Door Pieter Molenaar

Panasonic Lumix GF1

02-02-2010 • 09:00

33

Singlepage-opmaak

Prestaties

Iso-prestaties

Onderstaande foto's zijn genomen met een statief en zonder de mechanische beeldstabilisatie van de lens. Met uitzondering van de bovenste foto zijn alle iso-plaatjes 100-procent crops en zijn ze zonder verscherping opgeslagen. Er is scherpgesteld net onder het aluminium koelblok van het moederbord. Voor de ruisreductie is de middelste instelling bij de Film Mode gekozen.

GF1 iso overzicht

GF1 iso 100 nr stnd

Lumix GF1 iso 100

GF1 iso 200 nr stnd

Lumix GF1 iso 200

GF1 iso 400 nr stnd

Lumix GF1 iso 400

GF1 iso 800 nr stnd

Lumix GF1 iso 800

GF1 iso 1600 nr stnd new

Lumix GF1 iso 1600

GF1 iso 3200 nr stnd

Lumix GF1 iso 3200

Tot en met iso 400 levert de GF1 beelden af zonder al te veel ruis, hoewel de foto's wel nog wat verscherping kunnen gebruiken. Ook de iso 800-stand is nog goed bruikbaar, maar de fijne lijntjes op het moederbord worden hier al wat meer door de ruisreductie uitgesmeerd. Ook zijn de contouren van de rechthoekjes op de condensator wat korreliger dan bij lagere iso-waarden. Bij iso 1600 en iso 3200 gaat de beeldkwaliteit snel bergafwaarts. Op iso 1600 uit zich dat in een sterk gereduceerd dynamisch bereik, terwijl in de hoogste iso-stand de ruis overheerst. Toch levert iso 1600 toch nog bruikbare beelden op, zolang we niet te veel pixel peepen.

Ruisreductieniveaus

Om een idee te geven wat de verschillende ruisniveaus met een foto doen, hebben het minimale niveau, de neutrale stand en de hoogste vorm van ruisreductie onder elkaar gezet. De ruisreductie kan voor jpeg's niet helemaal worden uitgezet. Voor volledige controle is het raadzaam om in raw te schieten en de foto's na te bewerken.

GF1 iso 1600 nr low

Niveau ruisreductie -2 (min), iso 1600

GF1 iso 1600 nr stnd

Niveau ruisreductie 0 (standaard), iso 1600

GF1 iso 1600 nr high

Niveau ruisreductie +2 (max), iso 1600

Op de minmale ruisreductiestand is de luminantieruis hinderlijk aanwezig, terwijl bij de hoogste stand kleuren fletser worden en details worden uitgesmeerd. De middelste stand neigt meer naar de high-instellingen, maar behoudt meer kleurinformatie.

Autofocus

De Olympus E-P1 en de E-P2 stelden vooral teleur op het gebied van snelheid. Zo noteerden we voor de E-P1 een ontspanvertraging van ongeveer 0,9s, en dan zwijgen we nog over de autofocussnelheid en, bij gebruik van de continu-autofocusstand, het zogeheten 'hunten' van de lens rond het scherpstelpunt .

Met de G1 en de GH1 had Panasonic al laten zien over een zeer snel contrastdetectiesysteem te beschikken en ook de GF1 is zo snel. Met een ontspanvertraging van tussen de 0,1 en 0,2s benadert het toestel de fasedetectiesystemen van instap-dslr's. Inclusief scherpstellen duurt het nemen van een foto ongeveer een seconde. Continu scherpstellen is met de GF1 in principe mogelijk, maar is voor ons wat te traag om in de praktijk bruikbaar te zijn.

GF1 af-snelheid pre-focus

Belichting

De belichting is zonder meer goed te noemen. Bij de foto's in de sneeuw laat de GF1 zich niet gek maken door te proberen om het wit van het sneeuw naar 18 procent grijs te trekken, terwijl ook in minder extreme situaties de belichting zijn werk goed doet. Alleen bij binnensituaties met weinig licht, dat ook nog eens een mengeling is van gloei- en gasontladingslampen, worden foto's te warm weergegeven. Met raw-opnames is het echter niet zo'n probleem om de juiste kleurtemperatuur naderhand in te stellen.

Zowel in de automatische iso-stand als de 'Intelligent ISO'-stand probeert de GF1 om iso-waarden boven de 400 te vermijden. Die worden alleen gebruikt als het niet anders kan.

Lees meer