Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Samsung Galaxy S7 Review

Lichtsterk, lekvrij en luxueus

08-03-2016 • 15:00

452

Singlepage-opmaak

Behuizing

Je moet goed kijken welke de S6 en welke de S7 is als je de voorkanten bekijkt. Onmiskenbaar een Galaxy S-telefoon dus, maar hij is aan de achterkant wel op twee punten verbeterd. Waar de S6 edge vorig jaar de show stal met zijn afgeronde randen aan de schermzijde, valt de S7 ten opzichte van andere smartphones op door zijn afgeronde zijkanten achterop. Die zijn wat minder afgerond dan bij de edge aan de voorkant, maar leveren net als bij dat toestel een luxueuze uitstraling op. Misschien nog wel belangrijker is dat de S7 daardoor een stuk lekkerder in de hand ligt.

Galerij Galaxy S7Galerij Galaxy S7
Galerij Galaxy S7Galerij Galaxy S7Galerij Galaxy S7

Dat is een welkome vernieuwing, want het Gorilla Glass dat op de achterkant zit, is niet bepaald ideaal voor zweterige palmen. Het materiaal is glad, maar doordat je meestal wat meer aanraakoppervlak hebt door de rondingen, glijdt de telefoon minder makkelijk uit je handen. Voor de duidelijkheid, telefoons met bijvoorbeeld een rubberachtige achterkant bieden nog altijd meer grip, maar net dat beetje meer houvast bij de S7 is erg welkom. Als hij namelijk wel uit je handen valt, is naar ons idee de kans groot dat het glas het niet overleeft.

Een andere positieve verandering aan de behuizing van de S7 is de camera die minder uitsteekt. De camera steekt nog maar een halve millimeter uit de achterkant, waar dat bij de S6 richting de anderhalve millimeter was. Daardoor wankelt de S7 bijna niet meer als je hem plat op tafel legt en het ziet er wat strakker uit. Ook is de lens in tegenstelling tot bij sommige andere smartphones van glas en niet van plastic, waardoor hij niet snel krast. De bedekking van de hartslagsensor en flitser is wel van plastic, en krast dus sneller. We willen ondanks de schoonheid van de gebruikte materialen nog wel even aanstippen dat je vingervegen goed ziet op de glazen achterkant van de S7. De witte versie heeft daar overigens minder last van dan de zwarte.

Toestel Galaxy S6 Galaxy S7 Galaxy S7 edge
Breedte (mm) 70,5 69,6 72,6
Hoogte (mm) 143,4 142,4 150,9
Dikte (mm) 6,8 7,9 7,7
Gewicht (gram) 138 152 157
Scherm (inch) 5,1 5,1 5,5
Screen-to-bezelratio 70,9% 72,3% 75.94%

Zoals je uit bovenstaande tabel kunt aflezen is de S7 een stukje zwaarder dan de S6. Dat voel je ook, maar het is wat ons betreft niet storend. Verder is het toestel een millimeter dikker. Ook dat is wat ons betreft verwaarloosbaar. We hadden het in eerste instantie niet eens door en ook in het geval van de bezels is het verschil als je de telefoons naast elkaar houdt bijna niet zichtbaar. We hebben hier voor de vergelijking ook de cijfers weergegeven voor de edge, die we bespreken in een aparte review als aanvulling op deze.

Iets wat op de S7 ontbreekt ten opzichte van de S6 is de infraroodzender. Je kunt je televisie en dergelijke op die manier dus niet meer aansturen met de nieuwe Samsung-telefoon. Een andere verandering is dat het simkaartslot van de rechterzijde naar de bovenkant is verplaatst. Geen dualsim-slot jammer genoeg, hoewel er wel een versie bestaat die dat heeft, maar die versie komt niet naar Nederland.

Multislot

Gelukkig is het niet alleen een simkaartslot. Er kan in tegenstelling tot bij de S6 weer een sd-kaart in. Daarmee is de 32GB die de S7 standaard heeft uit te breiden met maximaal 200GB. Omdat Android 6 Marshmallow meteen vanuit de doos op de S7 draait, dachten we dat de sd-kaart via adoptable storage als volwaardig geheugen zou worden gezien en dat er dus apps op geïnstalleerd kunnen worden. Helaas ondersteunt Samsung deze nieuwe Android-functie bewust niet.

De verklaring die het bedrijf geeft, is dat gebruikers de fout kunnen maken dat ze een sd-kaart in de S7 doen en deze instellen op interne opslag, waardoor alle gegevens op de sd-kaart worden gewist. Ook kan de kaart, wanneer hij als intern geheugen gebruikt wordt, niet meer gebruikt worden om bestanden over te zetten door hem in een ander apparaat te duwen. Ten slotte vindt Samsung het meer een functie voor 'opkomende markten', waarin veel telefoons met 4 of 8GB opslaggeheugen voorkomen.

Dit alles riekt naar betutteling, wat wij als Tweakers natuurlijk niet oké vinden. We maken zelf graag uit hoe we ons sd-kaartje willen gebruiken. Bij adoptable storage kun je er immers ook voor kiezen om de sd-kaart gewoon als portable storage te gebruiken. Het is een kwestie van goede voorlichting om te voorkomen dat gebruikers fouten maken, lijkt ons.

Al met al zou dit in principe geen goed nieuws zijn als je bijvoorbeeld veel apps gebruikt. De S7 gebruikt al zo'n 8GB geheugen voor het systeem en als je al over de helft zit van het totale beschikbare geheugen als je de apps die je gebruikt hebt geïnstalleerd, blijft er een beperkte hoeveelheid geheugen over voor media.

SD S7SD S7SD S7

Gelukkig heeft Samsung het wel mogelijk gemaakt om sommige apps en bijbehorende informatie alsnog op een sd-kaart te zetten. We kunnen tot nu toe geen lijn trekken in welke apps dat zijn, want het is bijvoorbeeld onafhankelijk van grootte, en sommige niet-systeem-apps zijn wel en andere niet te verplaatsen naar de sd-kaart. Hoe dan ook, je moet de apps individueel verplaatsen, wat meer werk is dan bij adoptable storage. Zeker voor apps die je minder vaak gebruikt en die wel veel ruimte innemen, kan dat handig zijn lijkt ons. Als je de sd-kaart verwijdert, worden de apps op de sd-kaart vervangen door een zwart-wit icoontje met 'sd' ernaast en als je hem erin steekt, zijn de apps weer bruikbaar.

Op zich is het fijn dat je alsnog sommige apps op de sd-kaart kunt zetten. Wellicht is de overweging van Samsung dat als je een app handmatig op de sd-kaart zet, je je er meer van bewust bent dat het de snelheid kan beïnvloeden. Toch lijkt het ons fijner om de keuzemogelijkheid te hebben om adoptable storage in te schakelen en niet te hoeven nadenken over apps overzetten als het interne geheugen volstroomt.

We hebben de luidspreker van de Galaxy S7 ook uitvoerig beluisterd. Zoals gebruikelijk hebben we hem afgezet tegen de luidspreker van de iPhone 6s, omdat deze behoorlijk goed is voor een smartphone en dient als benchmark voor ons gehoor. Bij het luisteren naar muziek met een aantal lastig weer te geven tonen deed de S7 het goed. Vooral de middentonen en hoge frequenties waren vergelijkbaar met die van de iPhone. Alleen wat bastonen betreft won de iPhone het van de S7 naar onze bescheiden mening.

Water- en stofdicht

Vorig jaar stapte Samsung af van water- en stofdichtheid. De S6 kreeg een luxere uitstraling dankzij het gebruik van aluminium en glas, en daarbij wilde Samsung waarschijnlijk geen concessies doen door bijvoorbeeld afsluitbare klepjes op de aansluitingen te zetten. Dit jaar is het bedrijf erin geslaagd om de S7 van binnen waterdicht te maken; aan de buitenkant zie je er dus niets van. Wel zie je als je bijvoorbeeld de simlade eruit haalt een rubbertje zitten dat de binnenkant van het toestel afsluit. Zo heeft Samsung het ook bij de micro-usb-poort en hoofdtelefoonuitgang gedaan, alleen zie je dat niet van buiten.

Galerij Galaxy S7Galerij Galaxy S7

De S7 heeft een IP68-certificering en kan zou daarmee anderhalve meter onder water kunnen, zonder tijdslimiet. Samsung beperkt dat in de communicatie echter tot maximaal een half uur. Verder betekent IP68 dat er geen stof bij de S7 kan binnendringen. We hebben de smartphone zo'n drie kwartier in een volle wasbak gelegd. Toen we hem eruit haalden deed de luidspreker het zoals wel vaker bij waterdichte telefoons niet goed meer, doordat het membraan nat was. Na verloop van tijd trok dat bij. Ook had de S7 wat moeite met laden in het begin, maar eenmaal iets droger gaf ook dat geen problemen meer. We waren verrast dat de S7 zelf aangaf dat hij nog te nat is om te laden.

Overigens kun je het aanraakscherm niet bedienen onder water, omdat het capacitief is. Verder is het niet aan te raden om het toestel bijvoorbeeld in zout water te laten zwemmen, want dat is een stuk schadelijker voor de contacten en dergelijke. Het idee is dan ook dat het toestel waterresistent is en het dus niet kapotgaat als je het bijvoorbeeld in de wc laat vallen of ermee door een tropische regenbui wandelt. Dat is dan ook het belangrijkste en we vinden het een mooie stap van Samsung om een aluminium unibody-telefoon deze eigenschappen mee te geven.