Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Virtual Reality voor een prikkie - Vijf brillen tussen 20 en 69 euro getest

10-07-2015 • 06:00

46 Linkedin

Goedkope vr-brillen waarbij je smartphone fungeert als centraal brein en beeldscherm, en de bril zelf slechts een omhulsel is. Deze bieden natuurlijk niet de kwaliteit die je van een echte VR-bril mag verwachten, maar zijn een leuke optie voor een eerste kennismaking. In deze review bekijken we een paar van deze betaalbare VR-omhulsels, die tussen de 20 en 69 euro kosten. Zijn ze het geld waard? Of kun je beter de knip trekken voor 'the real deal'?

Deze video hoort bij een geschreven review.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (46)

Wijzig sortering
Heb er net zo een gekocht voor nog geen 17 euro:)
https://cardboards.nl
beter haal je een archos.. 10x betere kwaliteit voor hetzelfde geld
Ik vind dit een betere deal voor 17,30
http://www.dx.com/p/color...black-336607#.Valq2fmqqko

Ik heb 'm zelf ook en hij bevalt goed.
Misleidende titel. VR waarvoor je een telefoon in een duikbril of kartonnetje moet stoppen zou eigenlijk geen VR mogen heten.
Waarom niet? Het doet hetzelfde als de brillen die straks op de markt komen en dan wel VR genoemd mogen worden... Vreemde beredenering.
Zoals Ultimo ook al zegt: het gaat om het proberen met VR.
De telefoon hebben de meeste mensen toch al wel. zeker als we er van uit gaan dat de meeste mensen geinteresseerd in deze VR-brillen gadget/tech-liefhebbers zullen zijn zal de high-end telefoon geen probleem zijn.
Het is leuk om te proberen voor een laag budget. Want uiteraard zal een dedicated device voor VR beter zijn, maar daar leg je dan ook direct een paar horderd euro voor neer en is dus veel minder bereikbaar voor de meeste mensen. Zeker om gewoon eens een paar te proberen is dit leuk speelgoed.
OT: Mooie review. :)
Ik zeg niet dat het niet geinig is om te proberen. Ik ben het zelfs helemaal eens met de conclusie van dit artikel. En ik vind het gaaf dat Google dit bedacht heeft, de telefoon hebben velen immers toch al. Ik was alleen even misleid omdat ik heel even dacht dat het ging over de echte VR brillen zoals de Oculus of Vive.
Een vriend van me die laatst met een cardboard aan kwam kakken zei: "Dit is een dikke middelvinger van Goole naar Oculus". Na een blik in het kartonnetje heb heb ik vervolgens zo hard moeten lachen dat ik zelfs een beetje in m'n broek plaste. Ik had namelijk een paar dagen daarvoor de DK2 Oculus opgehad. Echt appels en peren. Smartphones worden steeds krachtiger maar een High end PC die momenteel benodigd is voor het aansturen van VR brillen zoals de oculus rift rent rondjes om welke high end smart phone dan ook. En dan op 1 been met 2 vingers in de neus. Zoals BaT ook al zegt: geen echte VR ervaring.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 11 juli 2015 16:45]

Ik ben het helemaal met je eens. Dit soort 'VR' is puur in het leven geroepen voor marketing doeleinden / om snel wat geld in het laadje te brengen. VR is nu lekker hip, maar het prijskaartje dat bij een echte VR ervaring komt kijken natuurlijk niet (het feit dat er nog geen echte consumenten versie uit is helpt dit natuurlijk ook nog eens makkelijk in de hand).

Wanneer mensen straks echt VR hebben ervaren (met bijbehorende presence) zullen dit soort goedkope gimmicks hopenlijk snel uitsterven. Mobile VR is momenteel alleen interessant op een GearVR, maar ook daar loop je al snel tegen beperkingen aan. Nee, doe mij naar de komende paar jaar wired VR aan een goede PC. Mobile VR wordt vanzelf wel een keer echt interessant, maar laat ze eerst VR in general maar eens helemaal goed op de kaart zetten.

[Reactie gewijzigd door BaT op 11 juli 2015 16:49]

Ik heb er geen ervaring mee, maar wat doet VR nog meer behalve de kijkrichting van het beeld meebewegen met het hoofd? Ik krijg het gevoel dat het allemaal nogal overrated is. 3d graphics hebben we al 20 jaar. Volgens mij kan je daar alleen nog kleinigheidjes aan toevoegen.
VR bestaat ook al jaren - het is dat het nu pas betaalbaar wordt voor de massa. Dus zeggen dat 3D graphics al 20 jaar bestaan en zeggen dat je daar alleen maar kleinigheidjes aan kan toevoegen klopt idd met je strekking dat je er geen ervaring mee hebt.

De strekking dat VR overrated is: ja, als je een cardboard app op je telefoon probeert en vervolgens denkt "is dit nou VR?". Vandaar dat ik daar in mijn post zo op in ga. Het is jammer om te zien dat de mensen die me vervolgens modereren er blijkbaar ook geen (excuseer me) bal verstand van hebben.

Het bedrijf waar ik werk is sinds de kickstarter van de Rift weer helemaal met VR bezig. We hebben tegenwoordig ook een aardig netwerk van VR professionals van over de hele wereld: en iedereen is het er over eens - VR in de vorm van een cardboard (of dat nou van karton is of plastic: idee/effect blijft hetzelfde) is gewoon waardeloos. Punt. De enige mensen waarmee ik op werk in contact kom die lyrisch zijn over dat soort goedekope VR oplossingen zijn communicatie bureau's en idd die hebben er de ballen verstand van en denken alleen maar aan hippe marketing fratsen.

Zoals Palmer Luckey (founder OculusVR) al zei: "The only thing that can kill off VR, is bad VR". En het mag duidelijk zijn dat mobile VR in de vorm van cardboards duidelijk in de catagorie 'bad VR' thuis hoort.

De reactie van de reviewer over de VR achtbaan: 'ik voel het een beetje in m'n maag" is niet omdat het een achtbaan is, maar omdat ie motion sickness ervaart en denkt dat dat het gevoel is dat bij een achtbaan hoort - elke VR ervaring met veel onrustig beweging zal dat gevoel creeeren: een achtbaan maskeert dat nu alleen eenmaal beter.

Tot slot: of VR meer is dan alleen het beeld laten meebewegen? Dat ga ik je niet eens proberen uit te leggen: seeing is believing en in jou geval zou ik daar ook lekker mee wachten tot Rift CV1 of de Vive uit is met een degelijke demo/game welke ook gebruik maakt van speciale VR input. Geloof me: je zal een heel ander standpunt gaan innemen mbt VR.

[Reactie gewijzigd door BaT op 12 juli 2015 09:46]

Het is juist tegenovergesteld. De massa koopt een goedkoop brilletje, maakt kennis met VR en is onder de indruk.

De massa koopt geen kapitale VR bril als men niet weet wat het is.
Het geeft je de illusie dat je ergens midden in zit. Het werkt op je zintuigen waardoor de beleving veel realistischer is. Ooit dat filmpje gezien waarin mensen met een Oculus Rift op staan, en tijdens de demonstratie compleet hun evenwicht verliezen door de demo? Dat geeft aan dat het hier niet om kleinigheidjes gaat. Ik denk dat het icm een goede koptelefoon niet onder doet voor een thuisbioscoop. Maar dat laatste is gewoon puur mijn eigen mening.
Ik heb zelf google cardboard met mijn one plus one gebruikt. Werkte prima en was erg geinig, maar kreeg na een tijdje toch best last van mijn ogen. Wat later werd ik er zelfs misselijk van. Ik vraag me af of dit persoonlijk is of dat dit bij bijvoorbeeld de oculus niet is. Ik meen te herinneren dat de heren van de oculus hieraan hebben gewerkt.
Het is sowieso persoonlijk (de ene persoon is er gevoeliger aan dan de andere) maar een niet geoptimaliseerde applicatie in combinatie met slechte hardware zal iedereen ziek maken. Oculus heeft zich in die paar jaar er vooral op gericht om dit 'effect' weg te werken en voor zover ik het verhaal volg zijn ze daar zo goed als volledig in geslaagd. De komende jaren zal dit enkel verder afnemen doordat de hardware beter wordt (snellere responstijden, hogere resoluties) dus binnen enkele jaren hebben we volgens mij een zo goed als 'perfecte' VR ervaring. Games met veel en snelle bewegingen zoals bv. Call of Duty zullen het moeilijkste zijn voor VR, ik vraag me zelfs af of ze die ooit aangenaam krijgen aangezien je zelf nooit zo snel kan bewegen. Bij mijn weten zijn er ook weinig tot geen FPS games in de maak voor VR net om die reden. Ik droom echter nog steeds van een MilSim in VR en dat lijkt me op zich nog haalbaar omdat de bewegingen daar toch een pak trager zijn.

Ik denk dat we in het begin vooral zittende games gaan zien zoals racegames of flight sims, daarvoor is VR dan ook perfect imo. Nu Oculus hun Touch controllers heeft voorgesteld en Vive ook dergelijk systeem heeft zullen er ook wel heel wat games op de markt komen waarin je echt moet bewegen, maar gezien de beperkte ruimte waarin dit kan zal er serieus moeten uitgezocht worden wat wel en niet kan.

Ik kijk alvast uit naar 2016 en de jaren daarop. Ik denk dat gamen (maar ook films kijken) er over 5 jaar heel anders gaan uitzien. Heb zelf zo een cardboard gekocht voor een paar Euro maar m'n gsm is wat aan de oude kant en heeft o.a. geen gyroscoop en een resolutie van slechts 800x480 dus dat is niet geweldig. Geeft niet echt een idee van VR maar wel leuk om het eens te zien en het kost amper iets.
Nu klinkt 'een prikkie' wel erg voordelig, maar dan komt er dus nog eens een smartphone van een paar honderd euro bij. dan is nog maar de vraag of een VR-bril met ingebouwd display niet goedkoper is...
Het idee is dat je die smartphone al hebt, niet zo'n gekke aanname vandaag de dag? Zeker niet gezien deze doelgroep. Nu zullen er vast een flink aantal mensen zijn die een wat oudere smartphone met lagere resolutie hebben. maar een oudere kan het nog steeds. Word pixels tellen - maar het kan wel. Waarschijnlijk niet eens zoveel slechter dan de Occulus Rift DK1? Die had ook niet een bijzonder hoge resolutie.

Hoeveel mensen ken je die wel geïnteresseerd zijn in VR maar geheel geen smartphone hebben?
Sowieso ik zelf, en ik heb zo al twee vrienden die ook geen smartphone hebben maar het wel leuk zouden vinden eens met VR te spelen.

Het enige nadeel is dat je een Beste Boek van de Weg in de auto moet hebben voor als je ergens verdwaald, maar voor de rest mis je er niks aan.
Uitzondering op de regel, totaal niet gek dus wat Xthemes hier aanhaalt. 9 van de 10 mensen die interesse hebben zullen zeker in het bezit zijn van een smartphone. Een aantal koppigen daargelaten die om bepaalde redenen niet in het bezit zijn van een slimme telefoon.

Om niet te verdwalen in de auto hebben we hier in Nederland een prachtige infrastructuur opgezet met vele handige borden. Ik ken persoonlijk bijna geen mensen meer met een mobiele telefoon welke niet slim is . Of je er nu wel of geen behoefte aan hebt, in het geval je een mobiele telefoon neemt moet je 'bewust' moeite doen om er voor te zorgen dat de keuze niet bij een smartphone eindigt.

Ik ken meer mensen zonder mobiele telefoon die eveneens totaal geen interesse in VR zouden hebben, in elk geval niet voor eigen aanschaf.

Het feit dat je dus nog een smartphone 'erbij' moet kopen kan je mijn inziens dan ook onmogelijk als minpunt beschouwen. Overduidelijk is er tijdens het maken van deze versies van uit gegaan dat de koper al in het bezit is van een smartphone.

[Reactie gewijzigd door Zondaar313 op 17 juli 2015 14:26]

Oke, valide punt, behalve van het moeite doen voor een domme telefoon. Ik zoek altijd op lange gespreks- en standby-tijd. Ik wil mijn telefoon niet elke week op hoeven laden. Dan staat er in de top 5 geen smartphones.

Bovendien zoek ik een hufterproof telefoon, waaronder minstens spatwaterdicht. Ook dan komen er alleen domme telefoons in de top 5, alhoewel CAT nu ook een paar smartphones in die categorie heeft gemaakt.

Maar je hebt wel gelijk dat als je op straat kijkt, dan er dan redelijk wat mensen met een slimme telefoon in de weer zijn...
Het beste boek van de weg wordt al jaren niet meer gemaakt en is dus hopeloos verouderd.
Misschien wordt het toch tijd voor een smartphone ;)
Dat is inderdaad best vervelend. Maar ik schrijf altijd thuis op google maps de route uit op papier, en de bijrijder navigeert. Is nog gezellig ook :)

En dat gaat eigenlijk zelden mis. Dus die smart phone is nog toekomstmuziek.
Geen smartphone hebben? Dat kan ik me haast niet voorstellen tegenwoordig. Maar goed, waarom zou zo iemand dan toch persé VR op een smartphone willen spelen? Pak dan een echte VR bril voor betere VR ervaring. Een smartphone blijft toch een compromis.
Het is dan wel jammer dat er alleen is getest met een qhd telefoon die misschien bij 5% of hoogstens 10% van de smartphonebezitters aanwezig is en niet ook met bijvoorbeeld een full UD smartphone.
Sowieso heb je bij een VR bril als de Oculus ook nog steeds een pc (of console) van een paar honderd euro nodig.
Alright, maar vrij veel mensen hebben wel een PC tegenwoordig, maar een smartphone is weer een stap verder...
Ik denk dat er tegenwoordig meer mensen met een smartphone zijn dan een PC.
console van een paar honderd euro? met het pad dat MS en Sony op dit moment bewandelen (laten we van Nintendo helemaal niet spreken) ga je een klein mainframe van consoles mogen bouwen... Laat het scala aan 'huidige-generatie' *kuch* consoles maar compleet buiten beschouwing... alleen een iPhone zal ervoor blijven onderdoen.
'Behoorlijke VR' (op een resolutie dat het ook meer brengt dan enkel HD) gaat echt niet lekker op de brakke rebranded 7870/7950's van de consoles draaien...
Prcies, en je moet nog een high end ook hebben met een 2k scherm.
leuk, maar aangezien ik al een Dk2 heb laat ik mobile VR voorlopig maar aan mij voorbij gaan. Ik haal zoals de meeste geinteresseerden wel een rift of misschien de vive.
Heb een tijdje een promotionele google cardboard fork van de HAN gebruikt, maar daar paste mn OPO niet lekker in.
Onlangs de OPO cardboard besteld en ben benieuwd.

Wat vooral de gein van deze dingen is, is de proof of concept.
Met je telefoon (Welke je als het goed is al hebt) en een goedkope cardboard (7euro OPO cardboard) een leuke VR beleving neerzetten dmv software.
Het kan nog een stuk goedkoper dan €20 voor Google Cardboard als je maar geduld hebt. Dealextreme heeft bijvoorbeeld een zwarte variant voor €4,45 - inclusief een headband & magnetische knop, zit je wel met de typische levertijd van chinese sites van ruwweg een maand maar toch minder dan een vierde van de prijs.

Met wat extra werk met een schaar en een spons-rand tape valt er vast ook nog wel aan het draagcomfort te doen. Lijkt me voor de prijs van twee biertjes een prima introductie, de exemplaren die hier worden genoemd voor toch wel redelijke bedragen. Alles boven de €40 voor zo'n make-shift product totdat het echte spul uitkomt lijkt me toch weggegooid geld.
Heb sinds een ruime week de XG VR headset van I AM CARDBOARD via Kickstarter. Erg goede kwaliteit, telefoon valt volledig binnen de behuizing. Helaas alleen geen knop (kan los besteld worden), en lenzen zijn niet te verplaatsen. Laatstgenoemde is gelukkig geen probleem voor mij.
Aanrader is overigens de app die Homido heeft gemaakt, dat is een mediaplayer die prima werkt icm een VR bril!
Een andere aanrader is om geen bril te kopen waarbij er geen band over het hoofd loopt. De bril drukt dan in de praktijk erg op je neus waardoor je het niet lang volhoudt. Je krijgt een verstopte neus idee.

[Reactie gewijzigd door r03n_d op 12 juli 2015 21:02]

heb voor de grap een google cardboard (of namaak) voor een paar euro besteld op ebay en moet zeggen dat deze het geweldig goed doet op feestjes! de ervaring is gewoon erg grappig, de meeste mensen hebben hem nog nooit opgehad en het effect is best goed voor die paar euro.
Voor de mensen hier die echt goed zeeziek willen worden..
'' VR RIDE OCEAN CITY **

:D te erg deze achtbaan

[Reactie gewijzigd door A87 op 13 juli 2015 14:41]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee