Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Dota 2

Voorlopige conclusie

Dat maakt Dota 2 een heerlijke game. Dat blijkt ook wel uit de cijfers. Zelfs op een willekeurige doordeweekse dag zijn er ruim 60.000 spelers online, terwijl de game nog in de bèta-fase verkeert. Als Valve meer spelers wil trekken, kan het geen kwaad als het wat meer ondersteuning zou bieden. Meer en betere uitleg en meer en beter oefenmogelijkheden zouden veel goed doen. In zijn huidige vorm is Dota 2 'hard to learn' en 'hard to master', en dat is zonde. Wie geduld en een dikke huid heeft, merkt dat Dota 2 spannend, uitdagend, snel en tactisch is. Precies het soort game dat je jaren kunt blijven spelen. Als je de basis een beetje onder knie weet te krijgen, tenminste.

Titel Dota 2
Platform PC
Ontwikkelaar Valve
Uitgever Valve
Releasedatum nog niet bekend

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Valve geeft Dota 2 Spectator Client vrij Nieuws van 20 augustus 2012
Dota 2 krijgt microtransacties Nieuws van 1 juni 2012
Dota 2 kan via lan gespeeld worden Nieuws van 16 februari 2012
Bètatester Dota 2 laat client uitlekken Nieuws van 20 september 2011
Blizzard maakt nieuwe start met Dota Nieuws van 22 augustus 2011
Valve kondigt Dota 2 aan Nieuws van 14 oktober 2010

Reacties (105)

Wijzig sortering
Het is een game met een hoge 'learning curve'.. Gaat veel(s teveel) tijd in zitten... Als je begint kom je overigens met spelers van zelfde niveau. Matchmaking gaat met name op basis van wins.... Is over het algemeen erg slecht. Krijgt een face roll of deelt er een uit (beide vrij saai). Leukste is uiteraard een goede power stugle met 5 vs 5 wat min of meer gelijk op gaat (k/d en gpm). Maar dan heb je en dus! 10 competente spelers voor nodig...

Lobby stysteem zou imo veel beter zijn... Waar overzicht beschikbaar is van spelertype (rol), w/l, k/d etc. Anderzijds kun je ook zeggen dat je -gewoon- met 4 vrienden moet spelen en een goede strat. uitwerken... anders kom je niet in erg veel leuk games. Inpeperen is overigens een nuance ;).

[Reactie gewijzigd door Alberts op 13 augustus 2012 13:17]

Het type spel lijkt sowieso onderhevig aan 'inpeperen'. Op de StarCraft 2 Mod Storm of the Imperial Sanctum; is het ook schelden en vloeken als je als n00b een game binnenkomt. Ik heb het meerdere malen geprobeerd en ben er gewoon geen ster in. Je moet snel zijn, nooit mis klikken en hotkeys gebruiken. Daarnaast natuurlijk verdiepen in de verschillende heroes en items, zoals ook in de review genoemd.
Dat is gewoon een flinke bak met dingen die je moet leren, waardoor het voor nieuwe spelers echt lastig is. De scheldkanonnade is ook geen goede motivatie en zorgt er zelfs voor dat mensen er een sport van maken door expres games te trollen door slecht te zijn.

De games zijn leuk en bieden zeker veel replay waarde, maar beginnen met één van de DotA clones is vreselijk lastig! Zelf ben ik benieuwd wat de officiële SC2 mod: All Stars gaat doen.

Mooie review trouwens, al had ik graag wat voorbeelden van heroes en items gezien.

[Reactie gewijzigd door TheNephilim op 13 augustus 2012 13:24]

ik vind het vrij gek, ik speel flink veel league of legends tegenwoordig, en deze leercurve was juist wat mij trok in deze games (exact hetzelfde daar: je kan niks zonder kennis en ervaring, en de community is ook niet erg begrijpend :P)

gewoon zo veel leuker om een spel als DoTA of LoL te kunnen spelen op een zeker niveau dan een spel als modern warfare of zelfs BF3
bij die games is het heel simpel: je pakt een pistool/geweer/shotgun en je gaat knallen
dat begrijpt iedereen in 5 minuten
bij LoL en DoTA moet je gewoon een X tijd in het spel steken voordat je door hebt hoe het spelletje uberhaubt werk, laat staan dat je er goed in bent
ik vind dat heerlijk, dan heb je het gevoel iets bereikt te hebben
Euhm, denk niet dat een FPS een gun oppakken en knallen is.

Tijden CS vergeten misschien? Iedereen heeft dezelfde middelen. Maar als beginner kom je niet aan de bak en als je dit al jaren speelt, dan is het piece of cake om vanboven in ranglijst te komen.

En geloof mij, als het op vloeken aankomt... het meeste ooit in CS1.6 :P
CS begon met een extreem goede community, iedereen was vriendelijk, sportief.. maar na 1.5 ging het bergafwaarts. Als een speler beter dan je was, CHEATER! Was een speler slechter, NOOB! Je moest veel moeite doen om nog een public met een volwassen community te vinden. De flamewars gingen helemaal nergens meer over, teveel mensjes die dachten dat ze pro waren en vooral in Nederland heerste veel sterallures terwijl we international gezien nog nooit wat gepresteerd hebben als land.

@Jeroenneman: de learning curve in Dota/LoL/Hon is idd hoog maar shooters zoals CS1.6, Quake, UT en Painkiller vergde wel degelijk de nodige uurtjes aan oefening voordat je ook maar kon meedingen met de top. Het is geen mysterie waarom CS1.6 nog steeds de meest gespeelde competitieve game aller tijden is. Call of Duty is al niet competitief meer sinds Call of Cuty 4, veel te arcade gemaakt.
Het is in games als CS(CSS in mijn geval) gewoon zaak 1 of meerdere goede servers te vinden waar je regulars hebt waarvan je weet dat het prettig spelen is. Het kost wat moeite maar dan heb je ook wat ;D.
Beetje kort door de bocht.

In BF3 kun je misschien meekomen, maar in de top 5 zul je niet snel komen zonder een beetje ervaring en mapkennis (Vooral echte vehiclespelers slachtten mensen die "af en toe" in een tank rijden kansloos af.)

Ik vind het juist afschrikwekkend werken als ik LoL zie, met dat rammen op allerlei knoppen. Er zit vast een techniek achter, maar ik speel liever, in plaats van eerst alles te moeten leren. Dat moet je immers al genoeg in real life. ;)
Dat is exact mijn ervaring: De door en door rotte community zorgt ervoor dat je als nieuwkomer gewoon meteen weer gaat lopen. Zodra men doorheeft dat je geen veteraan bent word je de huid volgescholden met krachttermen die ik zelfs nog nooit gehoord heb.
Je hebt wel verschillende gradaties van flame heb ik gemerkt.

Ik speelde dota 1 6 jaar, HoN 3 jaar en dota nu pas een paar maanden actief dota 2.

In HoN was het veruit het ergst, maar dat kwam omdat het voornamelijk Dota 1 veteranen aantrok, door het forfeit systeem (elke game forfeit vote spam waardoor de flamewar gestart werd in teamchat) en dat de stats van elke speler gedetailleerd werd vastgelegd openbaar is.

Ik kan niet spreken over LoL.
Ik heb LoL gespeeld, (ong. een jaar) maar speel nu HoN. En kan je vertellen, in HoN is het vele malen erger als in LoL.

In LoL had je natuurlijk ook wel de nodige rage af en toe.. maar bij HoN is het elk potje wel raak :s en hoe ook.. het gaat d'r gelijk goed op dan.
Ik vind dat wel apart. De StarCraft 2 community komt op mij n00b over als erg vriendelijk, zat mensen die me een tactiek uit willen leggen of willen helpen met een juiste unit compositie, zelfs tegenstanders die om me lachen. Ik ben dan ook bijna compleet onbekend met het spel, maar vertoon wel gezonde interesse.

Besides, is dit spel, DOTA 2, een beetje een Demigod achtig idee?
Het probleem is dat dit soort spellen teambased zijn waarbij je erg afhankelijk bent van je teammates. Bij Starcraft wordt voornamelijk waarde gelegd aan 1v1 en de games zijn gemiddeld van wat kortere duur. Verder zijn de meeste moba's ook f2p dus dat trekt ook veel mensen aan die je liever niet in de community wilt hebben.
Ja, al is Demigod dus juist gebaseerd op Dota ;)
Bij LoL kun je worden afgestraft. Je voert gewoon een report in met z'n allen en dan istie voor een tijdje gebanned :) Het moet natuurlijk wel goedgekeurd worden en dat wordt ook gedaan door de community op een ander niveau.

Meestal als iemand dom gaat zitten doen gaat iedereen + eigen team ff een report op die gozer doen. Community van LoL vind ik opzich best goed. Ik heb enkele games waar zo agressief word gescholden op mensen etc. Meestal helemaal geen last van.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 14 augustus 2012 13:43]

Haha volledig mee eens. Jaaaaren Dota I gespeeld en kan dit beamen. Oke ook ik maakte me er wel eens schuldig aan :Y)
Vind ik wel meevallen, ik speel aeon of storms tegenwoordig weer regelmatig (hernoemd naar dat, zelfde als degene die jij meldt), en er zijn uiteraard altijd idioten, en natuurlijk dat er geen matchmaking kan worden ingebouwd helpt niet. Maar zo vaak zie ik niet dat newbs worden uitgescholden, vaak krijgen ze wel basis advies wat te doen. Enkel als dat basis advies constant wordt genegeerd dan is het al snel wat minder positief.

Er zijn uiteraard ook wel voldoende idioten die rondschelden, maar mijn persoonlijke ervaring is iig dat in de gemiddelde game dat wel meevalt en er wel iemand is die je wat basis advies geeft. Alleen jammer dat regelmatig dat dus compleet genegeerd wordt (en dan hebben we het dus over dingen als: "ga terug naar de basis om te healen", en dan wordt er ook nog gepinged. Als degene dat dan negeerd, tja).

Een paar dagen lang hebben de ontwikkelaars nog een poging gedaan om een beginners en veteran keuze te hebben, resultaat was enkel veterans die naar beginner gingen voor makkelijke wins, en beginners die doodleuk naar veteran gaan.

Ik heb mijn twijfels of All Stars wat zal gaan toevoegen naast Aeon of Storms, als ze het als stand-alone versie uitbrengen is het een ander verhaal. Vooral als er iets als serieuse matchmaking achter gehangen wordt, met een goede tutorial erbij voor nieuwe spelers.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 13 augustus 2012 13:39]

Ach 't zijn allemaal perfecte spellen voor gefrustreerde pubers (eigenlijk zo'n beetje alle IT'ers van 15 tot 55). Die moeten er tenslotte ook zijn. Ook perfecte spellen voor hen die graag gefrustreerde pubers nog iets verder naar 't randje willen brengen.

Zeker dota 2 wat doet alsof ze nogal elitair zijn en dat maakt het een perfecte broedplaats voor dit soort fratsen. Gaat er ook voor zorgen dat er maar een heel kleine, heel gefrustreerde groep over blijft die het spelleke speelt en de rest blijft bij LoL.
Misschien een leuk stukje historie, maar voor DotA bestond er al Aeon of Strife (in StarCraft), die eigenlijk een zelfde soort spel principe erop nahield. Daarna kwam meen ik Guinsoo (die nu aan League of Legends sleutelt) die DotA maakte voor Warcraft 3: Reign of Chaos. Mogelijkheden waren redelijk beperkt (kwam voornamelijk door de editor), veel Heroes waren een 1 op 1 kopie van Heroes uit de centrale verhaallijn, konden ook maar tot level 10 (als ik me niet vergis). Pendragon regelde toen de forums meen ik, en is net zoals Guinsoo, verhuisd naar League of Legends.

Bij de uitgave van Warcraft 3: The Frozen Throne, heeft Guinsoo het stokje overgedragen aan IceFrog, die met de verbeterde editor DotA (Allstars) heeft gemaakt tot wat het nu is. Voor Valve is hij nu dan echt professioneel gegaan. Wel apart om te zien dat verschillende mensen die aan de game hebben gesleuteld andere wegen hebben bewandeld. Want er zijn veel DotA klonen, maar League of Legends heeft veel meer een eigen stijl/karakter. Tuurlijk de instap drempel en leer curve zijn wat lager, dus voor ieder wat wils. Maar als je het vergelijkt met andere "mislukte" moba games (wat dus een afgeleide term voor AoS is geworden), zoals Realm of the Titans en Rise of Immortals zeker een veel betere game. Ook was er tussen DotA en DotA2 eerst Heroes of Newerth, die toch al een leuke schare aan fans had opgebouwt, verliezen ze de laatste paar maanden hard aan spelers, niet in de laatste plaats door DotA2 meen ik.

Want dat is wat men wilde, DotA verder ontwikkelen, maar met dezelfde mechanieken, waar DotA2 gewoon echt een 1op1 kopie is, maar niet verwonderlijk, sinds dat nog steeds IceFrog zijn kindje is.

Voor mensen die MOBAs wel leuk vinden maar toch net even wat anders zoeken: Bloodline Champions is eigenlijk de arena van WoW, maar zonder het lanen van LoL/DotA. Iedereen begint met alle skills, en het team dat de meeste mensen overeind heeft na een ronde wint.

Voor ieder wat wils, veel geschiedenis, toch wel leuk om misschien te delen :)
Als ik het goed begrepen heb is het doel van DotA2 om eerst de 'mod' versie van DotA volledig overbodig te maken door diezelfde heroes, items en balans te recreëren en er dan vervolgens nieuwe heroes, items, maps etc aan toe te gaan voegen.

Dat is voor mij ook het voordeel, ik was nooit supergoed in DotA maar ik ken wel de mechanics en de items en sommige heroes, dus ik kan straks in DotA2 een stuk makkelijker mee dan wanneer ik LoL of HoN zou gaan spelen. Door de verbeterde matchmaking zou het normaal gezien mogelijk moeten worden voor minder goede spelers om ook DotA2 te spelen zonder tussen de pro's terecht te komen dus de drempel word wel wat verlaagd. Natuurlijk blijft de leercurve stijl maar als je tussen de 'medenoobs' kan spelen blijft het een stuk leuker ;)
Dota 2 speel ik nu al weer een tijdje, na een aantal jaar lang de Warcraft 3 mod te hebben gespeeld. De Learning curve is inderdaad erg steil, maar maak het je makkelijk door een makkelijke hero te pakken, en dan de eerste potjes telkens weer die te pakken. Dan leer je op die ene hero goed waar je wel en niet moet staan op de map, en leer je vanzelf ook de andere heroes kennen (omdat je team of enemy team die kiest).

Kies vooral een hero met niet teveel active abilities. Leer de hotkeys voor die ene uit je hoofd. En lees op 1 van de vele sites een hero guide, daar wordt haarfijn uitgelegd welke skill je wanneer moet levelen, welke items er gekocht moeten worden en wat het team van je verwacht.
Wel erg jammer dat hier gerept wordt over dat schelden. Bij de intro dacht ik nog dat dit een leuke game is om eens te proberen, maar als zelfs al in de review gesproken wordt over het schelden en het feit dat de community niet helpt... dat is toch eigenlijk behoorlijk kneuterig en geeft maar weer eens aan hoe het met de wereld gesteld is.

Kan niemand in dit spel een n00b clan oprichten en dedicated spelers gaan opleiden? Gewoon niets aantrekken van dat achterlijke gedoe.

Ik heb jaren ervaring in FPS (CoD MW, MW2, MW3, HL2DM, TF2, etc etc) en ook daar wordt wel gescholden op n00bs en is het allemaal niet zo makkelijk als sommige van de mensen hier schrijven. Toch blijft het beperkt en zal het al helemaal niet in een review genoemd worden.

Jammer, dat maakt het spel voor mij als n00b gewoon niet aantrekkelijk.
Gelukkig zijn er andere GoTers die het spel ook spelen en je wel op sleeptouw willen nemen voor de basics. Kijk maar eens in het dota2 draadje op het forum of op de tweakers IRC #dota2
Om eerlijk te zijn vind ik het gescheld wel meevallen, maar dat ligt misschien ook aan de houding.

Even voorbeeld:
Ik speelde carry laatst één van de mede spelers gaf aan dat ik niet genoeg damage deed. Dat kun je als schelden voelen, ik had een reden en gaf dat daan. Daarna gaf de persoon geen commentaar meer.

En er zullen altijd rotte appels zijn. Helaas bestaat de wereld niet uit heilige boontjes. Maar wees echt niet bang om het is een keer te proberen. En het is gratis dus als het niet bevalt dan ben je geen geld kwijt.
Ook weet je niet waarom die persoon zo boos wordt. Als ik een potje verlies door een Noob is dat echt geen ramp hoor, maar soms wordt je gewoon 3-4 potjes op rijd genaaid door iemand die de verkeerde hero picked of meteen de enemy begint te feeden en dan kan ik ook wel eens boos worden. Helaas ben ik dan weer niet goed genoeg om goed te spelen + mijn party te coördineren want als je zo iemand bij hebt kun je vaak je potjes toch winnen ook al ben je wat minder skilled.
Dat onsportieve gedrag is deel van elk online spel tegenwoordig. =/
Zeer benieuwd. Zoals een aantal mensen hier ik veel League of Legends, maar ik zou geen spijt hebben om LoL overboord te gooien als DOTA een waardig alternatief is. Gemiddeld genomen is de LoL community vreselijk. De meeste potjes bevatten minstens 1 of 2 ragers, en enorm veel leavers of AFKers. Ik hoop dat DOTA er in slaagt om een positieve community af te dwingen, ook voor de mensen die het spelletje puur ter ontspanning spelen. Ik kan me voorstellen dat LoL veel nieuwe spelers afschrikt door het feit dat mensen elkaar vanalles toeschreeuwen.
Ook hoop ik dat Valve er een beter management op na houdt dan Riot games. Alle forumtopics die een negatief geluid of een critische kijk op LoL werpen worden zonder pardon direct verwijderd (zelfs nette constructieve topics), onder het mom van het overtreden van de 'summoners code'...
Tot slot wordt LoL nog altijd geplaagd door een groot aantal bugs, wat veel mensen als zeer hinderlijk ervaren.
Kortom verwacht ik dat DOTA wel enige concurrentie van LoL zal ervaren, maar ik acht het zeker niet onmogelijk dat het op termijn populairder wordt als het een aantal van de eerder genoemde problemen kan verhelpen....
Valve heeft voor de categorie leavers en afk'ers een aparte pool in het matchmaking systeem gestopt. Doe je dit dan moet je even wachten (of iets dergelijks)
In LoL zit ook van alles:
-Leaving tijdens champion select: 6 min wachten voor je nieuwe game kan starten. Doe je dit nogmaals, dan neemt deze tijd verder toe.
-Leaving in game: je krijgt een een strafpunt. Voldoende strafpunten=ban
-Leaving/raging in game: medespelers kunnen je reporten, wat eveneens in strafpunten kan resulteren.

Ondanks al deze maatregels, zie ik nog steeds in meer dan 70% van de potjes dat er iemand vertrekt. Regelmatig dat ik in potjes van 3v5 of 4v5 zit. Meestal resulteert zoiets direct in een loss, wat natuurlijk geen leuke spelervaring is: verliezen omdat één van de spelers vertrekt.

Kortom, ondanks al deze toevoegingen slaagt LoL er niet in om zijn community op te voeden. Van wat ik heb kunnen vinden over DOTA zit daar nog niet iets in wat op het eerste zicht deze problemen kan verhelpen...
misschien 7%. niet overdrijven he.
70%??!!
jij moet wel op een andere server spelen, ik heb al in weken geen 'leaver' meer tegen gekomen,... die 7% van 2Silent zal wel wat realistischer zijn...
Ach in Dota heb je ook behoorlijk wat ragers hoor..... Zelf kan ik er soms ook wel wat van :+ (ik wil altijd winnen...). De truc is om die ragers gewoon te negeren of diegene te muten (daar is een optie voor in dota 2)
De mogelijkheden om informatie te vergaren zijn enorm. Mocht iemand wat meer informatie over hero's willen of willen leren hoe een bepaalde hero gespeeld/geleveld moet worden dan zou ik is rond zoeken op DotaCinema/com. Deze hebben voor veel hero's een guide. Verder is het spelen tegen bots voor mij de handigste manier om ervaring op te doen.

De hoeveelheid schelden valt naar mijn idee wel mee, de Russen werden vooral zwart gemaakt wat ik toch een beetje flauw vind. Het kijken is wel het meest leerzame, vooral de PRO spelers zijn erg leerzaam. Meestal wordt er bij pro-matches verslag gedaan door pro-spelers of mensen met goede kennis van het spel.
http://www.dotastrategy.com/list_strategies.html is ook een aardige. Zelf redelijk wat keren gebruikt.
Of op ons eigen forum: [PC/MAC] Het grote Dota 2 topic

verder zijn er op de tweakers.net IRc #dota2 en ingame in channel got altijd wel mensen te vinden voor wat uitleg en hulp, en het is natuurlijk veel leuker om samen te spelen en te leren in een team game.
Het probleem was dat de russen niet gek veel engels spraken, zelfde voor de grieken die ik veelal tegen kwam.
On the Dota 2 item shop FAQ Valve say that at this stage "we don't really think of Dota 2 as a beta" any more, but haven't completely released it because they're "working on expanding our server infrastructure" first.
Wat mij betreft mag er dan ook wel een definitieve conclusie aan gehangen worden. Inhoudelijk doen ze niet veel meer aan het spel (behalve stapsgewijs heroes toevoegen) en iedereen die wil kan nu al een invite krijgen.
In zijn uiteindelijke vorm zal het spel geen geld kosten (in tegenstelling tot de 25 euro die de toegang nu nog kost), maar ze hebben nog niet de server capaciteit om iedereen toe te laten.

Ook zullen er nog tutorials en mentor systemen worden toegevoegd, wat toch belangrijk is voor nieuwe spelers aan te trekken.

Nu al een definitieve conclusie trekken is een beetje voorbarig.
Inderdaad, er staat nu in deze preview:
Het spel schreeuwt dan ook om een tutorial, die echter in geen velden of wegen te bekennen is.
Maar dat is simpelweg niet waar! Er staat een gigantische hoeveelheid info per hero onder "Learn" in het menu en Tutorial en Play with a Mentor staan in het Play menu al aangegeven, maar zijn nog niet verkiesbaar omdat het om een een Beta gaat.
Dit had de previewer toch ook wel kunnen zien? Daarnaast heb ik zelden ingame zo'n mooi hero overzicht gezien als hier, met actuele stats en ingebakken youtube video's!
Potjes zijn spannend en duren ergens tussen een half en anderhalf uur, waarbij de kansen gemakkelijk kunnen keren.
Mwah, games kunnen in het geval van onbalans in 20 minuten afgelopen zijn en 90 minuten is wel weer erg lang, dat zal misschien in tournooien gehaald worden of in het geval beginners extreem defensief spelen...
Het is nooit de Hero of de uitrusting die het verschil maakt, maar enkel en alleen de speler.
En dan staat er later bij de Carry:
...want meer dan andere Hero's is de Carry afhankelijk van een goede uitrusting.
Dus niet helemaal waar... Een hero moet ook bij je speelstijl passen en veel belangrijker: je moet kennis hebben van de hero en die van de tegenstander wil je een verschil kunnen maken. Sommige Hero's hebben meer dan 4 skills (weer een klein verschilletje met de tekst van het artikel), welke soms niet direct duidelijk / toegankelijk zijn (Evoker bijvoorbeeld), wat wederom de leer-curve wat ophoogt.

Het is jammer dat er maar zo beperkt over de rollen wordt gesproken, wat de combinatie van rol-skills-speelstijl-taakverdeling binnen het team maken toch wel of je een game gaat winnen of niet. Zo gaat een team met Pusher, Jungler, Carry, Carry & Initiator het zeer zwaar krijgen early game tegen Pusher, Pusher, Support, Support & Carry. En Late game zal het waarschijnlijk andersom zijn.

Het spel is ook nog Beta omdat het nog niet echt klaar is wat Balance betreft. Sommige hero's zijn (in combinatie) totaal niet nuttig, in tegenstelling tot wat de previewer schrijft. Er zijn simpelweg wat counters die het begin, namelijk het kiezen van de Hero opstelling al een steekspel maakt. (55 vd 60 sec een hero kiezen waar de counter die de tegenstander kiest gecounterd wordt door de Hero die je écht wil kiezen)
Wat ik even niet vond in het artikel (of ik heb eroverheen gelezen) is waar gaat valve geld aan verdienen? Waarvoor zal betaald moeten worden. In LoL is alleen geld nodig voor de skins. En niets wat je voordeel geeft in het spel. Hoe gaat het hier zijn ?
Hetzelfde. Ze hebben al een store die cosmetische upgrades verkoopt.
Uhm heroes killen geven meer gold? Een creepwave mits je goed lasthit geeft je elke 30s plusminus 250 gold. Een hero killen 200 gold. Als je 1 minuut erover doet om 1 hero te killen krijg je minder exp en gold dan als je static zou farmen. Het is een detail maar wel nuttig.
Wat je bij een herokill moet meetellen is het feit dat jij terwijl de andere hero dood is ongestoord/makkelijker je lane kunt farmen afhankeliijk van of je tegen 1 of 2 heroes in te lane stond. Als je niet geharassed word kan je vaak veel makkelijker lasthitten dus de 'oppertunity cost' die je tegenstander heeft is nog hoger dan de hoeveelheid goud die de dode speler kwijt is. Het maken van herokills zorgt dus voor een groot voordeel zelfs al is de hoeveelheid goud die je van de kill zelf krijgt niet zo hoog.

Je kan dit zien in DotA vandaag de dag, als je vroeg in de game 2 of 3 van de heroes van de tegenstander kan killen als team en jullie heroes overleven, dan heb je een groot voordeel in de mid- en lategame en moet je tegenstander risico's gaan nemen om weer gelijk te trekken. Afhankelijk van de heroes die ze hebben kan het zelfs bijna onmogelijk worden voor hen om de pot nog te winnen.
"ondanks dat je binnen een paar seconden zonder blijvende schade weer op het slagveld staat."

Je verliest een percentage van je huidige coins als je dood gaat. Toch blijvende schade lijkt me.
Is dit zo?

Dit zou dan wel een verschil zijn met bijvoorbeeld league of legends waar je niets verliest.
Namelijk enkel tijd voor het dood zijn en een voordeel voor de enemy . .
Dat is nu precies waarom Dota 2 minder vergevelijk is. Je bent (7?) seconden per level dood, ipv standaard 15, en je verliest een bak goud aan de tegenstanders, die dit er dus bij krijgen.

Als je lategame zonder gold uit te geven pusht, en 3 / 5 spelers van je team leggen het loodje, dan kan je zo je voorsprong weer weggeven: De tegenstanders pakken dan zo 500-700 gold (in totaal voor de killers) van je team af en je kunt rustig 60 seconden uitgeschakeld zijn. Dan kan het opeens een minuut lang 2vs5 zijn. En dan vallen er torens, of basisgebouwen: wéér bakken geld voor het hele team van de tegenstanders.
Waar komt die standaard 15 vandaan? In LoL en HoN zijn ook opschalende tellers per level.
Het klopt wat ItsNotRudy zegt, het dood gaan heeft effect op je gold, je verliest meestal rond de 200-300 gold wat toch een redelijke hoeveelheid is. Ook verlies je sommige items als je dood gaat (maar een paar specifieke voor de duidelijkheid), ook levert de eerste kill een boel meer geld op. Rond de 400, dit is in het begin een boel geld.
Ja, dit is zo. In Dota2 gaat het gold/kill op Heroes ook niet zo drastisch naar beneden. Dus zelfs "feeders" en "easy kills" geven veel gold.

"Dying
Every time you die you lose 30*(Level of your Hero) unreliable gold (Dying cannot take away reliable gold), the only way to reduce this amount is with a Bloodstone - you'll lose 25 gold less for every Bloodstone charge."

-Dota2 Wiki

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 13 augustus 2012 14:39]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True