GOG gaat met Galaxy-platform concurrentie met Steam en Origin aan

Online-distributieplatform GOG heeft zijn Galaxy-dienst aangekondigd. Het bedrijf wil het daarmee opnemen tegen gevestigde namen als Steam en Origin. In tegenstelling tot die diensten zouden games met Galaxy ook offline kunnen worden gespeeld.

GOG liet in een perspresentatie verder weten dat gebruikers die spellen hebben gekocht bij het bedrijf, met de Galaxy-client samen online spellen kunnen spelen. Het is niet noodzakelijk om de client te gebruiken om gekochte spellen te spelen, zo benadrukt GOG. Wel zorgt het programma ervoor dat ze worden bijgewerkt en dat er kan worden gecommuniceerd met vrienden.

Galaxy-gamers kunnen daarnaast spelen met gebruikers van andere clients, zoals Steam. Op die manier wil GOG naar eigen zeggen voorkomen dat ze in een bepaald platform worden ingesloten. Het eerste spel dat via beide clients te spelen is, heet The Witcher Adventure van de Poolse uitgever CDE Projekt. De game zal binnenkort in een gesloten bèta van start gaan en GOG verwacht dit jaar met nog meer Galaxy-titels te komen.

GOG staat er om bekend dat het games via meerdere platformen bereikbaar wil maken. In maart nog maakte het bedrijf bekend dat het al enige tijd werkt aan Linux-ondersteuning, die in het najaar moet worden afgerond. GOG zegt in ieder geval Ubuntu en Mint te gaan ondersteunen.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

07-06-2014 • 16:32

115 Linkedin

Reacties (115)

115
112
87
21
1
5
Wijzig sortering
Steam offline mode bestaat ook gewoon

En steam is juist bekend dat het linux games aanbied. En de moederorganisatie Valve is haar eigen games ook aan het porten naar valve (eerste grote succes was left 4 dead)

[Reactie gewijzigd door aadje93 op 7 juni 2014 16:42]

GOG bied alle games aan zonder DRM. Dus eenmaal gekocht is hij altijd van jou. Geen gedoe met activatie servers. Lekker op de DVD branden, aan je vrienden geven, net als vroeger.
Steam is super fijn maar spelletjes die ik via GOG heb gekocht werken zoals vroeger, het galaxy platform is dan ook een mooie mix tussen steam en vroeger.
lekker op dvd branden, aan je vrienden geven.
prachtig voorbeeld van hoe men de markt terug wilt kapotmaken nu ze terug op haar beentjes staat? En dan kan je binnen enkele jaren terug klagen waarom je spelletje niet op pc uitkomt....

daarbij, steam is gewoon über... leuke acties, werkt vlotjes, zalige indie community... goede ondersteuning naar andere platforms toe (linux iemand?)... en van drm nog nooit last gehad...

Ik vraag mij trouwens af welke uitgever nu gaat kiezen voor een systeem waarbij de kopieën weer in het rond gaan vliegen, want dat blijkt net de reden te zijn voor GOG als ik tussen de lijnen van de reacties hier door lees...

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 7 juni 2014 22:55]

Lekker op de DVD branden, aan je vrienden geven, net als vroeger.
Daardoor is juist Steam gekomen, om te voorkomen dat er 1 gamer een spel koopt omdat dan aan tig duizend door te geven zodat de ontwikkelaar failliet kan gaan doordat ie gaan winst maakt.

Het is een give and take en Steam is een goede middenweg voor eerlijke gamers, geef toe, met de Steamsales kan je games voor een appel en een ei kopen en wie klaagt er over 5 EUR per game of iets meer?

Als je dat nog steeds teveel kunt kan je beter stoppen met gamen.

[Reactie gewijzigd door El_Bartholomew op 7 juni 2014 23:01]

Ik heb eerlijk gezegd geen enkele moeite met Steam's DRM.
Steam is altijd online.
Steam is offline bruikbaar.
Steam werkt als applicatie prima, je hebt het voor Windows, Mac OS X en Linux en er zijn apps voor iOS en Android.
Als het nou slecht werkte oké, maar Steam werkt niet slecht..
Totdat je de store in moet, hoe ontiegelijk traag gedrocht dat onderhand niet is.
Ipv dat ze dat fixen drukken ze er alleen maar meer features bij.
Steam moet gewoon eens goed naar de client kijken en grondig opschonen/versnellen want het is hard op weg om weer een drama te worden.

Als ik iets in de store moet doen hop ik meestal over naar de webbrowser want die is gewoon veel sneller.

[Reactie gewijzigd door Torched op 7 juni 2014 20:05]

Ik weet niet op wat voor pc jij werkt, maar de store werkt hier uitzonderlijk fijn en snel. Nooit enig probleem mee gehad, en heb onderhand zeker wel 25-30 spellen gekocht via de Store. Er valt wat mij betreft daar dus ook niets te fixen. De client werkt prima, en is stabiel.
Mis moet eens naar je Windows of je drivers kijken, store werkt anders prima....
Ik vind steam geweldig, vooral sinds ze nu ook nog kunnen streamen (naast linux ondersteuning e.d.). Maar op het moment dat Valve de stekker uit steam trekt werkt er niets meer, of ze moeten patches uit gaan rollen die steam uit het spel halen.
Dat is bij GOG niet het geval, die kunnen na het downloaden van je omvallen zonder dat dit invloed heeft op je spel.
Als ik dat oud en grijs ben (wacht, ik ben al oud...) dan kan ik die spellen nog steeds spelen en ik hoop dat ik dat met steam spellen ook kan blijven doen.
Ik wil niet veel zeggen, maar als ik een Linux game client zoek, zou ik toch eerder bij Desura uitkomen
Steam is druk bezig om groter te worden op Linux. In de toekomst zal je waarschijnlijk steeds vaker op Steam uitkomen.
desura's linux client is al heel lang niet meer geupdate, en crasht vaak
ik kan niet naar de pagina van een game gaan om deze te kopen of installeren, zowel op mint als op manjaro(arch based), daarvoor moet ik telkens naar de website van desura gaan via de browser en de game daar aan mijn account toevoegen en dan naar mijn desura library gaan om de game te starten, dus nee desura-client is op linux niet egt een alternatief
Valve games alleen zijn denk ik niet genoeg om gamen op linux aantrekkelijker te maken.
Het helpt vast wel, maar er zijn vast wel genoeg gamers die wat Valve te bieden heeft niet veel aan vinden.
Op zich een mooie insteek. Hoewel ik Steam lang niet slecht vind werken, kan ik me ergens wel voorstellen dat je er niet blij mee bent als je 50 euro voor een spel neer telt, maar vervolgens vastzit aan een platform.

Nu gebruik ik Steam eigenlijk alleen voor gratis games en hele goedkope games, en om die paar euro die een spel dan kost ga ik niet zeuren. Maar als ik een premiumtitel zou kopen, dan wil ik die wel gewoon standalone spelen.

Gog.com heeft op zich een best leuk assortiment, tegen hele leuke prijzen, een goed platform om dit te distribueren ipv een losse download voor iedere game is lang niet zo'n gek idee. Maar ik denk dat Gog.com er nog wat makkelijker mee weg kan komen doordat ze vooral oude games hebben waar geen DRM aan vast zit, waardoor het een stuk makkelijker te realiseren is dan bij sommige nieuwe games, waarin onlineopties dermate verweven zijn dat je ze niet even achterwege laat.
GOG is bijzonder fijn, geen onzin, geen fratsen, gewoon een download voor je games zonder DRM die vervolgens offline gespeeld kunnen worden. Steam en Origin kunnen hier nog heel veel van leren en er is een reden waarom het in zulke korte tijd zo populair is geworden. Met name niet online ingelogd hoeven te zijn in een gebloate client is super.

Het aanbod van nieuwe en recente titels word ook steeds beter, als andere aanbieders niet meegaan met de ontwikkelingen die GOG nu bied dan zullen ze hier op termijn veel last van ondervinden. Geen DRM is een bijzonder positieve ontwikkeling en een goed voorbeeld van hoe concurrentie met een beter product gewoon sales aantrekt.

GOG bied exact aan wat gamers willen, geen onzin, geen drm, geen fysieke media, gewoon game downloaden, installeren en gaan. De prijs is vaak hetzelfde als Steam of minimaal beter op Steam maar zonder alle voordelen.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer op 7 juni 2014 19:59]

Ik vind dit een geweldig initiatief! Tot nu toe was het voor mij altijd moeilijk om voor GOG te kiezen. Het heeft als voordeel dat alle games drm vrij zijn, maar als nadeel dat je alles zelf moest updaten. Bij Steam is het precies andersom. Beide hadden dus een voordeel en een nadeel. Met Galaxy heeft GOG het grote voordeel van Steam overgenomen, maar niet het nadeel, dus er is eigenlijk geen reden meer om nog bij Steam te blijven plakken. Ook al heb ik een paar honderd games in Steam, ik ga binnenkort eens kijken wat er in Galaxy draait.

Mooi dat er een frisse wind waait, Valve begon zich wel erg zeker te voelen van hun machtspositie.
Wat gamers willen? Wat sommige gamers die jij kent willen bedoel je dan zeker want ik ben er vrij zeker van dat jouw mening niet die van de meeste gamers is. De DRM die Steam toepast is voor verreweg de meeste mensen totaal geen probleem en ik betwijfel dan ook of ze om die reden erg veel marktaandeel weg zullen snoepen.
Steam gebruikt, in offline mode, 30-70mb werkgeheugen (in mijn geval, met een library van 200+ games) en nagenoeg geen CPU cycli.
Met Steam kun je -elk spel- wat niet uit z'n eigen een online verbinding vereist (lees: dus nìet de schuld van Steam!) in offline modus spelen.
De steam 'game overlay' kun je gewoon uitschakelen als je dat bloatware vind.

Al dat steam bashen door GOG fanboys is wel erg vermoeiend hoor.. helemaal wanneer elk argument dat ze gebruiken onzin is op dat éne argument van no-DRM na.
En laten we wel wezen, ik kan best leven met die DRM.. het is niet alsof je er in de praktijk iets van merkt want het is geen XBONE die elke keer bij opstarten via internet checkt of je spel wel legaal is of wat dan ook.

Ik kan het enkel toejuichen dat mensen keuze hebben en dat er een DRM-vrij alternatief is, concurrentie is uiteindelijk het beste voor de consument dus props voor GOG maar al dat gezeur van mensen ben ik inmiddels wel beu..

Steam heeft mijns inziens wel erg veel meerwaarde trouwens, al je spellen kun je automatisch laten updaten (wat overigens niet hoeft, kun je gewoon uitschakelen!) en de steam workshop/community hub begint ook steeds volwassener en nuttiger te worden.
Daarbij komt dat ik mijn steam library toch iets makkelijker en leuker vind om te browsen/navigeren dan een folder met snelkoppelingen in windows verkenner...

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 7 juni 2014 22:06]

+Cloud Save (diverse games), grootste aanbod, aantal bronnen waar je steamkeys vandaan kunt halen, big picture mode, SteamOS, leuke acties (trading cards, holiday sales met bijbehorende badges, gamified system e.d). etc.etc.

En daarbij is de drm zo prettig dat ik offline alles met steam kan doen waar ik het voor gebruik.

Wat betreft browsen van library vind ik het nu toch wel lastig worden)(>300games) (in zoverre zelfs dat ik minder probeer te kopen ==> niet meer als een kip zonder kop verzamel)

Maar het belangrijkste verbeterpunt is imo dubbele DRM (ik kijk naar jou ubisoft) verbieden op het steam platform.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 9 juni 2014 12:20]

Misschien dat GOG ze voor iets meer geld DRM vrij mag aanbieden? Dat zou mooi zijn. Die DRM is toch echt een doorn in het oog.
Spellen gekocht bij GOG zijn (allemaal) DRM vrij; je kunt ze downloaden, keer op keer, installeren naar andere pc etc. En vereist dus geen online verbinding ter controle of authorisatie.

Galaxy wordt een distributie platform met erg leuke features en meerwaarde tozv origion/steam/desura/uplay etc. Afgezien van GOG doet ook humble-bundle, shinyloot etc. games verkopen zonder beperkingen; DRM-vrij.

Voor GOG is reeds een community implementatie om de installatie en ondersteuning vanuit Linux te vereenvoudigen; - Erg benieuwd naar dit uitstapje.
Steam heeft wel een failsafe, mochten ze ooit opdoeken dat alle spellen steam DRM vrij kunnen worden gemaakt. Volgens mij is dat ook hoe ze het omzeilen bij gepirate steam titels.
Dat schijnt een broodje aap verhaal te zijn dat op internet de ronde doet.
Anywho, ik kan met 1 gecrackte steam_api.dll wel zo'n beetje elk spel 'unlocken'.
En schijnbaar: http://i.imgur.com/4sa1Ln6.jpg
Dat IS een broodje aap verhaal: Wat veel "crackers" doen is Steamworks emuleren en zo het spel aan kunnen zetten(voor spellen die Steamworks gebruiken).
Dat het crackers niet lukt, wil niet zeggen dat Valve het niet gaat doen in de toekomst.
Ik denk niet dat de uitgeverers zomaar hun games DRM free gaan aanbieden, hoe mooi dat ook mag zijn.
Ik snap het idee wel, maar waarom zouden we Galaxy gebruiken boven Steam? Het lijkt mij gewoon de zoveelste game-manager, en laat dat nu net iets zijn waar mensen geen fan van zijn. Ik heb zelf al Steam, Origin en UPlay, ik ga Galaxy overslaan, hoop ik.

[Reactie gewijzigd door Mavamaarten op 7 juni 2014 22:16]

Er is een heel groot verschil.

Bij de meeste platforms MOET je via een client, of het spel zelf, inloggen op het platform om te kunnen installeren of spelen; vaak moet je authenticeren bij de installatie, of op gezette punten daarna, om het spel speelbaar te houden. Als een platform verdwijnt, of de achterliggende service waar het spel zelf op inlogt verdwijnt, dan kun je het spel niet meer installeren of spelen.

GOG.com werkt anders. Je downloadt het spel, en installeert het: THAT'S IT. Je bent niet verplicht om waar dan ook in te loggen, en een spel blijft altijd werken zolang je een computer hebt die het spel ondersteunt, zelfs als GOG.com verdwijnt.

Waar ze nu mee komen, is een optionele client, waarmee je kunt doen wat je met STEAM ook kunt:
- Auto-updaten
- Chatten
- Online gamen (tegenstanders zoeken, bijvoorbeeld)
- Andere zooi die ik niet weet omdat ik STEAM niet ken

Het verschil is dat je niet verplicht bent om het GOG Galaxy platform te gebruiken om je spel te spelen. Als je dat niet wil, kun je gewoon op de ouderwetse manier je spel kopen, de installer downloaden, en installeren.

Ik koop geen spellen meer als ze niet op GOG uitkomen. Zodra ik voor een spel verplicht ben om ergens in te loggen of te authenticeren, dan wil ik het niet. Ik heb mijn lesje wel geleerd in 2006 en 2009:

A: Neverwinter Nights 2, is uitzonderlijk moeilijk te updaten, omdat er geen all-in updater te downloaden is die vanaf stock naar de laatste versie updatet. Zodra Ubisoft besluit dat NWN2 'oud' is en de update-server uitschakelt, ben je de sjaak. (IGNVault bevalt wel alle incremental updates, en als je ze allemaal hebt, dan kun je wél offline updaten, maar dat is geen officiële manier van updaten.) De GOG-versie? Download installer, installeer, DONE.

B: Dragon Age 1, wat helemaal uitvalt als je een DLC hebt geïnstalleerd en gebruikt in een savegame, die vanwege een of ander serverprobleem niet kan worden geauthenticeerd. Omdat je de DLC nodig hebt om je savegame te openen, kun je het spel niet spelen als de DLC niet kan worden geauthenticeerd. Ik heb DA1 vanaf de releasedate, en de losse expansion, en de losse DLC, maar ik heb later ook voor €5 de Ultimate op de kop getikt, waar alles al geïntegreerd is. Je hoeft die maar te installeren, de laatste update erop te zetten, één file aan te passen, en dan ben je klaar. Je kunt dan volledig offline spelen. Echter, als de GOG.com versie uitkomt (als...), dan koop ik die ook nog, want dan valt alle gedonder weg; geen CD's meer, geen updates meer nodig, en geen hacks meer nodig om te voorkomen dat het spel online wil.

Daarom koop ik nu alleen nog spellen die ik onafhankelijk van welke service dan ook kan installeren en updaten. Kan dat niet, dan koop ik het niet. Het gevolg is dat ik eigenlijk alleen nog maar bij GOG.com koop.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 7 juni 2014 17:24]

Oh dus jij vindt dat de oude activatie systeem terug moet komen? Waarbij je 3x kan activeren en daarna nooit meer kan spelen. Bij Steam kan je de spellen op al je apparaten installeren. Ik vind Steam meer voordelen dan nadelen hebben.
Reageer je op mijn post?

Lees dan nog eens goed. Ik wil HELEMAAL GEEN ACTIVATIE, en dat is precies wat GoG.com biedt.
Niet helemaal waar, op het moment dat je het download komt er verifiatie, anders is de dienst zo lek als een mandje en kan je alles gratis downloaden. Jij snapt zijn punt niet helemaal, hij bedoelde dat je vroeger een cd-key moest invoeren die maar 3 maal geldig was, dat is hele andere koek en ik ben blij dat we eraf zijn.
Games met de drm die jij beschrijft waren ook op Steam te vinden, namelijk in elk spel van EA rond 2008 als ik het me goed herinneren. Het zat onder andere in Burnout Paradise en Crysis Warhead.
FYI, Dragon Age 1 zou DLC moeten controleren onafhankelijk van waar je hem koopt. Of dat nou Steam, Origin of GOG of zelfs retail is. Dat als argument tegen Steam of andere platforms gebruiken is klinkklare onzin. De ultimate edition van dit spel is ook hetzelfde op elk platform.

De problemen die jij omschrijft hebben niets met het distributie platform te maken maar met de developer.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 8 juni 2014 00:17]

Verplicht zijn om een platform te gebruiken is helemaal niet erg, mits het een goed platform is. Bij Steam games, bijvoorbeeld, heb ik er totaal geen probleem mee dat Steam nodig is om het spel te starten. Steam draait sowieso al bij mij in de achtergrond omdat veel games het nodig hebben en omdat ik het gebruik om met vrienden te chatten. Bij Origin en vooral bij UPlay is het irritant omdat dat 1. slechte clients zijn, 2. niemand het gebruikt behalve om de games te launchen. In dat geval is het irritant, en snap ik best dat dat als minpunt genoemd wordt.

En er wordt wel gezegd dat Galaxy niet nodig is, behalve om de games te updaten. Dan is Galaxy in zekere zin toch wél verplicht? Je gaat sowieso tegen problemen aanlopen als je multiplayer wil gaan spelen met een verouderde versie.
En er wordt wel gezegd dat Galaxy niet nodig is, behalve om de games te updaten. Dan is Galaxy in zekere zin toch wél verplicht? Je gaat sowieso tegen problemen aanlopen als je multiplayer wil gaan spelen met een verouderde versie.
Dat is anders niet wat de man in het filmpje zegt.
Our client will offer convenient game updating.
Het downloaden van een patch zal waarschijnlijk (net als nu) gewoon via de website van GOG kunnen, maar Galaxy automatiseert dat proces.

Mocht GOG er over bijvoorbeeld tien jaar niet meer zijn, dan kun je het spel inclusief alle patches lokaal installeren, zonder Galaxy te hoeven gebruiken.
The optional client.
De momenteel beschikbare GOG Downloader heeft een instelling waarmee je gedownloade updates na installatie lokaal kunt laten bewaren. De kans is dus groot dat je GOG Galaxy straks zelfs lokale back-ups kunt laten aanleggen.

[Reactie gewijzigd door Synzvato op 7 juni 2014 19:31]

Serieus?

Als ik steam moet vergelijken met origin heb ik steam op zowat elk punt al altijd beter gevonden, dit is dan ook een persoonlijke mening.
Alleen al het feit dat webpagina's nog steeds in het frans worden ingeladen na al die jaren is voor mij voldoende bewijs dat Origin voor EA hetzelfde is als hun games, net werkend genoeg om er geld mee te kunnen binnenharken.

Hoe dan ook vind ik elke vergelijking tussen Origin en Steam eigenlijk wat oneerlijk.
Steam is vele malen geavanceerder en uitgebreider dan Origin.

Op je laatste punt: heb ik geen problemen mee. Hoe bedoel je dan? Enige wat ik heb is dat ik meestal 2 * moet proberen steam te starten, eerste maal lukt meestal niet met de melding dat hij server niet kan vinden. Verder werkt het ding prima voor mij.
Persoonlijke mening, terecht.
Over het Frans heb je volkomen gelijk, maar dat is een heel lange tijd op een hele waslijst van sites -waaronder ook de meeste "grote namen"- ook zo geweest. Volgens mij is het gewoon een GeoIP gedoe, samen met het feit dat (vroeger toch) de meerderheid niet wist dat er hier ook Nederlands (wel, Vlaams) gesproken wordt. Voor mij (zuid West-Vlaanderen) duurde het Franse gedoe ook een stuk langer dan bij mensen in bv de Limburg (althans zij kregen toch Nederlandstalige versies van een site waar ik nog steeds de Franstalige kreeg). Tegenwoordig is dat toch niet veel meer het geval, met inderdaad als grote uitzondering Origin (zowel de site als de client, maar de client zet ik zelf wel op Engels, jammer dat dat niet kan met de site, laatste keer ik keek kon ik enkel kiezen tussen FR en NL).

Steam mag dan wel "geavanceerder" en "uitgebreider" zijn, maar ik vind het persoonlijk eerder bloated (omdat het VOOR MIJ voornamelijk zaken zijn die ik niet wil, maar ik zou het niet officieel bloated noemen). Maar hetzelfde geldt voor mij ook bij Origin. Zo heb ik bijvoorbeeld al 2 goede browsers, ik hoef echt niet nog een browser in een client die voornamelijk bedoelt is om games te kopen, te starten, en wat matchmaking (wat ik persoonlijk ook liever niet heb, lang leve dedi's).
Als die clients gewoon een "light" versie hadden met alle optionele onzin eruitgesloopt, of te installeren als plugins, kan ik je garanderen dat ik de minimalere versie zou gebruiken.
Overigens kan ik buiten wat sociale dingen (community hub en dergelijke) niet bedenken wat Steam zoveel geavanceerder en uitgebreider zou maken dat het gerechtvaardigt is dat het bijna dubbel zoveel geheugen gebruikt. En zelfs die sociale kant is niet helemaal goed gedaan. Het forum waar je terechtkomt via de Steam client is niet altijd hetzelfde dan wat je kan aantreffen op de Steam site.

Overigens gebeurt het regelmatiger bij Steam dat ik meerdere malen (meer dan 2 keer ook) moet proberen connecten tot het de server vindt. Meestal na een boot.
Je vergelijkt origigns ten tijde van BF3 (2011) met steam te tijde van Half-life 2 (2004) beetje rare vergelijking mijn inziens. Ik gebruik zelf steam ook sinds het uitkomen van half-life 2. Toen werkte het zeker niet perfect en waren de mogelijkheden beperkt maar het is sindsdien erg verbeterd en meer volwassen geworden door oa de market, workshop, family view en in-home streaming.

Dat wachten op game updates valt ook erg mee steeds meer mensen de beschikking hebben tot breedband internet.

Dat van die meldingen over nieuwe games in steam kan je gewoon uitzetten.
klik links boven in contextmenu op steam -> settings -> interface -> noify me about additions or changes to my games, new releases and upcoming. Haal vinkje weg druk op ok en weg zijn de meldingen.

Je krijgt dan hooguit nog een melding als er een update voor steam zelf is. Dat is ook niet zovaak dat het irritant is.

[Reactie gewijzigd door Toet3r op 7 juni 2014 21:21]

Steam was ten tijde van HL2 vrij nieuw. Origin is ook nog vrij nieuw. De vergelijking gaat meer op dan je denkt. Meeste platformen zullen een periode van kinderziektes kennen. En dan was steam in zijn kinderziekteperiode toch een stuk zieker dan Origin in de zijne.
Toegegeven, EA had ook een hele lange tijd een downloader, store, of beide. Maar volgens mij is Origin toch niet hetzelfde, maar het betekent wel dat EA al een beetje ervaring had opgedaan en de evolutie toch een stuk vlotter moet lopen (en voor zover ik zie en merk, is dat dan ook het geval).

Die meldingen heb ik al meerdere keren uitgezet. Komen toch altijd weer terug (optie staat plots weer anders), dus meh. Maar hetzelfde (opties die niet onthouden worden of gereset worden) gebeurt bij Origin ook nu en dan is. Vooral dan bij BF4 heeft het de neiging alles te resetten (grafische opties, keybinds, audio opties...) ondanks dat ik de "cloud" feature gebruik. Niet zeker of dat een Origin probleem of een BF4 probleem is...

Ze hebben beide nog altijd wat issues, maar hoewel ik het soms irritant vind, valt het al bij al wel nog mee en is het voor mij geen reden om dan maar games van een specifiek platform te gaan boycotten (al had ik wel een gloeiende hekel in het begin dat ik Origin gebruikte, maar vermoedelijk kwam dat net door die humble bundle waar er toch een aantal grote titels tussenzaten en de servers misschien een periode overbelast waren, maar goed...)
En er wordt wel gezegd dat Galaxy niet nodig is, behalve om de games te updaten. Dan is Galaxy in zekere zin toch wél verplicht? Je gaat sowieso tegen problemen aanlopen als je multiplayer wil gaan spelen met een verouderde versie.
Niet echt, je hebt dan dus alleen de Galaxy client nodig om de update binnen te halen, en daar blijft het bij. Daarna kun je deze afsluiten.

Persoonlijk ben ik echt niet blij met Steam. Zodra ik een game start via Steam, ongeacht hoe weinig de game van m'n laptop vraagt, gaat de ventilator op vol vermogen. Helaas doet Iets in Steam m'n laptop als een stofzuiger klinken en de game traag aanvoelen. Zelfde game zonder de Steam client en niets aan de hand.
Dat zou niet mogen. Een clean install van Steam en steam in-game uitschakelen wil misschien wel helpen :)
Ondanks dat Steam een offline modus heeft, werkt deze niet altijd en ook niet voor alle games.

Voorbeeld: In 2013 was ik op GDC om samen met een aantal Source modders een (aantal) Half-Life 2 mod(s) te showcasen bij/aan Valve. De singleplayer mod(s) (en half-life 2 etc) wilden niet in offline mode opstarten, terwijl dit wel een feature is die geadverteerd is. Wij moesten uiteindelijk 3-4 zalen door (als je weet hoe groot het Moscone Center in San Francisco is... ;-) ) om Steam in online mode te laden, en vervolgens ook meteen de game (als je connectiviteit verliest voordat je de game launcht in Steam online-mode heb/had je alsnog hetzelfde probleem) launchen. Met COG Galaxy zou je dit soort problemen met games dus niet meer moeten hebben.
Maar gaan ze dan games van o.a Valve, , EA en Ubisoft aanbieden? Of Call Of Duty wat Steam only is...
Dan zijn toch bedrijven die topgames uitgeven en die eisen toch wel een client zoals Steam, Origin of Uplay.
Je bent echt een vreselijke wener man. Ik heb zelf nog nooit problemen gehad met Steam, in 7 jaar tijd en 150 games ondertussen. Van DRM heb ik echt helemaal nog niets gemerkt.

Trouwens, Steam games hoef je niet eens te installeren, je download en THAT'S IT om het met jouw eigen woorden te zeggen. Je download trouwens altijd de laatste nieuwe versie op Steam. Je hoeft achteraf niet lopen zoeken naar patches & updates.

Wil ik spelen op een andere pc? Neem ik gewoon m'n hele Steam folder mee op USB schijf en DONE. Zo makkelijk is Steam. Als je SteamGuard gebruikt moet je de nieuwe PC Authoriseren.

Maar ja, die o zo lastige DRM toch. Ik probeer alleen nog maar Steam games/keys te kopen puur uit gebruiksgemak. Offline modus werkt ook naar behoren trouwens.
"Waar ze nu mee komen, is een optionele client, waarmee je kunt doen wat je met STEAM ook kunt:
- Auto-updaten
- Chatten
- Online gamen (tegenstanders zoeken, bijvoorbeeld)
- Andere zooi die ik niet weet omdat ik STEAM niet ken"

Op het moment is er geen bevestiging dat je kunt online gamen met een Galaxy Matchmaking game zonder de client of account. Het lijkt er zelfs op dat juist voor dat gedeelte de client (en de login) vereist zullen zijn. GOG.com benadrukt heel erg dat de client optioneel is voor Single Player, maar voor Multiplayer zeggen ze 'Well, if you want to play online... you have to be online'.

Wat dit straks dus kan betekenen is dat we over een jaar games op Steam zien waar bij staat '3rd Party DRM: GOG Galaxy'.

[Reactie gewijzigd door Pheace op 8 juni 2014 13:48]

Ik snap het idee wel, maar waarom zouden we Galazxy gebruiken boven Steam?
Waarom? Kort antwoord: omdat alles op GOG totaal drm-vrij is. Voor het lange antwoord, zie Katsunami's post.
Ik kan me niet voorstellen dat ze qua functionaliteit en gebruiksgemak Steam zullen overtreffen.
Steam heeft ook gewoon een offline modus waardoor je niet afhankelijk bent van Steam, alleen om online te spelen maar dat is ook logisch natuurlijk.

Als je dan kijkt hoe dat Battlefield 3 bijvoorbeeld werkt via Origin met browser plugins enzo, hebben ze het bij Steam toch nog het beste voor elkaar. Of wat voor een draak GFWL is (was? :D) qua DRM.

Ook worden gewoon verschillende platformen ondersteunt waardoor je een spel maar een keer hoeft te kopen.
Ik kan me niet voorstellen dat ze qua functionaliteit en gebruiksgemak Steam zullen overtreffen.
Stel het je maar wel voor.
Steam heeft ook gewoon een offline modus waardoor je niet afhankelijk bent van Steam, alleen om online te spelen maar dat is ook logisch natuurlijk.
En is die offline mode ook voor elke stap van het installeren tot het spelen offline en voor altijd? Kun je ook het spel installeren zonder STEAM? Kan ik bij STEAM nu, in 2014, een spel kopen, de installer downloaden en archiveren op een harde schijf, hem dan in 2017 installeren op een computer die geen internet ter beschikking heeft, en dan het spel spelen? Kan ik de betreffende computer tot 2045 in de opslag zetten, een jaar waarin STEAM mogelijk allang dood en begraven is, en het dan doen?

(Aangenomen dat het een spel is met een off-line campaign of spelmodus natuurlijk, en de computer in 2045 nog werkt...)

Als het antwoord "Nee" is, dan kan ik zeggen dat dit bij GOG.com wel kan.
Ook worden gewoon verschillende platformen ondersteunt waardoor je een spel maar een keer hoeft te kopen.
Dat is in geval van GOG ook het geval. Een oud DOS-spel komt met DOSBox ingebouwd, en je ziet niet eens dat het een DOS-spel is als je het installeert en speelt. Deze spellen werken op dit moment op alle Windows-versies en op OSX. GOG denkt erover om eerst dit naar Linux te brengen, en daarna nieuwere spellen te voorzien van een ingebouwde, voorgeconfigureerde WINE (die dus voor elk spel een andere versie of andere configuratie kan hebben, net zoals DOSBox), zodat deze geïnstalleerd en gespeeld kunnen worden op elke Linux-distributie.

Ik heb nu bijvoorbeeld drie oude DOS-spellen van GOG.com geïnstalleerd staan; ik heb dus ook 3x DOSBox op de computer staan, maar aangezien deze in het spel zitten ingebouwd en iets van 5 MB per stuk zijn, boeit dat weinig. De drie spellen werken wel alle drie perfect. Als GOG dit grapje met DOSBox en WINE gaat uitvreten onder Linux, dan komen er voor Linux in één klap duizenden spellen beschikbaar die *altijd* werken, zelfs als GOG niet meer zou bestaan.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 7 juni 2014 17:31]

Je brengt een post hoger zelf aan dat je een NO CD crack voor je Baldur's Gate 1 gebruikt. Katsunami in 'nieuws: GOG gaat met Galaxy-platform concurrentie met Steam en Origin aan'

Vervolgens is het ineens niet mogelijk om de steamapi.dll van een game te vervangen? Dan hebben we het nog niet eens gehad over PACsteam (alternatieve versie van steam)... IMO had je jezelf de alinea kunnen besparen.Je meet met twee maten ;).

Het "probleem" voor GOG lijkt mij dat ze tot op heden oude games uitbrengen die toch niks meer opleverden. Op die manier kun je een publisher allicht eenvoudiger overhalen om een DRM free versie uit te brengen. Immers elke euro die extra binnen komt is mooi meegenomen.

Bij nieuwere games lijkt het me een lastig verhaal (om die publishers zo ver te krijgen).

In jou specifieke geval stel ik uit je twee posts direct twee zaken vast
1) Je bent bekend met het gebruik van "cracks"
2) Je bent bereid te zoeken naar promo codes.

Combineer 1 en 2 en je komt op een torrent van een GoG game uit... Dat gaat nog sneller dan die promo code + crack zoeken... Mensen zijn hebberig en piraterij bestaat niet voor niets. GoG maakt het wel erg makkelijk. Hoe succesvoller het wordt, des te groter dat probleem wordt lijkt mij.

*Ik sta hier overigens dus niet piraterij van GoG games te propageren (!). Ik geef aan dat het te makkelijk wordt gemaakt als het een kwestie van copy pasten wordt. Het toepassen van een "crack" kost net wat meer moeite. Niet iedereen kan en wil dat. Copy paste games hebben een lagere drempel.*

Wat mij betreft is DRM niet leuk, maar meestal wel noodzakelijk. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij de dev's extra's bieden voor gamers die hun game registereren (denk aan updates). Maar dat kost eigenlijk weer extra moeite...

We kunnen ook gewoon blij zijn dat Valve met steam de markt heeft opengebroken door de macht van de Retail flink te laten afnemen. Vervolgens komen ze met geweldige initatieven als de steam sales. Dat het geen monopolisten als de oude retailers zijn blijkt uit het feit dat GOG (en origin, en ubi, etc) kan doen wat ze zelf willen... De "oude" retail dreigde vrolijk om je game niet langer te verkopen als je op steam zou publishen. Anno 2014 staan games om die reden nog altijd duurder als digitale editie dan fysiek in de winkel. In dit geval kan steam heel The Witcher uit steam gooien (CD Projekt RED is eigenaar van GoG.com ;) ). Denk dat het snel ophoudt... Maar dat doen ze dus niet. Steam blijft dus een keuze.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 8 juni 2014 02:13]

GOG is volgens mij zo'n beetje het enigste platform die gamers "begrijpt". geen gezeik met DRM, goede prijzen en vooral een inmiddels legendarische collectie met klassiekers die aangepast zijn om op moderne systemen te draaien zijn.

ik denk dat steam/valve maar vooral origin het nog wel eens lastig gemaakt word door dit concept. GOG heeft in tegenstelling tot de anderen namelijk een zeer goede reputatie op die dingen (zoals DRM en origin/steam only releases) die gamers het meeste iriteert en dat is voor veel gamers een goede reden om eerst naar GOG te stappen met hun geld.
GOG is volgens mij zo'n beetje het enigste platform die gamers "begrijpt". geen gezeik met DRM, goede prijzen en vooral een inmiddels legendarische collectie met klassiekers die aangepast zijn om op moderne systemen te draaien zijn.
Dat ook. GOG zorgt ervoor dat oude spellen op nieuwe systemen speelbaar blijven, en helemaal tot het laatste niveau gepatched zijn op het moment dat je de laatste installer downloadt en installeert. Geen DRM, geen CD-wissels, geen gedonder om patches of no-CD cracks te zoeken....

En vergeet niet de extra's, zoals de soundtracks die je meegeleverd krijgt in 320 kbps MP3, en bij de latere spellen zelfs in FLAC! Sommige spellen heb ik aangeschaft vanwege de soundtrack in plaats van het spel zelf.

En dan nog te bedenken dat je, bij gebruikmaking van promo's, vaak maar $5 of minder voor een spel betaalt. Dan is het niet eens meer de moeite om illegaal op zoek te gaan.
ik denk dat steam/valve maar vooral origin het nog wel eens lastig gemaakt word door dit concept. GOG heeft in tegenstelling tot de anderen namelijk een zeer goede reputatie op die dingen (zoals DRM en origin/steam only releases) die gamers het meeste iriteert en dat is voor veel gamers een goede reden om eerst naar GOG te stappen met hun geld.
Ik ben met GOG.com begonnen toen ze Baldur's Gate 1 uitbrachten. Ik wilde dat spel nog eens spelen, maar je moet dan het volgende doen:

Originele CD's:

1. 6 CD's installeren
2. Expansion installeren
3. Laatste update zoeken en installeren
4. No-CD zoeken en installeren om constante CD-wissels te voorkomen
5. Het spel hacken qua instellingen en files om het op nieuwe computers (vooral nieuwe nVidia-kaarten) aan de praat te krijgen.

Twee uur nadat je de CD's erbij hebt gepakt kun je gaan spelen.

GOG.com:
1. Koop het spel voor $5 tot $10 (afhankelijk van hoe hoog de promo-code is)
2. Download de installer en installeer het spel.

10 minuten na je aanschaf kun je spelen, en dan heb je ook nog de gehele soundtrack in 320 kbps formaat erbij, en als je dat leuk vindt, wallpapers, concept art, sketches, etc.

Toen ik dit ontdekte, ben ik al mijn spellen gaan vervangen door GOG-versies naarmate deze uitkwamen.

Ik wil bijvoorbeeld heel graag Baldur's Gate Enhanced Edition hebben (het installeren van de mods om het spel te vernieuwen is heel veel werk, verandert de gameplay en is nog steeds niet bug-vrij heb ik gemerkt in mijn laatste playthrough), maar ik koop het niet zolang BeamDog weigert om het op GOG.com te zetten en de authentication eraf te halen.
En dan op zoek naar de widescreen patch, de green water patch, hopen dat je video driver de fog (niet ontdekte deel van de wereld) goed weergeeft.

Ik heb de enhanced edition op steam gekocht. 1x op install klikken en klaar.

De drm van steam is voor mij non intrusive. Er is een offline mode, die werkt waar nodig. De enige ellende komt van de devs zelf, wanneer ze additionele shit vereisen (auth servers, uplay, eigen update systeem ipv steamworks). Maar dat is steam niet aan te rekenen.

Desalniettemin vind ik een GOG client prima, makkelijker is beter. Maar het non drm gebeuren doet me niet veel. Een aantal posts hierboven postte een of andere joker "op dvd branden en aan je vrienden geven net als vroeger". Dat soort volk is het probleem, niet steam met steamworks drm.
[/quote]
ik denk dat steam/valve maar vooral origin het nog wel eens lastig gemaakt word door dit concept. GOG heeft in tegenstelling tot de anderen namelijk een zeer goede reputatie op die dingen (zoals DRM en origin/steam only releases) die gamers het meeste iriteert en dat is voor veel gamers een goede reden om eerst naar GOG te stappen met hun geld.
zoals je aangaf .. origin of steam only ... zonder dit platform kan je bepaalde games niet kopen/spelen.

Dus je maakt de keuze om bepaalde games nooit te wilen spelen en voor een platform te kiezen met beperkte uitgaves of niet.
Ik denk dat GOG toch een beetje een niche-markt bedient. De meeste gamers willen nieuwe games spelen (geen "klassiekers") en geven weinig om DRM (zolang het ze niet in de weg zit). Zelf ben ik ook fan van GOG, maar ik ben ook niet echt de stereotype gamer (te oud, full-time baan, enz.) dus ik geloof niet direct dat GOG een gevaar is voor Steam, wat veel populairder is bij mainstream gamers.

[Reactie gewijzigd door Soultaker op 7 juni 2014 16:54]

Maar het aanbod (en de doel markt) kan altijd nog veranderen in de toekomst! Steam was ook ooit Valve-only en dat veranderde met Red Orchestra en Darwinia, dacht ik.

Eerst een solide basis creëeren en van daar uit verder ontwikkelen, zoals dat bij Steam ook is gebeurd. Maar GOG kan bijv. door alleen een webapp te maken het al interessanter maken, zonder een client.
daarom denk ik ook dat steam en origin op moet passen als ze de "hippe" spellen gaan verkopen.

en tegenwoordig zijn de te oude en full-time werkende gamers wel die gamers met het geld om de spellen te kopen dus zo'n slecht plan is het niet.
Te oud? Sorry hoor maar is niet echt een maximum leeftijd voor gaming. Dat is niet alleen electronisch, hoe graag groepen als Electronic gamers dat ook willen doen geloven. Daar zitten ook bordspellen bij in. Verder zijn er ook veel gamers geintereseerd in GOG omdat ze niet zo houden van Steam. Ze willen gewoon het spel kunnen spelen. zonder gezeik. Zoals op een LAN.
Anoniem: 432592
7 juni 2014 18:42
naar mijn mening kun je GIG niet vergelijken met steam of origin. GOG is er voor (zoals de naam al zegt) old skool games waarvan er een aantal echte klassiekers zijn die je gewoon moet hebben, maar ik kan mij niet voorstellen dat een platform dat zich alleen daar op richt Nog jaren kan blijven bestaan. De games op GOG hebben geen drm omdat dat Nog niet bestond toen de games uitkwamen. Als je over x aantal jaar de spellen van nu wilt zetten op GOG krijg je toch te maken met drm en de jeugd van nu kent de klassiekers van onze jeugd al niet meer last staan de volgende generatie
GOG is er voor (zoals de naam al zegt) old skool games waarvan er een aantal echte klassiekers zijn die je gewoon moet hebben, maar ik kan mij niet voorstellen dat een platform dat zich alleen daar op richt Nog jaren kan blijven bestaan.
Zeker al een tijdje niet meer op GOG geweest? De betekenis is al lang niet meer Good Old Games, en ze brengen ook geregeld nieuwere (al dan niet indie) titels uit. Een van de redenen daarvan is wat je zelf ook zegt: ze kunnen niet eeuwig doorgaan met oude games verkopen, ze moeten ook voor nieuwe aanwas zorgen.
Het is niet noodzakelijk om de client te gebruiken om gekochte spellen te spelen, zo benadrukt GOG. Wel zorgt het programma ervoor dat ze worden bijgewerkt en dat er kan worden gecommuniceerd met vrienden.
Niet verplicht de client moeten gebruiken om je gekochte spul te kunnen spelen? Alleen daarom vind ik hem nu al ordes beter dan wat Steam (en ook Origin) ooit gepresteerd heeft.
Wat hebben mensen toch zo tegen steam? Ondanks dat de spellen wellicht niet drm vrij zijn heb ik zelden een zo gebruiksvriendelijke cliënt gezien. En nu met alle features die ze toevoegen als family share en in home streaming + het feit dat het werkt op linux snap ik het gedoe niet zo.
Ook houdt valve tot op de dag van vandaag vol dat mochten ze de stekker uit steam trekken dat ze er voor zorgen dat je de gekochte games nog een bepaalde tijd zal kunnen downloaden en zolang je de download hebt kan blijven spelen... Of ze terzijnertijd hun woord houden blijft lastig te voorspellen al heb ik daar persoonlijk een beter gevoel bij dan als EA dit zou claimen...
Wat gog bied is uiteraard heel mooi en zeker de Classics up tot date houden zodat deze gespeeld kunnen blijven worden op nieuwe systemen kan ik alleen maar toejuichen. Voor mij zou ik op dit moment minder snel games bij gog halen omdat ik dan zelf moet checken of er een update is of niet, daar wil ik me helemaal geen zorgen meer over hoeven maken. Dat er genoeg mensen zijn tegen drm snap ik wel, ik ben er zelf ook geen fan van, maar ik heb persoonlijk met steam nog nooit problemen gehad.
De enige keren dat je bij steam online MOET zijn voor een spel is bij het downloaden en de 1e keer dat je het spel opstart. Daarna kan je gewoon in offline modus werken. Daar komt bij dat er ook genoeg spellen zijn die je in offline modus over Lan kan spelen, zodat je 1 account kan gebruiken.

Zelf had ik ook liever gezien dat gog op steam beschikbaar zou komen ipv een eigen cliënt, maar dat gaat dan weer in tegen het drm vrije principe van gog...
Je mist inderdaad wat ik tegen Steam heb: het is vast leuk dat ze dingen toevoegen als home streaming, en family share, maar ik wil het niet. Ik heb geen interesse erin, hoe gebruikersvriendelijk het ook zou zijn, het voegt voor mij alleen een extra nutteloze laag toe waar ik niet op zit te wachten.
maar net zoals niemand je verplicht de gog client te installeren, verplicht niemand je om die extra nutteloze laag te gebruiken? ik doe steam amper open... draait gewoon op de achtergrond, shortcuts staan op het bureaublad... en met de pc's van de laatste jaren voel je steam niet eens draaien in de achtergrond...

@Sissors,
Die nutteloze laag start automatisch op in de achtergrond? update automatisch? kan zelf je drivers voor je grafka updaten (wel minder in de achtergrond). Dus dat het niets toevoegt snap ik, maar dat het je stoort snap ik niet... want er is niets storend aan, buiten hetgeen wat je afspeelt tussen je oren.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 9 juni 2014 09:51]

Het wordt echter wel verplicht om die nutteloze laag steeds op te starten, te wachten totdat hij zich weer heeft geupdate, etc. Terwijl het absoluut niks voor me toevoegt.
Ik wil gewoon niet dat 1 bedrijf alle distributie onder controle heeft. Dat is een van de ergste Monopolies die ik me voor kan stellen. Okay, het kan nog erger. Internet providers, mail, server alles van Google, maar zo ver is dat gelukkig nog niet (hoe graag ze dat ook willen ;)).


De monopolie die dat bezit heeft gewoon zo veel controle en kan gewoon alles beslissen of uitvoeren. Zij kan druk uit oefenen op developpers en publishers, ze kan ze zelfs letterlijk kapot maken. Ik vind dat gewoon niet gewenst, en het interesseert me niet hoe veel of een "Good guy" Valve is. Ik moet dat soort dingen gewoon niet uit overtuiging.

En NEE ik wil niet GOG op steam, veel spellen van GOG zijn al op Steam. Maar als het op steam staat dan zit er zo weer DRM in en dat wil ik ook niet. Dat mag ik willen en dat is mijn vrijheid. Je kan nog zoveel peer pressure proberen uit te voeren, maar net zoals jij graag alles op Steam doet, doe ik dat liever niet.

Ik begrijp vaak niet waarom de Steam Fanboy dat niet begrijpt. Het simpele respect voor mensen die dat gewoon niet willen. We laten jullie toch ook gewoon jullie ding doen?
Zolang je niet verplicht online hoeft te zijn snap ik niet wat er zo erg is aan het gebruiken van de client. Ik heb DiRT 3 op steam en die kan ik gewoon modden en offline en online spelen zonder problemen. Het is juist handig dat je eventueel uit je offline bibliotheek een spel kunt opstarten.
Het is een kwestie van keuzevrijheid, en die gaat GOG Galaxy kennelijk bieden.
Wil je een spel spelen via een client, ga je gang. Wil je het spelen zonder wat voor communicatie met GOG dan ook, doe dat.

Bovendien hoef je niet eerst een ander programma op te starten voordat je de game kunt spelen. En daarnaast nog waar massa's anderen hier al over schrijven, elke game blijft speelbaar als de client er mee op houdt, of over genomen wordt. 100% gegarandeerd. Hoef je niets extra voor te doen.
Als Microsoft, Yahoo, Facebook, of Google (of welke organisatie dan ook waar je niet happig op bent) besluit om Steam over te nemen, wat dan? Voel je je daar prettig bij? Nee, jammer je zult het moeten blijven gebruiken om je games te spelen. Als de offline optie verwijderd wordt, jammer voor je.
Als GOG overgenomen wordt, dan download je je games en zeg je ze vaarwel.
Er is nog een methode hoe ik normaal een spel kan spelen: door dubbel te klikken op het icoontje op mijn bureaublad, zonder dat eerst een Steam hoeft te starten, zichzelf gaat updaten, etc. Het voegt voor mij helemaal niks toe behalve een extra programma dat dan weer blijft draaien en updates moet binnenhalen voor ik kan spelen.
Alleen zijn sommige games op GOG duurder dan op Steam. Ik snap al dat bashen op Steam, Origin & UPlay niet. Bij mij werken deze clients altijd goed. OK Uplay is niet perfect maar zo slecht is het nu ook weer niet. Tijdens de WatchDogs release heb ik gewoon netjes Splinter Cell Blacklist gedownload aan een constante snelheid van 22.5 MB/s. Bij Steam & Origin is dit niet anders.

Van DRM heb ik op Steam nog NOOIT last gehad dus snap al die heisa niet. Als ik tegenwoordig een game wil dan MOET deze gewoon een Steam versie zijn. In de 7 jaar gebruik en inmiddels 150 games op m'n Steam account heb ik nog nooit tegen een probleem aangelopen.

Al m'n vrienden gebruiken Steam en het is zo makkelijk om multiplayer te spelen. Games zijn altijd up to date als je wil spelen. Heb je een probleem dan verifieer je de game files vanuit Steam ipv je hele game te moeten herinstalleren.

Je kan ook gewoon je hele Steam folder op een externe schijf of usb stick plaatsen en je games overal meenemen. Dat zie ik games van GOG nog niet direct doen.

Vreselijk filmpje trouwens, kansloos gedoe en voedt alleen maar piraterij.
Gewoon steam games kopen op andere sites zoals g2a.com, werkt prima.

Het hele probleem met DRM en altijd online zijn snap ik ook niet, is er iemand hier die ooit z'n modem van de stroom haalt tijdens het gamen? We zijn tegenwoordig toch 24/7 online! Buiten dat kun je tegenwoordig op steam ook je games delen :)

GoG heeft maar weinig kans van slagen, helaas.
Het hele probleem met DRM en altijd online zijn snap ik ook niet, is er iemand hier die ooit z'n modem van de stroom haalt tijdens het gamen? We zijn tegenwoordig toch 24/7 online!
Ik heb geen internet op m'n gaming pc. Hoeft dat soms?
Gezien multiplayer, spelen met vrienden, updates (ook drivers) en het downloaden van games lijkt mij dat tegenwoordig onmisbaar. Maar het hoeft niet idd, ik zie echter geen voordelen van het geklooi met DVDtjes, het branden ervan etc.. met de games van 25 gig tegenwoordig. Of sluit je hem om te downloaden wel ff op het internet aan? Wat is de afweging om geen internet te hebben op je gaming PC?
Ik speel geen multiplayer, dus ook niet met vrienden. En voor die keren dat ik eens een update nodig heb, of iets nieuw wil installeren, is het even gemakkelijk even een 2,5" portable hdd aan te sluiten. DVD's branden? Dat is al een eeuwigheid geleden.
Ik heb veel games op DVD, maar waarom zou dat geklooi zijn? Dat is toch maar 1x insteken en installeren... Ik koop nog maar weinig recente games, deels door DRM, deels omdat er naar mijn smaak maar weinig interessante dingen gemaakt worden. Dus als er eens iets de moeite is maar toch online DRM bevat, dan koop ik dat boxed en haal ik de activatie er af met een crack.

Punt is natuurlijk, mijn gaming pc is om te gamen, single player, niets anders.
Ik heb een beetje het idee dat http://xkcd.com/927/ dit hier aan de hand is. Steam is naar mijn mening het beste, ondanks dat origin beter aan het worden is. Het uplay dat ik voor watch_dogs nodig had, dat is naar mijn mening gewoon een mislukking.
Als ze nou allemaal hetzelfde boden dan had je helemaal gelijk. Maar GOG biedt met Galaxy iets dat al die anderen niet hebben: drm-vrij. Dat is voor velen een groot goed. Alle voordelen van Steam, maar dan drm vrij. Het is dat ik niet had verwacht dat ooit een bedrijf zoiets zou doen, maar anders had ik er al jaren op zitten wachten. GOG weet al jaren met drm-vrije games (en opnieuw uitgebrachte oude games die dan ook op moderne systemen werken) een trouwe fanbase op te bouwen. Met Galaxy komt dit alleen maar in een stroomversnelling. Niks dan hulde.

edit: Ik zit net op de GOG site te kijken en zie dat alle games een 30 dagen niet goed geld terug garantie hebben! Als het spel om wat voor reden dan ook niet werkt of je kan het niet uit spelen omdat het ergens steeds vastloopt, dan kun je je geld terug vragen. Bij Steam lukt je dat hooguit één keer.

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 7 juni 2014 22:23]

Alle voordelen zeg je? Waar is de workshop, in-home-streaming, game-sharing(op een dev-vriendelijke manier, niet oneindig kopieren), solide online infrastructuur en heel veel games waaronder een aantal AAA.

Ikzelf heb onderhand ongeveer 200 games op steam, mede dankzij de HumbleBundle en het bevalt mij nogsteeds, werkelijk niets op aan te merken.
Steam had al die dingen ook niet vanaf dag 1, daar hebben ze meerdere jaren over gedaan. Wat de games betreft moet ik je wel gelijk geven, het is niet helemaal dezelfde markt die ze bedienen, GOG heeft niet zoveel AAA games als Steam, maar misschien brengt deze nieuwe client daar verandering in. Zelf heb ik ook meer dan 200 games in m'n Steam library, maar ik heb toch altijd dat knagende gevoel omdat je afhankelijk bent van Valve voor het kunnen spelen van je games. Bij Galaxy zou ik dat gevoel niet hebben omdat die afhankelijkheid er niet is en dat vind ik een groot voordeel.

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 8 juni 2014 06:16]

Ik vraag me altijd af wat het antwoord van de Steam voorstanders is op de vraag: Wat als Valve failliet gaat?
Ik denk dat je beter de vraag kan stellen wat waneer gog wordt overgenomen..geen drm, cdtjes branden, geven aan vrienden zodra dat een beetje bekend wordt zal dwcopyright club actief worden.
Van wie denk je dat ze games verkopen soms?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee