Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

De eerste stappen in The Elder Scrolls Online

Bekend terrein

Wie Skyrim heeft gespeeld, het vijfde deel van The Elder Scrolls, heeft vast weleens een berg beklommen om te kijken of er iets te zien is van de wereld erbuiten. Er zijn tenslotte delen van Tamriel waarin we in de eerdere delen van de serie rond mochten lopen. Het is een intrigerende gedachte, dat er achter de bergen nog enorme stukken land liggen die samen Tamriel vormen. Hoe mooi zou het zijn als er een game komt die de werelden uit alle voorgaande delen van The Elder Scrolls aan elkaar knoopt?

Die game komt er. Uitgever Bethesda hoopt nog dit jaar The Elder Scrolls Online op de markt te brengen, een mmog waarin heel Tamriel is opgenomen. En meer nog, want naast Tamriel blijkt er nog een soort schaduwwereld te bestaan waarin een deel van de game zich afspeelt. In die wereld zwaait ene Molag Bal de scepter. Dat is een Daedric Prince, net als Mehrunes Dagon, de vijand uit deel IV. Het domein van Molag Bal heet Coldharbour en het vormt net als Tamriel een onderdeel van Nirn. Molag Bal is echter niet tevreden met zijn status. Hij wil na Coldharbour ook Tamriel overheersen.

Video-preview van The Elder Scrolls Online.

Hij heeft echter een probleem. Hij kan zelf niet naar Tamriel afreizen. Als hij niet naar Tamriel kan, dan moet Tamriel maar naar hem komen. Vandaar dat hij gigantische Dark Anchors heeft gefabriceerd, die hij vanuit Coldharbour op Tamriel afvuurt. Met die Dark Anchors probeert hij Tamriel binnen te halen. Mocht dat lukken, dan is Molag Bal nog niet tevreden, want hij wil naast het land ook de inwoners veroveren. Hij probeert de ziel te roven van de inwoners.

Je ziel is weg

Uiteraard is er verzet. Onder andere de Fighters Guild en de Mages Guild proberen de plannen van Molag Bal te verijdelen, en daar kun jij ze bij helpen. Daar heb je ook alle reden voor: je bent een van de slachtoffers, want Molag Bal heeft je ziel gestolen. Dat gebeurde vlak voor het begin van de game. Gelukkig is er hoop. Je wordt uit de klauwen van de Daedric Prince bevrijd, waarna je deel kunt nemen aan de strijd. Dit is tegelijk de verklaring waarom je bij de start van de game kunt kiezen wie en wat je bent. Als zielloos persoon heb je geen geschiedenis meer, maar wel een reden om wraak te nemen.

Hoe het kan dat Molag Bal niet naar Tamriel kan komen maar jij zelf wel naar Coldharbour kunt, willen de makers nog niet bekendmaken. Dat is iets voor later in het verhaal en tijdens een speelsessie op het kantoor van ontwikkelaar Zenimax Online Studios mochten we alleen het begin van de game spelen. De makers willen wel verklappen dat je gedurende de campagne zult ontdekken waarom Molag Bal je ziel heeft gestolen en waarom die ziel belangrijk is. De Daedric Prince is uiteraard ook de grote boze vijand waar tijdens de campagne om gestreden wordt. Die strijd vindt overigens in een verleden plaats. TES Online speelt zich duizend jaar voor The Elder Scrolls V: Skyrim en achthonderd jaar voor de gebeurtenissen uit The Elder Scrolls III: Morrowind en The Elder Scrolls IV: Oblivion af.

Coldharbour

Je begint The Elder Scrolls Online in Coldharbour, waar je bent opgesloten in de cellen van Molag Bal. Tijdens de tutorial weet je te ontsnappen en naar Tamriel te ontkomen, waar het spel echt begint. Je kunt daarbij kiezen of je toe wilt treden tot de Daggerfall Covenant, de Ebonheart Pact of de Aldmeri Dominion. Die keuze was er tijdens onze speelsessie nog niet. We werden gedropt in het kleine kustplaatsje Stros M’Kai in het noordwesten van Tamriel, het deel dat in handen is van de Daggerfall Covenant. Vervolgens kun je kiezen of je ter wereld wilt komen als Breton, Redguard of Orc. Wie in de Aldmeri Dominion start, kan kiezen uit High Elf, Wood Elf en Khajiit. Kies je voor de Ebonheart Pact, dan kun je kiezen uit Dark Elf, Nord en Argonian.

Bij onze speelsessie konden we kiezen uit de classes Dragonknight, Sorcerer en Templar. Zenimax Online Studios houdt dus vast aan een indeling in classes, met daarbij alle standaardrollen. Dat is opvallend, want verder krijgen spelers juist erg veel vrijheid. Dat blijkt vooral uit de keuze aan wapens. Iedere class kan elke  wapensoort leren beheersen. Dat wil zeggen dat een Sorcerer bijvoorbeeld met een zwaard kan vechten en een tank met een staff of wand. Er zijn zes soorten wapens; two-handed, one-handed and shields, dual wield, bow, destruction staff en restoration staff. Je hoeft alleen maar een bepaald soort wapen te hanteren om de bijbehorende skills tot je beschikking te krijgen.

Kies je wapen

Uiteraard kun je je skills bijslijpen tijdens het spelen. TES Online is een echte mmog, dus je verdient ervaringspunten met van alles en nog wat, en daarmee kun je doorgroeien tot level 50. Bij elk level krijg je een punt dat je naar believen toe kunt wijzen aan Health, Stamina of Magicka. Om de zoveel levels krijg je er bovendien een skill bij. Dat is echter 'slechts' het klassieke class-specifieke deel. Daarnaast krijg je namelijk skills die bij het soort wapen horen dat je gebruikt. Je kunt dus kiezen welk wapen je beter leert beheersen, simpelweg door het veel te gebruiken.

Een wapen gebruiken levert niet alleen nieuwe skills op voor dat wapen, het maakt ook dat de skills die je al hebt sterker worden. Elke wapen-skill kun je in vijf stappen opwaarderen. Daarmee ben je er nog niet. Als je toe bent aan het zesde level voor een wapen-skill, krijg je de keuze uit twee verschillende varianten, zogenaamde Morphs. Als je er daar een van hebt gekozen, kun je die opnieuw in vijf stappen opwaarderen. Als dat is gelukt, krijg je de zogenaamde Ultimate, de uitsmijter van de betreffende skill. Die kun je toewijzen aan het speciale Ultimate-slot op je hotbar.

Kleine hotbar

Bij die hotbar maakt Zenimax Online Studios - door de werknemers steevast ZOS genoemd - opnieuw een opvallende keuze. Op de bar is ruimte voor niet meer dan vijf skills. Links van de bar vind je een extra Quick Slot waar je bijvoorbeeld een potion op kunt plaatsen, en rechts van de hotbar is nog een slot waar je een Ultimate kunt plaatsen. De Quick Slot bedien je met Q, de Ultimate met R. De skills op je hotbar bedien je met de eerste vijf cijfertoetsen.

Je kunt in TES Online dus erg veel skills aanleren doordat je kunt kiezen uit alle soorten wapens. Tegelijk kun je er juist erg weinig gebruiken doordat je een zeer beperkte hotbar hebt. Dat kun je enigszins ondervangen door de indeling van je hotbar op te slaan. Je kunt verschillende indelingen bewaren en ze op elk gewenst moment weer tevoorschijn halen. Dat kan zelfs tijdens een gevecht, net zoals je ook op zo'n moment van wapen kunt wisselen. Je kunt dus per wapen een hotbar opslaan, maar ook per rol die je wilt spelen. Een aparte Player versus Player-bar bijvoorbeeld, of een aparte healing-bar naast een persoonlijke damage-bar.

Weinig interface

De beperkte bar draagt bij aan de minimale interface die ZOS voor de game heeft gemaakt. Als je niet aan het vechten bent, zie je eigenlijk alleen de minimap in beeld. Pas als een gevecht dreigt, komen er drie balken in beeld, voor Health, Stamina en Magicka. Daaronder verschijnt de hotbar, en dat is alles. Je scherm zal dus niet worden bedolven onder knoppen en vensters zoals bij andere mmog's. Er is ook geen progress bar waar te zien is hoeveel xp je hebt. Opvallend is verder dat er wel een vizier in beeld is, zoals je dat gewend bent van andere TES-games. Bij een mmog is dat echter minder gangbaar.

Het zorgt ervoor dat vechten in TES Online verloopt zoals je bijvoorbeeld uit The Elder Scrolls V: Skyrim gewend bent. Je kunt dus altijd en met elk character blokkeren en een bash uitdelen. Vechten is ook - meer dan bij andere mmog's - een kwestie van reageren op wat je tegenstander doet. Vandaar dat blocken en bashen zo belangrijk zijn, al bleek tijdens onze speelsessie dat het blokkeren vooral handig is bij menselijke tegenstanders. Die laten meer tijd tussen verschillende aanvallen. Bij dierlijke tegenstanders is die tijd korter, zodat blokkeren moeilijker is. Verder kun je - geheel in stijl van de voorgaande games - sluipen. Daarbij verandert je vizier in een oog dat aangeeft in hoeverre je tegenstanders je door hebben. Je kunt bovendien een vermomming aantrekken, wat in de eerste quests regelmatig nodig blijkt te zijn.

Synergy

Aan deze toch nog behoorlijk traditionele manier van spelen voegt ZOS een mechanisme toe dat de studio   'synergy' heeft gedoopt. Twee spelers kunnen daarbij elkaars krachten versterken. Dat geldt niet alleen voor menselijke spelers, maar ook voor de non player characters in het spel. Stel, er staat een zwaardvechter tegenover je die redelijk standaard is, samen met een mage. Niets bijzonder, beide geen al te 'hoge' npc's. De zwaardvechter kan wat olie voor je voeten op de grond gooien, waarna de mage met een fire spell de boel in de fik steekt. Dan sta je opeens in een vuurzee, terwijl de zwaardvechter en de mage gewoon doorgaan met hun aanvallen.

Gelukkig kun je zelf ook gebruikmaken van synergy, al heb je daar wel een tweede speler bij nodig. Bij spelers is synergy gekoppeld aan Ultimates. Als een speler een Ultimate inzet, kan de tweede speler het effect daarvan versterken. Een mage gooit bijvoorbeeld een krachtige 'area of effect'-spell in het strijdperk. Als de tweede speler in het gebied komt waar de spell actief is, krijgt hij de melding in beeld dat hij synergy kan benutten door op tijd op een bepaalde knop te drukken. De spell van de mage zal dan extra veel schade aanrichten, langer aanhouden of op een andere manier krachtiger zijn. Het effect van synergy is afhankelijk van de skill die wordt ingezet.

Zo zijn er veel effecten te bereiken. Niet alleen aanvallende, maar ook verdedigende skills kunnen middels synergy worden versterkt. Een genezende spell kan met synergy bijvoorbeeld extra effectief worden gemaakt. Het principe geeft een originele draai aan het vechten in groepen, want de tijd die de tweede speler heeft is kort, dus overleg vooraf is geboden. Het is slim om af te spreken wanneer een skill wordt ingezet en waar, zodat de tweede speler kan zorgen dat hij op de juiste plek staat als het zover is. Bij de computergestuurde tegenstanders gaat synergy nog een stap verder, en daar zul je vooral in dungeons last van hebben.

Allemaal op de gevaarlijkste speler

Volgens ZOS is de kunstmatige intelligentie van de game zo goed, dat npc's als groep samenwerken. Zo zal de groep uitvissen wat de meest gevaarlijke tegenstander is en daar de aandacht op richten. Dat hoeft niet de tank van de groep te zijn, het kan ook de mage of de healer zijn. Er bestaat nog wel iets als 'taunt', maar dat is minder effectief dan in andere games. Om het geheel geloofwaardiger te maken, kun je sprekende npc's horen overleggen. Zo hoor je ze vragen om een heal of om assistentie. Het zorgt er allemaal mede voor dat de bossfights wat interessanter zijn. Waar bosses in mmog's meestal erg statisch zijn, zullen ze zich hier richten op de gevaarlijkste tegenstander. Gevechten kunnen daardoor veel dynamischer worden.

Groepsgedrag

Uiteraard is synergy ook erg interessant voor PvP, al is het ook in de campagne nuttig, als je met een groep op stap bent. Spelers hebben niet alleen de skills die bij de klasse horen, maar ook de skills die bij de diverse soorten wapens horen. Die kunnen worden samengevoegd op de kleine hotbar, aangevuld met een Ultimate. Daar valt bovendien veel in te variëren door van wapen en daarmee van skills te wisselen.

Alles keer drie

Met het ontwikkelen van die skills ben je langer zoet dan je nodig hebt om het maximale level 50 te bereiken. Gelukkig valt er ook genoeg te doen nadat je dat niveau bereikt hebt. Het is de vraag of je level 50 bereikt als je aan het einde van je tocht door het Player versus Environment-gedeelte bent beland. Die tocht vindt plaats in de zone waar je start. Het character dat wij tijdens onze speelsessie aanmaakten kan dus alleen op avontuur binnen het gebied dat onder controle valt van de Daggerfall Covenant. Als je daar echter het einde van de campagne hebt bereikt, kun je door naar een andere zone; het gebied van de Ebonheart Pact of de Aldmeri Dominion. Daar kun je verder spelen. Je kunt dan alle quests doen die er in dat gebied te vinden zijn. Je begint dan met de quests voor startende spelers, alleen wordt het niveau van de tegenstanders aangepast. Het moet tenslotte wel een uitdaging zijn. De weerstand is zelfs groter dan in je eigen zone.

Gelukkig is ook de beloning aangepast. Je vindt er meer geld, en vooral ook betere spullen. Als je de tweede zone hebt doorlopen, kun je naar de derde, om ook daar alle quests te doen. Daar zal opnieuw de tegenstand worden aangepast tot een nog hoger niveau. Hetzelfde geldt uiteraard voor de loot. Pas in de derde zone zul je de beste spullen vinden. Dat wil zeggen dat je erg veel avontuur voor de boeg hebt voordat je aan de beste spullen toe bent. De makers schatten dat elke zone goed is voor minstens 120 uur aan gameplay. Overigens zul je in de nieuwe zones geen spelers tegenkomen die in die zone zijn begonnen. Je zult er alleen spelers uit je eigen zone tegenkomen die net als jij level 50 zijn. Als je spelers van een andere factie wilt treffen, zul je naar het grote centrale deel van de landkaart moeten.

Net als in Oblivion

Dat centrale deel wordt gevormd door Cyrodiil, het stuk van Tamriel waar The Elder Scrolls IV: Oblivion plaatsvindt. Daarmee heeft ZOS dus een niet onaanzienlijk stuk land vrijgemaakt voor PvP, want er viel heel wat te verkennen in de game uit 2006. Om de herkenning zo groot mogelijk te houden, heeft ZOS de hoogtekaart uit Oblivion geïmporteerd en vervolgens gebruikt als basis voor de PvP-zone in de mmog. Dat moet ervoor zorgen dat het landschap herkenbaar is. Dat betekent dat de dorpen en steden uit Oblivion terugkeren, inclusief de Imperial City, de hoofdstad van Tamriel. Daar bevindt zich de Ruby Throne, de troon van de Emperor. Om deze troon wordt gestreden door de drie facties uit het spel. Iedere factie heeft een eigen thuishaven in Cyrodiil en probeert van daaruit op te rukken naar de hoofdstad. Wie de stad weet te veroveren en de Elder Scroll uit de stad mee naar de eigen basis weet te nemen, mag uit eigen gelederen een nieuwe Emperor kiezen. Die heeft speciale Emperor-skills, totdat een van de andere facties de troon weet te veroveren.

ZOS hoopt op grootschalige oorlogsvoering in Cyrodiil, want facties kunnen niet alleen de Imperial City veroveren, maar ook elkaars bases. Dat is uiteraard niet eenvoudig, maar het kan wel. Je zult daar wel de 'keep' van de factie voor moeten veroveren, het kasteel dat als de vijandelijke thuishaven dient. Dat is een stevig, stenen fort, compleet met poorten, torens en muren met kantelen. Elk team heeft echter de beschikking over siege weapons waarmee een dergelijk fort vakkundig kan worden gesloopt. Teams kunnen alle bekende varianten aanschaffen, zoals ballista's, trebuchets en battering rams. Daarmee kunnen poorten en muren worden aangevallen en een doorgang worden geforceerd worden. Uiteraard kan het verdedigende team reparatiewerkzaamheden uitvoeren om de aanval te keren. Het verdedigende team kan ook zelf siege weapons inzetten en vanaf de muur van hun keep terugschieten op de belegeraars.

Iedereen kan meedoen

Daarmee lijkt PvP iets voor enorm grote groepen. Er is echter genoeg te doen voor kleine groepen en zelfs voor ongegroepeerde spelers. Zo zijn facties afhankelijk van supplies, voorraden die afkomstig zijn van boerderijen of mijnen. Op basis van die supplies kunnen bijvoorbeeld siege weapons worden aangeschaft. Dat maakt dat boerderijen en mijnen kostbare bezittingen zijn. Ze liggen echter buiten de muren van de keep en zijn dus kwetsbaar. Een klein team kan onopgemerkt vijandelijk gebied binnenvallen en een boerderij of mijn veroveren, om zo de verdediging van de keep te belemmeren. Bovendien zijn er quests te vinden. In de dorpen en steden in je eigen zone krijg je quests aangeboden die ook solo kunnen worden uitgevoerd, al zijn het uiteraard quests die verband houden met de strijd tussen de drie facties. Deelnemen aan de strijd in Cyrodiil levert dan ook ervaringspunten, net als je handelingen in de campagne. Overigens is PvP niet alleen iets voor spelers van level 50. Iedere speler vanaf level 10 kan eraan deelnemen. Om het een beetje eerlijk te maken, worden de stats van zulke spelers opgeschroefd tot het niveau van level 50. Een speler van level 10 krijgt dus geen extra skills, maar kan wel op niveau meestrijden.

Zelf spullen maken

Uiteraard zijn via PvP uitrustingsstukken te verkrijgen die niet via de campagne kunnen worden bemachtigd, al is men bij ZOS nog niet zover dat bekend is hoe dat precies in zijn werk zal gaan. De makers weten echter wel hoe ze de beroepen in TES Online interessant willen maken. Dat zit hem niet in de soorten; je zult de gewone standaardberoepen als smid, leerbewerker en kleermaker tegenkomen. Bij ZOS verwacht men echter veel van de manier waarop je voorwerpen kunt maken. Net als in andere games heb je voor elk voorwerp dat je wilt maken een recept nodig, dat je eerst moet zien te bemachtigen. Dat recept schrijft steeds twee ingrediënten voor die je nodig hebt om het voorwerp te maken. Daarmee maak je de standaardversie van het voorwerp. Aan die twee basisingrediënten kun je nog drie ingrediënten naar keuze toevoegen. Die extra ingrediënten geven het voorwerp nieuwe eigenschappen, maar vooraf is niet te voorspellen welke. Dat moet ervoor zorgen dat via crafting voorwerpen zijn te maken die tot de beste in het spel behoren.

De procedure is niet geheel nieuw, maar hij is weinig gangbaar in mmog's. De ingrediënten die je nodig hebt kom je overal tegen. Net als in de voorgaande games kun je erg veel oppakken, leeghalen of slopen, op zoek naar materiaal. Vreemd genoeg waren de vele flessen, kisten, dozen, kruiken en kasten meestal wel leeg te roven, maar was het rondslingerend wapentuig niet op te pakken. Wel dat van de tegenstanders die je hebt verslagen, maar niet het wapentuig dat ter decoratie rondslingert. Dat kan uiteraard nog veranderen, de game is immers nog lang niet af.

Verkennen loont

Behalve crafting zijn er meer manieren waarop ZOS de game meerwaarde probeert te geven. Zo waardeer je de skills die je krijgt op met Skill Points, die je verdient door je character te levellen. Daar is niets bijzonders aan. Je kunt echter haast maken met het opwaarderen van de je skills, door extra Skill Points te verdienen. Dat doe je door Skyshards te zoeken. Daar zijn er in elke zone een paar van verborgen. Zoals je van The Elder Scrolls gewend bent, zul je echt alle uithoeken af moeten om de Skyshards te vinden. Die moeite loont, want voor elke drie shards krijg je een extra Skill Point. In het startgebied van de Daggerfall Covenant - het eiland rond Stross M'kai - liggen al drie shards verborgen en op Betnikh, het volgende eiland, weer drie. In de daarop volgende zone liggen zelfs negen Skyshards verborgen, zodat je drie extra Skill Points kunt verzamelen waarme je een skill naar keuze van een flinke boost kunt voorzien.

Feedback

Bij het gebruiken van die skills dook nog wel een probleem op. De krachtigste skills hebben uiteraard een timer, zodat je ze niet al te vaak in kunt zetten. Je ziet nu echter niet wanneer de timer verstreken is. Daar wordt nog aan gewerkt, vertelde Maria Aliprando, Creature Combat Designer van ZeniMax Online Studios. Het team zoekt nog naar de juiste manier om aan de speler duidelijk te maken dat een skill weer inzetbaar is, maar wil proberen daarvoor iets anders te verzinnen dan een cirkel die ronddraait binnen het hotbar-icoon, de manier die in World of Warcraft en de meeste andere mmog's wordt gebruikt. In de versie die we mochten spelen was er enige feedback doordat de stamina-bar flikkerde zodra we een skill probeerden te gebruiken waar we niet genoeg stamina voor hadden. Dat systeem bevalt niet, stelde Aliprando. Het vertelt je wanneer je iets niet kunt, terwijl Aliprando duidelijk wil maken wanneer je iets wel kunt.

Er is meer dat nog niet af is, of simpelweg niet gepland staat. Zo kun je geen vanity pets houden in de game. Althans, niet bij de start van de game. Wellicht dat ZOS ze later in de game nog toe zal voegen. Toch is er wel iets dat er op lijkt. Bepaalde classes kunnen tijdelijk een pet oproepen die ze ondersteunt tijdens gevechten. Ook andere classes kunnen tijdelijk een vechtende pet meekrijgen. Zo kwamen we op Betnikh enorme wespen tegen. Als je een Wasp Queen doodt, komt er een standaardwesp tevoorschijn die je gedurende vijf minuten zal volgen en beschermen. In de huidige versie van de game is het bovendien nog niet mogelijk om onder water te zwemmen. Het is niet duidelijk of dat zo blijft. Tot slot heeft ZOS nog niet alle guilds toegevoegd. Eigenlijk kunnen spelers nu enkel lid worden van de al genoemde Fighters en Mages Guild en voor beide kun je uiteraard de nodige quests uitvoeren. Er zit echter nog geen Thiefs Guild in de game. Die komt wel, al is niet duidelijk of hij al bij de release beschikbaar is.

Iets vergelijkbaars geldt voor de Dark Anchors die we in het begin al noemden. Die dalen af en toe op willekeurige plekken in Tamriel neer. Het is dan aan de spelers die in de buurt van het anker rondlopen om de invloed van Molag Bal af te wenden door het Anchor te vernietigen. Het is een soort public quest, zoals Guild Wars 2 en Rift die bijvoorbeeld ook kennen. Je hoeft er niet aan mee te doen als je in de buurt bent, maar het kan wel. De makers van de game noemen het neerdalen van de Dark Anchors overigens nadrukkelijk geen public quests. Ze zijn er nog niet uit of ze zoiets als public quests in de game zullen opnemen, stellen ze.

Als een shooter

Er is nog een verrassend onderdeel waar de studio druk aan sleutelt. De ontwikkelaars willen de game speelbaar maken vanuit first person-perspectief. Dat kan al wel een beetje, door de camera helemaal in te zoomen, maar dat is slechts een benadering. In een korte demo lieten de makers de huidige stand van zaken zien. We zagen, een beetje zoals bij de gemiddelde shooter, de handen van het character in beeld, inclusief het gekozen wapen. Waar je in derde persoon-perspectief al weinig interface hebt, is dat in first person nog veel minder. Het is - geven de makers toe - niet de meest eenvoudige manier van spelen, omdat je niet kunt zien wat er achter je gebeurt. Daarom is het zeker in PvP niet aan te raden. De studio wil de optie echter wel degelijk inbouwen, al weet men nog niet welke informatie er bij die speelwijze op het scherm wordt weergeven.

Voorlopige conclusie

Zenimax Online Studios heeft genoeg ingrediënten in The Elder Scrolls Online gestopt om de game een goede kans te geven op de moeilijke markt van mmog's. Er is genoeg dat afwijkt van het gangbare. Daarnaast heeft de game natuurlijk het alom gewaardeerde TES-universum om op terug te vallen, en het enorme Tamriel om in rond te lopen. Daarmee heeft de game bij voorbaat al een flink aantal potentiële spelers. Met de achtergrond zit het wel goed; het is allemaal typisch The Elder Scrolls, in een online variant. De toon is serieus, de kleuren neigen naar donker, de proporties van de wereld en zijn inwoners zijn realistisch en die inwoners worden behoorlijk gedetailleerd weergegeven. Draken hebben we tijdens onze speelsessie nog niet gezien, maar die zullen ongetwijfeld nog opduiken in de game.

Er valt precies zoveel te verkennen als je van een TES-game verwacht, en via de Skyshards is dat nog interessant ook. Verder heeft Zenimax een vechtsysteem gekozen dat dicht tegen dat uit Skyrim aanligt, wat voor een prettige herkenning zorgt. Met synergy heeft Zenimax bovendien een component toegevoegd die de gevechten er alleen maar gevarieerder op maakt. Ze zijn in ieder geval minder statisch dan je uit andere mmog's gewend bent. Verder is het prettig dat spelers zoveel vrijheid hebben bij het kiezen van een speelstijl. De classes liggen vast, maar doordat characters alle wapens kunnen leren beheersen is de speelstijl toch in grote mate aan te passen.

Of TES Online een kans maakt naast World of Warcraft is de vraag, maar het is ook niet zeker of daar de concurrentie ligt. Het is wel duidelijk dat uitgever Bethesda mikt op een release tegen het einde van dit jaar, maar het is niet duidelijk hoe de uitgever deze game te gelde wil maken. Bethesda weet nog niet of het voor TES Online met maandabonnementen wil gaan werken, of geld wil verdienen aan microtransacties. Dat zal de komende maanden duidelijk worden, als ook de andere lege plekken in het plaatje worden ingevuld.

Titel The Elder Scrolls Online
Platform Windows, OS X
Ontwikkelaar Zenimax Online Studio
Uitgever Bethesda Softworks
Releasedatum Eind 2013

Lees meer

The Elder Scrolls Online Video van 3 mei 2014
Bethesda staakt ontwikkeling Skyrim Nieuws van 16 april 2013
The Elder Scrolls Online Video van 20 maart 2013

Reacties (103)

Wijzig sortering
Dit gaat voor mij de topper van het jaar worden. Lijkt me ontzettend gaaf om ditmaal in het vroegere deel van de Elder Scrolls tijdlijn te spelen. In Oblivion en Skyrim lees en hoor je altijd over de grote oorlog waardoor verschillende facties en rassen nu anders tegenover elkaar staan. In Elder Scrolls Online vecht je dus in de oorlog waar vaak over gesproken wordt in Oblivion en Skyrim.

Ondanks het een ander team van Bethesda is die aan de originele Elder Scrolls games werken heb ik er wel vertrouwen in dat dit een prima spel gaat worden. Nu maar hopen dat er met de launch geen grote problemen ontstaan met servers etc. Met Diablo III was dit ook al zo'n ramp heb ik gehoord.

Als ze nu eens goed gebruik maken van de Beta dan kan dit misschien wel verholpen worden. Als Bethesda kijkt naar het aantal beta testers en de performance van hun servers dan zouden ze in staat moeten zijn de juiste rekensom te maken. Daarnaast kunnen ze gewoon kijken naar het aantal pre-orders om te berekeken hoeveel servers ze moeten gebruiken.

En als de content, karakters, verhaallijn en de combat ook goed zijn ben ik een tevreden gamer. Bethesda heeft in ieder geval goed nagedacht over hoe ze de combat laten werken. Je klikt niet alleen maar een vijand aan maar neemt actief deel aan het gevecht. Je kunt zowel je linker als je rechtermuis knop gebruiken voor aanvallen, blokken of magie. Dit maakt de combat voor mij een stuk uitdagender, omdat je meer moet nadenken over je acties in plaats van alleen maar een vijand aan te klikken.

http://elderscrollsonline...08/ask-us-anything-combat

[Reactie gewijzigd door Jeroen V. op 20 maart 2013 09:40]

Is het ook mogelijk om de dodgen, zoals in Guild Wars 2? Het zou voor mij echt een stap terug zijn als we weer naar single target, button spam en dus simpele combat terug gaan.

Verder ziet het spel er inderdaad erg goed, de sfeer is helemaal perfect! Ik speel zelf GW2 en zou daar juist wat meer grauw willen zien op sommige plekken. Ook bepaalde mobs en andere npc's en dergelijke ogen soms te vriendelijk terwijl een duistere look wat meer zou passen.
In het door Jeroen V gelinkte artikel:

"Will everyone be able to use active dodging via WASD movement, or will that be an ability linked skill? – By Ken Tweddle"
Everyone with enough stamina will be able to use it. It is linked to movement and is not an ability you slot on your bar though certain passive abilities may augment it.
Ik ga ervan uit dat dit dus mogelijk is, wat heel erg mooi is.

Ik ben overigens wel heel erg benieuwd naar respeccing. Ze zeggen in die AMA dat je heel erg goed moet nadenken over hoe je je Health, Magicka en Stamina punten verspreid. Hopelijk wordt dit niet net als Diablo 2: een paar keer een fout maken (of een balance patch krijgen) en je kan weer een nieuwe character gaan beginnen.

[Reactie gewijzigd door Seditiar op 20 maart 2013 10:40]

Veel belangrijker dan dat: is het auto-target combat of is het free aiming?

Speel bijvoorbeeld eens een stukje TERA en je begrijpt wat ik bedoel. Free aiming combat is zo enorm veel interessanter, zeker in PvP. En daar hoort automatisch ook bij dat je kan dodgen. Dodging en dingen als evasion tanking zijn daadwerkelijk dingen waarbij je in TERA het verschil kan maken. Als dat bij TES ook zo zal zijn, is dat zeker een positief geluid.
Dat kan heel leuk zijn, maar dan moeten ze wel serieus iets tegen mensen doen die opzettelijk met packet loss werken. In World of Warcraft werd je hier helemaal gestoord van, mensen die door je character heen schokten d.m.v. lag, je kon het gewoon niet bijhouden. En daar kon je nog iemand targetten, als je dat ook nog weghaalt moet je wel echt zeker weten dat dit soort tuig aangepakt wordt.

Maar je hebt gelijk, eenmaal gewend aan Age of Conan/Guild Wars 2, wil je gewoon niet meer terug naar de saaie combat die we kennen van World of Warcraft. TERA heb ik nog niet gespeeld, maar free aiming klinkt wel zeer leuk.
Als het echt op TeS moet lijken ligt het voor de hand dat het free-aiming is. Wat inderdaad erg leuk is bij TERA
Ik begrijp dat je uitkijkt naar deze game. Op papier en in de screenshots zit het in ieder geval wel goed. Wat voor mij het fijnste is aan een TES game (zowel Morrowind, Oblivion als Skyrim) is dat je in een gigantische wereld kunt leven en doen en laten wat je wilt. Persoonlijk vind ik dat het beste, om dit soort zonder andere mensen te "ervaren". In elke TES game is het weer erg gaaf om huizen te kopen (en zelf in te richten) en rustig de wereld te verkennen, zonder het gevoel dat je moet grinden om bij te blijven. En een van de beste dingen aan TES is de mogelijkheid om alles naar wens te modden en dat kan natuurlijk maar beperkt in een MMO.

Voor mij geen ESO en ik vraag me af of TES liefhebbers zitten te wachten op een MMO van hun favoriete genre.
Neverwinter heeft de Foundry waar users zelf dungeons en zelfs campaigns mee kunnen maken. De 3de beta begint morgen en er zijn nog talloze beta-keys te krijgen. Ik ben heel benieuwd naar Neverwinter omdat ik weet dat dat potentie heeft als MMO (Dungeons and Dragons Online is een van de leukste multiplayer games die ik gespeeld heb), bij TeS heb ik zo mijn twijfels.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 21 maart 2013 19:48]

Ik vond Guild Wars 2 echt minder en gelimiteerd.

Ik ben al sinds '97 een Elder Scrolls fan, omdat het mijn eerste game bij mijn eerste computer was. Dus ik heb de serie in de loop van de jaren gevolgd en ook heel veel van de lore gelezen.

Skyrim was erg goed, maar veels te makkelijk, je levelt te snel en ik was zo door alle qeusts heen. Maakt hem niet minder goed. Oblivion heb ik zowel op de xbox, als op de pc 900 uur in zitten. dus gezamelijk ongeveer 1600 uur. Ik heb de games namelijk gespeeld vanaf het moment dat ze uit kwamen tot op het heden. Morrowind heb ik nooit echt goed gespeeld aangezien tegen de tijd dat hij uitkwam, mijn computer het gewoon niet aan kon.

Maar het spel waar ik terug naar blijf keren is The Elder Scrolls II: Daggerfall. Wat een geweldige game is en ook een goed verhaal heeft.

Dus zodra ik hoorde dat er een MMO werd gemaakt van één van mijn favoriet series, was ik erg sceptisch. Maar ik begin er steeds meer vertrouwen in te krijgen.

Ik hoop alleen dat het pay once, play forever wordt. De hele subscription buisness loopt ook niet super meer. Kijk naar de the Old Republic en Tera Online, deze game zijn tussen een half jaar en een jaar F2P geworden, omdat mensen niet continue door willen betalen. Er is volgens de geruchten ook heel veel discussie tussen Bethesda en zenimax over dit, Bethesda wil pay once play forever en Zenimax niet.

Ik weet wel dat de lore en alles klopt met deze game, de geschiedenis is al verteld en hun pakken die lore echt geweldig vast tot nu toe.

De 6 wapens kloppen ook niet geheel aangezien je zeker niet gelimiteerd bent tot jou class. Je hebt wel class modelen, net zoals in oblivion, maar dit betekend zeker niet dat je alleen maar heavy armor kan gebruiken als een warrior, je bent vrij in alles, maar je class geeft je net even een voorsprong op bepaalde skills.

Ik heb er vertrouwen in dat ze dit goed gaan doen en het bied voor mij de kans om de hele wereld te zien, iets wat ik al wil sinds Oblivion. Dus ik ben al tevreden met de wereld.
"Kijk naar de the Old Republic en Tera Online, deze game zijn tussen een half jaar en een jaar F2P geworden, omdat mensen niet continue door willen betalen."

Nuancering: Ze willen niet betalen voor een gebrek aan content / slechte publisher / ... Noem maar op.

Geen maandelijkse fee willen betalen is wat te kort door de bocht. Kijk maar naar Rift en WoW, twee succesvolle MMO's die het P2P-model nog hanteren.
Klopt inderdaad, Maar Rift had al een erg goed start en WoW is gewoon the long time running champion.

Ik vond Rift ook geweldig en zeker ook al in de Beta, maar uiteindelijk komen weinig mmo's met vernieuwing.

Als je kijkt naar Tera en The Old Republic, zijn het goede games en zeker ook vernieuwend, maar Tera hanteert veel van dezelfde qeusts, als in dood dit en dood dat. The old republic heeft het combat systeem te simpel gemaakt.

Ik weet wel zeker dat The Elder Scrolls online niet weg gelegd is voor elke mmo gamer.
En ik heb ook zwart wit visie aangezien ik een fan ben.

Mijn punt was ook meer in de richting, dat ik als Gamer, mijzelf niet verplicht wil voelen om te gamen en dat gevoel krijg ik bij die subscribties, als je een maand koopt en je speelt een dag minder heb je al je volle gebruik er niet uit gehaald.
"Ik heb er vertrouwen in dat ze dit goed gaan doen en het bied voor mij de kans om de hele wereld te zien, iets wat ik al wil sinds Oblivion. Dus ik ben al tevreden met de wereld."

Ik hoop dat ze ook daadwerkelijk geheel Tamriel toevoegen op den duur. Rondkijkend op de website kwam ik er al wel achter dat dat bij de release in ieder geval niet het geval zal zijn, de 3 gebieden concentreren zich vooral om de hoofdsteden van de betreffende factie.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 20 maart 2013 16:44]

Ik was erg enthousiast over deze game maar dat ebt langzaam een beetje weg. Dat je maar vijf skills in een hotbar kunt hebben lijkt me niks. Ook dat je niet vrij door de wereld kunt reizen (dat je vast zit in je startzone tot je klaar bent) vind ik jammer (alts levelen zal echt ruk zijn in dit spel denk ik).

En het grootste struikelpunt: het klinkt niet alsof de first person manier van spelen echt goed uitgewerkt gaat worden maar er gewoon bij gedaan word als een moetje. Elder Scrolls zonder first person is gewoon geen Elder Scrolls.
Klinkt een beetje alsof je liever niet uit je vertrouwde veilige 'mmo-huisje' getrokken wilt worden, maar alles zo wilt zoals je gewend bent.

Als je de moeite niet neemt iets nieuws een kans te geven kun je er redelijkerwijs ook geen gegronde kritiek op leveren.

Het lijkt me erg verfrissend om dit te proberen en een beetje uit de mmo-cliché's te proberen te breken.
Elke game die tot nu toe hardnekkig probeert MMO-cliche's te doorbreken rolt in de praktijk uit de bus als een wanproduct eerste klas, waarin spelers na het eerste 'cappen' van een character het product vaak al gedag zeggen omdat ze elementen missen die een MMO maken tot wat het is.

Er is een enorme verschuiving gaande in MMO-land. Je ziet dat de F2P oprukt, en daarmee ook de flex-gamer; de gamer die even komt proeven, een character capt, en dan weer weg is. Dat is voor een MMO funest en voor een community zo destructief dat het bestaansrecht direct bedreigd wordt. Ik heb meegemaakt dat de F2P MMO Allods Online EU door slechte support en Pay2Win zeer snel van bloeiend naar niet-bestaand is gegaan. En ZELFS bij de prijzigere MMO's als een Guild Wars 2 zonder P2W constructies, die na aanschaf F2P is, zie je dat de servers een maand of twee na launch, of enkele weken na een content update, direct weer leeglopen.

Het lukt die geweldige 'verfrissende' MMO's keer op keer niet om grote groepen spelers aan zich te binden. Het lukt bijna geen enkele MMO, behalve die MMO's die zich beroepen op de klassieke structuur die WoW groot heeft gemaakt: cap / gear treadmill / veel, heel veel end-game content.

Last but not least, zal ook de support van Bethesda van doorslaggevend belang zijn. Een online community staat of valt met goede, snelle en ruimhartige support afdelingen, snelle oplossingen bij problemen en veel content updates. Allemaal elementen die bij WoW/Blizzard zo goed als vanzelfsprekend zijn geworden - en daardoor de maatstaf zijn geworden voor de gemiddelde MMO-gamer.

*PS dit is geen WoW fanboy rant, want ik weet net zo goed als jij dat ook die game zwaar ondergeschikt is gemaakt aan de casual gamer sinds WotLK. Maar het is wel zodanig gedaan, dat een groot deel van de veterans wil blijven hangen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 20 maart 2013 12:31]

Mensen zijn die treadmill waar je het over hebt moe. Alle grootschalige MMO's van de afgelopen jaren hebben hun targets niet gehaald. De enige die er wel in geslaagd is, is Guild Wars 2 geweest (qua verkopen), maar dat is leeggebloed zodra iedereen doorhad dat er vrij weinig te doen was aan het eind. Mensen zijn er klaar mee, heel veel hebben flink wat tijd gestoken in WoW en waar in WoW het sociale element nog redelijk wat spelers vast weet te houden, zijn er nu grote groepen mensen die van MMO naar MMO zwerven in de hoop iets te vinden wat ze weer net als WoW, en daarvoor misschien Everquest en Ultima, voor langere tijd kan bezighouden.

Een MMO ala WoW is belachelijk duur om te maken. Het is gewoon niet te doen. Waarom men uberhaupt nog moeite steekt in levelling content is me een raadsel aangezien een groot deel van de spelers zich daar niet voor interesseert. MMO launches tekenen zich door een grote groep mensen die zo snel mogelijk door de levels heen rushed en er dan aan het einde van de rit achter komt dat er eigenlijk niks te doen is. Waarom forceer je die cap dan? Waarom zoeken devs niet naar een manier om progressie in zo'n game compleet anders aan te pakken? Wat was het idee van de MMO? Grote epische, persistent wereld waar je met een grote groep mensen epische gevechten hebt met gigantische monsters of vs gigantsche groepen andere mensen. Everyone can become a hero/legend. Waar is die MMO waar jij als speler blijvende impact hebt op de wereld. Waarin je je eigen handels imperium kunt hebben of gewoon een deel van de wereld onder controle hebt. Waar je echt daadwerkelijk moet/kunt vechten met anderen voor de controle over resources. Waar je niet gelimiteerd bent tot 1 soort character maar waar je alles kunt leren en gebruiken (binnen bepaalde grenzen). Het wordt hoog tijd dat er een triple A MMO komt die afstapt van lineaire progressie en "vaste" content. Het is sowieso veel te duur om te maken en teveel mensen blazen er veel te snel doorheen en hebben daarna weinig tot niks te doen. Geef mensen zelf de tools in handen om zelf het conflict te maken. Laat ze gebied bezetten en inrichten, laat ze alles zelf craften. Laat ze vechten over resources/territory. MMO werelden moeten geen sociale single player ervaring bieden zoals die nu steeds meer naar voren geschoven worden. Het moet een wereld zijn die leeft, waarin dingen die spelers doen ook daadwerkelijk impact hebben op hoe de wereld eruit ziet/reageert. Dat is allemaal veel te veel uit MMO's gehaald de afgelopen jaren en TESO is niet anders.
Wat was het idee van de MMO? Grote epische, persistent wereld waar je met een grote groep mensen epische gevechten hebt met gigantische monsters of vs gigantsche groepen andere mensen. Everyone can become a hero/legend. Waar is die MMO waar jij als speler blijvende impact hebt op de wereld. Waarin je je eigen handels imperium kunt hebben of gewoon een deel van de wereld onder controle hebt. Waar je echt daadwerkelijk moet/kunt vechten met anderen voor de controle over resources. Waar je niet gelimiteerd bent tot 1 soort character maar waar je alles kunt leren en gebruiken (binnen bepaalde grenzen).
Ooit gehoord van EvE Online?
EvE Is een geweldig spel, en heeft veel van de dingen die scim beschrijft, het is alleen een space / Sci fi game en dat moet je liggen. Het is niet voor niets dat de meeste mmo's een fantasy setting hebben.
Zeker gehoord van EVE online, wilde EVE niet noemen omdat het vrijwel de enige in z'n soort is. Het is zeker de enige met een redelijk groot publiek. Het idee en sommige game mechanics en hoe progressie werkt spreken me heel erg aan. De gameplay an sich vind ik alleen niet bijster interessant. Het is natuurlijk vergelijkbaar met een game als WoW in dat je mob/speler target en je ability/module aangooit, maar het voelt anders. Ik heb dezelfde ervaring met sowieso de hele Elder Scrolls serie, ik weet dat het geweldige games zijn, de wereld en exploratie ervan zijn fantastisch, maar ik persoonlijk erger me groen en geel aan de clunky first person combat.
Met EVE heb ik hetzelfde snap de pull en iedere keer als ik een van de aanverwante fora/websites lees dan wil ik er graag bij zijn, maar ik vind de primaire gameplay niet leuk genoeg om de tijd erin te steken (heb het wel geprobeerd, maar na een paar weken kwam ik station niet meer uit). Weet niet of dat logisch klinkt.

Een ander aspect van EVE is dat het echt een koude space game is. Er zijn weinig regels of systems die bepaalde dingen tegen houden (PvP, scams etc.) en van de ene kant heeft dat z'n charme en is het een bron van een aantal geweldige verhalen en gebeurtenissen binnen die game. Maar van de andere kant is het ook iets waardoor heel veel mensen geen interesse hebben in zo'n game.

Maar idd, EVE biedt veel van die elementen, er zijn nog een aantal andere games zoals Darkfall (al is er nog te weinig bekend over DF: Unholy Wars om te zeggen in hoeverre dat vergelijkbaar is met de oude DF) en Mortal Online. Er zijn ook een aantal games in ontwikkeling waarvan Pathfinder Online (2014 release/beta) en World of Darkness (release unknown/progress semi unknown) waarschijnlijk de grootste titels zijn. Pathfinder is op basis van de tabletop RPG setting en de mensen daarachter hebben heel goed gekeken naar EVE en het klinkt heel interssant en World of Darkness is gewoon van CCP zelf (ontwikkelaars van EVE). Ik denk dat de rek gewoon uit de themepark setup is. Mensen willen een wereld waarin ze zelf zaken kunnen doen en de vooruit gestippelde route is niet meer zo interessant als vroeger (kijk bijv. naar succes van Minecraft).
Toen ik zijn verhaal las moest ik ook meteen aan EVE denken :)

Maar de space setting moet je wel liggen natuurlijk.
Persoonlijk denk ik dat veel MMO's achtergrond missen. Ze komen op zien er grafisch goed uit, hebben vaak ook wel de content (of niet) maar weten mensen niet te boeien of vast te houden Rift was na WoW denk ik het spel wat hier nog het beste in presteerde. Echter WoW had al een enorme aanhang nauit de voorgaande warcraft games en met WC3 ook een verhaallijn die verder uitgediept kon worden.
De meeste MMO's hebben die voorsprong niet.
TESO echter heeft wel al die achtergrond en kan dus rekenen op veel fans en een uitgebreide (bekende) lore structuur. Als het spel goed uitgediept wordt met genoeg endgame content kan dit spel er 1 worden die nog lang blijft met grotere aantallen spelers dan andere MMO's
jij had ryzom heel tof gevonden, uitgekomen tegelijkertijd met wow slleen nooit dezelfde aandacht gekregen.
Het lukt die geweldige 'verfrissende' MMO's keer op keer niet om grote groepen spelers aan zich te binden.
Ik denk dat dat komt dat doordat er te veel nadruk ligt op levelen. Dat was ook het uitgangspunt voor de vernieuwing die GW1 bracht, maar dat idee hebben ze met gw2 laten varen.

Daardoor bestaat voor veel mensen het spel uit niet meer dan het bereiken van de level cap.
Bij de end-game ligt de focus op het verkrijgen van 'shinies': men speelt voor de beloningen, kennelijk heeft eigenlijke gameplay (PvP/PvE) onvoldoende te bieden. Bovendien is end-game doorgaans bepaalt niet casual.

En dat terwijl er massas games zijn - zowel computer- als real-life games - die niet een voortdurende stroom beloningen bieden, en waar men speelt om de gameplay en eventueel om een ranking.
Ik ben het deels met je eens.
Je ziet inderdaad dat betaalde games als WoW het echt lang vol houden,
Daarnaast moeten we Eve online niet vergeten.

Tevens heeft lord of the rings online het ook een aantal jaar vol weten te houden.

Echter zijn er ook F2P games die het verrassend lang weten vol te houden, de oudste die we allemaal kennen en het al velen malen langer heeft volgehouden is Runescape. een spel wat al bestaat sinds de inbelverbinding.
Inderdaad, de klassieke MMO speelstijlen spreken mij nog het meest aan. Denk aan WoW of Path of Exile. Dat is gewoon een succesformule die werkt. Ik denk dat de nieuwe elementen in GW2 ook de reden zijn dat ik dat spel niet meer speel en nog niet eens een character gecapt heb.
Alleen als je écht iets compleet nieuws probeert zoals met EVE kan het nog lukken, maar al die real-time action elementen aan de WoW succesformule toevoegen werkt gewoon niet zomaar. Bij Neverwinter lopen mensen ook te zeuren dat er geen real-time action (lopen en aanvallen tegelijk) is. Maar dat hoeft ook helemaal niet tenzij je dat perfect maakt. En daar gaan jaren werk in zitten omdat real-time action nu eenmaal veel gecompliceerder is en niet per sé beter. Zelfs turn-based games vind ik nog altijd leuk. In Tera en ook in GW2 is de real-time action erg traag en het lijkt niet alsof je echt dingen raakt met je aanvallen. Ik vraag me af hoe ze dit precies in TeS Online aanpakken.
Dat je maar vijf skills in een hotbar kunt hebben lijkt me niks
Dit werkt juist super. In Guild Wars had je ook maar een beperkt aantal skills en dat zorgt ervoor dat je echt moet nadenken over je build. Brengt een hoop tactisch inzicht met zich mee, want een verkeerde skill in je build en het kan wel eens extra moeilijk worden.
De zwaar gelimiteerde keuze aan skills in juist het Guild Wars dat je noemt, was in deel 1 een kracht van het spel maar in deel 2 is het te versimpeld uitgevoerd.

Als TES net zo gaat worden als GW2 waarbij je hele skillbar gefixed is door de keuze van je wapen, hoe 'verfrissend' dat ook mag klinken, het is doodsaai want elke vorm van customization verdwijnt daardoor. Je bent gewoon je cooldowns erdoorheen aan het rammen en aangezien je er maar 4 hebt (1 spammable auto attack) ben je erg snel klaar. De learning curve is non-existent in GW2, na een avondje spelen weet je het wel. Om nog maar te zwijgen over het gebrek aan diepte in de rest van de mechanics...

En tactisch inzicht wordt niet gecreeerd door beperkingen zoals een zwaar gelimiteerde skillset. Tactisch handelen (want dat is het, niet inzicht, dat ontwikkel je in elke game) wordt te simpel gemaakt omdat je maar op een zeer beperkte skillset hoeft te gaan trainen en op weinig dingen hoeft te letten.

Ik houd mijn hart vast. We weten allemaal dat GW2 een gigantische flop in wording is waar men alleen even online komt voor seasonal events tegenwoordig (het aantal dode accounts is gigantisch!) hopelijk gaat het TES online beter af. De lore en de setting verdienen het!
Ik ben het deels met je eens. Ik vond de 5 skills een verbetering. Je bent nu lang bezig met je build aan de hand van traits te perfectioneren en ik merkte in pvp dat dat echt veel uitmaakt. Ik paste mijn build telkens wat aan en merkte dat ik steeds beter werd. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld wow daar was ik een shaman en toen had ik wel 40 verschillende skills maar je gebruikte er maar 5 a 6 echt veel. De overige skills waren voor mij niet echt een toevoeging. Nu heb ik wow ook niet zeer uitgebreid gespeeld (ong 2 a 3 maanden). Maar wat ik wel merkte bij wow is dat het leuk blijft om op hoogste level door te spelen. Je kan nog steeds progressie maken. Bij guild wars 2 had ik al vrij snel alle beste items en toen was het voor mij zo iets van ja en nu. Dan maar een alt aanmaken en toen ik daar ook weer de beste wapens en armor voor had dacht ik weer hetzelfde en nu. Na een tijdje pvp-en had ik dat domination ook wel beetje gezien en toen ben ik maar gestopt met gw2. Het is voor mij uiteindelijk toch een teleurstelling geweest en ik heb er serieus vanaf het moment dat het aangekondigd werd naar uitgekeken. Het spel miste gewoon aan end-game content.

Daarnaast moet ik wel zeggen dat er in het filmpje wordt gepraat over originele ideeen maar ik vind het een beetje een mengeling van GW1 en GW2. Het synergie systeem is totaal niet origineel dat zit namelijk ook in gw2(bijvoorbeeld projectiles door vuur heen schieten waardoor projectiel vuur propertie krijgt). Het kiezen van skills in je skillbar is gewoon van gw1.

Ik ben zelf niet zo'n fan van de elder scrolls heb alleen skyfall gespeeld maar het kon me niet echt boeien. Daarnaast ben ik wel fan van mmorpg's en ben ik toch benieuwd naar dit spel. Maar als ik eerlijk ben ik toch wel wat benieuwder naar de opvolger van WoW (titans als ik me niet vergist) en kijk ik niet zo uit naar dit spel als ik bij gw2 deed.
Shaman was in WoW juist het beste wat skillgebruik betreft. Voor verschillende situaties kon je verschillende totems en skillsets gebruiken. Maar als je het niet zoveel gespeeld hebt zul je je vooral richten op één speelstijl denk ik.
Het is niet zoals in GW2 denk ik.

Spells en spells die op een wapen zitten(enchantments) zijn nog altijd 2 verschillende dingen geweest in elders scrolls en dat zal zo denk ik ook in TESO zijn.

Je spells/abilities op je hotbar(6x) heb je altijd beschikbaar los van welk wapen je gebruikt.

Spells op een wapen(enchantments) zijn dan eigenlijk passieve skills die automatisch bij gebruik van je wapen zelfstandig zijn ding doen.

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 20 maart 2013 18:47]

inderdaad! Ook fijn dat ze -net als in GW2- per wapen een skillset hebben. Dat vond ik verfrissend. Schrok er zelfs de eerste keer van toen ik van wapen wisselde.. wtf waar is mijn meteorietenregen :+
Persoonlijk vond ik GW2 hierdoor te simpel. Met de elementalist kon je gelukkig wat meer switchen (4x5) maar ook dat bleef beperkt aanvoelen (veel spells niet nuttig). Een boss tanken in WoW of Rift bleek toch echt reactiever en intensiever dan de gameplay van gw2.

Bij WoW/Rift zit je toch al snel op 20 spells waarbij het in rift dan nog zelfs zo is dat een spell in dat geval uit een macro bestaat waarin weer meer spells zitten.

Ik kan me voorstellen dat er spelers zijn waarvoor dat allemaal een beetje te veel wordt... Ik neem echter aan dat diezelfde spelers ook kunnen begrijpen dat voor de spelers die daar geen moeite mee hebben het beperken tot 6 spells de game te simpel maakt.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 20 maart 2013 15:53]

lol? Nee dat werkt niet. Omdat je maar 5 skill buttons heb ben je gewoon erg beperkt. Tuurlijk moet je nadenken over welke volgorde je de skills gebruikt, maar na een tijd gebruik je toch maar die ene combinatie. Ik zelf heb ook gw2 gespeeld en na een week spamde ik maar die ene combinatie Oo.
Ik ben een complete leek op het vlak van gaming, en zeker bij dit soort spellen.
Maar deze game spreekt mij echt wel aan, maar hoe verwachten jullie dat de game geprijsd gaat worden? Een eenmalige aankoop of meer zoals WoW, iedere maand blijven betalen.
Dat laatste zie ik namelijk echt niet zitten omdat ik met vlagen speel, dan weer eens een week veel en dan weer 3 maanden niet.
Ik hoop op een systeem zoals GW2, eenmalige aanschaf en dan f2p. Vervolgens betaal je per expansion.
Kijkend naar de DLC die je kan kopen voor Skyrim, lijkt me dit een logische weg. Betalen per maand is sowieso 'uit'.
Betalen per maand is juist een erg vertrouwd systeem, meeste mensen kennen dit, omdat veel mmo gamers ook World of Warcraft hebben gespeeld.

Mijn probleem is, is dat het gewoon outdated is. Dingen zoals micro transacties of zelfs alleen voor de additional content betalen begint steeds meer in te komen.

Tera online hanteert een heel ander systeem dan meeste mmo's die gratis zijn. Zowel free players als vip players (Mensen die de game speelde voor het free to play systeem.) Krijgen alle content, zonder te betalen. Mensen die een subscriptie nemen, krijgen extras, maar zeker niet meer content, denk aan meer items op de auction house. Dit systeem werkt.

Trouwens wat ik las in een interview is dat ze het misschien pay to play maken voor maar een betaalde tijd. Maar wat ik op bethblog las is dat het buisness model nog niet bekend is en er nog twijfel over volgt.

Ik ben benieuwd. Daarbij komt of het nu pay to play of pay once play forever wordt, ik koop koop hem zoiezo.
Er zijn behalve WoW weinig MMO's die maandelijks geld konden vragen. Guild Wars (1) is een van de 5 best verkopende PC games en de op 1 na best verkopende MMO, dat bewijst wel dat dat model wel werkt.
Werkte. Ik denk dat veel gamers daar niet op zitten te wachten, en casual gamers helemaal niet want hoe minder je in een maand speelt hoe meer je per uur betaald..
In de tijd van WoW en Guild Wars 1 was het nog speciaal om een MMO te spelen en mensen hadden voor zoiets unieks wel veel geld over. Nu wil men alleen betalen als het spel het verdiend. En dat weet je in de MMO markt pas na een maand spelen.
EVE Online is ook een MMO wat nog steeds goed draait op subscriptions, echter zij hebben het model aangepast. In EVE kun je namelijk subscriptions kopen met in-game geld. Ik heb het zelf gespeeld een tijd geleden en heb geen cent betaald omdat ik direct veel in-game geld ging verdienen. Op mijn lage level verdiende ik net genoeg als Ninja-Pirate om de maandelijkse subscription te betalen. Dit kon echter alleen als je er erg veel tijd in steekt of al op een hoog level zit en veel 'kapitaal' hebt om te 'investeren'. Wat betekent dat de meeste gamers de eerste maanden zullen moeten betalen maar uiteindelijk hun subscription in-game kunnen verdienen. Dit systeem zorgt dat mensen blijven spelen en dat het nieuwe spelers aantrekt. Dan is het wel een voorwaarde dat het spel ook echt leuk is.
Dat systeem kan werken, maar ik denk dat veel mensen daar niet op zitten te wachten.

Ik hoop gewoon geen subs, maar als die hard fan zal het mij uiteindelijk toch niet uitmaken.
Ik vind 't er enerzijds prachtig uitzien maar tegelijkertijd ben ik nou niet zo zeker of de cartoony stijl me echt aanspreekt. Het wijkt behoorlijk af van de TES-feel zegmaar.
Cartoony? Ik weet niet welke screenshots jij bekijkt, maar ik vind ze er niet cartoony uit zien en zo zijn ze volgens mij ook niet bedoeld. Dit heeft juist een realistisch ogende insteek, met pogingen tot gedetailleerde textures.
Zag anders in het filmpje nogal wat acrobitsche stunts (springende lizards?) uitgevoerd worden door redelijk zwaarbepantserde poppetjes. Dat deden de oudere ES-games wel anders.
Want zwemmen in full plate ala Skyrim is realistisch?
Ik weet niet hoe deze mmo gaat uitpakken sinds nog geen beta/tester heb ontvangen.
Wat graag zou willen weten er zou een solo player content komen. Weet iemand wat daar vanaf, hoe dat eruit zit? Buiten Pvp en questen Ik wil niet afhankelijke worden van guilds om iets te doen

[Reactie gewijzigd door 477666 op 20 maart 2013 14:33]

Als ik het mij goed herinner, zal de main qeust voor jou de keuze geven aan solo en group. Daarbij komt dat het een mmo blijft. Dus het kan eigenlijk beide kanten opgaan.

Trouwens mensen die zich willen aanmelden voor de Beta, registreer je hier: http://signup.elderscrollsonline.com/

Beta invites worden eind maart rond gestrooid voor de eerste Beta en tegen juni krijg je waarschijnlijk de eerste grote Beta, nu focussen zij zich nog op individuele eisen als: PVP en PVE, high end en low end pc's.

Goede bron van info: www.bethblog.com
Dankjewel nog voor feedback ^^.
nu maar afwachten tot keys worden uitgedeeld. wat vinden de ervaren mensen van dit mmo. ik speel al anderhalf jaar al mmo's. Ik was begonnen met swtor als tester ik heb de hele rpg content uitgespeeld. daarna heb WoW, Tera En Gw2 geprobeerd geen van die mmo's had me echt gevoel geven om door te spelen. Ik moet eerlijk zeggen dat wow gewoon dood is server zijn heel unbelanced merk ik verwacht ook nieuwe versie van wow binnen 2 jaar uit gebracht word. omdat mmo verouderd is uit mijn mening. Het is wel erg leuk super stable klantenservice beter is dan Bioware. bug dat ik had gevonden wel serieus was genomen.
Met zulke pvp features heb ik mij altijd afgevraagd hoe ze "totale uitroeiing" willen verkomen? Wat als er nou veel meer mensen 1 factie joinen, en dat deze dan ook pvp gaan spelen, worden de gevechten toch unbalanced. En als ik het goed heb gelezen kan je de basis van een andere factie overnemen. Wat als alle basissen van een factie zijn overgenomen, waar komen ze dan bijeen. Of zie ik dit alles verkeerd?
In DAOC werden underpopulated factions gestimuleerd met buffs (+%XP, +%damage, e.d.).

Toch maakt juist het 3 faction systeem dit (unbalanced factions) een minder groot probleem dan in een 2 faction systeem. Als de grootste faction (zeg faction A) de base van een kleine faction (B) overneemt, dan moet A die base verdedigen, zodat B hem niet weer terugveroverd. Tegelijkertijd moet A ook rekening houden met faction C die elders iets probeert te veroveren.

De kans dat 1 faction groter is dan de andere twee samen is niet groot (lijkt me). Daarnaast kan veel geregeld worden in de vorm van buffs bij unbalance, maar er moet uiteraard wel goed nagedacht worden over het systeem ;) Laten we hopen dat we mooie pvp battles zullen beleven.

Wat betreft dat uitroeien, dat lijkt me toch niet. Als je werkelijk je main-base kunt verliezen dan zul je wel ergens in een klein kampement beginnen van waaruit je je base weer kunt proberen terug te veroveren.
Als ik terugdenk aan DAOC kan ik me nog vaak zat herinneren hoe 2 factions soms samenspande om de 3de faction te grazen te nemen. Dat zorgde zeker tijdens de fights voor veel spanning, je kon elk moment in de rug aangevallen worden door de 3de faction.

Ik heb me nog niet verdiept in het pvp, of mag ik rvr zeggen, gedeelte van dit spel, maar als het open world is, dan belooft het nog wat. Ik heb sinds DAOC nooit meer een spel gespeeld met die ervaring. In WOW heb ik mezelf nooit bezig gehouden met battlegrounds. Voorgedefinieerde maps en hoeveelheid spelers brengt weinig randomness met zich mee. Er zullen mensen zijn die dan roepen, "ja maar het is niet eerlijk als je outnumbered bent", het maakt het wel totaal onvoorspelbaar en heel spannend. En de voldoening bij het verslaan van odds was in DAOC altijd heel groots.

Al met al zet ik persoonlijk nog vraagtekens bij deze MMO. Ik heb na WoW zoveel MMO's online zien gaan waarbij keihard geroepen werd dat het alles zou overtreffen en WoW kapot zou maken. Ik heb zelf WHO, SWTOR en GW2 gespeeld, maar mijn inziens geen van allen bracht diezelfde bam! factor wat WoW toen deed. Begrijp me goed, ik ben geen WoW fanboy, maar dat spel heeft wel bepaalde standaarden gezet en een hele grote impact in het begrip MMO's gehad waardoor het voor andere developers soms een onmogelijke taak werd om dat te gaan evenaren. En dat vind ik jammer...

Ik blijf met grote interesse de ontwikkelingen volgen, maar blijft sceptisch...
Het lijkt me een leuke nieuwe ervaring om skyrim als een mmo te spelen. Grafisch zien de foto's er zeker niet verkeerd uit. Dit word mijn eerste echte mmorpg..
Ik kijk zeker uit naar deze game :) , ik baar me echter wel een beetje zorgen over endgame content als deze net zo butt is als Guild Wars 2.. en ik hoop dat er ondersteuning voor mods/addons gaat komen.
Dit is een van de grote pluspunten van World of Warcraft. Ik weet dat ik deze game niet moet vergelijken met WoW maar dat is wel een van de grote pluspunten van die game.
WoW killers geloof ik niet meer in, die game heeft zich daarvoor te vaak geweerd. ;)
\offtopic

daar moet ik je gelijk in geven, ik heb al heeeel vaak een vervanging gezocht voor wow, en ik heb echt van alles geprobeerd van Rose online tot Cabal online, van xiah tot gunz. maar die hebben gewoon niet de replay value die wow heeft.

daarom ben ik iedere nieuwe mmo gaan zien niet als vervanger van wow, maar als splinter nieuwe game, die toevallig ook een mmorpg is.

ik zie wow nu meer als.. Windows xD één goeie uitbreiding, één slechte, één goeie, één slechte. ik zie een gelijkenis haha.
Het zou mijn eerste mmo ook wel eens kunnen worden.
Misschien heb ik er overheen gelezen, maar: Is er ook bekend of dit uit gaat komen op de next gen consoles?
Lijkt me geweldig om vanaf de bank te spelen via xbox live :)
Volgens mij hebben ze daar nog niets over losgelaten. Ik zou er niet van uit gaan en persoonlijk hoop ik ook van harte van niet.
Ik moet het nog zien gebeuren, een succesvolle MMO. Na Lotro en WoW is de hoeveelheid faal in dit genre ongekend groot. Daarnaast ben ik er ook helemaal klaar mee, het levelen, upgearen, grinden en idiote muntjes en tokens verzamelen in dagelijkse aangelegenheden, waarvan de spanning vooral na een keer of 100 hetzelfde extreme vormen aanneemt. Geef mij maar een nieuwe single of co-op TES, en laat het massale online gebeuren rusten.

[Reactie gewijzigd door bstard op 20 maart 2013 10:05]

Dat gevoel heb ik er wel bij. Jack of all, master in none.

De succesvolle aspecten van bestaande MMO's pakken en er zelf iets van maken heeft ook lang niet altijd succes gehad, heb dan gewoon ballen en maak een nieuw uniek aspect. Goed, ook dat is lang niet altijd succesvol (zie AoC, het semi-action combo systeem), maar als je initiele doelgroep dus oud TES spelers zijn, zal je ook enigzins moeten focussen op zo'n gameplay ipv blind een andere MMO achterna hobbelen (GW2 hoofdzakelijk).

Voelt nu beetje als Tera (good) meets Aion (bad), jasje van GW2 (the ugly), geen idee hoe dat per saldo gaat uitpakken. Maarja, Beta aanvraag ligt er al een tijdje, dus mogelijk dat ik dit jaar nog kans heb om het zelf te proberen, kan nu niet zeggen dat dit artikel van hoog kwaliteit is wat betreft MMO-kennis.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True