Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 397 reacties

Microsoft zal in de aankomende bètarelease van Windows 8 de vertrouwde startknop niet langer tonen in de desktopmodus. Ook zal de Consumer Preview een functionerende Windows Store krijgen voor Metro-applicaties.

In een uitgelekt screenshot van Windows 8 build 8220 is te zien dat Microsoft in de komende Consumer Preview de klassieke startknop en het onderliggende menu in de desktopmodus geheel heeft weggelaten. In plaats van de startknop kunnen gebruikers toegang krijgen tot applicaties door deze vast te pinnen in de uit Windows 7 bekende Super Bar. Ook kan via een snelmenu, de Charms Bar geheten en bereikbaar via toetsenbord, muis of een touch-interface, toegang worden verkregen tot applicaties en instellingen.

Het startmenu is echter niet geheel verdwenen in Windows 8. Door de cursor linksonder op het scherm te plaatsen, worden alsnog de startknop en de onderliggende menu's zichtbaar. Windows 8 zal ook een applicatiewinkel krijgen onder de naam Windows Store. Hierin wil Microsoft vooral Metro-applicaties gaan aanbieden. De publieke bèta van Windows 8 zal naar verwachting eind februari beschikbaar komen.

Windows 8

Gerelateerde content

Alle gerelateerde content (22)
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (397)

1 2 3 ... 8
Ik vind het jammer dat een verandering die hier slechts tekstueel wordt beschreven en dus nog door niemand in werking is gezien, zo massaal wordt afgekraakt 'omdat het wel kut moet zijn' en omdat het 'juist is wat windows zo herkenbaar maakt'. Ik krijg een beetje het gevoel dat Microsoft voor de doorsnee Tweaker weinig goeds kan doen, want het is all-year-round Microsoft bashen, en als men dan een aantal (agreed, drastische) UI aanpassingen doorvoert waar hoogstwaarschijnlijk lang en goed over nagedacht is, is het óók weer niet goed.

Laten we gewoon afwachten hoe intuïtief het allemaal werkt en verandering toch in eerste instantie vooral zien als verbetering. Zeker gezien het feit dat Microsoft met WP7 (en windows 7) mijns inziens behoorlijk heeft bewezen inmiddels wél kaas te hebben gegeten van UI's en menselijke interacties.
Dat komt lijkt mij omdat deze veranderingen heel goed zijn... voor tablets en telefoons. Ik heb zelf de windows 8 developer preview draaien op mijn pc. Ik ben daardoor heel benieuwd naar windows 8 tablet om mijn Asus Transformer naar te upgraden.

Tegelijkertijd heb ik een computer met 3 monitoren waar ik de metro interface absoluut niet goed op vind werken. Ik werk meestal met meerdere programma's tegelijkertijd, met meerdere vensters open. Metro werkt juist met het principe van 1 fullscreen programma.

Mensen zijn hier negatief over omdat het lijkt alsof Microsoft puur voor de mobiele markt gaat (denk ik).
Niet om Apple-fanboy over te komen, maar het is geen slecht stap, kijk naar wat Apple dus gedaan heeft, met het Dock. Dat is de laatste tijd visueel een tikje veranderd, maar toen het nog 'nieuw' was, had iedereen er ook moeite mee. Mensen waren gewend koppelingen op het Bureaublad te hebben, of via het "Apple Menu" linksboven (Mac OS Classic a.k.a. alles voor X/10) gewoon een Applications map (die ook gewoon op de HD stond) te maken, soms via een Favorieten Alias. Maar met Mac OS X kon het niet meer: de gebruikers waren blij met de interface maar vonden het toch wel _kut_ dat het opeens niet meer werkte zoals ze het gewend waren.

Nu, iets van 12 jaar later is het toch helemaal geen gek idee geweest... Nu heb je met je Dock dus een overzicht van alles wat je "aan" hebt staan, per item kan je zien of er geopende vensters zijn, en zo ja, welke dat dan allemaal zijn. (Nu heeft windows nog geen directe norm voor het aangeven van 'actieve' applicaties zonder venser - dat zijn vooral services of tray icons en zijn gebruikers het niet gewend) Alles wat je vaker gebruikt zet je er op vast, en dan blijft het lekker staan, ook als het uit is. Prima oplossing blijkt dus achteraf.

Nu zal je met Windows 8 waarschijnlijk zo'n grote verandering niet zien, maar het weghalen van een controlemenu uit een GUI onderdeel dat vooral je Applicaties en open vensters moet managen lijkt me een uitstekend idee. Nu nog een nette manier om de hele balk niet direct alle ruimte op te laten maken, gewoon smaller maken, en dan links, rechts of gecentreerd weergeven *dus niet autohide, want dat kennen we nu wel*. Dan heb je een systeem waarbij je op 1 plek Applicaties en Schermen kunt beheren, was qua vereiste zoekplekken minder verwarring maakt (want stel dat je gewoon even je muis naar beneden knalt zonder te mikken, om een applicatie aan/uit te doen, is het een voordeel als je dan geen optie hebt om op start te klikken - je hebt dus meer kans om direct te doen wat je wou doen in plaats van 'mis' klikken).

Dit soort GUI's zijn natuurlijk niet nieuw, QNX, CDE WM, NeXT, het os dat XEROX in PARC gebruikte, ze hebben dat concept al tijden, en hoewel ze soms als 'lelijk' betiteld worden (tsja, het was toen niet voor de mooi gebouwd) barst het wel van de beste ontwerp ideeën qua GUI! Dat MS, Apple en Canonical (met de custom shell voor Gnome) nu convergeren op een vergelijkbaar interface concept zegt niet dat mensen kopieren of iets dergelijks, maar eerder dat er gewoon zo ver ontwikkeld is dat het 'mooi' en 'efficient' en 'effectief' nu door 3 grote partijen voor desktopgebruikers goed uitgewerkt is. De kans is dan ook dat er in de OSS wereld een iets hardere storm aan GUI experimenten komt, bijvoorbeeld nog meer database-managed filing systemen, minder menu's, meer content, meer hud, minder permanent enz. Je had bijv. Zeitgeist (gnome dacht ik?) waarmee je met bestanden werkte op basis van tags, content, datum/tijd, type enz. in plaats van mappen en andere structuren die nu gebruikt worden. Dat klinkt voor veel mensen als een achteruitgang om dat het minder 'vrij' lijkt te zijn, en daar zijn mensen gewoon bang voor, maar het is uiteindelijk een stuk beter te verwerken! Als je er over na denkt is het echt geen slecht idee: wat is het grote probleem er mee om het te doen.. een mapje "fotos" met daarin een mapje "Vakantie 2010" is toch hetzelfde als een filemanager waarin je zegt dat je graag alle bestanden die een 'foto' zijn wil hebben, als ze een 'vakantie' tag hebben en een datum in '2010' ? Logisch toch... :)
Nu zal je met Windows 8 waarschijnlijk zo'n grote verandering niet zien, maar het weghalen van een controlemenu uit een GUI onderdeel dat vooral je Applicaties en open vensters moet managen lijkt me een uitstekend idee. Nu nog een nette manier om de hele balk niet direct alle ruimte op te laten maken, gewoon smaller maken, en dan links, rechts of gecentreerd weergeven *dus niet autohide, want dat kennen we nu wel*. Dan heb je een systeem waarbij je op 1 plek Applicaties en Schermen kunt beheren, was qua vereiste zoekplekken minder verwarring maakt (want stel dat je gewoon even je muis naar beneden knalt zonder te mikken, om een applicatie aan/uit te doen, is het een voordeel als je dan geen optie hebt om op start te klikken - je hebt dus meer kans om direct te doen wat je wou doen in plaats van 'mis' klikken).
Tja, maar als Microsoft de Super Bar (die trouwens al voor "afgekeken bij Apples dock" wordt bestempeld) zo zou aanpassen zoals jij dat hier zegt, dan ben ik zeker dat je weer van de Microsoft-bachers, Apple-fanboys en Linux-fanboys krijgt die dit weer als afkijken bestempelen.
En wie gaat al die tags aan die bestanden hangen? Of wat gebeurt er als ik 2012 de foto bewerk? Klinkt mij als meer werk in de oren. Maar ik heb misschien niet die vooruitziende blik. (niet sarcastisch bedoelt)
Voor iedereen met w8 die van Metro afwil en de het klassieke startmenu terug wil.
http://www.neowin.net/new...le-the-classic-start-menu
En maar klagen allemaal.....over een uit-knop...... ik dacht dat dit tweakers.net was???

Het lijkt me heerlijk om één platform te hebben voor al mijn apparaten.

En zoals met alle nieuw geinstalleerde OS-en zet je die eerst naar je hand.(bv hoe hij reageert op knoppen)
En zoals bij alle nieuwe OS-en moet je eerst even wennen, alles werkt vaak hetzelfde maar net even anders. ;-).

Het lijkt me dus erg fijn, dit, naar mijn hand gezette OS, op een telefoon, tablet, pc en laptop te kunnen gebruiken en maar één keer een paar nieuwe foefjes te hoeven leren.
Ik vindt OS-en doorgaans intuitiever worden.
W8 lijkt me in preview daar geen uitzondering op en wordt hopelijk intuitiever dan bv. Android, dat net volwassen begint te worden.

Daarnaast heb je zelf inspraak door mee te werken bij de evaluatie van de bèta dmv. deelname mbt OS-gegevensoverdracht naar Microsoft.
Zodat ze aanpassingen kunnen doen, etc, iets wat veel mensen uitschakelen.
Daar zijn bèta`s voor, voor feedback.

En dan zal daar altijd vast nog Stardock/Object Desktop zijn.
Dat maakte XP sneller en in Vista en W7 zijn de mogelijkheden nog groter,
Je kunt echt een totaal andere UI op je windows laten draaien, vaak sneller dan de windowsgraphics.
Alle genoemde/voorgestelde "verbeteringen"zijn daar al lang mee mogelijk.

Hiermee kun je vast een hele grote shutdownknop maken in W8 als blijkt dat je een kwartier moet zoeken ....lol
Dit zijn reacties die ik op dit topic verzameld heb:
Denk dat ik Windows 8 sowieso oversla; biedt voor 90% van de mensen geen enkel voordeel tegenover Windows 7.
Ik ben vrij snel op vista en Windows 7 over gestapt, maar de stap naar Windows 8 zal ik zo lang mogelijk rekken.
Maar dit wordt voor mij het moment om af te haken...
Ik sla windows 8 gewoon lekker over net als dat ik bij vista heb gedaan.
Als ze zulke dingen gaan doen met Windows 8 blijf ik de komende 10 jaar wel met Windows 7 werken.
Ik blijf voorlopig bij windows 7...
Wellicht de eerste dingen die ik mag doen als familie een nieuwe computer koopt, downgraden naar Windows 7.
Ik sla Windows 8 over en ik verwacht dat ze met Windows 9 weer de oude , vertrouwde weg inslaan.
Zolang Metro niet compleet weg te slopen / uit te roeien is uit Windows 8, ga ik never nooit updaten...
Ik zie er niet naar uit om met Windows 8 te moeten werken en geef de voorkeur aan de klassieke windows desktop,
Zo niet. Geen windows 8 voor mij. Blijf ik lekker bij Win7
Naar Windows 8 stap ik niet over te veel geld en moet sommige software vervangen. Zoals vele zal het een versie skippen en de opvolger kopen.
En dan heet deze site tweakers.net!
Als dit nou bejaarden.net of conservatieven.net of vroegerwasallesbeter.nl heette...

Nu mag ieder zijn mening hebben natuurlijk maar wat je hier ziet is dat berichten vaak niet goed gelezen worden, geruchten worden versterkt en dat men conclusies trekt die niet altijd kloppen.

Lees eerst eens van de ontwikkelaars van Windows 8 zelf en probeer dan pas een -onderbouwde- mening te geven: Windows 8 blog

[Reactie gewijzigd door Xenan op 5 februari 2012 22:34]

Onderbouwing? Metro is een touch interface en dat willen tweakers niet op hun desktop.
Met een simpele aanpassing in de registy heb de Windows 8 developer preview helemaal in Windows 7 stijl qua start menu hoor.
Ik heb nu gewoon een knop en een menu zoals dat in Windows 7 is. Zal met de consumer preview niet anders zijn.
Dat zegt iedereen, en we geloven je, maar als één van jullie nu eens voor het gemak zegt wat je moet aanpassen of waar je dat kunt lezen, dan hoeven 5000 lezers niet opnieuw het wiel uit te vinden. :)

Hier is het klassieke startmenu in ieder geval:
http://www.neowin.net/new...le-the-classic-start-menu

-edit-

Ah,

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ExplorerRPEnabled=0
http://www.groovypost.com...face-get-start-menu-back/

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 5 februari 2012 18:32]

Met andere woorden: komt allen! We gaan Windows 8 kopen om het daarna als Windows 7 in te zetten! Verbetering 100%!

Ja, ik weet dat er meer is, maar denk je niet zelf dat het misschien gewoon wennen is en dat het daarna vast wel lekker werkt? Microsoft heeft de mensen en het geld om er lang en goed over na te denken, nu heeft dat niet altijd het beste effect (gezien de geschiedenis), maar het zou misschien deze keer wel goed kunnen uitpakken...
Het is niet echt "als Windows 7" dan. De verkenner is bijvoorbeeld serieus verbeterd, net als de stabiliteit, updateproces, etc.
Wat betreft stabiliteit weet ik niet hoeveel er nog verbeterd kan worden. De laatste freeze of BSOD kan ik me niet eens met herinneren... Dat moet haast wel in XP's begintijd zijn geweest.
Stabiliteit kan nog wel wat beter, moet wel zeggen dat ik met Windows 7 (en XP en Vista) nog geen BSOD heb gezien. Een vastloper ook nog niet, maar dat de verkenner bij het open staan van vele programma's eens enkele seconden blijft vasthangen heb ik wel al eens gehad (met enkele programma's richt ik mij op Dreamweaver, Photoshop en die meuk).
Windows 8 wordt steeds meer een echte upgrade van het OS, wat we sinds Windows 95 niet meer gezien hebben. Oké, ze hebben steeds wat mooiere stijlen gebruikt - maar het was niet meer dan dat - een ander stijltje.

Nu durft Microsoft éindelijk grote stappen te maken gaat iedereen gelijk zeuren van - "dat werkt niet" - "wat irritant"- "ik blijf wel op Windows 7!"

Werkelijk, mensen, leer eens verder kijken dan je neus lang is! Ik heb de developer preview geprobeerd en het is een redelijk goed OS aan het worden.

Wat mij betreft mag de hele taakbalk er uit.

[Reactie gewijzigd door sanderev66 op 5 februari 2012 18:57]

Nu durft Microsoft éindelijk grote stappen te maken gaat iedereen gelijk zeuren van - "dat werkt niet" - "wat irritant"- "ik blijf wel op Windows 7!"
En dan hebben ze het nog niet eens geprobeerd... :)
Een beetje vreemd, want het Start-menu is nu juist zo kenmerkend voor Windows. Ik vond de functionaliteit ook steeds beter worden, bijvoorbeeld dat je direct kunt typen om te zoeken naar een programma, in plaats van in ellende-lange menu's te moeten zoeken.

Het vastpinnen van apps is aardig, maar hoe kom je tot een overzicht, waar is je centrale punt hoe je kunt zoeken, programma's uitvoeren, configuratiescherm, afsluiten. Etc. Als je alles uit het startmenu haalt kan ik me voorstellen dat consumenten erg moeten zoeken naar hun vertrouwde functionaliteit.
Ik heb rc1 draaiende in een vm hier. Wat b.v. echt een uitdaging geworden is, is de pc uitzetten.

win8 uitzetten:
stap1: ga naar metro interface
stap2: klik op je inlognaam, en log uit
stap3: op inlogscherm, druk op powerknop, en shutdown pc

werkelijk waar, slaat echt nergens op...

ff afgezien van het feit dat je bij win8 moet inloggen middels je windows live id, wth/wtf man
Je bent met Windows 8 gewoon instaat in te loggen met een lokaal account zonder dat je deze hoeft te koppelen aan Windows Live ID. Dit is namelijk een keuze optie bij het aanmaken van een account na de initiële installatie.
Of je drukt gewoon op de aan/uitknop van je PC? Bij mijn desktop thuis is dat iets anders, maar bij alle laptops waar ik op werk, druk ik ofwel op de aan/uitknop, of ik klap hem gewoon toe.

On topic: ik vind het telkens erg markant dat tweakers, mensen waarvan je verwacht dat ze innovatief bezig zijn met PC's, en telkens nieuwe dingen proberen, zo kunnen zàgen over elke komma die verandert bij een nieuwe versie van software. Nieuwe interface in Windows: gezaag. Nieuwe versienummering in Firefox: gezaag. Unity in Ubuntu: gezaag. Tijdlijn in Facebook: gezaag. Altijd maar dat eeuwig gezeur en gezaag. Koop een tweedehandse mainframe en sluit er een teksmode terminal op aan als je zo radicaal tegen verandering bent he. Komaan jongens...

Even geheel off topic maar hier toch ergens mee verwant: onlangs op het werk overgeschakeld op Ubuntu. Unity is dé beste en meest intuitieve interface die ik ooit al gebruikt heb. Heb voor de grap eens Gnome geïnstalleerd: wat een achterhaald gedrocht in vergelijking met Unity. En dat zal hetzelfde met Windows 8: geef het een kans, probeer het een tijdje érnstig, geef je oude vastgeroeste gewoontes op en ervaar de software zoals de makers hem willen dat je hem ervaart. En je zal wss beseffen dat het niet de desastreuze usabilityramp is die je dacht dat het was.

[Reactie gewijzigd door Bauknecht op 5 februari 2012 18:36]

En dat zal hetzelfde met Windows 8: geef het een kans, probeer het een tijdje érnstig, geef je oude vastgeroeste gewoontes op en ervaar de software zoals de makers hem willen dat je hem ervaart. En je zal wss beseffen dat het niet de desastreuze usabilityramp is die je dacht dat het was.
En daar zit dus ook precies het probleem... heel veel mensen willen/verwachten gewoon dat software doet wat zij willen en gewend zijn, en gaan niet hun eigen manier van werken aanpassen omdat een usability studie heeft uitgewezen dat het op een andere manier zoveel handiger is. En daar hebben ze een punt... moet de software die je gebruikt bepalen hoe jij zou moeten werken? Of verwacht je dat (goede) software zich aanpast en je helpt bij jouw manier van werken... ook al is die dan wat gedateerd en onhandig?
"De meeste mensen" krijgen straks pas met windows 8 te maken als ze een nieuwe pc kopen... En dan is het inderdaad even wennen, zullen ze in het begin een paar keer vloeken en tieren en na 2 maand hoor je ze niet meer ;-)
Maar waarom moeten die mensen twee maanden vloeken en tieren? Die vroeger er niet om, hou het gewoon ongeveer hetzelfde en doe die toeters en bellen er als extra optie bij. Hoeven de meeste mensen niet eerst 2mnd te vloeken als ze nieuwe pc kopen.

Je verwacht als je iets nieuws koopt dat het beter is, je niet eerste 2mnd miet vloeken. En daarna kan je het zelfde als je voorheen ook al kon, want nieuwe functies die gebruiken ze toch nooit, zal ze worst wezen, ze willen alleen maar op facebook en wat internetten, en word je lastig gevallen met met nieuwe layout omdat paar mannetjes dat zo nodig vonden, niet omdat de mensen erom vroegen of dat het oude zijn taak niet meer kon volbrengen.
Dan moet je gewoon een chromebook kopen als je alleen wil facebooken en wil internetten en heb je ook geen "dure" windows pc nodig. :D
Dan zeg ik weer hetzelffde: dat vloeken en tieren valt wel mee.
Kijk, ik ben van Windows XP klassieke layout naar Windows 7 gegaan. Alleen het configuratiescherm kon ik niet aan uit, tot ik dat zoekveld in het startmenu ontdekte en ik was terug vertrokken. Ik zou qua bruikbaarheid echt niet meer terugwillen. Ik installeer die verguisde Unity interface, en ik vind direct mijn weg. Wat is het probleem dus? Geen. Buiten het geschreeuw van vastgeroeste jonge IT'ers die blijkbaar nog minder met een PC kunnen werken dan mijn technofobe moeder van 55 jaar. Die blijkbaar wel zonder morren en sukkelen de overgang van XP naar Vista naar 7 heeft gemaakt. Sterk he?

Over proces versus software. Weet je, ik heb nog bij Colruyt gewerkt, de Albert Heijn van België. Die hamerden ook op het feit dat software zich moest aanpassen aan de workflow en niet omgekeerd. Met als gevolg dat ze bakken geld kwijtraakten met alles intern te schrijven of bakken geld kwijtwaren aan customisatie van aangekochte pakketten. Met als gevolg dat je een brak ineengebricoleerd systeem kreeg dat uiteindelijk veel minder kon en minder aangenaam werkte dan was je gewoon "go with the flow" gegaan. Resultaat: klant ontevreden "want dat mailprogramma is toch maar rommel ivm met GMail en is (natuurlijk, altijd maar zagen) minder goed dan dat terminalprogramma van 50 jaar oud" Ik heb vijf jaar bedrijfssoftware aangepast aan de processen ipv omgekeerd en ik kan je zeggen: lulkoek. Sorry voor het harde woord, maar zo is het, en ik zal het nog eens herhalen: lulkoek. Van een duur, inefficiënt, onrendabel soort.
Soms is het zoals een Dvorak toetsenbord : het is misschien wel beter, maar we zijn zo gewend aan het bestaande dat alles bij het oude blijft:
http://en.wikipedia.org/w...rd#Resistance_to_adoption
*Typt dit vanaf een dvorak toetsenbord*

Uit ervaring, ja, dvorak is pakken beter dan qwerty, typt gewoon zoveel fijner en efficienter. Kostte me in 2006 drie weken geduld en al msn'end gewoon aangeleerd. Sindsdien wil ik nooit meer anders :)
Windows 8: geef het een kans, probeer het een tijdje érnstig, geef je oude vastgeroeste gewoontes op en ervaar de software zoals de makers hem willen dat je hem ervaart.

Geprobeerd, en Metro zuigt gewoon. Probeer het een tijd, en je zal zien dat het gewoon bedoeld is voor tablets en smartphones. En dat Live-ID login is al helemaal niet doordacht.

Daarbij, als je weigert kritisch te kijken blijf je pas écht vastzitten.
Je kunt het niet hebben geprobeerd; Windows 8 is immers nog niet uit, hell, nog niet eens in beta.
Het is ook helemaal niet de bedoeling om elke keer je PC compleet uit te zetten, maar hem gewoon in sluimerstand (hybernate) te zetten (ram wordt naar schijf gekopieerd, stroom gaat er compleet af). Het elke keer (opnieuw) opstarten van het systeem is helemaal niet nodig, maar door de voorgaande versies van Windows blijven mensen dat nog steeds doen.

@Zalazar, hoezo is dit een onzinnige opmerking? Het is juist onzinnig om ELKE keer je computer volledig opnieuw te starten, dat is namelijk helemaal niet nodig. Op het moment dat je de computer in sluimerstand zet gaat de computer gewoon UIT, je kan er stroom eraf halen, niks aan de hand. Het enigste verschil is dat zodra je de computer aanzet, er een opgeslagen image in het geheugen gestopt wordt, inplaats van het gehele boot process opnieuw te doorlopen. Of zet jij ook altijd je telefoon, tablet, noem maar op helemaal uit, en elke dag even opnieuw opstarten?

Als je je computer gaat afsluiten om stroom te besparen, kan je hem namelijk veel beter in sluimerstand zetten. Bespraard een hoop tijd, en kost helemaal niks extras op de stroom rekening. Als we gaan mierenneuken bespaar je zelfs stroom omdat je niet steeds het hele boot process hoeft te doorlopen.

Het afsluiten van het systeem is slechts in een paar gevallen nodig, bijvoorbeeld bij het upgraden van de hardware. Maar om nou elke avond je computer af te sluiten, om hem vervolgens de volgende ochtend weer op te starten, dat kan ik niet anders dan onzinnig noemen.

Als je zo graag, om welke reden dan ook, je computer altijd af sluit dan is dat jouw keuze. Je vind het blijkbaar ook niet erg om te wachten tot hij is opgestart, dus waarom zou je dan moeilijk doen over die paar stappen extra om hem af te sluiten.

[Reactie gewijzigd door ThomasG op 5 februari 2012 18:41]

Oftewel, ik kan de stekkerdoos zonder problemen gewoon snachts uitzetten?
Als ik het goed begrijp;

Sluimerstand = Hibernate = Slaapstand
Slaapstand = Standby

Bij slaapstand wordt de gehele ram inhoud op de hardeschijf gezet, en de pc uitgezet. Stroom kan eraf gehaald worden. Als je hem weer aan zet wordt het ram weer geladen vanaf de hardeschijf.

Bij stand-by blijft de computer aan staan, maar schakelt hij bepaalde componenten uit (wat er voor zorgt dat je snel weer aan de gang kunt), alleen je kunt hier niet de stroom eraf halen (het kan wel, maar of het verstandig is is een ander verhaal).
Sluimerstand is hibernate. Het hele RAM geheugen wordt naar een bestand (HIBERFIL.SYS) gekopieerd en de PC wordt volledig afgesloten. Bij het opnieuw opstarten moet de PC weer langs de BIOS POST en wordt de hiberfil.sys weer in het geheugen geladen.

Met slaapstand (standby) heb je twee soorten, S1 en S3.
* S1 stopt enkel de CPU met het verwerken van opdrachten. De meeste componenten blijven gewoon powered.
* S3 zet je sessie in RAM, houdt RAM powered en zet de rest van de componenten uit.

Sinds Vista/7 heb je echter standaard hybride slaapstand, wat eigenlijk een mix van beide is. De sessie wordt naar je RAM gekopieerd en de inhoud van het RAM wordt naar de harde schijf gekopieerd. Mocht er tijdens de slaapstand een stroomuitval zijn (of je accu is op) dan wordt bij het booten de hiberfil.sys aangeroepen.
Bij de sluimerstand wel. Bij de slaapstand niet.
Klopt, en sterker nog bij iOS gebeurt dat ook al standaard. Vandaar ook dat als je een vergelijking ziet tussen beide systemen en je windows echt shutdown'd hij er standaard veel langer over doet.... zelfs met betere hardware... :P

Mijn ervaring: Met Vista was het al redelijk betrouwbaar om te hybernaten, alleen moest je dan echt nog wel 1 keer per week een volledige reboot doen. Bij win7 kan ik dat ruim een maand lang doen zonder problemen. Daarna begin ik pas performance problemen te ondervinden en gaat het zooitje gewoon halverwege de avond een keer door reboot.
Werkte bij mij dus niet, want kon vista met behulp van bluetooth muis/keyboard niet eruit halen.
Dat kan ook aan je mb hebben gelegen?
Als dat usb-poorten niet onder stroom houdt heb je dus geen verbinding meer, en kan het mb daar dus niet op reageren.

Meeste mb's kunnen voeding houden op usb-poorten zodat die ook een wakeup van het systeem kunnen doen. Dat gaat uiteraard wel tenkoste van je batterij duur van je randapparatuur als die niet zuinig met hun resources om gaan.
Probleem dat Microsoft een essentieële functie verkeerd vertaald heeft in het Nederlands.
Sluimeren is licht slapen. (In het Nederlands). In Windows is het net andersom.
Wat een onzin opmerking zeg. Als ik mijn PC gewoon wil shutdownen ipv te Hybernaten, net zoals veel meer mensen hier, dan heeft MS daar rekening mee te houden. Elke keer een nieuwe visie doordrukken van dit is beter, is zo langzamerhand om gek van te worden. Laat MS eens komen met meer opties om bijv. meerdere interfaces aan te bieden voor verschillende typen gebruikers. Dat zou ik pas vooruitgang noemen.
Wat een onzin opmerking zeg. Als ik mijn PC gewoon wil shutdownen ipv te Hybernaten, net zoals veel meer mensen hier, dan heeft MS daar rekening mee te houden.
MIsschien moet je een keer met de tijd meegaan. Hibernate start sneller op en is daarom de standaard.
Maar verbruikt wel een beetje stroom en niet iedereen zit daarop te wachten.

Trouwens normaal gesproken gebruik je liever sleep. Sneller en minder stroom en minder HD ruimte.
Hibernate verbruikt geen stroom, je bent in de war met Standby S3.
Is leuk gezegd maar hibernate is officieel bedoeld voor notebooks.
http://windows.microsoft....requently-asked-questions

Daarnaast ken ik ook meerdere situaties waar wanneer je uit hibernate wilde komen dat sommige dingen zoals je network het niet meer deden of als je hibernate mislukte dat je data verloor. Hibernate is dus echt niet alles.
Dat ligt dan aan brakke drivers, of aan het moederbord wat niet helemaal correct met hardware omspring. Het kán namelijk wel foutloos.

Hibernate mag dan wel officieel bedoeld zijn geweest voor notebooks, maar dat neemt niet weg dat het een zeer nuttige functie is, alleen voorbijgestreefd door Standby S3. Dat verbruikt weliswaar stroom, maar bijzonder weinig, en met moderne systemen is je systeem up and running voordat je beeldscherm helemaal aan staat.
Ik heb 10 seconden nodig om hem af te sluiten en evenveel om hem op te starten.
Een groot aantal programma's die je wil installeren vereisen ook dat je de pc herstart.
Dus wat de 1 onzinnig noemt is voor de ander normaal.
Ieder zen mening ofc.
hem gewoon in sluimerstand (hybernate) te zetten. Het elke keer (opnieuw) opstarten van het systeem is helemaal niet nodig, maar door de voorgaande versies van Windows blijven mensen dat nog steeds doen.
Voorgaande versies zoals xp, vista en win7 kunnen dat ook, hoor.

Ik zet hem inderdaad niet uit en betaal zelf de stroomkosten. Alle verbruik heeft een doel.
In de desktopmodus muis linksonderin houden, op settings klikken en daar is je shutdown knop.

Alternatief is ctrl alt delete en daar op de power knop drukken wat in de praktijk nog sneller gaat dan eerst ook. Daarnaast kan je het zo instellen dat op de uitknop op je pc kast drukken je pc afsluit.

Ook heb ik cmd in me taakbalk gepint en daar kan je hem ook prima afsluiten maar ik snap dat niet iedereen dat even handig vind :p

Uiteraard kan je na tijdje inactiviteit hem het scherm uit laten zetten en na nog een aantal minuten hem laten hibernaten. Dan verbruikt een beetje pc/laptop ook bijna geen stroom en hiervoor hoef je vrij letterlijk niks te doen.

Snelste methode is in de metro interface gewoon: "shutdown -s -t 0" in te typen. Komt geen muis aan te pas! De metro interface maakt windows net dat beetje toetsenbord vriendelijker zelfs.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 5 februari 2012 18:04]

Is het dan niet gewoon standaard functionaliteit dat de power knop je pc af laat sluiten onder Win8? Dat zou wel uitermate onhandig zijn dan.
Standaard doet windows 8 niet zo mee aan shutdown, maar plaatst hij de computer in hibernate.
en is dus sneller weer op als je 'm aanzet, net als in iOS.
Sommige mensen (best veel) onthouden zulke code's niet. Maar zijn al wel 10 20 jaar gewent om naar linksonder te gaan om hun pc uit te zetten.

Ik zie het aan mij zelf. Ben lang niet dom. ben 12 jaar geleden neer geslagen door een junk van achter op mijn hoofd met een baksteen. En kan steeds slechter dingen onthouden. Ik zit soms 10 -15 minuten na te denken over hoe msconfig moet opstarten of hoe dat heet.

Laat staan dat ik shutdown -s -t 0 ga onthouden om de boel af te sluiten. Dat zijn meer handelingen voor mij als dat ik naar de startknop ga.

Of op de sleepknop op mijn toetsenbord gebruik
Laat staan dat ik shutdown -s -t 0 ga onthouden om de boel af te sluiten.
Dat je een snelkoppeling kan maken weet je ook niet meer. ?
Dat is inderdaad een manier. Maar als je over de start knop gaat - settings - shutdown. Dit vind ik ook omslachtig en heb dit ook gemeld tijdens de beta fase.
Gewoon op de uit-knop drukken van je laptop of PC. Is dat nu zo omslachtig?
Niet dus:

Start > Settings > Shutdown
Dat zijn 2 kliks in 2 seconden. Evenveel als bij Windows Vista en 7.
die functie van het zoeken ga ik ook missen, hoop dat daar een sneltoets voor komt, anders hou ik het lekker bij w7.
:? Je kan nog steeds op exact dezelfde manier zoeken als in Windows 7, door op je startknop te drukken en beginnen te typen.
hoe wil je op de startknop klikken als die er niet is? er staat duidelijk dat er een scherm met onderliggende menu's word geopent door links onderin met de muis te bewegen,.

maar er word niets over de zoek functie vermeld, vandaar dat ik er vanuit ga dat die daar niet meer zit.
Zoeken in Windows 8 DP: ram op de Windows-key en begin met typen.
(Net als Windows 7 dus...)
Je centrale punt is de metro interface, hier kan je beginnen met typen en krijg je de resultaten. Dat men er nog aan moet wennen en dat MS nog zaken kan verbeteren hierin mag duidelijk zijn.
Vind het persoonlijk best irritant dat die start knop weg is. Je moet dus maar van elk non-metro programma een snekoppeling maken op je desktop "app". Ik kan pesoonlijk nog steeds niet geloven dat ze dit daadwerkelijk naar de desktop willen pushen, tablet is het prima geschikt voor, desktop imo niet.
Dat de knop standaard niet getoond wordt wil niet zeggen dat er geen startscreen (Metro) met vergelijkbare functionaliteit meer is.
Dat scherm geprobeerd te gebruiken, maar het is gewoon ruk.

Klik je door in het scherm waar je je profielfoto kan veranderen, is het onduidelijk hoe en waar je terug wil klikken. En dat op wel meer schermen. Zou prima werken op een tablet/smartphone met terug en homeknop, maar dat is de desktop niet.

Zit je op dat geweldige Metro scherm, en wil je die knoppen organiseren, is het onduidelijk welke knop je wel of niet dubbel zo groot kan maken. En die zijn al zo groot en aandachttrekkend. Dit lijk op een leuk scherm voor een tablet of smartphone, ik denk dat ik dit daar ook van ken. Op een desktop ben ik daar een stuk minder van gecharmeerd.

MS wil een homogener os over alle apparaten waar Windows op draait, heel leuk, maar het gaat een beetje de verkeerde kant op volgens mij.
Ik denk persoonlijk dat je iets te veel conclusies trekt uit een developer preview. Laat vooral niet na MS op de hoogte te brengen van je ervaringen en meningen over de consumer preview die binnenkort verschijnt.
gewoon net zoals OSX,

met spotlight kun je razendsnel programma's opstarten en als je een programma vaak gebruikt gewoon Options -> Keep in Dock achting functie.

Ik heb zelf de start menu nooit zo goed begrepen vanwege de indeling, Druk start om te stoppen (machine uit te zetten..?!?!?!)
Maar op een Appel drukken is wel logisch ;).

Begrijp me niet verkeerd, gebruik ook OSX maar logisch zou het natuurlijk bij beide pas zijn als ze het gewoon menu zouden noemen.
Het Apple logo staat voor het apparaat/systeem. Vrij logisch om dat daaronder af te sluiten, upgrades te laten zoeken etc. ja. Net als dat het bij Windows logisch is om het logo van het systeem te gebruiken.
Staat daar overigens al sinds 1984 realiseer ik mij nu. En dan zeggen dat de Start-knop bij Windows daar al lang staat!
Net als dat het bij Windows logisch is om het logo van het systeem te gebruiken.
Inderdaad . Het vlaggetje geeft me het menu. Net als crtl+escape.
Komop, dat argument kon je al niet meer gebruiken bij win98.
Ik heb tegenwoordig al ruimte problemen op mn desktop en dan wordt dat 1 van de weinige plaatsen, waarvan je applicaties kunt starten?
Er is nog steeds een start screen, met daarop veel meer ruimte dan op het ouderwetse start menu.
Total Commander in de Startup groep, en je hebt geen Start knop nodig. Ik gebruik hem nooit.
En natuurlijk heb ik de buttonbar van TC aangepast, met mijn meestgebruikte programmas er op. Die dienen als droptarget voor als ik een document met een ander dan default programma wil opstarten, zoals een html editor in plaats van de browser.

Dus ja, geen echt lastige zet van MS voor mij.

Edit: tikvout

[Reactie gewijzigd door ADQ op 5 februari 2012 17:43]

Vind het persoonlijk best irritant dat die start knop weg is.
Psst... hij is helemaal niet weg, hij is alleen niet zichtbaar ;)
Het startmenu is echter niet geheel verdwenen in Windows 8. Door de cursor linksonder op het scherm te plaatsen, worden alsnog de startknop en de onderliggende menu's zichtbaar.
Dus een beetje ophef om niets, net als toen met de knop "bureaublad weergeven" die er ook nog steeds (hetzij in andere vorm) inzit. Het went waarschijnlijk vanzelf.
Dit zal voor veel mensen een hele verandering zijn! Mensen zullen verstrooid geraken hierdoor...
Het feit dat een knop weg is, is voor velen een groot probleem. Voor de meeste tweakers niet. Maar ik denk dat veel mensen (zoals ooms en tantes) nu niet weten hoe de PC uit moet omdat de start-knop weg is.
Dat denkt men elke keer, maar elke keer pakt het aardig uit. De ribbon interface zou de ondergang van office worden, dat pinnen in windows 7 zou niemand begrijpen, de menu's allemaal anders in vista zou rampzalig zijn. Allemaal dingen die ondertussen alweer geäccepteerd zijn. Ik mis het ontbreken van de startknop in de developer preview totaal niet (en die knop die er voor in de plaats is en je naar de metro interface stuurt is niet de start knop zoals die eerst was, en ik gebruik hem nooit :p). Dat muis linksonderin houden wat practisch de functionaliteit van de start knop vervangt gebruik ik al zelden.

Voor mij was het een dag wenne, voor een hoop mensen zal het iets langer zijn maar ik ben vrij zeker dat 99% van de mensen binnen een maand het wel aankan.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 5 februari 2012 17:56]

Wat te denken dan van de overgang van Windows 3.11 naar Windows 95: de introductie van de Start-knop! Het ding heeft het bijna 20 jaar volgehouden, dat vind ik aardig wat.

Ik vind het wel van lef tonen dat Microsoft deze stap zet. En gaan ze onderuit ermee, leren ze ervan en verzinnen ze wat anders. Maar nooit dingen veranderen, en altijd bij het oude blijven "omdat het zo ook werkt" heeft de mensheid niet zo ver gebracht ;).

Natuurlijk zal het wennen zijn, en misschien in het begin ook wel onhandig. Maar bij voorbaat alles afschieten, nee..

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 5 februari 2012 18:05]

Vergis je niet, het is nog altijd niet zeker dat de startknop zal verdwijnen. In de DP laat men deze nog zien maar gaat deze met een klik naar metro. Een snelle register wijziging en je hebt terug het startmenu. Nu laat men de knop niet meer zien maar kan je nog wel in het startmenu (wss vanwege veel kritiek op het gedrag in de dp) en het zou me niet verbazen dat ook deze keer een snelle registerwijziging de knop terughaald.

En in de final zie ik die knop ook nog niet verdwijnen. Ofwel een zichtbare optie ofwel weer met een registerwijziging, maar verdwijnen doet de startknop voorlopig nog niet.
Ik draai op dit moment DP, maar ik ben nog niks tegengekomen van haperingen in de startknop. Ja, het onMouseOver effect is weg, en er is geen fancy onClick icon, maar WhoGivesAF*** ? Ik denk, dat zoals in de DP uiteindelijk de startknop blijft, maar wel dat je de achtergrond kleur van de knop kan veranderen wat in de DP niet kan.
To.v. de Developer Preview is er al heel veel veranderd wat te zien is in de gelekte builds en screenshots. Onder andere kun je het startscherm in Metro verder instellen naar je eigen smaak.

De Metro desktop is een optie van Windows 8, niet verplicht. De classic desktop zit er gewoon nog steeds in.
Ik help vaak volwassenen en senioren met hun computer, en de meeste mensen hebben nog NOOIT gehoord van 'pinnen' en weten niet hoe de ribbon werkt (veel te veel verschillende soorten knoppen).

De startknop zal echter niet gemist worden. Het overgrote deel van de gebruikers gebruikt alleen icoontjes op het bureaublad, en ook voor documenten, afbeeldingen of andere acties in het startmenu wordt alleen gekeken naar het bureaublad.

Een groot vraagteken dat hier wel van krijg is hoe de gebruiker moet afsluiten. Dit moet wel duidelijk blijven, je wilt hier geen handleiding voor moeten lezen.
Afsluiten doe je met de intuitiefst mogelijke interface: de aan/uit-knop.
Dat ben ik met je eens, maar druk je deze in, dan zal Windows standaard in de slaapmodus gaan! Dat zal toch verandert moeten worden...
Bij kort aan/uit inderdaad in standby. Als je aan/uit knop wat langer vasthoudt gaat W8 DP (op m'n Acer W500) gewoon uit. Net als bij een telefoon/Tablet.
Dat is echt één van de domste manieren om je computer uit te zetten; het moederbord schakelt dan namelijk botweg de voeding naar alles uit, waardoor je systeem geen kans krijgt om dingen 'netjes' af te sluiten: verbindingen sluiten, bestanden flushen naar schijf, etc.
Dat is toch alleen standaard bij laptops? Of tegenwoordig ook al bij desktops?

Hoe dan ook, dat is doodsimpel in te stellen via Energiebeheer bij de functies van knop en deksel.

Degene bij MS die ooit heeft bedacht dat de aan/uitknop hetzelfde moet doen als het deksel of de slaapknop, verdient het spreekwoordelijke nekschot (in de ICT doorgaans uitgedeeld met een cluebat of LART).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 7 februari 2012 19:13]

Afsluiten doe je met: "De rode lichtgevende knop omzetten van het stekkerblok". Journalling filesystems en raid's, go do my bidding!
snelkoppeling maken op bureaublad: shutdown.exe -s -t 0


;)
of koppelen aan het signaal van de uitknop :)
Dat heeft MS al voor je gedaan.
Denk het niet... MS kennende staat dat vrolijk op hibernate ipv shutdown
Een groot vraagteken dat hier wel van krijg is hoe de gebruiker moet afsluiten. Dit moet wel duidelijk blijven, je wilt hier geen handleiding voor moeten lezen.
Ja, want uiteindelijk is het namelijk behoorlijk logisch dat je op START moet drukken terwijl je eigenlijk STOP (uit) bedoeld!
Waar zie jij in Vista en Win7 'Start' staan dan?
Ik zou zeggen: zweef eens even boven die knop links onderin ;)
De startknop is anders wel het startpunt van je actie, maar net hoe je het bekijkt dus.
Verder een bijzonder oude 'grap' die nu zelf irritant begint te worden.
Een groot vraagteken dat hier wel van krijg is hoe de gebruiker moet afsluiten.
Het welbekende drievinger-saluut (<Ctrl><Alt><Del>) blijft naar verwachting wel werken en daar zit het ook in.
De Ribbon is in mijn ogen wel een erg goede uitvinding, het meeste staat logisch ingedeeld.

Wat ik vaak bij niet tweakers (moeders vooral) merk is dat ze niet ver genoeg kijken. Ze kijken in het venster, maar tabbladen (zoals bij ribbons) die zien ze niet.
dat is dan ook omdat ze geen tweakers zijn...
Meeste staat logisch ingedeeld, maar advanced functies zijn vaak volledig onvindbaar... ergo goed voor de casual user, maar bagger voor de advanced user, die moet volledig opnieuw zijn weg weten naar de functies die hij/zij dus WEL gebruikt.
Ik help vaak volwassenen en senioren met hun computer, en de meeste mensen hebben nog NOOIT gehoord van 'pinnen' en weten niet hoe de ribbon werkt (veel te veel verschillende soorten knoppen).
En die wel weten wat het is gebruiken het zeker niet allemaal, neemt alleen maar ruimte in in je balk. Eerste wat ik doe is alles gelijk herstellen naar klassieke look en snelstartmenu terug plaatsen. Van mijn mogen ze die tijd besteden om kernel beter te maken dan in dit soort layout geknoei.

Door dat layout geknoei verstook je pc gewoon meer stroom, denk dat we heel wat Co2 kunnen besparen als we allemaal naar classic layout terug schakelen, in dat opzicht is het een domme ontwikkeling.
Ik zie niet in waarom je PC meer zou gaan verbruiken. En leuk dat je terugschakeld, maar er gaat een dag komen waarop dat niet meer zal gaan en dan moet je wel overschakelen. Mensen zijn altijd tegen verandering. Proberen iets 5 minuten, het werkt niet en gaan dan maar uren lang zoeken hoe ze alles terug naar het oude kunnen brengen. Als ze diezelfde tijd en moeite zouden steken in het wennen aan de nieuwe functionaliteiten zouden ze snel merken dat ze eigenlijk sneller kunnen werken.

Ik kan gewoon niet wachten totdat ik XP eindelijk naar de prullenmand kan verwijzen, heb gehoord dat we op het werk dit jaar eindelijk W7 gaan kunnen krijgen en ik kan gewoon niet wachten.
Je pc verbruikt meer door alle toeters en bellen die er tegenwoordig op zit in te schakelen, kost ook meer ram en cpu tijd, en dat kost energie. Hoe simpeler je layout is des te minder verbruikt je pc. Aero interface bijvoorbeeld verbruikt meer dan classic interface. Verschil is niet gigantisch groot hoor, maar met miljoenen PC scheelt dat miljoenen watts per dag. Aero interface zal iets van 2 a 3 watt extra verbruiken dan de classic layout.

Mensen zijn niet voor niks tegen verandering, zeker als iets nog prima voldoet is het onnodig om mensen weer iets nieuws voor te schotelen, je moet immers weer iets gaan aanleren dat kost tijd. Je kan zelfs stellen dat door nieuwe interface het waarschijnlijk wereldwijd gezien miljoenen gaat kosten door productie verlies de eerste dagen. Mensen die nieuwe laptop kopen voor thuis te werken en ineens een hele andere layout hebben presteren eerst tijd dus minder goed, om maar voorbeeldje erbij te doen.

Als ze het niet veranderen hoe je niks te zoeken om het terug te brengen naar het oude!

PS
Als iets niet binnen 5min werkt en overduidelijk is hoe het werkt dan is er iets niet goed ontworpen en was het oude beter waar je al moeit voor heb gedaan om dat te leren. Als je opnieuw moeite moet doen om iets te begrijpen wat voorheen automatische ging doe je iets verkeerd!

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 5 februari 2012 20:56]

Ik denk niet dat Aero daadwerkelijk meer stroom verbruikt. Laptops gaan namelijk langer mee met Win7 als met WinXP. En daarnaast maakt Aero gebruik van de GPU en niet puur alleen van de CPU. Ik weet niet wat meer stroom kost een CPU beelden laten renderen of het direct door de GPU laten doen. Tevens springt je PC echt niet uit idle stand zodra jij het startmenu opent.

Het klopt wel dat je tijd nodig hebt om te wennen, maar als je die tijd ook neemt kan de nieuwe interface wel een hoop verbetering bieden. Als jij eerst gewent was om iets met 4 klikken te doen en het kan daarna met 2 klikken dan levert dat dus winst op het enige nadeel is dat je de eerste 2 dagen misschien op de verkeerde plaats kijkt omdat je de oude methode gewend bent.

Als ze niets veranderen dan hoef je ook niets te zoeken maar dan is er ook geen enkele innovatie meer mogelijk.
Het probleem is een beetje dat er een compatibiliteitsapi tussen zit, die dus wel meer kracht vereist. Als de GPU direct de interface zou berekenen, zou dat argument inderdaad opgaan. Helaas is het zo dat de GPU gebruikt wordt, d.w.z. ondersteunend is, in het tekeken van de interface. Daarom gebruikt Aero nog steeds meer energie dan de classic interface.
Dat Win7 het beter doet met accus heeft er meer mee te maken dat er allerlei andere energiebesparende dingen in zitten (denk bijvoorbeeld aan de activebrightness) en Win7 sowieso op nieuwere apparatuur draait die veel meer energiebesparende mogelijkheden hebben.
Kon jij binnen 5 minuten autorijden toen je voor het eerst achter het stuur kroop?

Nee, dacht ik niet, maar toch gaat dat ding al meer als honderd jaar mee, nagenoeg onveranderd qua gebruik.
Nee, dacht ik niet, maar toch gaat dat ding al meer als honderd jaar mee, nagenoeg onveranderd qua gebruik.
Lijkt de Auteurswet wel . :) Heerlijk.
Door dat layout geknoei verstook je pc gewoon meer stroom
Gaat twee kanten op. Met Aero aan heeft een GPU meer werk, maar de CPU des te minder. Een GPU is ook efficiënter in het tonen van een grafische interface dan een CPU. Beweeg maar eens heen en weer met een venster in classic vs aero en hou het CPU-gebruik in de gaten. Niet dat ik stroomverbruik heb gemeten, maar het zou je dus zo maar eens geld kunnen besparen ;)
Hey ma ik ga "uit " vanavond!
*computer sluit af*
:(
Ribbon? Volgens mij werken veel bedrijven gewoon met de oude office pakketten nog steeds, die geen ribbon hebben hoor.
Mwoa, dat valt ook reuze mee. Over een maandje of wat gaan we over op Office 2010, stuk of 700 gebruikers. We werken al een paar jaar op Office 2007.

Veel bedrijven werken nog op 2003, maar geloof me, ook veel bedrijven zitten op 2007 of hebben de stap naar 2010 al gemaakt.
Maar geloof me,
*stopt met lezen*
Nou, de ribbon is de reden dat ik nu steeds voor mijn vrouw office 2003 moet blijven installeren. En ik ben het niet vaak met haar eens maar de gewone menubalk werkt veel makkelijker als de ribbon. Weet vele functie niet meer te vinden in office 2007. Om die reden heb ik office 2010 niet eens gekocht.
Ik moet nog dagelijks aan mensen uitleggen hoe de ribbon werkt en waar de start-knop staat nu er geen "start" meer naast staat. Dat het inmiddels geaccepteerd is geldt meer voor de tweakers en pro-gebruikers die dit soort topics lezen.
Oh god, de Ribbon-interface.. Ik werk aardig vaak met office 2007 (student hè) en ondertussen alweer met office 2010, en ik snap nog steeds geen hout van die ribbon-interface. Geef mij maar gewoon heerlijke drop-down menu'tjes, ik vind het ook heel jammer dat explorer in windows 8 met zo'n ribbon-interface komt te zitten. Het is dat andere platformen nou niet zo breed gebruikt worden, maar ik zou heel erg graag permanent naar Ubuntu of een andere linux distro over stappen.

Iets meer on-topic: Als ms alles wat ze hiervoor bedacht hebben uit hun OS gaan slopen, sla ik Windows 8 maar over denk ik. Ik vond dat rare start-menu uit de DP al niks, als ie nou helemaal weg is kan ik helemaal niks meer zo. Hopelijk wordt er een tussenweg gevonden oid.. Zodat zuurpruimen zoals ik ook blij kunnen zijn met W8.
Toch was het altijd onlogisch: je pc uitzetten door op start te klikken... ;)
1990 called, they want their joke back

Natuurlijk is dat logisch. Wat doe je met een PC? Juist ja, handelingen uitrichten. Een handeling moet je starten. Ik klik dus op Start om de handeling 'uitzetten' te starten. Niets onlogisch aan.
Mensen zullen er gauw genoeg aan gewend raken, lijkt mij.
waarop baseer je dat? op je eigen gebruik.
je moet niet vergeten dat de gemiddelde henk en ingrid geen tweaker zijn.
ik zie zat mensen in mij omgeving die nog niet eens een layout kunnen uitleggen.

dat je bijvoorbeeld zegt, boven aan op menu drukken dat ze op de website zelf gaan zoeken.

de ideeën van windows 8 mogen zo zijn voordelen hebben, ik zie win 8 nog steeds als een grote flop. het is niet logisch opgebouwd voor de standaard henk en ingrid en een complete verandering wat je van windows gewend bent.

Boven staande redenen laten mij dan nu echt beginnen te twijfelen of ik verder moet gaan met windows (blijvend op windows 7, 8 komt er bij niet in) of over te stappen op Linux.

de tijd van windows 8 zal hoe dan ook een evolutie gaan betekenen in de ICT, of dit goed uit zal pakken voor Microsoft dat zullen we in ieder geval nog moeten gaan zien.
Ik vraag me vooral af waarom de startknop moet verdwijnen. Mijn gok: MS vindt dit "mooier".
Het heeft namelijk geen enkel nut: "vroeger" nam die knop een aanzienlijk deel van de 640x480 pixels in beslag, nu niet meer, en het is dus helemaal niet nodig om de knop te vervangen door een "hoover" boven de pixel links-onderin in de hoek.
Microsoft loopt aanzienlijk achter op mobiel gebied. Microsoft wil dus het liefste dat iedereen ten alle tijden Metro gebruikt. Als dat lukt dan kunnen alle mensen die met Windows 8 metro op de desktop kunnen werken, ook met een Windows 8 tablet of telefoon uit de voeten. Microsoft is er dus alles aan gelegen dat zoveel mogelijk mensen met Metro kennis maken. Hoe kan dat beter dan de standaard desktop half om zeep te helpen. Hierdoor dwing je bijna dat gebruikers Metro gebruiken om hun applicaties te openen.
De desktop en het mobiele platform zijn totaal verschillend maar microsoft vindt van niet, dus vanaf nu zijn die twee hetzelfde en wordt de nieuwe standaard. |:(
je moet niet vergeten dat de gemiddelde henk en ingrid geen tweaker zijn.
ik zie zat mensen in mij omgeving die nog niet eens een layout kunnen uitleggen.
dat je bijvoorbeeld zegt, boven aan op menu drukken dat ze op de website zelf gaan zoeken.
Oke, bovenstaande... en dan onderstaande.
de ideeën van windows 8 mogen zo zijn voordelen hebben, ik zie win 8 nog steeds als een grote flop. het is niet logisch opgebouwd voor de standaard henk en ingrid en een complete verandering wat je van windows gewend bent.
'Henk en Ingrind', laten we het in aub de 'gemiddelde consument' noemen, hebben inderdaad vandaag de dag nog moeite met simpele handelingen (ik zie het bijv. bij mijn ouders), de conclusie zou dus kunnen zijn dat het op het moment niet goed is met de interface/manier van gebruik van Windows. Jij vindt het niet logisch vanuit je eigen oogpunt, maar als je uitgaat van iemand die vrijwel geen verstand van computers heeft zullen de meeste handelingen gemakkelijker gaan. Dat het een verandering is vanuit de voorgaande Windows versie maakt voor de gemiddelde consument dus niet zoveel uit, het gaat er om dat het uiteindelijke nieuwe product makkelijker te gebruiken is.

ik denk persoonlijk dat het 'probleem' momenteel is dat er nog geen goede balans is gevonden voor de 'leek' en de 'pro-user' (wellicht hoeft er ook geen balans te zijn, maar gewoon versies voor de verschillende soorten gebruikers).

[Reactie gewijzigd door puredynamite op 5 februari 2012 23:38]

Ik denk juist dat Win8 voor die balans moet gaan zorgen. Die app tegels met makkelijke interface voor Henk en Ingrid, plus dat het makkelijk is wanneer je geen muis hebt (pad). Met daar onder een licht verbeterde Win7.

Als idee vind ik het niet slecht, maar ik heb het nog niet geprobeerd.
DITO ..... windows 8 is een flop ... dat zeg ik je nu al ...

er zullen vééééél mensen met een nieuwe computer 'terugschakelen' naar windows 7 (gelukkig laat een windows licentie dat ook toe)

en dan horen de minder 'sterke gebruikers' dat iedereen het slecht en moet niemand het nog hebben;...

dit wordt gewoon win ME v2 -> korte lifecycle .. en over een jaartje of twee ligt er alweer een versie met een naam in de winkel 'Windows NEW' ofzo ... zodat mensen het nummergedoe (win 8 dus) zo snel mogelijk vergeten...

ik ben pc hersteller; en bij 80 % van de mensen wie windows live mail gebruiken vragen ze om de gewone windows mail te gebruiken (maar dat gaat niet als live mail erop staat), de reden?? die ribbon, ze kunnen/willen daar niet mee om... dus zeg ik steeds dat het een enkeltje OSS wordt en dat thunderbird gelukkig geen ribbon heeft ... en dan zijn ze meteen tevreden dat Mozilla hen weer een normale interface bezorgd heeft...
bij microsoft is het bijna traditie om 1 versie uit te brengen waar veel dingen in worden vernieuwd, die in een 2e versie dan worden gefinetuned tot een vlot werkbaar OS.
1.11 matig (eerste release)
3(.11) goed (eerste grafische interface)
95 minder goed (crashes, maar implementatie van plug&play)
98(se) goed (betere plug&play en hardware-support)
Me minder goed, maar wel al de eerste stap naar integratie met NT
XP goed (volledige integratie van NT)
vista minder goed (nieuwe interface en zwaar aangepaste kernel)
7 goed (opgekuiste kernel, snelle en stabiele werking)
8 minder goed (poging om verschillende instructiesets en platformen te integreren)

maw: het duurt een dikke 5 tot 6 jaar om een goed OS te bouwen dat bruikbaar is in bedrijven en eerlijk gezegd is dat ruim voldoende, want je wil niet om de 3 jaar gaan migreren, want daar ben je van start tot finish ook al weer snel een paar jaar mee bezig.
je vergeet windows 2000 pro :)
Windows 2000 hoort niet in dat rijtje thuis, Win2000 is de opvolger en tevens laatste versie van Windows NT de NT versie werd, zoals hierboven al aangegeven later samengevoegd met ME en XP
Windows XP is feitelijk de opvolger van Windows 2000, en niet van Windows ME.
Behalve uiterlijk zit er niks van ME in XP, alle techniek komt uit de NT hoek.
Je vergeet systeemherstel, dat zat wel in Me, maar niet in 2000.
Uiteindelijk is Win2000 technisch gezien de overbrugging geweest van de pure businesskant (NT4) naar een voor consumenten bruikbare NT versie (WinXP). Waar een consument niets kon beginnen met NT4.0, kon hij dat wel met W2k. Het is niet voor niets dat zoveel consumenten W2k toch zijn gaan gebruiken.
Ik zou daarom in het kader van de ticktock eigenlijk W2k in het lijstje zetten ipv Me. Me was ook eigenlijk nooit echt bedoeld te bestaan; het was een noodgreep omdat XP langer op zich liet wachten - een plan B, so to speak.
Maar XP borduurde voort op een richting die met W2k ingezet werd: het NT systeem bruikbaar maken voor consumenten. Het was een degelijk besturingssysteem (net zoals Vista dat is), maar pas met XP (SP2) werd het een goedlopende trein.
Dus juist wat jij zegt maakt dat W2k in dat rijtje thuishoort; juist omdát het de basis vormt voor XP.

NT5 (Win2k) en NT5.1 (WinXP), vs. NT6 (Vista) en NT6.1(Win7) zegt genoeg denk ik.
Eigenlijk zou Win8 nu NT7 moeten worden, maar iets vertelt me dat het eerder NT6.2 wordt. Zo levensgroot als de wijzigingen in Vista waren zijn ze niet in Win8, architectureel gezien.
windows 2000 is geen consumenten-os en past dus niet in het lijstje :p
Doet hij niet. Windows 2000 was eigenlijk NT 4.0 en voor XP hield Microsoft twee Windows lijnen aan. Dasiro noemt nu de versies voor consumenten, voor bedrijven had MS de NT lijn waarvan 2000 de laatste was. Zowel 2000 als ME werden opgevolgd door XP en de rest weten we.
95 minder goed (crashes, maar implementatie van plug&play)
Aangezien de rest nog niet bestond vond menigeen w95 flitsend vernieuwend.
Voor mij als echte DOSser was het een versie die lang bleef. In plaats van steeds te herstarten om van 3.11 af te komen naar mijn dosbak.
Ik heb het een tijdje geprobeerd, maar dat hele Metro kan me gestolen worden. Leuk voor een tablet maar laat die troep weg van mijn desktop :( Ik ben vrij snel op vista en Windows 7 over gestapt, maar de stap naar Windows 8 zal ik zo lang mogelijk rekken.

Om maar niet te beginnen over die kl*t* ribbon interface. In office heb ik met een addon gelukkig mijn menu weer terug. Nu gaan ze dat onding ook in windows gebruiken :/
het probleem is dat de mens een gewoontedier is. Na de migratie naar office 2007 op mijn vorig werk zaten ook al mijn collega's erover te vloeken, maar een paar maand later kon iedereen er minstens even snel mee werken
"Om maar niet te beginnen over die kl*t* ribbon interface. In office heb ik met een addon gelukkig mijn menu weer terug. "

Link? Naam?

In Google vond ik een dergelijke tool bij www.addintools.com, gebruik je die ?

[Reactie gewijzigd door moreasy op 6 februari 2012 10:10]

Ik neem aan dat je dit in de taakbalk-voorkeuren weer aan kunt zetten. Zo niet, zal dit een van de eerste apps zijn die in de store verschijnen. Het biedt overigens mogelijkheden, want je krijgt nu allerlei variaties en verbeteringen van mensen die hier waarschijnlijk betere ideeën over hebben.
Ik neem aan dat je dit in de taakbalk-voorkeuren weer aan kunt zetten.
Dat moet dan wel makkelijk terug te vinden zijn en niet zoals het nu al gaat met het aanpassen van het startmenu in Windows 7; hoe vaak ik al voor mensen het "klassieke startmenu" terug heb moeten zetten/aanpassen omdat ze o.a. de "Uitvoeren..." optie missen die redelijk diep verstopt zit, een beetje wat ridley hieronder ook al vermeldt.
Het biedt overigens mogelijkheden, want je krijgt nu allerlei variaties en verbeteringen van mensen die hier waarschijnlijk betere ideeën over hebben.
Dat zie ik persoonlijk niet als iets positiefs; Windows heeft het voordeel dat het over het algemeen overal hetzelfde werkt; wie met Windows 98 aan de slag kon zal binnen enkele ogenblikken ook aan de slag kunnen met Vista of 7. Door jouw voorbeeld moet ik een beetje denken aan verschillende themes, zoals je nu bijvoorbeeld kunt zien op Android smartphones; het homescreen van een HTC ziet er compleet anders uit dan dat van een Sony of Samsung toestel.

Vergeet niet dat er miljoenen mensen met Windows werken en dat iedere - ook al is 't maar een kleine - wijziging opgemerkt wordt. Denk maar eens aan die recente wijzigingen op Facebook met haar timeline :).
hoe vaak ik al voor mensen het "klassieke startmenu" terug heb moeten zetten/aanpassen omdat ze o.a. de "Uitvoeren..." optie missen die redelijk diep verstopt zit, een beetje wat ridley hieronder ook al vermeldt.
In w7 kan je gewoon "run" in de zoekbalk intypen, voor gebruikers die zo "geavanceerd" bezig zijn dat ze het run-menu nodig hebben moet dat wel lukken toch? :)

Nou moet ik wel zeggen dat ik ook niet meteen enthousiast ben over het weglaten van de startknop. Het is gewoon een andere interface dus misschien heb je de startknop niet meer nodig (nieuwe alternatieven?) maar ik vind het startmenu in w7 gewoon prima. Lekker klein en minimalistisch en iedereen weet wat je d'r mee kan, de zoekbalk doet het prima, hoe episch kan iets zijn...
Run = Windows-key + R. Klaar! :)

Lees: Windows kent vele keyboard shortcuts en de meeste doen de workflow echt ten goede. De hoogtepunten:

Windows-key + D = Het tonen van je desktop.
Windows-key + E = Explorer openen
CTRL + Shift + N = Nieuwe map aanmaken.
Context-key + Arrow-up + Enter = Eigenschappen
Shift-Tab = Inverse tab (veel mensen kennen deze niet)!

(Aero 3D en de basis selectie/copy/paste toetsen laat ik even buiten beschouwing...die kent bijna iedereen).

Ik ben het wel met je eens wat betreft de zoekbalk. Deze is gewoon episch.
Alle geavanceerde opties, die soms 3-4 menu's diep zitten kun je starten door een gerichte wildcard of arconym in te vullen en simpelweg op enter te rammen. Zo start je in 3 seconden bijna ieder programma of cpl op dat in windows te vinden is. Episch gewoon.
Het zal mij inderdaad benieuwen of deze feature totaal verdwijnt (lijkt me eigenlijk stug). Het is één van de meest vernieuwende features die Windows de laatste jaren heeft gezien imo.

[Reactie gewijzigd door Da_maniaC op 5 februari 2012 18:43]

Ik ben het wel met je eens wat betreft de zoekbalk. Deze is gewoon episch.
Alle geavanceerde opties, die soms 3-4 menu's diep zitten kun je starten door een gerichte wildcard of arconym in te vullen en simpelweg op enter te rammen. Zo start je in 3 seconden bijna ieder programma of cpl op dat in windows te vinden is. Episch gewoon.
Het zal mij inderdaad benieuwen of deze feature totaal verdwijnt (lijkt me eigenlijk stug). Het is één van de meest vernieuwende features die Windows de laatste jaren heeft gezien imo.
De zoekbalk zit gewoon nog steeds in windows 8. Je kunt gelijk beginnen te typen in de Metro interface zonder eerst de zoekbalk op te roepen.

[Reactie gewijzigd door Xenan op 5 februari 2012 21:49]

In navolging van alle suggesties: kijk eens hier voor een vrij compleet overzicht van alle windows 7 keyboard shotcuts...
off-topic, een van je hoogtepunten kan beter: Eigenschappen : alt + enter, wat jij doet is de muis letterlijk volgen via het keyboard. maar bij zovele shortcuts, whatever het snelste voor jou is, is het beste.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door LordPan op 5 februari 2012 19:54]

Weinig amateur windows gebruikers kennen die toetsencombinaties en doen alles met de muis.

"Geen start menu zichtbaar = geen start menu aanwezig" voor de meeste van deze mensen en zo heb ik er vele in mijn vrienden kring
Scheelt dat ze ook door alle andere mobiele apparaten, niet meer helemaal vast zitten aan die start knop.

Denk dat dit wel snel wennen is voor de meeste.
De short-cuts, inderdaad erg handig en vaak onderbelicht.

Voor wie er niet zo handig mee is;
Microsoft brengt prachtige (ergonomische) toetsenborden op de markt met de belangrijkste shortcuts op de rand van de toets, ter lering ende vermaeck... ;)
ctrl-shift-tab, ook leuk.
Backwards shiften door schermen van een applicatie, zoals tabbladen van een browser.
Jullie vergeten de belangrijkste:

Startmenu : CTRL+ESC
Startmenu: Windowskey
Startmenu: Windowskey
Ja, dat is een goeie.... zonder startknop :P Ben benieuwd waar het startmenu dan vandaan komt.
We gaan off-topic, maar ach:
CTRL+SHIFT+ESC is voor mij nog altijd het belangrijkst. (Taskmgr)
Ik heb explorer.exe in de meeste gevallen niet eens draaien...
Ik vind die startbalk en notification tray gewoon helemaal niks.

on-topic:
Voor mijn eigen gebruik kan ik het me wel voorstellen, windows zonder startknop, maar toch lijkt het me wel een vreemd idee...

Gelukkig is hij niet helemaal weg, maar is het een mouse-over event geworden.
Maar dat brengt volgens mij ook weer dingen met zich mee... het zal de icoontjes die er al staan namelijk verschuiven en als je nou nèt die ene moest hebben en er zit een vertraging tussen het laten zien van de startknop, dan kun je een ping-pong effect verwachten waarin je steeds net tussen die startknop en dat icoontje zit te wisselen.

Dit heb ik namelijk eerder meegemaakt met een custom shell die deze zelfde optie had.
Windows-Key + Home-Key = Alles minimaliseren behalve het huidige venster
win+pause gebruik ik vaak. En win+M voor minimize all

En uiteraard ctrl+escape voor de voornoemde 'START'
Je vergeet ctrl+alt+delete. Ook een zeer belangerijke.
ctrl+shift+esc is nog wel een stuk handiger
In dat geval doe ik sinds vista liever ctrl + shift + esc, dit opent direct je taakbeheer
Welke ik ook erg handig vind:
windows + links cursor = venster aan linke helft van het scherm weergeven
Windows + rechts cursor = venster aan de rechte helft van het schermweerven
Windows + boven cursor = venster maximaliseren
Windows + onder cursor = venster minimaliseren

Windows + L = Logoff :9~
Windows + f = zoeken
Windows + t = door taakbalk heen scrollen
Windows + u = toegankelijkheidscentrum
Windows + x = mobiliteitscentrum
Windows + pause = systeemeigenschappen

Wanneer komt Windows eigenlijk een keer met multidesktoppen en niet de baggere versie van sys internals suite? Meer dus zoals Linux. (windows + scrollen is meerdere desktoppen weergeven)

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 6 februari 2012 02:16]

Vooral die vensterverdeling werkt echt super op Windows 7 bij mij. Heerlijk bij een groot 24 inch scherm. Of meerdere schermopstellingen. Dit soort zaakjes mag ook wel in OSX beter. Ik vind daarom Windows prettiger om echt in te werken. OSX is ook wel handig, maar niet met dit soort zaakjes. Of ik moet er niet vanaf weten :'(
Windows + L <> Logoff!
Windows + L = Lock Workstation. :)
Ik ben met je eens dat dat standaard in Windows zou moeten zitten, maar in de tussentijd (ik heb hoop dat het ooit nog komt) is Dexpot een erg goed programma voor meerdere desktops in Windows.

Edit: was bedoeld als reactie op Bliksem B

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 6 februari 2012 00:49]

lol...

je kan het commando gewoon intikken in het zoekboxje in het startmenu.. inclusief parameters

probeer maar eens in te tikken

exporer.exe /e, c:\

of

cmd /?

dus die run box/knop heb je helemaal niet meer nodig in w7
Sterker nog, tik je commando's maar eens in de adresbalk van windowsexplorer... zelfde effect.
Er is een ding die run heeft en het startmenu niet en dat is een geschiedenis van de verschillende parameters die je hebt gegeven
Als ik bijvoorbeeld e:\apps\put intik dan krijg ik een lijst te zien van de laatste 5 servers waar ik met putty heb ingelogd dus hoef ik niet elke keer het hele IP en poortnummer in te tikken, en hoef ik niet door het menu van putty te gaan

En bijvoorbeeld dat explorer commando met /e is gewoon te selecteren uit een lijst van vorige commando's zodra ik "ex" heb ingetikt
hoe vaak ik al voor mensen het "klassieke startmenu" terug heb moeten zetten/aanpassen
Kan dat, zonder er third-party apps voor te gebruiken?
Orb -> Right click -> Properties -> Start Menu Tab -> Customize -> Run Command
Uitvoeren kan je ook gewoon aanvinken en nog steeds de Windows 7 startmenu houden. Daarvoor hoef je niet terug naar de klassieke.
Dat moet dan wel makkelijk terug te vinden zijn en niet zoals het nu al gaat met het aanpassen van het startmenu in Windows 7; hoe vaak ik al voor mensen het "klassieke startmenu" terug heb moeten zetten/aanpassen omdat ze o.a. de "Uitvoeren..." optie missen die redelijk diep verstopt zit, een beetje wat ridley hieronder ook al vermeldt.
Mensen die uitvoeren weten (en dus de opdracht om iets te starten) kunnen dat net zo goed in de zoekbalk typen die pal boven de startknop verschijnt in Windows Vista en Windows 7. En anders is er, zoals gezegd, Windowstoets + R er nog.

Dat nu de hele Startknop wegvalt is even schrikken / wennen, maar er zal uiteindelijk wel een goede reden voor zijn. Consumenten die W8 zullen gaan gebruiken, zullen er uiteindelijk ook wel aan wennen en het misschien uiteindelijk niet eens gaan missen. In het begin wellicht, daarna niet echt meer.
Laatst met Fedora 16 gespeeld.
Die distro heeft deze functie al.
Je schuift je muis in de rechter bovenhoek en je krijgt een overzicht van openstaande schermen, op een andere tab staan dan de geinstalleerde programma's, zoals hier te zien is http://unixblack.blogspot.com/.
Je bent er behoorlijk snel aan gewend
Je bedoelt dus 'gewoon' Gnome 3? Het verschil is overigens wel dat daar wel een knop (in de vorm van tekst) aanwezig is, die hetzelfde effect heeft als met de muis naar de linkerbovenhoek gaan.

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 6 februari 2012 00:59]

Nou vergeet het maar....
Mensen (klanten) snappen soms al niet eens dat er na XP geen start meer staat..
Net als IE9 met de favo knop aan de andere kant, dat snappen ze niet!

Dit word volgens mij een flop.
ik zit al een tijdje te werken met de developer edition, en ik vind de metro interface heeeeel hinderlijk.
maar dat is natuurlijk ieder voorzich, ik blijf in iedergeval bij windows 7 totdat het start menu gemaakt word.
Startmenu zit gewoon in Windows 8, maar is uitgeschakeld in de DEVELOPER preview. Reden is dat Microsoft deze DEVELOPER preview heeft uitgebracht om ontwikkelaars te stimuleren voor Metro te gaan ontwikkelen.

De aankomende CONSUMER preview zal wel alles werkend hebben, dus ook de optie voor de classic (Windows 7) desktop.

Happy? :+
Mensen zullen er gauw genoeg aan gewend raken, lijkt mij.
ik schakel nog steeds terug naar win 95/98 look en layout, vind dat nog altijd beste layout voor mij. :)
Tja, mogelijk moet je dan toch eens proberen om een paar weken op de win7 look te werken.

Verder iedereen z'n voorkeuren. Maar mijn keuze is toch (op de teletubby van win xp na) gewoon met de techniek mee te gaan. Mee gaan met de techniek, hoe onhandig in het begin ook.
Ik had aanvankelijk ook wat overgangsproblemen naar Unity (Ubuntu), maar zie nu toch echt wel de voordelen (meer werkbare ruimte op je scherm)
Wat nou 95, ik wil gewoon de icoontjes uit 3.1 :)
veel te veel werk om all iconen te veranderen naar die uit moricons.dll ....
Jij bent gek. Veel mensen jammeren nu nog over Windows Vista en Windows 7, en roepen luidkeels "dat ze er niet mee kunnen werken omdat het zo anders is als Windows XP!" Sommigen klagen zelfs over "onwerkbare veranderingen" tussen Windows Vista en 7.

Amehoela. Als de veranderingen tussen XP en Vista / 7 al zo wereldschokkend zijn voor veel mensen, dan explodeert bij die personen hun hele universum als ze Windows 8 onder ogen krijgen.
Ik zou niet weten waar ik aan mn startmenu moet geraken zonder die knop...
Rechtermuisknop misschien?
Veranderingen zijn eng! Maar als men niet veranderd zal er ook nooit progressie zijn.
Veranderingen zijn niet per defenitie progressie... Soms wel, soms niet.

Denk dat dit gewoon afwachten wordt, net zoals bij de Ribbon-interface voor Office.
Dat vond ik in eerste instantie ook niks, maar als je er een tijdje mee werkt en uitgevonden hebt waar alles zit dan gaat het wel sneller. Enige nadeel vind ik dat de via de Ribbon de geavanceerde opties niet altijd even makkelijk te vinden zijn. Hoop dat ze daar bij Windows 8 wel rekening mee houden (wat betreft de start knop bedoel ik dan).
Veranderingen zijn niet per defenitie progressie... Soms wel, soms niet.
[...]
Maar zoals Muta al aangeeft: Niet veranderen is geen progressie.
Of achteruitgang, je kan soms beter niks veranderen als je al aan de top zit, dan kan het alleen maar slechter worden met elke toekomstige verandering. Maar dat weet je pas als je het gaat veranderen en over aantal jaar terug kijkt.

Is dus beide waar, geen veranderring zal nooit leiden tot verbeteringen of achteruitgang, zal constant blijven, maar wel veranderen kan evengoed ook betekenen dat je nooit verbeteringen zal zien.

Als je iets hebt wat al 20 jaar prima zijn werk doet, is het slim om dat niet te veranderen omdat het dan constant prima blijft. Pas wanneer het zijn werk niet meer kan verrichten waarvoor die gebruikt word moet je aan veranderingen denken. Dit geval lijkt het me dus onnodig risico lopen, werkte al prima.
Tja maar het mooie met veranderingen bij software is dat je altijd nog op de oude versie kan terugvallen mocht de nieuwe versie toch geen vooruitgang zijn.
Grijns geloof je het zelf?

Dan ga jij nu even win 3.11 installeren en kijken wat je er nog mee kunt met je huidige software pakketten.........
Of probeer is een zeer oud pakket op hedendaags OS te installeren, werkt in veel gevallen ook niet meer.

Dus helaas, je kunt niet zomaar klakkeloos op een oude versie terugvallen, als de nieuwe je niet bevalt, soms wordt je gewoon gedwongen door andere dingen, om het toch maar te blijven gebruiken.
Grappig dat je dit vermeldt. Ik kan perfect met Word 97 werken op Windows 7 x64. Daarnaast draait er ook SQL 7 en 2000, Delphi 6 uit 2001 en een van Dale uit 2002. In-house brouwsels uit 1998 doen het eigenlijk ook allemaal goed. Zo erg is het dus niet....
Mijn PerfectView uit 1996 doet het nog dagelijks en mn meest gebruikte batchfiles ook.
Grijns geloof je het zelf?

Dan ga jij nu even win 3.11 installeren en kijken wat je er nog mee kunt met je huidige software pakketten.........
Of probeer is een zeer oud pakket op hedendaags OS te installeren, werkt in veel gevallen ook niet meer.

Dus helaas, je kunt niet zomaar klakkeloos op een oude versie terugvallen, als de nieuwe je niet bevalt, soms wordt je gewoon gedwongen door andere dingen, om het toch maar te blijven gebruiken.
Dan haal je je oude PC uit de kelder of zolder. Of koop er een op ebay, en draai daar je oude software met Windows 3.11 op. Zo moeilijk is dat toch niet?

En volgens mij werkt het ook in een Virtual Machine.

[Reactie gewijzigd door T-CM11 op 6 februari 2012 15:39]

Werkt inderdaad onder een VM, niet altijd even makkelijk, maar toch.

http://www.hetlab.tk/artikelen/oude-windows
En dat is wat de standaard computer gebruiker denkt over computers, het is eng. Ik zeg ook altijd dat ze gewoon moeten klikken, wel goed lezen wat er op de knop staat, maar verder gewoon klikken.

Microsoft doet het goed dat ze de knop weg laten, maar ik wil eerder het start menu zien verdwijnen. Dat is het meest gebruiksonvriendelijke deel van Windows en het vreemde is dat Linux distributies dit ook vaak overnemen.

De omgevingen die toen voor netbook werden ontwikkeld(zoals Ubuntu Netbook remix) zou ik ook graag in Windows willen zien of iets wat qua gebruiksvriendelijkheid erop lijkt. Of de Metro interface ook ideaal is als vervanger weet ik niet. Heb nog geen moeite genomen om het uit te proberen.
Het startmenu is eindelijk bruikbaar geworden en nu zou het ineens moeten verdwijnen? Een interface zoals op een telefoon (inclusief metro) werkt misschien vlot op een handheld device maar is een nachtmerrie voor de power user.
maar 99% van de gebruikers zijn geen power users...
Hij bedoeld de gemiddelde desktop gebruiker (de Windows desktopgebruiker, dus ook laptopgebruikers), aangezien er niet echt power in een tablet of telefoon zit.

Maar voor mij is het duidelijk; Windows 8 komt het huis niet in. Ik heb afgelopen kerst alle computers geüpgraded naar Windows 7, dat werkt echt perfect. Mijn eerste zelfgebouwde computer ooit (in April 2010) heb ik een tijdje Windows XP gedraait omdat ik geen geld had voor Windows 7. Toen ik die eindelijk had draaide in nog een tijdje dualboot, maar uiteindelijk XP weggegooid. Windows 7 werkt zoveel beter.

Tot nu toe heb ik dat overal wel gehad. Ik ben bekend met Windows sinds 98, dat werkte, ik heb 2000 een aantal keer bij een vriend wiens vader in de business zat, uitgeprobeerd, en vond het geweldig. Alles ging zo soepel en Microsoft had duidelijk iets gedaan aan de grafische interface, en toch bleef het licht. Windows ME heb ik weer niet meegemaakt, maar heb onlangs op een gekregen PII setje geïnstalleerd. Wel een heels karwei om het werkend te krijgen, maar leuk om te doen en was niet ontevreden.

Windows XP heeft het ruim 8 jaar volgehouden hier. En we beginnen 2012 fris met Windows 7. En ik kan je vertellen, mijn moeder is een digibeet in hart en nieren, maar over Windows 7 hoef in haar niet veel uit te leggen, minder dan XP, wat ze dus al een jaar of 4 actief gebruikt. (de PC was daarvoor vooral voor het mailen en internetten wanneer nodig, pas sinds kort, sinds we de laptop hebben, is ze actief bezig op de computer en facebookt, speelt spelletjes op het internet etc.)

Ik ben niet bang voor ontwikkeling, absoluut niet. Maar ik ben bang voor het kwijtraken van logica. Toen de HD4xxx serie werd opgevolgd door de HD5xxx serie had ik geen enkel probleem. Met de HD6xxx series echter wel, waarom werd alles een cijfertje opgeschoven? Ze hebben nu alleen nog maar minder plek voor uitbreiding. In de 5xxx serie kon je nog, wanneer AMD een downclocked 5970 wilde introduceren, een 5950 introduceren. Of een nog verder downclocked 5850 werd de 5830. Hartstikke logisch. Maar nu is de 6770 minder goed dan de 5770, en de 6970 staat niet tegenover de 5970. Que?

Nu Windows dus. De hele houvast, je wist dat je, hoe dan ook, wat je ook wilde doen, in het startmenu stond het ergens. En nu dus niet meer. Met Windows 8 DP heb ik, om alles op te kunnen starten, mijn desktop volgezet met icoontjes van alle programma's die ik draai. In de Metro interface begin ik niet eens aan het zoeken ervan. Zonde van mijn tijd.

[Reactie gewijzigd door naarden 4ever op 6 februari 2012 00:09]

Niet elke verandering leidt tot vooruitgang.
In dit geval wordt er iets weggehaald dat functioneel is.
Het zal dus extra tijd kosten om het startmenu te openen met de muis.
Dit zal leiden tot wereldwijde productiviteitsverlies bij bedrijven, overheden en consumenten wat miljoenen gaat kosten.
Het zou verstandig zijn als Microsoft deze verandering terugdraait en optioneel maakt.
:)
Edit: in de wapenindustrie zijn ook veel veranderingen geweest; buskruit->atoombom.
Op zich hebben die wel tot vooruitgang geleidt met als doel de vernietiging van de mens maar of het doel zelf vooruitgang is?

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 5 februari 2012 18:40]

kijk naar wp7, hoe snel wen je dar nie aan?
En het schijnt dat er heel veel daarop moet gaan lijken!
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True