Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Brian Wheeler over PVP in The Elder Scrolls Online

24-03-2013 • 08:00

54 Linkedin

Omdat we tijdens ons bezoek aan de Zenimax Online Studios enkel een stuk van het PvE-gedeelte van The Elder Scrolls Online konden spelen, stond dat ook centraal in het uitgebreide verslag dat we daarvan deden. Het PvP-gedeelte van de game konden we helaas niet testen, maar gelukkig konden we Brian Wheeler spreken. Hij is verantwoordelijk voor het PvP-gedeelte van de rpg en kan dus uitleggen wat we daarvan mogen verwachten.

Zo wilden we weten waarom Wheeler ervoor gekozen heeft het PvP-speelveld in een speciale zone van de spelwereld onder te brengen. En hoe belangrijk is het hebben van controle over de zogenaamde ‘Keeps’? Verder willen we weten hoe de makers minder ervaren spelers aan PvP proberen te krijgen.

Reacties (54)

Wijzig sortering
Als iemand die niet echt veel ervaring heeft met mmo's hoop ik echt van harte dat als ik dit ga spelen en lvl 10 ben en naar het pvp gedeelte ga dat ik niet direct afgeslacht ga worden door de hoge level spelers.
Na dit interview gezien te hebben heb ik toch nog steeds mijn twijfels over dit aspect ondanks dat Brian Wheeler aangeeft aan dat hij aangevallen is door een groepje level 10 spelers en dood ging, ja een groepje maar hoe zit het als je met 1 of 2 lagere level spelers bent? ook gaf hij aan dat je stamina/health etc omhoog worden geboost maar ik vraag me af in hoeverre je dan toch echt op zal kunnen tegen hoge level spelers.
Is er nergens een soort van safe haven in het pvp gedeelte waar lagere levels op hun gemak kunnen levelen en enkel aangevallen kunnen worden door spelers die rond het zelfde level zitten?
Ook vraag ik me af of men niet te veel richt op massale veldslagen tussen factions, wat niet slecht is maar wel een lag feest kan veroorzaken, zelf heb ik dit bij WoW wel eens gezien hoe dat in hele grote groepen er aan toe ging en dat was soms wel erg laggy, dus hopelijk dat ze hun servers tegen die tijd erg goed op orde hebben.

Als het PVP gedeelte erg goed geregeld gaat worden zal ik de game wel eens kunnen gaan spelen, want het lijkt me echt een interessante game.
Ook vraag ik mij als leek af over het PVE gedeelte, ik zag iemand hier boven aan geven dat je PVE doorgaans solo speelt, maar je kan dit toch prima met paar man doen of heb ik dit nu verkeerd begrepen?
Samen dezelfde quests doen en elkaar helpen lijkt me juist geweldig.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 24 maart 2013 12:37]

Als het net als bij Guild Wars 2 geregeld is (99% kans dus, aan de rest van de features te zien), kan je met gemak als goede speler op level 10 een (wat) slechtere speler aan van een max level player. Met z'n tweeën was het vrijwel onmogelijk om te verliezen.

Dus als je geïnteresseerd bent in PvP, en ook nog goed bent, zou ik me niet echt zorgen maken. Uit het interview valt wel op te maken dat ze iets aan scaling gaan doen, dus als je met een party rondloopt zal het met gemak kunnen op level 10. Ik ga het zeker doen in ieder geval.
TES: online begint met elke review en trailer steeds meer op GW2 te lijken.

Environment: automatische level scaling
Combat: spells gelinked aan wapen, combos met andere spelers
PVP: dit is simpelweg een exacte kopie, voor mensen die meer pve georienteerd zijn is dit erg plezierig maar de echte pvp-er zal het helemaal niks vinden.

Ik hoop dat ze met iets vernieuwends komen en liefst gewoon een keer wat anders.
Ook hoop ik dat TES niet een monthly sub wordt want dan denk ik dat ik al snel afhaak, als ik c.a. 10-15 euro per maand moet betalen dan is het een beetje zonde voor een spel wat veel lijkt op iets wat geen monthly sub heeft (GW2). (Ik wil GW2 niet de hemel in prijzen maar voor een MMO zonder monthly sub is het zijn geld wel waard.)
Verder hoop ik dat hun updates, patches & support in orde is want helaas zijn er maar weinig bedrijven dat echt goed doen in de MMO markt, een markt die min of meer verzadigd begint te worden.

De afgelopen jaren zijn er nogal wat blunders gemaakt door software bedrijven als het gaat om MMO's, bestaande MMO's verloren veel spelers en de nieuwe hadden het allemaal erg moeilijk. Neem een Warhammer online, SWTOR, TERA. Makers hoopten op zoveel maar echt succes bleef uit. slechte support trage patches veel server problemen. Zal voor mij de hoofdreden zijn dat ik TES niet in de pre-order zal zetten. Eerst maar even afwachten kijken of bethesda wel klaar is voor een MMO.
Ontopic:
De Elders Scrolls serie spreekt mij echt aan vooral de gameplay (first-person) en het installeren van mods maken het spel zo sterk.
Juist deze elementen komen naar alle waarschijnlijkheid niet terug in Elders Scrolls Online en dat kan ik niet waarderen.
Het modden is nog niet zo erg maar die ozo kenmerkende gameplay is een groot gemis.

Offtopic:
Ik heb begrepen dat het online maken van bijv. skyrim technisch niet 100% kan vanwege de opbouw en structuur van het spel.
Zou het wel kunnen als er bepaalde cels gemaakt worden die specifiek online toegangelijk zijn?
Ik bedoel je zou dan bijvoorbeeld een arena of speciale dungeon mod kunnen maken waar mensen online tegen elkaar kunnen spelen.
Er is aan gegeven dat men werkt aan een onderdeel waar door je kan switchen tussen first en third person perspectief, dus dat element gaat er in komen, echter het lijkt me dat het geen eenvoudige manier van spelen is( zeker niet in PVP)
zie:
Als een shooter

Er is nog een verrassend onderdeel waar de studio druk aan sleutelt. De ontwikkelaars willen de game speelbaar maken vanuit first person-perspectief. Dat kan al wel een beetje, door de camera helemaal in te zoomen, maar dat is slechts een benadering. In een korte demo lieten de makers de huidige stand van zaken zien. We zagen, een beetje zoals bij de gemiddelde shooter, de handen van het character in beeld, inclusief het gekozen wapen. Waar je in derde persoon-perspectief al weinig interface hebt, is dat in first person nog veel minder. Het is - geven de makers toe - niet de meest eenvoudige manier van spelen, omdat je niet kunt zien wat er achter je gebeurt. Daarom is het zeker in PvP niet aan te raden. De studio wil de optie echter wel degelijk inbouwen, al weet men nog niet welke informatie er bij die speelwijze op het scherm wordt weergeven.
reviews: De eerste stappen in The Elder Scrolls Online

[Reactie gewijzigd door pino85 op 24 maart 2013 13:57]

Dat klopt maar wat ik tot nu toe aan gameplay beelden heb gezien kan ik mij niet voorstellen dat dit net zoals in Skyrim gaat werken.
Ik vermoed dat het dan eerder gaat lijken op de gameplay van Morrowind, wat ik een flinke achteruitgang zou vinden.
laten we hopen dat bethesda een geweldige franchise niet doodmaakt (lees dat er nog SP TES uitkomen). Wacht nog steeds tevergeefs op warcraft 4.

Awesome, gevechten op deze schaal waren het enige dat ik in Oblivion en Skyrim mis :)
er zijn wel verschillende mods voor dat soort dingen. Zo weet ik dat er een 'nightly raid' mod is, daarin worden (kleinere) dorpen 's nachts aangevallen door hordes bandieten.

http://skyrim.nexusmods.com/mods/18342

en

http://skyrim.nexusmods.com/mods/17622

edit: en zo struin ik net op een mod waarmee je het aantal volgers kan wijzigen (tot 100)
hier

[Reactie gewijzigd door purrple op 26 maart 2013 09:44]

Ik moet een beetje denken aan de vroegere Alterac Valley pvp mode van WOW als ik dit zo zie. De oude dan.

Wel, dit kan ik alleen maar toejuichen _/-\o_
Lijkt wel of er honderden mensen tegelijk PVP spelen in dat filmpje, kan dat wel?
Natuurlijk, waarom niet? In GW2 heb je dat ook met 3 servers tegen elkaar. Dit doet me dan ook daaraan denken.
Destijds waren er WoW private servers die dit mogelijk maakten.
Er was alleen eigenlijk maar 1 alterac valley waar het zo'n 300~400 mensen tegen elkaar is.
Dan heb je je nummers toch echt verkeerd. het was 40 vs 40. Dus geen honderden. Maar inderdaad AV is volledig kapotgemaakt en gestroomlijnd voor de "I want it NOW!" speler. Het is heel jammer maar helaas. Er zit eigenlijk nog heel weinig RPG in WoW, het is gewoon Diablo geworden met een maandelijks bedrag.

Heel jammer, maar de tijden veranderen gewoon. Ik zou het al leuk vinden als ik wat meer keuzes kreeg wat ik wou met mijn personage, onder andere kanten kiezen die niks met Horde of Alliance te maken hebben. Maar dat gebeurt nooit van zen langzal ze leven.

Erg jammer want mijn Orc word steeds minder interesant, gerush door instances met een LFG finder. Geen hond die zijn mond opendoet/wat typt, alles is gestroomlijnd en word voor je beslists... het gaat zelfs zo ver dat ze je eigen personage al voor je spelen. Ik ben dan ook een RP Server persoon dus het irriteert me nogal waneer Blizzard voor mijn personage gaat beslissen wat hij gaat zeggen in /s.

Maar goed, tijden veranderen ;).

Maar AV is nog nooit 300 vs 300 geweest hehe. Was dat maar zo :).
Helemaal mee eens. Ik moest gelijk denken aan vanilla.
Pve en Pvp? Kan dat misschien ook uitgelegd worden, niet iedereen weet wat dat betekent of toch?
PvE=Player versus Enviroment: Je speelt of vecht, vaak solo, tegen je omgeving (voornamelijk eigenlijk monsters in de omgeving). Meestal door de quests te volgen.

PvP=Player versus Player: Je speelt of vecht tegen een andere speler. Meestal in een zogenaamde PvP gedeelte, bijvoorbeeld een Arena, of in dit geval een PvP zone.

In zogenaamde PvE gebieden kan je niet zomaar door andere spelers aangevallen worden, in PvP gebieden wel, dat is het voornaamste verschil eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door i8086 op 24 maart 2013 08:55]

In zogenaamde PvE gebieden kan je niet zomaar door andere spelers aangevallen worden, in PvP gebieden wel, dat is het voornaamste verschil eigenlijk.
Afhankelijk van welke MMO je speelt natuurlijk. Elk zelf respecterende sandbox MMO zoals Lineage 2 of EVE Online staat je gewoon toe spelers aan te vallen, waar dan ook. De attractiepark achtige MMO's als World of Warcraft zijn meer casual games en staan dit alleen onder bepaalde omstandigheden toe.

edit: Natuurlijk, stel je voor dat ik objectief onderscheid maak in sandbox en casual MMO's. Dat kan echt niet hoor :')

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 24 maart 2013 13:51]

Even offtopic, Eve is ook niet alles met pvp, je kan niet eens terug schieten omdat je anders niet meer door de portal kan vluchten als ze opeens zwaardere schepen in vliegen.

[Reactie gewijzigd door bamboe op 25 maart 2013 13:07]

Het probleem bij open PvP is het fenomeen PK (Player Killer). Mensen die er continue op uit zijn om andere mensen aan te vallen. Nu valt dit in de WoW wereld nog wel mee, omdat je je eigendommen niet kwijtraakt, maar in andere MMORPG's is dat wel het geval (Ultima Online bijvoorbeeld).

Dit heeft tot gevolg, dat een heleboel mensen zouden besluiten hun account op te zeggen, omdat ze niet zonder stress kunnen spelen. Of dat ze alles verliezen na een aanval.

Je ontkomt daarom ook bijna niet aan PvP vrije gebieden, als je redelijke spelersaantallen wil behouden als ontwikkelaar. Het probleem met PK's is, dat er altijd wel glitches in een wereld zijn of dat mensen de game-engine op een slimme manier toepassen om toch de ander aan te kunnen vallen. Zie ook weer Ultima Online, waar dit in de beginjaren veelvuldig voorkwam.

Ik vind een open PvP wereld wel leuk, omdat het de spanning erin houdt. Maar het is een doorn in het oog voor nieuwe spelers en casual spelers, die zich nauwelijks zouden kunnen verdedigen tegen de die-hard PvP spelers.
Daar kan ik me totaal niet in vinden, geen van hetgeen jij beschrijft heb ik in de twee voorafgenoemde MMORPG ervaren.
Dan heb ze Ultima nooit gespeeld blijkbaar. Ultima Online T2A en daarvoor was open world PvP waarbij je altijd op je hoede moest zijn voor PK's. Rustig minen was er niet bij.
Ik weet niet in welk jaar jij bent ingestapt, maar Feluscia is nog steeds zo. Al is dat nu een afgesloten gebied van Trammel.
Ik zie het probleem daar alleen niet in. Waarom zou je op technisch niveau een stuk vrijheid inperken? Struikrovers en plunderaars zijn nou eenmaal onderdeel van dat soort werelden en ik heb me daar altijd weten te redden. Ga ik een keertje wel dood? Jammer dan!
Wat Sarinu hieronder ook al vertelt, klopt. Ik snap heel goed, dat struikrovers en plunderaars onderdeel kunnen zijn van een spel. Maar stel jezelf het volgende voor: Een casual gamer heeft op zijn vrije zaterdag zin om te gamen en start UO op. Hij gaat 2 uurtjes jagen in een moeilijk gebied en verzamelt aardig wat gold en magische wapens. Hij blij.
Vervolgens komt er een PlayerKiller de hoek om, die hem/haar doodmaakt en alles meeneemt. Dat betekent dat onze casual gamer nu 2 uur voor niets heeft gespeeld en pas over een paar dagen weer tijd heeft om te spelen.. Wat denk jij dat zo'n persoon doet (afgezien van de rage).

Daarnaast is het zo, dat je gamers in allerlei gradaties zal zien. Sommige mensen leven bijna in zo'n spel, trainen elke dag in PvP en kennen alle glitches en bugs om die uit te buiten. Een speler die ervoor kiest om dat niet te doen, is per definitie dik in het nadeel en zal dus steeds aan het kortste eind trekken.. Misschien zelfs helemaal niet meer buiten de stad durven te komen. Dat gebeurde in UO.

EA heeft toen samen met Origin besloten om een nieuwe wereld erbij te ontwikkelen (Trammel), waar neutrale spelers (niet criminal flagged) vrij konden gaan en staan, zonder aangevallen te kunnen worden, omdat het veel mensen met het spel stopten.

Snap je het nu een beetje?
Ik snap vooral dat je refereert naar casual/arcade MMORPG, iets waarin ik eerder al onderscheid maakte en keihard voor afgestraft werd door de community van Tweakers (23x 'Ongewenst/trollbait'). Dit soort games zijn in overvloed aanwezig, daar wordt ik onderhand toch wel een beetje moe van. Als je er niet tegen kan dat iemand zijn handen niet thuis kan houden dan moet je zoiets vooral niet gaan spelen. Met veel vrijheid in een abstracte gameplay krijg je gewoon een goede roleplay factor ('immersive gameplay', alles telt mee evenals de negatieve dingen), maar al maak je het een kindvriendelijke omgeving met veel minigames en vooraf gedefinieerde processen dan krijgt de game vooral een hoog pretpark gehalte.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 27 maart 2013 19:28]

Denk beter na. Als jij een makkelijke prooi voormij bent en ik kan ervan profiteren als ik jouw kill ga ik je natuurlijk de hele tijd campen en killen. Ik heb sterker nog zelf uren op 1 plek gezeten voor het geval die gast weer online kwam, puur omdat ik vroeger gedood werd en wraak wou en ik goede punten mee verdiende. Denk je echt dat je met rust gelaten wordt na 1 dood????
PvE Player versus Environment
PvP Player versus Player

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Kinnie op 24 maart 2013 08:43]

Dit is echt exact GW2's pvp systeem.
Maar ja, dat werkte best aardig en beter goed gejat dan slecht verzonnen zullen we maar zeggen :)
Het lijkt me wel een erg leuke game. Kga m zeker spelen want de setting trekt me veel meer aan dan GW2.

[Reactie gewijzigd door Lowizi op 24 maart 2013 10:52]

Klopt, het is de PvP samen met de WvW Guild Wars 2.

Ook bij mij, is het de setting die me erg trekt. Ik vind GW2 toch wat te gepoetst en gepolijst en te vrolijk. ES doet dat wat subtieler en heeft net even wat meer sfeer vind ik zelf.
Ligt het aan mij of hebben ze het pvp gedeelte WvWvW letterlijk uit gw2 gepakt? En dan dus ook nog is geen arena's..... Hoop dat ze er ook nog een tikkie orgineels aan mee geven. Van mij mag het behoorlijk meer hardcore, zoals bijv. Player loot drops of iets dergelijks. Ik snap sowieso niet dat spelmakers daarin zo weinig onderscheidt maken tussen hun servers...
als ze de pvp overnemen zoals in DAOC (en niet zoals velen hier suggereren GW2, wat het ook maar kopiëerde van DAOC) zal het wel snor zijn. maar het mag idd wat meer hardcore, pvp ranks, loot enz.
Volgens mij gaat het veel lijken op de PvP in Guild Wars 2, daar heb je ook een map speciaal voor PvP. In die map heb je standaard een plek vanwaar jouw faction vecht, een keep die niet te veroveren is. Vandaar kun je keeps overnemen, maar ook kleinere plekken (die resources waar ze in het filmpje over spreken).

Al met al klinkt het best goed, dit PvP systeem is best goed. Zelf ben ik WoW gewend en is het in vergelijk daarmee heel anders, je hebt echt een doel in PvP. Meer zoals AV in de begintijd van WoW zoals genoemd hierboven.
Het enige wat ik bij Guild Wars 2 had: één faction was de sterkste. Niet vanwege de goede spelers, maar omdat de andere factions gewoon niet de spelers hadden om tegen die ene faction op te kunnen. Oftewel, binnen no-time is het al beslist wie de server 'ownt'. Vrees dat dit hetzelfde wordt in TES Online.

Verder ben ik benieuwd hoe ze die paar abilities die je hebt (5 dacht ik?) weten om te zetten naar leuk gamen. GW2 was voor mij op dat vlak een kleine domper, zoals al gezegd kom ik van WoW. En daarin voelt alles sneller dan in GW2, misschien ook wel een kwestie van wennen. Maar ik hoop dat het gevoel van actie in TES Online sneller is.
Tot nu toe zie ik TES Online als een tweede GW2, zal hem wel halen puur om het feit dat het TES is. Maar ik ben terughoudend en heb geen hoge verwachtingen..
Ben hier ook bang voor, ook voor mensen die het spelen zelf, in GW2 was het al heel snel met zergs die van point to point liepen om punten te scoren, totaal geen pvp. Mensen verpesten het vaak =\
Mensen doen wat effectief is. Met 100 man sterk ben je moeilijk uit te roeien. Als je het hele reviven weghaalt zal dit overigens een stuk minder worden. Bij GW2 was het altijd 100x vallen en opstaan door rallies.
Nadat ik dit filmpje te zien + alle informatie die ik al had over de game wou ik hier net een reactie posten die zo goed als gelijk is aan die van jou.

-Apart gebied
-Upscaling
-Sieges/Siegeweapons

We hebben het hier natuurlijk wel over WvW bij GW2 en niet over PvP. Structured PvP vind ik persoonlijk een stuk interessanter competitief gezien.

Net zoals jou zal ik de game ook halen maar mijn verwachtingen zijn een stuk lager omdat GW2 toch wel een teleurstelling voor mij was.
Ik vind het toch erg jammer als dit de enige vorm van PvP in het spel is. Voor zover ik 'tower defense' pvp heb meegemaakt in WoW en GW2, is het meestal een zergfest met veel lag en weinig inbreng van de individuele speler. Ook ontbreekt er vaak een doel, want als je een keep hebt ingenomen kan die de volgende dag net zo goed weer in handen van de tegenstander zijn.

De battlegrounds (kleine maps, 5-15 spelers met een helder doel als CTF, deathmatch) zijn meestal veel uitdagender, en arenas al helemaal (last man standing, hele kleine map). Je moet het uiterste uit je skillset halen en goed samenwerken om te winnen, omdat er geen enkele factor is die je een voordeel kan geven. Dit is het soort PvP wat uit kan groeien tot een e-sport, maar dan moeten de developers er wel achter staan. Als ik hoor dat dueling misschien 'na launch' gaat gebeuren, denk ik: eerst zien, dan geloven. Ik verwacht in ieder geval weinig van het PvP gedeelte in dit spel.

Dat neemt natuurlijk niet weg: het is een Elder Scrolls game, en het is geen wonder dat het spel vooral draait om PvE. Dat is waarmee de serie sterk is geworden. Als ze weinig hoeven in te leveren op de kwaliteit en actie van de solo-games, kan dit wel eens een grote MMO worden.
Dit is misschien een domme vraag, maar waarom zitten de gebieden Morrowind en Skyrim niet in de game?

Ik ken helemaal niets van het Elder Scrolls universum, maar ik dacht toch dat Skyrim een provincie is? Waarom is deze niet speelbaar in deze 'wereldkaart'?
Anoniem: 285003
@lazershark24 maart 2013 12:47
http://th00.deviantart.ne...myrtleliqueur-d3b1bok.jpg
Morrowind en Skyrim zitten wel in de game. Ze staan alleen niet op de kaart, omdat die kaart de facties aangeeft, niet de provincies.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee