Gabe Newell, de oprichter en directeur van ontwikkelaar Valve, vindt Windows 8 'een ramp voor iedereen in de pc-markt'. Newell is vooral ontevreden over het gesloten karakter van het OS en vreest dat een aantal oem's de markt zullen verlaten.
Gabe Newell deed zijn uitspraken tijdens Casual Connect, een jaarlijkse gameconferentie in Seattle. Newell, die 13 jaar bij Microsoft werkte, had een podiumdiscussie met Ed Fries, voormalig topman van de gamesdivisie van Microsoft. In het gesprek gaf Newell zijn ongezouten mening over het nieuwe besturingssysteem van zijn voormalige werkgever. "Ik denk dat Windows 8 een ramp is voor iedereen in de pc-markt. Ik denk dat een aantal belangrijke pc-oem's de markt zullen verlaten. Ik denk dat er voor heel wat mensen geen marges meer zullen zijn. Als dat waar is, dan is het goed om een alternatief te hebben."
Met die laatste opmerking verwees Newell naar de plannen van Valve om Linux te ondersteunen. De studio sleutelt aan een Linux-versie van zijn downloadplatform Steam en aan een Linux-versie van zijn game Left 4 Dead 2. Na L4D2 wil de studio meer van de eigen games naar Linux overzetten. Het hoopt daarmee ook andere ontwikkelaars over te halen om de games die ze via Steam aanbieden naar Linux te vertalen. "We willen het zo makkelijk mogelijk maken om de 2500 games op Steam op Linux te laten draaien", zei de Valve-directeur. Volgens hem moet zijn bedrijf zich zo tegen de introductie van Windows 8 'indekken'.
Newell maakte in de discussie niet duidelijk waarom hij Windows 8 een ramp vindt, al liet hij zich eerder in het gesprek met Fries negatief uit over de neiging van grote spelers om hun systemen gesloten te maken. Hij is van mening dat gesloten systemen innovatie tegenhouden. "Er is een sterke neiging om platformen af te sluiten omdat bedrijven kijken naar wat ze kunnen bereiken als ze de toegang van concurrenten tot hun platform beperken." Het verleden bewijst echter anders, zei hij: "Valve zou niet bestaan hebben zonder de pc, of Epic, of Zynga, of Google. Die zouden allemaal niet bestaan hebben zonder het open karakter van het platform."