Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Galaxy S6 Edge: futuristische blikvanger

31-03-2015 • 06:00

88

Singlepage-opmaak

Uiterlijk: het wow-effect

Het uiterlijk van de Galaxy S6 Edge is grotendeels gelijk aan dat van de normale S6. Het frame is gemaakt van aluminium, terwijl de achterkant is afgedekt met krasvast Gorilla Glass 4. De telefoon komt in vier verschillende kleuren beschikbaar: zwart, wit, goud en groen. Omdat het glas op een speciale manier licht reflecteert, ziet de kleur er vanuit verschillende hoeken net even anders uit.

Die combinatie van materialen ziet er een stuk luxer uit dan het plastic dat we kennen van bijvoorbeeld de Galaxy S5 en eerdere Galaxy-toestellen. Omdat de achterkant van glas is, zie je er wel snel vingerafdrukken op. Verder blijft glas natuurlijk een breekbaar materiaal. Gorilla Glass mag dan bekendstaan om zijn krastvastheid, bij een flinke impact breekt het alsnog. Daar hoefde je je bij de vorige Galaxy-telefoons geen zorgen om te maken.

Samsung Galaxy S6 Edge
Samsung Galaxy S6 EdgeSamsung Galaxy S6 Edge

Voor- en nadelen van een krom scherm

De blikvanger van het ontwerp is natuurlijk het gekromde scherm. We hebben het toestel aan veel mensen laten zien tijdens de reviewperiode en vrijwel ieders eerste reactie was er een van verbazing en verwondering. De combinatie van de hoge beeldkwaliteit van het beeldscherm met de gebogen randjes maakt dat de S6 Edge bij het eerste gezicht veel indruk maakt en zich daardoor ook goed weet te onderscheiden van andere telefoons. 'Futuristisch' was een woord dat we vaak hoorden.

Pak je de telefoon op en ga je ermee aan de slag, dan daalt het enthousiasme een beetje. Omdat het scherm doorloopt is er namelijk vrij weinig ruimte voor de rand van de behuizing en die is dan ook erg dun. Daardoor laat de S6 Edge zich niet heel fijn vasthouden. Je hebt het gevoel dat er weinig oppervlak is om hem stevig vast te klemmen en daarbij voelt de dunne rand rondom een beetje scherp aan. De ergonomie van de reguliere S6 is veel beter.

Bij veel apps moet je vanaf buiten het scherm naar binnen vegen om het menu te openen en bij de S6 Edge betekent dit dat je vinger over een hobbeltje heen moet. We hadden vooraf gedacht dat de kromme rand tot gevolg zou hebben dat die veegbewegingen vanaf de zijkant fijner of natuurlijk zouden aanvoelen. Dat is niet zo; bij de normale S6 voelt dat fijner aan.

Hoewel hij er door het kromme scherm futuristisch uitziet, is de S6 Edge toch te herkennen als een echte Samsung-telefoon, dankzij het bekende silhouet met ronde hoeken en de vertrouwde fysieke homeknop onder het scherm, met capacitieve knoppen aan weerszijden. Daarnaast heeft hij net als de Galaxy S5 en Note 4 een hartslagsensor achterop. Die werkt echter maar matig. Je kunt hem ook gebruiken als fotoknop als je de frontcamera gebruikt en op die manier is hij nuttiger dan met de functie waarvoor hij eigenlijk gemaakt is.

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung heeft de luidspreker van zijn vaste positie achterop naar de onderste rand verplaatst. Daardoor maakt het minder uit op welke kant je de telefoon neerlegt; de luidspreker is nooit bedekt. Wat opvalt is dat die behoorlijk hard kan, al klinkt hij op maximaal volume een beetje schel.

Productfoto's van Samsung Galaxy S6

Verbeterde vingerafdrukscanner

De home-knop heeft net als bij de Galaxy S5 een vingerafdrukscanner ingebouwd, maar dan eentje die veel beter werkt. Niet langer hoef je over de knop heen te vegen om de telefoon te ontgrendelen, je vinger erop leggen is genoeg. Daarbij is de software aangepakt. Samsung had al een sdk, waardoor app-ontwikkelaars gebruik konden maken van de functionaliteit, maar ze hebben er nu ook voor gezorgd dat je de scanner kunt blijven gebruiken als er een Exchange-account met afgedwongen password-policy is gekoppeld. Voor mensen die hun zakelijke mail op hun telefoon lezen is dat erg fijn.

In de praktijk werkt de nieuwe vingerafdrukscanner vrijwel hetzelfde als de scanner in de iPhone 6 en dat is een compliment voor Samsung. Voor mensen die hun telefoon vergrendeld hebben, en we hopen dat vrijwel iedereen dat doet, bespaart de vingerafdrukscanner een heleboel tijd en in de praktijk vinden we het een van de grootste verbeteringen van de Galaxy S6 Edge.

Samsung Galaxy S6 Edge

Stap terug

Het is helaas niet allemaal rozengeur en maneschijn, want Samsung heeft keuzes gemaakt die een grote groep mensen niet zullen waarderen. Dan doelen we op het weglaten van een micro-sd-slot en het feit dat de achterkant vastzit en je de accu dus niet meer kunt vervangen. De denkwijze achter die keuze snappen we wel, de iPhone verkoopt immers prima zonder die features. Daarbij heeft het standaardmodel nu 32GB opslag, waardoor de noodzaak voor een micro-sd-slot iets minder groot is. Toch verliest Samsung hier een deel van wat zijn telefoons aantrekkelijk maakte en we kunnen ons goed voorstellen dat sommige Samsung-fans nu serieuzer naar een telefoon van LG, Sony of HTC gaan kijken.