€ 34,- bij bol Plaza België

The Elder Scrolls Online, Windows Review

3 december 2020, laatste update op 3 december 2020, 184 views Rapporteer

Instabiel, buggy en geen aandacht voor beleving speler.

Pluspunten

• Mooie graphics
  • Veel content

Minpunten

• Veel crashes
  • Veel gamebreaking bugs
  • Zeer slechte klantenservice
  • Geen aandacht voor klantfeedback
  • Keypresses worden vaak niet geregistreerd
  • Veel content onspeelbaar door lag tijdens prime-time of release nieuwe DLC
  • Aandacht aan geld verdienen boven speelplezier
  • World PVP (Alliance war) onspeelbaar door lag / abuse

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Dit spel had zoveel kunnen zijn, als het bedrijf erachter niet zo gericht was geweest met geld verdienen, en meer aandacht had besteed aan de bestaande bugs in de core game en de feedback van de vele goedwillende, trouwe spelers.

En ik moet toegeven, de content en graphics zijn niet slecht. De content creators en graphical designers doen hun werk. Beetje jammer dat de meeste mooie items enkel te koop zijn of van crown store (real-money-store). De echte speciale items zijn zelfs alleen maar beschikbaar via een soort lootbox systeem, waarbij je dus niet eens zeker bent van wat je krijgt. Wel zijn dit vooral cosmetic en Quality of Life items, en is het geen P2W.

Gamebreaking bugs die er al jaren zijn worden maar niet opgelost omdat of omdat men het geen prioriteit vind, of omdat de codebase (ondertussen ~6 jaar oud) inmiddels zo'n bende is geworden na bugfix op bugfix, dat zelfs de developers niet meer weten wat er precies gebeurd, of waarom. Bugs in de crownstore worden echter binnen recordtijd opgelost, wat erg duidelijk laat zien waar de prioriteiten liggen. Het feit dat dit spel is uitgekomen in 2014 en dat veel van deze bugs al jaren een probleem zijn, laat zien dat er waarschijnlijk ook geen verbetering meer komt.

Hierdoor is het spel zo onstabiel als je maar kunt voorstellen. Crashes tijdens trials (end content PVE), dungeons (group PVE) of de Alliance War (Large scale PVE) zijn eerder gewoonte dan uitzondering. Dat dit niet aan de eindgebruiker ligt is te merken aan het feit dat het niet raar is als ineens de helft van je groep (6/12 spelers) tijdens een trial tegelijk crashed.

Wanneer je hier dan mee naar de support afdeling gaat wordt je nooit echt geholpen, maar waar telkens de schuld wordt gegeven aan iets anders wat de gebruiker volgens hun fout gedaan heeft. Of je internet verbinding is niet goed genoeg (ik heb glasvezel), of je videokaart drivers / Windows update zijn niet up-to-date (altijd geupdate), of je pc voldoet niet aan de eisen (ik heb vorig jaar een nieuwe game pc gekocht). Nooit zal worden toegegeven dat het aan het spel zelf ligt.

Wat ook een punt is wat in mijn ogen niet onbelangrijk is en aantoont dat er weinig aandacht is voor Quality of Life of een fijne interface, is dat er zoveel addons zijn die functies toevoegen waarvan je eigenlijk zou verwachten dat ze in het spel zelf zouden moeten zitten. Dan heb ik het over bijvoorbeeld:

- Een minimap (allemaal door de community gebouwd), niet aanwezig in het spel
- Een Auctionhouse, hiervoor is zelfs een externe site opgericht om dit te kunnen stroomlijnen. De ingame functionaliteit is absoluut niet voldoende
- Een manier om meerdere skill setups te maken, wat voor een gevorderde speler een must is
- Ook simpele functionaliteiten zoals filters voor je inventory zijn toegevoegd door de community en nooit overgenomen door de developers zelf, wat toch echt een hele kleine moeite zou zijn
- Of een simpele cooldown timer op je skills, ook door de community gebouwd en bijgehouden
- En nog veel, veel meer.. Voor een overzicht kun je zelf altijd kijken op https://www.esoui.com/addons.php

En je kunt dit allemaal controleren door de reviews op Steam te lezen van spelers die 1000+ uur hebben besteed in dit spel, of op de officiele forums waar thread na thread worden geopend door spelers die klagen over bugs. Die daarna weer worden gesloten door de moderators omdat ze "niet constructief zijn".

Heb jij ook een The Elder Scrolls Online, Windows?

Deze review is vooral een klaagbaak (en zo te lezen ook wel terecht) maar iets meer ingaan op het spel zelf zou wel goed zijn.
Bijvoorbeeld een paar screenshots, iets van de sfeer, hoe zijn de menu's, heb je andere E.S. games gespeeld?

Maar ik wist al dat dit spel 'm niet ging worden maar nu begin ik er zeker niet meer aan.
Jammer toch hoe slecht spellen worden gemaakt tegenwoordig.
Beste Gman,

Dankjewel voor de reactie en feedback. Ik wil wel iets ingaan op de vragen die je gesteld hebt. Ik realiseer me dat het best een lang verhaal is geworden, maar ik wilde recht doen aan de gestelde vragen en hoop dat ik ook een bevredigend antwoord heb kunnen geven.

Naar mijn mening zijn er al zoveel reviews te vinden die inhoudelijk ingaan op dit spel, dat ik het nut niet echt zag om dat hier nogmaals te herhalen. Zoals gezegd, de graphics en content zijn niet slecht, zeker als je denkt aan de tijd waarin het spel is uitgekomen. Maar content is dan ook waar de vorige titels van the Elder Scrolls sterk in waren. Ook screenshots (maar ook gameplay video's) zijn er meer dan genoeg te vinden als je een beetje rondzoekt.

Mijn review is vooral bedoeld om een tegengeluid te geven aan de (meestal) lovende reviews die er te vinden zijn, en die duidelijk gemaakt zijn door mensen die maar kort een kijkje hebben genomen in het spel. Als je wat dieper kijkt, en langer speelt, komen deze dingen wat duidelijker naar voren. Zoals ook in de vele reviews die op Steam te vinden zijn van mensen die het spel wel wat langer / intensiever gespeeld hebben.

Ook is hij bedoeld als een waarschuwing voor spelers die naar mijn mening beter even kunnen wachten op de nieuwe MMORPGs die in 2021 uitkomen, in plaats van nog meer geld te storten in de eindeloze put die ESO heet. Dit zou namelijk alleen maar stimuleren dat deze uitgever langer doorgaat met het uitknijpen van de playerbase.

Ik heb slechts twee van de voorgaande titels gespeeld, namelijk The Elder Scrolls: Oblivion, en The Elder Scrolls: Skyrim, maar ik zie niet helemaal hoe dit relevant is voor deze review. Als ik ze moet vergelijken zou ik zeker zeggen dat ze het beter hadden kunnen houden bij single player games omdat de content ook van deze spellen zeker niet tegenvalt. Echter als je gaat kijken naar wat er nodig is voor een succesvolle MMO, die uitgaat van een persistente wereld, namelijk:

- stabiliteit, ook bij hoge spelersaantallen
- een goede latency, ook bij hoge spelersaantallen
- balance tussen de verschillende classes

dan merk je dat deze studio daar duidelijk weinig ervaring mee heeft. Omdat ik dit spel al ken sinds de Beta (toen het helemaal onspeelbaar was) en dus ook heb kunnen zien wat voor "vooruitgang" er is geweest in de afgelopen 6 jaar, dan merk ik op dat er vooral veel content is toegevoegd maar dat er weinig is gedaan (of in ieder geval succesvol is gedaan) om de stabiliteit te verbeteren.

Inhoudelijk zou ik zeggen dat ESO zijn sterke en zwakkere delen heeft. Van sommige DLC's kun je echt zien dat er moeite is gedaan om iets moois neer te zetten, van andere kun je merken dat de deadline snel dichtbij kwam en dat er maar snel iets in elkaar gegooid is. De quests zijn vaak wat gevarieerder dan je gewend bent van andere MMORPGS, maar ook daar zie je dat er op een gegeven moment wel herhaling optreed. Dezelfde soort quests, in Delves (soort solo mini dungeons) met exact dezelfde layout.

Het jammere van de DLC's is dat je deze afzonderlijk moet kopen, of gebruik moet maken van een subscriptionmodel (ESO+) wat vergelijkbaar is met dat van WoW, en verder wat QoL dingen toevoegt met als belangrijkste extra ruimte in je inventory, een speciale craftbag met oneindig ruimte voor craftingmaterials, en dan de toegang tot alle DLCs. Let wel dat uitbreidingen, zoals Greymoor, niet worden beschouwt als DLC en deze zul je dus nog steeds los aan moeten schaffen. Ook zal wanneer je geen subscription meer betaalt de toegang tot de DLC's wegvallen, wat wel enigszins logisch is in mijn ogen. Echter voor mensen met een wat kleinere portomonee kan dit natuurlijk zeker een rol spelen.

De sfeer is zeer wisselend, er zijn veel welwillende spelers, vooral onder de wat minder ervaren spelers. Zodra je in de zone komt dat je wat meer groupcontent gaat doen (zoals gebruikmaken van de "random dungeon finder") dan kom je ook de wat meer ervaren spelers tegen, die vaak weinig geven om content, en waarbij je dus heel hard zult moeten rennen om ze bij te kunnen houden. Ook wordt er dan weinig tot geen rekening gehouden met mensen die quests willen doen, of wat meer van de content willen genieten. Tanks die eerst aanvallen zoals dat gebruikelijk is, zal alleen maar gebeuren als de tank het hardste rent, anders zijn er zelfs healers die gewoon de groepen monsters inrennen. Dit wordt ook wel versterkt doordat sommige van de dungeons door een wat meer ervaren speler redelijk te solo-en zijn. Dit geldt natuurlijk niet voor de minder ervaren spelers die vaak sterven onderweg naar de bosses, omdat de trashmobs gewoon voorbij worden gerend zonder ze ook maar te taunten of iets dergelijks.

Ook komt het vaak voor dan mensen de dungeon-finder misbruiken, en zich met een damage dealer queuen al tank, waardoor ze sneller een plek krijgen, maar waardoor de healer en de rest van het team het in bepaalde dungeons een stuk moeilijker krijgen. Hier is recent nog een topic over geopend op de official forums waar je de levendige discussie tussen de verschillende groepen mee kunt lezen.

En ik vind het inderdaad jammer, ik heb de Elder scrolls titels vaak met veel plezier gespeeld, maar de manier hoe deze uitgever om is gegaan met hun klanten is voor mij ook echt een reden om zeer wantrouwend te kijken naar wat er verder nog wordt uitgebracht. Ik heb vaak geprobeerd een goede betrokken speler te zijn (zoals velen in de community) maar als dit keer op keer wordt genegeerd dan geef je op een gegeven moment de hoop op.

Gelukkig lijken de jaren 2021-2022 veelbelovend te worden qua nieuwe MMORPGs, die hopelijk geleerd hebben van de fouten die er gemaakt zijn (en worden) bij ESO. Hierbij praat ik bijvoorbeeld over Ashes of Creation, New World, of Crimson Desert.

Ook heb ik door je opmerking over menu's nog iets bedacht wat eigenlijk wel past in deze review, betreffende de user interface, en dit heb ik dus ook toegevoegd, dank daarvoor. Verder zijn de menus vrij standaard wat je ervan kunt verwachten. Redelijk veel instellingen, maar niet echt iets bijzonders.

Wellicht dat we elkaar ooit tegenkomen in een toekomstige MMORPG ;)

[Reactie gewijzigd door AntiFTW op 25 juli 2024 06:13]