Concurrentie
De NEX-5 en de NEX-3 zijn beide kleiner en lichter dan de Lumix GF2 en daarnaast is de aps-c-beeldsensor van de Sony-camera's groter dan de 4/3-beeldsensor in de GF2. De GF1 had nog veel directe bedieningselementen, maar met de GF2 is dat voordeel ten opzichte van de NEX-serie verkleind. Verder zal de GF2 waarschijnlijk niet goedkoop worden, terwijl de NEX-3 al voor minder dan 400 euro te vinden is.
Samsung heeft zijn NX-ilc-camera's ook opgebouwd rond een aps-c-cmos-beeldsensor, maar het Koreaanse bedrijf is er vooralsnog minder goed dan Sony in geslaagd om de camera eromheen compact te maken. Natuurlijk zijn de NX10/11 en de NX100 compact te noemen, maar wat afmetingen betreft kunnen ze niet aan de NEX-camera's of aan de GF2 van Panasonic tippen.
Een van de oorzaken hiervan is dat de afstand tussen lensmount en beeldsensor bij de Sony's slechts 18mm bedraagt. Bij m4/3-toestellen is dat 20mm, bij het NX-systeem bedraagt deze afstand 25,5mm. Ook is de beeldsensor van de NX10/11 en NX100 aan vervanging toe als het om de ruisprestaties gaat.
Dan is er Olympus, dat met de E-PL2 een indrukwekkende camera heeft afgeleverd. Vooral de af-snelheid is verbeterd, onder meer door een nieuwe kitlens die bovendien geen af-geluiden oppikt bij video-opnames, de bediening is beter dan bij de GF2 en het geheel is gevat in een metalen behuizing. Ook kunnen lenzen kleiner en goedkoper gemaakt worden omdat de E-PL2 beeldstabilisatie in de body heeft. Jammer is alleen dat deze Olympus behoorlijk wat groter is dan de GF2.
Een voordeel van de GF2 is dat het m4/3-platform al redelijk wat lenzen van goede kwaliteit kent. Wel is de Panasonic voor beeldstabilisatie aangewezen op zijn eigen m4/3-lenzen, omdat de Olympus-m4/3-camera's gebruikmaken van sensorshift-beeldstabilisatie in de body.
Conclusie
Voor de officiële introductie van de Lumix GF2 hoopten we op het bedieningsgemak van de GF1 in een kleinere body met een betere greep, maar Panasonic heeft een andere insteek gekozen. In plaats van op de gevorderde gebruiker heeft het bedrijf zich met de GF2 meer gericht op de beginnende ilc-gebruiker.
De camera is kleiner dan de GF1, maar daarvoor heeft de modusknop moeten wijken. Wel is er het nieuwe touchscreen, maar dat werkt helaas niet altijd even secuur en snel. Op de knoppen reageert het toestel dan weer lekker vlot. De handgreep van de GF2 is beter dan die van de GF1, maar we hadden liever een oplossing met meer houvast gezien.
Degenen die een hogere beeldkwaliteit ten opzichte van de GF1 verwachten zullen in de GF2 wat teleurgesteld zijn, omdat Panasonic dezelfde sensor gebruikt, die dus ook gelijkwaardige resultaten aflevert. Wel is Panasonic erin geslaagd om een zeer compacte camera te ontwerpen.