Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

The Elder Scrolls Online

20-03-2013 • 08:45

40 Linkedin

Gamesredacteur Paul Hulsebosch mocht bij Zenimax Online Studios alvast de eerste quests spelen van The Elder Scrolls Online. In deze video legt hij uit wat er bijzonder is aan deze mmog. Welke middelen zet uitgever Bethesda in om de strijd met grootmacht World of Warcraft aan te gaan? Is WoW eigenlijk wel een echte concurrent van The Elder Scrolls Online?

Reacties (40)

40
40
24
1
0
11
Wijzig sortering
Anoniem: 433629
20 maart 2013 08:09
Dit is nu echt iets waar ik naar uitkijk!

iets nieuws en moois ik kan niet wachten!!
Vreemdgenoeg wordt één van de belangrijkste nieuwe features niet genoemd, er is maar één worldserver.
Zie hier: http://elderscrollsonline.info/mega-server
Ehm.. klinkt als een soort valse oplossing in mijn oren. Je zult nooit met Koreaanse of Australische mensen kunnen samenspelen, omdat zij simpelweg 500-1000ms latency hebben tov van jou. Dus de suggestie die mega server oproept, dat er maar één server is, klopt gewoon niet. Er is niet één server. Ze hebben een dynamisch serverpark, wat in servers opsplits of juist samenvoegd naargelang de drukte. Dat is voor de hosting partij natuurlijk ideaal, omdat ze misschien zo kunnen besparen op licentie kosten, inkoop van capaciteit e.d. Ze hoeven niet continue hetzelfde serveraantal te behouden.
Nadelen hiervan zijn denk ik, dat je soms niet met je vrienden kunt samenspelen als het heel druk is, omdat zij naar een andere server worden gegooid. Ik denk dat zo'n dynamisch hosting systeem best wel wat nadelen kan hebben, als ik er zo over nadenk, maargoed misschien hebben ze de verdeelsleutels voor spelers slim ingericht.
Het ligt er maar net aan hoe het precies werkt. Simpele feit is dat diverse spellen wel '1' server op die manier gebruiken. Zij maken dan gebruiken van instances, een druk gebied ziet dan misschien wel 100 instances terwijl hele rustige gebieden er maar een paar hebben. Op die manier zit iedereen wel op '1' server, maar niet allemaal in 1 instance.

Voordeel is dus dat mensen zeker wel op 1 server op die manier spelen, iedereen zal altijd dus op die manier met elkaar kunnen spelen, je hoeft niet af te stemmen met je vrienden welke server je speel en ook mensen die je uit andere landen kent kan je gewoon in hun quests joinen.

Dit soort server systemen hebben vaak ook het systeem er in dat als je online komt dat je automatisch bij je contacten in de instance komen wanneer er ruimte is, op die manier zal je ook veel vaker bekende tegenkomen dan dat de hoeveelheid instances doet suggereren. Als laatste kan je dan ook altijd van instance kunnen wisselen, zit die van beide vol, dan zoek je een wat legere op.


Het is een bewezen systeem die al in veel MMO's gebruikt wordt, enerzijds heeft een vaste server een voordeel, omdat je op een gegeven moment echt wel de community leert kennen op een server, anderzijds is het ook een nadeel, want je blijft houden dat verschillende mensen die je kent weer op verschillende servers zitten.
Gezien ik mij persoonlijk toch alleen richt op de mensen die ik ken in deze spellen, vind ik dit een positieve keuze.
Zeer mooi dat je maar 6 skills tegelijk kan gebruiken, vond ik erg goed werken in Guild Wars en Guild Wars 2. Forceert de mensen om fatsoenlijk over hun build na te denken.

Synergy hield ik ook wel van bij Guild Wars 2, hopelijk blijven ze de goede dingen van MMO's overnemen, terwijl ze de wat slechtere dingen achterwege laten. Craften is ook zoiets dat bij MMO's veel te vaak compleet nutteloos wordt als je ook maar iets in endgame aan het doen bent. Goed dat ze dat hier (en ook weer bij Guild Wars 2) wat beter maken.

First person spelen lijkt me leuk voor quests, maar meer dan dat niet. Het werkt totaal niet in PvP (als je ook maar enigszins serieus speelt/op serieus niveau speelt) en bij raiding zie je eigenlijk ook te weinig om goed mee te komen. Maar goed, wie weet, misschien dat ze achievements voor first person maken, iets in de trend van "Kill boss XYZ while only in first person."

Ben wel erg benieuwd, sta als sinds de opening van de inschrijving voor de beta ingeschreven.
Wat ik ook weer in deze MMORPG mis is een aantal dingen:

Extensive crafting. Je kunt in Elder Scrolls je niet bezig houden met vissen, uitgebreid blacksmithing, houtbewerking, alchemy etc. Mules/Crafters is het niet voor gebouwd, wat wel een leuke toevoeging is voor de ingame economie.
Housing, ik zie geen enkele MMORPG waarin je huizen kunt neerzetten, die van jou zijn
Schepen, ik zie geen enkele MMORPG waar je uitgebreid kunt gaan zeilen.
Ik zie ook weer level-based areas. Dus je hebt niet de mogelijkheid om vrij rond te lopen op elke skilllevel.. Waarschijnlijk ook weer beperkt door quests.
Vervoer in Elder Scrolls? Heb je paarden, en andere beesten die je kunt gebruiken om sneller ergens naartoe te gaan? Kan je teleporteren naar areas, waar je snel naartoe wil? Of ben je uren bezig met lopen, voordat je daadwerkelijk iets kunt gaan doen?
Trading en Economie is vrij beperkt van wat ik nu zie. Beetje D3 achtige trading, wat veels te beperkt is in mijn optiek.
PvP is ook weer zeer beperkt en weinig innovatief, vermoed ik. Maar daarover kan ik nu weinig zeggen.
Skillbuilds. Je kunt volgens mij niet vrij je skills opbouwen. Je bent weer beperkt tot 6 skills, wat het aantal verschillende builds erg beperkt maakt. Dus je ziet strakjes 1000den mensen met dezelfde builds. En dus ook een tekort aan andere characters, zoals priests en shamans in WoW. Daarnaast kan je geen leuke combinatie aan skills maken, die significant anders is van andere om ze te verrassen in PvP of waarmee je bijzondere toevoegingen op je standaard build kunt maken (hybriden).
Endgame areas. Waar kan je nog lekker solo je ding doen en toch goed gold en items farmen. Ik heb geen zin in 60 man raids waar je helemaal gek wordt van het aantal gebeurtenissen in je scherm en je geen controle hebt over de PvE omdat anderen er doorheen rennen. En de areas die er zijn, zijn zo druk, dat je moet vechten om een plekje of de ander moet wegstaren..

Ik vind tegenwoordig, dat de MMORPG's veel te veel gefocust zijn op het bouwen van mooie landschappen, grafisch mooie beesten en honderduizende quests die niemand eigenlijk wil doen.. Dit wordt niet mijn ding. Ik blijf lekker bij Ultima :)

[Reactie gewijzigd door Noeandee op 20 maart 2013 08:52]

Je baseerd die grote waslijst alleen maar op een 10 minuten lang filmpje. Je hebt nog vrijwel niets gehoord van welk punt die jij noemt. Volgens mij heb je op de verkeerde persoon gereageerd want ik snap de hele zin "Housing, ik ... gaan zeilen." niet.

We hebben vrij weinig gezien in dit filmpje, behalve dat je uitgebreid kan questen en dat quests naar je level aangepast worden zodra je level 50 bent. Ook een klein stukje kunnen zien over hoe skills gaan werken. Waar ik je punt ook niet snap. Of je nou miljoenen mensen hebt die Flame Shock > Lava Burst > Lightning Bolt > etc. spammen, of dat je duizenden mensen hebt die dezelfde build hebben.
Antwoord op je eerste 3 punten: Darkfall online.

Je eigen stad bouwen, je eigen economie creëren en zeilen.
Offtopic:

Op welke shard speel je?
Ik speel op Europe shard, dus de normale EA server. Is nog steeds lekker druk in UO moet ik zeggen :-)
Ik zou zeggen kijk eens naar ArcheAge. Voor wat beta gameplay: http://www.youtube.com/watch?v=Vo05ANVoGvg .Trion gaat het uitbrengen op de westerse markt.

[Reactie gewijzigd door Lukin op 20 maart 2013 10:17]

Zo forceer je mensen alleen maar om in google te zoeken naar "best skills for tank/healer/dps in game xyz".
Maar dat heb je met 100+ skills nog veel erger. En met 6 skills heb je veel meer verschillende builds, waardoor mensen gewoon builds kunnen maken die ze zelf leuk vinden.
Ieder z'n ding maar ik ben er dus helemaal niet blij mee dat je maar 6 skills hebt. De MMORPG's doen het tegenwoordig om de MMO toegangkelijker te maken maar ik zie het als een grote limitering in je mogelijkheden. Nu moet je weer met subsets gaan lopen switchen. Het kan genoeg wezen maar zo wordt er in mijn ogen op een verkeerde manier diepgang gecreeërd.
Die 6 Skills limiet is niet een probleem, als je niet moet kiezen voor de limieten.

Als je het zelf kan ontwikkelen, door bijvoorbeeld zoals Ultima Online, een 6 * 100 limiet te gaan, sure.

Maar als je al een keuze moet maken op voorhand, dan loopt je soms tegen problemen aan.

Jammer genoeg voor mij is dit de zoveelste MMORPG, dat niet "Ultima Online" achtig is. Op het eerst zich / informatie, komt het neer op de zoveelste MMORPG dat voor het grote publiek speelbaar moet zijn, ...

En als ik spreek Ultima Online, dan spreek ik over de oude versie. Niet de ramp van tegenwoordig.
Enig idee of je ook kon wisselen tussen skills sets, in combat ?
Lijkt mij wel, idem voor wapens. Misschien met cooldown net als bij GW2
Paul zegt in het filmpje dat je on the fly kunt wisselen... dus ik verwacht van wel.

(hehe, het artikel staat er weer, wou net al reageren maar toen was het artikel ineens verdwenen)

Ligt het trouwens aan mij of wordt er in de video helemaal niet ingegaan op de vraag of WoW nou wel een echte concurrent is?
Jammer dat er niet zoveel gezegd wordt over de multiplayer aspecten. Bijv hoe zit de PVP in elkaar? etc.

Daarnaast ben ik nooit echt fan geweest van dat level-scaling system. Haalt eigenlijk een beetje het nut van levelen weg - als je 10 lvls hoger bent zijn de enemies ook 10 lvls hoger dus hoef je daarvoor nooit echt te levelen.
Had liever gezien dat er enemies fixed level hebben, dan is het ook nog een keer 'spannend' als je ergens binnen loopt....
Ik denk niet dat monsters naar beneden zullen scalen, alleen omhoog.
Het bied verder gewoon puur alleen extra quests en loot. Ook als je benieuwd bent hoe de andere gebieden er uit zien of hoe die verhaallijn is hoef je geen nieuwe character aan te maken, maar kan je gewoon met je oude vertrouwde lvl 50 doen. Ik zie het nut er wel van in.
Totdat je in een ander continent gaat beginnen met qeusten en een nieuwe D3 voorgeschoteld krijgt. Dan wordt het zo simpel dat het een pure hack 'n slasher wordt. Ik vind het een prachtig systeem, en je kan alsnog bepaalde enemies brute krachten toereiken op deze manier waardoor je toch de door jou gewenste spannende momenten mee kan maken die je kan overwinnen door teamwork. Het nut van levelen is natuurlijk het uit kunnen uitbreiden van tactieken, het toepassen van meerdere strategieën met je team en het inbrengen van variatie in het hele RPG gebeuren. En misschien ook wel het toepassen van b.v. bepaalde effecten van skills die te gebruiken zijn tegen bepaalde npc's die kwetsbaar zijn voor bepaalde effecten. Variatie.

En als de release datum van eind 2013 wordt genoemd, dan zal er nog heel veel in komen. Journalisten zullen ook beter op de hoogte worden gebracht naar mate tijd vordert. Paul in dit geval, kan natuurlijk niet alles wat je wilt weten in zo'n bericht stoppen, ook zal hij niet alles mooi zwart op wit meekrijgen. Zou wel leuk zijn, spellen kunnen beoordelen zonder ze gespeeld te hebben : )

Misschien toch maar even een groepje zoeken of een maat een nieuwe pc 'doneren', maar dit is toch wel erg verleidelijk! Mooi Philips gebouwtje trouwens.


Edit: Woordjes veranderd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 494461 op 20 maart 2013 08:42]

Hij heeft het de hele tijd over Bethesda, maar die werkt hier toch helemaal niet aan?
Voor de rest lijkt het me nog steeds een heel interessant spel, hoewel ik me afvraag hoe ze het gaan doen met die superserver. Dan wordt het toch juist heel crowded in de wereld of ben ik nou gek?
Je hebt voor zover ik weet Bethesda Softworks en de Bethesda Game Studios, waar Softworks de uitgever is.
http://elderscrollsonline.com/en/
Elder Scrolls Online wordt dan gemaakt door Zenimax Online, waar Bethesda (+ Softworks die eigenlijk nooit wordt gezegd) de 'baas' over is. Dus het wordt wel degelijk door Bethesda 'gemaakt'.
Bethesda is de uitgever van het spel en Bethesda is onderdeel van Zenimax.

OT: Reuze interessant. Ik ben benieuwd hoe men in het spel om gaat met de mounts. In Skyrim zijn er draken geïntroduceerd, maar The Elder Scrolls Online speelt zich 1000 jaar voor Skyrim af. Ben daarom 'bang' dat mounts beperkt blijven tot paarden (Shadowmere! :D)

Daarnaast ben ik benieuwd hoe er inderdaad met reizen wordt omgegaan. Met paard gaat het in de normale Elder Scrolls-games wel wat sneller dan lopen, maar bij een immense wereld als Tamriel zou ik, zeker in een MMORPG wel Fast Travel willen zien.

Dit is er in elk geval eentje om in de gaten te houden, zeker als liefhebber van de serie. Ik hoop alleen met heel mijn hart dat de speelbaarheid een beetje goed is. Om Skyrim bijvoorbeeld in vol ornaat te spelen, moet je PC wel wat in z'n mars hebben.
Leuk verhaal, maar wat gaat het kosten...
Kan niet wachten! Ik vind eigenlijk de beperkte aantal skills die je kan gebruiken wel jammer. Zal qua moeilijkheidsgraad denk ik de game juist een stuk gemakkelijker en misschien ook eentoniger maken.
Ik ben wel benieuwd naar de vrijheid van de quests in de game. Is het een rechtlijnig verhaal, of kun je wel naar eigen wens kiezen welke quests je gaat doen. Ik zag dit niet echt terugkomen in de review :)
je moet de strijd met wow helemaal niet aan willen gaan , mensen die dat spelen zitten totaal vast geroest en staan voor bijna geen andere spelen meer open , zie het aan zat van mijn vrienden die alles vergelijken met wow en altijd weer terug gaan naar wow
Klinkt goed allemaal :) En door max 6 skills (5+elite) word het erg lastig om een cookiecutter build te maken, wat de variatie hopelijk ten goede komt. Dat synergy is leuk, dat zit nu ook in Guild Wars 2 met combo fields en dat zorgt wel dat je probeerd om daar gebruik van te maken. Het crafting systeem lijkt zoals het verteld ook op gw2, maar nog een stapje verder geevolueerd.

Waar ik echter vooral benieuwd naar ben is of deze game "uitroepteken quests" of een meer dynamiche manier van levelen en spelen ala gw2 heeft. Tuurlijk een aantal specifieke quests die je van zone naar zone sturen zijn wel tof, maar de dynamiek die de events in gw2 aan het spel geven, waardoor je echt het idee hebt dat de wereld leeft hoop ik zeker te vinden in tes:o.

Goed ook dat first person er in zit, en ik hoop dan ook dat je een boog ook kan schieten zonder eerst je target te selecteren en dan press 1 to auto attack. Maar dat mijn Wood Elf Archer (please no pet class, kan iemand dat confirmen?) lekker in sneak mode kan gaan en dan een pijl in iemands hoofd te schieten voor extra damage. Dat is normaliter hoe ik tes games speel en ik hoop dat dit hier ook kan.

Ook tof dat je met elke factie toch de andere zones kan doen, al zal ik prolly alsnog van elke factie een character aanmaken om het vanuit een low level perspectief te ondervinden.

Maar misschien wel mijn grootste hoop voor deze game: genoeg endgame pve en vooral goede PvP. swtor had een geweldige single player component, maar lackte imho op endgame pve en vooral PvP niveau. En dat is volgens mij ook een beetje de downfall geweest.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee