Samsung kondigde op het Mobile World Congress niet alleen de Galaxy S6 aan, die we hier uitgebreid bespreken, maar ook een extra variant van die telefoon: de Galaxy S6 Edge. Deze is onder de motorkap vrijwel hetzelfde, maar heeft een ander scherm, dat over de randjes heen vouwt. Daarmee is het een doorontwikkeling van het concept van de Galaxy Note Edge, die we vorig jaar september zagen, met als grote verschil dat het scherm nu aan beide kanten buigt, en de kromming wat subtieler is geworden.
Hoewel het amoled-scherm dus gebogen is aan de randen, gaat het verder om hetzelfde scherm als in de Galaxy S6: 5,1" met een resolutie van 2560x1440 pixels, goed voor een pixeldichtheid van 577ppi. Ook de processor is identiek - de nieuwe 14nm Exynos Octa - maar de accu is met 2600mAh een fractie groter. Voor de rest van de technische specs verwijzen we je graag door naar onze preview van de S6, waarin we alles uitgebreid behandelen.
Andere uitwerking
Het concept van een gebogen rand hebben we dus al eerder gezien bij de Note Edge, maar de uitwerking is bij de S6 Edge wezenlijk anders. Bij de Note gebruikte Samsung de rand namelijk als apart oppervlak, met daarop andere inhoud dan op de rest van het scherm. Op die manier konden bijvoorbeeld de knoppen die normaal onderaan het homescreen staan, in die rand getoond worden. Bij de S6 Edge loopt de inhoud van het scherm gewoon aan beide kanten door, over de rand heen. Bekijk je een webpagina, dan 'vouwt' deze zich dus als het ware om de telefoon heen. Omdat de randjes klein zijn, zal het waarschijnlijk geen problemen opleveren met tekst die bijvoorbeeld slecht leesbaar wordt als het aan de randen staat. Bijna elke webpagina of app heeft marge in de kantlijnen.
Omdat het beeld gewoon doorloopt is werken met de S6 Edge in het begin een beetje wennen. Veel apps gebruiken tegenwoordig een zogeheten hamburgermenu, waarbij je van links het scherm in moet vegen om het menu te openen. We hadden verwacht dat zo'n beweging op de S6 Edge fijn zou werken, omdat de randjes gebogen zijn. Maar in de praktijk voelt het juist gek, omdat je duim een bocht om moet gaan. Wellicht dat het op termijn went.
Speciale functionaliteit
De S6 Edge is niet púúr een designstatement, Samsung heeft wat functionaliteit van de Note Edge overgeheveld naar dit toestel. Zo is het mogelijk om - als het scherm uitstaat - heen en weer te swipen over een van de schermranden. Er verschijnt dan een simpele 'ticker' met daarin een klok, het weerbericht, nieuwsheadlines en notificaties. Samsung noemt dat de 'information stream'. Het is een leuke extra, in onze ogen niet de killer feature die mensen gaat overhalen.
Er is echter ook nieuwe functionaliteit. Zo kan de rand een subtiele gloed geven als de telefoon met het scherm naar beneden op tafel ligt. Gebruikers kunnen de kleur van de gloed koppelen aan bepaalde contactpersonen. Zo word je tijdens een vergadering niet gestoord door een trillende telefoon of een ringtone, maar zie je enkel bijvoorbeeld een groen licht van links naar rechts bewegen, een beetje zoals de rode balk van KITT in Knight Rider. Opnemen kan dan door de telefoon op te pakken, en door je vinger op de hartslagsensor achterop de telefoon te leggen druk je de oproep weg.
Je kunt de balk ook gebruiken als snelmenu om favoriete contacten te bereiken, iets dat Samsung de 'people edge' noemt. In de rechterrand worden daarvoor hele dunne 'lipjes' getoond die je kan openen door ze het scherm in te vegen. Vervolgens krijg je favoriete contacten te zien en informatie over recente of gemiste oproepen.
Hoewel bovenstaande features goed zijn uitgewerkt, zijn het wel randzaken als je het totale plaatje bekijkt. Dingen waar je in het begin vast mee zal spelen, maar of het functionaliteit is die je op termijn echt vaak zult blijven gebruiken, blijft de vraag.
Niet goedkoop
Daarmee lijkt de Edge toch vooral een statement, op technisch vlak maar ook zeker qua design. Want de telefoon ziet er dankzij het gekromde scherm overduidelijk uniek uit, een beetje futuristisch zelfs. We kunnen ons goed voorstellen dat mensen zich in de winkel aangetrokken zullen voelen tot de S6 Edge.
Het is echter de vraag of die paar extra features en dat toffe uiterlijk de meerprijs waard zijn die Samsung ervoor vraagt. Want waar je voor het 32GB-instapmodel van de Galaxy S6 een bedrag van 699 euro neer moet leggen, is dat voor de basisvariant van de S6 Edge maar liefst 849 euro. En dat bedrag loopt op tot 1049 euro voor de 128GB-variant.
De Galaxy S6 Edge zal het vast een stuk beter gaan doen dan de Note Edge, maar met zulke prijzen zal hij de niche-status waarschijnlijk niet gaan ontstijgen.