Van mod naar game
Dota is een vreemd fenomeen. Defense of the Ancients is een zeer populaire mod voor Warcraft III, die opeens aan alle kanten omarmd wordt. Valve huurde één van de mannen in die betrokken was bij de mod om Dota 2 te maken en Blizzard werkt aan een mod voor StarCraft II die onder de naam Blizzard All Stars vrijgegeven gaat worden. Vooral Valve's variant lijkt een game die in competitief verband gespeeld gaat worden. En wat te denken van League of Legends? Ook al gebaseerd op Defense of the Ancients en ook erg populair. Al die Dota-varianten zijn echter behoorlijk hardcore en typisch van die games die op pc gespeeld worden.
Dat is precies waar ontwikkelaar Monolith Productions een kans ziet. Met Guardians of Middle-Earth wil het Dota naar de huiskamer brengen en dus een variant maken die gespeeld kan worden op Xbox 360 en PlayStation 3. Het is niet de eerste poging om een multiplayer online battle arena of 'moba' naar console te brengen, het Nederlandse Ronimo Games bracht een maand geleden al Awesomenauts op de markt, maar die game is in 2d, terwijl Monolith een 3d-game maakt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Eerste trailer Guardians of Middle-EarthOmdat Monolith tegenwoordig eigendom is van Warner, kan het ook gebruik maken van de licenties van de uitgever en dat is handig, want zo kan het Guardians of Middle-Earth plaatsen in het Lord of the Rings-universum. Het resultaat laat zich raden; Guardians of Middle-Earth wordt een Dota-variant met Sauron en Gandalf als speelbare heroes. De game is uiteraard in multiplayer speelbaar. Er kunnen maximaal tien spelers meedoen, dus twee teams van vijf spelers kunnen het tegen elkaar opnemen, online, via Xbox Live of het PlayStation Network.
Lekker herkenbaar
Met Lord of the Rings heeft Monolith natuurlijk een lekker herkenbare achtergrond gekozen, die zich prima leent voor een moba-game. Er is tenslotte genoeg strijd in Lord of the Rings en er zijn ook genoeg helden en heldinnen die tot hero in de game gepromoveerd kunnen worden. Monolith wil nog niet heel veel namen vrijgeven, maar wel dat de al genoemde Gandalf en Sauron speelbaar zijn. Denk verder aan alle bekende namen als Legolas, Gimli, Aragorn en Boromir. De studio heeft echter niet alleen de trilogie geraadpleegd, maar ook alle andere boeken uit de serie, dus verwacht personages uit de Silmarillion en zelfs uit de aanvullingen die naderhand gepubliceerd zijn. Tolkien schreef genoeg om de game van tientallen speelbare helden te voorzien.
De cirkel is rond
Het is bovendien een mooie cirkel. Chris Metzen, de lore master van Blizzard, is fan van de boeken van Tolkien en dat is te merken aan de verhalen en dus ook aan de personages uit StarCraft en Warcraft. Als gevolg daarvan wordt de oorspronkelijke mod bevolkt door heroes die zo uit de boeken van Tolkien weggelopen lijken en dat geldt ook voor de hedendaagse spin-offs als Dota 2, Blizzard All Stars en League of Legends. Dat maakt weer dat de echte helden uit Tolkiens boeken makkelijk in te passen zijn in een vergelijkbare game als Guardians of Middle-Earth.
Monolith wil rond die bekende en soms wat minder bekende namen een game maken waarin elke Hero vijf vaardigheden heeft. De basisvaardigheid is gekoppeld aan een triggerknop en de overige vier aan de zogenaamde face buttons van de controller. Dat moet er voor zorgen dat de skills snel te gebruiken zijn. Al zijn er uiteraard skills waar een cooldown op zit en dus niet snel achter elkaar gebruikt kunnen worden.
/i/1339753494.jpeg?f=imagenormal)
Symmetrie
De helden strijden steeds op volledig symmetrische map. Vaak verdeeld in drie banen tussen de twee bases, al zijn er ook kleinere maps, bijvoorbeeld met maar één baan. Die laatste variant is volgens Monolith voor lekker chaotische potjes tussen de tien strijdende spelers. Elke basis is beschermd met torens die aanvallers bestookt. Het is niet nodig om ook echt tien spelers bij elkaar te zoeken. Eventuele lege plekken kunnen door de kunstmatige intelligentie ingevuld worden. Je kunt zelfs in je eentje spelen, met vier AI-spelers naast je en vijf tegenover je. Je kunt bovendien oefenpotjes spelen, waarin je het met vier vrienden opneemt tegen vijf computergestuurde helden. Mocht je samen met AI-characters spelen, dan heb je geen invloed op hun spel. Je kunt ze geen opdrachten geven. Het is dan ook aan te raden om wel samen te spelen met mensen van vlees en bloed.
De speelbare Heroes zijn onderverdeeld in klassen. Het zal je niet verbazen dat Gandalf een mage is. De tovenaar heeft een magische ring, een staf en Glamdring, een oud en machtig zwaard. Met het zwaard voert Gandalf zijn basis-aanval uit. Onder de face buttons zitten magische vaardigheden. Zo kan hij een magisch schild oproepen, vijanden verblinden en uiteraard de nodige schade aanrichten met zijn spreuken. Gollum staat te boek als een Striker, wat wil zeggen dat goed is in onverwachts toeslaan. Een tegenstander wurgen is zijn primaire aanval. Fysiek is Gollum niet al te sterk, dus heeft hij opties om te vluchten en zichzelf te genezen.
/i/1339753493.jpeg?f=imagenormal)
Bekende vaardigheden
De diverse helden hebben skills met bekende opties als tegenstanders tijdelijk verblinden, vertragen, verdoven, vastzetten of juist doelloos rond laten rennen. Er zijn dus de bekende area of effect-spells die effect hebben op iedereen binnen het effectgebied, naast skills en spells die juist een enkele tegenstander treffen. Uiteraard heb je niet allen dergelijke controlerende skills, maar ook de optie om de nodigde schade aan te brengen.
/i/1339753492.jpeg?f=imagenormal)
Over wat spelers verdienen met een overwinning, is nog niet helemaal duidelijk, maar Heroes zullen ervaring op kunnen doen en op te waarderen zijn. Je kunt zelfs de uitrusting beïnvloeden. Zo heb je een riem waarin je edelstenen en drankjes kunt plaatsen die je kunt gebruiken tijdens de strijd. Daar zijn bekende eigenschappen als damage, health en crit te beïnvloeden. Verder heeft elk character een Command, een eigenschap die een erg lange afkoelingstijd nodig heeft, maar erg krachtig is. Denk aan het oproepen van de Balrog, het enorme monster dat aan het einde van het eerste deel van de trilogie opduikt. De Balrog zal tijdelijk over slagveld razen en daar uiteraard flinke schade toebrengen aan vijanden die in de buurt komen.
Snel aanpassen
Nou valt of staat een game als Guardians of Middle-Earth bij de balans tussen de verschillende heroes die gekozen kunnen worden en de praktijk leert dat daar nadat de game verschenen is veel aan gesleuteld moet worden. Bij pc-games is dat geen probleem. Een balans-patch is snel geschreven en verspreid. Bij consoles is dat een andere verhaal. Patches voor Xbox 360 en PlayStation 3 moeten voor goedkeuring langs Microsoft en Sony en het kan zomaar twee maanden duren voordat een patch goedgekeurd is. Bovendien vragen beide partijen geld voor het verspreiden van patches. Monolith heeft daar naar eigen zeggen echter iets op gevonden. Over de methode wil de studio niets loslaten, maar als we Monolith moeten geloven kunnen zij zonder tussenkomst van Sony en Microsoft heel snel balans-veranderingen doorvoeren.
Wat wel via een update moet, is het vrijgeven van nieuwe heroes. Monolith heeft daar al plannen voor. Zo werkt Peter Jackson aan een film rond The Hobbit, het boek dat de opmaat vormt voor de Lord of the Rings-trilogie. De film zou in december uit moeten komen. Dan ligt Guardians of Middel-Earth al geruime tijd in de winkel, maar zonder de helden uit The Hobbit. Die zullen rond de release van de film te downloaden zijn. Of voor de extra helden betaald moet worden, is niet bekend.
/i/1339753491.jpeg?f=imagenormal)
Voorlopige conclusie