Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Gear VR Review

Virtuele werkelijkheid voor 'early adopters'

Conclusie

Het is moeilijk om een eindoordeel te vellen over de Gear VR, omdat we nog nauwelijks vergelijkingsmateriaal hebben. We hebben in het afgelopen jaar ook kortstondig andere vr-headsets opgehad, maar dat waren slechts prototypen. De Gear VR is de eerste die ook daadwerkelijk te koop zal zijn. Het is daarom eigenlijk niet mogelijk om te zeggen of de beeldkwaliteit gemiddeld of bovengemiddeld is en hetzelfde geldt voor de prijs.

Daarmee laten we jullie natuurlijk niet achter; we kunnen over een aantal dingen wel een voorzichtige conclusie trekken. Zo zit het met de ergonomie en bediening wel goed; de Gear VR is redelijk licht, valt goed te verstellen en met de touchpad aan de zijkant is het makkelijk werken. Daarnaast werkt de interface intuïtief en is de headtracking accuraat. Het oled-scherm levert diep zwart op en dat ziet er mooi uit, en van ghosting is gelukkig geen sprake.

Toch is de beeldkwaliteit op dit moment nog niet goed genoeg. Doordat je de structuur van de pixelindeling kunt zien en veel van het 360-gradenvideomateriaal niet scherp genoeg is, lukt het Samsung en Oculus nog niet om je volledig in het materiaal te laten opgaan. Wat daarbij eveneens een rol speelt, zijn de lenzen. Ook die moeten scherper, vooral aan de randen, en daarnaast mogen ze groter.

Het contentaanbod is nog mager. De paar games die nu beschikbaar zijn, weten de aandacht niet lang vast te houden en de 360-gradenvideo's zijn vooralsnog korte demonstraties. We zouden graag zien dat het in de toekomst mogelijk wordt om op die manier volledige documentaires of concerten te bekijken. Ook een ingebouwde filmwinkel voor de huur en aanschaf van bioscooptitels, in 3d, zou welkom zijn.

We moeten echter niet vergeten dat Samsung deze versie met reden de 'Innovators Edition' noemt. Als je de Gear VR bekijkt als ontwikkelplatform voor vr-video en -games, dan is hij zeker meer dan goed genoeg. Samsung hoopt de vr-industrie met de introductie van de Gear VR een zetje in de rug te geven en we hopen ten zeerste dat het in die opzet slaagt, want hoewel we veel toffe prototypen zien, moet er nog flink wat gebeuren voordat dit een serieuze markt is.

Als je nog geen Note 4 hebt, hoef je dus niet naar de winkel te rennen om hem samen met de Gear VR te halen. Maar als je die Note 4 al in huis hebt, is de Gear VR zijn prijs dan waard als accessoire? Misschien als je een enorme fan van vr bent, een echte early adopter, of wellicht als je aan softwareontwikkeling doet en met vr aan de slag wil. Voor de meeste mensen die dit lezen komt de Gear VR echter nog te vroeg. Zij kunnen beter wachten op versie twee of drie, met hopelijk mooier beeld en meer content.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Huawei kondigt eigen vr-headset aan Nieuws van 15 april 2016
Samsung introduceert vr-bril 'Gear VR' Nieuws van 3 september 2014

Reacties (110)

Wijzig sortering
Zelf heb ik een carboard vr in combinatie met een 1080p lcd telefoon:

Ik wou even opmerken dat het zien van het raster weinig te maken heeft met de pentile pixel-indeling. Er zijn gewoon niet genoeg pixels aanwezig. Wanneer je bijvoorbeeld een screenshot neemt terwijl je in de virtuele cinema zit, zoals in het artikel (url1), dan zie je dat de film (welke ongeveer je hele focus inneemt) slechts een heel klein deel van je pixels op het scherm gebruikt. Wanneer ik een 1080p screenshot nam, kon ik via GIMP immers al zien dat de hoogte van het cinemascherm slecht 360p is.
Hierbij heb ik nog geen rekening gehouden dat er kwaliteitsvermindering optreed doordat de vorm van de film op je scherm ronder is, waardoor je door deze transformatie ook nog eens beeldkwaliteit opgeeft.

Merk op dat wanneer je naar dit scherm kijkt, deze film je volledige focuspunt beslaat door de lenzen die in het ding zitten. Om al gewoon simpel een 720p film te willen zin, zou je de de verticale resolutie al moeten verdubbelen op zijn minst. Hierdoor zou je op 4k aankomen, waar we met onze huidige smartphone schermen nog niet geraken.

Overigens zou het denk ik nog interessanter zijn om schermen met een niet matrix-raster te ontwikkelen. Dit zal allicht enkele technische moeilijkheden hebben, maar je hebt de hoge resolutie eigenlijk alleen maar nodig in je focuspunt (i.e. het midden van beide schermdelen), waardoor misschien een rond raster geschikt zou zijn. Echter zal dit al minder aangenaam zijn voor een gewone telefoon.

Kortom, ik denk dat je deze gadget enkel moet kopen, als je echt geïnteresseerd bent in de techniek erachter. Als developper is het interessant omdat er nog maar weinig VR apps zijn en je dus nog makkelijk marktaandeel kan winnen, maar om het gewoon te gebruiken zal dit kleine aanbod ook niet bijdragen aan een betere ervaring. €200 lijkt me dan ook wat veel om er aan uit te geven in de huidige stand van zaken


(url1)http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000574131.png
(url2) mijn 1080p screenshot van het kijken van een film (dropbox)
https://www.dropbox.com/s...5-01-15-13-00-55.png?dl=0
bijgesneden screenshot om aan te tonen dat de beeldkwaliteit nog geen 360p is in het focuspunt
https://www.dropbox.com/s...13-00-55_cropped.png?dl=0
(url3)

[Reactie gewijzigd door pinna_be op 19 januari 2015 06:50]

Het kern verschil zit hem niet in de aan of afwezigheid van een gigantisch aantal pixels, maar vooral op hoe sterk het screendoor effect is. Je kunt extreem hoge resoluties hebben, maar zolang je zwart kunt zien tussen de pixels in doet dat erg af aan de immersie. Het 'probleem' is dat dit tot nu toe scherm makers nog nooit heeft uitgemaakt, want die er was niemand die met een vergroot glas naar mobiele schermen keek xD . Hoe dan ook, mochten mobiele VR oplossingen populair raken dan zou het goed kunnen dat die schermen meer geschikt raken voor VR, maar tot die tijd zet ik toch echt m'n geld op Oculus en andere dedicated oplossingen.

En trouwens, wat betreft film kijken, dat werkt inderdaad het beste als je super dicht bij het scherm gaat zitten. Enige probleem is dat je dat niet kan aanpassen in Oculus Cinema (ze gebruiken tal van trucs om de performance goed en snel te houden en dit is één van de prijzen daarvan, in alle desktop virtuele bioscopen kan het wel).

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 19 januari 2015 09:10]

Ik zie dit verschijnsel vooral optreden bij AMOLED, bij LCD heb je veel minder zwartruimte tussen de pixels zitten. Misschien dan toch maar eens VR met LCD?

EDIT: ja, klopt watercoolertje

[Reactie gewijzigd door Game_overrr op 19 januari 2015 12:54]

bij LCD heb je veel meer zwartruimte tussen de pixels zitten.
Bedoel je niet minder? Anders spreek je jezelf nogal tegen ;)
Klopt inderdaad, ik heb er nog wat informatie over gevonden:

http://www.bing.com/image...CA8FDCCBE&selectedIndex=9
Nu is niet elk LCD of AMOLED scherm hetzelfde natuurlijk, maar hier de layout van de Note 4, en dat is inderdaad wat ik ook kan zien met mijn Cardboard VR, er is dus nog een hoop verbetering mogelijk door de spacings terug te brengen tot een minimum, en 4k te gebruiken moeten we een eind kunnen komen:

http://www.phonearena.com...xel-matrix-screen_id63402

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 januari 2015 15:14]

Klopt, je hebt verschillende layouts in amoled, maar ook bij bijvoorbeeld de galaxy s4 zie je nog de zxwartruimte tussen de pixels. Mijn Lumia 925 met AMOLED zie je het ook nog goed bij.Vind persoonlijk lcd veel mooier.
Ik heb tijdens een korte demo de Sony VR uit 2013 mogen proberen, deze heeft 2 kleine (AM?)OLED schermpjes, kan me niet herinneren dat ik zwartruime tussen de pixels heb kunnen zien. Ik vond de scherpte eigenlijk wel supergoed, alleen gaf deze 'bril' mij meer het gevoel dat ik in een donkere kamer naar een 60" TV aan het kijken was.
Als je de "Void" cinema gebruikt zit je dichter op het scherm (dus beeldvullender) en naar mijn idee ook prettiger omdat je niet gestoord wordt door dingen die om het scherm heen getekend staan.

En het voordeel van eenvoudige reorientatie. Dus kun je met je vinger op het trackpad je hoofd naar achter kantelen om een slok uit je glas nemen zonder dat je de film hoeft te onderbreken :D
1 van de redenen waarom ik zelf voor de Avegant Glyph ben gegaan vorig jaar (en hoop hem dit jaar toch echt te ontvangen) is net omdat zij geen gebruik maken van een LCD scherm en je dus ook geen individuele pixels kunt gaan tellen. Zij maken gebruik van beeldprojectie (DLP). Alleen spijtig bij hen dat ondanks de 720p per oog zij een kleinere FOV zullen hebben.
Je kunt wel degelijk pixels tellen, alleen is er geen screen door effect en juist door de lage FoV is het beeld zo scherp. Daarnaast is het niet zonder reden dat ze hebben besloten een media viewer te maken in plaats van een virtual reality bril. De beeld techniek heeft zeker voordelen, maar ook tal van nadelen.
Om al gewoon simpel een 720p film te willen zin, zou je de de verticale resolutie al moeten verdubbelen op zijn minst. Hierdoor zou je op 4k aankomen, waar we met onze huidige smartphone schermen nog niet geraken.
Dan kom je op 1440p uit, dat is nu net het scherm wat in dit artikel gebruikt werd. 4K is toch wel heel stuk beter, ongeveer 40% beter.
Ik heb hem nu sinds de kerst en het is en blijft een leuke gadet. Niets meer niett minder.

Waarvoor ik hem vooral gebruik is het kijken van series.
Ja ik heb een 65" aan de muur hangen maar die is vaak in gebruik door mevrouw *kuch kuch* GTST *kuch kuch*.
Dan ga ik er maar als een zombie naast liggen met dat ding op m'n hoofd :+ (incl koptelefoon)

Tijdens het langdurig kijken van series merk ik wel dat de focus een beetje kan verplaatsen waardoor je je scherm weer even moet opnieuw moet centreren. Niet echt een probleem.

Mijn ogen zijn aan beide kanten -2,5. Met lenzen in (bril is een no go) moet ik de draaiknop tot het uiterste draaien om scherp te kunnen zien. Daar zit voor mijn gevoel te weinig speling zodat je net dat kleine beetje extra kan focussen. Zonder lenzen werkt het beter. Dan is er ruime marge aan beide kanten.

De lenzen willen in het begin wel snel beslaan. Als je net dat ding op je hoofd hebt gezet zie je je beeld als het waren vertroebelen. Dit komt gewoon omdat je hoofd warmer is dan het apparaat. Na een kleine 15 min is dat weer voorbij.
Simpele truc om dit te voorkomen is even kort met de fohn de lenzen verwarmen.

Al en al kijk ik al uit naar de note 5 en de hoop dat deze een 4k scherm zal hebben :)
Ongetwijfeld zal dit betekenen dat ik weer een nieuwe gear vr moet kopen maar dat is dan niet anders.

Hobby mag kosten nietwaar ? :)

*edit 1*
Voordat ik het apparaat had aangeschaft vroeg ik mezelf af in hoeverre je een "over ear" koppetelefoon kan gebruiken. De strap gaat namelijk net boven je oor langs. Nadeel van dit is dat cups van je koptelefoon niet goed aansluiten.

Onlangs heb ik de PSB M4U 2 aangeschaft en door de meer ovale vorm gaat dit goed samen met de Gear vr (geen perfecte aansluiting maar goed genoeg)
http://www.psbspeakers.co...adphones/M4U-2-Headphones

Heb ook de Audio-Technica ATH-M50X en deze heeft ronde schelpen. Deze past een stuk minder.

Kan zeggen dat deze combo er voor zorgt dat ik niks van GTST mee krijg :*)

[Reactie gewijzigd door markklok op 19 januari 2015 08:51]

Over het beslaan van de lenzen, twee tips:

- een anti-condens doekje/vloeistof gebruiken (tip van John Carmack: https://twitter.com/id_aa_carmack/status/380504235919417344 ) wat in de meeste situaties prima werkt.
- bewaar 'm in de buurt van de verwarming en niet op je koude kamer, want het temperatuurverschil tussen je hoofd en de lenzen moet niet heel hoog zijn.
Wat ik persoonlijk een nadeel vindt van doekjes is dat je dan weer over je lens moet wrijven.
Maar bedankt voor de tip. Zal eens op ebay neuzen of ik ze ergens (cheap) kan vinden.

Wat betreft de verwarming. Ik heb leg hem ook wel eens op m'n computer :)
Na een potje gamen is deze dan ook wel op temperatuur.

Al en al wint de fohn het voor dit moment :P
Je kan ook je telefoon in je broekzak bewaren, dan is hij al op temperatuur he :*) :*)
Gaat om de lenzen van de Gear VR zelf ;)
Is het mogelijk om direct analoog op aan te sluiten? Zoals voor het gebruik van FPV? Dan zou ik hem wel kunnen gebuiken...

edit: analook = analoog

[Reactie gewijzigd door sokolum01 op 20 januari 2015 16:19]

Je leest op forums wel dat je de connector naar boven kan duwen zodat je telefoon onaangesloten in de gear vr zit. Heb dit zelf niet geprobeerd,

Makkelijkere manier is om de gear vr service binnen android uit te zetten. Op het moment dat je dan je telefoon aansluit zal hij de software niet automatisch starten.

Dit resulteert in
- Geen touchpad besturing
- Externe controller nodig via BT
- Veredelde "samsung cardboard"

Dan is het weer aan de app kant of hij dit wel of niet ondersteunt.

Of bedoel je dit niet ?
Nog niet gevonden, ben benieuwd of de Note4 ook kan worden ingezet als een monitor.
met FPV = First Person View
Ben benieuwd of je een analoge/digitale video stream op de Note4 kan aansluiten.
-2.5, met lenzen, en nog is het maar nipt?

Wel, mensen met een bril of meer dan een laag niveau van bijziendheid mogen hiernaar fluiten. Meh.
Nee -2,5 is heel goed te doen...

Zonder lenzen heb ik heel veel marge om te corrigeren.

Met lenzen zouden je ogen op 0 moeten uitkomen. Helaas moet je dan het wieltje tot het uiterste draaien voor een scherp zicht. Hier hadden ze wat mij betreft wat meer marge mogen inbouwen.
Off-topic:
Nou gezellig stel zijn jullie zeg :D De ene zit als een zombie naar de TV te staren en de ander sluit zich af van de rest van de wereld met een bril en koptelefoon op z'n kop :D
Zat laatst ook in een Irish pub met m'n vriendin, zit er naast ons een jong stelletje, vers verliefd enzo, con-ti-nu beiden met hun telefoon te kloten en nauwelijks iets tegen elkaar zeggen. Je zou haast denken dat ze met elkaar aan het whatsappen waren :')

On-topic:
Afgezien van het feit dat je vriendin blijkbaar de baas is in huis en de TV bezet ( ;) ), lijkt het me nu juist voor TV-kijken niet echt geweldig zo'n klein schermpje dicht voor je ogen. Zit je dan niet de pixels te tellen? Voor gamen lijkt het me een stuk nuttiger :) En dan vraag ik me nog af, had je dan niet net zo goed zo'n ding van karton kunnen kopen van 3 Euro? Wat kan dit ding van 199 Euro nu eigenlijk beter dan zo'n kartonnen ding vraag ik me dan af.
Off-topic
Haha we gunnen gewoon beide elkaars ding... Zij RTL 4 en ik m'n Gear VR ;)

On-topic:
De baas.... Dat valt ook wel weer mee hoor ;)

- Of ik de pixels zit te tellen
Ja het klopt dat je pixels ziet.. Mijn eerste ervaring met de VR was dan ook... Ow wat gaat dit nog zoveel beter zijn met een 4k scherm.
Maar de ervaring is ook heel leuk. Ja je ziet pixel maar de overall experience is ook top.
Na verloop van tijd zit je gewoon zo in je film / serie dat het minder opvalt.

Gamen met de Gear VR is een compleet andere (positieve) ervaring.. Je zit immer in het wereldje en kan om je heen kijken. Maar ook daar zie je pixels.
Heb een paar spelletjes geprobeerd met m'n PS4 controller en dat was best grappig. Ongetwijfeld dat ik hier op een later moment nog mee door ga.

- Of ik niet beter een ding van karton van 3 euro had kunnen kopen
Kort antwoord. Nee :)
De "ultra-low latency" is niet overdreven. Er is echt geen vertraging wanneer je om je heen kijkt. Heb zelf geen cardboard maar heb er wel voldoende over gelezen dat dit iets is wat je niet wil hebben.

Daarnaast is comfort ook erg belangrijk. Ze kunnen de VR zeker nog wel verbeteren maar het zit niet slecht. Beter dan een stuk karton op je neus :+

Only downside Het kost je een 200 euro extra :X
Vraag, wat heb je hier aan als er geen volwaardige console of game pc aan hangt?!... Zie de meerwaarde niet voor dingen buiten gamen. Voor de consument dan. Voor trainings doeleinden zijn er legio toepassingen. Maar wat moet een consument er nou mee zonder console of game pc?!.... Dan blijft t enkel een gimmick...

[Reactie gewijzigd door chimnino op 19 januari 2015 08:36]

Voor het reisbureau : het hotel/kamer/complex laten bekijken alsof je er al bent
Voor het immobureau : de woning/appartement ...
Voor...

De VR-wereld staat nog in zijn kinderschoenen, maar zo'n ding op ons hoofd krijgen we, als consument, ooit wel eens allemaal.
Dat zijn geen consumenten. Dat zijn bedrijven.
Films, documentaires ( David Attenborough is al bezig met 360 graden docu voor oculus ), virtuele reizen, virtuele kledingwinkel + pashok, games, simulaties, presentaties, webshop waar je de producten in 3D kunt ervaren en niet als platte image. Eigenlijk alle vormen van entertainment en media content zoals we die nu al kennen, alleen dan in een VR omgeving.

Het opent als het ware nieuwe deuren voor content makers en creatievelingen, het is een beetje zoals de tijd toen ze leerde hoe een green/blue screen werkte, waardoor Hollywood opeens véél meer kon doen met content en storytelling. Vergelijk bijv. hoe ze green screens 50 jaar geleden gebruikten en wat ze er tegenwoordig mee doen.. het is een verschil van dag en nacht.

VR staat nog in de kinderschoenen, vergelijkbaar met de uitvinding van Chromakey in 1930. Als het ze lukt om voor VR een succesvolle en groeiende markt te creëren, dan is het lastig voor te stellen wat ze over 20 jaar met de techniek allemaal kunnen doen ;) VR is véél breder toepasbaar dan enkel gaming, alleen zal dat nou net de kunst zijn om juist dát te vinden wat de wereld op zijn kop zal zetten.

Denk alleen al hoe Band of Brothers ( wat al geniaal is ) zou zijn in een VR jasje ^_^

[Reactie gewijzigd door quintox op 19 januari 2015 11:27]

precies hetzelfde.
Je surft over het internet en voordat je vakantie boekt kijk je nog even hoe het hotel eruit ziet bent aan het surfen op funda en je wilt binnen ook even kijken. Auto's idem dito.
En ik denk dat de adult industrie er ook wel wat mee kan. En denk aan de medische wereld, genoeg toepassingen. Geen gimmick en ook wel een blijverdje.

En als hardcore gamer kan mij deze ontwikkeling niet snel genoeg gaan.
Dus inderdaad in de kinderschoenen en ik verheug me nu al een potje Mario kart met mijn maten.

http://www.youtube.com/watch?v=SfDKbtZhZ84#t=17
Bij de voorbeelden die jij geeft, zie ik me echt een huismus in een grote bel vanwege zn allergieën voor me. Die dingen die jij allemaal noemt moet je juist echt ervaren. Een auto moet je in rijden, een huis moet je 'voelen', de buurt moet je ook 'voelen', een reis moet je ook ervaren. Gesprekken met vreemden. Inheemse bevolking met hun gewoontes, geuren, geluiden. Slecht hotel of niet. Uiteindelijk slaap je er toch alleen maar. Rest van de dag ben je weg. Ik dan tenminste. Je hebt t over dingen die je moet ruiken, horen, voelen, ervaren. Dat kan dit niet vervangen. Mensen zien alles helemaal gebeuren, maar dit is serieus echt een gimmick en proof of concept. 3D+ is het nog. De enige sensoren waar dit virtuele werkelijkheid nabootst is nog steeds maar de ogen. Dan missen er nog zeker 4.
Dat is dan jou mening. Niks mis mee verder, en ik snap dat je sceptisch bent, maar breng het niet alsof het gebaseerd is op een feit. Het is je mening, dit maakt van het product nog geen proof of concept of "gimmick" simpelweg omdat jij de toepassingen en het nut er nog niet van inziet.

Beetje zoals vroeger toen niemand het nut van een GSM in zag of dat webshops nooit beter konden worden dan fysieke winkels, want een product moet je "voelen" en "ervaren". Inmiddels hebben veel fysieke winkels de deuren kunnen sluiten.. Niemand zegt ook dat VR de echte ervaring zal vervangen of voor een betere ervaring zal zorgen, maar het voegt wel weer wat toe aan je toch al drukke digitale leven ( zoals internet dat ook heeft gedaan de laatste 20 jaar ).

Je kan ook zelf naar Afrika gaan om het zelf te ervaren zoals je zelf al aangaf, toch worden er jaarlijks nog genoeg natuur docu's gemaakt en is de doelgroep groot genoeg. Is dat niet hetzelfde? Het een sluit het ander niet uit natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door quintox op 19 januari 2015 19:07]

Oh, mijn excuses... ik had niet gezien dat je een PM had gestuurd naar Nexusonline_NL 8)7

Ik haak in op de discussie, dat gebeurt wel eens op fora/blogs wanneer je gedurfde uitspraken plaatst. Ben je daar niet van gediend, dan is een public post wellicht niet de beste keuze ;)

[Reactie gewijzigd door quintox op 20 januari 2015 09:55]

Grafische kracht is ook niet een vereiste om te kunnen gamen toch? Gameplay is naar mijn idee veel belangrijker dan hoe mooi het er uit ziet.

Als de insteek is dat het 100% realistisch moet zijn kom je met een mobiel platform te kort, maar als je op de rekenkracht van de telefoon afgestelde content hebt zie ik het probleem niet.

Daarbij boeien mij spellen niet waar ik eerst een halve dag moet oefenen om het onder de knie te krijgen. Doe mij maar spellen waar ik meteen mee aan de slag kan en een half uurtje later weer weg kan leggen om iets anders te doen...
Het gaat echter niet alleen om de grafische kracht. Doordat dit apparaat een niche product is zullen er ook niet echt veel games echt gericht voor ontwikkeld worden, het zal veelal blijven bij de dingen die je nu al ziet, aangepaste versies van bestaande mobile games. Die mobile games zijn dan ook vaak vrij casual, wat jij misschien leuk vindt maar het is niet waar de meeste mensen die enthousiast zijn over VR gaming aan denken.

Een console of PC heeft om te beginnen al veel games en games met wat meer diepgang. En er zijn genoeg games waarbij je ook meteen kunt beginnen zonder een halve dag te oefenen zoals jij zegt maar die ook langer dan 15 minuten de aandacht vast kunnen houden.

Verder gaat het wel van belang zijn dat er of een product komt dat de mark echt bestormd (de occulus rift misschien) waardoor er een grote installed base komt en ontwikkelaars een reden hebben om er ook flink op in te zetten... of dat er een standaard komt waar verschillende VR brillen zich aan houden en er op die manier een grote doelgroep ontstaat voor ontwikkelaars die hun games geschikt willen maken voor VR.
Dat is waar ik het meest bang voor ben, een enorm gefragmenteerde markt waardoor het niet interessant wordt om al te veel te investeren in VR want hoe ga je die investeringen ooit terug verdienen?
Als brildrager vind ik dat er even iets te snel aan de instelbaarheid voorbij wordt gegaan. Is het simpelweg niet bekend hoeveel (bril)sterkte er (ongeveer) bijgesteld kan worden?
Naast sterkte zijn brillen er natuurlijk voor meer afwijkingen. Die zullen niet bijgesteld kunnen worden. Hoewel ik dacht dat het beeld vertekenen bij sommige afwijkingen ook helpt.
Inderdaad zeer vervelend dat ze zo weinig rekening houden met brildragers. Terwijl er waarschijnlijk juist een hoop brildragers zijn in de doelgroep.

Ik heb een tijd geleden de Occulus geprobeerd en die kon ik wel gewoon dragen over mijn bril. Ik heb hem niet een lange tijd op gehad, maar voor de paar minuten merkte ik niet dat het comfort slecht was.

Nu heb ik een behoorlijk smal gezicht en ook een smal montuur, dus dat scheelt.
Niet te gebruiken door brikdragers; dikke dikke BOEH! Terwijl Sony met Project Morpheus bewijst dat het zeer goed mogelijk is om een vergelijkbaar systeem te bouwen dat over een bril past (waarbij je tegelijk bent verlost van beslaande lenzen). Zie video: Sony Project Morpheus
Het is niet mogelijk om een bril onder de Gear VR te dragen, maar dat is niet hetzelfde als dat brildragers de Gear VR niet kunnen gebruiken.

Ik heb ook een bril, maar ik heb geen enkel probleem om de Gear VR te gebruiken zonder bril.

Misschien dat mensen met zeer extreme sterktes meer moeite hebben, maar het is niet per definitie zo dat brildragers hier niets mee kunnen.
-2.5 is de limiet volgens een andere poster en dat is geen "zeer extreme sterkte".
Dat gaat inderdaad helaas niet op voor alle brildragers... Het komt hier op neer; als je een bril draagt, kun je de Gear VR niet gebruiken. Als je de luxe hebt dat je nog aardig kunt zien als je je eigen bril af zet, dan heb je misschien nog iets aan de Gear VR. Hetzelfde geldt overigens voor de Occulus Rift. Het punt is meer; Sony bewijst dat het probleem met een andere constructie prima op te lossen is, zodat brildragers ook gewoon kunnen genieten, zelfs met hun eigen bril op.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 19 januari 2015 13:08]

Waar baseer je dit op? " als je een bril draagt, kun je de Gear VR niet gebruiken" is gewoon niet waar.

Uit de specs ( http://www.samsung.com/gl.../gearvr/gearvr_specs.html ) :
Focal Adjustment
Covers Nearsighted / Farsighted Eyes
Hij bedoelt dat je de Gear VR niet kan dragen met je eigen bril op.

Als je geen sterke afwijking hebt en / of cilinder afwijking zoals ik, dan kan je de focus inderdaad gewoon bijstellen.
Daarom vraag ik hier om duiding. Dit zou toch, of in de productbeschrjving staan, of uit te zoeken zijn? En dan lijkt een tech-nieuwssite mij de uitgelezen plek hiervoor.
Zoveel moeite zou t niet zijn, een verrekijker is nagenog ook altijd te gebruiken zonder bril.
Het enige dat de makers moeten doen, is de lenzen vervangbaar maken; opticiens kunnen dan lenzen naar scherpte slijpen. Kost wat, maar het is de enige manier.

Maar uiteindelijk is het goedkoper om dit niet te doen, tenslotte is het maar 10-15% van de bevolking die wordt uitgesloten. (Bijna 30% in Azië...)
Ik vind het meer een veredelde versie van Google Cardboard. https://www.google.com/get/cardboard/
De Gear VR is echter wel 100x zo duur. Nu heeft de Gear VR wel wat extra functies en misschien een beter ondersteund platform (op dit moment), maar dat rechtvaardigt niet echt de prijs mijns inziens.
100x? :-)

Ik heb een Cardboard, een Zeiss VR One en de Gear VR, en ik kan zonder meer zeggen dat de beleving in de Gear VR veruit de beste is. De sensoren die in de Gear VR zitten en de bediening maakt voor mij absoluut het verschil.
Dat geloof ik graag! Het ziet er allemaal ook solide uit.

PS Cardboard heb ik voor €2 aangeschaft ;)
En in de basis is het dan ook. Maar buiten het feit dat dit een stuk comfortabeler zal zitten heb je ook nog eens een houder die op maat gemaakt is van je telefoon, kwalitatief beter materiaal bevat en veel meer mogelijheden bied dankzij o.a. het externe touchpad.
Zullen we deze techniek die door Palmer Lucky is ontworpen eens niet aan een derde partij zoals Google zijn CB project 'geven'. Men heeft geen behoefte aan een tweede 'iphone was eerder' discussie later.


Samsung investeert in zijn uitgaven zoals verwacht.

Dat het platform geen zwaar materiaal aan kan is identiek aan de stelling dat het platform geen 3DMax aan kan. Daar lijkt mij het apparaat niet voor ontworpen. PC hardware aangedreven VR zal altijd anders beoordeeld moeten worden ten opzichte van een mobiele toepassing. Tweakers let daar op.

[Reactie gewijzigd door CozNL op 19 januari 2015 07:24]

Dat beweer ik toch ook niet? Het ging mij meer om de techniek: mobiel in houder, maar voor een lagere prijs. Mij lijkt €200 nogal aan de hoge kant.

Ben het trouwens met je eens dat 'pc-aangestuurde' en 'mobiel-aangestuurde' VR twee verschillende categorieën zijn.
Wat doe je met deze bril indien je over 10 maanden de note 5 hebt aangeschaft? Zal Samsung met een adapterset komen om te kunnen upgraden?
betwijfel het als ik zie dat dat ding er precies inklikt... dan zou die note 5 precies hetzelfde formaat moeten hebben.

Je kan het ook zo zien natuurlijk... die 700 euries (of wat dan ook) die je voor de note 4 hebt betaald ben je toch al kwijt voor die telefoon... om hem dan vervolgens bij een evt. telefoon upgrade alleen nog in je gear VR te gebruiken maakt dan toch ook niet uit?

Maar nee, ik wacht wel op de oculus rift.. niet alleen omdat ik geen note 4 heb en de oculus rift gewoonweg een beter product gaat zijn, maar juist ook omdat ik hem op mijn PC wil gebruiken (thuis) en er niks in zie om met dat ding het huis uit te gaan.

Dàt gaat mijns inziens pas echt iets worden wanneer AR en VR fuseren in EEN enkel product (met dimbare glazen of zo) wat iets minder lomp en groot en zwaar zal zijn dan al deze huidige VR toeters. :+
Wat jij wilt klinkt als Google Glass. :+
nee want google glass is enkel AR en beslaat enkel een klein gedeelte van je zichtveld.
Ik bedoel volledig zichtveld dekkend AR en VR combinatie met dank aan glazen die (al dan niet in gradaties) kunnen variëren tussen lichtdoorlatend en pikzwart.
Ik vraag me af hoe je AR en VR wilt combineren, ze sluiten elkaar uit, imho.

Met AR voeg je extra informatie toe aan een 'echte' omgeving en met VR maak je een beeld van een virtuele omgeving en die boots je na (met beeld, geluid, soms zelfs reuk). Waarom zou je de omgeving waarin je je nu bevind willen modelleren als een virtuele omgeving (lees: een camera gebruiken)? Echter dan echt kan toch niet?

Vandaar dat ik gekscherend zei dat je Google Glass zocht. In feite komt een Google Sunglasses met instelbare lichtdoorlatendheid nog het dichtst in de buurt van wat je lijkt te zoeken.
Verkoop je hem bij je Note 4? Doe ik nu ook met de autohouder en hoesjes en extra screenprotectors (koop ze meestal per 5 en glanzend en mat, en vaak nog paar van glas)...
Volgens mij is toch het nadeel dat je afhankelijk bent van wat samsung je aanbied.
Met een oculus heb je meer zelf in de hand wat je op je netvlies krijgt.
Developers kunnen hier gewoon voor ontwikkelen dus dat klopt niet helemaal...

https://www.oculus.com/gear-vr/
eigenlijk vind ik €200 best nog wel veel voor een bril waar een swype module inzit... voorts zit hier niets van technologie in, wil je goed geluid moet je alsnog investeren in een goede koptelefoon...
ik heb er een dubbel gevoel bij...

ik wil het wel eens zien maar zou het echt pas kopen als de standaardgames ook compatibel gaan zijn met VR en als 5.1 geïntegreerd wordt.
Er zit wel degelijk meer in:
Hij houdt niet alleen de telefoon op zijn plek, hij bevat namelijk ook een verzameling nauwkeurige bewegingssensors om de positie van je hoofd te bepalen en beweging te detecteren.
Dat Paul Mcartny concert zag er inderdaad prachtig mooi uit op mijn Nexus 4 met een simpele kartonnen Google Cardboard.. Naast de bouwkwaliteit en echte knoppen zie ik niet echt een voordeel ten opzichte van dit 200 euro kostende ding.
Dan moet je echt eens een Gear VR opzetten nadat je dezelfde app via Cardboard hebt gezien.

Die extra bewegingssensoren, de <20ms delay en de steady 60fps maken een enorm verschil op de beleving!
Mijn idee. Als ik de review lees, werken 3D-video's aardig. Die van McCardney werkt ook aardig op een Cardboard. Leuk om even te bekijken, maar meer niet. Games lijken tegen te vallen doordat de Note 4 gewoon niet krachtig genoeg is. En wat overblijft is een virtueel theater waarin je gewone films kunt bekijken. En dan voegt deze Gear VR weinig toe. Zeker niet voor 200 euro. Die houd ik dus wel in mijn zak. VR komt hier in huis zodra ze een waardige vervanging zijn voor gamen op een monitor of tv. Tot die tijd af en toe even een demootje of filmpje op een 2 euro Cardboard checken.
Mogelijk niet, verwacht ook eigelijk niet dat bijv de s6 erin zou gaan passen.

Heb hem afgelopen week ook op mogen hebben voor een uurtje, moet zeggen dat ik heel erg impressed was van de nauwkeurigheid van headtracking. Bepaalde games en films mogen inderdaad beter in kwaliteit, maar voor een eerste editie is dit zeker geen slechte.

De lenzen heb ik slechts een klein beetje ervaren als hinderlijk, de randen lijken inderdaad wat wazig.

De note 4 ging sowieso al mijn huidige telefoon vervangen, en de gear vr word daarbij een leuke accessoire :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True