Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Gear VR Review

Virtuele werkelijkheid voor 'early adopters'

19-01-2015 • 06:00

110

Singlepage-opmaak

Wat kun je ermee?

Veel mensen vragen zich af wat je nou eigenlijk kan met een vr-bril. Daar is geen kort antwoord op te geven, want er zijn behoorlijk wat mogelijkheden. Samsung en Oculus hebben daarom samen een onlinewinkel opgezet waarin gebruikers verschillende apps, games en 'experiences' kunnen vinden die speciaal voor de Gear VR zijn gemaakt.

Gaming is dus een van de gebruiksscenario's en in de Gear VR-store kun je een aantal games vinden, die niet allemaal even goed uit de verf komen. Zo is er een aangepaste first-person-versie van het spel Temple Run, maar door de snelle beweging en het gebruikte perspectief geeft dat al snel een gek gevoel in je onderbuik. Verder zijn er een paar space-shooters te vinden in de store en kun je enkele platformgames spelen. De grafische kwaliteit van deze games is niet bijzonder en de stijl is vaak een beetje cartoonachtig. Dat komt natuurlijk doordat het door een telefoon wordt gerenderd en niet door een pc of console. De meeste spelletjes zijn leuk voor een kwartiertje of misschien iets langer, maar meeslepende games zijn het niet.

Screencaps Gear VRScreencaps Gear VR

Indrukwekkender zijn de video's die met 360-gradencamera's zijn opgenomen, waardoor je bij het bekijken van de video's om je heen kunt kijken. In het vr-introfilmpje dat wordt meegeleverd wissel je verschillende locaties af, waaronder een nomadentent en de top van een hoge berg boven de wolken. Of je hangt onder een helikopter die over een mooi landschap vliegt en je krijgt de aarde te zien vanuit de ruimte terwijl de zon langzaam van achter de aarde tevoorschijn komt. Omdat je gedurende een dergelijk videofragment om je heen kunt kijken is het een stuk indrukwekkender en meeslepender dan gewoon een 'platte' video.

Screencaps Gear VR

Vooral bij concerten maakt dit indruk. Zo zijn er al opnamen beschikbaar van optredens van Coldplay en Paul McCartney, die met een vr-camera gefilmd zijn. Wat daarbij extra indruk maakt, is dat het geluid ook rekening houdt met de positie van je hoofd. We kunnen ons voorstellen dat dit soort video in de toekomst als livestream aangeboden wordt of achteraf gedownload kan worden. Het is natuurlijk niet hetzelfde als aanwezig zijn bij het concert, maar een stuk indrukwekkender dan het bekijken van een normale registratie.

Screencaps Gear VRScreencaps Gear VRScreencaps Gear VRScreencaps Gear VR

Samsung heeft dit soort 360-gradenvideo's verzameld in de Milk VR-app. Het leuke is dat, in ieder geval tijdens onze reviewperiode, het aanbod van die app vrijwel elke dag wordt bijgewerkt met nieuwe video's. Minder leuk is dat de kwaliteit daarvan behoorlijk wisselt en dat zelfs de mooiste video's niet heel scherp zijn. Dat heeft vermoedelijk te maken met de manier waarop ze opgeslagen worden. In feite zijn het platte video's met vervormd beeld, die later weer opgerekt worden om een rond beeld te vormen. Dat leidt tot kwaliteitsverlies. Daarnaast moet de resolutie van de video verdeeld worden over het hele beeld en niet enkel over het stuk waar je naar kijkt. Je hebt waarschijnlijk video's van 8k of mooier nodig om het echt scherp te krijgen, maar de Note 4 zal niet krachtig genoeg zijn om dat af te spelen.

Een van de leukste dingen om te doen met de Gear VR vonden we het kijken naar normaal videomateriaal. Dit kan in een app die Oculus Cinema heet. Hierbij wordt een virtuele bioscoop getoond, waarin je kunt rondkijken. Het videobestand wordt dan afgespeeld op een gigantisch scherm. Zo lijkt het althans. Je kunt daarbij kiezen uit een thuisbioscoop, een grote bios, een bios op de maan en gewoon een zwarte leegte. Omdat het videobestand dat je bekijkt niet opgerekt of anderzijds gemanipuleerd wordt, is de kwaliteit een stuk beter dan bij de 360-gradenvideo's.

Screencaps Gear VRScreencaps Gear VRScreencaps Gear VR

Lees meer