Bijna exact drie jaar na de introductie van Windows 7 heeft Microsoft de opvolger uitgebracht. Windows 7 kwam ook drie jaar na zijn voorganger beschikbaar, maar destijds konden de verschillen bijna niet groter zijn. Windows Vista werd namelijk fel bekritiseerd en Microsoft was er dan ook op gebrand om een opvolger te presenteren die wel in goede aarde viel. Daarin slaagde de softwaregigant: Windows 7 heeft tot op de dag van vandaag veel tevreden gebruikers.
De klanten zijn misschien wel iets té tevreden: Windows 8 lijkt maar lauw ontvangen te worden. Microsoft wijst graag op de positieve cijfers: meer dan 16 miljoen computers wereldwijd hebben de diverse pre-releaseversies van Windows 8 gedraaid en daarmee zou het OS Microsofts populairste bèta uit de geschiedenis zijn. Cijfers over het daadwerkelijke gebruik geven echter aan ander beeld. Statistieken van Net Applications wijzen uit dat Windows 7 een maand voor zijn introductie vijf keer zoveel gebruikers had als Windows 8 op hetzelfde moment in zijn ontwikkeling.
Gebruikers zullen misschien niet zo snel overstappen omdat ze ontevreden zijn over Windows 7, maar Windows 8 is om andere redenen van groot belang voor Microsoft. De tijden zijn namelijk razendsnel aan het veranderen; smartphones en tablets zijn zo populair dat men al over het einde van het pc-tijdperk spreekt. Windows 8 moet ervoor zorgen dat Microsoft deze boot niet mist.
De grootste veranderingen zijn dan ook op touch-gebied te zien, maar in dit artikel bespreken we het nieuwe besturingssysteem vanuit het gezichtspunt van de traditionele desktop- of laptopgebruiker. Stel: je notebook of desktop heeft geen touchscreen, wat kun je dan van Windows 8 verwachten?