Door Redactie Tweakers

Laptop Best Buy Guide

Oktober 2014

High-end ultrabook - Uiterlijk en indruk

Asus bracht de Zenbook UX301 eind 2013 uit en Tweakers kreeg toen meteen de kans om het nieuwe vlaggenschip van Asus zelf te testen.

Uiterlijk, toetsenbord en touchpad

Asus heeft zijn duurste Zenbooks voorzien van Gorilla Glass aan de voor- en achterkant van het scherm, wat de laptop een unieke uitstraling geeft. Het toetsenbord vonden we prettig werken, dankzij de duidelijke feedback en de achtergrondverlichting, die in drie stappen te regelen is. De touchpad heeft een glad oppervlak, waar je vinger makkelijk overheen beweegt. De feedback van de muistoetsen is kort, maar duidelijk.

Hardware en snelheid

De duurste uitvoering van de UX301 onderscheidt zich van de concurrentie door zijn snelle hardware. In plaats van een gewone ulv-processor heeft Asus gekozen voor een Core i7-4558U, met een hogere tdp van 28 watt, maar ook een snelle Iris 5100-gpu. Daarnaast is er 8GB werkgeheugen aanwezig en 256GB opslag, die wordt gevormd door twee 128GB-ssd's in raid 0. Daarmee is de UX301 sneller dan de meeste ultrabooks en high-end thin&lights, die meestal over een langzamere processor en één ssd beschikken.

Scherm

Op de schermkwaliteit rekenden we de UX301 in onze eerdere review af. Daarbij moeten we misschien wat context geven, want het ips-scherm met een resolutie van 2560x1440 pixels is beter dan dat van de meeste andere laptops, maar de meeste andere laptops kosten dan ook geen achttienhonderd euro. De helderheid en het contrast van de UX301 zijn met 408cd/m² en 1043:1 dan ook dik in orde, maar voor dat geld verwachtten we ook een goed gekalibreerd scherm en op dat punt viel de UX301 door de mand. De kleurafwijking vonden we te hoog en bovendien vonden we dat de kijkhoeken voor een ips-scherm tegenvielen.

Accuduur

Hoge schermresoluties hebben nogal eens hun weerslag op de accuduur van een laptop. Asus heeft geprobeerd alsnog een lange accuduur te bereiken door het scherm uit te rusten met panel self refresh en door een dikke accu met een capaciteit van 51Wh te monteren. Het resultaat is een accuduur van meer dan zeven uur in onze browsetest. Er zijn laptops die het nog beter doen dan dat, maar voor een ultrabook is die accuduur netjes.

Conclusie

De duurste uitvoering van de UX301 had het door zijn hoge prijs lange tijd niet tot BBG-winnaar geschopt, maar doordat de prijs in de afgelopen tijd fors gedaald is, is de duurste Zenbook toch in beeld gekomen. Voor die gereduceerde prijs krijg je een snelle i7-procesor met snelle Iris-gpu, twee ssd's in raid 0 en een scherm met een resolutie van 2560x1440 pixels. Het scherm had gekalibreerd mogen zijn en van het ips-scherm hadden we betere kijkhoeken verwacht, maar op het gebied van helderheid en contrast scoort het scherm wel weer prima.

Pluspunten

+ Snelle cpu, gpu en ssd
+ Hoge schermresolutie, helderheid en contrast

Minpunten

- Tegenvallende kijkhoeken
- Niet-gekalibreerd scherm

Score: 3.5Onbekend Dell XPS 13 (9333-1244)
Dell XPS 13 (9333-1244)

De Dell XPS 13 valt ruim binnen het budget en levert voor die prijs een Core i7 4510U-processor, 8GB werkgeheugen en een ssd van 256GB. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en op een acculading gaat de XPS 13 bijna acht uur mee. Tegen een meerprijs is de laptop ook uit te rusten met een ssd van 512GB.

Lenovo Thinkpad T440s (20AQ0062UK)

Lenovo's ThinkPad T440s staat bekend om zijn matte, full-hd-scherm van 14" met goede kleurweergave. Ten opzichte van de UX301 is de laptop wat groter en zwaarder, en dat is zeker het geval als je kiest voor de optionele 72Wh-accu. Dat levert samen met de ingebouwde batterij wel een accuduur van meer dan twaalf uur op tijdens browsen.

Apple MacBook Pro 13,3

In de afgelopen zomer werd de MacBook Pro opgefrist met iets snellere processors en standaard 8GB werkgeheugen. Wie bijna vijftienhonderd euro uittrekt, krijgt de versie met een 256GB-ssd. De i5-processor is iets langzamer dan de i7 in de UX301, maar heeft ook een Iris 5100-gpu aan boord. De Retina-resolutie bedraagt 2560x1600 pixels en de accuduur komt op negen en een half uur uit. Een ander groot verschil is het besturingssysteem; hoewel Windows 8.1 te installeren is, draait de MacBook natuurlijk Mac OS X.
linkApple MacBook Pro 13" Review: De verwachtingen waargemaakt

Reacties (114)

Wijzig sortering
Ik heb ook mijn twijfels bij jullie advies over de mainstream en highendlaptop. Ik zou eerder die asus laptop adviseren die jullie als alternatief geven dan de lenovo op basis van onder andere een mooier design, scherm en betere processor(!). Daarnaast vind ik het absurd dat gewicht een rol speelt bij dit segment. Bij de budgetklasse kan ik het nog begrijpen aangezien dit een hele aparte doelgroep is en de gewichten toch wel veel variatie hebben, maar bij de highend segment zou dit geen rol moeten spelen. De variatie in deze klasse is laag en de persoon die gewicht een belangrijke factor vindt, gaat gewoon voor een ultrabook en die betalen er dus een premium voor de mobiliteit. Dat is een keuze die ze bewust maken. Bij mainstream gebruikers ligt de nadruk 9 van de 10 keer op een goed werkende vervanging van een desktop en is het dus een apparaat waar de nadruk niet op mobiliteit ligt.

Verder vind ik het feit dat er in het highendsegment een macbook wordt geadviseerd ronduit lachwekkend. Ten eerste worden er continu windows systemen vergeleken en dan wordt er nu opeens een compleet ander systeem geadviseerd met een hele andere gebruikservaring (lees OS). Gooi dan ook meteen een chromebook in bij het budgetsegment ofzo als jullie toch op deze fiets bezig zijn. De mensen die een dergelijke guide hanteren, zoeken naar de beste prijs/kwaliteit verhouding tussen de windows laptops omdat je hier gewoon veel keuze hebt en je soms door de bomen het bos niet meer ziet. We zijn dus op zoek naar de beste prijs/kwaliteit verhouding. Daarnaast wordt met het alternatieve advies van de macbook de plank volledig misgeslagen met wat een highenduser zou kunnen aangezien jejezelf nu beperkt tot het apple systeem, wat dus ook inhoudt dat je ook nauwelijks games erop kunt spelen, wat toch wel een boxje zou moeten zijn dat je aanvinkt bij het maken van een dergelijke guide. Ik sluit me dan ook volledig aan bij D.Ramakers met zijn opmerking dat hij het raar vindt dat de graphicschip nauwlijks een rol speelt bij jullie advies en dat de nadruk meer ligt op resolutie (lol) en gewicht.

Tot slot nog een advies voor een volgende guide. Een mainstream laptop kun je prima voor rond de 600 a 700 krijgen. In deze guide wordt er een sprong van 400 naar 900 gemaakt wat een beetje raar is, gezien het feit dat er nog een markt hiertussen ligt, namelijk de werkelijke mainstream users! De prijsrange van 900 die jullie in de guide hanteren is er juist 1 gericht op de high end users en die betalen er ook graag 900 voor. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ik mainstream users niet zo gauw 900 euro zie uitgeven hoor en dat dit een markt voor highendusers is. De prijsrange van 1500 is een aparte klasse (ultra klasse) waar je de beste van alle werelden ziet terugkomen welke vaak gepaard gaat met een ultrabookfactor. Aangezien dit een advies is dat een beste van alle werelden moet zijn, zou hier geen advies tussen moet liggen waar je een compromis moet sluiten. Dit is dan ook de reden dat de macbook zo misplaatst als advies is; een ander OS en je levert in op de processor (dus overpriced, geen goede prijs/kwaliteit ratio). Dit zijn toch wel twee grote punten om eerlijk te zijn.

Mijn reactie is misschien iets fel, en dat komt meer omdat ik van een site als tweakers wel iets beters verwacht had. Zeker als ik kijk naar de voorgaande budgetguides die geadviseerd waren, die gewoon veel beter samengesteld was. Ik vond het dan ook noodzakelijk om kritiek te uiten bij punten waar ik vond dat de plank misgeslagen wordt, aangezien jullie in het verleden wel hebben aangetoond dat het (veel) beter kan. Hopelijk wordt er in de volgende guide meer aandacht op de keyfeautures van de doelgroepen gegeven en gaat het wat beter! Het budget segment was wel goed gedaan! Bedankt voor de guide in ieder geval!
De laptop best buy guide komt mede tot stand dankzij de input van users op het forum. De redactie draagt een aantal opties aan, maar wie een ander idee heeft mag daar natuurlijk ook mee op de proppen komen. In het geval van de mainstreamlaptop bleek men erg enthousiast te zijn over de Lenovo S540, dus is daar de keuze op gevallen.

Dat er een MacBook wordt geadviseerd vind ik niet raar. Binnen het budget van 1500 euro past de MacBook, en de accuduur is beter dan veel Windows-laptops, maakt het OS je niet uit, maar vind je accuduur wel belangrijk, dan zou je voor Apple kunnen gaan. Daarnaast is het natuurlijk gewoon mogelijk om Windows op een Apple-laptop te draaien. Wat games betreft denk ik dat ultrabook en high-end thin&lights sowieso niet echt geschikte keuzes zijn als je meer wilt dan casual gamen. Voor hetzelfde geld kan je al een gamelaptop met GTX 860M-videokaart krijgen. Overigens hebben we eerder al eens een Chromebook bij het alternatievenlijstje opgenomen: reviews: Laptop Best Buy Guide: juni 2014

Tot slot wordt er in deze guide een sprong van 400 naar 900 euro gemaakt, maar dat komt doordat we de budgetlaptop (max. 400) en de basislaptop (max. 600) afwisselen. In de bbg van december bespreken we dus weer een basislaptop. De drie categorieën in deze guide zijn dus niet vast, maar wisselen van guide tot guide.

Als je graag invloed op de keuze wilt hebben, discussieer dan vooral mee in LAA!
Beste PiweD, allereerst bedankt voor je reactie en het verduidelijken waar rekening mee gehouden wordt bij het adviseren van laptops. Mijn grootste kritiekpunt echter, welke indirect in mijn vorige reactie te lezen was in, is dat het kritiek uiteraard niet ligt bij het advies van de Lenovo of Macbook of dat er teveel aandacht aan het gewicht van een laptop, etc. geschonken wordt, maar ik trachtte kenbaar te maken dat de focus/doelgroep per prijssegment niet vantevoren duidelijk gemaakt wordt in de inleiding. Dit is naar mijn mening toch wel een belangrijk punt, want het is belangrijk om te weten wie je tot een bepaalde prijsklasse toerekend. Dit is dan ook het eerste wat je terugvindt in de reacties onder het artikel; onduidelijkheid, onduidelijkheid wie tot welk prijsklasse gerekend wordt en waarom dat volgens de redactie van tweakers zo is.

Ik lees altijd met plezier de adviezen van tweakers, echter viel het me dit keer op dat de keuzes dit keer weinig onderbouwd was op keyfeatures per segment doordat deze vantevoren niet kenbaar gemaakt was aan ons en dat met name door de sprong in prijs van 600 naar 900 voor mainstream niet te verdedigen was vanwege de onduidelijkheid van de doelgroep en ditzelfde zie je terug bij highend (Wat is highend? Gaming, productiviteit, mobiliteit, accuduur? En in hoeverre speelt OS hier een rol en met hoeveel wordt de prijs dan nog opgeschroeft als je van OS wilt switchen en is er in dat geval voldoende driversupport of moet je dan functionalitiet van de keyboard en touchpad inleveren, etc., etc.).

Deze onduidelijkheid zie je dan ook goed terug in de reacties. Nogmaals mijn dank gaat uit naar tweakers voor het schrijven van een dergelijk artikel en het is mede dankzij artikelen als deze dat wij als tweakers wat oplettender en kritischer geworden zijn in keuzes die aan ons geadviseerd worden!
Ik weet zo net nog niet of de asus echt een betere processor heeft dan de 13" MacBook pro retina. De asus heeft namelijk een ultra low voltage cpu en de MacBook een gewone i5. Buiten dat is de MacBook pro retina in elk opzicht beter dan de asus. En als os x je tegenstaat kun je er zonder problemen Windows op installeren, waardoor je het beste van twee werelden hebt.

Verder ben ik het wel met je eens dat er rare keuzes gemaakt zijn.

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 1 oktober 2014 08:41]

De Asus en de Macbook verschillen niet qua wattage (allebei 28 watt) en daarom is jouw argument dat de macbook een betere processor zou hebben onzin, die van de Asus is zelfs beter (i7 vs i5, vergelijkbare serie (want haswell en 28 watt)). En in welk opzicht is de macbook dan wel beter? Qua scherm misschien een beetje en zeker qua accuduur, maar de macbook is ook weer een stukje zwaarder (wat in mijn ogen wel telt bij een high end ultrabook).

Daarnaast, Windows installeren op een Macbook is niet zonder problemen weet ik uit eigen ervaring (ik typ dit op een Macbook Pro Retina 13). De driver support is een stuk minder dan onder OS X of bij een vergelijkbare windows laptop en de accuduur is ook niet best meer.
Ik weet zo net nog niet of de asus echt een betere processor heeft dan de 13" MacBook pro retina. De asus heeft namelijk een ultra low voltage cpu en de MacBook een gewone i5.
In een MacBook Pro 13,3" Retina zit een i5-4278U of een Intel Core i5-4308U afaik. De Zenbook gebruikt een i7-4558U.

Zowel de Mac als de Zenbook gebruiken dus ULV CPU's. ;)
Buiten dat is de MacBook pro retina in elk opzicht beter dan de asus.
Objectief gezien heeft de Mac een beter scherm dan de geselecteerde versie van de Zenbook, en hij gaat onder MacOS langer mee op de batterij. Alle andere opzichten waar hij mogelijk beter in zou zijn (welke?) zijn subjectief.
Hoe komt je erbij dat er een ulv in de retina reeks zit? Overal lees ik dat er een gewone in zit, dus zonder "u". Benchmarks ondersteunen dit ook nog eens.
Sorry, maar de 13" Retina's zijn leverbaar met een I5-4278U, een I5-4308U, of een I7-4578U.

Elke i5 of i7 met een "U" toevoeging aan het typenummer is een ULV.
Tot slot nog een advies voor een volgende guide. Een mainstream laptop kun je prima voor rond de 600 a 700 krijgen. In deze guide wordt er een sprong van 400 naar 900 gemaakt wat een beetje raar is, gezien het feit dat er nog een markt hiertussen ligt, namelijk de werkelijke mainstream users!
Helemaal mee eens, als ik om mij heen kijk heeft bijna iedereen een laptop van rond de 600 euro, deze markt word al een tijd totaal genegeerd door tweakers.
Verder is het advies van de macbook wel erg komisch inderdaad. :*)
Ja en er staan wel meer reviews maar als je een test maakt met best buy guide maak het dan zo compleet mogelijk en ga geen vreemde splitsingen maken op basis van prijs. Waarom 2 topics ipv. 1?
Er zal wel een reden voor zijn maar die is mij tot nu toe steeds ontgaan.
We wisselen de categorieën een beetje af. Deze BBG verschijnt elke twee maanden en zoveel verandert er niet in een paar maanden tijd. Je zou dus de BBG van augustus kunnen gebruiken voor basislaptops tot 600 euro: reviews: Laptop Best Buy Guide: augustus 2014
Ok duidelijk. Ik zou er alleen 1 topic van maken maar de keuze is aan Tweakers natuurlijk.
Hoezo is het advies voor een macbook komisch?
Dat staat in de post van Mijndankisgroot.
Er staan wel meer argumenten in maar ik stel voor dat je daar met Mijndankisgroot over in discussie gaat, ik was het alleen met hem eens (en niet met jouw).
Heel bijzonder dat je de Macbook zo misplaatst vindt in dit overzicht. Er wordt een laptop vergeleken en niet zozeer een besturingssysteem, al is het begrijpelijk dat de "feel" dan anders wordt. Op een Macbook draait een Windows versie prima, al gaat daar wel een deel van de "feel" van de Macbook mee verloren. De bouwkwaliteit van een Macbook is naar mijn mening bijzonder goed te noemen. Prachtig ontwerp, stevige materialen, fijne resolutie van het beeldscherm, een uitstekende touchpad, lange accuduur en snelle SSD en tegenwoordig voldoende geheugen (8Gb voor 13" en 16Gb voor 15"). Deze Highend Laptop is toch ook niet bedoeld als Gamelaptop, dat kan dus geen reden zijn om een Macbook uit te sluiten. Overigens is met een dualboot systeem best mogelijk om met Windows diverse games te spelen op een Macbook.

Kortom een Macbook als alternatief is helemaal nog niet zo gekke gedachte, zeker niet i.c.m. enkele kanttekeningen.
Je kunt wel boos worden, maar het besproken segment is de high-end ultrabook*. Het lijkt mij nogal logisch om gewicht daarbij te betrekken, we verplaatsen niet allemaal onze laptop alleen maar met de auto... Verder vind ik het heel logisch om een MacBook te adviseren. Ik snap namelijk niet waarom je ooit Windows boven Mac zou kiezen, de enige positieve eigenschap van Windows is het aanbod aan betaalde software (en games, maar die werken toch niet fatsoenlijk op een ultrabook). OS X is makkelijker, stabieler, en veiliger voor de gemiddelde gebruiker / leek. OS X is ook juist ook functioneler voor de meeste power-users (bijv. IT professionals), en de MacBook is ook nog eens zeer functioneel onder verschillende linux omdat er een grote user-base is die voor support zorgen (zoals Linus Torvalds zelf). Mocht je ooit Windows software nodig hebben dan kun je gewoon virtualiseren of een dual-boot maken, wat echt een fluitje van een cent is.

Dan over de hardware, en we hebben het hier over de 13": het scherm is beter dan de andere 3 laptops hier genoemd, de kleurechtheid is beter, en hij heeft bijvoorbeeld een fijnere verhouding dan de Asus (1600 ipv 1440 pixels in de hoogte). Verder is de trackpad ook veel beter, vooral onder OS X. De trackpad is niet irrelevant, het elimineert de noodzaak voor een muis volledig. In mijn ervaring geloven veel Windows gebruikers dat gewoon niet, omdat ze de trackpad verschrikkelijk vinden. Maar het is echt waar, je hebt geen muis nodig bij een MacBook. Verder is de SSD veel sneller dan die in de Lenovo en de Dell, omdat Apple PCI-e gebruikt in plaats van SATA, zoals je in de review van de Asus Zenbook kunt lezen is die raid-configuratie even snel als de enkele schijf in de MacBook.

* Nu ik je reactie nog eens goed lees, krijg ik de indruk dat ze de titel ondertussen hebben aangepast. Is dat zo?
Is bij de budget laptop de MSI Classic CR61 2M-853NL over het hoofd gezien?
Deze heeft wel een i3 processor van de laatste generatie (Intel Core i3-4100M)
+ 2 USB 3.0 poorten
+ optische drive DVD+/-RW DL
+ mat scherm
+ snellere Ethernet poort 1Gbps
+ Bluetooth 4.0

Met een prijskaartje van €390 zou dit mijn keuze zijn!

http://tweakers.net/price...1-2m-853nl/specificaties/
Vergeet niet dat de bouwkwaliteit van MSI laptops al door veel mensen is bekritiseert. Ik kan helaas geen link naar een bron of review aangeven, al weet ik wel dat een vriend van mij een zelfde soort MSI laptop heeft en ook niet te spreken is over de bouwkwaliteit. Veel mensen kopen immers een laptop om mee te nemen naar school of werk. In mijn optiek is een stevige computer dan belangrijker dan presentaties. Over prestaties gesproken, MSI bied daarin vaak wel een echte bang for the buck!
Anoniem: 426269
@MrB771 oktober 2014 11:29
Idd, veel betere keuze lijkt mij!
Ik zie hier veel kritiek op de adviezen die uitgebracht worden, voornamelijk omdat de keuzes voor de categorieen en de criteria die gehanteerd worden om tot dé beste koop binnen een categorie te komen, niet helder zijn of omdat die criteria van de lezers anders zijn. Ik denk zelf ook dat het een vrij onmogelijke taak is om tot een algemene best buy te komen. Als je zo eens een aantal algemene criteria op een rij zet waarop je een laptop zou kunnen beoordelen (in willekeurige volgorde):
- schermgrootte
- schermresolutie
- CPU performance
- GPU performance
- grootte interne geheugen
- snelheid van het opslaggeheugen (HDD/SSD)
- grootte van het opslaggeheugen (HDD/SSD)
- gewicht
- besturingssysteem
- ...

Dan is het denk ik duidelijk dat het onmogelijk is om tot één beste koop te komen voor alle verschillende gebruiks-scenarios. Het worden hoe dan ook compromissen, die iedereen anders zal willen sluiten. Met het presenteren van alternatieven is dit deels op te lossen, maar dan nog blijven er veel meer factoren over dan dat er koopadviezen zouden moeten zijn. Het is een haast ondoenlijke zaak.

Het zou overigens een goede zaak zijn om de vergelijking en categorisatie te doen op basis van functionele specificaties van de systemen, in plaats van de technische specs van de componenten. Het zou het aantal dimensies van het optimalisatieprobleem denk ik reduceren. Bovendien breng je daarmee op een natuurlijke manier een weging aan tussen de verschillen die er zitten in de technische specificaties van de componenten. Die vertaalslag, van technische specificaties naar functionele, is waar het advies in zou moeten voorzien en wat de doelgroep van de BBG aanspreekt. De lezers die zelf die slag denken te kunnen maken, zullen over het algemeen zelf hun keuze maken.

[Reactie gewijzigd door marino_centrino op 1 oktober 2014 09:35]

Verticaal zou je de categorieën kunnen handhaven. Horizontaal zal je toch echt onderscheid willen maken tussen de soort gebruikers. Bijvoorbeeld Kantoorgebruik, Gamer, Software Developer en Grafisch Designer. Voor kantoorgebruik bereik je High-end al bij 800 euro. Voor de grafisch designer begin je misschien pas bij 800 euro (al is dit alleen al voor het scherm).
In het algemeen snap ik nog steeds niet de nadruk op het gewicht van een laptop. Dat is alleen van belang als je er dagelijks per keer langer dan 5 minuten mee moet lopen. Dan is het prettiger als de laptop wat lichter is. Eeen complete tas met laptop en al is over het algemeen prima te tillen.

Verder valt me op dat de high-end laptop als extra een glanzend scherm heeft. De budget-laptop wordt er op afgerekend en bij deze laptop geen woordt er over, terwijl juist over het algemeen een glanzend scherm de standaard is en een mat scherm een extra.

De raid 0 van de high end laptop is leuk, maar ssd's hebben toch de naam minder betrouwbaar te zijn dan hdd's. 2 ssd's in raid 0 maakt die betrouwbaarheid nog wat minder.

[Reactie gewijzigd door pegagus op 1 oktober 2014 07:29]

SSD's minder betrouwbaar dan HDD's? Wat? Waar heb je die onzin vandaan... Zeker in een laptop is een SSD veel betrouwbaarder, in een SSD zitten namelijk geen draaiende schijven die beschadigen als je ze laat vallen. Sowieso is het niet goed voor een harde schijf om te bewegen als deze nog draait, niet alleen als je hem laat vallen.
Kijk, dat jij ooit eens een keer iets hebt gelezen over een bepaalde serie SSD's (OCZ Vertex bijv.) betekent niet dat dan gelijk alle SSD's ruk zijn.
Raid 0 kan met 2 SSD's prima, tuurlijk, minder stabiel dan één enkele, maar met een SSD veel liever dan een HDD wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door Nilsepils op 1 oktober 2014 07:39]

https://www.usenix.org/sy...fast13/fast13-final80.pdf

Uit dit artikel kan je wel opmaken, dat de meeste SSDs niet zo goed tegen stroomuitval kunnen. Nu is dat artikel bijna een jaar oud, dus ik kan niet met zekerheid zeggen dat het nu nog steeds opgaat.

Ik heb alleen bij de Crucial Mx100 gezien dat er zogenaamde power loss protection bij de SSD zou zitten.
Er zijn inderdaad al ssd's die caps hebben voor bij power loss. over het algemeen zou ik ook een ssd niet minder betrouwbaar noemen dan een hdd. ik geloof dat hardware info hier al flink op getest heeft.
de caps worden bij de crucials niet gebruik om de data in het ram buffer naar de MLC te schrijven, ze worden allee gebruikt om de inhoud van de MLC te beschermen als de stroom er abrupt af gaat.
Weet niet hoe belangrijk het is dat ze niet goed tegen stoomverlies kunnen, het artikel gaat over laptops. Die hebben doorgaans een accu die enkele uren meegaat. Je kan in de meeste gevallen gewoon doorwerken of anders je laptop nog afsluiten als hij bijna leeg is :)
2sd's in raid, brrrrrrr mij veel te duur, doe mij maar gewoon een 30gb ssdtje (of 60 als je windows draait) en een 1000gb conventionele disk .... ruimte EN snelheid, daar doe ik het lever mee.
Veel scholieren hebben een laptop en die lopen vaak tussen de lessen door en reizen naar school. Dan is een lichte laptop een hele fijne bijkomstigheid, kan ik je uit ervaring vertellen.
Als je dat gewoon in een rugtas doet maakt het echt geen donder uit of die 3kilo is of 2kilo hoor.
Elke kilo minder is toch mooi meegenomen hoor
Tsja, ik mis daarom ook in dit overzicht de lichte laptops zoals de chromebooks en varianten. Licht en lange accuduur met de tools voor alles wat je op school moet doen...

Verder zijn de Windows 8 tablets met fysiek keyboard ook erg mobiel en handig in gebruik.
Ik heb anders spijt dat ik 3 jaar met een 2,7kg laptop rond heb gelopen, mijn ultrabook van minder dan 1kg was misschien wel mijn beste aankoop ooit :) zeker in combinatie met de lange accuduur voor colleges waar geen stopcontact is.
In het algemeen snap ik nog steeds niet de nadruk op het gewicht van een laptop. Dat is alleen van belang als je er dagelijks per keer langer dan 5 minuten mee moet lopen. Dan is het prettiger als de laptop wat lichter is. Eeen complete tas met laptop en al is over het algemeen prima te tillen.
Misschien dat ik het verkeerd heb, maar een laptop is bedoeld om gedragen te kunnen worden. Daarvoor neem je ook een laptop, anders neem je wel een desktop want die is relatief goedkoper en ergonomischer. Daarom maakt gewicht uit.
Qua prijs gaat deze vergelijking tegenwoordig niet meer op.

Wanneer je naast je computerkast nog een scherm, muis en toetsenbord er bij op telt zal de totale prijs eerder hoger dan lager uitvallen; je bent dan wel flexibeler natuurlijk.
Ik vind het ook erg jammer dat veel ultrabooks voorzien zijn van een glanzend/spiegelend scherm. Ook touchscreen is voor mij op een ultrabook (13.3 inch) niet wenselijk en maakt deze onnodig dikker/zwaarder.
Waarom is er geen rekening gehouden met de videochip in een mainstream laptop? Als ik zo snel even tot 950 ga ipv tot 900 zit je met een veel beter toestel bij dit:

pricewatch: HP Envy 15-k046nd

Vindt persoonlijk dan ook jullie 900 euro laptop meer een verkooppraatje met veel marge dan echt een best buy! De cpu is ook nog eens volgens mij beter. Scherm heeft betere kijkhoeken, etc...
Tja, of gewoon dezelfde specs, maar dam mét videochip: pricewatch: Acer Aspire V5-573G-54218G50aii

Ook nog eens goedkoper!!
Genoeg budget over om er zelf nog een ssd in te zetten (vrij msata slot)

[Reactie gewijzigd door k.theuws op 1 oktober 2014 07:52]

Als je een Acer naast een Thinkpad zet en dan de Acer als beter beschouwt omdat hij goedkoper is dan is een Daihatsu ook beter dan een Mercedes.
de acer is niet alleen goedkoper, maar heeft ook best wat betere specs...
GTX850M ipv intergrated graphics, 4gb dedicated video ram, uitbreidbaar met msata

als je dit bij elkaar opteld, komt hij voor mij toch echt als beter uit (prijsverschil is ongeveer 80 euro volgensmij)
Specs betekent ook bv. scherm, toetsenbord en accu. Bij een laptop is het (helaas) niet zo dat je die kunt meenemen, terwijl het bij een desktop bij wijze van spreken niet uitmaakt wat er precies achter je toetsenbord, aanwijsapparaat en scherm hangt.
dat is zeker waar, maar als je die overweging maakt dan lijkt het me een prima idee om die acter toch aan te wijzen als mogelijk alternatief...

bijv: voor wie zijn laptop vaak aan een extern scherm hangt of liever een los toetsenbord gebruikt is er ook nog de acer, deze is namelijk 80 euro goedkoper en heeft een betere videochip, door het msata slot is hij ook nog eens uit te breiden met een extra ssd... bovendien lang niet alle acer laptopjes zijn brak, mijn apsire 9300 heeft het ruim 400 jaar volgehouden, en heeft nu helaas wat last van scheurtjes in het plastic van de scharnieren, het beeldscherm is bovendien aanzienlijk beter dan mijn huidige toshiba, waardoor ik toch twijfel om op zoek te gaan naar een handige tweaker die mij kan helpen om het ding een beetje op te knappen zodat ik hem een 2e leven kan geven.
Ik moet zeggen, uit even ervaring, dat de accuduur van die acer die ik heb gelinkt erg goed is, en het matte, full HD IPS paneel heb ik niets op aan te merken. Enige wat ik persoonlijk minder fijn vind is het trackpad, maar daarmee ben ik de enige in mijn hele vriendengroep (verder vinden ze die trackpad allemaal heerlijk)
En je hoeft zo te zien niet in het BIOS geen switchje om te zetten om normaal over je functietoetsen (F1-12) te beschikken i.p.v. die belachelijke, um, Fn-gerelateerde functies. Bij Lenovo denken ze kennelijk standaard dat je liever zonder Fn-toets met de helderheid van je scherm zit te klungelen dan normaal je computer te gebruiken. Het zou eventueel kunnen dat de Lenovo juist negatief uit de vergelijking komt, al heb ik vooral bij duurzaamheid mijn twijfels. ;)

Ik vind ook zeker dat hij erbij mag staan als alternatief. Mensen kunnen zelf wel uitmaken of ze belang hechten aan de GPU, het toetsenbord, enz.
De Acer Aspire V5 is al eens voorgekomen in een laptop best buy guide. Beetje vreemd als ze die er weer in gaan zetten voor oktober.
Waarom zou dat vreemd zijn? Als het gewoon nog steeds dezelfde koop zou zijn voor dat budget dan zou ik zeggen dat er geen enkel probleem is om hem opnieuw te noemen. Nu weet ik uiteraard niet wat de overwegingen zijn geweest om deze niet meer te noemen, maar ik mag toch hopen dat dit geen primair argument is geweest, want dan is het niet echt een best buy guide meer.

Wat ik nog wel mis in deze Laptop BBG is dat er geen alternatieven meer genoemd worden. Volgens mij werden er bij voorgaande edities bij elke prijsklasse ook nog 3 runners-up genoemd die het niet geworden waren, maar welke ook goede kandidaten waren. Hierdoor is de selectie van 1 per prijsklasse wel heel mager geworden, en kun je dus geen rekening meer houden met mensen die bijvoorbeeld liever een iets betere GPU willen met eventueel iets lagere andere specs.

Ik moet inderdaad even beter kijken, bedankt King4589. Laten we het erop houden dat het nog vroeg was :+

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 1 oktober 2014 10:31]

Volmondig mee eens.

Change for the sake of chance is niet nodig. Vooral niet omdat je hiermee mensen verwart.
ik zie toch zeker alternatieven staan na ieder advies. daarvoor moet je wel op de tweede pagina kijken van het advies, iets wat jij waarschijnlijk overgeslagen hebt.
Wat jij zegt is totaal niet logisch. Dit is een laptop best buy guide voor OKTOBER. Er wordt dus vaak naar nieuwe laptops gekeken die dus in die periode op de markt zijn gekomen. Natuurlijk zitten er af en toe laptops bij die niet recentelijk op de markt zijn gekomen maar die komen dan ook niet voor in een andere laptop best buy guides.

Het is toch juist de bedoeling dat we niet elke keer dezelfde laptops te zien krijgen. Want dan kunnen ze namelijk gewoon aan het einde van het jaar een laptop best buy guide maken en dat dan noemen als "laptop best buy guide 2014" in plaats van om de 3/4 maanden een guide plaatsen.
M.i. gaat een best buy guide erom om een listing te geven van de laptops die op het moment van schrijven de beste laptop in hun prijsklasse zijn. Dit hoeven niet per sé nieuwe laptops te zijn, want wellicht zijn de nieuwere laptops gewoon helemaal niet beter dan degenen die al een half jaar beschikbaar zijn.

In de meeste gevallen zullen dit inderdaad nieuwe laptops zijn, maar het zou best zo kunnen zijn dat een laptop van een half jaar geleden nog steeds de beste keuze is qua prijs/kwaliteit in zijn klasse. Ik zou het dan dus ook onterecht vinden als deze dan niet meer getoond wordt, ondanks dat het wel degelijk de beste keuze is. Het is in het verleden al enkele keren voorgekomen dat een bepaald model laptop meerdere edities van de LBBG als beste uit de bus kwam, dus het is niet dat dit iets nieuws zou zijn.
M.i. gaat een best buy guide erom om een listing te geven van de laptops die op het moment van schrijven de beste laptop in hun prijsklasse zijn.
Mee eens.. Echter zul je op Tweakers.net naar meerdere laptop best buy guides moeten gaan kijken om te achterhalen welke laptop het meest geschikt voor jou is. Je kan niet d.m.v. 1 laptop best buy guide achterhalen welke laptop dus het meeste bij jou past, vooral vanwege de reden dat sommige laptops dus niet (altijd) weer voorkomen in een andere lbbg.
Dat is wat ik daarnaast ook eigenlijk duidelijk probeer te maken.
Ik ben in de markt voor een nieuwe laptop.
Toevallig zie ik de nieuwe BBG voorbij komen, ik mag er toch vanuit gaan dat hierin de beste laptop van dit moment staat? En dat ik niet de vorige BBG's erbij moet pakken omdat het zo zou kunnen zijn dat er in de vorige BBG misschien een betere laptop staat?

Al komt dezelfde laptop in 4 BBG's achter elkaar, dat zou niet uit moeten maken mocht die laptop op dat moment de beste keus zijn.

Het lijkt er nu gewoon op dat er andere laptops inzitten omdat er nieuwe uit zijn, en niet omdat deze perse de beste keus zijn?!?!?!
Ja inderdaad, ik vind dan ook dat de "best buy guides" van tegenwoordig nergens meer op slaan en weinig praktisch nut hebben. Bij elke best buy guide staan er weer andere soorten, dus als je op dit moment op zoek bent naar bijvoorbeeld een multimedia/gaming laptop zul je naar oudere guides moeten kijken.

IMO: doe het goed, of doe het niet. Definieer een aantal categorieen laptops en behandel deze iedere keer. Is er niks veranderd, geef dat kort aan (waarom niks veranderd en waarom zijn X en/of Y nog steeds de beste 'buy') en ga dan gewoon naar de volgende categorie.
Dat is nu juist precies het doel van een best buy guide! Dat je alleen de actuale guide hoeft na te slaan voor de beste koop.
Als je tot de conclusie komt dat het nog steeds de beste laptop is die je op het moment in die categorie kan kopen lijkt het mij niet meer dan vanzelfsprekend dat deze laptop nog een keer terug komt.
De best buy wordt altijd voordat deze uitkomt in het forum uitgebreid besproken en bediscussieerd. Natuurlijk is niet iedereen het uiteindelijk met elkaar eens, maar ik neem aan dat er een reden is waarom er voor deze specifieke laptops gekozen is. Ik heb zelf het topic deze keer niet gevolgd, maar misschien heb je er wat aan om het betreffende topic op te zoeken.
Er zijn nog veel meer aspecten waar blijkbaar niet naar gekeken wordt.
Ik ben al een tijdje aan het rondkijken naar een laptop a €600 en ik kom op deze uit:

http://tweakers.net/price...ntial-b50-70-mcc2tmh.html

Praktisch dezelfde specs als de mainstream in deze BBG, maar een stuk goedkoper.
ik heb toch zo mijn twijfels bij de keuzes van de laptops, ze zijn niet slecht of traag maar je kan voor dat geld zoveel meer krijgen dan wat jullie nu laten zien. zeker op een techsite verwacht je toch wel wat customizable opties en onderzoek.

op de budgetlaptop is niet veel aan te merken, voor dat geld heb je zo een degelijk koop.

kijkende naar de mainstreamlaptops kun je echt een hele hoop meer krijgen.
heb zelf net een laptop gekocht van +- 900 euro waar je in vergelijking een stuk meer krijgt.
- full-hd IPS scherm van degelijke kwaliteit. (natuurlijk niet zo goed als bijvoorbeeld de dell desktop schermen)
-de keuze uit een 1TB harde schijf of een 128 gb SSD voor dezelfde prijs of natuurlijk 2 als je dat leuk vind
- een GTX 850M! (toch een aardig kaartje die de recente spellen op full-hd en medium settings goed trekt)
http://tweakers.net/produ...54-full-hd-ips-basis.html
http://www.bto.eu/bto-p-book-17cl54.html
Naar mijn mening toch echt een betere laptop en voor de techmensen hier volledig aan te passen naar wens en standaard geleverd zonder Windows wat lekker de prijs drukt als je student bent of je via werk goedkoop Windows kan krijgen.

voor de ultrabook is wel gekozen voor een erg mooie laptop maar als dat je wat minder uitmaakt kun je toch ook stukken meer krijgen.
http://www.bto.eu/bto-u-book-14cl16.html
minpunten: stuk minder mooi (zijn de meeste het wel mee eens)
- scherm is 'maar' full-hd

pluspunten:
I-7 4750HQ (erg snelle processor voor een ultrabook)
Intel IRIS 5200 (toch nog een stuk rapper)
16GB RAM
ruimte voor 1 2.5 inch en 1 MSATA (voor deze prijs krijg je er een 256GB ssd en 1tb harde schijf in)

nu heb ik alleen even snel gekeken bij BTO maar als je via een toch niet onbekende nederlandse webshop zoveel beters kan krijgen zou het toch wel leuk zijn als Tweakers er wat aandacht aan besteed.
Ik ken BTO verder niet, maar je kunt een notebook daar helemaal zelf aanpassen. Dat moet tweakers toch aanspreken :)
dat is voor mij ook de belangrijkste reden om BTO te noemen. Als ik lees hoe graag mensen programma's tweaken en hun mobieltjes aanpassen dan moet het voor een tweaker toch prachtig zijn om de hele laptop naar eigen wens samen te kunnen stellen. Persoonlijk merk ik dat bij veel dure laptops er toch altijd wel wat tegenvallende onderdelen zijn zoals bv een harde schijf ipv SSD of een TN ipv IPS paneel.

uiteraard snap ik wel dat het voor tweakers niet heel makkelijk is ze aan te raden omdat ze vrij weinig samples sturen (bij hw.info komen ze heel soms langs) en omdat het customizable is kun je natuurlijk niet 1 model aanraden.
Ik heb zelf ook een BTO laptop (denk nu 1,5 jaar?) en ik wou dat ik dit vanaf mijn eerste laptop al had gedaan. Je krijgt zoveel meer voor je geld dan al koop je een "merk laptop"
Het design is misschien niet fancy maar ze zien er wel gewoon strak en zakelijk uit dus ze zijn niet lelijk te noemen.

Een costume made laptop (van BTO of welke site dan ook) zou dus zeker niet misstaan in een Best Buy Guide. Maar misschien is hier een regel voor dat Tweakers.net dat niet mag doen of juist niet wilt doen.
jammergenoeg is de koeling niet aangepast op de specs...
Als je veel dingen schrijft op je ssd gaat die korter mee dan een gewone hdd. Tevens als je laptop balt is niet alleen de hdd stuk maar vaak meerdere onderdelen.
Als je veel schrijft naar een SSD gaat die nog steeds een veelvoud van de economische levensduur mee.
Ik heb harddisks gezien die slechter tegen writes kunnen. De meeste harddisks houden het nog geen 2 jaar uit in een harddisk recorder bijvoorbeeld, ook niet de speciale AV versies.
Wel jammer dat de laatste categorie high-end ultrabook heet. Zo kan er natuurlijk nooit een MacBook in die categorie vallen! :P Ik snap ook niet dat er dit keer geen MacBook is gekozen, want een MacBook Pro met Retina scherm heeft ook een cpu met een TDP van 28W, een Intel HD5100, 8GB ram en ook een 256GB SSD (oke niet in RIAD 0). De prijs van de twee laptops is ongeveer gelijk, máár de MacBook Pro heeft een nóg betere batterijduur en een waarschijnlijk nog beter scherm.
Qua scherm en batterijduur ben ik het met je eens, maar verder is de Asus beter of gelijk aan de macbook. Daarnaast is deze Asus nog een stukje lichter (wat wel belangrijk is bij een ultrabook of Light & Thin of hoe je het ook wil noemen) en sneller (qua cpu).
Als je OS X wil is de keus natuurlijk een Macbook en als je per se Windows wilt moet je vooral geen Macbook verkiezen boven die Asus, want onder Windows is de accuduur van een Macbook een stuk minder en is de driver support ook matig.
Is Windows of OS X je om het even, dan kan je kiezen voor accuduur (Macbook) of snelheid (Asus).
Best een goed advies wat jullie geven. Ik kijk steeds weer uit naar de Best Buy Guide. Wat ik een beetje mis is de apparatuur voor de professional. Jullie noemen de hoogste categorie een 'High-end categorie'. Die High-end mis ik een beetje. Ben bv op zoek naar een laptop als vervanging van mijn werkstation, moet een top grafisch scherm hebben (kleurechtheid) en ik kan er gewoon geen adviezen voor vinden. De nieuwe Asus NX500 is een mooi apparaat en staat op mijn verlanglijst, maar een BTO P-BOOK 15CL54 QUAD IPS biedt veel meer voor het geld, oa non-glare en veel meer mogelijkheden voor harde schijven. Enkel kan ik nergens vinden hoe kleurecht hun IPS scherm is.

Dit soort vergelijkingen zou misschien een plaatsje in de Best Buy Guide verdienen, want om de echte top apparaten te vergelijken is zeer moeilijk.

Voor de rest: dank voor de guides, ondanks alles worden ze zeker gewaardeerd!
Professional is een heel breed begrip natuurlijk. Krijg je een heel andere guide voor. Ik zou dan bijvoorbeeld niet op budget indelen maar op beroepsgroep, en grootte van het bedrijf.

Wat betreft een high-end laptop met een goed scherm kan ik je mijn Zbook 15 met Dreamcolor scherm wel aanraden, echt een beest! Wel weer een heel andere prijsklasse, en niet erg draagbaar (belachelijk grote adapter vooral). Wel het meest degelijke dat je kunt krijgen met high end specs (mil spec 810G).
Goede tip, maar mijn budget is maximaal 2500,- en daar krijg je geen Zbook volgens mijn specificaties voor (wil bv min Dreamcolor, 16 Gb, 2 x 1 Tb SSD/mSata, wifi ac etc)
Mijne was 1550 ex btw, heb er zelf nog 8GB bij geprikt en een 256GB mSata, dus 140 ex btw erbij. Wifi AC zit er in.
Was wel een speciale aanbieding via marktplaats, de wederverkoper uit Purmerend.

verdere specs zijn misschien wel goed om te weten:
i7 4700mq
quadro k2100m
16GB DDR3L
256GB SSD + 256SSD mSata
Full HD IPS dreamcolor display

Volgens mij heb je ook Lenovo W laptops met kleurensensor er in trouwens. Maar ik las slechte verhalen over de bouwkwaliteit...

[Reactie gewijzigd door lvanz op 1 oktober 2014 10:34]

En weer een goede tip! Momenteel heeft die leverancier niets, maar ik houd het in de gaten.
maar wat nou als mensen een laptop van 600 of 700 euro willen? tweakers komt eerst met een laptop met net onder de 400 euro aanzetten, en een mainstream met 900 euro. wat nou als mensen maar 600 of 700 euro uit willen besteden? is in het vervolg het ook niet handiger omdat er bij te doen? voor de rest netjes zoals altijd
maar wat nou als mensen een laptop van 600 of 700 euro willen? tweakers komt eerst met een laptop met net onder de 400 euro aanzetten, en een mainstream met 900 euro. wat nou als mensen maar 600 of 700 euro uit willen besteden? is in het vervolg het ook niet handiger omdat er bij te doen? voor de rest netjes zoals altijd
De vorige Laptop BBG had al een "basis laptop" van 600 euro. Gezien de LBBGs iedere 2 maand uitkomen en de ontwikkelingen in laptop-land niet zo snel gaan, kun je prima een eerdere LBBG gebruiken voor advies voor jouw budget / wensen. Op deze manier kunnen er veel verschillende laptop-types / budgetten besproken worden zonder dat er iedere keer heel veel uitzoekwerk is (en er dus ook veel herhaling gaat zitten, want een laptop die het beste is in categorie X in maand Y zal in maand Y+2 meestal ook nog wel het beste zijn in categorie X).

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee