Door Pieter Molenaar

Panasonic Lumix GF1

02-02-2010 • 09:00

33

Singlepage-opmaak

Grip en lenzen

De grip is er met de verkleining niet op vooruit gegaan. De metalen body is behoorlijk glad afgewerkt en behalve het hardplastieken gripvlak voor de duim en de richel aan de voorkant, is er niet veel houvast. Liever hadden we, net als bij de LX3, een strook rubber aan de voorkant gehad. Hoewel de GF1 wel de lichtste m4/3-camera is, is hij met zijn gewicht van 285 gram exclusief batterij toch nog behoorlijk wat zwaarder dan een compactcamera. Ook de grip van de Olympus E-P1 en de E-P2 is wat ons betreft trouwens onvoldoende. Jammer is verder nog dat het klepje voor de batterij niet dichtklikt, maar dat er een schuifje verzet moet worden. Overigens hebben alle Lumix G-camera's deze tamelijk irritante eigenschap.

Kleine flitser

Panasonic heeft GF1, in tegenstelling tot concurrent Olympus bij de E-P1, wel een flitser meegegeven, maar deze is met een richtgetal van slecht zes redelijk zwak te noemen. Het mechanisme voor het naar buiten en naar voren springen van de flitser is zeer kunstig gemaakt, maar oogt wel wat zwakjes. Voor de LX3-compactcamera gebruikt Panasonic een flitser die omhoog uit de body schiet. Het mechaniek voor het naar buiten geleiden van de GF1-flitser is een waar kunstwerkje.

GF1 flitser

Opzetzoeker

Een elektronische opzetzoeker is voor de GF1 los te koop. Deze wordt in de flitsvoet geschoven en via een connector onder deze voet met de camera verbonden. De LVF1-evf is redelijk klein, zodat de camera zijn bescheiden profiel behoudt, en kan tot negentig graden naar boven worden gekanteld. Een apart etui'tje wordt meegeleverd.

Met de LVF/LCD-knop aan de zijkant van de opzetzoeker kan tussen de lcd en de evf worden geschakeld. Helaas is er geen menuoptie om na het nemen van een foto met de elektronische zoeker, de foto direct op de lcd te tonen om bijvoorbeeld de scherpte te controleren. Ook kan de zoeker niet samen met een flitser worden gebruikt en de beeldkwaliteit -en resolutie zijn beduidend slechter dan die van de ingebouwde evf van de G1 en GH1.

Volgens Panasonic past de elektronische zoeker van de nieuwe Olympus E-P2 dankzij een gestandaardiseerde connector ook op de GF1, maar dat hebben we niet kunnen testen. Bovendien wordt de high-res-evf van de E-P2 alleen samen met die camera geleverd.

GF1 recensie evf GF1 recensie evf GF1 recensie evf GF1 recensie evf GF1 recensie evf GF1 recensie evf

Lenzen

Aanvankelijk leverde Panasonic bij het recensie-exemplaar van de GF1 alleen de 20mm f/1,7-pancake-lens. Vanwege de 2x-cropfactor van de 4/3-beeldsensor, levert deze lens dezelfde kijkhoek op als een 40mm-lens in kleinbeeldformaat. De combinatie van GF1 en 20mm-lens is ideaal voor onder meer straatfotografie. Het grootste diafragma van f/1,7 biedt niet alleen een relatief smalle depth of field, maar maakt het ook mogelijk om bij weinig omgevingslicht te fotograferen.

De 20mm-lens heeft ook een keerzijde, namelijk dat de continue autofocusstand niet werkt. Vandaar dat we Panasonic verzocht hebben om ook de 14-45mm-kitlens mee te sturen. Deze lens is groter en minder lichtsterk, maar hij beviel ons beter dan de 20mm-lens. Beide lenzen zijn voorzien van een metalen lensmount.

GF1 lenzen GF1 lenzen GF1 lenzen

Met de 14-45mm kan wel continu worden scherpgesteld, en in zowel de AFS- als de AFC-stand is de lens sneller met focussen dan de pancake-lens. Mogelijk heeft Panasonic om het formaat klein te houden, een andere scherpstelmotor in die lens gemonteerd. De 14-45mm-lens is verder optisch gestabiliseerd.

Het nadeel van de zoomlens is echter dat de camera daarmee niet meer in een borstzak past. De GF1 kan echter ook worden uitgerust met de 14-42mm-lens die bij sommige Olympus E-P1-kits wordt geleverd. Die lens kan inelkaar worden geschoven als hij niet wordt gebruikt, en dat bespaart ruimte.

Hoewel er nog niet heel veel m4/3-lenzen zijn verschenen, is er inmiddels wel volop keuze. Panasonic heeft een redelijk kleine 7-14mm-groothoekzoom in het assortiment en het bedrijf heeft ook al een 45mm-macrolens aangekondigd. Belangrijker is dat er talloze adapters voor het camerasysteem te koop zijn. Daarmee zijn allerhande exotische - en dure - lenzen op de GF1 te monteren.

Lees meer