Inleiding
Samengevat
De Galaxy S7 borduurt voor een groot deel voort op de Galaxy S6 wat gebruikte materialen en insteek betreft. Wel is het ontwerp verder verfijnd, heeft het toestel een grotere accucapaciteit en grijpt het terug op twee oude waarden van Samsung: waterdichtheid en een micro-sd-slot. De nieuwe Exynos 8890-chipset is weer een flinke stap voorwaarts, en het toestel richt zich op entertainment met gaming en virtual reality. De camera is misschien nog wel de grootste vooruitgang. Deze is een stuk lichtsterker en vangt meer detail, ondanks het geringere aantal megapixels.
Eindoordeel
We zagen in de preview al dat Samsung met de S7 grotendeels verdergaat op de weg die het bedrijf het jaar daarvoor ingeslagen is. Samsung profileert zich meer als luxe merk en dat zie je terug in het uiterlijk van de smartphones. De koersvastheid van de Koreanen is niet heel verrassend, want de Galaxy S6-lijn is erg succesvol gebleken en smartphonefabrikanten hebben wel vaker een vernieuwingscyclus van twee jaar. De S7 is van buiten dan ook bijna een S6 waar wat aan geschaafd is.
Hoewel dat al meer is dan Apple pleegt te veranderen aan het uiterlijk, voelt de S7 in eerste instantie aan als een S6 2.0. Het gebrek aan wereldschokkende cosmetische veranderingen betekent echter zeker niet dat Samsung is blijven stilstaan. Van binnen is de S7 aangepakt en daarmee wil Samsung als een van de topspelers op de smartphonemarkt een nieuwe prestatiestandaard neerzetten. Dat doet het onder meer met een eigen chipset, en een lichtsterke en snel scherpstellende camera.
Ook grijpt het Koreaanse bedrijf terug op een aantal oude waarden, waarbij het lijkt te luisteren naar de wensen van fans. Of Samsung dit jaar echter vernieuwend genoeg is om over de door zichzelf hoog gelegde lat te springen, lees je in deze review.
Verder hebben we de S7 edge getest. De verschillen met de S7 zijn niet enorm, dus we hebben we deze korte toevoeging op de S7-review geschreven voor het geval dat je geïnteresseerd bent in de iets grotere smartphone met gebogen schermranden.
Behuizing
Je moet goed kijken welke de S6 en welke de S7 is als je de voorkanten bekijkt. Onmiskenbaar een Galaxy S-telefoon dus, maar hij is aan de achterkant wel op twee punten verbeterd. Waar de S6 edge vorig jaar de show stal met zijn afgeronde randen aan de schermzijde, valt de S7 ten opzichte van andere smartphones op door zijn afgeronde zijkanten achterop. Die zijn wat minder afgerond dan bij de edge aan de voorkant, maar leveren net als bij dat toestel een luxueuze uitstraling op. Misschien nog wel belangrijker is dat de S7 daardoor een stuk lekkerder in de hand ligt.
Dat is een welkome vernieuwing, want het Gorilla Glass dat op de achterkant zit, is niet bepaald ideaal voor zweterige palmen. Het materiaal is glad, maar doordat je meestal wat meer aanraakoppervlak hebt door de rondingen, glijdt de telefoon minder makkelijk uit je handen. Voor de duidelijkheid, telefoons met bijvoorbeeld een rubberachtige achterkant bieden nog altijd meer grip, maar net dat beetje meer houvast bij de S7 is erg welkom. Als hij namelijk wel uit je handen valt, is naar ons idee de kans groot dat het glas het niet overleeft.
Een andere positieve verandering aan de behuizing van de S7 is de camera die minder uitsteekt. De camera steekt nog maar een halve millimeter uit de achterkant, waar dat bij de S6 richting de anderhalve millimeter was. Daardoor wankelt de S7 bijna niet meer als je hem plat op tafel legt en het ziet er wat strakker uit. Ook is de lens in tegenstelling tot bij sommige andere smartphones van glas en niet van plastic, waardoor hij niet snel krast. De bedekking van de hartslagsensor en flitser is wel van plastic, en krast dus sneller. We willen ondanks de schoonheid van de gebruikte materialen nog wel even aanstippen dat je vingervegen goed ziet op de glazen achterkant van de S7. De witte versie heeft daar overigens minder last van dan de zwarte.
Toestel |
Galaxy S6 |
Galaxy S7 |
Galaxy S7 edge |
Breedte (mm) |
70,5 |
69,6 |
72,6 |
Hoogte (mm) |
143,4 |
142,4 |
150,9 |
Dikte (mm) |
6,8 |
7,9 |
7,7 |
Gewicht (gram) |
138 |
152 |
157 |
Scherm (inch) |
5,1 |
5,1 |
5,5 |
Screen-to-bezelratio |
70,9% |
72,3% |
75.94% |
Zoals je uit bovenstaande tabel kunt aflezen is de S7 een stukje zwaarder dan de S6. Dat voel je ook, maar het is wat ons betreft niet storend. Verder is het toestel een millimeter dikker. Ook dat is wat ons betreft verwaarloosbaar. We hadden het in eerste instantie niet eens door en ook in het geval van de bezels is het verschil als je de telefoons naast elkaar houdt bijna niet zichtbaar. We hebben hier voor de vergelijking ook de cijfers weergegeven voor de edge, die we bespreken in een aparte review als aanvulling op deze.
Iets wat op de S7 ontbreekt ten opzichte van de S6 is de infraroodzender. Je kunt je televisie en dergelijke op die manier dus niet meer aansturen met de nieuwe Samsung-telefoon. Een andere verandering is dat het simkaartslot van de rechterzijde naar de bovenkant is verplaatst. Geen dualsim-slot jammer genoeg, hoewel er wel een versie bestaat die dat heeft, maar die versie komt niet naar Nederland.
Multislot
Gelukkig is het niet alleen een simkaartslot. Er kan in tegenstelling tot bij de S6 weer een sd-kaart in. Daarmee is de 32GB die de S7 standaard heeft uit te breiden met maximaal 200GB. Omdat Android 6 Marshmallow meteen vanuit de doos op de S7 draait, dachten we dat de sd-kaart via adoptable storage als volwaardig geheugen zou worden gezien en dat er dus apps op geïnstalleerd kunnen worden. Helaas ondersteunt Samsung deze nieuwe Android-functie bewust niet.
De verklaring die het bedrijf geeft, is dat gebruikers de fout kunnen maken dat ze een sd-kaart in de S7 doen en deze instellen op interne opslag, waardoor alle gegevens op de sd-kaart worden gewist. Ook kan de kaart, wanneer hij als intern geheugen gebruikt wordt, niet meer gebruikt worden om bestanden over te zetten door hem in een ander apparaat te duwen. Ten slotte vindt Samsung het meer een functie voor 'opkomende markten', waarin veel telefoons met 4 of 8GB opslaggeheugen voorkomen.
Dit alles riekt naar betutteling, wat wij als Tweakers natuurlijk niet oké vinden. We maken zelf graag uit hoe we ons sd-kaartje willen gebruiken. Bij adoptable storage kun je er immers ook voor kiezen om de sd-kaart gewoon als portable storage te gebruiken. Het is een kwestie van goede voorlichting om te voorkomen dat gebruikers fouten maken, lijkt ons.
Al met al zou dit in principe geen goed nieuws zijn als je bijvoorbeeld veel apps gebruikt. De S7 gebruikt al zo'n 8GB geheugen voor het systeem en als je al over de helft zit van het totale beschikbare geheugen als je de apps die je gebruikt hebt geïnstalleerd, blijft er een beperkte hoeveelheid geheugen over voor media.
Gelukkig heeft Samsung het wel mogelijk gemaakt om sommige apps en bijbehorende informatie alsnog op een sd-kaart te zetten. We kunnen tot nu toe geen lijn trekken in welke apps dat zijn, want het is bijvoorbeeld onafhankelijk van grootte, en sommige niet-systeem-apps zijn wel en andere niet te verplaatsen naar de sd-kaart. Hoe dan ook, je moet de apps individueel verplaatsen, wat meer werk is dan bij adoptable storage. Zeker voor apps die je minder vaak gebruikt en die wel veel ruimte innemen, kan dat handig zijn lijkt ons. Als je de sd-kaart verwijdert, worden de apps op de sd-kaart vervangen door een zwart-wit icoontje met 'sd' ernaast en als je hem erin steekt, zijn de apps weer bruikbaar.
Op zich is het fijn dat je alsnog sommige apps op de sd-kaart kunt zetten. Wellicht is de overweging van Samsung dat als je een app handmatig op de sd-kaart zet, je je er meer van bewust bent dat het de snelheid kan beïnvloeden. Toch lijkt het ons fijner om de keuzemogelijkheid te hebben om adoptable storage in te schakelen en niet te hoeven nadenken over apps overzetten als het interne geheugen volstroomt.
We hebben de luidspreker van de Galaxy S7 ook uitvoerig beluisterd. Zoals gebruikelijk hebben we hem afgezet tegen de luidspreker van de iPhone 6s, omdat deze behoorlijk goed is voor een smartphone en dient als benchmark voor ons gehoor. Bij het luisteren naar muziek met een aantal lastig weer te geven tonen deed de S7 het goed. Vooral de middentonen en hoge frequenties waren vergelijkbaar met die van de iPhone. Alleen wat bastonen betreft won de iPhone het van de S7 naar onze bescheiden mening.
Water- en stofdicht
Vorig jaar stapte Samsung af van water- en stofdichtheid. De S6 kreeg een luxere uitstraling dankzij het gebruik van aluminium en glas, en daarbij wilde Samsung waarschijnlijk geen concessies doen door bijvoorbeeld afsluitbare klepjes op de aansluitingen te zetten. Dit jaar is het bedrijf erin geslaagd om de S7 van binnen waterdicht te maken; aan de buitenkant zie je er dus niets van. Wel zie je als je bijvoorbeeld de simlade eruit haalt een rubbertje zitten dat de binnenkant van het toestel afsluit. Zo heeft Samsung het ook bij de micro-usb-poort en hoofdtelefoonuitgang gedaan, alleen zie je dat niet van buiten.
De S7 heeft een IP68-certificering en kan zou daarmee anderhalve meter onder water kunnen, zonder tijdslimiet. Samsung beperkt dat in de communicatie echter tot maximaal een half uur. Verder betekent IP68 dat er geen stof bij de S7 kan binnendringen. We hebben de smartphone zo'n drie kwartier in een volle wasbak gelegd. Toen we hem eruit haalden deed de luidspreker het zoals wel vaker bij waterdichte telefoons niet goed meer, doordat het membraan nat was. Na verloop van tijd trok dat bij. Ook had de S7 wat moeite met laden in het begin, maar eenmaal iets droger gaf ook dat geen problemen meer. We waren verrast dat de S7 zelf aangaf dat hij nog te nat is om te laden.
Overigens kun je het aanraakscherm niet bedienen onder water, omdat het capacitief is. Verder is het niet aan te raden om het toestel bijvoorbeeld in zout water te laten zwemmen, want dat is een stuk schadelijker voor de contacten en dergelijke. Het idee is dan ook dat het toestel waterresistent is en het dus niet kapotgaat als je het bijvoorbeeld in de wc laat vallen of ermee door een tropische regenbui wandelt. Dat is dan ook het belangrijkste en we vinden het een mooie stap van Samsung om een aluminium unibody-telefoon deze eigenschappen mee te geven.
Scherm
De Galaxy S7 heeft net als de S6 een quad-hd-oledscherm en daarmee een resolutie van 2560x1440 pixels. Individuele pixels zijn niet waar te nemen, het scherm heeft een pixeldichtheid van 576ppi en is gemaakt van Gorilla Glass 4.
/i/2001005951.jpeg?f=imagenormal)
Iets wat de S7 meer onderscheidt van andere smartphones is de schoonheid van het scherm. Samsung gebruikt een oledscherm van eigen makelij, waarbij de zwartwaardes bijzonder goed zijn en het contrast vrijwel oneindig is. De kleuren lijken zo ongeveer uit het scherm te springen. Veel verschil met de S6 is er op het oog niet, maar die was dan ook al ontzettend mooi. De S7 heeft nog steeds een van de mooiste schermen die er voor smartphones gemaakt worden.
Gelukkig kun je bij TouchWiz de schermkleuren op verschillende manieren instellen. Standaard is de weergave ingesteld op 'aanpasbaar', waarbij de kleuren aangepast worden aan wat er op het scherm te zien is. De kleuren worden daarbij nogal fel weergegeven. Er is een realistische stand die 'basis' heet en die we gebruikt hebben in de bovenstaande test. Ook kun je een fotostand en een bioscoopstand instellen. De basisstand komt echter het dichtst bij de werkelijkheid en zit dan ook tegen de ideale afgesproken kleurtemperatuur van 6.500 kelvin aan. Al met al geeft de S7 kleuren goed weer en is hij goed geschikt voor beeldbewerking.
De maximale helderheid van het oledscherm van de S7 is vergelijkbaar met die van de S6 en dat is erg hoog. We zijn even met de S7 in de volle winterzon gaan staan en daarbij bleek hij goed afleesbaar, ook door de goede contrastwaarde van het oledscherm en de alsnog prima maximale helderheid. De minimale helderheid is overigens erg laag, waardoor 's avonds in bed zonder lampje aan nog even wat appen prima te doen is.
De verschillen in het scherm van de S7 edge ten opzichte van de gewone S7 vind je terug in deze aanvullende review.
Hardware
De S7 heeft Samsungs eigen Exynos 8 Octa 8890-chipset. Daarmee onderscheidt Samsung zich van veel andere fabrikanten, die Qualcomm-socs gebruiken. Samsung gebruikt die alleen in de Verenigde Staten, omdat de Exynos 8 Octa geen ondersteuning biedt voor het cdma-netwerk aldaar. De Exynos 8890 is een octacore-chip, zoals de Exynos 7420 uit de S6 en de high-end Snapdragon 810 van vorig jaar. Toch is Qualcomm met de Snapdragon 820, die in veel toptoestellen van dit jaar zit, teruggeschakeld naar een quadcore-chip om efficiëntiewinst te boeken. Wel is ook die chipset gemaakt op het 14nm-Finfet-procedé, net als de Exynos 7420 en 8890. Het wordt interessant om te zien hoe de energie-efficiëntie en prestaties in de komende tijd zullen zijn, als we ook smartphones met een Snapdragon 820-soc getest hebben. Voor nu kijken we uiteraard eerst naar de Exynos 8890.
De chipset is weer een big.Little-ontwerp, waarin vier snelle cores het grove werk doen en vier energiezuinige, tragere kernen de minder zware taken voor hun rekening nemen. De vier tragere A53-kernen draaien op 1,6GHz. De vier grotere zijn Samsungs eigen M1 Mongoose-cores op basis van een 64bit-ARMv8-architectuur en die draaien volgens de specificaties op 2,3GHz. Opvallend is dat Samsung die snelheid noemt, want dat is de snelheid van het grotere core-cluster als meer dan drie cores belast zijn, maar niet de maximale snelheid als slechts één of twee kernen actief zijn. Dan worden ze namelijk zelfs geboost naar 2,6GHz. De Exynos 8890 wordt bijgestaan door 4GB lpddr4-werkgeheugen met twee 32bit-geheugencontrollers met een snelheid van 1794MHz, wat neerkomt op een geheugenbandbreedte van 28,7GB per seconde.
De Exynos 8890 ondersteunt verder heterogenous multi-processing, wat inhoudt dat alle acht kernen tegelijk aan het werk gezet kunnen worden en dat bijvoorbeeld zware en lichte taken dynamisch verdeeld worden over de cpu, gpu, dsp of beeldprocessor. De prestaties moeten daarbij verbeteren en het is energiezuiniger. De Exynos 8890 is volgens Samsung vijftig procent sneller dan de Exynos 7420 uit de S6, op basis van singlecore-Geekbench-scores.
Een opvallende toevoeging van Samsung is een heat pipe. Dat is iets anders is dan waterkoeling, hoewel Samsung het tijdens de presentatie op het Mobile World Congress wel zo noemde. De heat pipe vormt een gesloten systeem, waarbij een minimale hoeveelheid vloeistof aan de ene kant verdampt en aan de andere kant weer vloeibaar wordt, waarbij de vloeistof door capillaire kracht teruggaat naar de hittebron en niet door een pomp, zoals bij waterkoeling in pc's. De vloeistof neemt hitte op, verdampt en distribueert die, kort gezegd.
Microsoft en Sony pasten dit al eerder toe in een smartphone en met name bij Sony was dit ook nodig om de chip voldoende te koelen. In het geval van Samsung rijst dan ook meteen de vraag hoe zuinig de chip is, want als er zoveel hitte ontstaat dat een heat pipe noodzakelijk is, kan hij wel eens relatief veel energie gebruiken als hij intensief aan de slag moet.
Gaming
De gpu van de Exynos 8890 is een Mali-T880 MP12. De twaalf kernen draaien op maximaal 650MHz. Dat is minder dan de 772MHz van de acht Mali-T760-kernen van de Exynos 7420 uit de S6. De reden daarvoor is waarschijnlijk een hogere energie-efficiëntie, waarbij het verlies in snelheid opgevangen wordt door het hogere aantal kernen. Samsung levert in essentie dus wat ruimte in op de die, door voor een groter aantal cores te kiezen, met het oog op een betere verdeling van de belasting. De gpu moet langer kunnen pieken zonder oververhit te raken door de configuratie met twaalf kernen. We draaiden een aantal benchmarks herhaaldelijk kort en snel achter elkaar, en de prestaties namen daarbij niet af. Ook presteerde de Galaxy S7 evengoed bij kamertemperatuur als in de koelkast. Al met al lijkt de S7 weinig last te hebben van throttling, waarbij de kloksnelheid wordt teruggeschroefd als hij te warm wordt.
De gpu maakt volgens Samsung in verhouding nog een grotere stap voorwaarts dan de cpu ten opzichte van de S6. De chip ondersteunt de Vulkan-api en moet een prestatiewinst van maar liefst 77 procent verwezenlijken op basis van een gemiddelde van de T-Rex- and Manhattan- (gpu-) benchmarkscores.
Dat Samsung inzet op gaming wordt ook bevestigd door het feit dat er een gamelauncher met gametools bij de S7 wordt geleverd. Daarmee kun je zelf bijvoorbeeld voor je minder veeleisende games de framerate en resolutie aanpassen. Met de gametools kun je de fysieke terugknop en toets voor recente apps blokkeren, ingame-screenshots en videocaptures maken met je eigen hoofd in een klein cirkeltje, meldingen blokkeren en een spel op de achtergrond door laten draaien. Ook worden je games keurig op één plek verzameld en kun je vanuit andere apps makkelijk terugkeren naar je spel via een rond game-icoon.
Benchmarks en prestaties
De Galaxy S7 is een heel snelle telefoon, laten we dat voorop stellen. TouchWiz heeft sinds vorig jaar een stuk minder last van vertraging en dat is in het dagelijks gebruik misschien nog belangrijker dan welke chipset-upgrade dan ook. Wel ervaren we nog altijd iets meer haperingen dan bij een stock-Android-smartphone, maar eigenlijk merk je er in de praktijk weinig van. Samsung is over het algemeen goed bezig met softwareoptimalisatie.
Natuurlijk hebben we onze benchmarks gedraaid, waaronder een nieuwe. Deze heet DiscoMark en meet de starttijden van een selectie van apps. We hebben daarvoor Maps, Facebook, YouTube, Berichten, Camera, Chrome, Contacten, Galerij, Play Store, Google Agenda en Angry Birds uitgekozen, omdat dit veelgebruikte apps zijn. Bij het optellen van alle opstarttijden van de apps, bleek dat de S7 25 procent minder tijd nodig had dan de S6.
In AndEBench worden de cpu-kernen getest door ze een hoge workload met native en Java-code voor te schotelen. De S7 neemt in beide gevallen een aanzienlijke voorsprong van ongeveer een derde van de iteraties op de rest van het Android-veld.
Bij resultaten van de GeekBench-benchmark, die eveneens de cpu-stresstest omvat, zien we eveneens dat de S7 een behoorlijke voorsprong pakt op andere Android-toestellen. Bij het belasten van een enkele kern heeft de iPhone 6s nog wel een voorsprong, maar net zoals vorig jaar de S6 dat deed, pakt de S7 een goede voorsprong op de rest van het veld bij het inzetten van alle kernen. We hebben op dit moment nog geen resultaten van toestellen met de concurrerende Snapdragon 820-chip en Kirin 950, dus we hadden ook niet anders verwacht. Het wordt interessant om te zien hoe de Exynos 8890 zich verhoudt tot deze andere nieuwe generatie chipsets.
Grafische tests
De benchmark Ice Storm Unlimited spreekt niet alleen de gpu, maar ook de cpu aan. Daarmee geeft hij een beeld van de gameprestaties van de S7. De S7 neemt ook hier de leiding voorlopig. Het gat tussen de iPhone 6s en de S7 is echter kleiner dan dat tussen de iPhone 6 en de S6.
In de onscreen-test van GFXBench Manhattan telt de resolutie van de displays mee. Hoe meer aan te sturen pixels, hoe krachtiger de gpu moet zijn om een even hoog aantal frames per seconde te halen. Aangezien de iPhone 6s maar een resolutie van 1334x750 heeft en de Mali-T880-gpu 2560x1440 pixels moet aansturen, wint de iPhone het hier met een flinke voorsprong. De S7 is de beste van de rest.
In de offscreen-benchmark worden alle telefoons getest met een 1080p-resolutie, waardoor onderlinge verschillen in schermresolutie niet meespelen. De S7 slaat hier een gat met andere Android-toestellen, maar moet de iPhone 6s naast zich dulden. We hebben natuurlijk zelf ook wat spellen gespeeld en hoewel het eigenlijk voor zich spreekt, willen we best nog even zeggen dat de S7 totaal geen problemen heeft met zware Android-games.
Accu
De accu van de S7 is noemenswaardig groter dan die van de S6. Hoewel we ons vorig jaar bij de S6 wat zorgen maakten over de accuduur, omdat hij slechts een capaciteit van 2.550mAh had, viel dat alleszins mee. Dat kwam onder andere door het lage stroomverbruik van de display van de S6. Dit jaar is dat volgens Displaymate hetzelfde. Het scherm was al vrij zuinig en het verhogen van de accucapaciteit tot 3.000mAh zou al een respectabel lange adem moeten opleveren.
Dat blijkt te kloppen. De S7 gaat in beide tests bijzonder lang mee, waarbij opvalt dat hij het niet alleen in de video-, maar ook in de webbrowse-benchmark als langste volhoudt. Een oledscherm is bij video kijken relatief zuinig doordat zwartweergave geen energie gebruikt, maar bij webbrowsen heeft de S7 daar geen voordeel van. De S7 springt zuinig om met zijn accusappen in verhouding tot andere toestellen in de test.
Het leek ons interessant om eens te kijken hoeveel zuiniger de Exynos 8890-chipset ongeveer is ten opzichte van de Exynos 7420 uit de S6. Als we ervan uitgaan dat het scherm inderdaad evenveel energie eet als dat van de S6, zou het verschil in accuduur door de accucapaciteit en de processor moeten worden veroorzaakt. De S7 heeft 17,6 procent meer accucapaciteit, en hij gaat in de browsetest 16,7 procent langer mee en in de videotest 26,9 procent. Dat zou dus betekenen dat de S7 een noemenswaardig hogere energie-efficiëntie heeft bij video kijken en bij activiteiten als webbrowsen bijna niet noemenswaardig minder.
De Galaxy S7 ondersteunt Samsungs eigen Adaptive Fast Charging-technologie, die in de Exynos 8 Octa-chipset is ingebouwd. Daarmee laadt de S7 lekker snel op. In anderhalf uur is de accu geheel opgeladen en in een uur heb je de S7 zo'n 80 procent vol. Ook is er weer ondersteuning voor draadloos laden ingebouwd.
Opvallend is dat Samsung bij de micro-usb-poort is gebleven in plaats van over te stappen naar usb-c, zoals een aantal andere fabrikanten in de afgelopen maanden deden. De reden is waarschijnlijk dat de S7 niet meer op bepaalde accessoires zou passen, waaronder de Gear VR. Gezien de nadruk die daarop lag tijdens de presentatie van de S7 en S7 edge in Barcelona, kan dit absoluut een reden zijn. Bij het laden valt het mee hoeveel je ervan merkt, zoals hierboven beschreven, maar bij het kopiëren van veel foto's en video's vanaf de S7 naar een computer kun je ondertussen wel een bakje koffie gaan zetten.
De S7 edge heeft een grotere accucapaciteit, die we natuurlijk ook getest hebben. De resultaten vind je in deze aanvullende review terug.
Software
De S7 heeft Android 6.0.1 Marshmallow draaien op het moment van schrijven en TouchWiz is natuurlijk weer van de partij als schil over de kale Android-versie. Gelukkig kunnen we melden dat dit TouchWiz voortborduurt op het TouchWiz dat bij de S6 geïntroduceerd werd. Dat betekent beter gestructureerd, overzichtelijker en minder meuk dan de TouchWiz-versies van daarvoor. Wel is er nog steeds erg veel in te stellen bij het nieuwe TouchWiz, wat wij zelf wel fijn vinden, omdat het bijna niet ten koste gaat van het overzicht. Dit alles betekent dat er ten opzichte van het TouchWiz van vorig jaar niet heel veel veranderd is. Zelf legde Samsung er bij de presentatie dan ook geen nadruk op.
De noemenswaardige vernieuwingen zijn op één hand te tellen. Zo zijn de Telefoon- en Contacten-apps samengevoegd, is het geheel wat witter van kleur als je het standaardthema kiest en is de Smart Manager-app nu geïntegreerd in de opties. Allemaal niet heel spannend dus, maar we zijn blij dat Samsung na het uitkleden van TouchWiz vorig jaar de softwarelaag niet langzaamaan weer aan het vullen is met alle vertraging die dat tot gevolg kan hebben. Wel merken we zoals gezegd dat een stock-Android-ervaring iets vloeiender is dan TouchWiz, maar Samsung doet het zeker niet slecht met zijn skin. Iets om meteen uit te zetten wat ons betreft is Flipboard Briefing. Dat bevindt zich links van het thuisscherm en bevat een selectie van artikelen. Op zich niet vervelend, maar ernaartoe navigeren resulteert in haperingen, wat afbreuk doet aan de vloeiende Android-ervaring.
Always on
Een nieuwigheidje van Samsung dit jaar, dat overigens ook naar oudere toestellen komt, is de always on-functie van het scherm. Die hebben we al eens eerder gezien en de functie kan handig zijn als je even snel wil kijken hoe laat het is of bijvoorbeeld of je meldingen hebt. Helaas is dat laatste via Samsungs standaardimplementatie van de always on-functie niet mogelijk. Je ziet alleen of en hoeveel gemiste oproepen en berichten je hebt. Hopelijk kun je in de toekomst ook meldingen van apps als WhatsApp laten weergeven, maar of dat zal gebeuren moeten we afwachten.
Op dit moment kun je wel verschillende weergaves instellen, van zwart-wit tot enigszins gekleurde thema's met beperkte grafische kenmerken, om de stand wel enigszins zuinig te houden. Zwartweergave kost op het oledscherm geen energie, waardoor de always on-stand geen al te groot gat in je accu zou moeten slaan. Hoeveel energie het precies kost, is echter nog lastig om te zeggen, omdat we de telefoon lange tijd stil moeten laten liggen als we dat willen testen en we hem nodig hebben voor deze review. Fijn is in elk geval dat de always on-functie uitgaat na een paar minuten als je hem in je broekzak stopt, ofwel wanneer de sensor boven het scherm geen licht registreert.
/i/2001006033.jpeg?f=imagenormal)
In de praktijk vonden we always on op momenten best handig, vooral als we een oproep gemist hadden of om even snel de tijd te checken. Het ziet er leuk uit, zo'n soort screensaver, maar toch zijn we met deze vrij beperkte functionaliteit geneigd om het uit te zetten, om toch dat beetje accuduur te sparen voor het geval we dat nodig blijken te hebben aan het einde van de dag. Bovendien is het als je in gesprek bent net zo storend om de tijd voortdurend te zien, als om tussendoor op een knop te drukken om te kijken hoe laat het is en of er berichten zijn.
De Galaxy S7 edge heeft naast de standaard TouchWiz-skin ook speciale edge-software. Meer daarover in deze aanvullende S7 edge-review.
Camera
De Galaxy S6 kwam als beste bovendrijven in de smartphonecameratest die we onlangs deden. Toch heeft Samsung een op het eerste oog behoorlijke upgrade bij de S7 toegepast, waarbij gefocust is op betere prestaties bij weinig licht en een aanzienlijk hogere autofocussnelheid.
De S7 heeft een twaalfmegapixelcamera met optische beeldstabilisatie, dus vier megapixel minder dan de S6-camera. Het nadeel daarvan is dat je minder ver kunt inzoomen voordat het beeld pixelig wordt. Het voordeel is dat er per pixel meer licht opgevangen wordt dan bij de S6-camera, ook omdat hij de IMX260-sensor van Sony heeft, die met 1/2,5 inch wat groter is dan de 1/2,6"-sensor van de S6. Hoe groter de sensor en pixels, hoe meer licht er geregistreerd wordt. De sensor heeft pixels ter grootte van 1,4μm, wat ook een stap voorwaarts is ten opzichte van de 1,12μm van de S6-camera. Ook de grotere diafragmaopening van f/1.9 naar f/1.7 moet ertoe bijdragen dat er meer licht door de lens komt.
Misschien nog wel de interessantste upgrade in de camera van de S7 is de Dual Pixel-technologie. Camerafabrikant Canon kwam daar een paar jaar geleden mee en in de S7 werkt het voor zover we kunnen zien hetzelfde. De S7 autofocust op basis van fasedetectie, maar doet dat niet zoals de S6 en andere toestellen met nog geen één procent van het totale aantal pixels, maar met alle pixels. Elke pixel heeft dus een dubbelfunctie; hij vangt het licht om het beeld te creëren, maar ook om scherp te stellen.
Door deze technologie moet de camera veel sneller scherpstellen. In donkere omstandigheden moet je dat het meest merken. Dat komt doordat er dan simpelweg minder informatie beschikbaar is, waardoor alle extra informatie die vergaard wordt door de dubbelrol van elke pixel, leidt tot een snellere calculatie van het deel van beeld waarop scherpgesteld moet worden.
Verder heeft de S7 een vijfmegapixelfrontcamera en kan hij met behulp van het scherm min of meer flitsen, door dit heel kort in een superfelle stand te forceren. Opvallend is de voor frontcamerabegrippen grote diafragmaopening van f/1.7, wat even groot is als die van de camera achterop.
Hierboven hebben we de camera van de S7 onder diverse omstandigheden vergeleken met die van de Galaxy S6 en de iPhone 6s (vlnr: 6s, S6, S7). Daarbij hebben we geschoten op de automatische stand, met automatische hdr-modus, en op hetzelfde punt scherpgesteld en belicht. Het eerste wat opvalt aan de camera van de S7 is dat hij in tegenstelling tot die van de S6 standaard in 4:3-verhouding schiet. De S6 had een 16:9-sensor, wat naar ons idee fijner is. Beeldschermen hebben immers doorgaans die beeldverhouding. Als je met de S7 op 16:9 wil fotograferen, doe je dat met negen megapixel.
De camera van de Galaxy S7 toont over de hele linie de meeste details, zowel in goede als in slechte lichtomstandigheden. Dat is niet per se logisch, want met een lager aantal megapixels zien we toch vaak dat er wat detail verloren gaat. Bij de S7 blijkt dat dus niet zo te zijn en dat komt niet alleen door softwarematige verscherping. Die vindt weliswaar meer plaats, maar de optiek lijkt daarnaast meer detail vast te leggen als we naar de foto's kijken. Dat is goed te zien als je naar de onderste uitsneden hierboven kijkt. Het duidelijkst is het bij de boeken in de boekenkast aan de rechterkant van de foto. Ook valt zowel bij de foto van het testcircuit als bij die van het aquariumtafereel op dat de S6-shots naar de randen toe meer detail verliezen. Dat duidt op een betere optiek van S7. Wat kleurweergave betreft zijn de beide Samsung-toestellen over het algemeen accurater dan de iPhone. Dat is goed te zien als je naar de foto van het beeld van het hoofd kijkt. De iPhone-foto geeft de situatie wat te paars weer.
Bij de foto's die genomen zijn in slechte lichtomstandigheden, zoals die van de wajangpop, zien we het resultaat van de lichtsterke f/1,7-lens, de wat grotere 1,4μm-pixels en de optische beeldstabilisatie. De S7 presteert hier duidelijk het best. Hij produceert de helderste foto met de meeste details en schotelt ons als enige een bruikbare foto voor. De iPhone presteert niet slecht op het gebied van detail, maar vangt duidelijk minder licht. De sluitertijd is dan ook wat lang voor deze omstandigheden. Bij gebrek aan optische beeldstabilisatie kiest de iPhone voor behoud van detail, maar daardoor wordt het beeld onderbelicht. De S6 vangt wel weer wat meer licht, maar de autofocus faalde onder deze donkere omstandigheden keer op keer hopeloos.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Die autofocus is dan ook flink verbeterd met de Dual Pixel-sensor van de S7. Dat kunnen we eigenlijk niet beter duidelijk maken dan met bovenstaande video. Zoals Samsung belooft, boekt de camera onder slechte lichtomstandigheden nog de meeste winst. Waar we bij de S6 soms helemaal niet automatisch scherp konden stellen, kregen we het bij de S7 wel voor elkaar. De maximale resolutie waarmee de S7 video kan opnemen is overigens 3840x2160 pixels.
Hierboven staat nog een video die onder lastige omstandigheden is gemaakt. Concerten zijn notoir lastig om goed vast te leggen door wisselende lichtomstandigheden en verschillende kleuren licht. Verder is in deze cirkelpit veel beweging. Je ziet dat de S7 het beeld niet uitsmeert, en dat de kleuren en scherpte heel redelijk blijven.
Bij het maken van een slowmotionvideo merk je de winst in lichtopbrengst van de S7 ten opzichte van de S6 misschien nog wel het duidelijkst. De iPhone 6s heeft een behoorlijk lichte omgeving nodig om mooi in slow motion te schieten met 720 en 240 beelden per seconde, maar met de S7 kun je bijvoorbeeld ook 's avonds thuis hele aardige slowmotionbeelden schieten zonder de flitser aan te zetten.
Ook hebben we de frontcamera natuurlijk getest. In de galerij vind je een voorbeeld van de frontcamera terug, namelijk de eerste foto. Ons viel vooral op dat hij vermoedelijk door de grotere diafragmaopening meer licht vangt dan de meeste frontcamera's en daardoor vaker goede resultaten boekt.
Nieuwe modi
Er zijn twee nieuwe modi in de camera-app die we nog willen bespreken. Als eerste is er de Hyperlapse-modus. Dat is eigenlijk een uitbreiding van een timelapsevideo. Hyperlapse zorgt ervoor dat de camerabewegingen die in de video zitten worden gecompenseerd, wat resulteert in een vloeiende video. Als je bijvoorbeeld loopt met de camera in je hand of al rijdend filmt, kan dat goed van pas komen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De tweede nieuwe modus is bewegingspanorama. In de Panorama-modus kun je nu een optie aanzetten, waardoor bewegingen die tijdens de opname plaatsvinden ook in de panoramafoto zichtbaar zijn. Dat werkt behoorlijk vloeiend en geeft soms een grappig effect. Ook kun je nu de optie Bewegingsfoto aanzetten in de instellingen. Daarbij worden de seconden voordat je afdrukt ook opgenomen. Vervolgens kun je daar een frame uitkiezen om te bewaren of gewoon de momenten voordat de foto werd genomen terugkijken. Al met al is de camera-app van Samsung steeds uitgebreider en fijn in gebruik. Alle modi nog even op een rijtje: Auto, Pro (zelf alles instellen), Selectieve focus, (Bewegings)panorama, Video collage, Live uitzending, Slow motion, Virtuele opname, Eten en Hyperlapse.
Specificaties en fotogalerij
Merk |
Samsung |
Product |
Samsung Galaxy S7 |
Uitvoering |
32GB Zwart |
Laagste prijs |
€ 699,- Vergelijk prijzen |
Aantal aanbieders |
16 winkels |
Eerste prijsvermelding |
Maandag 22 februari 2016 |
Gsm-besturingssysteem |
Android |
Versie besturingssysteem |
Google Android 6.0 |
Schermdiagonaal |
5,1" |
Resolutie |
1440x2560 |
Invoermethode |
Touchscreen |
Schermtype |
Amoled |
Multitouch |
Ja |
Touchscreentechniek |
Onbekend type |
Secundair scherm |
Nee |
CPU/SoC |
Samsung Exynos 8 Octa (8890) |
Aantal cores |
8-core |
Processorsnelheid |
2,3GHz |
Geheugengrootte |
4GB |
Opslagcapaciteit |
32GB |
Geheugenkaart (Mobiel) |
MicroSD, microSDHC, microSDXC |
Aantal sims |
Single |
Simkaart 1 |
Nanosim |
Cameraresolutie |
12Mp |
Cameraresolutie (voor) |
5Mp |
Camera-autofocus |
Ja |
Diafragma |
1,7 |
Gsm-flitsertype |
Enkele led |
Ondersteunde videoresoluties |
3840x2160 (Ultra-HD) |
Stabilisatie |
Optische stabilisatie |
Mobiele netwerken |
2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte |
Frequentiebereik (mobiel) |
800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz , 2600MHz |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Bluetooth-versie |
Bluetooth (versie onbekend) |
Overige draadloze verbindingen |
Near Field Communication (NFC) |
Gsm-connector |
3,5mm, Micro-USB |
Berichten |
E-mail, mms, sms |
Afspeelmogelijkheden |
Audio, Video |
GPS |
Ja |
Gsm-functies |
A2DP (bluetooth-stereo), Bewegingssensor, Handsfree, Vingerafdrukscanner |
Accucapaciteit (mAh) |
3.000mAh |
Accutype |
Li-Ion |
Accu verwisselbaar |
Nee |
Draadloos laden |
Ja |
Meegeleverde gsm-accessoires |
Datakabel, Oplader |
Telefoonmodel |
Bar |
Invloeden van buitenaf |
Spatwaterdicht, Waterdicht |
Gewicht (gram) |
152g |
Lengte |
142,4mm |
Breedte |
69,6mm |
Hoogte / Diepte |
7,9mm |
Kleuren |
Zwart |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Alternatieven
De Galaxy S6 is inmiddels lekker in prijs gedaald en heeft nog altijd een goede camera en een goed scherm. Kort door de bocht kun je hem zien als de 1.0-versie van de S7. Hij heeft een kleinere accu, geen uitbreidbaar geheugen en maakt minder goede foto's bij slecht licht.
4 van 5 sterren
(58 reviews)
Review
Ben je Samsung-fan en vind je het jammer dat de S7 edge 'maar' een 5,5"-scherm heeft, dan is er nog steeds de S6 edge+. Deze heeft dezelfde hardware aan boord als de gewone S6, maar wel 1GB meer ram.
4.5 van 5 sterren
(11 reviews)
Review
Het uniekste kenmerk van de Moto X Force is het onbreekbare scherm, maar verder is het ook absoluut een high-end toestel zonder al te veel tierelantijnen. Hij draait bijna stock Android, heeft een goede accuduur en een prima behuizing. Ten opzichte van de S7 heeft hij geen vingerafdrukscanner en is de camera minder goed.
4.5 van 5 sterren
(3 reviews)
Review
De iPhone 6s is simpel gezegd Apples kijk op een high-end telefoon, waar de S7 dat voor Samsung is. IOS is het grootste verschil. De iPhone zet net als de S7 goede prestaties neer op gpu- en cpu-vlak en is soepel in gebruik. Bij de camera zijn de prestaties bij weinig licht minder goed en ook heeft de iPhone geen optische beeldstabilisatie.
4 van 5 sterren
(26 reviews)
Review
Net als de S7 is de Z5 stof- en waterdicht. Verder heeft het toestel een goede vingerafdrukscanner, plek voor een sd-kaart-slot en prima prestaties. Minpunten zijn de agressieve ruisonderdrukking en de wat matige accuduur.
4 van 5 sterren
(23 reviews)
Review
Naast het feit dat Windows Mobile 10 op de Lumia staat, heeft de 950 ook wat overeenkomsten met de S7, bijvoorbeeld een prima camera en een mooi scherm. Ook heeft hij uitbreidbaar geheugen en in tegenstelling tot de S7 een verwisselbare accu. De accuduur valt wel wat tegen.
4.5 van 5 sterren
(13 reviews)
Review
Conclusie
Samsungs topsmartphone van 2016 is in zekere zin een 2.0-versie van de S6, onder meer vanwege het vergelijkbare ontwerp, maar dan wel met een hele hoop verbeteringen en extra's. Zo is er geschaafd aan het uiterlijk en is de telefoon waterdicht, wat bijzonder is voor een smartphone van glas en aluminium. Verder is het fijn dat je dit jaar het opslaggeheugen weer kunt uitbreiden met een sd-kaart, ook al ondersteunt Samsung de handige adoptable storage-functie van Marshmallow niet. Hij heeft bijna alle luxe functies die je van een high-end smartphone kunt verwachten, van vingerafdrukscanner tot nfc en van hartslagmeter tot optische beeldstabilisatie.
Luxe is één ding, maar zeker in dit prijssegment staat of valt alles met de prestaties. De nieuwe Exynos 8 Octa-chipset scoort zoals verwacht boven de rest van het veld, maar luidt dan ook de nieuwe generatie chips in. Of het de snelste en efficiëntste Android-smartphone is, zullen we pas weten als we telefoons met de nieuwe Snapdragon 820 in handen hebben. Het toestel is wel lekker snel en werkt vloeiend, hoewel dat misschien niet zo verrassend is.
Wel verbaasde het ons hoeveel de cameraprestaties zijn vooruitgegaan, zeker omdat de S6 over het geheel genomen al de beste smartphonecamera van 2015 had. De lichtopbrengst van de camera ligt merkbaar hoger dan die van de vorige generatie en er zit ondanks het lagere aantal megapixels meer detail in de foto's. Ook is de autofocus een stuk sneller en accurater door de nieuwe Dual Pixel-technologie.
De accuduur van de S7 is ook noemenswaardig langer dan bij de S6 en het scherm is weer van topkwaliteit met desgewenst natuurgetrouwe kleuren die zo ongeveer uit het scherm springen. Verder is de softwarelaag TouchWiz vorig jaar al uitgekleed en die lijn is gelukkig doorgezet. Hij is fijner en vlotter in gebruik en de nieuwe 'always on'-functie kan in sommige situaties handig zijn.
De adviesprijs van de Galaxy S7 is zoals gebruikelijk in het topsegment vrij hoog. Maar toch, als het zoals vorig jaar bij de S6 gaat, zal het toestel in de eerste paar maanden lekker in prijs dalen. Verder heeft de S7 een luxe en elegant uiterlijk en een zeer complete featureset, en excelleert hij op belangrijke punten. Al met al zijn er genoeg redenen te verzinnen om de S7 meteen op je verlanglijst te zetten. Het is een veelzijdige telefoon, waarmee je gezien mag worden.
Eindoordeel