Vier nieuwe helden
We roepen wel vaker over een game dat het leuker is om hem in co-op te spelen; dat is zelfs bij de meeste games wel het geval. Nooit was het echter zo waar als bij Borderlands 2. De opvolger van 'openwereldschietspel' Borderlands kan met één tot vier spelers worden gespeeld, en laat dit dan de spreekwoordelijke deur zijn waarmee we in huis vallen: of je het spel in je eentje speelt of met andere spelers samen maakt een wereld van verschil. Het levert je bijna een ander spel op.
Getest op: pc
Ook verkrijgbaarvoor: Xbox 360, PlayStation 3
De setting is daar uiteraard niet van afhankelijk. De gebeurtenissen in Borderlands 2 volgen vijf jaar na het originele Borderlands, en Handsome Jack heeft de macht over Pandora gegrepen en de helden uit het eerste deel verslagen. Hij houdt de planeet in zijn greep vanuit zijn thuisbasis, de basis van Hyperion, dat in de lucht boven Pandora zweeft. Jack heeft snode plannen met de planeet en het spreekt voor zich dat niet iedereen zich daarin kan vinden. De geheimzinnige Angel bijvoorbeeld, die de speler over de radio bijstaat, wil een stokje voor Jacks plannen steken. En daar kan ze de hulp van vier 'Vault Hunters' goed bij gebruiken.
Die vier Vault Hunters zijn ook de speelbare personages waar de speler uit kan kiezen en net als in het eerste deel vullen die vier elkaar qua klasse aan op een manier die je al kent uit rpg's waarin je in teams speelt. Salvador, de Gunserker, is duidelijk de tank en tegelijk de voornaamste 'damage dealer'. Maya, de Siren, kan ook een aardig potje uitdelen maar is vooral sterk in crowd control. Zer0 is een Assassin die het moet hebben van zijn stealth-eigenschappen, terwijl Axton als Commando beschikt over een turret waarmee hij zijn vijanden extra onder vuur kan nemen.
Wij kozen voor Maya. Met haar Phaselock, die je overigens pas na enkele uren vrijspeelt, kan ze lastige vijanden eventjes in de lucht vastzetten om ze vervolgens te trakteren op een kogelregen. De keuze voor een personage heeft vooral betrekking op die speciale eigenschap en de drie skill trees die er onder hangen. Afgezien daarvaan is de keuze niet bepalend voor je succes in het spel. Borderlands 2 is bij vlagen pittig, maar in singleplayer prima te doen, met elk van de vier personages. Ondanks dat ze verschillen in klasse kunnen ze allemaal alle wapens gebruiken. Dat leidt er toe dat de vier in singleplayer onderling niet heel anders aanvoelen.
Gameplay: XP verzamelen en looten
Het avontuur begint als de vrolijke robot Cl4ptr4p je uit een ijzig gedeelte van Pandora leidt en je langzaam introduceert in de problemen die er op Pandora zijn. Borderlands 2 is een rpg-shooter en in de eerste uren zul je beide kanten ervaren. Na het lineaire begin verzamel je langzaam veel verschillende quests die je zeker niet allemaal hoeft uit te voeren. Dat geeft alle quests die geen onderdeel zijn van het verhaal een behoorlijk vrijblijvend karakter, maar niet op zo'n manier dat je er geen zin in hebt. Het komt er meer op neer dat je zelf kunt bekijken wat je wilt doen. Het is overigens mogelijk om het gros van de sidequests links te laten liggen en alleen het verhaal te volgen, maar dan loop je het risico met een iets te laag level aan de verhaalgebonden missies te beginnen.
Wereld ontdekken
Hoewel wij van plan waren om toch maar vooral het verhaal te volgen, deden we ongemerkt toch veel sidequests. Dit komt omdat je op die manier ook op een heel natuurlijke manier bezig bent de spelwereld te verkennen, die een stuk gevarieerder en kleurrijker is dan de saaie, bruine spelwereld in de eerste Borderlands. De variatie maakt het leuk om de wereld te blijven verkennen, en de wetenschap dat de sidequests je naar plekken leiden waar je nog niet eerder bent geweest, maakt het al de moeite waard om ermee bezig te gaan.
/i/1333529308.jpeg?f=imagenormal)
Daarbij komt dat het volbrengen van quests natuurlijk ervaringspunten oplevert en die heb je nodig om te groeien in level en om nieuwe vaardigheden vrij te spelen in de zéér uitgebreide skill tree. Elk personage heeft drie categoriën waaraan skill punten kunnen worden besteed en de manier waarop je je punten besteedt bepaalt waar je personage het best in is. Het is dus zaak de dingen die je het meest nodig hebt te versterken. Een groot pluspunt is dat je er nooit aan vast zit. Op elk moment kun je je voortgang resetten en je punten helemaal opnieuw indelen.
Loot, loot, loot
Toch is ook 'XP' niet de voornaamste drijfveer om missies uit te voeren en de wereld te verkennen. Borderlands 2 is namelijk de ultieme 'Loot-game'. De makers vonden het heel belangrijk spelers continu te belonen voor het spelen van hun game en ze doen dat door overal ammunitie, nieuwe wapens en andere spullen neer te gooien. Zie je ergens een nauw gangetje of een verborgen ruimte, dan kun je er donder op zeggen dat je daar een nieuw wapen of iets dergelijks kunt vinden. Al die wapens worden willekeurig gegenereerd en in je spel gestopt. Dat houdt het spel verrassend, want elke kist kan in theorie een nieuw wapen bevatten dat veel sterker is dan de spullen die je op dat moment al hebt.
Ook hier maakt het veel verschil of je in je eentje speelt of samen met anderen. Als je met meerdere spelers aan de slag gaat, gooit Borderlands 2 de moeilijkheidsgraad omhoog. Als beloning daarvoor komen er zeldzamere wapens in de kistjes. Dat is leuk als je inderdaad met meerdere mensen speelt, maar het levert tegelijkertijd twee nadelen op. In de eerste plaats is er geen verdeelsysteem voor loot, dus wie het eerst komt, kan pakken wat 'ie wil. Daarbij komt dat je als singleplayer-speler een beetje genaaid wordt, want de kans dat jij de zeldzame items vindt die co-opspelers kunnen vinden, is nihil. Een behoorlijk zwaktebod, want juist het vinden van zeldzame wapens geeft in elke rpg een kick.
Knallen met heel veel wapens
Of je nu een zeldzaam of normaal wapen hebt, uiteindelijk gaat het om de hoeveelheid schade die je ermee kunt toebrengen aan de diverse vijanden die je op je weg tegenkomt. We hebben het tot nu toe vooral gehad over de rpg-elementen in Borderlands 2, maar op de momenten dat je niet met personages aan het babbelen bent, ben je meestal aan het schieten. Op die momenten blijkt Borderlands 2 een volwaardige first-person shooter, ongeacht of je in je eentje of met anderen speelt.
Arsenaal in balans
Dan blijkt ook dat al het 'looten' zeker niet voor niets is. De verschillende soorten wapens die je kunt vinden werken op verschillende momenten erg goed of juist minder goed. Zo zijn menselijke vijanden vatbaar voor wapens die vuurkogels schieten, terwijl robots juist erg gevoelig zijn voor schokwapens, omdat die wapens hun schild in korte tijd neerhalen. Het is dus zaak een uitgebalanceerd arsenaal met je mee te dragen.
/i/1342004787.jpeg?f=imagenormal)
In dat opzicht botsen twee elementen van Borderlands 2 een beetje. Aan de ene kant verzamel je overal loot en krijg je continu nieuwe wapens, maar aan de andere kant kun je maar een beperkt aantal wapens tegelijk bij je dragen. Dat leidt ertoe dat je constant bezig bent om de wapens die je hebt te vergelijken met de wapens die je vindt, omdat je wel alle soorten wapens in bezit wilt houden. Elk wapen heeft daarbij diverse eigenschappen, dus het is steeds even puzzelen om te kijken wat je het best kunt droppen in ruil voor je nieuwe wapen. Dat puzzelen gaat na een tijdje tegenstaan, waardoor je soms kistjes met wapens bewust laat liggen, en dat kan niet de bedoeling zijn.
Eigen speelstijl
Dat lichte oponthoud is maar een kleine smet op het shooter-blazoen van Borderlands 2. De verschillende wapens zorgen voor lekker diverse gameplay en geven de speler ook de kans het spel helemaal op zijn eigen manier te spelen. Zo kozen wij er voor om waar mogelijk gebruik te maken van sniper rifles, omdat dat voor ons een fijne, effectieve speelwijze opleverde. Een Gunserker zal echter sneller richting zijn doelen rennen, om daar gebruik te maken van zijn speciale vaardigheid om twee guns tegelijk te hanteren en helemaal los te gaan op de vijanden die in zijn buurt komen. Het is net hoe je het zelf wilt spelen en wat handig is in combinatie met het personage dat je hebt gekozen.
Speel je in co-op, dan verandert de gameplay in een iets tactischere variant. De moeilijkheidsgraad gaat omhoog als je met meerdere spelers speelt, dus samenwerken is belangrijk, en elkaar reviven ook. Enig puntje hierbij is wel dat het spel niet kijkt naar de levels van de spelers, maar alleen naar het aantal spelers. Zo waren wij al level veertien toen een andere speler mee kwam doen. Die kwam met zijn level één ineens in een fase van het spel terecht waarin hij amper schade kon aanrichten bij vijanden en ook nauwelijks ondersteuning kon bieden. Het spel werd echter wel direct geschaald op een niveau bedoeld voor twee spelers, wat uiteindelijk een niet te volbrengen boss-fight opleverde.
Veel humor en een goede look
We merkten al op dat de omgevingen in Borderlands 2 gevarieerder en kleurrijker zijn dan in de eerste Borderlands het geval was. Daar houdt de audiovisuele progressie echter niet op. Borderlands 2 valt al snel op door de gekozen 'cartoony' stijl. Dat werd voor Borderlands 1 nog neergezet als een zwaktebod omdat het met realistisch ogende graphics niet lukte, maar de noodgreep die destijds werd uitgevoerd is inmiddels veranderd in een keihard pluspunt. De grafische stijl past namelijk uitstekend bij de losse, humorvolle stijl van de game.
/i/1342004785.jpeg?f=imagenormal)
Borderlands scoorde her en der al met aardig humor, maar Borderlands 2 gaat volledig over de top. En dat een keer of tien. Cl4ptr4p is slechts een van de voorbeelden van geniale personages die je tegenkomt in het spel. Het verhaal komt ook een stuk beter over dankzij de prima uitgewerkte personages, met vooral een glansrol voor Handsome Jack. De humor zorgt er bovendien voor dat je af en toe door de wat saaiere stukken in het spel wordt gesleept, waardoor je uiteindelijk continu de wens houdt om verder te spelen.
Dat is wel nodig ook, want Borderlands 2 is een flinke onderneming. Menig shooter maakt zich er tegenwoordig met een speeltijd van maximaal tien uur van af, maar Gearbox heeft daar lak aan. Voor Borderlands 2 mag je gerust tientallen uren reserveren, zeker als je van plan bent alle sidequests erbij te doen en op zoek te gaan naar het ultieme wapen voor jouw personage.
Conclusie
Borderlands 2 is bedoeld om in co-op te worden gespeeld, zoveel is duidelijk. Daar is niets mis mee, maar het spel komt op het randje van wat we noemen 'de speler straffen als hij besluit in zijn eentje te spelen'. Dat je in je eentje minder goede loot vindt dan met een groepje werkt nogal ontmoedigend als je van plan was Borderlands 2 wél in je eentje te spelen. Desondanks zul je ook dan een zeer fijne rpg-shooter voor je kiezen krijgen, die boordevol afwisseling en uitdaging zit en die bovendien een gezonde dosis humor combineert met een originele look. Daarnaast krijg je dankzij de flinke speelduur aardig wat waar voor je geld. Coöperatief spelend komt het spel nog wat beter uit de verf, dus die aanpak geniet wel de voorkeur. Weet je zeker dat je het spel op die manier gaat spelen, dan mag je voor jezelf nog een half puntje bij het cijfer optellen.
Pluspunten
+ Humor
+ Grafische stijl
+ Personages
+ Variatie in omgevingen
+ Veel verschillende wapens
+ Mede daardoor variatie in gameplay
+ IJzersterk in co-op
Minpunten
- Gamers die alleen spelen worden benadeeld
- Geen systeem om loot te verdelen
- Guns met elkaar vergelijken wordt een taak op zich
Cijfer: 8,5
Titel |
Borderlands 2 |
 |
Platform |
PC, Xbox 360, PlayStation 3 |
Ontwikkelaar |
Gearbox Software |
Uitgever |
2K Games |
Releasedatum |
21 september 2012 |