De NQ790-drives moeten een goedkoper alternatief voor de NM790-serie zijn en concurreren met de budgetgeoriënteerde drives van Kingston, Samsung en WD. Zoals de benchmarks laten zien, levert dat weinig problemen op voor de NQ790. Maar als die problemen zich voordoen, voel je ze wel goed. Voor het grootste deel van je dagelijks gebruik zul je van het zwakke punt niets merken en zijn de NQ790-drives prima opties voor zowel een datadrive als een systeemdrive, dat laatste waarschijnlijk eerder in een wat prijsbewustere build.
Dat zwakke punt is het qlc en dan alleen als je de drives beschrijft tot de cache vol is. Zolang die cache beschikbaar is, merk je niets van het onderliggende nand en zijn de ssd's gewoon snel. Op een zo goed als lege drive is dat bijna altijd het geval: zelfs op de 1TB-drive kunnen we nog flink wat data schrijven, en de halve en bijna hele terabyte cache van de lege 2TB- en 4TB-drives zul je niet snel vullen. De caches slinken echter flink als de drives halfvol of driekwart vol zitten en zijn dan nog maar 80 tot 160GB groot. Het risico dat je die cache volledig benut is wel aanwezig, bijvoorbeeld tijdens een backup van veel grote bestanden.
Als je de cache eenmaal gevuld hebt, dan zit je al snel enorm lang te wachten. De 1TB-drive, die van ons tenminste, is dankzij het tlc-geheugen nog redelijk vlot. De twee qlc-drives, de 2TB- en 4TB-drives dus, zakken echter direct in tot snelheden van slechts enkele honderden MB/s. Daar zie je dus de zwakke plek van qlc-drives, al moet je die wel een beetje opzoeken. Op een lege drive is het hard zoeken, maar op vollere drives is het makkelijker zoeken. Een vaak genoemd zwak punt van qlc-nand is het aantal programmeercycli dat iets lager is dan bij tlc, wat zich doorgaans uit in een iets kortere levensduur. De NQ790-drives hebben inderdaad een wat lagere tbw, de aanduiding voor total bytes written, maar je moet wel erg je best doen om daar ooit aan te komen. De drives hebben net als de NM790 gewoon vijf jaar garantie.
Als je de drives niet te zwaar belast en geen enorme hoeveelheden data in één keer ernaartoe schrijft, zul je dus weinig te klagen hebben. Overschrijdt je die cachegrens een keer, dan zul je geduld moeten hebben, want dan zie je waarom je iets minder betaald hebt. Als we de prestaties vergelijken met de concurrentie, zien we dat verschijnsel ook; die concurrenten zijn echter op de momenten dat je ze normaal gebruikt een stuk langzamer dan de NQ790-drives.
Update 4 november 15:15: Lexar laat in een reactie weten dat het bedrijf de NQ790 niet met wisselende componenten produceert. Afgezien van een eerste batch met tlc die uitsluitend buiten Europa verkocht zou worden, zou de drive altijd met een vaste combinatie van qlc-nand en MAP1602-controller verkocht moeten worden. Voor de duidelijkheid: Tweakers heeft deze drives in het retailkanaal gekocht; Lexar heeft de samples dus niet aangeleverd.