Te snel doorspelen heeft nog een ander nadeel: als je alleen de main quest zo snel mogelijk doorspeelt, ontwikkelt het level van Geralt zich waarschijnlijk niet snel genoeg. De niveaus van de vijanden worden in The Witcher 3: Wild Hunt niet geschaald op Geralts level, dus dat betekent dat je vaak monsters tegenkomt die boven je niveau liggen. Dat betekent niet dat ze onverslaanbaar zijn, maar wel dat die gevechten een stuk langer duren dan eigenlijk nodig zou zijn geweest.
Toegankelijker
Opvallend genoeg zit daar stiekem een pluspuntje in verstopt. Dit is namelijk wel dé manier om The Witcher 3 moeilijker te maken. De game is namelijk een stuk toegankelijker gemaakt dan zijn voorgangers. De eerste twee niveaus zijn makkelijk te noemen. Het derde niveau zorgt voor aardige gevechten en het vierde niveau is, bij vlagen, moeilijk. Toch zitten er overeenkomsten in al die niveaus. Zo moest je jezelf in The Witcher 2 vaak goed voorbereiden op gevechten, bijvoorbeeld door specifieke potions of gif te maken voordat je een bepaalde vijand te lijf ging. Dat aspect valt een beetje weg. Die voorbereiding kan nog steeds wel, maar is vrijwel nooit meer nodig. Vaak kun je het met de basics - dus wegrollen, dodgen, blokken, snelle en zware aanvallen met je zwaarden en het gebruik van magische signs - wel af.
Hoewel in die basis op zich vrij weinig is veranderd, valt wel op dat Geralt soepeler beweegt dan ooit tevoren. Ook zien de effecten die de magische sign-aanvallen met zich meebrengen er prachtig en kleurrijk uit. Toch stelen de 'finishers' de show. Met speels gemak hakt Geralt het ene monster na het andere in stukjes, waarbij onthoofdingen en afgehakte ledematen aan de orde van de dag zijn. Hier laat The Witcher 3: Wild Hunt zien een game voor volwassenen te zijn: heftige beelden waarbij ingewanden je om de oren vliegen, maar ook de van de serie bekende stomende seksscènes worden niet geschuwd.
Nieuwe mogelijkheden
In The Witcher 2 kon Geralt niet eens over randjes van twintig centimeter hoog stappen.
The Witcher 3 bouwt echter niet alleen op bekende elementen. Zoals gezegd is de spelwereld dit keer helemaal open. Dat vraagt ook om andere mogelijkheden. Om je een voorbeeld te geven: Geralt kon in deel twee niet eens over randjes van twintig centimeter hoog stappen. Ook paardrijden en varen maakten geen onderdeel uit van het spel. Dat is een gemis in een game waarin je grote stukken moet afleggen en eilanden moet kunnen bereiken. Precies de reden waarom die twee elementen, paardrijden en varen, nu wel in The Witcher zitten. Geralt kan daarnaast ook nog klimmen en zwemmen, wat de mogelijkheden nog eens extra vergroot. Al deze elementen komen trouwens ook terug in quests, dus je komt er hoe dan ook mee in aanraking.
Daarmee is alles wat betreft gameplay rond het vechten en het ontdekken van de spelwereld behandeld. The Witcher 3 gaat echter een stuk verder dan dat. Voor je aan het knokken bent, heb je vaak al flink wat conversaties achter de rug. In die conversaties heb je meestal verschillende keuzemogelijkheden en gespreksopties. Is er sprake van een contract - witchers verdienen hun geld met het verslaan van monsters tegen betaling - dan kan er zelfs onderhandeld worden over een prijs. Praten levert bovendien ook extra informatie op die handig kan zijn voor een quest, of het zorgt zelfs voor nieuwe quests.
Armor, wapens en abilities
Elke volbrachte quest, en zelfs een onderdeel daarvan, levert ook ervaringspunten op die uiteraard bijdragen aan Geralts level. Dat is een onderdeel van drie elementen die samen bepalen hoe 'sterk' Geralt op dat moment is. Onderdeel twee is je uitrusting. Logisch: hoe beter je armor en zwaarden, hoe meer schade je kunt incasseren en uitdelen. Het derde element is echter het interessantst. Geralt verdient speciale 'Ability points' bij het stijgen in level of als hij een 'place of power' vindt. Deze punten kunnen uitgegeven worden aan speciale abilities die een specifieke eigenschap verbeteren of een bepaalde perk toevoegen. Door ze te koppelen aan een mutagen leveren die mutagens ook nog eens extra's op, zoals een bonus op de schade die Geralt uitdeelt, of een extra grote levensbalk. Het loont zeker de moeite om de samenstelling in dit scherm goed in balans te houden.