Meer, groter, beter
In het najaar van 2007 verscheen een rpg die door zijn pc-only-status een beetje onopgemerkt voorbij ging. The Witcher, van de Poolse ontwikkelstudio CD Projekt, vertelde het verhaal van een strijder met wit haar die zowel met wapens als met magie overweg kon. Geralt, oftewel: The Witcher, raakte verzeild in allerlei gevaarlijke situaties. De game kenmerkte zich vooral door de diverse vertakkingen die in de verhaallijn mogelijk waren. Afhankelijk van hoe de game werd gespeeld, bewandelde Geralt andere paden en ook het einde lag niet van tevoren vast. Op de Gamescom toonde CD Projekt dit jaar The Witcher 2, en ook daarin is voor deze opzet gekozen.
/i/1274950771.png?f=imagenormal)
Wie de presentatie van The Witcher 2 bijwoonde, zou denken dat CD Projekt over geen enkel element van de originele The Witcher tevreden was. De ontwikkelaars lieten geen kans onbenut om op de tekortkomingen van het eerste spel te wijzen, om vervolgens te laten zien hoe The Witcher 2 met deze minpunten afrekent. De statistieken en cijfers vlogen ons om de oren. The Witcher 2 beschikt om te beginnen over drie verschilende openingen en daarnaast nog de mogelijkheid om je savegame van The Witcher te importeren. Daarna kan de speler veertig grote, non-lineaire quests voor zijn kiezen krijgen, met daarbij nog een sloot optionele side-quests. Al die quests leiden samen naar een van de vijftien mogelijke eindes, waar de eerste Witcher nog maar op drie verschillende manieren kon aflopen. Ook pakt The Witcher 2 audiovisueel groter uit: het spel bevat tweeënhalf uur aan cutscenes en 130.000 regels dialoog, waar The Witcher het moest stellen met 53 minuten aan cutscenes en 110.000 regels dialoog.
Mooiste rpg?
Ook de graphics zijn onder handen genomen. The Witcher zag er niet slecht uit, maar werd ook niet geroemd om zijn fantastische beelden. We durven niet te beweren dat dat voor The Witcher 2 wel zal gebeuren, maar het spel ziet er in elk geval prachtig uit. Om hun vertrouwen in de graphics te illustreren, toonden de ontwikkelaars twee screenshots van The Witcher 2, met daarnaast twee witte vlakken met een vraagteken. "Kies welke rpg je maar wilt, zet een screenshot van de game naast die van ons en oordeel zelf," aldus CD Projekt, dat er stellig van overtuigd is dat The Witcher 2 de mooiste rpg van 2011 zal worden.
Een missie, twee verhalen
Toch is de grafische pracht en praal zeker niet het beste wat The Witcher 2 te bieden heeft, al helpt het natuurlijk wel dat de audiovisuele kant op orde is. Om een meer kenmerkende feature te demonstreren had CD Projekt een setup neergezet met twee computers, waarop dezelfde missie werd gespeeld, maar met een andere voorgeschiedenis. Op deze manier konden de aanwezigen goed zien hoe quests zich op een totaal andere manier kunnen ontwikkelen, afhankelijk van de aanpak die spelers op andere momenten in het spel hebben gekozen.
/i/1274950772.png?f=imagenormal)
De opzet was simpel: Geralt is gevangengenomen en vastgebonden in een kerker, en moet nu het kasteel zien te ontvluchten. Hoe hij dat doet is geheel aan de speler. Het ontsnappen uit de kerker blijkt een koud kunstje voor onze Witcher, en aangezien hij al direct een zwaard vindt, ligt keuze één voor de hand: hakken. We zien hoe Geralt een wachtlopende soldaat met een aantal welgemikte klappen neerhaalt. De actie gaat door tot Geralt een jonge edelman ontmoet, die zichtbaar door de soldaten is toegetakeld. Geralt veegt de weg naar buiten voor deze jongeman schoon, wat meer mepwerk met zich meebrengt.
Ontbloot bovenlijf
Hoe anders je deze missie kunt beleven blijkt als de tweede pc het overneemt. Ook hier ontsnapt Geralt uit de kerker, maar zijn aanpak is direct anders. Hij schakelt bewakers op zijn pad geruisloos uit, dooft lichtbronnen om gebruik te kunnen maken van de duisternis, en gaat zodoende grote gevechten uit de weg. Als we op het punt komen waar Geralt in het vorige voorbeeld de jonge edelman ontmoette, blijkt ook de voorgeschiedenis anders. Onze held blijkt dat heerschap namelijk in een eerder stadium te hebben vermoord en in plaats van de jongeman treft Geralt diens moeder aan, ene Triss, die - met ontbloot bovenlijf - gemarteld wordt. Geralt rekent af met de beul, bevrijdt de moeder en het verhaal gaat verder.
/i/1274950765.jpeg?f=imagenormal)
In het eerste voorbeeld was Geralt na zijn ontmoeting met de edelman op zichzelf aangewezen, wat onder meer inhield dat hij zich langs vijf bewakers moest vechten. In het tweede voorbeeld blijkt dat de minder agressieve aanpak in dit geval lonender is. Geralt en Triss komen oog in oog te staan met de aanvoerder van de vijandelijke soldaten, die echter inziet dat de Witcher niet noodzakelijkerwijs een vijand is en in de toekomst nog van pas zou kunnen komen. Triss moet zich in zijn privévertrekken melden, maar Geralt krijgt de kans het kasteel te verlaten. De aanvoerder stuurt alle soldaten naar de kerker, zodat de vijf soldaten die Geralt in het vorige voorbeeld nog moest bevechten, nu met een kluitje in het riet worden gestuurd, en Geralt kan zo naar buiten wandelen.
Episch gevecht
CD Projekt maakt op deze manier goed duidelijk hoe anders missies kunnen uitpakken op basis van keuzes van de speler: de missie laat zien hoe de keuze om iemand wel of niet in leven te laten, zich later in het spel kan terugbetalen. Het lijkt erop dat we in The Witcher 2 veel van dit soort lijntjes kunnen verwachten. Het verhaal van het eerste deel was - in elk geval volgens de makers - soms al iets gecompliceerd, maar de story chart van deel twee is zelfs 'te groot om te geloven en te complex om te begrijpen', zo werd ons bezworen.
/i/1274950763.png?f=imagenormal)
Naast deze missie toonde CD Projekt op de Gamescom nog een ander onderdeel van The Witcher 2 dat nog niet eerder te zien was, en dat ook nieuw is ten opzichte van het vorige spel. Geralt zal namelijk verzeild raken in een aantal gevechten van epische proporties. In het gevecht dat we te zien kregen, loopt Geralt rond in een soort brandende wereld. Het gevecht speelt zich bovendien in het verleden af, waardoor Geralt in feite de voorgeschiedenis van zijn eigen avontuur aan het veranderen is. Het level eindigt in een gevecht met een grote eindbaas, die voorwerpen uit de omgeving naar zich toetrekt om zo een kunstmatig lichaam te vormen. Tijdens het gevecht zien we hoe Geralt bestookt wordt met onder meer een regen van brandende pijlen. Op de afloop zullen we echter nog even moeten wachten, want op dat moment stopte de presentatie.
Voorlopige conclusie
Waar we The Witcher een paar jaar geleden al best te pruimen vonden, blijkt nu dat dat spel eigenlijk weinig voorstelde. The Witcher 2 wordt op alle punten beter dan zijn voorganger, niet in de laatste plaats door het sterk verbeterde kleurgebruik in het spel. Ook de manier waarop je de game totaal anders kunt ervaren door een andere speelstijl te hanteren en andere keuzes te maken, spreekt enorm aan. Bovendien lijkt deze opzet ons goed voor de herspeelwaarde. Het was natuurlijk maar een beperkt voorproefje en we hebben zelf nog niet gespeeld, maar we hebben toch al erg veel zin in The Witcher 2.
Titel |
The Witcher 2: Assassins of Kings
|
|
Platform |
pc |
Ontwikkelaar |
CD Projekt
|
Uitgever |
Namco Bandai |
Releasedatum |
2011
|