi mechanisch horloge blijft een stukje vakwerk waar de smartwatches op een bepaalde manier(hoe knap het gemaakte ook is) maar schril bij afsteken.
Waar ik op zit te wachten is de ultieme integratie van een mechanische automaat met een smartwatch.
Een mooie smartdial, of iets zoals Tissot(geloof ik) die iets in hun glas hadden verwerkt wat op touch reageerde en onzichtbaar was als het niet gebruikt werd.
Tot die tijd heb ik genoeg aan mijn iPhone en mijn Omega.
Ongeacht hoe goed het product, is de markt voor een smart watch vele malen kleiner. Het zal altijd een beetje een niche blijven.
Hetzelfde werd toen over de smartphone gedacht. Leuk idee, maar te duur en te veel functies voor het gewone publiek. De iPhone heeft die markt echt open gegooid wat je verder voor kritiek op de toenmalige en huidige iPhones mag hebben en hoeveel Apple-haat je ook hebt, dat moet je de iPhone nageven: het heeft de smartphonemarkt opengegooid.
Dat effect is bij de smartwatch totaal uitgebleven. Het was een gadget met hooggespannen verwachtingen en het is nu een gadget waarvan duidelijk is geworden dat het een nicheproduct is en waarschijnlijk zal blijven. Ik verwacht dat wearables als stappentellers voorzichtig aan steeds meer functies gaan krijgen en dat normale horloges heel voorzichtig aan verbinding krijgen met je smartphone om gesprekken aan te nemen en notificaties van ontvangen berichten aan te geven. Over tien jaar zullen we dan een artikel krijgen dat vertelt over hoe Apple, Samsung etc. de smartwatch totaal verkeerd hebben ingezet en hoe ze door functioncreep op andere wearables en normale horloges inmiddels zijn ingehaald.
Precies. Ik lees in jouw en de vorige reactie 2 zaken die het succes verklaren. Apple was hip en de concurrentie sliep en was zelfs arrogant (remember Ballmers reactie?). Hier hoefde je niet met een geweldig product te komen om fors marktaandeel te verwerven.
Desalniettemin was de iPhone wel een geweldig product.
Dat is jouw mening en van verschillende anderen. Ik vond het niet bijzonder en met mij ook velen.
Getuige de recensies en verkoopcijfers ben je in een zeer kleine minderheid.
Nog altijd het een overgroot deel van de bevolking er geen gekocht.
Een goed revolutionair product ontwerpen vereist wel iets meer dan 'geluk' hoor.
Een goed revolutionair product ontwerpen vereist wel iets meer dan 'geluk' hoor.
Het ontwerpen wel ja. Maar om het een succes te laten worden is ook een beetje geluk nodig. Ik zeg trouwens niet dat de eerste iPhone slecht was. Maar of hij revolutionair was is weer een ander verhaal. Technisch gezien was het geen revolutie imho.

Apple zat op dat moment gewoon "in the flow" en dat heeft zeer zeker geholpen.
De iPhone was revolutionair vanwege het OS. Ik vind een OS wel technisch.
iPhone OS liep inderdaad destijds mijlenver voor op de concurrentie qua design, gebruikersgemak en prestaties. Dat is imho de grootste verdienste van Apple geweest :)
Anoniem: 181786 @ewildiers9 januari 2017 07:37
Ik had een HTC met uitschuifbaar toetsenbord en Windows in die tijd en daarna een SonyEricsson G900 met symbian. Beide qua gebruiksvriendelijkheid en soepelegebruikerservaring drama's. Ik snap prima waarom de iPhone zo aansloeg nadat de AppStore gelanceerd werd. Daarvoor was het mijn inziens een iPod waar je mee kon bellen.
Maar mét fatsoenlijke browser, foto's app en muziek applicatie. Voor mij was dat destijds al voldoende om een iPhone te nemen aangezien die drie applicaties nou net 90% van mijn behoefte vervulden.
Heb jij hem toendertijd geïmporteerd vanuit de Verenigde Staten? De eerste iPhone is hier namelijk niet uitgekomen
In Engeland (Londen) gekocht, daar was de eerste iPhone wel verkrijgbaar. Ik ben er speciaal voor op en neer gevlogen met RyanAir. 8-)
Toendertijd was een volledige browser absoluut géén fatsoenlijke browser op een mobiel toestel. Die andere 2 zijn nooit uniek geweest aan de iPhone, er waren zat genoeg feature en smartphones met een foto's en muziek app.
Maar die andere telefoons hadden geen iOS en waren dus per definitie veel irritanter in gebruik.

Voor velen blijft het erg lastig te begrijpen, maar het is toch echt zo: gebruiksgemak is 100x belangrijker dan het aantal functies. En iOS versloeg elke concurrent met vlag en wimpel als het aankwam op gebruiksgemak.

[Reactie gewijzigd door TMC op 23 juli 2024 01:07]

Ik begreep in 2007 ook niet wat de aantrekkingskracht van de iPhone was.
Disclaimer: geen iPhone gebruiker.

De massa had toen nog geen ervaring met het concept smartphone. Combineer marketing met een product dat iedereen kan gebruiken (mede dankzij het capacitieve touchscreen) i.c.m. de 'cult' status die Apple al had dankzij de iPod, en iedereen wilde zich individualiseren door een iPhone te kopen. De ironie ;).
Mijn Nokia had toen ingebouwde GPS, een 64GB SD kaartje, 3G, duizenden beschikbare Java apps, Word en Excel, een toetsenbord waar je 10x zo snel op typte als op die vreselijke touchscreen, en een batterijduur die ongeveer het viervoudige bedroeg.
Ik maakte ook al lang gebruik van een smartphone met ingebouwde GPS, touch en een berg aan 'apps'. Iedereen keek mij maar raar aan toen ik zei dat ik TomTom prefereerde op mijn smartphone in plaats van een apart kastje te kopen.
Zo zie je maar hoe moeilijk de toekomst te voorspellen valt :-)
Het is 'slechts' een periode van 10-15 jaar, maar dat is ook ongeveer de tijd die nodig is voor nieuwe technologische concepten om van 'early adoption' stage naar wijde acceptatie te gaan, als ze dat al halen.

Een trend die je toen zag was dat smartphones voor consumenten met Windows Mobile ook vanaf verkoop volgestopt werden met crapware. Dit was één van de punten waardoor de gebruiksvriendelijkheid zo slecht was ten opzichte van toestellen die gewoon kaal geleverd werden. Net als nu met Android werd het vroeger allemaal een stuk beter als je als tweaker zelf een kale ROM installeerde.

Een reden waarom de iPhone zo goed aanslaat bij de gemiddelde consument (toen en nu) is de consistente gebruikservaring. Het hoeft niet eens de allerbeste te zijn, als het maar consistent en goed genoeg is. Hou de provider zijn meuk buiten de deur (geen 'rebranded' toestellen) en trek zelf de teugels aan als fabrikant m.b.t. wat er op het toestel komt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 01:07]

Ik herinner me de presentatie nog goed - had zelf een HTC touch diamond met tomtom erop, toen ik Jobs Google maps zag bedienen met 2 vingertjes vond ik dat bijzonder impressive.
Het succes in Nederland kwam volgens mij ook pas met de tweede versie, toen providers er ook deals mee maakten en de appstore er kwm. Alleen edge ondersteuning en geen 3G was ook een misser mijnsinziens. In de VS was nog lang niet zoveel 3G als hier.
In die tijd was die Nokia mooi toestel, waar je meer mee kon.
Ik vond zo'n toetsenbord bijvoorbeeld ook erg fijn werken.
Verder vindt ik nog steeds dat de iPhone erg beperkt en gesloten is, wat voor de meeste mensen misschien wel goed is.
De iPhone biedt genoeg voor wat de meeste mensen willen, en is makkelijk te begrijpen, waardoor een kind van 2 jaar zelfs nog snapt hoe je een app kan installeren.
Naar mijn weten bestonden 2007 de 64 GB sd kaartjes nog niet eens.
verder was de Nokia N95 gelimiteerd tot 8GB die toen ook al erg zeldzaam en peperduur waren.
Puur marketing etc...., kan mij nog herinneren dat mijn leidinggevende aan het orakelen was dat hij op zijn nieuwe iPhone het achtergrondje zelf kon aanpassen. Dat kon ik al een tijdje met mijn telefoon. Ach..., ik ken genoeg mensen die toegeven een iPhine te hebben om een iPhone te hebben.
Dat kon ik al een tijdje met mijn telefoon.
Verschil is dat jij dat kon met je telefoon. Inderdaad, andere telefoons hadden (hebben) wellicht meer features. Echter, de iPhone was qua gebruiksgemak zoveel beter dat de gewone mens (en niet alleen de Tweaker!) dat ook daadwerkelijk kon gebruiken.
En dat zie je nog steeds. Er worden meer Android devices verkocht (de rest is niet meer...), maar daadwerkelijk gebruik van de iPhone is veel hoger.
Kijk naar de gebruiksstatistieken (web browsen, foto's maken, Apps kopen, aankopen doen) en de iPhone staat hier veel hoger dan de verkoop doet vermoeden.
Er worden meer Android devices verkocht (de rest is niet meer...), maar daadwerkelijk gebruik van de iPhone is veel hoger.
Kijk naar de gebruiksstatistieken (web browsen, foto's maken, Apps kopen, aankopen doen) en de iPhone staat hier veel hoger dan de verkoop doet vermoeden.
Waarop baseer jij dat het daadwerkelijk gebruik van iPhone gebruikers hoger is? Wat is gebruik?

Het enige wat te onderbouwen is is dat iPhone gebruikers meer geld aan apps uitgeven. Maar dat het daadwerkelijk gebruik hoger ligt? Zie graag een bron.
Kom op zeg, dit soort reacties verwacht ik op nu.nl of telegraaf.nl te lezen. Je eerste zin slaat kan noch wal.

A:Als het alleen marketing zou zijn, dan heeft Apple de meest geniale markeringafdeling in de geschiedenis en is dat alleen al een pluim waard.
B: 'je kent genoeg mensen die een iphone hebben om een iphone te hebben.' Ja, omdat ze veel plezier van die iPhone hebben? Net zoals er mensen zijn die een Samsung hebben om een Samsung te hebben: omdat ze er blij van worden! Helemaal niks mis mee.

Goedemorgen trouwens!
Goedemorgen trouwens! Dat zijn inderdaad zinnen die ik op de telegraaf tegenkom. :)
En tegenwoordig kopen mensen het inderdaad puur voor het merk. En niet waarvoor het gebruikt wordt. De concurrentie ligt nu vele malen voor, maar omdat het Apple is het meteen altijd goed...
En tegenwoordig kopen mensen het inderdaad puur voor het merk. En niet waarvoor het gebruikt wordt. De concurrentie ligt nu vele malen voor, maar omdat het Apple is het meteen altijd goed...
Deels ben ik het met je eens maar voor een groot deel is het ook een stuk vender lock-in. Mensen die al jaren een iPhone hebben (en dus ook alles in iCloud hebben zitten, apps en muziek via het ding hebben aangeschaft) zullen dat allemaal kwijt zijn/over moeten zetten als ze naar Android switchen.
Beiden zijn negatieve redenen. Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat mensen het goede produkten vinden.
Waarom zou je over stappen? Ik zie het meer als Windows-MacOS. Je hebt een Windows en veel mensen blijven bij Windows. Weten niet eens dat er iets anders is. De markt van smartphones is veel meer in beweging, echter ken ik vrijwel niemand die van iPhone naar Android stapt, andersom zie ik nog regelmatig.

Ik ben geen Apple-fan meer. De magie is er voor mij wel af en ben benieuwd wat Apple nog kan brengen het (in mijn ogen) tij te keren. Maar ik ben wel van: iPhone werkt, Apple TV4 werkt, MacOS werkt, iCloud werkt, dus prima.
Ik ben overgestapt naar Oneplus en vooralsnog erg tevreden. Icloud had ik zo vervangen. Ik ben ook geen Apple fanboy meer en vind ze enorm tegenvallen de laatste jaren. Ik heb nog een mbp retina 2013 editie waarvan ik hoop dat hij nog lang mee blijft gaan. Geen idee wat ik zou doen als die vervangen moet worden. MacOs is heerlijk vind ik en Windows moet ik niet meer, al heb ik daar voor het laatst mee gewerkt met versie 7.
Gezien het dalende marktaandeel van Windows Phone, BlackBerry én feature phones en de stijgende lijn van Android zijn er legers mensen die overstappen. Dat hoeft dus niet van iOS af te komen. ;)
Hoeft niet inderdaad, maar is wel het geval. Kijk de statistieken er maar op naar die oa op tweakers.net zijn gepubliceerd.
Waar liggen ze mee voor dan dat interessant is voor de gemiddelde gebruiker? Hogere resolutie? Kost meer batterij en levert visueel verdomd weinig op. Sneller proc? Don't think so. Betere camera? Sommige wel ja, maar er zijn feitelijk nauwelijks nog slechte camera's op smart phones.

Dus waar loopt de concurrentie dan 'vele malen' op voor?
Led notificaties, draadloos betalen met je mobiel, een terugknop. Inderdaad die betere camera en scherm. Etc etc.
Led notificaties zijn zooooo blackberry :D, draadloos betalen heeft apple ook en veiliger geimplementeerd, de homebutton is de terugknop, verder is die in android zo inconsistent als de neten. Camera & scherm heb ik het over gehad.
Je schrijft een hoop onzin. Homeknop is geen terugknop. En draadloos betalen kun jij echt niet met je iPhone. Leds zijn ook goede uitvinding van blackberry inderdaad. Ios is veel te beperkt voor de dagelijkse taken en behoeften van een jeugdige consument. De iPhone is leuk. Voor ouders :)
Vrij ongelofelijk dat je na het lezen van dit artikel het nog steeds op marketing gooit.

De iPhone was de eerste die een intuïtief OS met capacitief touch screen combineerde. Daarnaast was het een stijlvol apparaat. Dat is en blijft een killer combinatie, zeker in die tijd. Daar heb je niet veel marketing voor nodig.

Dat jouw baas blij was met het kunnen wijzigen is zijn goed recht. Tuurlijk konden anderen telefoons dat al lang, maar hij niet want hij had een iPhone. Mag hij er dan even blij mee zijn? Beetje inlevingsvermogen kan geen kwaad.
Stiekem beetje mee eens hoor. Ik had destijds een HTC touch en touch cruise. Met htcs eigen skin UI. Gewoon beter en meer functies dan een iphone. De cult / underdog status heeft denk ik het meeste effect gehad.
Meer functies, zeker. Beter, absoluut niet (een stylus is al waardeloos). Qua gebruiksgemak liep Windows Mobile mijlenver achter. En gebruiksgemak was en is vele malen belangrijker dan het aantal functies.

[Reactie gewijzigd door TMC op 23 juli 2024 01:07]

maarrrr,

de htc's hadden een eigen skin over windows mobile heen. stylus was niet nodig. Ik kon er zelfs nog een filmpje over vinden:

https://www.youtube.com/watch?v=lP2qCDCBv2w

de cubus interface was/is briljant. _/-\o_
Bekijk voor de grap zelf ook eens even het hele filmpje. Een touch-vriendelijke schil, dan drukt hij op browser, en poef je komt weer in het archaïsche niet-touch-vriendelijke Windows mobile 6. Waarbij je je nagel in een punt zou moeten knippen om fatsoenlijk een website in te kunnen voeren. Dit soort systemen waren de concurrentie, best verklaarbaar waarom de iPhone populair werd lijkt me zo.
Die interface was extreem slecht in vergelijking met iOS/Android. Sowieso, touch op een resistief touchscreen is een nachtmerrie vanuit UX-perspectief.
64gb de kaart is pas in 2011 uitgekomen, en 3G in 2008 door iPhone ;)
3G bestond al ruim voor de iPhone hoor. Het werd juist als een gemist gezien dat de eerste iPhone uit 2007 geen ondersteuning voor 3G bood.
Hij bedoelt dat de iPhone 3G in 2008 uit kwam.
Dat was de 2G (tweede generatie iPhone) maar er zat 3G mobiel internet op.
Dit artikel vermeldt foutief de 2G. Het was de allereerste generatie, met alleen 2G mobiel internet.
De eerste iPhone had als naam gewoon "iPhone". Toen de iPhone 3G uitkwam (dus met 3G-internet) werd het originele model door mensen aangesproken als de iPhone 2G, omdat deze 2G-internet ondersteunde.
Na de 3Gs hebben de opvolgende modellen de G in de nummering laten vallen.
Het enige model dat qua jouw nummering klopt is de iPhone 4, zonder G erin natuurlijk want 4G ondersteund dat model niet.
De allereerste iPhone wordt wel zeker gezien als 2G en staat niet voor de generatie maar de netwerk snelheid, de iPhone 3G is de 2de generatie maar werd nooit vernoemd als 2G.
Mjaaa.. ik had al 3G op mijn simpele Sony Ericsson Walkman telefoon (dat wit met blauwe icoontje). Met Opera Mini er op en gaan met die banaan.

Waar is de tijd gebleven dat je dat hele dagen deed...
Anoniem: 420148 @Jay479 januari 2017 08:22
Hun product heette "iPhone 3G" ...
Wat destijds ook een grote rol speelde is het verschil in penetratie van smartphones in de VS en Europa.

In Europa waren oa de Nokia toestellen met Symbian redelijk gangbaar. In de VS was de dumbphone eigenijk de norm. Daardoor leek de iPhone voor veel Amerikanen een enorme sprong vooruit, terwijl het dat in technologisch opzicht niet was.

De Amerikaanse media waren de hype enorm aan het pushen en dat is hier overgenomen, ook al kwam het eerste toestel hier niet eens uit.
Is het smartphone gebeuren in de VS niet begonnen met de blackberry? Of richtten die zich enkel op de zakelijke markt?
cfr blackberry pearl in 2006 ( email client/ html browser/ camera / wifi/gps/mp3/kalender/etc...)
Nee. Nokia had al in 1999 of zo de Communicator serie. Ericsson had destijds ook zo'n apparaat. En sindsdien steeds meer toestellen met internet, mail én de mogelijkheid om apps te installeren.

Blackberry was een tijd lang wel heel populair door oa het onderling pingen.
'Pushen' is een verkeerde term want het insinueert dat de iPhone ons opgedrongen is wat natuurlijk totaal niet waar is.
Leuke commentaren en iedereen heeft ergens wel een kern van waarheid in zijn commentaar. Persoonlijk zie ik de iPhone inderdaad als een revolutie, echter dezelfde revolutie als dat het communisme was. Net als dat de PC de Macintosh uiteindelijk heeft ingehaald, heeft Android dit ook gedaan. Net als het kapitalisme, zal vooral het gebrek aan vrijheid de iPhone uiteindelijk de das om doen. Alhoewel ik net als bij China de afgelopen jaren zie dat ook Apple deze zwakte herkent en begint om te vormen.
Waar kenmerkte zich het communisme nu in? Het gebrek aan keuze, het gebrek aan vrijheid en de controle op alles. Daar waar je in de kapitalistische landen schappen vol staan met 1001 verschillende tandpasta's, vond je in de communistische landen vaak alleen het nog niet uitverkochte oude tandpasta product en het nieuwe verbeterde tandpasta product. En zo ook met de iPhone.
De iPhone is hoe je het ook wendt of keert een revolutie. Vaak een mooi vormgegeven (misschien wel de mooist vormgegeven) telefoon in de markt, maar door het gebrek aan vrijheid en de strenge controle, zullen mensen meer en meer over gaan stappen naar andere partijen.
Mensenmassa's worden bij de iPhone al hysterisch, wanneer Apple een feature toevoegd, die jaren eerder al op de Nokia N95 zat (flitser), het lijkt soms wel Noord Korea, waar mensen soms echt nog geloven dat zij het echt goed hebben. Maar uiteindelijk zie je dat de vrijheid overwint. Ze willen zelf kunnen bepalen of ze een groot toestel of klein toestel willen nemen, een met toetsenbord of een volledig op touch, een met een bovengemiddelde camera of een met bovengemiddelde beveiliging, een duur toestel of juist een heel goedkoop telefoon. Apple begint nu wel mondjesmaat die vrijheid te geven door meerdere modellen uit te brengen in verschillende formaten en prijzen, maar het is nog steeds beperkt.
Ook de "staats" controle en inperking op welke apps in de Appstore geplaatst mogen worden, heeft ervoor gezorgd dat meer en meer mensen uiteindelijk Android gaan gebruiken. En ja Apple zal vast het beste voor de consument willen, maar ook vooral voor hun eigen zakken, zo ook het communisme.
Uiteindelijk zal Apple of mee moeten bewegen met de markt (zoals China) en de consumenten meer vrijheid bieden of de iPhone zal straks een niche product worden, net als de Macintosch, iMac, iBook etc.
Kortom goed bedacht, maar op langer termijn onhoudbaar...
Wat een bizarre vergelijking toch.

We hebben het hier over een GSM, niet over affiliatie met een of andere ideologie. Dit is het probleem met discussie over technologie tegenwoordig, en dan met name Apple versus Microsoft, of Apple versus Google:

Je hoeft helemaal niet ideologisch of religieus VOOR of TEGEN te zijn. Ik heb een iPhone gehad, nu heb ik een Motorola, de volgende kan best weer een iPhone worden. Daarnaast gebruik ik prive een Macbook pro, en op het werk Windows. Ze hebben allen hun voor- en nadelen. Het enige idiote is religieuze merk aanhang.

De analogie met vrijheid vind ik ook bizar: alsof Microsoft je vrijheid wil bieden bijvoorbeeld. Het fiasco met het Universal Windows Platform dat alle apps binnen hun walled garden wil houden en allerlei restricties opleggen is ook niet bepaald 'vrijheid'.

Of de verplichte bloatware op Samsung telefoons, is dat vrijheid? Of het feit dat ik niet naar de laatste versie van Android kan upgraden omdat mijn fabrikant geen zin heeft, is dat vrijheid?
Ik heb zelf ook ern iPhone gehad en nu een Samsung. Over het bloatware van Samsung heb je klaarblijkelijk geen kaas gegeten, want die kan je dus allemaal verwijderen en is al vele malen minder dan die ik in de tijd van HTC mee kreeg en niet te deinstalleren was.
De analogie met vrijheid is juist heel pakkend omdat je hier in het westen ook een schijnvrijheid is. Zolang de consument het gevoel maar heeft dat hij vrij is in zijn keuzes.
Dus erg spijtig dat je die vergelijking niet herkend en ook niet ziet dat een fabrikant door de druk van de consument vaak al zwikt en die "schijnvrijheid" geeft. Zoals Samsung die de bloatware verwijderbaar heeft gemaakt 😉
Dus wat is nu je argument? Je geeft zelf aan dat de vrijheid op android ook maar schijnvrijheid is.
Het argument is dat schijnvrijheid blijkbaar beter werkt dan de beperkingen die je hebt bij Apple. Kijk naar de geschiedenis van de het kapitalisme en het communisme, Mac vs PC etc. etc. etc.
ik vind ze veel achter lopen, want stuf zoals draadloos laden, oled schermen enzz kennen ze nog niet. ik verkies de Amoled schermen en wil mijn geheugen kunnen uitbreiden enzzz
In mijn tijd was de IPod razend populair. Het was echt DE mp3 speler. Het was in mijn omgeving (Basisschool/Middelbare school) een ongelofelijke rage. Iedereen had er een. De komst van de IPhone werd dan ook gezien als een "lpod waarmee je kon bellen"
Ik kan mij nog goed heugen dat de bijvoorbeeld interface van de iPhone bij de audio player indentiek was als op de IPod.

Naar mijn mening heeft deze generatie IPhones het echt te danken aan de rage van de IPod.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 23 juli 2024 01:07]

inderdaad, dat was ook mijn eerste gedachte, toen ik hem toendertijd zag: "een ipod waarmee je kon bellen"
Zo werd de iphone ook voorgesteld: een ipod waarmee je kan bellen.
Quote :
In 2001, we introduced the first iPod, and… it didn’t just – it didn’t just change the way we all listen to music, it changed the entire music industry.
Well, today, we’re introducing three revolutionary products of this class.
The first one: is a widescreen iPod with touch controls.
The second: is a revolutionary mobile phone.
And the third is a breakthrough Internet communications device.
So, three things: a widescreen iPod with touch controls; a revolutionary mobile phone; and a breakthrough Internet communications device.
An iPod, a phone, and an Internet communicator. An iPod, a phone … Are you getting it?
These are not three separate devices, this is one device, and we are calling it iPhone.
Today, today Apple is going to reinvent the phone, and here it is.

( zie hier voor de hele speech )
Grappig om dit zo nu terug te lezen en wat een verschil met de huidige smartphone. Heb geen iPhone 2G gehad maar heb 4 jaar rond gelopen (2008-2012) met de iPhone 3G 16GB Black jammer dat hij niet is meegenomen in deze vergelijking. Waar ik me aan ergerde is dat bij typen bleeft hij erg traag bij het invoeren en bijna nooit GPS moest ik een houder gebruiker met externe GPS voor in de auto. Ik heb hem nog steeds in mijn kast de iPhone 3G (opvolger iPhone 2G) en was ook 3.5 inch maar miste niet de dingen die de iPhone 2G wel miste en als ik terug denk aan die tijd vond 3.5 inch enorm groot terwijl ik nu dat erg klein vindt :)

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 23 juli 2024 01:07]

De GPS van de 3G was inderdaad wel dramatisch. Dat werd ook nog niet zo cruciaal gezien volgens mij. Bij tomtom had je toen voor de iPhone zelf een raamhouder waar GPS in zat, zodat je alsnog goede GPS had.
Ik heb in 2008 in de VS een iPhone (2G) gekocht en die gebruik ik nog dagelijks. Volgens de huidige standaarden is het ding super traag, maar tweakers.net werkt nog steeds (door die cookie popup werkt het een tijdje niet trouwens). Maps en youtube doen het ook, navigatie gaat over de 2G mast (niet bedoelt als navigatie tijdens het rijden, maar in een stad lopen gaat goed).
Gebruik daarnaast nog een modern zakelijk toestel ;) .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.