Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Windows 8: ommezwaai voor desktops en laptops

27-10-2012 • 08:00

293

Singlepage-opmaak

Sneltoetsen

Om je op weg te helpen, geven we hier een overzichtje van de nieuwe sneltoetsen van Windows 8 met betrekking tot de nieuwe interface. De overige standaard-sneltoetsen van Windows 7 behouden in de meeste gevallen hun functie.

Windows-toets Actie
Windows-toets + B Selecteer eerste openstaande notificatie
Windows-toets + C Open Charms-bar
Windows-toets + D Ga naar Windows-desktop
Windows-toets + E Open Windows-verkenner
Windows-toets + F Zoeken naar bestanden
Windows-toets + H Open Share in Charms-bar
Windows-toets + I Open Settings in Charms-bar
Windows-toets + K Open Devices in Charms-bar
Windows-toets + L Systeem locken
Windows-toets + M Minimaliseer vensters
Windows-toets + O Schermoriëntatie vergrendelen (tablets)
Windows-toets + P Multimonitor-opties
Windows-toets + Q Zoeken binnen apps
Windows-toets + R Open Uitvoeren/ Run-dialoogvenster
Windows-toets + T Van applicatie in de Windows-taskbar wisselen
Windows-toets + U Open toegankelijkheidsopties
Windows-toets + V Toon alle nieuwe notificaties
Windows-toets + W Zoek binnen instellingen
Windows-toets + X Toon Windows Tools-menu
Windows-toets + Z Open App-bar
Windows-toets + '+' Vergrootglas openen
Windows-toets + Esc Vergrootglas sluiten
Windows-toets + ',' Werp kort een blik op de desktop
Windows-toets + '.' Splitscreen/openstaande app naar rechts
Windows-toets + Shift + '.' Splitscreen/openstaande app naar links
Windows-toets + Enter Initialiseer verteller
Windows-toets + Tab Bladeren door apps in de 'Modern Desktop Taskbar'
Windows-toets + PrtScn Maak printscreen/plaats in Afbeelding

Reacties (293)

293
286
170
22
0
45
Wijzig sortering
Het verschil in benadering t.o.v. OSX (Mountain) Lion is niet zo groot. Het enige verschil is dat Microsoft "launchpad" als standaard view heeft gezet en de desktop view als optie. Bij OSX is dat juist precies andersom.

In de praktijk gebruik ik launchpad nooit aangezien ik het niet prettig vind werken. Dat komt door de look and feel, maar ook, omdat ik een extra knop in moet drukken om bij launchpad te komen.

Bij Microsoft is dat argument er natuurlijk niet aangezien dat de standaard view is en de look and feel vind ik bij Windows 8 t.a.v. het startscherm beter dan de launchpad van OSX.

Men heeft over het algemeen weinig trek in wijzigingen. Aangezien deze wijziging gigantisch is, is dit een gigantische gok die Microsoft neemt. Microsoft gokt denk ikop de mensen die zowel een windows desktop, als tablet als phone willen hebben. Daar is het gewenningsproces veel korter en de acceptatiegraad hoger.
Natuurlijk is het startscherm bij Windows een stuk beter dan de launchpad van Apple, het is het hart en ziel van het hele besturingssysteem. Het grote verschil is dat Apple de launchpad niet verplicht stelt en, nog belangrijker, op OSX start je normale desktop apps.

Het kon natuurlijk niet anders dat Windows 8 goede reviews krijgt, zeker op T.net. stel je voor dat een nieuw Windows OS geen voldoendes zou halen, het zou ongehoord zijn. Maargoed, de marketing machine maakt dat onmogelijk.
Toch is het jammer dat er zo veel focus wordt gelegd op vooral de voordelen. Win8 is op de tablet ongetwijfeld een mooi OS, maar het feit dat vrijwel geen enkele desktop grbruiker met een touchscreen (of in mindere mate touchpad) werkt wordt compleet in de wind geslagen. Windows 8 werkt intuïtief met muis en toetsenbord voor zover dat kan, op een OS dat vrijwel uitsluitend op touchinterface is gericht(!).
Het verschil met Win7 is dag en nacht. Je kunt het NIET op dezelfde manier gebruiken. Het deel van de desktop dat nog over is werkt tot op zekere hoogte nog, maar even alt tobben is er niet meer bij. Je kunt niet kiezen met welke interface je wilt werken. Om de haverklap wordt je naar Metro of juist desktop gegooid. Er zit geen lijn in en als gebruiker snap ik dat absoluut niet. Aan de ene kant heb je een OS dat compleet op aanraking gericht is, maar aan de andere kant is MS toch weer teruggekrabbeld of te onrigoreus geweest om echt compleet voor touch te gaan. Ik begrijp niet waar de visie voor dit project is geweest en misschien wist MS het ook niet helemaal. de meeste dingen werken volgens een touch-gebaseerd concept, maar daar zit geen lijn in. Moeten we nu vooral Metro gebruiken of niet? is touch en goede multittasking belangrijk of niet? Na een tijdje gebruik zijn die vragen me nog steeds compleet onduidelijk en dat doet het OS heel erg rommelig aanvoelen.
Tssss, oordelen waar je het niet kan bewijzen.
Ook op Theverge.com kreeg Windows 8 een goed cijfer. Een toepasselijke 8.8

Werk er gewoon even mee en je zal zien dat het helemaal niet zo verwarrend is als je denkt van een interface wat je ook met touch kan bedienen.
En dat vele zaken juist weer efficienter met een toetsenbord of muis gaan.
Hou het er maar op dat je nu gestuurd efficiënter gaat werken.
Iedereen kan zich aanpassen, dat is een van de kwaliteiten van de mensheid, maar het punt is dat het niet nodig zou moeten zijn! De software dient geschreven te zijn voor de gebruiker en dient te werken op de manier die voor hem/haar het meest logisch is. Microsoft heeft hier van begin af aan al lak aan gehad maar het grootste deel van de Windows logica bleef wel hetzelfde, waardoor men zich relatief makkelijk aan iedere nieuwe versie kon aanpassen. Nu gooien ze dat allemaal overboord voor een nieuwe interface die naar mijn mening en die van vele anderen met mij toch echt niet gemaakt is naar de logica van de gebruiker, maar naar die van de ontwikkelaar en de sysadmin.
Het heeft niks met kunnen te maken, maar ik wil me helemaal niet aanpassen aan Windows 8 ...
Ik vind wel dat er een wezenlijk verschil is in de benadering van Microsoft en Apple.

Het komt op mij over of maakt Microsoft een vergelijkbare fout als met de handheld. De klantvraag was daar "Geef mij windows op een handheld" en dat is wat Microsoft toen heeft gedaan. Windows verkleind tot het op een handheld past. Later is wel duidelijk geworden dat ze er beter aan hadden gedaan om naar de klantbehoefte te kijken en niet naar de vraag. Apple deed dat met de iPhone wel en kon op die manier de markt veranderen.

Nu zie ik Microsoft het omgekeerde doen. De klant vindt Windows Phone prettig om mee te werken en het heeft een aantal hele goede elementen in zich, zoals de tiles. Nu gaat Microsoft het phone/tablet OS te direct overzetten naar de desktop/laptop systemen, waardoor weer niet naar de klantbehoefte wordt gekeken. Een OS moet je mijns inziens niet zomaar naar een ander soort device/systeem overzetten.

Apple heeft met Lion en Mountain Lion ook iOS zaken overgeheveld, maar heeft daarbij wel in ogenschouw genomen dat een desktop/laptop anders gebruikt wordt. Launchpad is natuurlijk maar 1 van de dingen. Belangrijker vind ik de app store (en de makkelijke uninstall), notificatiecentrum en de cloud functionalitieten.

Een van de dingen die ik heel erg kan waarderen in OSX is dat ze wel ontwikkelaars hebben gestimuleerd om fullscreen apps te ontwikkelen (Die ook daadwerkelijk meerwaarde geven aan de extra ruimte), maar dat diezelfde apps ook in een window-mode werken. Zo kan ik zelf bepalen hoe ik ze wil gebruiken. Drag and drop wat je op een desktop OS hebt, werkt nou eenmaal beter als je meerdere windows naast elkaar hebt.

Steve Jobs vergeleek tablets en desktops met auto's en vrachtwagens. Ze lijken wel op elkaar en bepaalde zaken zijn ook uitwisselbaar, maar heel veel zaken ook weer niet, omdat de toepassing anders is.
Kan toch gewoon nog steeds. Je hebt metro apps en desktop apps.
En bij Windows 8 is die scheiding veel beter zichtbaar.
Ik denk dat ze bij het hoogste aantal gebruikers in een keer willen scoren. Als ze onderscheid gaan maken tussen touch- of muisbesturing krijg je twee veel kleinere groepen. Het idee van Windows was altijd het universeel zijn voor veel hardware. Zelf zou ik zeggen; doe mij maar een startbalk en desktop icons a la winXP en dat gecombineerd met een zowel een touch-interface als muis-ondersteuning. Zo complex zijn die zaken nou ook weer niet dat dat een probleem wordt met de GUI ofzo. Ik zit regelmatig met mijn smartphone op een XP-vm thuis via VNC. Behalve het te kleine scherm en de lag in VNC levert dat geen problemen op qua bediening. Ook Android overnemen vanaf bijv. XP is ook te doen, alleen heb je gesimuleerde knoppen nodig om multitouch na te doen. En zelfs dat zou je gewoon kunnen vervangen door een bepaalde klik/drag combinatie met de muis.

Persoonlijk ben ik van mening dat een GUI in een OS helemaal niet zo statisch moet zijn. Een volledig customizeable gebruikersomgeving zou veel beter zijn voor de eindgebruiker. In feite is het aanbieden van een GUI ook helemaal niet de taak van het OS. Ik gebruik al jaren FreeBSD met zelfgebrouwen desktop die nu bestaat uit openbox, pcmanfm en fbpanel. Dat zijn allemaal gewoon programma's die bovenop X.org draaien (ook een programma) en samen een GUI vormen. Switchen tussen bestaande standaardomgevingen als Gnome, Kde, Xfce4, lxde, enlightenment, etc. is geen enkel probleem en kost minder dan een seconde. Ook een eventuele touch-interface daarnaast zou gewoon moeten werken. En uiteindelijk zou je de boel gewoon met een enkele klik kunnen laten defaulten naar een bepaalde simpele combinatie voor de gebruikers die het anders niet snappen.
Als is de GUI van Apple vergelijk dan vind ik deze een stuk beter opgezet dan die van windows maar ook beter van Gnome (hoewel ze beiden hun oorsprong van x-windows vinden).

Bij Gnome is nadeel dat het hele skinning gedeelte belabberd werkt, het idee is leuk maar de uitwerking is gewoon pruts (mijn persoonlijke kritische mening).

Hetzelfde heb ik met Windows 8 , het idee zal wel allemaal goed bedoeld zijn.
Maar het probleem is het niet efficiënt en juist voor je werk wil je efficiënt werken.
Bijv. de zoek functie eerst naar metro scherm terwijl je bestanden wil kopiëren en plakken ... dat is een 'no go' methode.

Ik denk toch dat Microsoft in moet gaan zien dat een nieuw systeem opleggen waar niet iedereen op zit te wachten dat ze hun keuze dienen te heroverwegen van welke richting ze opgaan.
En ik ervaar Windows 8 juist als veel efficienter. Hiermee is definitief de rest de deur uit.
Misschien moet je gewoon niet zoveel switchen. Met ieder OS leer je nog handige zaken in het OS des te meer je er mee werkt. En juist die zaken/manieren die voor een ieder persoonlijk weer het efficiëntst werkt.
Als windows 8 je daar tot toe dringt heb je weinig keuze lijkt mij?
Maar de dingen die ik moet doen blijven gewoon de dingen die ik moet doen.
En daar wil ik geen metro interface voor nodig te hebben, maar recht toe recht aan.
Ik denk dat ze bij het hoogste aantal gebruikers in een keer willen scoren. Als ze onderscheid gaan maken tussen touch- of muisbesturing krijg je twee veel kleinere groepen.
Da's wel een goed punt. Misschien probeert MS via hun grote marktaandeel op de pc-markt grip te krijgen op de smartphone en tabletmarkt, simpelweg door een tablet OS van Windows te maken, waardoor pc's dichter bij mobiele devices komen te liggen.
Het verschil in benadering t.o.v. OSX (Mountain) Lion is niet zo groot. Het enige verschil is dat Microsoft "launchpad" als standaard view heeft gezet
Da's wel erg kort door de bocht. Ik heb nog niet met Win8 gewerkt, maar wat ik er van gezien heb gaat de "launchpad" van Microsoft veel verder dan de 'domme appstarter' die de launchpad van OS X is. Want dat is tot nu toe een redelijk zinloos ding.

Voor wat ik met m'n computer doe voldoet de OS X interface (+de unix ondergrond) waarschijnlijk een stuk beter. Maar ik begrijp heel goed dat de nieuwe Windows 8 interface voor de gebruiker de meer op "media-consumeren" gericht is heel effectief kan gaan werken. Zoals tablets ook vooral voor consumerend-gebruik handig zijn.
Ik zie nog een groot verschil ... OSX werkt met plezier
Ik gebruik zelf Launchpad bijna voor alle applicaties die ik open (tenzij ik ze op het dock heb staan). Het is eenvoudig en altijd beschikbaar; echter, dit doe ik wel middels de touchpad gesture om Launchpad op te roepen. Als je de knop moet gebruiken kan ik me voorstellen dat je het minder vaak gebruikt.

Zoals je zegt is het bij OS X erg makkelijk om Launchpad compleet te omzeilen, terwijl de Metrointerface onontkoombaar is. Voordat het fanboy-geroep start, ik heb ook een desktop met Windows 7, en ben daar redelijk tevreden mee.

Ik zit zelf totaal niet op Windows 8 te wachten, het voldoet aan behoeftes die er niet zijn. De technische optimalisaties zijn mooi, maar de gebruikersinterface lijkt me echt een draak voor de power user. Iedereen roept dat we maar moeten wennen en ons aan moeten passen, maar zo werkt het toch niet? Ik snap dat mobile devices en computers steeds meer naar elkaar toegroeien, maar een krachtige desktop/laptop zal voorlopig toch in andere behoeftes voldoen dan een tablet, in ieder geval voor de power user en gamer.

Windows 8 voelt als een gefragmenteerd geheel aan, het geforceerde van de nieuwe interface, de oude desktopomgeving weggepropt als een appje, de afwezigheid in uniformiteit van deze beide aspecten. Ik geloof best dat individuele aspecten goed zijn uitgewerkt, maar het voelt niet 'af' aan: wellicht dat de volgende iteratie van Windows hier verbetering in brengt. Daarnaast mag Microsoft wel eens een typograaf inhuren, want sommige schermen zien er echt niet uit, zoals die optieschermen met on/off knoppen.
Iedereen kan het wel roepen, maar daar doe ik niet aan mee.
Op het moment een user interface zo slecht doordacht is dat mijn werkzaamheden er onder te leiden heeft dan zet ik liever de grens.

En als ik eerlijk ben die metro interface ziet er niet uit ... de wallpaper alleen al is vreselijk.
Alsof men maximaal 5 minuutjes op een wacom tablet heeft lopen tekenen.

Ik merk eerder op dat Microsoft totaal niet heeft geluisterd naar de kritiek die al een lange tijd gaande is. Dat kost men uiteindelijk klanten. Want tegenwoordig hebben we meer keuze.
Toch is het interessant om te zien hoeveel mensen bijna alleen maar complimenten voor Windows 8 hebben. Je zegt dat er tegenwoordig meer keuze is, maar toch denk ik dat veel mensen 'vastzitten' aan Microsoft. Er is natuurlijk de kwestie van softwarecompatibiliteit, en ik denk dat veel mensen de overstap naar Linux niet aandurven, en de overstap naar OS X te duur vinden. Veel mensen kunnen niet om Windows heen, waardoor ik al het gejuich over Windows 8 met argusogen aanschouw.
Anoniem: 480091 27 oktober 2012 09:31
Ik heb gisteren de Windows 8 Pro upgrade aangeschaft voor 30 euro en tot zover voldoen mijn ervaringen precies aan deze review van Tweakers. WIndows 8 voelt als Windows 7 met welkomstscherm.
  • Je kunt zeer gemakkelijk uit metro komen, met een simpele druk op de Esc-knop, of een tile knop. En als je in Desktop mode zit merk je nauwelijks iets van Metro. Dus de gevreesde dominantie van Metro merk ik weinig van of eigenlijk niets van.
  • Misschien niet meer relevant, ik had in ervaringen uit het verleden gelezen dat mensen niet meer schermpjes boven op elkaar in Desktop mode konden hebben openstaan, en dat alles automatisch van Desktop naar Metro en full screen ging als je bijvoorbeeld Internet Explorer opstart. Daar merk ik zelf niets van, mijn scherm zit als vanouds vol met programmas.
  • Het opstarten in normale modus iets bij mij iets sneller geworden, maar vond dit bij Windows 7 al vrij snel. Het afsluiten is echt significant sneller. De nieuwe hibernatie stand voelt verder ook als sneller en better. Vooral het "afsluiten". (Getest op een Dell L702x, quad core met redelijke grafische kaart en 16GB RAM)
Ik kan mij persoonlijk niet verplaatsen in mensen die aangeven dat ze Windows 8 niet snappen. Het voelt gewoon als Windows 7 + Welkomst scherm. Druk op Escape en je hebt Windows 7, min wat functies die ik tot nu toe nog niet gemist heb. Daarvoor in de plaats is er een elegant Metro scherm wat je kunt oproepen wat in een oog opslag heel mooi alles kan weergeven. En met de resolutie van een Desktop PC past er heel veel op. Rechtermuisknop menu is er ook nog gewoon, en die kun je nog steeds lekker volstoppen met opties uit programmas van derden. En tja, die Ribbon is er nu, maar echt "moeilijk". Ik ben er na een paar uur al aangewend?

Die horror verhalen over Windows 8.. Waar ze op gebaseerd zijn is mij een raadsel. Iedereen die met Windows 7 over weg kon, kan dit makkelijk met Windows 8, want Windows 7 is er nog steeds. Ben na 2 uur werken nog steeds geen Metro tegen gekomen. Hey Windows vraagt nu zelfs of je uberhaubt wel statistieken wilt verzenden en mee wilt doen aan dingen. En alles staat standaard nog uitgevinkt ook.

Ik durf te stellen dat Microsoft met deze uitgave geluisterd heeft naar de consument die de dominante "Je moet dit.., Gebruik dit.." houding wel zat was geworden. Waar ik er een van was.

Ik ben serieus echt plezierig verrast door Windows 8. Mede dankzij de reputatie van Microsoft en de horror verhalen was ik er huiverig voor.

Kan me wel indenken dat mensen het niet altijd waarderen dat ze op de Metro interface landen als ze opstarten. Zelf heb ik daar geen last van, maar als je het echt niet wilt..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 480091 op 23 juli 2024 05:06]

@piroksen:

Ik ben ook van plan om Windows 8 te gaan proberen op mijn HP 2760P laptop met touchscreen.

Wat ik trouwens wel frappant vindt is dat je je kennelijk speciaal aangemeld hebt om dit (juich)verhaal over Windows 8 te schrijven...
* Anoniem: 480091
* Registratiedatum: Zaterdag 27 oktober 2012
* Aantal reacties: 1

Ik heb ook heel wat verhalen gelezen van gebruikers - regulars hier op Tweakers - die aardig wat minder enthousiast waren dan jij. Zoals Anoniem: 145867 schrijft:
Ik heb er bijna 3 week mee gewerkt. Toen er maar weer afgegooid en terug gegaan. Ik kan me nog herinneren toen ik Windows 7 probeerde. Ik was zeer enthousiast en het werkte perfect. Echter dat gevoel heb ik niet bij Windows 8. Eigenlijk alleen maar negatief gevoel over het UI behalve onder de motorkap is het wel veel beter.

Hopelijk komen er hacks op het internet om hem als Windows 7 eruit te laten zien. O.a. start rondje erin + andere inlogscherm + verwijderen van Metro UI(nieuwe fullscreen start menu).

Anders wacht ik met geduld op Windows 9 of 10... zo simpel is het

Wat vooral zeer kut is om Metro(RT) apps te draaien naast gewone desktop programma's. Dat werkt echt van geen meter.
Als ik MSN messenger in Metro gebruik en Word gebruik in het desktop gedeelte werkt dat niet lekkerk samen. Het voelt echt alsof je twee aparte dingen hebt, want samen gebruiken werkt gewoon van geen enkele meter!!! Maar kan nog 100 dingen opnoemen die zwaar irritant zijn geworden tegenover Windows 7.
[...]
Ik wil lekker met venstertjes slepen en netjes naast elkaar zetten. En me niet gelimiteerd voelen tot hoe groot die vensters zijn en dat je bij Metro maar een paar exact naast elkaar krijgt met een andere interface.

Ja je kan naar het desktop gaan en het gebruiken als Windows 7. Maar wat als je dat elke dag doet? Dan voelt Metro schil echt irritant aan. Alsof er een muur voor je gezicht staat waar je eerst omheen moet lopen om van het uitzicht te genieten. Ik heb een helikopter view en zie graag zoveel mogelijk info en schermpjes op 1 scherm. Dit wordt zwaar vermindert op Windows 8.
Hetzelfde heb je bij de nieuwe Tweakers website met al die lege ruimtes nu. Het is er niet beter op geworden. Gewoon effectief je real estate gebruiken van je scherm zit er in Windows 8 niet meer in.
Maargoed ik neem zowel zijn als jouw opinie ter info aan, hoewel ik erg gevoelig ben voor zijn argument rond het belang van effectief gebruik van schermruimte en dat dit in W8 zou tegenvallen. Net als die user hecht ik hier groot belang aan, heel veel meer dan 'hey die tiles zien er wel leuk uit' (net als vermoedelijk veel meer powerusers op Tweakers). Wat mij betreft geldt principe "functionaliteit boven stijl / looks" altijd als ik ergens mee moet werken in plaats van er slechts naar hoef te kijken.
Zoals gebruikelijk wil ik het zelf ondervinden alvorens een definitieve mening hierover te vormen :)

Wat betreft de Ribbon: ik ben er 5 jaar na Office 2007 nog steeds niet aan "gewend", as in: vind het nog steeds minder prettig werken dan de menu-driven structuur van Office 2003. Dat terwijl ik al jaren Office 2003 op het werk en Office 2007/2010 prive gebruik (zowel op desktop als laptop), dus ik kan met recht zeggen dat ik goed kan vergelijken. Dit nog afgezien van dat de Ribbon nogal wat vertikale schermruimte/pixels opvreet, ruimte die zeker op een gemiddelde laptop erg kostbaar is.
De ribbon van Windows Explorer gaat bij mij dan ook vrijwel zeker uitgezet worden, dit is iets wat ik op voorhand al kan stellen op basis van eerdere ervaringen. Helaas bied Office 2010 niet die optie.

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 23 juli 2024 05:06]

Helaas bied Office 2010 niet die optie.
Rechtsklik, "Minimize the Ribbon". Of gebruik het kleine pijltje naar boven dat vlak onder de minimize-knop zit. De tabs van de ribbon klappen dan in alsof het menu's waren. Het zijn natuurlijk geen menu's -- als je erop klikt komt de ribbon (tijdelijk) weer te voorschijn. Voor zover ik weet werkt het precies zo zoals de ribbon in de nieuwe Explorer.

Als "Alt" indrukt krijg je de hotkeys te zien waarmee je bij een ribbon-tab of -optie komt als je die vaak gebruikt (voorbeeld: Alt-M, D for "Trace dependents" in Excel -- ik noem maar wat). Veel oude Office-hotkeys werken ook nog; alleen zijn de menu's waar ze inzaten verdwenen. Als de ribbon commando's mist die je wel nodig hebt kun je die met "Customize the Ribbon" erop zetten. In de titelbalk zit tenslotte de quick access toolbar, hier kun je commando's die je echt vaak gebruikt plaatsen onder de hotkeys Alt-1 t/m 9.

In Office 2010 heeft men echt wel geluisterd naar de kritiek op de ribbon. De mensen die de ribbon nog steeds niet prettig vinden zijn gewoon te gewend geraakt aan de menu's. Daar is niets mis mee, maar voor mensen die niet getrouwd zijn met de menu's sinds het begin der tijden (zoals ondergetekende) is de ribbon juist een veel overzichtelijkere manier van werken. Menu's/balken kun je ook customizen, bijvoorbeeld, maar wie doet dat? De Ribbon moedigt juist aan om alleen het relevante spul tot je beschikking te hebben, met ruimtelijke ordening als geheugensteuntje. Als ik terug moest naar Office 2003 had ik waarschijnlijk juist moeite met het vinden van de commando's die ik op de ribbon zo kan vinden.
Anoniem: 480091 @Cheetah27 oktober 2012 19:32
Cheetah (offtopic): Hartelijk dank voor uw welkomst bericht. Ik wil u echter vragen niet punten zomaar "aan te nemen", komt een discussie niet ten goede aangezien het totaal geen relevantie heeft tot de review en dit soort subjectieve suggesties hebben hier dan ook geen plaats.
Ik ben al jarenlang een lezer en had behoefte in deze discussie een mening te plaatsen, en daar heb ik blijkbaar een account voor nodig. Ik heb hierbij uitsluitend mijn zorgen geuit betreffende Windows 8 van voor het uitkomen van het product, en mijn verrassende ervaringen van na het uitkomen van het product. That`s all.

Dat u andere ervaringen heeft gelezen, dat deze van mensen zijn die vaker berichten plaatsen, dat ik hier net een dag actief ben, of dat mijn ervaringen tegen u verwachtingen ingaan (aangezien u het nodig vindt om subjectief het woord juichverhaal te gebruiken), behoort helemaal geen invloed te hebben op mijn persoonlijke ervaringen en is dus totaal niet relevant. Ik ga mij zelf niet excuseren voor het lid worden van Tweakers of het geven van een mening.

Ontopic: Verder kan me goed vinden in de ervaringen van Sam1an. Al vind ik wel, net als Orian, dat het jammer is dat de Start knop weg is, ik mis het niet, maar de keuze zou vrij moeten zijn.

Ook vind ik het jammer dat ik, om wijzigingen in mijn account op de PC moet aanbrengen, zoals het wijzigen van bestandsmappen in de User folders, over moet gaan op een lokaal account. Het voelt een beetje tegenstrijdig met de gedachte dat inloggen met een Microsoft account gunstiger zou zijn (zoals door hun wordt beweerd).

Gelukkig dat Start8, zoals door een andere gebruiker opgemerkt is, een startknop met menu teruggeeft, maar jammer dat dit weer extern moet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 480091 op 23 juli 2024 05:06]

Gisteren werd ik door een andere Tweaker geattendeerd op het programma start8
http://www.stardock.com/products/start8/
Als desktopgebruiker een verademing met Windows 8, booten naar desktop, startknop terug met instelbare menu's en in het startmenu een koppeling naar het simplified start menu.

Feitelijk had Microsoft 2 versies moeten uitbrengen, maar dit lost dat op.
En een gratis alternatief is deze: http://classicshell.sourceforge.net/
Een bespreking van enkele functies vindt u hier: http://www.howtogeek.com/...hot-corners-in-windows-8/
Helaas is de software niet gratis, dus zie ik het zo: weer een bedrijf dat wil meeliften op het succes van Microsoft.
Anoniem: 149800 @9071027 oktober 2012 11:04
http://www.startmenux.com/nl/
is wel een gratis versie die goed werkt.

Er is ook een pro versie maar de basis versie is voor de verstokte win7 gebruiker prima in gebruik.
Het is alleen jammer dat StartmenuX in tegenstelling tot zijn voorganger Startmenu7 het menu in de verkeerde volgorde toont als je de taakbalk bovenaan hebt staan. Ik hoop dat ze die bug snel fixen.
Liften niet alle bedrijven die programma's voor windows maken mee op het succes van microsoft? Van gamedevelopers tot statistici?
Andersom lift MS mee op het suc6 van derden, dankzei de vele software voo Windows is MS zo groot geworden....
Meer een bedrijf dat inspringt op een door Microsoft gemaakte fout. Verder weinig toe te voegen aan de opmerking van Orian.
Helemaal mee eens. Ik denk dat Microsoft te dwingend is door die startbutton weg te halen. Uiteindelijk zullen gebruikers wel gaan wennen, maar ik klik toch nog regelmatig op de start knop.

Zet hem standaard uit met de optie om hem aan te zetten. Maar ik ben wel benieuwd naar het systeem, hoewel de noodzaak ver weg is als desktop gebruiker.
Kerel, dit is een prachtig stukje software! Me vrouw ergert zich groen en geel aan het nieuwe startmenu.. Dus dit komt goed uit ;)
Anoniem: 16328 @codex28 oktober 2012 19:35
5 dollar is ook nog eens een erg schappelijke prijs :).
Heb voor 15 euro Windows 8 professional gekocht. Gewoon naar deze site gaan:
http://www.windowsupgradeoffer.com

Als je de juiste PC invult in combinatie met de juiste retailer hoef je ook geen Windows 7 key te hebben. Lukte mij met dit:
Make: Acer
Model: 5551G
Purchase Date: Sept. 1, 2012
Retailer: Best Buy
Werkt dat ook met zelf bouw pc?
Edit
http://techpp.com/2012/10/27/windows-8-promo-code/
Staat nog iets op die site over speciale windows 7 versies...

[Reactie gewijzigd door Haas_nl op 23 juli 2024 05:06]

Bovendien is er geen eenvoudige manier om alsnog met de desktopomgeving te starten en dat zal niet bij iedereen in goede aarde vallen.

Nee hoor. Ik draai al geruime tijd met 8 en die gruwelijke Metro interface is flink naar de achtergrond verhuist en zie ik alleen 1 seconde tijdens het starten. Dit is het recept:

Download Classic Shell (http://classicshell.sourceforge.net/) opensource pakket . Installeer deze: In de settings kannonder het tabblad "Windows 8 Setting"een vinkje zetten voor "Skip Metro screen"

Ga vervolgens naar http://www.askvg.com/down...tart-button-in-windows-8/ en volg de instructies om Classic Shell om te bouwen naar het vertrouwde Windows7 menu incl de fijne zoekfunctie

Succes
I snap écht jullie reacties niet, sorry. Ik werk (proffessioneel) al een half jaar met W8 en het werkt als een zonnetje. Als je eraan gewend bent voelt W7 gewoon oud aan...Verder vind ik het feit, wat ook in dit filmpje naar voren komt, dat het 'schreeuwt' om een nieuwe duurdere laptop/desktop, belachelijk. Alles is prima met de muis te bedienen en ik mis niets..En wat betreft die startknop...jonge jonge, die gebruikte ik in W7 ook al niet...ik draai ook OSX en daar mis ik ook geen startknop. ik zet gewoon de programma's die ik altijd gebruik sowieso in de taskbar! Nee sorry ik vind het allemaal een beetje azijnpissen omdat het moet en iedereen elkaar napraat..sommigen hebben er, kom ik later achter, nadat ze een half uur negatief zijn geweest, nog nooit langer dan een minuut ermee gewerkt...
Anoniem: 145867 @pep7527 oktober 2012 10:28
Wat voor werk doe je dan? Want ik zie het bij mijn werk met dual monitor setup en heel veeeel vensters naast elkaar niet werken. Dan zou ik Metro nooit gebruiken op mijn werk. Ik gebruik dan ook 0,0 metro apps en metro apps werken maar 2 naast elkaar. Daarnaast als je in metro veel metro achtige apps kleiner maakt dus opzij schuift dat hij 0,0 informatie geeft !!!! Gewoon bagger!

Gebruik jij dan echt het Metro interface op je werk? Ik niet. Ik vind juist de Windows 7 taskbar onderin waar je programma's aan kan pinnen en met je rechter muisknop de laatste bestand kan openen waar je mee bezig was veel beter werken.

Ik ben benieuwd naar je werk scenario en kun je exact vertellen waarom je nou voordeel hebt aan Windows 8 in jou werk omgeving? Ik hoor altijd maar gepraat over innovatief en vernieuwing. Maar ik wil graag feiten zien.
Inderdaad, ik zie mezelf professioneel ook echt niet met 8 werken. Het gaat nog minstens 5 jaar duren voordat de eerste specifieke zakelijke software in de nieuwe ui gaat integreren.

Bovendien werkt het met 15-20 open vensters (zeker geen uitzondering in mijn geval) voor geen meter meer.

Hier zal het waarschijnlijk een goeie linux distro worden met win 7 dual boot om af en toe een game te spelen.
Hoe ervaar je de multi monitor ervaring dan?

Ik zit hier met een triple monitor setup die ik actief gebruik om te werken en meestal filmpje te laten opstaan. Geeft W8 dan zo'n beperkingen?

De active desktop omgeving van de voorgangers van windows mag dan wel al jaren bestaan en 'ouderwets' zijn, maar mij lijkt het voor de poweruser & zware multi-tasker nog steeds de beste optie en meest efficiënte optie. De verbrandingsmotoren in auto's zijn ook al 100 jaar niet echt meer gewijzigd buiten meer op punt gesteld.
Nu zit je met de miserie dat je een touchscreen of touchpad moet gaan aanschaffen aangezien je met je gewone desktop setup belange niet zo efficiënt kan werken en als er iets is waar ik een persoonlijke hekel aan heb, dan is het niet efficiënt taken verrichten.
Met je touchscreen ben je ook min of meer verplicht rechtop te zitten en maar vegen over dat scherm ;)

http://www.youtube.com/watch?v=wPYVZ4VILes

Niks voor mij, ik zit tever van mijn monitor; ik haal de buis niet eens. Krijg je er een "veeg" stok bij ? Oke, op de TV, da;s pas vet. Wel, vette vingers misschien, vet om te bedienen? Muah. Op een grote TV mag je wel lange armen/vingers hebben en bovendien, je mag er bovenop gaan zitten, die grote flatscreen. Is dat niet vet ? Meh.

Zomaar twee praktijk voorbeelden, waarom een msartphone bediening niet echt geschikt is voor de dektop gebruiker. Natuurlijk, je kan je altijd behelpen, nieuwe manier van werken aanleren, maar feit is; languit in je desktop met de muis in de hand is toch altijd net ff gebruikers vriendelijker ;)

[Reactie gewijzigd door Madrox op 23 juli 2024 05:06]

Anoniem: 28912 @Madrox28 oktober 2012 12:11
Dat is een goed punt dat je noemt... Vette vingers.. Waarom wordt Touchscreen toch al de oplossing voor de toekomst gezien?

Het is goor en je ziet je beeld niet optimaal.
Maar heb je er al mee gewerkt? Ik ben zelf architect, werk met twee 24" schermen, en het werkt als een zonnetje!!!
@Texamicz
Jou gaan we toch niet overtuigen. Hoeft ook niet, met een beetje inzicht kun je dat zelf ook wel uitvinden.
:

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 23 juli 2024 05:06]

Heeft hij het over metro apps? Nee, want die pin je niet aan je taskbar. :+
Jij gebruikt alle features die in W8 verwijderd/verborgen zijn niet, dus de mensen die dat wel doen en ze missen zijn azijnpissers?
Toch altijd toevallig dat de mensen die geen enkel minpunt aan W8 zien, toevallig ook nooit de ontbrekende features gebruikten. Het lijkt me eerder gewoon MS napraten ipv zelf inzicht te hebben. En uiteraard kan de "wie het niet goed vindt, heet het nog niet gebruikt!!!" dooddoener niet ontbreken. Dus deze hele Tweakers review is dan ook geschreven door iemand die het ng niet gebruikt heeft want er staan minpunten in...
Ik gebruikte de startknop wel degelijk veel, maar ik mis hem ook niet in Windows 8. Ik zie alleen maar voordelen in het nieuwe OS. Ik heb zeker zelf inzicht en praat MS absoluut niet na. Het is wel raar dat de meeste mensen die W8 een paar minuten hebben geprobeerd het een kutsysteem vinden. Wie heeft er dan gebrek aan eigen inzicht? Wen eerst een poosje aan het systeem voordat je begint te janken. Natuurlijk heeft het nieuwe systeem minpunten, dat zeker, maar dat betekend niet meteen dat W8 per definitie slecht.
de startknop is wel het laatste wat ik zou missen.

Wat ik zou missen is gedegen window management. Ik heb 3 monitoren en vaak rond de 10-30 vensters open. Vaak ook nog browsers met ieder rond de 20 tabs.

Het enige voordeel voor zover ik kan opmaken aan de stap naar windows 8 is een nieuwe UI, en in dit geval dus gewoon een UI die minder window management heeft en minder makkelijk werkt met meerdere schermen.
Nu gebruik ik sowieso al weinig windows, ik vind linux iets fijner werken, en zal ik zeker windows 8 even proberen maar ik heb sterk het vermoeden dat met meerdere schermen windows 8 eerder een achteruitgang is dan een vooruitgang. Geen ramp, want ik hoef gelukkig geen windows 8 te gebruiken.
Is er nog steeds alleen niet via de omslachtige startknop.
Pin je favoriete apps op je taskbar en andere OOK desktop apps die je af en toe gebruikt kun je starten door direkt te beginnen met typen.
Bestand associaties van favoriete apps pas je aan naar desktop apps. Klaar.
Ben je nog steeds in je favoriete wereldje plus de basis voordelen van Windows 8.
Ik vraag me af wanneer je 3 monitoren nodig hebt en 10 tot 30 vensters en ook nog browsers met 20 tabs .... gebruik je dan uberhaud wel een effectieve werkmethode?

Dit noem ik volledig verlies aan eenvoud en controle en niet doordacht.
- OSX heeft helemaal geen tastbaar! OSX heeft een Dock;
- Applicaties kan je ook snel benaderen in OSX via Mission Control of Spotlight zonder naar een ander scherm te moeten;

En Windows 7 werkt betreft de desktop veel efficiënter dan de metro interface.
Het past gewoon niet thuis op een desktop computer ... ik ga toch niet elke minuut switchen van desktop interface en nog eens 20 sneltoetsen uit mijn kop leren terwijl ik de software die ik moet gebruiken al vol sneltoetsen zit?

Wat voor jou effectief mag zijn is voor mijn werk gewoon 1 grote drama.
Erg uitgebreide review. :)

Lees ik het nu goed en is overstappen op de basic versie van 8 nu gratis voor Windows 7 gebruikers?
Enfin, ik zit er nog niet op te wachten, voor desktop en laptop lijkt het me niet al te praktisch, en ik ben een trouwe startknop gebruiker, weet ook niet of na 25 jaar Windows de nieuwe interface makkelijk zal wennen.

Zeker een gewaagde stap van MS, vooral omdat opties om de oude interface toegankelijk te maken ontbreken.
Ik vind het eigenlijk geen tweakers.net-review. Het aantal kritische noten of technisch inzichten is op 1 hand te tellen. Je kunt bijna net zo goed hier naartoe gaan:
http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/basics#1TC=t1

Een echte tweakers.net-review zou ingaan op punten zoals:
- wat het is dat de Pro versie daadwerkelijk toevoegt
- wat secure boot is en wat het voor effecten heeft
- of er beperkingen aan de Windows bootloader zijn, wat betreft andere OS-en multibooten
- wat je systeem 'verversen' inhoudt
- de beperkingen van de live tiles: kun je een folder toevoegen en daar naartoe klikken? valt eea nog op een andere manier te beheren behalve dan slepen met die tiles?
- de regelmatigheid waarmee je settings buiten de Metro interface moet aanpassen (dit is ten slotte tweakers)
- de beheersbaarheid van Metro vanuit de traditionele interface
- het draaien van Metro apps op meerdere monitoren
- multimonitor gebruik in mixed mode en het gedrag van WIN+pijltjestoetsen
- waarin de WIN-toets + typen verschilt van het Win 7 gedrag

Het is niet dat de meeste dingen in het afgelopen half jaar niet geanalyseerd zijn. Dit geeft toch echt de indruk dat tweakers zijn tweakers-hart aan het verliezen is.
nou buiten dat ik het wel met je eens ben dat het minder technisch is dan vroeger vind ik de review eerder ook lijken op iemand die 5 minuten met de metro stijl gewerkt heeft.
Ik dacht even zelfs dat ze een aantal handelingen mogelijks niet doorhadden tot ik ze in het filmpje zag. Desondanks gaven ze er kritiek op terwijl je duidelijk zag dat ze het vlot konden doen.

Beetje jammer vermits het eerder naar de mond praten lijkt.
Nee, dat lees je niet goed....
Een upgrade van Windows 7, Vista of XP naar Windows 8 Pro kost 59,95 euro
Online koop je de upgrade naar Windows 8 pro voor €30. Vreemd genoeg kan ik op de Nederlandse website alleen maar een Nederlandstalige versie online kopen. Op fysieke media kan ik wel Engels bestellen. Hopelijk gaan ze dit nog aanpassen. Ik wil echt geen Nederlandse Windows 8...
Niet alleen dat.

Wees gewaarschuwd....
Als je huidige Windows7 installatie een 32bit versie is, download hij na aankoop automatisch ook de 32bit versie van Windows8. Mijn laptop kocht ik met Win7-32bits voorgeinstalleerd, terwijl de hardware 64bit ondersteund. Nooit de tijd genomen om alles te herinstalleren. En dacht dat Win8 een mooie gelegenheid daarvoor was.....

Mooi niet dus, automatisch kreeg ik Win8_32bit (x86) en totaal nergens de optie ook te kiezen voor 64bit. Kwam ik pas achter na betaling en installatie. Grrrr....

Zoeken op de Microsoft site, blijkt dat als je wilt overstappen van 32bit naar 64bit je de DVD versie moet kopen. Ja daaaaggg...

Geen andere mogelijkheid dan de versie van MSDN maar downloaden, en mijn betaalde key gebruiken. Gelukkig werkt dat ook.
In de tabel op pagina 2 staat het volgende:

Taal wisselen X X X

Zou er dan eindelijk gewoon van taal gewisseld kunnen worden, net als nu alleen in Windows 7 Ultimate het geval is?
Ja dit is het geval kan ik uit eigen ervaring zeggen. In ieder geval wel bij de Pro versie. Talen kun je in het configuratiescherm bij installeren.
Het maakt niet dat je de Nederlandse versie koopt, in het configuratiescherm kan je de taal van Windows aanpassen. Dit kon in Windows 7 al met de Ultimate versie, maar nu zit het dus gewoon in Windows 8 ingebakken :) Naar configuratiescherm gaan, daar kiezen voor taal, dan advanced settings en daar kan je de weergavetaal aanpassen.
Anoniem: 442878 27 oktober 2012 08:27
Ik vermoed dat Win8 niet echt een succes gaat worden zoals Win7 wel is, en XP was. Het lijkt mij qua GUI een te grote ommezwaai voor de startknop/muis gebruiker. Niet iedereen heeft een touch screen, waar het het meeste geschikt voor is.
windows XP was feitelijk ook pas een succes nadat SP2 uitkwam ;) Ik herinner me de lancering nog goed en op dat moment waren er weinig mensen echt over te spreken. Eigenlijk gewoon vanwege exact dezelfde problemen als waarom Windows Vista niet geaccepteerd werd.

Qua architectuur is imho windows XP nog wel de grootste stap geweest. Het achterlaten van DOS voor consumenten PC's heeft de stabiliteit enorm te goede gedaan.

Ik zal windows 8 binnenkort is proberen hier op mijn desktop, maar ik ben eigenlijk behoorlijk bang dat het zal tegenvallen in mijn setup met 3 monitors. Ik heb ergens gelezen dat je niet op meerdere schermen metro applicaties kan draaien. Dat betekend dat dus dat meerdere monitoren eigenlijk (voor metro) gewoon de das omgedaan worden.
Toen windows XP uitkwam, werden PC's nog standaard geleverd 128MB ram. Hoewel XP draait onder machines met 32MB, werkt het pas naar behoren met 512MB. Ook was er toen een "kunstmatige" prijsopdrijving van werkgeheugen net geweest.. Windows 98 draaide als een zonnetje op 128MB, en dat gold ook voor Windows2000 voor de zakelijke markt.

Later gingen machines standaard met meer geheugen de deur uit, en werd XP beter ondersteund. Semi-professionele audio- en videomontagehardware was niet geschikt voor WindowsXP(Miro/Pinnacle en Hauppage, maar ook kaarten van Guillemot en Terratec, en je ging je gloednieuwe kaart uit de winkel niet wegsmijten(fabrikanten kwamen namelijk gewoon met nieuwe producten in plaats van nieuwe drivers(wat technisch niet haalbaar was volgens de fabrikanten)..

Rond 2005 waren deze problemen idd opgelost, want al die oudere hardware was van de markt verdwenen, en op een paar handigerds na kon niemand de compatibility modussen die stiekem in de SP's van windows 2000 ook ingebakken zaten niet vinden.

In windows XP, Vista, en 7 kon ik echter gewoon zonder problemen fulltime terug naar de classic interface, wat in windows 8 dus niet lukt. En een intuitieve is leuk voor een leek of een huisvrouw, voor een techneut is het een frustratie, en zelfs voor iemand op kantoor die over de jaren alles wist te vinden omdat hem aangeleerd is op welke plek wat zat. Ik zie dus echt de voordelen niet in voor Metro voor zakelijk gebruik. Tot de mogelijkheid er is om Metro volledig uit te schakelen zal ik hem niet uitrollen zonder het management te benadrukken dat ze ALLE gebruikers eerst een verplichte cursus voor Windows 8 dienen te geven, omdat ze anders naast de helpdesk te overbelasten alleen maar gaan lopen schelden op de IT-afdeling die nooit naar ze luisterd
XP vanilla deed het ook redelijk slecht met gaming, waar ik met 98SE vloeiende speelde, hakkelde diezelfde spellen in XP. Iets, wat pas na SP1 min of meer opgelost werd.

PS: Waarom zijn er eigenlijk drie aparte artikelen over hetzelfde prdukt, nml. Windows 8 ? Kon dat niet samen? Is dit de manier om iets "te pushen" en dik onder de aandacht te brengen 8)7

[Reactie gewijzigd door Madrox op 23 juli 2024 05:06]

Tot de mogelijkheid er is om Metro volledig uit te schakelen zal ik hem niet uitrollen zonder het management te benadrukken dat ze ALLE gebruikers eerst een verplichte cursus voor Windows 8 dienen te geven, omdat ze anders naast de helpdesk te overbelasten alleen maar gaan lopen schelden op de IT-afdeling die nooit naar ze luisterd
Schoolvoorbeeld (foute) ICT houding. Uw gebruikers zijn hoogstwaarschijnlijk 10x vooruitstrevender dan u denkt. Acceptatie van een nieuw OS ligt niet zo moeilijk, wacht een jaartje (zowiezo verstandig) en ze kennen het al. Van thuis, van de kinderen, of buren, of ...
Het handjevol dat inderdaad zo vooruitstrevend is valt in het niet bij de hoeveelheid gebruikers die er juist helemaal gek van worden. De ribbon interface in Office bestaat al sinds eind 2006 en nog steeds zijn veel mensen er vandaag de dag nog niet aan gewend. Je kan best aan iets wennen maar niet als het constant veranderd...de gemiddelde 'kantoormiep' is al lang blij dat ze kan onthouden waar haar programmatjes staan en welke knoppen ze voor haar dagelijks werk nodig heeft, voor dat soort mensen is het een ramp dat de interface met iedere nieuwe versie voor een deel word omgegooid, dan moeten ze weer helemaal leren hoe ze die dingen kunnen doen.
Toen XP uitkwam bleven veel gebruikers nog bij Windows 2000. Vista had het probleem dat weinig fabrikanten goede 64 bits drivers beschikbaar hadden en ook de UAC was te duidelijk aanwezig waardoor veel gebruikers op een gegeven moment maar overal op 'ja' klikte zonder te lezen waarvoor ze toestemming gaven. XP was inderdaad de eerste consumenten Windows versie op basis van de NT kernel. De 98/ME applicaties/games draaide in een soort van emulatie laag. Daardoor waren deze games en apps langzamer dan onder Windows 98 of ME.

Windows 95 zorgde destijds ook voor flinke veranderingen waarbij je moet denken aan de introductie van DirectX en de eerste stap naar een uniform driver model. Voor Windows 95 kreeg je op een diskette drivers voor allerlei platformen en applicaties mee. Games probeerde vooral compatible met de Soundblaster kaarten te blijven.

Het percentage alternatieve besturings systemen voor de PC is niet heel veel anders dan in 1995. Tot Windows 95 uitkwam was OS/2 Warp zelfs nog bezig met een flinke groei. Echter door de uniforme API's werd het voor fabrikanten steeds eenvoudiger om drivers voor het Windows platform te schrijven. En hoewel AMD op de website gewoon drivers heeft voor Linux worden deze (bij mijn HD6850 kaart) nog steeds niet standaard meegeleverd.

Windows 8 zal de verkoop van multitouch monitoren een flinke boost geven en de uiteindelijke visie is dat je op de desktop start met een document, deze opslaat naar de SkyDrive en dat je op je telefoon of tablet verder kunt werken aan het documenten waarbij je dezelfde interface behoud. Applicaties pin je niet meer aan de taskbar, maar aan het startscherm. En Windows toets + naam van de applicatie intypen werkt nog steeds..

Zoals in het artikel al naar voren kwam heb je standaard instellingen (zoals helderheid en geluidvolume) welke je snel kunt benaderen, maar geavanceerde instellingen zijn wat dieper weggestopt. De scheiding is minder belangrijk voor consumenter, maar systeembeheerders kunnen hierdoor desktop systemen nog beter op slot zetten. Zo kun je nu standaard wel de presentatie van de datum aanpassen en extra (wereld)klokken toevoegen. Ik heb zelfs een vermoeden dat Windows 8 binnen (grote) bedrijven juist erg snel zal worden opgepakt omdat Microsoft vooral extra focus aan enterprise gebruikt heeft gegeven. De meeste zakelijke gebruikers gebruiken ook maar een beperkt aantal applicaties waardoor ook het gebruik van een startscherm ook logischer is. Zo'n startscherm is natuurlijk niet nieuw. Vroeger in het DOS tijdperk hadden bedrijven ook menu systemen voor DOS om snel applicaties te laten starten door gebruikers. Dat is nu weer eigenlijk terug gebracht.

Wel vermoed ik dat gebruikers welke al een Windows Phone hebben iets gemakkelijker de ovestap zullen maken naar Windows 8. Die zijn al gewend aan de metro interface en de manier waarop je applicaties installeert of instellingen moet wijzigingen. Ook het gebruik van een 'online' gebruikers account is daar mee geaccepteerd..
Of je dan maar met Microsoft moet meedoen, met het gevaar locked-in te raken, is vers twee - er zijn ook nog altijd heel veel tevreden XP-gebruikers en tegenwoordig zijn er bovendien heel wat alternatieve platformen.
Op zich waar maar eens houdt het op voor XP (8 april 2014 vervalt alle ondersteuning incl. beveiligingsupdates). Wat ik niet helemaal begrijp is dat MS gebruikers niet gewoon de keuze geeft of ze met de vernieuwingen mee willen gaan of gewoon de klassieke desktop interface willen draaien. Met deze desktopomgeving is MS tenslotte groot geworden. Ach ja misschien denk ik gewoon (te) conservatief, maar m.i. als een tevreden gebruiker zijn leven lang een Win95 desktopomgeving wil draaien laat hem toch lekker.
MS wil vooruit gaan. De klassieke interface is succesvol geweest op desktops en laptops. MS ziet echter dat er steeds meer markt voor tablets, smartphones en systemen met touch screens komt. Daar springen ze met Windows 8 op in, door één dezelfde interface te maken voor pc's, smartphones en tablets. Zij willen ook graag dat hun gebruikers meegaan daarin. Als ze de klassieke interface er in zouden houden in zijn volledige vorm, blijven waarschijnlijk veel conservatieve mensen die niets anders gewend zijn daarin hangen, terwijl MS wilt dat alle Windows 8 gebruikers naar de nieuwe interface overstappen. Wil je dat niet, dan blijf je gewoon Windows 7 die ook prima werkt gebruiken.
Vreemd te horen dat conservatief een nieuwe betekenis heeft gekregen, nl. mensen die kritisch denken. Je bent nu progressief als je bedrijven verafgood. Elke nieuwe scheet die een CEO laat ruikt lekkerder dan de vorige, en ga je niet akkoord dan ben je een dinosaurus.
Je slaapt 's nachts toch ook in de nieuwe Microsoft pyjama?

Het nieuwe start menu "Metro" is gewoon een achteruitgang voor desktop gebruikers. Ik heb nog geen enkel argument gelezen dat duidelijk maakt dat dat niet zo is.
Uit de van dale:
"1con·ser·va·tief (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) 1vasthoudend aan bestaande maatschappelijke toestanden; behoudend"

Conservatief zijn is dus heel wat anders dan kritsch zijn. Maar kritisch kan opbouwend, constructief zijn, dus met suggesties en verbeteringen aankomend. Het kan echter ook niet constructief zijn, waarbij alleen maar de negatieve aspecten worden benoemd zonder daarbij verbeteringen gepresenteerd worden. Dat wordt ook wel 'zeuren' genoemd als het te vaak te lang wordt gedaan.

De meeste kriticasters van Windows 8 lijken tussen deze twee extremen te hangen, neigend naar de niet-opbouwende variant door alleen de nadelen te benoemen.

Ik heb Win 8 echter nog niet gebruikt, dus onthou mij van verdere oordelen of het nou een verbetering is of niet (tevreden win 7 gebruiker hier)
Ik ben misschien verwend dat ik Windows 8 gebruik op zowel een tablet (werkt als een 'charm' ;-)
als ook een desktop met touchscreen (daar heb ik last van de opstaande randen om het scherm)..
Maar moet dat nu echt, zo'n uitgebreid overzicht met sneltoetsen?
Ik gebruikte onder Windows 7 ook al eigenlijk geen sneltoetsen...
Waarom zou ik dat onder Windows 8 wel moeten doen?

Gebruiken andere mensen onder Windows 7 nog wel veel sneltoetsen?
Anoniem: 145867 @kh6527 oktober 2012 10:33
De meeste sneltoetsen die hier zijn gegeven werken ook altijd al onder Windows 7. Hierbij dus ook niet veel vernieuwing.

Wel raar dat het nu ineens een halleluja item is om over de pronken alsof het innovatie is met short cuts. Lachwekkend gewoon.
Niemand beweert dat het een vernieuwing is, maar als je gewend bent aan het werken met sneltoetsen, is het wel zo handig om te weten dat je ze ook kunt gebruiken in combinatie met de nieuwe interface.
Het punt is natuurlijk dat de nieuwe interface zo slecht is, dat je 'm wel moet omzeilen met sneltoetsen.

Terwijl je daar bij Win7 maar weinig behoefte aan had.
LOL. Dus W7 was het efficiëntst met alleen de muis te gebruiken?
Wie hou je nu voor de gek? Als je even verder denkt dat zal je zien dat de nieuwe interface van metro en desktop app veel beter is. Moet je even verder kijken als je neus lang is om dat te zien? Klopt.
Natuurlijk niet. Dat zegt hij ook niet.

Ik en jij kennen die sneltoetsen. De gewone gebruiker niet...
Heb jij zin om al je gebruikers die shortcuts te gaan uitleggen??

En die gebruikers hebben ook helemaal geen zin om verder te kijken als hun neus lang is. Simpele gebruikers konden met de ineffeciente muis het W7 systeem ook besturen.

Wat een gedachtenkronkel trouwens, zeg..
De meeste ?

Misschien 20% van die hele lijst werkt in W7 !
Sneltoetsen zijn toch dingen als ctrl+c, ctrl+v, ctrl+p etc? Doe niks anders (onder vista). 'Sneltoetsen' op het scherm ken ik niet?
Nee sneltoetsen zoals
Windows+x
Windows+d
Windows+e

Pagina 10 : Sneltoetsen ....

[Reactie gewijzigd door Sam1an op 23 juli 2024 05:06]

1 woord: ja. Sneltoetsen sneltoetsen sneltoetsen.. Veel dezelfde vaak hoor, maar ik zou niet zonder willen.
-Starten en sluiten van programma's
-Switchen tussen programma's / tabbladen
-Knippen plakken kopieren
-Verkenner starten (de één gebruikt 'm meer dan de ander, ik vaak dus ben erg blij met win+E)
-Vensters maximaliseren / ordenen
-Uitvoeren

Juist door de sneltoetsen werk ik zo ontzettend snel met PC's en krijg ik elke week weer opmerkingen: "zo, dat doe je snel?!"

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.