Samsung Galaxy Note 4 (N910F) Zwart Review

Ircghost
5 oktober 2014, laatste update op 17 oktober 2014, 15.939 views Rapporteer

Samsung Galaxy Note 4 (N910F) Zwart

De Samsung Galaxy Note 4 is hoogwaardige telefoon met een grote featureset die gemakkelijk meekomt met de (beperkte) concurrentie. Dit is overduidelijk een telefoon voor mensen met specifieke hoge wensen omtrent smartphone gebruik, die meer dan zeker worden waargemaakt.

Pluspunten

• S Pen + Actiememo
  • Kwalititeit AMOLED Scherm
  • Super Energy Saving Mode
  • Accuduur
  • Geluidskwaliteit
  • Snelheid
  • Strak design

Minpunten

• Stof verzamelende gleuf
  • Kwaliteit front camera
  • Werking vingerafdrukscanner
  • Hoofd/apps scherm kantelt niet

Introductie
Enkele weken geleden bood Tweakers in samenwerking met Samsung de mogelijkheid aan om een nieuwe Samsung Galaxy Note 4 te winnen indien je bereid was om een review te schrijven aan het einde van een testperiode van een kleine twee weken. Al hoewel ik niet de winnaar was in de eerste ronde bleek dat iemand niet in staat was om aanwezig te zijn bij het event, in de tweede trekking was ik de gelukkige winnaar!

Hierbij wil ik meteen kort maar krachtig ingaan op het puntje van onafhankelijkheid, alhoewel ik inderdaad een Note 4 verkrijg in ruil voor mijn uitgebreide review is tijdens de presentatie met geen woord gerept over de inhoud van de review, behalve dat zij benieuwd waren naar onze ervaringen. Het contract dat wij moesten tekenen bij Tweakers stelde alleen dat het een uitgebreide review moest zijn, ik voel dan ook geen druk om een positieve of negatieve review te schrijven.

Dat gezegd hebbende dient nog één belangrijke opmerking gemaakt te worden, aangezien de Note 4 software nog in ontwikkeling is hebben wij als 'testpaneel' niet de beschikking over de volledige commerciële versies. Onze versies bevatten wel het gros aan functies en software maar enkele updates zullen nog uitgerold worden voor de volledige release. Dit kan invloed hebben op de uiteindelijke ervaring, waardoor mijn ervaring kan verschillen van een uiteindelijke commerciële versie. Waar nodig zal ik proberen in te schatten of een eigenschap wordt beïnvloed door deze pre-release versie.

Verder is mijn referentiekader hoofdzakelijk de HTC One X, welke draait op stock Android 4.2.2. daarvoor had ik de Blackberry Bold 9700. Op de foto hieronder ligt de HOX naast de Note 4.

Ik hoop dat jullie veel plezier hebben bij het lezen van mijn review en ik zie graag commentaar en/of suggesties wat betreft verbeteringen. Voor zover mogelijk heb ik commentaar gebruikt uit het topic waar ideeën voorgedragen werden wat betreft tests.

Inhoudsopgave

Stabiliteit & Performance
Bereik
Overige Opmerkingen

Ontwerp

Om meteen met de deur in huis te vallen; de Note 4 is strak en mooi! Het is een design waarbij geen overbodige toeters en bellen uitsteken, alleen het uitsteken van de home knop ben ik niet meer gewend, al vermoed ik dat dit te maken heeft met de dubbele functie als vingerafdrukscanner. Deze steekt namelijk ongeveer 1mm uit boven het geheel. De rand rondom de Note 4 heeft aan de binnenkant een matte laag en de lijnen aan de buitenkant zijn afgerond glanzend aluminium. Dit vind ik één van de mooiste design eigenschappen van de telefoon, voornamelijk als deze op zijn voorkant ligt en er wordt naar gekeken vanuit een schuine hoek komt het design mooi naar voren.

Het scherm van de Note 4 is natuurlijk ontzettend groot en benut dan ook een groot deel van de voorkant al is er zowel aan de boven als onderkant nog redelijk wat ruimte overgelaten. De 'app' en 'return' touch knop zijn niet zichtbaar tenzij gedrukt wordt op één van beide gebieden, waarna beide knoppen vervolgens zichtbaar blijven voor een handmatig in te stellen tijdsduur. Standaard staat die op 1.5 seconden, welke voor mij goed is.

Formaat

Zoals bekend is de Note 4 een groot model, het scherm is namelijk 5.7”. Van alle mogelijke commentaren is één eigenlijk wel het duidelijkst, deze telefoon kun je niet goed gebruiken zonder twee handen te gebruiken. Dat is ergens een beetje jammer, maar aan de andere kant, wat verwacht je anders met een telefoon zoals de Note 4? Typen op dit toetsenbord vind ik niet bijzonder fijn, dat heeft te maken met de manier waarop de toetsenbord logica in elkaar zit. Om andere leestekens te gebruiken dan de ‘.’ moet je die selecteren door even de ‘.’ knop in te houden of bij symbolen te kijken, ik merk dat dit bij mij de flow onderbreekt waar ik bij de HOX lekker snel door kon typen (op een kleiner scherm nog wel). Wel werkt Swype goed en persoonlijk raad ik het aan om die te gebruiken in plaats van het typen.
Verder past de telefoon bijzonder gemakkelijk in een katoenen broek en met een spijkerbroek gaat dit ook goed genoeg. Desalniettemin voel ik wel de verplichting te benadrukken dat dit nou eenmaal een groter type telefoon is en dit moet je wel willen!

Scherm

Het scherm is naast de S Pen een van de primaire verkooppunten voor de Note 4. Het scherm is uitgerust met een Quad High Definition Super AMOLED scherm, deze mooie reeks aan woorden vertaalt zich naar een resolutie van 2560 x1440, wat scherper is dan je kunt waarnemen met het blote oog. Verder houdt een AMOLED scherm hoofdzakelijk in dat in tegenstelling tot ‘standaard’ LCD schermen de kleur zwart een groep pixels is die uitstaat en niet wordt gemaakt door een combinatie aan kleuren. Dit heeft twee voordelen t.o.v. niet AMOLED schermen; rijkere kleuren en langere batterijduur. Daarnaast claimt Samsung met de Super series, dat het één vijfde minder zon weerkaatst dan traditionele AMOLED schermen.

Samsung heeft een scherm gemaakt dat levendige kleuren heeft, voor de meeste gebruikers zal dit wenselijk zijn omdat alles er wat ‘mooier’ uitziet. Gelukkig herkennen zij ook dat niet alle gebruikers hierop zitten te wachten, temeer gezien de kleuren niet volledig waarheidsgetrouw zijn. M.a.w. dit is niet erg prettig voor mensen die werken met foto’s en liever kleurechte foto’s zien. Daarom heeft Samsung vier verschillende standen ingebouwd; aanpasbaar display, AMOLED-bioscoop, AMOLED-foto en Basis. Waarbij in omgekeerde volgorde de kleuren van sober naar voller gaan en de laatste stand voor een aantal applicaties de display wordt geoptimaliseerd. Dit gaat om de volgende applicaties; Galerij, Camera, Internet, Video, Smart Remote en Google Play Books. Zelf gebruik ik de adaptieve stand en het scherm bevalt mij uitstekend, de combinatie van de hoge resolutie & AMOLED technologie werkt in het voordeel van de Note 4.

Note 4 + Houder

Het scherm is bij normaal gebruik (in adaptieve modus) echt genieten, vooral in tegenstelling tot mijn voorgaande telefoons. Er kleeft echter wel een onverwachts nadeel aan dit scherm, namelijk de maximale kijkhoek. Al snel kwam ik erachter dat zodra ik de telefoon meer dan gebruikelijk kantel het scherm lichtelijk groen/blauw verkleurt, dit is het meest zichtbaar op een witte achtergrond.

Gebruiksgemak

Zoals mogelijk al opviel, heb ik niet per se de aandacht gevestigd op keiharde cijfers maar voornamelijk op de daadwerkelijke gebruikservaring. Bij het gebruiken van de telefoon heb ik mij constant proberen af te vragen, hoe belangrijk is een bepaalde optie nou echt in het dagelijkse gebruik en bovenal hoe bevalt het algehele gebruik.

Multi-tasken is één van de belangrijkere eigenschappen van de Note series, niet voor niks heeft de Note 4 ook de optie om applicaties te verkleinen naar vensters, hiervan kunnen enkele naast elkaar actief zijn. Dit werkt naar behoren bij applicaties waar je niet hoeft te typen (muziek speler en calculator bijvoorbeeld), of kan gebruikt worden voor het overnemen van informatie van een andere applicatie. Ook kun je een side panel oproepen door de ‘back’ knop even in te drukken waarna je meteen verkleinde schermen kan oproepen. Tevens kun je een panel even verkleinen waarna die veranderd in een klein rondje welke over de actieve applicaties wordt geplaatst.

Side Paneel 2Multi Window

Een telefoon zoals de Note 4 is uitermate geschikt voor het installeren van vele verschillende applicaties door de CPU kracht en lokale opslag, daarom verbaast het mij ook dat Samsung de keuze heeft gemaakt om niet de functie toe te voegen zodat gezocht kan worden naar geïnstalleerde applicaties. Bij de HOX kon ik door een swype naar onderen een zoekopdracht uitvoeren, maar bij de Note 4 mis ik deze optie. Wel kun je ongebruikte applicaties verbergen en rangschikken, maar uiteindelijk wil ik toch graag kunnen zoeken naar de gewenste applicatie. Wel heeft Samsung één keuze gemaakt die ik daadwerkelijk kwalijk vind, het hoofdscherm / apps scherm kan niet mee kantelen. Ik leg graag mijn telefoon in de houder om dingen te besturen, maar dat is een beetje vervelend als ik mijn hoofd ik een hoek van 90 graden moet houden om van app te wisselen en taken uit te voeren.

Buiten dit commentaar om valt Samsung te prijzen voor hun stap in de richting naar minder bloatware, de telefoon wordt standaard behoorlijk leeg geleverd. Slechts bij enkele applicaties heb ik mijn twijfels gehad, maar het overgrote deel aan applicaties is daadwerkelijk nodig voor volledige functionaliteit. Dit biedt dus meer ruimte aan gebruikers om de telefoon in te richten zoals zij willen. De applicaties die normaal wel geïnstalleerd zouden staan zijn nu te vinden in de Galaxy App Store (welke niet hetzelfde is als de Google Play Store).

Verder beschikt de Note 4 over 2.72GB RAM, waarvan ongeveer een ruime 1GB beschikbaar is voor eigen applicaties. Het gebruik van applicaties is tot nu erg soepel verlopen, ook heb ik het beruchte spel Real Racing 3 geïnstalleerd om een kleine warmte en lag test te lopen. Dit beviel mij bijzonder goed, grafisch gezien was de presentatie erg sterk. De telefoon had wel een kleine warmte toename, maar ruim binnen comfortabele grenzen. Ook was het batterij verbruik niet bijzonder hoog, een kwartier spelen was slechts enkele procenten.
S Pen
De S Pen is natuurlijk één van de paradepaardjes van de Note serie en dat is ook wel vrij terecht naar mijn mening. Mijn eerste ervaring met een pennetje was nog met een 'domme' pen van een oude HTC welke draaide op WM 5 (als ik mij niet vergis). Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat ik al iets sneller onder de indruk ben van de capaciteiten van de S Pen. Aan de andere kant had ik hiervoor nog nooit overwogen om een pen zoals deze te willen hebben, wat mij wat kritischer maakt.

Toen ik voor het eerste realiseerde dat ik met de S Pen zou gaan werken dacht ik onmiddellijk wat een onzin ding, zo'n typische sales gimmick. Echter de bijgeleverde opties zorgen er toch voor dat ik mijn mening heb veranderd. De S Pen werkt door middel van inductie, dit is nodig omdat het ook een actieknop heeft en tot afstand kan worden waargenomen tot het punt waar de energie wordt uitgestraald. Zodra de S Pen uit de houder wordt getrokken verschijnt het actiemenu ‘Air Command’ met vier verschillende opties; Actiememo, Slim Selecteren, Afbeeldingsclip en Schrijven op scherm. Al hoewel de laatste drie leuk kunnen zijn voor hen die voornamelijk graag artistiek bezig zijn, is in mijn ogen de Actiememo handig voor alle gebruikers. Op de actiememo wordt later ingegaan.

AircommandLeve de KoningVoila

De pen schrijft bijzonder lekker op het scherm en voelt als het ware ‘zacht’ aan, ook mist hij praktisch geen aanslagen waardoor je zonder veel moeite tekst op kunt schrijven. De pen is precies genoeg om relatief klein te schrijven waardoor een aanzienlijke hoeveelheid informatie opgeschreven kan worden. Ook is de S Pen drukgevoelig (2048 niveaus) wat inhoudt dat de lijn dikker wordt naarmate je harder drukt. Het is niet zo dat er in 2028 verschillende diktes geschreven kan worden maar je merkt dat het schrijven met de S Pen een fijne beleving is.
Daarnaast heeft de Note 4 andere leuke eigenschappen, zo kun je bijvoorbeeld vegen over het scherm om een screenshot te nemen, is een infrarood sensor aanwezig waarmee gemakkelijk tv’s te besturen zijn en is er veel aanpasbaar in het notificatiecentrum.
Actiememo
Nadat Actiememo geselecteert is verschijnt een blok waarin tekst geschreven kan worden met behulp van de S Pen, hierbij kan gedacht worden aan een situatie waarbij tijdens een telefoongesprek iemand zijn nummer wordt overgenomen. Vervolgens kan alle tekst automatisch geselecteerd worden, waarbij aangegeven kan worden voor soort informatie het is. Op basis daarvan wordt de juiste applicatie geopend en wordt de informatie gebruikt om iemand te bellen of een adres op te zoeken. Ik was behoorlijk onder de indruk van de capaciteiten om mijn handschrift accuraat te lezen en om te zetten in bruikbare tekst. Wel had ik een paar keer dat ik letters net te dicht bij elkaar schreef waardoor woorden soms een beetje onbruikbaar werden, maar dat kan vrij gemakkelijk opgelost worden in de applicatie zelf. Daarnaast kunnen aantekeningen natuurlijk worden opgeslagen via S Note zodat ze later beschikbaar zijn, waarbij de actiememo functionaliteit blijft behouden.
Kortom, deze applicatie is simpel in opzet maar kan behoorlijk productief en krachtig gebruikt worden.
Applicaties & Extra’s
Drie programma’s zijn bijzonder genoeg om een losse review te verdienen, dit betreft de S Memo, S Health en S Voice programma’s. S Memo is in essentie een uitbreiding van de eerder genoemde actiememo en kan naast geschreven tekst ook overweg met getypte tekst en kan ten slotte ook via de camera een aantekeningenbord herkennen waarop tekst staat. De software is tevens in staat de hoek te herkennen t.o.v. van het bord waarna de tekst in het beeld wordt herkent en de overige achtergrond gewist wordt. Jammer genoeg heeft dit vervolgens geen OCR functionaliteit, wel kunnen aantekeningen rondom de gefotografeerde tekst geplaatst worden.

Daarnaast bestaat S Health, welke een al omvattend programma is dat verscheidene aspecten van gezondheid behandelt. Hierbij kunnen ook bepaalde doelen gesteld worden op het gebied van voeding, slapen, gewicht en beweging. Daarnaast heeft Samsung in de Note 4 een extra sensor ingebouwd onder de centrale hoofdcamera welke onder andere de hartslag, stressniveau en zuurstofgraad kan meten. Ook heeft de telefoon een ingebouwde stappenteller welke een verassend laag energieverbruik heeft. Natuurlijk is de software medisch gezien erg gelimiteerd en is het meer als interessante grappige kennis bedoeld. Wel is het jammer dat de software niet meer sporten ondersteund, zo kun je bijvoorbeeld niet handmatig invoeren dat je een bepaalde sport hebt beoefend. Het kan alleen met de vier ondersteunde sporten (rennen, wandelen, fietsen en trektocht). Op dit gebied ligt dan ook zeer zeker ruimte voor verbetering.

S Health

Als laatste speciale applicatie wil ik voor nu nog de S Voice bespreken, deze is ook terug te vinden in andere toestellen in de Samsung lijn waaronder de Galaxy 5. Sommige andere smartphone makers hebben ook hier hun alternatieven op, waaronder ‘Siri’ van Apple en Cortana van Microsoft. Ik heb nog nooit gewerkt met deze alternatieven en kan het dus niet vergelijken. Mijn korte speelsessies met S voice waren redelijk bevredigend. Het programma is uitstekend in staat te begrijpen wat ik zeg, maar de functionaliteit van zulke programma’s blijft natuurlijk nog enigszins beperkt. Al hoewel ik betwijfel dat ik het dagelijks ga gebruiken, is het toch een leuke extra en ontwikkeling.

Vingerafdrukscanner

Al hoewel de vingerafdrukscanner geen nieuw concept is in telefoons en Samsung reeks is het toch een interessante toevoeging. De techniek die toegepast is in de Note 4 lijkt niet te verschillen van de techniek in de S5, ook is de veelgehoorde klacht over beveiligingsgebreken niet aangepakt. Het is namelijk nog steeds mogelijk om eindeloos te proberen je vingerafdruk af te geven. In totaal mag je drie verschillende afdrukken toevoegen, in mijn geval heb ik mijn rechter duim, rechter wijsvinger en de linker wijsvinger gebruikt, zodat ik altijd kan unlocken. Indien je al je vingers hebt verloren of het om andere reden niet lukt om de vingerafdruk te controleren is het nog steeds mogelijk om met een normale code in te loggen. De techniek bevalt mij redelijk, alhoewel het zeker beter kan. Dit komt doordat het mij vaak niet in één keer lukt om te unlocken. Hierbij moet ik wel toegeven dat dit deels aan mij ligt omdat ik vaak een wat luie ‘sweep’ maak. Daar staat echter tegenover dat de hoek vrij precies aankomt, waardoor je er met je hand wel goed voor moet zitten indien je de scan goed wilt laten verlopen. Als ik niet de perfecte hoek gebruik ben ik vaak enkele keren bezig met unlocken, wat toch een aanslag is op de gebruiksvriendelijkheid.

De functionaliteit kan gebruikt worden voor drie verschillende doeleinden, namelijk; Paypal betalingen, website logins en scherm unlocks. Alleen de laatste functionaliteit gebruik ik dagelijks. De overige zijn voor mij niet van toegevoegde waarde of veilig genoeg.

Camera

De hoofdcamera is voorzien van een 16MP camera met een vrij snelle AF en bovenal live HDR. Bij voorgaande telefoons was het nemen van een HDR foto’s eigenlijk een gok, het duurde lang en je wist eigenlijk helemaal niet of het resultaat wel zoals gewenst zal zijn. Daarnaast heeft HDR vaak het effect dat een foto overbelicht lijkt. De live HDR functie van de Note 4 brengt daar verandering in door onmiddellijk op het scherm het beeld te laten zien dat zal worden gemaakt met een HDR foto. Buiten het feit om dat dit een leuke gimmick is heeft het ook een degelijk effect. De interface van de camera heeft een breed scala aan mogelijkheden om de camera in te stellen, daarnaast biedt de telefoon ook de mogelijkheid om foto's te nemen met een stemcommando. Dit laatste is natuurlijk handig bij zowel traditionele selfie's als foto's op een afstand. Wel is het jammer dat de hoofdcamera uitsteekt indien de S Cover niet wordt gebruikt, hierdoor heeft de camera toch grotere kans om te beschadigen.

Camera Opties

Tevens is een frontcamera aanwezig welke speciale extra functies heeft gekregen om de zogenaamde ‘selfies’ nog makkelijker de wereld in te helpen. Zo is het mogelijk om een toegankelijke panorama shot te maken waardoor een grotere groep aanzienlijk gemakkelijker in beeld te krijgen is. Ook heeft Samsung spraakondersteuning toegevoegd waardoor het nemen van een self portrait gemakkelijker wordt. Wel is de frontcamera slechts uitgerust met een 3.7MP camera welke vrij langzaam is, ook is de kwaliteit niet echt om over naar huis te schrijven.

Dat gezegd hebbende ben ik echt alles behalve een fotofanaat, en ben dus niet echt in staat om de kwaliteit van foto’s goed in te schatten. Daarom heb ik besloten een paar foto’s te nemen die jullie kunnen beoordelen. Wel heb ik nog een punt van commentaar dat het vervelend is dat het niet mogelijk is om shutter geluiden uit te zetten, ik neem nogal vaak foto’s van kleine dingen voor later maar het voelt erg raar aan als mensen je steeds aankijken. Zelfs met systeemgeluiden op 0 blijft de camera geluid maken.

Picture 3Picture 2Picture 1

Geluid

De keren dat mijn mobiele telefoons de afgelopen vijf jaar op speakerstand stonden voor een video of spel is waarschijnlijk op één hand te tellen, voor deze testperiode heb ik echter een uitzondering gemaakt. Het geluid klinkt verbazingwekkend zuiver en kan aanzienlijk hard, wel wordt het geluid soms tegengehouden doordat je vrij gemakkelijk met je vinger de speaker blokkeert die op de achterkant gemonteerd is. Ook telefoneren is met de Note 4 goed te doen en ik ontvang (afhankelijk van de beller) een goed helder geluid, ook de andere kant op, werkt het erg goed. Dat heeft mede te maken met de noice cancelling die goed werkt, zelfs fietsend in de wind zorgt niet voor merkbare problemen t.a.v. verstaanbaarheid.

De extra music player van Samsung is in mijn ogen een mooi staaltje techniek, de interface is schoon en overzichtelijk. Daarnaast biedt het een gebruiksvriendelijke equalizer met bijbehorende effecten aan. Het geluid over de bijgeleverde dopjes en mijn eigen (Sennheiser CX-300 II) was simpelweg erg goed.

Music PlayerEqualizer

Accu

De accu van de Note 4 heeft een maximale lading van 3220mAh, welke ook absoluut nodig is bij een bakbeest van een telefoon. Een van de grotere voordelen die ik meteen bemerkte was de mogelijk tot het omwisselen van de batterij, hier ben ik een enorme fan van. Al hoewel ik ook in het bezit ben van een powerbank (bedankt werkgever!), is de mogelijkheid om als normale user de batterij te vervangen wanneer deze leeg of aan het einde van zijn Latijn is toch een fijne gedachte.

Na een week had ik de meeste applicaties en services lopen die ik bij mijn vorige telefoons ook had draaien en was het tijd om de gebruikstijd te meten. Bij normaal gebruik kon ik de telefoon op een bijna volle lading voor bijna twee dagen gebruiken. In expliciete termen; 95% charge resulteerde in 1d en 21 uur. Niet charge zorgde voor zo’n lange accuduur, maar 1.5 dag wordt met gemak gehaald. Ook is de adapter en SOC uitgerust om de accu op te laden met het zogenaamde 'fast-charging'. Dit houdt in dat de telefoon versneld wordt opgeladen, waarbij een tijdswinst wordt geclaimd van 50% voor een half-charge en ongeveer 40% voor een volledige charge. Mijn eigen ervaring met Fast Charging bevestigen de cijfers die door Samsung worden geclaimt. Hieronder een klein voorbeeld van een batterijduur over twee dagen, let op dat ik nog steeds ruim 15% over had.

Batterij

Daarnaast heeft de Note 4 een geweldige functie naast de ‘normale powersaving modus’, namelijk Super Energy Saving Mode, dit verraad natuurlijk al grotendeels wat het is. In tegenstelling tot sommige slogans en termen is dit geen overdreven term. De telefoon wordt na het aanzetten van deze functie drastisch omgezet, waarbij de telefoon bijvoorbeeld geen push berichten meer ontvangt, ook gaat sommige extra functionaliteit tijdelijk uit. Daarnaast wordt het beeld omgezet in grijstinten, wat door het AMOLED scherm ook daadwerkelijk effect heeft, er hoeven namelijk minder pixels (fel) aan te staan. Bij vol vermogen kreeg ik te zien dat mijn batterij bij benadering ruim 15 dagen mee kon gaan. Nu zal hier ongetwijfeld wat op af te dingen zijn en de testperiode is te kort om zulke kostbare tijd te gebruiken, maar dat het een rigoureuze energie besparing is moge duidelijk zijn. Het nut van deze instelling komt natuurlijk naar voren indien men bijvoorbeeld nog 10% batterij vermogen overheeft en de telefoon door de gehele dag nog nodig is met daadwerkelijk gebruik.

Bouwkwaliteit

Als één onderwerp veel besproken is bij de Note 4 dan is het wel de bouwkwaliteit, zoals de iPhone 6 berucht is geworden om de 'Bendgate' heeft de Note 4 zijn 'Gapgate'. Foto's verschenen al spoedig met daarop creditcards en of papiertjes die gestoken waren tussen de aluminium rand en de voorkant. Het meest centrale punt van kritiek is de toegenomen kwetsbaarheid voor vuil en bovenal vocht.

Natuurlijk was het beoordelen van de problematiek rondom de rand één van de dingen waar ik naar gekeken heb, wat mij als eerst opviel is dat vanaf een afstand de opening niet te zien is, vanaf een gebruiksafstand lijkt de voorkant mooi over te gaan in de rand eromheen. Bij een nadere inspectie op slechts enkele centimeters afstand wordt wel duidelijk dat een geul zichtbaar is welke verschilt in breedte. Aan de bovenkant is de geul prominent genoeg om onmiddellijk opgemerkt te worden, aan de zijkanten is het nauwelijks zichtbaar en ten slotte heeft de onderkant een 'gemiddelde' geul.

Goed, de geul kan gezien worden indien iemand om een of andere reden besluit diens gezicht tegen het scherm aan te houden, de meeste mensen zullen echter na het uitpakken dit ongetwijfeld niet of nauwelijks meer doen. De vraag verplaatst zich dus naar het effect van deze geul. In mijn ervaring had ik binnen een dag met een (schone) katoenen broek dat zich kleine deeltjes bevonden in de geul, in het bijzonder de onderste hoek. Dit komt omdat kleine stof en vuildelen zich aan de onderkant van de broekzak verzamelen en ik mijn telefoon in een 'opwaartse' positie in mijn broek laat glijden. Al hoewel ik het niet enorm storen vind zie ik het stof wel elke keer dat ik de telefoon in mijn handen neem en dat is toch wel wat jammer. De grote vraag die nu nog open staat betreft de mogelijke kwetsbaarheid voor vocht. Aangezien de garantie vervalt bij vochtschade heb ik hier geen testen mee uitgevoerd en ben dan ook erg benieuwd naar de mate waarin vocht zich naar binnen kan werken indien het in de gleuf valt.

Er zijn natuurlijk ook andere aspecten te melden aangaande de bouwkwaliteit. Het materiaal van de achterkant voelt fijn aan en geeft een degelijke grip, wat bij een telefoon van dit formaat erg wenselijk is. Het materiaal zorgt er tevens voor dat de achterkant niet vol zit met lelijke vingerafdrukken. Ook kan de achterkant gemakkelijk afgenomen worden door middel van een kliksysteem, wat nog beter gaat door een gleuf waarin een nagel of ander object in geplaatst kan worden. Die gleuf bevindt zich vrij onzichtbaar aan de rechterkant op dezelfde hoogte van de cameralens. Het gemak waarmee de achterste klep kan worden afgenomen heeft echter wel een nadeel, de klep sluit niet evenredig naadloos, wat vooral bij de onderste ronding zichtbaar is. Hier valt niets tussen te stoppen, maar het is wel enigszins zichtbaar. Verder is het metaal rondom de Note 4 van een degelijke kwaliteit, welke zowel goede looks heeft alsmede sterk aanvoelt. De afgeronde ronding van de randen zorgt voor een meer comfortabele gebruikservaring. Het glas is van het type Gorilla 3, welke alom bekend is om zijn hoge kwaliteit. Hier zal ik verder niet op in gaan omdat online genoeg professionele reviews te vinden zijn over dit type glas.

Verder ingaand op de achterklep, heeft de afneembaarheid hoofdzakelijk een tweevoudig voordeel; ten eerste kan de batterij worden vervangen indien nodig en ten tweede kan de smart cover (S Cover) worden aangebracht. Deze cover werkt magnetisch waardoor de Note 4 automatisch zijn scherm aanpast zodat deze alleen wordt weergegeven binnen het zichtbare gedeelte, dit zichtbare gedeelte wordt tevens een adaptief scherm waardoor andere opties mogelijk zijn. Ten tijde van de testperiode heb ik de Smart Cover niet kunnen testen, wel heb ik de S Cover kortstondig getest bij het hoofdkwartier van Samsung in Delft.
De Smartcover is overigens gratis te verkrijgen indien je de aankoop van de Note 4 registreert bij Samsung voor 17 oktober 2014, wel zijn er bepaalde limiterende factoren en voorwaarden. Dit alles kun je hier bekijken.
Ten slotte blijven nog de vier aanwezige knoppen over (2x volume, 1x power en 1x home/vingerscanner) welke solide aanvoelen en goed reageren. Zoals eerder genoemd steekt de home button enigszins uit en moet er gedrukt worden indien je wilt terugkeren naar het home screen. Persoonlijk ben ik daar geen fan van, maar dit is absoluut geen dealbreker.
Concluderend kan gesteld worden dat de Note 4 solide en degelijk aanvoelt en daarnaast verassend lekker in de hand ligt.

Stabiliteit & Performance

Ten tijde van het testen ben ik geen enkele crash tegengekomen en had ik geen last van hangende applicaties om welke reden dan ook. Zowel lichte als zware applicaties werden vlekkeloos gestart. Ook tijdens het installeren van zwaardere applicaties bleef de telefoon niet hangen, dit in tegenstelling tot de HOX. Verder kan over de stabiliteit dus jammer genoeg niet veel meer gezegd worden. Wel heb ik een paar tests gelopen in het populaire Antutu benchmark programma om hiervoor te compenseren. In onderstaande test kun je zien dat de Note 4 een stuk hoger scoort dan zijn voorganger en ook nog flink boven de sterke M8 uitsteekt.

Compare Antutu 1 Antutu Results

Bereik

Het testen van het bereik is lastig objectief vast te stellen omdat ik een gebied forenseer dat notoir slecht is bij Vodafone (regio Den Haag/Leiden), wel viel mij op dat ik vrij vaak geen vol bereik heb. Wel staat hier tegenover dat de Note 4 zich goed bewust lijkt te zijn van de kwaliteit van het signaal, in tegenstelling tot mijn HOX. Bij de HOX mocht ik namelijk soms wel 15 tot 20 seconden wachten voordat de telefoon doorgaf dat het geen signaal meer had, dit ervaarde ik bij de Note 4 totaal niet zo.

Wel had ik verbindingsproblemen via de data netwerken. Hierbij wil ik wel meteen stellen dat dit mogelijk wordt beïnvloed door problemen met de pre-release software. Vaak als ik in bepaalde applicaties om een synchronisatie vroeg of in de app-store iets wilde downloaden bleef de laad cirkel eindeloos draaien, indien ik dan op de ‘terugknop’ klikte en het opnieuw aanvroeg kwam de informatie onmiddellijk in beeld. Ook kreeg ik in de app-store om de zoveel tijd (ongetwijfeld een check loop) de melding dat er verbindingsproblemen zijn, dit gebeurt zowel met verbinding via de Wi-Fi alsmede via 3G.

Overige Opmerkingen

Naast de telefoon wordt ook een houder geleverd, welke te zien is in het begin van de review, waarop de telefoon geplaatst kan worden in zowel een horizontale als verticale positie. Al hoewel ik dit geen bijzondere accessoires vindt, vond ik het wel vervelend dat het geen extra horizontaal lipje heeft. Als een gevolg van dit gebrek valt de telefoon snel uit de houder in een verticale stand wanneer het scherm wordt aangeraakt. Verder is het wel fijn om de telefoon zo te plaatsen op het bureau voor gemakkelijk lees en/of kijk plezier. Naast deze standaard accessoires kan ook gekozen worden voor extra's zoals de Galaxy Gear S (watch), Gear VR en Gear Circle.

Het gebruik van de telefoon in het Nederlands is niet aan te raden op het moment, er worden rare woorden en zinsconstructies gebruikt (“niet verliezen uw instellingen”) en tevens worden woorden raar afgekapt. Hopelijk wordt dit voor Nederlandse gebruikers nog aangepast voor de release. Verder is op dit moment het notificatiescherm iets te ruim ingericht. Op dit moment kan de helderheidslider wel worden verborgen, maar de S Finder en Quick Connect zitten vast in het notificatiescherm. Indien ze naast de overbodige applicatielinks ook wat onnodige lege plekken enigszins inkrimpen kunnen hier gemakkelijk 2 tot 3 notificaties bij komen, wat toch een redelijke verbetering is.

Notificatiecentrum

Tijdens het testen van de Note 4 heb ik proberen te kijken naar de gestelde eigenschappen en extra’s in het licht van de ‘normale gebruiker’. Daarbij kwam al snel naar voren dat bijvoorbeeld de hoge resolutie, het grote scherm, de S Pen en vingerafdrukscanner niet per se nodig, maar wel verdomd handig en mooi zijn. Vooral het gebruik van de S Pen beviel mij bovengemiddeld goed tijdens werk gerelateerde zaken. Echter bovengenoemde zaken verbleken in het licht van de beste eigenschap; de accuduur! Eindelijk kan ik weer ongestoord gebruik maken van mijn telefoon en gemakkelijk 1.5 tot 2 dagen halen. Daarnaast is het scherm goed instaat om een leesbaar scherm te behouden in het felle zonlicht en is de geluidskwaliteit beter dan gemiddeld.

Zoals eerder naar voren kwam is de telefoon vrij groot maar wordt de handbaarheid niet minder in vergelijking tot de veel kleinere HOX. Ik moet mijn handen in nagenoeg dezelfde positie houden en ondervind ik dus geen verslechtering in mijn gebruikservaring. Ook past de telefoon nog gemakkelijk in een broek.

De Note 4 is overduidelijk een premium telefoon met een premium prijskaartje. De telefoon heeft veel goede eigenschappen, maar ook een paar problemen. Zo is het jammer dat de kijkhoek gelimiteerd is en de vingerafdrukscanner niet perfect werkt. Daar staat tegenover dat je een functie rijke telefoon krijgt met een levendig en scherp scherm, een lange accuduur en een voltreffelijke totale gebruikservaring.

Concluderend is deze telefoon zijn prijskaartje waard en krijg je een telefoon waar je moeilijk spijt van kan krijgen. Op het laatst zat ik te twijfelen tussen de finale score goed en uitstekend voor de Note 4, aangezien het totaal aan hoofd eigenschappen beide 5 punten kreeg. Echter indien ik de overige punten meeneem is de Note 4 zeker een uitstekend flagship van Samsung.

p.s. Ik zal de review aanpassen nadat ik de volledige commerciële versie van de Note 4 heb om te kijken of bepaalde problemen gerelateerd zijn aan de pre-release software/firmware.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Note 4 (N910F) Zwart?

Beetje onhandig gedaan met het plaatsen van foto's van het toestel op een zwarte tafel. Je ziet um bijna niet...

Ook vind ik bij de negatieve punten, het puntje, over het kantelen van het hoofdscherm wel een beetje Apple gehalte uitstralen. De rest kan ik begrijpen.

Voor de rest een redelijk goeie review.
Hey, bedankt voor je reactie! Die foto's wil ik nog even wisselen inderdaad. Ga kijken of ik dat vanavond nog kan doen. Wat betret het kantelen.. wat bedoel je met "Apple gehalte"? Ik heb nog nooit een Iphone gehad en ook niet van plan ooit te hebben. Het lijkt mij vooral gewoon erg fijn als ik mijn telefoon kantel ik die ook gewoon volledig zo kan besturen, waarom zou je dat niet willen? :)
Zolang ik samsung heb heb ik nog nooit de telefoon in landscape kunnen gebruiken bij het app menu of het homescreen. Jammer dat je de note 4 met de One X vergelijkt. dit is namelijk niet echt een goed vergelijk. de One X is in mijn ogen namelijk een klote toestel met een bagger accu en zeer slecht geoptimaliseerde software. Alles is een verademing als je een One X gewend bent.

Ik heb zelf 9 maanden de One X gehad. Ik was hem eerlijk gezegd na een maand al beu. Daarna de note 2 gekregen die een stuk slechter is dan de 4. maar na 2 jaar bevalt de note 2 me nog steeds.

Ik snap wel dat je geen andere vergelijkingsmateriaal hebt natuurlijk maar de One X is echt een slecht toestel vergeleken met de note serie.

Verder heb ik zelf ook weinig verstand van foto's. Maar moet wel zeggen als ik de fotos op volledig formaat bekijk, ik ze erg slechte kwaliteit vind. Dit viel mij bij de note 3 ook al op laatst bij een vriend van me. Mijn note 2 maakt uiteraard nog slechtere fotos. maar had verwacht met een 16 MP en OIS dat de fotos veel beter zouden zijn. Nu zijn ze alleen groter... maar scherper totaal niet. Wel grappig... de foto van de sterrenwacht. Ik kom zelf ui het zuiden van het land maar ben daar vrij recent nog geweest :)

[Reactie gewijzigd door sygys op 24 juli 2024 02:37]

ik zou zeggen, installeer eens een andere launcher zoals bv. Nova. want ik heb op mijn Note 1 of Tab2 totaal geen problemen met het homescreen of app-menu in landscape te gebruiken
Thanks! Had die inderdaad gezien en ga ook ongetwijfeld die of een soortgelijke gebruiken. Maar voor de review vond ik niet dat ik het kon maken om zo'n essentieel deel van de ervaring te veranderen.
Ik zou inderdaad ook erg graag een andere telefoon hebben gehad om mee te testen, maar niet iedereen zit in die positie. Gelukkig heb ik wel het gros van de dingen proberen te schrijven in deels het licht van de HOX maar ook een ander deel in het licht van tegenwoordige ontwikkelingen etc.

In vergelijking tot puur de HOX is het natuurlijk een onzin vergelijking, alsof je een panda met een jaguar vergelijkt :P.
Scherm een keertje calibreren? ;)
Er zijn foto's in overvloed te vinden, ik vindt de details van de rand er juist goed uit komen zo.

Persoonlijk gebruik ik mijn telefoon in de auto graag horizontaal. En dus viindt ik het ook een nadeel dat dit geen optie is bij het homescreen. Een kleine tekortkoming. Ongeacht of Apple dat nu wel of niet heeft.
Dat was ook de reden dat ik die andere 2 in het zwart deed, ik had die ook zonder zwart gedaan en toen kwam dat er zeker niet zo goed uit!
Je irritatie bij het fotograferen zou je eens kunnen proberen door de telefoon op 'trilstand' te zetten in de settings bar, dan heb je ook geen shutter geluid als het goed is. (doet het op de note3 wel zo iig). Maar dat ben ik gewend, media geluid kan altijd los van de trilstand aan worden gepast.

Lijkt me normaal gesproken niet meer dan een privacy feature, als is dat ook altijd te omzeilen blijkbaar :P
Net meteen even getest en had jammer genoeg geen effect! Voor zover ik weet hebben de meeste 3d party camera's het geluid niet / kun je het daar wel uitschakelen. Uiteindelijk zal ik dat denk ik niet doen, maar tjah; ik wil niet dat die keuze voor mij wordt gemaakt :P.
In korea en japan is het verplicht om shuttergeluid te hebben op de camera, hier in Europa niet en vaak wordt dat weggelaten in Europese roms, dus mogelijk verdwijnt het bij uiteindelijke software of zoals bij de note 3 of je kan gebruik maken van camera apps zonder geluid.
Ja klopt, in Canada is het bijvoorbeeld ook verplicht. Daarom hebben blackberries ook een shutter sound. Daarom zei ik ook inderdaad, er zijn 3d party apps die je ook kunt gebruiken als alternatief.
Dit was toch een test model van Samsung? ik denk ook wel dat het straks met een update standaard mogelijk komt zoals D0gtag aangeeft. (note3 is het ook geen instelling, maar zet 'm op trillen of stil en geluid in weg) :P

Nadeel van die third party apps zijn dat je van die handige features mist, zelf maar ik vaak een aantal foto's achter elkaar in burst mode en kijk ik daarna wel weer verder, zit altijd wel iets goeds tussen. Bijv dat heb je niet (goed) in andere apps.
Het is helaas zo dat sinds de Galaxy S5 het shutter geluid niet meer uit te zetten is. Op de Note 3 was deze namelijk niet hoorbaar in de trilstand en stilstand. Las ergens dat het met Nederlandse of Europese wetgeving te maken had... toch jammer! :X
Ook op de S5 kun je shutter geluid uitzetten dmv geluid uitzetten.
Dat is mij op geen enkele manier gelukt toen ik hem had. Zelfs niet op de stilstand. Dan heb je zeker een Nederlandse variant?
Gewoon T-mobile dus zal wel Nederlands zijn. Bij mijn S4 kon het ook.
Nette review. Jammer vind ik dat je niet een foto hebt van alle accessoires die je erbij hebt gekregen zoals te zien is in de meeste reviews.

Wilde het van het shutter geluid ook zeggen dat het verplicht is in bepaalde landen maar ze waren mij dus al voor :P

Voor de rest echt een Top review.

Oja de 1e foto (Kleiner 1) werkt niet goed en foto 5 (side panel) werkt niet goed. Deze is te zien als je erop klik maar in de review is deze niet tezien 8)7
Bedankt voor je commentaar! Ik zal nog even naar die foto's kijken :).

De reden dat ik niet alle accessoires hebt gefotografeerd is omdat ik ten eerste niet wist wat wij erbij zouden krijgen, en ik ze niet zo bijzonder vond dat het nodig was :P. Oordopjes zijn opladers zijn niet zo bijzonder dacht ik haha.

Erg vreemd dat die plaatjes niet meer werken.. gisteren werkten ze nog perfect :S. Heb ze opnieuw geupload en gelinked.. lijken nu wel te werken! Gebruik jij toevallig IE?

[Reactie gewijzigd door Ircghost op 24 juli 2024 02:37]

Vond het leuk om te zien welke accessoires jij erbij kreeg maar is jou keuze he :)

En nee gebruik normaal gesproken altijd Google Chrome maar heb het extra even ook in IE geprobeerd maar daar werkte ze ook niet.
Overigens werken ze nu wel. :9
Ha Ircghost,

Ik wil je graag wat vragen over de S Note applicatie (of begrijp ik uit je review dat die applicatie in de Nederlandse versie S Memo heet?). De S Note applicatie van de Galaxy Note 3 bevatte namelijk een stomme bug. Zelf heb ik overigens geen Note 3, maar de S Note van de Note 3 kwam later ook beschikbaar voor de Note II, en daar gebruik ik hem op. De bug betreft het volgende:

Wanneer je in S Note naar de gum-instellingen gaat door een tweede keer op het gummetje te tikken, moet er de mogelijkheid zijn om "wissen per regel" aan te zetten, waardoor de gum in een keer een hele lijn weghaalt wanneer je die aanraakt met de gum. De bug zorgt ervoor dat die optie altijd in gebruik is, ook wanneer je hem uitzet. Ik kom dus niet van het wissen per regel af. De S Note van de Galaxy Note II had die bug nog niet.

Wat ik me dus afvraag is of die bug ook nog in de S Note van de Note 4 zit? Zou je dat voor me willen checken?

Iets minder belangrijk, maar daarnaast vroeg ik me af hoeveel verschillende omslagen je op de Note 4 kunt kiezen voor je notities? Op de Note 3 waren er maar een teleurstellende 9 omslagen, terwijl dat er op de Note II nog een stuk of 20 waren.

Alvast hartstikke bedankt!
Hoi!

Ik heb even voor je gekeken en de optie om te verwijderen per regel bestaat niet meer, althans niet in het keuze menu en niet door te dubbel tappen. Het wordt verwijderd per aaneengesloten lijn als je op iets klikt of verwijderd alles als je er overheen zoeft zegmaar. daarnaast kan je kiezen voor clear alles onder het gummetje.

Wat betreft de covers, dit zijn er jammer genoeg maar 10..

Mocht je nog vragen hebben dan beantwoord ik ze graag voor je!
Hartstikke bedankt voor je antwoord!
Lekker uitgebreid, foto's van toestel op zwarte ondergrond idd niet zo handig zoals eerder gezegd.
Veel interessante dingen, die je in meeste reviews niet tegen komt.
Jammer dat je niet een wat nieuwer telefoontje had voor de vergelijking, maar goed meeste mensen upgraden de telefoon van bijv de Galaxy S4 of HTC One X(of gewoon One) dus dat is best logisch.
Het meeste wat je in een review kan zien zit er wel in. Het formaat schrikt me wel af haha.
Thanks voor het commentaar! Tjah, ik heb nou eenmaal geen nieuwe telefoon om het mee te vergelijken :P
Leuke review het eerste wat me opvalt is dit punt:
De S Pen wordt in de telefoon opgeladen door middel van draadloos opladen, dit is nodig omdat het ook een actieknop heeft en op afstand kan worden waargenomen door de telefoon.
Dit is niet correct dit is een wacom en die werkt met inductie, lees hier over de werking van de s-pen. Er zit wel electronica in maar niet een accu.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 24 juli 2024 02:37]

Thanks, ik zat al te twijfelen! Ik dacht mij dit te herinneren van de presentatie bij Samsung maar dat heb ik dan verkeerd begrepen. Ik ga het even aanpassen.
Thanks! Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het wel!
Prima review. Ik vind die zwarte foto's juist prettig, want de rand komt duidelijk naar voren. Het internet staat al vol met standaard foto's. Daarnaast vind ik jouw minpunten niet storend. Lekker zo laten! Het is immers jouw ervaring.

Overigens is het in samenwerking met Samsung en is het geen combinatie.

Krijgen wij die houder er nu trouwens ook bij? Zag m niet in de unboxing video's.
Weet ik eerlijk gezegd niet, ik kreeg gewoon een tasje mee met prullaria. Waaronder ook een klein stuurachtig klokje :P.
mooi gedaan, was prettig lezen :)