Hoewel Windows 8 visueel grondig vernieuwd is, heeft Microsoft ook de nodige aanpassingen aan de kernel gedaan om het besturingssysteem sneller en efficiënter te maken. Daarnaast brengt de ondersteuning voor het arm-platform ook de nodige wijzigingen met zich mee.
Prestaties en verbruik
Een van de nieuwe features van Windows 8 is 'Connected Standby'. In deze nieuwe energiestand verbruikt het systeem weinig energie maar blijven netwerkverbindingen wel behouden. Daarnaast zal het systeem sporadisch ontwaken en achtergrondprocessen de kans geven om data te versturen en ontvangen. De beschrijving die Microsoft gaf, deed ons denken aan hoe een moderne smartphone zich gedraagt als het scherm uit staat.
Om het geheugenverbruik terug te dringen bevat de Windows 8-kernel een feature genaamd 'Page combining'. In de praktijk komt het geregeld voor dat openstaande apps identieke data in het geheugen hebben, bijvoorbeeld een runtime die door beide gebruikt wordt. In Windows 8 wordt periodiek gekeken of er inderdaad programma's openstaan die dezelfde data in het geheugen hebben geladen. Mocht dit zo zijn dan zal Windows doublures uit het geheugen verwijderen en zorgen dat de applicaties dezelfde geheugenruimte gebruiken.
De tijd die het kost om een Windows 8-systeem te booten is drastisch korter dan bij oudere Windows-versies. Bij het afsluiten van een systeem wordt de gebruikerssessie net als voorheen gesloten, maar de kernelsessie wordt naar de harde schijf of ssd weggeschreven. Bij het opstarten van het systeem wordt dit hibernate-bestand uitgepakt en ingelezen. Volgens Microsoft resulteert deze nieuwe techniek in boottijden die dertig tot zeventig procent lager liggen dan bij Windows 7. In combinatie met uefi zouden boottijden van vijf tot zes seconden mogelijk zijn.
Om het gebruikers die veel onderweg zijn wat makkelijker te maken, heeft Microsoft de manier aangepakt waarop met netwerkverbindingen wordt omgesprongen. Bij een systeem dat zowel via ethernet en wifi verbonden is, zal de ethernetverbinding voorrang krijgen, en op dezelfde manier krijgt wifi de voorkeur boven 3g. Daarnaast moet Windows 8 naadloos tussen verschillende netwerken kunnen wisselen zonder dat een gebruiker daar iets van merkt. Mocht een laptop via 3g verbonden zijn, dan zal Windows 8 het automatisch updaten stopzetten, al kan de gebruiker dit proces alsnog handmatig starten.
Beveiliging en onderhoud
Het bootproces van Windows 8 is niet alleen sneller dan zijn voorgangers, het is ook veiliger. Microsoft heeft zijn Windows Defender-software sterk uitgebreid waardoor het nu al tijdens het booten aanwezig is. Hiermee hoopt het bedrijf rootkits tegen te kunnen werken. Op systemen met uefi is het zelfs mogelijk om elk onderdeel van het bootproces te scannen, zodat het onmogelijk zou moeten zijn om rootkits te installeren. Mocht malware dat toch proberen, dan zou dit herkend moeten worden, waarna het bootproces stilgelegd wordt.
Het zal overigens mogelijk zijn om Windows Defender uit te schakelen, vermoedelijk om niet met Europese regelgeving in de knoop te komen. Als gebruikers een ander antimalware-pakket installeren schakelt Defender zich automatisch uit. De voordelen van de beveiliging tijdens het booten verdwijnen dan echter ook.
Het aloude F8-opstartmenu van Windows 8 is net als de rest van het OS flink aangepakt. Het heeft nu een Metro-sausje en geeft gebruikers de optie om een reset of een refresh uit te voeren. De eerste is een complete herinstallatie, terwijl bij de tweede eerst een backup van bestanden, applicaties en instellingen wordt gemaakt, die achteraf automatisch teruggeplaatst wordt. De snelheid waarmee deze twee acties voltooid worden hangt af van het systeem, maar op moderne hardware is het - getuige de demo die we voorgeschoteld kregen - een kwestie van enkele minuten.
Hyper-V
De clientversie van Windows 8 beschikt nu ook over ingebouwde ondersteuning voor Microsofts Hyper-V-hypervisor, waardoor gebruikers virtuele machines kunnen draaien zonder aanvullende toepassingen te installeren. Tijdens een demonstratie liet Ian McDonald, voorman van de Windows Server-divisie van Microsoft, zien hoe de FishIE-tank-demo soepel binnen een virtuele machine draaide. De Hyper-V-ondersteuning kan ook worden gebruikt door ontwikkelaars om applicaties in een virtuele machine te testen.
Ondersteuning voor arm-processors
Windows 8 zal niet alleen op x86-chips draaien: Microsoft brengt ook een versie voor arm-cpu's uit. Deze zuinige processors worden momenteel gebruikt in bijna alle smartphones en tablets die op de markt zijn. Arm-chips worden gekenmerkt door een laag stroomverbruik en geringe warmteproductie, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn om in mobiele apparaten gebruikt te worden,
Microsoft legde bij zijn presentie sterk de nadruk op de x86-versie en liet de arm-versie maar enkele seconden zien. Hoewel het bedrijf zegt dat Windows 8 op arm grotendeels gelijk zal zijn aan de x86-versie, leek het er toch op dat de Metro-interface op de getoonde arm-tablet niet compleet vloeiend werkte. We hopen tijdens Build nog de mogelijkheid te krijgen om zelf arm-hardware te testen.
Over de arm-versie is dus nog veel onduidelijk, maar we weten al wel één belangrijk gegeven: Microsoft zal geen emulator uitbrengen om x86-apps op arm-systemen te laten draaien, zoals Apple bijvoorbeeld deed toen het van PowerPC op x86 overstapte. Het bedrijf spoort daarentegen ontwikkelaars aan om de .Net-omgeving te gebruiken, zodat nieuwe applicaties zowel op x86- als op arm-systemen kunnen draaien.