Valve brengt Dota 2 deze zomer op de markt

De moba-game Dota 2 van ontwikkelaar Valve verschijnt deze zomer. De game, die al sinds september 2011 speelbaar is als bèta, zal uitgebracht worden voor een toernooi dat aan de game gewijd is en dat op 7 augustus in Seattle van start gaat.

Valve zegt tegenover GameSpot dat Dota 2 uitkomt in onder meer Europa. De ontwikkelaar bevestigt daarmee een bericht van het Engelse tijdschrift PC Gamer, dat stelt dat Dota 2 op de markt komt voor The International 3, het toernooi waaraan de beste 16 Dota 2-teams van de wereld aan deel mogen nemen. Het toernooi wordt van 7 tot en met 11 augustus in Seattle gehouden.

Dota 2 is een moba-game die gratis speelbaar is. Valve verdient geld aan de game via microtransacties. De game is sinds september al in bètavorm speelbaar. Dota 2 is, samen met League of Legends van ontwikkelaar Riot Games, de populairste game in het genre. Andere uitgevers proberen op het succes van beide games in te haken door ook moba-games op de markt te brengen.

Uitgever Warner Bros. probeert het met consolegames. Het bracht eind 2012 Guardians of Middle-Earth op de markt en werkt aan Infinite Crisis, gebaseerd op DC Comics-personages. Ontwikkelaar Waystone Games werkt voor Electronic Arts aan Dawngate en Blizzard heeft al geruime tijd Blizzard All-Stars in ontwikkeling. Het Engelse The Creative Assembly heeft het gratis speelbare Total War: Arena in productie. Het Nederlandse Ronimo Games bracht in 2012 de 2d-moba Awesomenauts op de markt.

Dota 2 Preview Dota 2 Preview Dota 2

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Dota 2

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

19-06-2013 • 09:34

53 Linkedin

Submitter: Gert Pronk

Lees meer

EA werkt aan moba-game Dawngate Nieuws van 17 mei 2013
Valve geeft Dota 2 Spectator Client vrij Nieuws van 20 augustus 2012
Dota 2 krijgt microtransacties Nieuws van 1 juni 2012
Dota 2 kan via lan gespeeld worden Nieuws van 16 februari 2012

Reacties (53)

53
51
25
6
0
20
Wijzig sortering
Het is niet helemaal waar wat in het artikel staat .m.b.t. het succes van Riot en Valve.

Het komt toch echt van de Use Map Settings map van Warcraft 3 (DoTA) Defense of the Ancients af.

Ja Dota 2 is een door ontwikkelde stand alone versie van deze map maar ook Dota (1) is nog steeds een veel gespeeld spel.

Dat Dota 2 nu eindelijk een keer uit Beta komt zou ook wel eens tijd worden. Het is een free2play game maar het is eigenlijk belachelijk dat je voor de Beta moest betalen. Ook al krijgen mensen die die beta al hebben regelmatig invites voor vrienden. ;)

Mochten er overigens nog mensen zijn die het eens willen testen ik heb volgens mij nog een key of 20.
Wat is niet helemaal waar? Dat Dota 2 en LoL niet het populairst in het genre zijn? Ze zijn de grootste en ze hebben het genre bekend gemaakt aan het grote publiek.

Waren zij de eerste? Nee, het type spel kwam eerder uit voor WC 3 en daarvoor was het Aeon of strife voor sc.

[Reactie gewijzigd door Masuchievo op 19 juni 2013 09:51]

Ik heb hem gewoon gratis van steam af gedownload samen met vrienden zonder enige keys.
Zie wel verder vaker beta keys te koop staat voor 50 cent. Maar dit zijn gewoon gratis keys die je als speler krijgt en sommige mensen proberen die door te verkopen in de hoop dat iemand ervoor betaald.
De community heeft een tijdje terug een bot opgezet. Die kan je al je dota2 invites geven en wie maar wil kan er 1 aan de bot vragen.

Heeft ondertussen meer van 30000 items in de inventory: http://steamcommunity.com/id/dota2bot
Het komt toch echt van de Use Map Settings map van Warcraft 3 (DoTA) Defense of the Ancients af.
Het spel komt daar vandaan ja, maar het succes begon toch echt bij League of Legends. Die hadden de genre `open gezet` voor casual spelers. Je hebt ook nog HoN (Heroes of Newerth), alleen die heeft veel minder spelers.

Toen kwam DOTA2 die veel oudere spelers terug haalde, en de spelers die LoL beu waren die konden ook over naar een wat serieuzer/moeilijker spel (mijn mening, ik probeer geen discussie te starten over welke game beter is).
Hangt ervan af wat je succes noemt. Dota 1 had een playerbase van 10-15 miljoen, natuurlijk niet zoveel als LoL nu, maar toch redelijk succesvol...
DOTA1 was ook succesvol, maar het was de afgelopen jaren flink afgezwakt, alhoewel er nog redelijk wat mensen actief zijn op garena.

Bedoelde eigenlijk meer dat LoL en DOTA2 weer leven in de genre heeft geblazen, misschien had ik het anders moeten verwoorden ;)
Ja, het hele genre is afgeleid van de Warcraft III-mod Defense of the Ancients, dat klopt. Maar dat is geen officieel uitgebrachte game en daar heb ik het in dit bericht even bij gehouden...

Bovendien; de mod wordt nog best veel gespeeld, maar het genre is pas echt groot geworden met League of Legends en Dota 2. Er zijn 12 miljoen speler die dagelijks LoL spelen (telling van een half jaar terug), dat haalt de mod niet :-)
HoN fan hier. Jammer dat ze niet tijdig de goede (F2P) keuze hebben gemaakt. Anders was het nu veel groter geweest.
Kan me niet voorstellen. Het feit dat S2Games vrijwel niets terug in het spel stopten als het gaat om prijzengeld, is (volgens mij) de reden dat het spel "geflopt" is. Tournaments streamen en hypen via Twitch is gewoon een zeer goede, makkelijke en goedkope manier om veel reclame voor je spel te maken. Dat hebben ze bijna niet gedaan en bij de tournaments waar ze dat wel deden, was er een boterham met pindakaas als hoofdprijs (iets van €1000,-), wat echt nergens op slaat. Ik gebruik aanhalingstekens omdat het nog steeds zat spelers heeft, alleen valt dit in het niet vergeleken met LoL/Dota 2.

[Reactie gewijzigd door Seditiar op 19 juni 2013 14:11]

Voor degene die zich afvragen waarom er ook zo'n grote rivaliteit is tussen League of Legends en DotA2, dat kont door Guinsoo en Icefrog. Het begin van alle MOBA"s stamt eigenlijk af de "dota1", een custom map voor Warcraft III. Deze eerste versie is gemaakt / ontwikkeld door Eul. Deze is er al vrij snel mee gestopt eb een andere ontwikkelaar is er mee door gegaan: Guinsoo. Onder de ontwikkeling van Guinsoo heeft het ook de naam "DotA Allstars" gekregen, door alle kleine veranderingen. Maar na tijd passeerde is ook Guinsoo er geleidelijk mee gestopt, en is hij voor Riot Games gaan werken (de ontwikkelaar van League of Legends). De verdere ontwikkeling van DotA is doorgezet door Icefrog. Deze houdt zich dus ook vandaag nog bezig met de ontwikkeling van DotA1. Hij is echter wel bij Valve terechtgekomen om aan DotA2 te werken.

Icefrog = Valve, Guinsoo = Riot. En dat geeft competitie, beide willen natuurlijk dat hun spel het beste wordt, en uiteindelijk komt het dus voor een groot deel vanuit dezelfde roots.
Icefrog werkte wel aantal jaren aan HoN (bevestigd door een S2games medewerker). Maar na het aflopen van zijn contract stapte hij over naar Valve. Is ook te merken want nadat hij zijn contract niet meer had verlengd, stopte HoN ook met alles 1 op 1 kopieren van Dota 1 (terwijl nog lang niet alle heroes geport waren).

Althans, zo gaan de geruchten. :) --> hier het hele verhaal http://icefrogtruth.blogspot.nl/

Ik heb veel plezier beleefd met HoN maar merk toch wel dat ik het te stresvol vond, de matchmaking in HoN is medogenloos, hoe hoger je komt hoe stresvoller het werd.

In Dota2 kan ik tenminste op mijn gemakje van het spel genieten, ondanks alle dingen die ik in HoN mis (voornamelijk dat het bijna niet mogelijk is om melee heroes te kiten, door een of andere bug is de range van melee heroes veel groter dan zou moeten, vooral wanneer je geslowed bent).
Die blogpost is fake en een goed voorbeeld van hoe bevreemdend ver de rivaliteit tussen de fans van de verschillende spellen gaat.

Bronnen:
http://i.imgur.com/Jp0yR.png
http://m.joystiq.com/2010...out-on-dota-co-developer/
Wat ook niet echt geholpen heeft is het feit dat Pendragon, de vroegere beheerder van de website 'dota-allstars' (wat toen echt DE site was voor Dota 1, met miljoenen gebruikers) de community flink genaaid heeft. Toen hij naar Riot ging, heeft hij de website platgegooid. Paar dagen later stond er een banner op voor League of Legends..... righttt.

Vorig jaar heeft hij alsnog de gegevens van de website vrijgegeven (niemand zat er meer op te wachten, en hij kreeg dus ook een dikke middelvinger van iedereen), en daarin leken sommige mensen te zien dat bepaalde hero concepts die toen bedacht zijn voor Dota 1 wel erg veel lijken op heroes in League of Legends.

Het is allemaal maar een beetje vreemd gegaan....
Leauge of Legends blijft een geweldig spel, speel het dagelijks uren. Dota 2 wel uitgeprobeerd maar ben toch bij LoL gebleven. Welke game beter is kan ik niet zeggen, wel is het zo dat LoL meer spelers heeft :)
Tsjah smaken verschillen. Ik heb ze allebei ook geinstalleerd maar ik heb meestal een stuk meer plezier in Dota 2 dan in LoL. Soms start ik weleens een potje LoL op maar ben het dan gelijk al zat na 1 potje omdat ik me mateloos erger. Maar dat is vooral te danken aan de LoL community, zitten te veel opgefokte tienertjes tussen die gelijk gaan schelden als er één iemand in the lane phase doodgaat. In Dota 2 is dit veel minder en zijn spelers meer vergevend wat resulteert in een betere samenwerking.
Het commend en report systeem heeft daar ook bij geholpen. Als je je volgens het systeem niet gedraagt krijg je zo een communicatie-ban voor 2 weken. Goede zaak overigens, je kunt best iemand tips geven, maar "omg n00b, wtf are you doing" reacties horen gewoon bestraft te worden.

Het spel zelf; de eerste moba game die ik nu speel en het is leuk om te doen. Zeker met een stel bekenden, al verliezen we 2x zoveel games dan we winnen. Matchmaking is dus nog niet zo geweldig, 50/50 had leuk geweest. Hopelijk word het matchmaking nog wat verbeterd als de game eindelijk z'n release krijgt.
Dit onderschrijf ik zeker, ik report regelmatig mensen die zich misdragen en krijg bijna altijd ook een automatisch berichtje dat er door valve actie ondernomen is tegen de speler. Het aantal rotte appels daalt dan ook snel, op de Russen na. Wat je ook doet, ze verkloten altijd je spel door gebrek aan communicatie, teamplay of juist door een overdaad aan communicatie (lees schelden!). Gelukkig zijn ze een stuk minder terug te vinden sinds de matchmaking ook op taal kan selecteren :)
Dit is helaas ook zo bij Counter Strike GO. De Russen zijn toch een apart volk. Daar is het vooral hard en veel communiceren via de microfoon. En dat zijn ook de spelers die je om het minste of geringste uitkafferen.

Ik speel Dota 2 nu sinds twee maanden en dan ook vooral met vrienden waarbij we communiceren via skype. Zonder dat zou ik het een stuk minder leuk vinden. Wanneer je als loner aan een potje mee gaat doen en de tegen partij is een premade dan kun je het amper winnen. Er is een optie om een match te zoeken waar alle spelers individueel zoeken maar dat duurt veel langer (om een match te maken) en is ook dus saaier.

Het schijnt wel zo te zijn dat je game gematcht wordt op basis van het hoogste level uit je party. Dit zorgde bij ons in het begin nog weleens voor problemen omdat een spelers bij ons een veel hoger level heeft. Nu zijn we ondertussen aardig op elkaar ingespeeld en winnen we de meeste potjes wel. Nu wordt het dus ook leuk.

Het leukst vind ik nog dat het soms lijkt dat je een potje echt gaat verliezen maar door één goede team fight te winnen kunnen de kansen zomaar veranderen. Vooral als je Carries dan een aardige xp boost krijgen.

Tot nu toe dus een top game!
Ik denk dat de community slechter is in het spel waar je minder goed in bent. Hoewel League berucht is om zijn slechte community is dat helemaal niet meer zon probleem als je wat hoger in de matchmaking komt. In Dota heb je ook heel veel asociale en flamende spelers (russen ;) ) maar ook daar heb je er het meeste last van op laag niveau.

Ik denk dat dota op dit moment wel de "betere" community heeft omdat het nog niet zo makkelijk toegankelijk is als league. Je moet nog steeds een klein beetje je best doen om een key te krijgen en dat houdt een gedeelte van de jongere spelers weg. Zodra het spel uit is zal het enorm gepushed worden via steam en denk ik dat er qua playerbase niet erg veel verschil meer zal zitten tussen de spellen.
Ze verschillen eigenlijk veel meer dan je in eerste oogopslag zou denken. Ik speel voornamelijk Dota maar ook LoL als ik met huisgenoten wil spelen. In Dota heb je minder spells die je ook minder vaak kan casten (mana) maar ze zijn ook sterker. Je hebt je spells daar (vaak) nodig om een voordeel in een situatie te krijgen waardoor je met auto-attacks een groot deel van je schade te doen. In league zijn je spells meer je continue schade.

Daardoor en door hoe je heroes bewegen zorgt ervoor dat de spellen enorm verschillend aanvoelen en je enorm moet wennen als je het andere spel speelt dan je gewend bent. Ik weet dat je hier helemaal niet om gevraagt had maar had gewoon zin om het te typen.
Dat klopt, ik ben gewend aan LoL. De LoL community is inderdaad zeer slecht, je krijgt 4 reports tegen je als je iets nieuws wilt uitproberen. In 90% van de potjes wordt er geflamed (af en toe ook door mezelf) maar neem me dat niet kwalijk als ik 4 Duitsers in me team heb die mij iets proberen te dwingen.

Wat dat betreft was ik liever met Dota2 begonnen, maar nu ik eenmaal gewend ben aan LoL is het lastig om over te stappen, wel heb ik natuurlijk veel plezier in het spelen van LoL. Misschien dat er deze zomer een dag uitbreekt dat ik weer eens Dota2 installeer.
Het betalen voor beta was alleen als je niet kon wachten op een invite. Ik ben vooral benieuwd of dat de Mac client ook komt met de release...
Ik gok dat die snel zal volgen na de release. Dat hebben ze ook met andere source engine games gedaan, dus ik denk dat dat wel op de planning zit iig.
Anoniem: 294628
19 juni 2013 09:58
Na nu ondertussen bijna 2000 uur geklokt te hebben op deze game ben ik blij dat het eindelijk uit de BETA komt, misschien dat al die invites dan ook een keer verdwijnen uit mijn inventory...
I'll just leave this here then ;)

http://steamcommunity.com/id/dota2bot?l=dutch
Je weet dat je de invites gewoon kan deleten uit je inventory? Klik maar eens op de invite en kijk aan de rechterkant ;)
Anoniem: 291608
@Phyxion19 juni 2013 11:03
Ik verkocht ze altijd. Was altijd binnen paar uur verkocht..
Ben benieuwd of ze op tijd alle heroes geimporteerd krijgen voor die tijd, ze moeten er nog wel wat namelijk.

sowieso zijn ze laatste tijd erg sloom met heroes uitbrengen, de laatste was elder titan die volgens mij al een maandje uit is. ( wel mijn favoriete hero gelijk :P )
Valve heeft al bevestigd dat dit op een paar heroes na niet gaat lukken. Binnenkort komen er wel weer 2 nieuwe uit, maar op het niveau van dota komen qua heroes gaat ze pas na de officiële launch lukken.
Je moet Moba ook niet zien als een traditionele game met verhaal e.d. zoals adventures en RPGs dat zijn. Het is een competitiegame zoals voetbal, schaken of welke andere 'sport' dan ook.

Net als met voetbal en schaken, komt het spelletje rechtsom of linksom altijd op hetzelfde neer: 3 lanes, 5v5, en het het doel om de basis van het andere team te vernietigen (ja ik weet dat er andere maps zijn etc, maar dat is even beside the point).

Pas als je je echt gaat verdiepen merk je de subtiele maar oh zo belangrijke verschillen, maar dat doe je pas als je echt aangetrokken voelt tot dat competitieve, die drang om te winnen. Jij hebt je er overduidelijk niet erg in verdiept, dus je comment is dan ook volledig overbodig.
Ik vind het wel leuk. Speel het zelf al een tijdje door invite
Goede zaak, hopelijk trekt het nog meer spelers aan. Aan de andere kant, er zijn zoveel beta keys verstrekt dat iedereen die dit spel echt wil spelen er waarschijnlijk al één heeft. Qua status is het ook allang een bèta ontgroeid.

Voor mensen die zich zorgen maken over de leercurve en de community.. Ja de leercurve is steil, maar het aantal flamers op nieuwelingen is enorm afgenomen, o.a. door communication bans. Plus het feit dat je als low level ook gekoppeld wordt aan spelers met ook een laag level.

Zoals ook anderen aangeven, mocht je nog een key willen om het te proberen, stuur me een berichtje.
Haha bedankt voor dit nieuws. Wist dus echt niet dat het nog in beta was, heb het al een tijd op steam en heb mijn hele steam inbox vol met invites. Speel het overigens nooit, doe altijd lol.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee