Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Gear VR Review

Virtuele werkelijkheid voor 'early adopters'

19-01-2015 • 06:00

110

Singlepage-opmaak

Techniek en beeldkwaliteit

Het hart van de Gear VR is dus de Note 4 en dat heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel is dat je compleet vrij bent van kabels. Waar je bij een Oculus Rift altijd vastzit aan een pc, kun je met de Gear VR op een bureaustoel gaan zitten en naar hartenlust rondjes draaien. Echt rondlopen zouden we niet aanraden; dan lig je waarschijnlijk binnen de kortste keren op de grond.

Het nadeel is de beperkte rekenkracht van de Note 4. Voor smartphonebegrippen is het een krachtig apparaat, maar als je bedenkt dat er een stereobeeld op 60fps gerenderd moet worden, dan is de telefoonhardware opeens niet zo krachtig meer. Op de CES konden we onlangs de nieuwste Oculus Rift-versie testen, die gekoppeld was aan een krachtige pc, en de Gear VR haalt bij lange na niet de grafische kwaliteit van die demo's. Dat is waarschijnlijk de reden waarom veel games die tot nu toe zijn uitgebracht voor een sterk gestileerd en cartoonachtig uiterlijk hebben gekozen.

Samsung Gear VR

Van de beeldkwaliteit zijn we niet enorm onder de indruk. Omdat het paneel van de Note 4 een resolutie heeft van 2560x1440 pixels, dachten we aanvankelijk dat het wel goed zou zitten met de scherpte, maar er is toch een duidelijk een raster te zien als je de Gear VR op hebt. Dat is het gevolg van de pixelopbouw van het scherm. Samsung gebruikt namelijk een zogenoemde Diamond-pattern PenTile-subpixelindeling. Hierbij hebben subpixels een diamantvorm en verschillende groottes, en zijn ze anders gerangschikt dan bij reguliere lcd's. Daarnaast zijn er minder subpixels aanwezig dan bij een normale rgb-stripe-indeling. Het raster valt het meest op bij het bekijken van videomateriaal; bij games is het minder storend.

Omdat de Note 4 een oled-scherm heeft, ziet het zwart er gelukkig heel diep uit en kunnen de pixels snel worden ververst. Daarom heb je geen last van ghosting, wat bijvoorbeeld wel optreedt bij vr-brillen die een reguliere lcd gebruiken.

Het is niet alleen het scherm dat nog wat verbetering kan gebruiken, ook de lenzen kunnen beter. Als je de Gear VR draagt, heb je enigszins het gevoel dat je een tunnel inkijkt, omdat je rondom je blikveld nog duidelijk zwart kunt zien. De Oculus Rift heeft daar bijvoorbeeld veel minder last van. Bovendien vervormen de lenzen in de hoeken bijhoorlijk, waardoor het beeld erg onscherp wordt als je vanuit je ooghoeken kijkt. Ook daarvan weten we na onze ervaringen met de Oculus Rift dat het beter kan.

Lees meer