De body van de Lumix G3 is beduidend dunner en lichter dan zijn voorganger. Ondanks de kleinere grip vinden we de camera beter vast te houden dan zijn voorganger. De huidige 14-42mm-kitlens is in vergelijking met concurrent Olympus niet echt klein te noemen, maar daar is recent verandering ingekomen met de aankondiging van de Lumix G X-lensserie.
De 14-42mm-variant daarvan maakt net als bij de kitlens van Olympus gebruik van een intrekbaar ontwerp, maar Panasonic heeft kans gezien om de diepte van de lens in de russtand zodanig te verkleinen dat het lijkt op een 'pancake'-lens. De nieuwe lens heeft een gemotoriseerde zoom en een normale zoomring ontbreekt. In plaats daarvan is een hendeltje gekomen.
De ondiepe lens wordt in eerste instantie alleen nog in een kit geleverd met de Lumix GF3. De prijs van de lens los is nog niet bekend, maar verwacht wordt dat deze beduidend duurder zal zijn dan de huidige 14-42mm-kitlens.
De nieuwe Live MOS-beeldsensor heeft meer megapixels dan zijn voorganger, maar Panasonic is erin geslaagd om het ruisniveau vooral bij de hogere iso-waarden flink terug te brengen. Dat maakt het toestel veelzijdiger dan de Lumix G2 of voorgangers.
De af-snelheid is vanwege de hogere uitleesfrequentie even snel als bij de Lumix GH2. Als er genoeg omgevingslicht is, voldoet het af-systeem prima, maar in het donker vindt de camera het wat lastiger om het maximale contrast te vinden. In dat geval kan het automatische af-hulplicht uitkomst bieden.
Panasonic wil met de GF2 en de GF3 de consument bedienen die van een compactcamera naar een ilc wil overstappen. De Lumix G3 lijkt bedoeld voor de wat meer gevorderde gebruiker, maar dat blijkt niet uit het weghalen van directe bedieningselementen als de draaiknopjes voor de af-modus en de belichtingsmeting, en de transportmodus rond de modusknop. Ook het verwijderen van de microfoonaansluiting zo bezien vreemd, ook al is de G3 uitgerust met een stereomicrofoon.
Los van de vraag welk publiek Panasonic wil aanspreken en even afgezien van de minder directe bediening, zijn we toch aan de G3 gehecht geraakt. De body biedt een aangename middenweg tussen de Lumix G2 en de Lumix GF3, heeft een ingebouwde, opklapbare flitser en de ruisprestaties zijn niet op het niveau van een dslr, maar wel goed genoeg. De camera ligt goed in de hand en ook het touchscreen is af en toe toch best handig.