Voor we ingaan op de vr-ervaring, kijken we eerst naar wat de Gear VR eigenlijk is. Simpel gezegd is het een houder voor de Note 4; die klikt namelijk aan de voorkant vast, waarna je via de twee lenzen aan de binnenkant van de Gear VR naar het scherm kijkt. Omdat het scherm in tweeën gedeeld wordt en je dus per oog een ander beeld voorgeschoteld krijgt, kan er een 3d-effect gecreëerd worden. Het geheel zit vast met een hoofdband.
Het deel dat contact maakt met het gezicht is afgewerkt met een dikke laag schuim voor het nodige draagcomfort. Brildragers moeten hun montuur afdoen en kunnen met een tandwieltje aan de bovenkant van de Gear VR een correctie invoeren, al moet je daarvan geen wonderen verwachten. Voor mensen met een sterke ooglensafwijking is hij dus niet geschikt. Aan de rechterzijde van de bril zitten tot slot een touchpad, een terugknop en een volumeknop. Voor geluid ben je aangewezen op een koptelefoon. Je kunt ervoor kiezen om de luidspreker van de Note 4 in te zetten, maar dan doe je de vr-ervaring geen recht aan.
Als je de Gear VR op hebt, wordt het omgevingslicht goed buitengesloten. Daarbij zit hij stabiel op het hoofd, wat belangrijk is voor de kijkervaring. Hij is verder lekker licht, waardoor we niet het idee hadden dat we er op langere termijn nekpijn van zouden krijgen. Zelfs na het bekijken van een lange tv-serie voelde hij niet zwaar aan. Wel krijg je na verloop van tijd een afdruk van de schuimrubberen rand op je gezicht.
Het is goed om te weten dat je voor 200 euro niet enkel een telefoonhouder krijgt; de Gear VR is meer dan een luxe Google Cardboard. Hij houdt niet alleen de telefoon op zijn plek, hij bevat namelijk ook een verzameling nauwkeurige bewegingssensors om de positie van je hoofd te bepalen en beweging te detecteren. Dergelijke sensors zitten ook in de Note 4, maar die zijn volgens Samsung en Oculus niet nauwkeurig genoeg voor een goede vr-ervaring. De gegevens van de sensors worden doorgestuurd via een usb-verbinding in het bevestigingsmechaniek van de Note 4.