De markt voor compacte systeemcamera's is, in tegenstelling tot die van dslr's en compactcamera's, flink in beweging. Er zijn nu vier fabrikanten die zich met dit segment bemoeien: Panasonic, Olympus, Sony en Samsung. Bovendien zou Nikon later dit jaar zijn CoolPix Pro-ilc-lijn introduceren, terwijl er ook geruchten gaan over een compacte systeemcamera van Pentax.
Gezien de verwachte adviesprijs van 499 euro zal de nieuwe Lumix GF3 concurreren met de E-PL2 van Olympus, de NX100 van Samsung en vooral de nieuwe NEX-C3 van Sony. Ook Panasonics GF2 vist nog in dezelfde vijver.
In vergelijking met de E-PL2
Ten opzichte van de Olympus E-PL2 is de GF3 vooral kleiner en dunner. De E-PL2 is wel zwaarder dan de GF3, maar kan steviger worden vastgehouden door de het profiel op de grip. De lcd's van beide camera's zijn nagenoeg identiek, maar de E-PL2 heeft beduidend meer knoppen. Dat laatste vinden wij prettiger, maar compactcameragebruikers zullen misschien de voorkeur geven aan het touchscreen van de GF3.
De E-PL2 biedt meer instellingsvrijheid bij video, maar de vertikale draaischijf aan de achterkant heeft minder grip dan die van de GF3. De Olympus heeft verder een flitsschoen en daaronder een featureconnector, waarmee een externe flitser, een bluetooth-module of een elektronische zoeker kan worden aangesloten.
Olympus zal naar verwachting eind juni een 'Mini-PEN'-m4/3-camera uitbrengen die ongeveer even groot zal worden als de GF3 en de NEX-C3. Over deze camera is verder helaas nog niets bekend.
In vergelijking met de NEX-C3
Wat grootte en gewicht betreft zijn de op 8 juni aangekondigde NEX-C3 en de GF3 aan elkaar gewaagd. De NEX-C3 heeft geen ingebouwde flitser, maar het is wel mogelijk om er een externe flitser op te schroeven. Het standaard meegeleverde exemplaar heeft hetzelfde richtgetal als de ingebouwde flitser van de GF3. Sony heeft overigens tegelijk met de NEX-C3 ook een nieuwe flitser voor het NEX-systeem aangekondigd met een richtgetal van 20.
Hoewel we de NEX-C3 nog niet in handen hebben gehad, denken we dat deze iets beter in de hand ligt dan de GF3. Ook heeft de NEX-C3 een schermpje met twee keer zoveel beeldpunten en is een hogere lichtgevoeligheid mogelijk, omdat de Sony is uitgerust met een grotere aps-c-beeldsensor.
De GF3 heeft weer als voordeel dat gekozen kan worden uit een groter lensaanbod. Sony heeft momenteel slechts vier NEX-lenzen in het assortiment. Verder kan de GF3 video op 1080i-resolutie vastleggen, terwijl de NEX-C3 video 720p-filmpjes kan schieten.
In vergelijking met de NX100
De NX100 is Samsungs eerste NX-camera zonder ingebouwde elektronische zoeker. Ook heeft de camera geen ingebouwde flitser, al is er wel een flitsschoen beschikbaar waarin een compacte externe flitser geschoven kan worden. De NX100 ligt goed in de hand en heeft een amoled-scherm.
Net als de E-PL2 wordt de NX100 geleverd met een zoomlens die ingeklapt kan worden als de camera wordt opgeborgen. De 20-50mm-lens heeft een kleinbeeldbereik van 30 tot 75mm omdat de Samsung een aps-c-sensor met een cropfactor van 1,5 aan boord heeft. Het zoombereik van de 14-42mm-kitlenzen van Olympus en Panasonic bedraagt vanwege de 2x-cropfactor 28-84mm, wat een klein voordeel is. De Panasonic-lens is bovendien wat langer, net als de 18-55mm-lens van Sony.
Een nadeel van de NX100 is het ruisniveau bij hogere iso-waarden, zeker als je bedenkt dat er een aps-c-beeldsensor in het toestel zit, en het relatief grote formaat van de camera. Ook had het draaiwieltje aan de bovenkant wat groter gemogen en mag Samsung de stappen van de zoomstanden bij het afspelen van foto's wat groter maken. Net als de NEX-C3 heeft ook de Samsung NX100 een maximale videoresolutie van 720p.
De kaarten kunnen in juli opnieuw geschud worden. Dan zal Samsung naar verwachting namelijk uitkomen met de NX200, de opvolger van de NX100, en mogelijk ook met de NX20. Deze beide camera's zouden een nieuwe cmos-beeldsensor met 18 megapixels krijgen, die het belangrijkste kritiekpunt op de NX-camera's - de hoge ruisniveau - zou moeten wegnemen.
Conclusie
De beeldkwaliteit van de Lumix GF3 is op het eerste oog goed en ruis lijkt pas bij iso 3200 een probleem te worden. Het scherpstellen gaat bijzonder snel en wat dat betreft lijkt de camera een streepje op zijn concurrenten voor te hebben. Ook de bediening en de interface werken snel; het aantal posities van het snelmenu is wel vrij beperkt.
Door de ingebouwde flitser is het gemis van de flitsschoen kleiner, maar accessoires als een evf worden niet ondersteund. De GF3 maakt verder gebruik van een nieuwere accu die tien procent mindere capaciteit heeft dan de GF2-accu, waardoor voor de gebruiksduur per acculading moet worden gevreesd.
Het lensaanbod voor het m4/3-platform is gezond, dus daar hoeven kopers alvast niet bang voor te zijn. We blijven wel moeite houden met het beperkte aantal knoppen, maar het kleinere formaat zorgt er wel voor dat de camera goed in de hand ligt. Dat formaat en de prestaties maken van de Panasonic Lumix GF3 in elk geval een camera om in het oog te houden.