De camera is een van de belangrijkste verschillen tussen de iPhone 16 en 16 Plus enerzijds, en de iPhone 16 Pro en 16 Pro Max anderzijds. Beide series hebben kleine verbeteringen ten opzichte van vorig jaar. Het is prettig dat het niet uitmaakt of je voor het kleine of grote model gaat: ze hebben dezelfde camera's. Bij de iPhone 15 en 15 Plus was dat ook al zo, maar de iPhone 15 Pro Max had een verder inzoomende telecamera dan de kleine iPhone 15 Pro. Bij de 16-serie heeft Apple dat verschil weer rechtgetrokken.
Beide sets toestellen hebben een 48-megapixelhoofdcamera waarmee de iPhones standaard 24-megapixelfoto's maken. De meeste toestellen van andere fabrikanten combineren de informatie van vier sensorpixels tot één pixel in de uiteindelijke foto, wat met een 48-megapixelsensor betekent dat er standaard opnamen van 12 megapixel uitrollen. De iPhones doen dat niet. Bij de Pro-iPhones zijn de sensorpixels fysiek groter, wat een ongeveer 50 procent groter sensoroppervlak oplevert. Ze hebben ook een lens met een grotere beeldhoek dan bij de iPhone 16 en 16 Plus. Je krijgt dus meer tegelijk in beeld. Eventueel kun je bij de Pro-modellen een kleinere beeldhoek van 28mm of 35mm simuleren, een keuze die bij de gewone iPhones nog steeds ontbreekt.
:strip_exif()/i/2006963716.jpeg?f=imagemedium)
boven elkaar, niet schuin van elkaar zoals bij de 15 Plus.
Hoewel de hoofdsensor van de iPhone 16 Pro en 16 Pro Max niet groter is dan die van de modellen van vorig jaar, kan hij wel sneller worden uitgelezen. Voor 48-megapixel-ProRAW-opnamen moest je bij de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max altijd even wachten, maar bij de nieuwe Pro's gaat dat bijna net zo snel als een normale foto. Met het ProRAW-formaat, nog steeds exclusief voor de Pro-toestellen, wordt alle gegevens die het toestel normaal gebruikt om een foto te berekenen in het raw bestand gestopt, zodat je veel meer met de foto kunt doen in de nabewerking. De Pro-iPhones kunnen ook video opnemen in het ProRes-formaat, dat net als ProRAW minder compressie bevat voor wie alles uit de edit wil halen. Door de snellere sensor kunnen de 16 Pro en 16 Pro Max in 4k bij 120fps filmen, een dubbel zo hoge framerate als bij eerdere iPhones. Door zo'n filmpje viermaal te vertragen, kun je een fraai slowmotioneffect toevoegen. Bij de iPhone 16 en 16 Plus is 4k bij 60fps nog steeds het maximum, en deze toestellen ondersteunen geen ProRes. Ze kunnen net als de Pro-iPhones wel filmen in Dolby Vision HDR met alle camera's bij gebruik van de hoogste resolutie en framerate.
De ultragroothoekcamera van de iPhone 16 en 16 Plus heeft dezelfde 12-megapixelsensor als de 15 en 15 Plus, maar met een nieuwe lens die meer licht doorlaat. De camera is nu voorzien van autofocus, waardoor de 16-toestellen fraaie macrofoto's maken, een functie die voorheen aan de Pro-modellen was voorbehouden. De iPhone 16 Pro en Pro Max hebben een nieuwe 48-megapixelsensor in de ultragroothoekcamera. Deze is even groot als de 12-megapixelsensor van de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max, maar groter dan bij de iPhone 16 en 16 Plus. In tegenstelling tot bij de hoofdcamera maak je met deze camera 12-megapixelfoto's. Er is zelfs geen optie voor 24 megapixel. 48 megapixel kan wel.
De Pro-toestellen hebben tot slot een telecamera die de iPhone 16 en 16 Plus missen, waardoor je verder kunt inzoomen zonder enorm kwaliteitsverlies. Bij beide Pro-modellen is het de 5x zoomende camera met 'tetraprisma', die Apple vorig jaar toepaste in de iPhone 15 Pro Max, maar niet in de iPhone 15 Pro. Alle vier de toestellen in de iPhone 16-serie hebben dezelfde 12-megapixelfrontcamera met autofocus, waar ten opzichte van vorig jaar niets aan lijkt veranderd.
Verbeterde Fotografische stijlen
Zonder ProRaw heb je op de iPhone 16 en 16 Plus minder mogelijkheden om foto's precies na te bewerken zoals je wilt, maar ook deze modellen bieden een functie om de stijl van de beeldverwerking aan te passen. Apple noemt deze functie Fotografische stijlen en deze is sinds de iPhone 13 aanwezig. Je kunt zo kiezen voor een hoger of lager contrast, of je foto's een warmere of koelere kleurtint geven.
Fotografische stijlen op de iPhone 16 Pro: Standaard, Levendig, Lichtgevend, Zacht
Bij de iPhone 16-serie introduceert Apple een nieuwe versie van Fotografische stijlen. De belangrijkste verbetering is dat je niet meer vooraf hoeft te kiezen welke aanpassingen je de foto meegeeft: dat kan ook achteraf, vanuit de galerij. De interface om je eigen stijl te maken, is iets aangepast en het aantal presets is groter geworden, waarbij sommige presets nu ook andere kleurtinten aan de foto kunnen toevoegen dan simpelweg 'warm' of 'koel'. Kijk bijvoorbeeld naar de vierde afbeelding hierboven. Bij eerdere iPhones zaten die klassieke kleurfilters onder een apart menu, dat er bij de iPhone 16-serie niet meer is.
Nieuwe cameraregelaar
De meest in het oog springende nieuwe voorziening die met de camera te maken heeft, is geen nieuwe lens of softwarefunctie, maar de extra knop aan de rechterzijkant van het toestel, door Apple 'Cameraregelaar' genoemd. De ietwat verzonken knop is in te drukken, maar door de capacitieve sensor reageert hij ook op tikken en vegen van links naar rechts over het saffierglazen oppervlak. Wanneer het toestel uitstaat, is de cameraregelaar standaard de enige knop waarmee het scherm niet wakker wordt. Pas na een dubbele druk op de knop opent direct de camera-app. Via het instellingenmenu kun je er ook voor kiezen om dat met één druk op de knop te doen. Je kunt ook een andere functie of app toewijzen aan de knop.
:strip_exif()/i/2006963718.jpeg?f=imagenormal)
In de camera-app fungeert de cameraregelaar als sluiterknop voor foto's en video's. Een dubbele tik op de knop opent een snelmenu waarmee je kunt inzoomen en diverse instellingen kunt aanpassen, zoals de nieuwe Fotografische stijlen, het diepte-effect van de portretmodus of de belichting. Met vegen over de knop wissel je tussen de instellingen en pas je ze aan. Dat werkt goed, hoewel ik ervoor zou kiezen om de gevoeligheid van het capacitieve gedeelte wat hoger te zetten in het Toegankelijkheidsmenu. Op de standaardinstelling reageert hij niet altijd direct.
Ook het helemaal indrukken van de knop gaat wat mij betreft te moeizaam. Je hoeft hem niet harder in te drukken dan de sluiterknop op een gemiddelde systeemcamera of spiegelreflex, maar zo'n toestel is in vergelijking met de iPhone veel logger. Wanneer ik de cameraregelaar gebruik, beweegt het toestel net iets meer op het moment dat ik de foto neem dan wanneer ik op de oude vertrouwde witte cirkel tik. De functies die je via het snelmenu van de cameraregelaar vindt, kan ik minstens zo handig via het aanraakscherm bereiken. Als ik het toestel vasthoud zoals ik de afgelopen vijftien jaar gewend ben om met een smartphone te fotograferen, kan ik niet makkelijk bij de knop omdat hij vrij ver richting het midden van de behuizing zit. Wanneer ik mijn hand op een andere manier om het toestel heen krul, valt mijn wijsvinger er wel goed op, maar dat voelt onnatuurlijk en wat onstabiel.
Bij het gebruik van de cameraregelaar worden de meeste interface-elementen verborgen ten opzichte van de normale camera-interface (eerste afbeelding)
Wat mij betreft is de cameraregelaar kortom van weinig nut. Het zou ons niets verbazen als hij, zoals de functie Force Touch een paar iPhone-generaties geleden, over een jaar of drie stilletjes weer verdwijnt. Tot die tijd zit de knop niet in de weg. Vermoedelijk heeft Apple hem vooral toegevoegd omdat hij in de toekomst moet dubbelen als sneltoets voor Visual Intelligence, een van de belangrijkste AI-functies die Apple voor de iPhone 16-serie heeft aangekondigd. Met een druk op de knop krijg je informatie over iets wat zich in je omgeving afspeelt. Richt de iPhone bijvoorbeeld op een restaurant waar je voorbijloopt en je ziet met een druk op de knop de menukaart, wijs naar een concertposter en in je agenda komt op de juiste tijd een activiteit te staan. Het is daarmee ook logisch waarom de cameraregelaar zo ver naar het midden zit, en niet wat verder in de hoek: verticaal vastgehouden kun je er met je rechterduim of linkerwijsvinger redelijk gemakkelijk bij.