Mark Gurman: Apple test app die bloedsuikerwaarden kan opvolgen

Apple heeft een app getest waarmee bloedsuikerwaarden kunnen worden bijgehouden na elke maaltijd. Dat schrijft Bloomberg-journalist Mark Gurman. Het Amerikaanse bedrijf zou de testresultaten en bevindingen willen integreren in toekomstige gezondheidsproducten.

Gurman schrijft in een artikel dat de app werd getest bij een groep Apple-werknemers die prediabetes hadden. Deze werknemers hielden als onderdeel van de test hun bloedsuikerwaarden bij na het eten van verschillende soorten voedsel en gebruikten hiervoor apparaten die op de Amerikaanse markt beschikbaar zijn. Apple zou met deze informatie willen nagaan hoe het gebruikers kan informeren over de bloedsuikerspiegel. Het Amerikaanse bedrijf zou bijvoorbeeld willen aantonen hoe een bepaald soort voedsel de bloedsuikerwaarden beïnvloedt.

De test zou inmiddels gepauzeerd zijn. Het bedrijf zou voorlopig ook geen plannen hebben om de applicatie uit te brengen. Apple zou de onderliggende technologie wel willen integreren in toekomstige producten. Welke dat zijn, is niet duidelijk. Gurman verwijst naar een non-invasieve glucosemeter waar Apple 'al meer dan tien jaar' aan zou werken. Het Amerikaanse bedrijf wilde naar verluidt niet reageren op de geruchten.

Het is niet de eerste keer dat Apple in het nieuws komt in verband met een bloedsuikermeter. Begin 2023 claimde Mark Gurman dat Apple een proof-of-concept van een bloedsuikermeter zonder naald had ontwikkeld. Het Amerikaanse techbedrijf werkte toen naar verluidt al jaren aan het project, maar het zou ook nog jaren duren voordat het product op de markt kon komen.

Door Jay Stout

Redacteur

26-10-2024 • 11:04

110

Reacties (110)

110
108
44
5
0
54
Wijzig sortering
Ik zie eerlijk gezegd liever dat ze een dikke vinger treiken richting Abbott en de sensoren van de Libre 2 ook via een app live te laten meten. Want die sensoren doen dat al gewoon, je kan immers een alarm instellen wanneer je bloedsuiker onder of boven een bepaald niveau komt. De Libre 3 is in principe hetzelfde product, maar waar de Libre 2 je alleen waarschuwt via een alarm, wordt bij de Libre 3 de data opgeslagen op je smartphone (of meter). De Libre 3 heeft dus 24/7 monitoring zonder te scannen. Het verschil is puur software. Nu is scannen niet zo’n issue natuurlijk, maar wel met de app van Abbott. Deze is wel zo traag, vaak moet ik ook de app herstarten om te kunnen scannen.

Abbott verkoopt nu de Libre 3 voor een premium prijs waardoor hij niet vergoed wordt voor het gros van de Type 1 patienten. Ik krijg hem alleen als mijn HbA1c boven in 3 van de vier kwartalen boven de 8% is. Dat is sowieso al absurd, want HbA1c is puur het gemiddelde. Iemand die een HbA1c heeft van 6% heeft kan een hele dag vlak zitten, maar het kan ook zo zijn dat de meting er iedere dag uitziet als een bergetappe in de Tour de France. Maar daarnaast word je haast aangemoedigd om je HbA1c omhoog te laten gaan voor een jaar zodat je eindelijk af bent van de tergend trage scan app van Abbott.

Maar goed, dat gaat Apple niet doen natuurlijk, maar het zou fijn zijn als het spul van Abbott gewoon gekraakt wordt en je via een alternatieve app 24/7 monitoring hebt zonder te hoeven scannen.
Zoek even op xdrip4ios dan kun je je Libre 2 ook live uitmeten. Bedank mij later maar :+

Als je een pomp hebt kijk dan meteen verder naar ‘loop app diabetes’ dan kun je met je Libre 2 een closed loop creëeren.
Zie bericht van dvn.nl. Ze komen nu met een update voor de app. Scannen is zeer binnenkort niet meer nodig. 😉😉
"Het Amerikaanse bedrijf zou bijvoorbeeld willen aantonen hoe een bepaald soort voedsel de bloedsuikerwaarden beïnvloedt."
Dat is al wetenschappelijk bewezen, immers voedsel met (te) veel suiker of koolhydraten verhogen de bloed suiker waarden.
Nou is suiker ook nog eens te vinden in verpakte groenten en voorbereide voedsel en zelfs in vlees(waren) dus begrijp ik totaal niets van de onderzoek van Apple.
Even een dokter bellen zou genoeg moeten zijn.
Maar vooral in Amerika is dit een hele zo niet een extreem grote doelgroep.
Extreme (Morbide) overgewicht is daar echt een probleem dankzij (een grote) fastfood restaurants.
Aan de andere kant helpen ze wel van een verstopte darm af :o
1 op de 14 Nederlanders heeft diabetes dus het is niet alleen in Amerika een grote doelgroep. Voor mijzelf zou het een reden kunnen zijn om toch serieus te gaan denken aan een Apple toestel.

Vind net op de site van het diabetesfonds nog dit feitje(?):
"Van de huidige Nederlanders van 45 jaar en ouder krijgt naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2."
Dus voor de toekomst is het nog interessanter dat ze er mee bezig zijn.

[Reactie gewijzigd door Boullie op 26 oktober 2024 12:28]

Als je je bloedsuiker wilt beheersen met een horloge, terwijl dit normaal gesproken door bv. een dexcom gebeurd die maar een week meegaat, denk ik dat je de technologie overschat.
10 jaar geleden werd je uitgelachen met een CCGM, nu zijn die apparaten accurater dan een bloedprik met een BGM. Geef het tijd en het gaat zich vanzelf bewijzen. En die Dexcom is niet overal verkrijgbaar, omdat Dexcom het gewoon vertikt om veel markten te bedienen (in heel Oost Europa is dat ding niet te krijgen). Dat wordt natuurlijk straks heel anders wanneer 700 miljoen type 2 diabeten ineens een CGM krijgen via hun horloge. Laat ik het zo zeggen: ik kan elke maand 130 Euro uitgeven (nee, type 2 patienten krijgen die apparaten niet vergoed via een verzekering) aan een Sibionics, Dexcom of Abbott, of één keer €500 aan een Apple die 3 jaar meegaat.
Ik heb onvoldoende kennis van type 2, maar bij type 1 lijkt het me wenselijk dat de meting extreem hoge betrouwbaarheid en reactietijd heeft.

Zodra Apple goedkeuring krijgt van de FDA, lijkt het me absoluut een vooruitgang, tot die tijd niks meer dan een gimmick.
De gemiddelde CGM heeft een afwijking van rond de 8-10%. De gemiddelde BGM tussen de 8-20%. Vergeet ook niet dat je meeting een moment opname is. En daarnaast speelt timing een rol. Wanneer je een koolhydraat eet, pikt een BGM de verandering sneller op (bloedmeting) dan een CGM (vloeistof rondom vetweefsel). T1D patiënten kunnen hun CGM zelfs gebruiken om hun insuline pomp te automatiseren.
inderdaad als Apple met een watch komt welke CGM heeft vernieuw ik de mijne direct ook al zou die nog "oud" genoeg zijn volgens mn eigen maatstaaf.
als het voor 80% de functie van de 'dexcom' overneemt kan het voor veel gebruikers een levensveranderend effect hebben. Denk ook bijvoorbeeld aan de airpods pro die nu met een softwareupdate als goedkoop gehoorapparaat kunnen fungeren, of de apple watch die meldingen geeft bij onopgemerkte hartritmestoornissen of slaapapneu.
Er bestaan al meters waarbij je niet meer hoeft te prikken en daar heb je echt geen Apple voor nodig.
En via een horloge is gebleken dat die niet altijd de juiste meet gegevens geven mede omdat als je zweet dit de meet gegevens beïnvloed.
Maar die meters breng je voor 10 of 14 dagen aan, kosten elke twee weken tussen de 60 en 80 euro, de apps die er bij horen zijn niet het beste, ze zijn niet zomaar overal te krijgen, en je kunt ze niet tussentijds afdoen.
Ja, laten we tussentijds een meting van je bloedsuiker afdoen.
Als je snapt dat alle lange termijn risico's van type 1 met de stabiliteit van je waarde te maken hebben, lijkt me dat een goed plan.
Ze kunnen losraken. Ik draag zelf zo’n ding. Als na 5 dagen warm weer dat apparaat loskomt, gaat er weer geld door het putje. En hoezeer de fabrikanten ook hun best doen, het zit soms gewoon in de weg.
Er is al een nieuwere versie van FreeStyle Libre namelijk type 3 maar of deze ook al hier in Nederland te krijgen is weet ik niet.
Maar type 2 is er wel en dat weet ik omdat mijn buurjongen namelijk diabetes type 1 heeft.[quote]
Maar die meters breng je voor 10 of 14 dagen aan, kosten elke twee weken tussen de 60 en 80 euro, de apps die er bij horen zijn niet het beste, ze zijn niet zomaar overal te krijgen, en je kunt ze niet tussentijds afdoen.
En de sensoren vind je hier https://www.diabetesdesk.nl/sensoren
Maar je moet wel 1x in de zoveel tijd prikken om het in je arm te krijgen toch? Ik ben echt panisch voor naalden of iets wat je lichaam in gaat via de huid. Maar helaas moet het nog via de naald om te checken wat je suikerwaarde is.
De FreeStyle Libre 2 sensor is dan voor jou de beste oplossing want als je meerdere keren per dag met een prikpen moet prikken...
En ja deze zijn zeer duur zo €70 en worden doorgaans alleen aan patiënten met diabetes 1.
Extreme (Morbide) overgewicht is daar echt een probleem dankzij (een grote) fastfood restaurants.
Mwa tekort door de bocht. Probleem in de VS is vooral dat een groot gedeelte van de bevolking paycheck to paycheck leeft. Dus waarom zou ik 2 USD voor een krop sla betalen als ik voor 4 USD 4 Pizzas kan kopen. Is hetzelfde met dranken. Waarom zou ik 1 USD betalen voor 1 liter water als ik voor 1.29 bijna 4 liter cola kan krijgen? Of waarom 1 USD voor 1 liter water wanneer ik voor 99 cent een big Gulp kan halen bij het tankstation en deze elk tankstation gratis kan bijvullen heel de dag?

Of buffet restaurants waar je 19 USD betaald per persoon en dan na het eten nog hele zakken of boxen met eten vult en meeneemt.


Ik heb in 2022 een bikepack trip gedaan van NYC naar SF (backpacken op de fiets) en ik kwam er na 2 weken ook achter dat het gewoon goedkoper is om rotzooi te vreten dan gezond te gaan eten. Dus ik heb 2 maanden lang alleen maar fastfood, diepvries pizzas en blikvoer gegeten. Het gezondste wat ik at was subway en ook dat is bedenkelijk. Nu had dat op mij omdat ik 5000 KC per dag verbrande weinig invloed maar gemiddelde amerikaan beweegt helemaal niet. Ik ben toen ook een paar keer bij families mogen couchesurfen of mn tent in hun tuin mogen zetten en als ik werd uitgenodigd om mee te eten was het altijd rotzooi. En dan hoor je ook dat het niet is omdat ze het perse willen maar het is vaker echt uit noodzaak. Net zoals dat de kinderen op school tussen de middag ook troep te eten krijgen. Puur omdat het goedkoper is dan "echt" voedsel.

ik snap dat fastfood restaurants medeschuldig zijn maar het is echt een beleidskeuze in de VS.
Fastfood restaurants zijn een onderdeel van het probleem. Een tweede is het beleid van supermarkten en hoe de Amerikaanse retail industrie is ingericht. Google maar eens op het begrip Food Desert. Hier een filmpje https://www.youtube.com/watch?v=Rd8J-9uUnfc
Er is niets mis met aanvullend onderzoek. Dit soort gegevens kunnen nog ander inzichten geven in hoe diabetes ontstaat. Als we als mensen onderzoek gaan afblazen omdat we denken alles al te weten over eenbepaald onderwerp zijn we verkeerd bezig.
We kunnen gaan zien dat bepaalde combinaties van voedsel de suikerspiegel verhogen of juist verlagen. We kunnen veel duidelijker het verschil gaan zien tussen het effect van een glas cola of een zoete appel. Er is nog zoveel meer te ontdekken.
koop geen voedsel met een labeltje wat uit een fabriek komt. gewoon verse groente en vlees en in mindere maten fruit. fruit en groente bevat ook koolhydraten en suikers. ik heb laatste twee maanden mijn al gezonde patroon aangepast en voel me veel beter.
Volgens mij het enige juiste antwoord op diabetes type 2. Ik heb het jaren gehad getriggerd door een bepaald medicijn. Ik at niet slecht in vergelijking met de gemiddelde consument maar het was toch genoeg om type 2 te krijgen. Suiker zit nu netjes onder de 6.

Wat eet ik, simpel, aardappelen groente vlees, kan zelfs dagelijks een stroopwafel bij de koffie. Brood met jam. Geen suiker verder in thee of koffie. Geen suikerhoudende dranken, een appel, pure chocola, ongezouten noten. That’s it. Type 2 is nu al 2 jaar onder controle. Wekelijks een gebakje, gemiddeld 1 a 2 x per maand uit eten en dan is alles toegestaan.

Ik weet mijn grenzen dus na jaren experimenteren en ga er ook niet over. Jammer voor de ultrabewerkte voedselindustrie en de Mac Donalds, domino’s van deze wereld maar ik hoef die shit niet.
ik ben wat ouder en ken de wereld uit de jaren 70-80 en begin jaren 90. toen zag je inderdaad niet zo veel dikke mensen en al helemaal weinig jonge mensen met overgewicht. nu schrik ik daar soms van. het is niet alleen het enorm bewerkte voedsel die mensen moet aanzetten tot consumptie maar ook de digitale wereld. jong lijkt liever op de bank te zitten tiktokken/gamen met een zak chips dan iets weg van het scherm te doen. persoonlijk als oude man zie ik liefste sport en gezondheid bevorderd worden en zaken die voor de hand liggend schadelijk zijn ontmoedigd. dus fruit, groente, vlees en sport goedkoper, en roken en fastfood/suiker ontmoedigd. als de huidige koers aanhoudt verwacht ik een obesitas epidemie zoals in amerika en dat zal kosten met zich meebrengen.

ik wens je veel gezondheid cbr.
"Het Amerikaanse bedrijf zou bijvoorbeeld willen aantonen hoe een bepaald soort voedsel de bloedsuikerwaarden beïnvloedt."
Dat is al wetenschappelijk bewezen […]
Het maakt uiteraard een stuk meer indruk als je mensen met de neus op de feiten drukt en daarbij hun eigen bloedwaarden gebruikt, die omhoog schieten na een ongezonde maaltijd.

Wat dat betreft zou het een prima optie zijn, ware het niet dat deze meetmethode onbetrouwbaar is. Vandaar waarschijnlijk dat Apple er ook nog steeds niet mee werkt.
Apple doet geen onderzoek naar glucosewaarden, maar naar een manier om een Continue Glucose Meter te creëren die in Apple Watch past. En dat is voor zo'n 500-700 miljoen mensen op deze planeet heel nuttig. En het is op dit moment een markt van zo'n 5 miljard dollar omzet die nu beheerst wordt door Dexcom en Abbott. Dus daar wil Apple wel iets van hebben. En Samsung trouwens ook, want ook daar hoor je continue geruchten dat er een in een horloge geïntegreerde Continue Glucose Meter (CGM) aan zit te komen.
En hoe is deze data interessant voor techbedrijven? Als het hek van de dam is, volgen er snel meer immers ook.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 27 oktober 2024 10:42]

Uiteraard is het een illusie om te denken dat Apple dit uit goodwill doet, maar ik denk persoonlijk dat het traject meer in de trant is van - Hulp kunnen bieden voor mensen met bepaalde ziektes resulteert in loyale klanten die hun producten blijven aanschaffen en dus vast in het ecosysteem zitten.
Het is gewoon een verkooppraatje. Ze moeten nog zorgen dat die meter beter is dan die in een ziekenhuis, anders hebben ze bij het 1e meetfoutje met gevolgen meteen een probleem dat waarschijnlijk duurder is dan dat het ooit zou kunnen opbrengen.
Des te interesanter/vreemder? is t dat de aandelen van Dexvom enorm gekelderd zijn.

Die zullen straks wel overgenomen worden door Apple.
Dexcom. Een foute reorganisatie, leek het. bij de start moet duidelijk zijn vanaf welk punt je niet meer terug kan en als je budget voor dat moment te hoog uitvalt. ,meteen stilzetten.
Apple doet nooit iets om de gebruiker te helpen maar altijd om en winst uit te trekken.
En dat is niet anders bij andere bedrijven. Er zijn best wel bedrijfjes die met een puur hart handelen maar dat zijn per definitie geen mega bedrijven zoals Apple, Facebook etc.
Dat is volgens mij ook precies wat ik zeg. Ze doen het niet uit goodwill. Ze doen het om mensen naar zich toe te trekken en vast te houden in hun ecosysteem. Oftewel, meer winst.
zoals elk ander bedrijf?
Dat zijn ook bedrijfjes die vaak vol met idealen kopje onder gaan.
Het een sluit het ander niet uit he. Je kan iets doen waarvan je denkt dat het oprecht mensen helpt en dat ding zorgt dan weer voor meer klantenbinding/winst.
Lekker makkelijk Apple bashen, als je Apple neemt en een willekeurig ander bedrijf (op het gebied van data in combinatie met een consument) dan zou ik toch zonder meer voor Apple kiezen. De trackrecord van Apple is op dit gebied nogal veelzeggend.
Makkelijk Apple bashen? Er is niks bashen aan. Apple is een bedrijf. Een heel rijk bedrijf. De producten die zij maken die maken ze om geld te verdienen. Ik heb nergens gezegd dat Apple slecht met data om gaat, ik heb ook nergens gezegd dat Apple slecht met haar gebruikers omgaat. Ik zeg enkel dat Apple dit waarschijnlijk (naar mijn mening) ontwikkeld om mensen in hun ecosysteem te houden, en niet uit hun goodwill om zieke mensen te willen helpen. Het is geen liefdadigheid instelling. Is niet een al te rare gedachte, of wel?.

Ik gebruik dagelijks een iPhone 16 pro max, Airpods pro en Apple watch Ultra. Als ik het nodig vond om ze te bashen dan zou ik wel voor een andere fabrikant kiezen voor de technologie die ik elke dag het meeste gebruik.
uiteraard niet maar Apple concurrenten is data hun core business. Bij apple niet. Daarom ook de nadruk op Privacy. Waar die anderen de grenzen blijven opzoeken en soms overschrijden.
Ik heb je reactie meerdere malen gelezen, maar ik mis oprecht hoe jouw reactie aansluit bij de mijne. Ik geef in mijn reactie mijn mening over wat ik denk waarom Apple dit ontwikkeld, en jij reageert door te stellen dat Apple zijn data management en privacy veel beter op orde heeft dan concurenten.


Heb je misschien op de verkeerde reactie gereageerd?
Los van de data: als je dit goed kunt doen dan heb je een verdomd interresant product en zou ik zonder meer direkt een Apple toestel kopen.
Dan kunnen ze je op het juiste moment reclame voor een Mars sturen. Lijkt me niet dat hier heel veel achter de zoeken is verder dan "omdat het kan" .
Ik snap niet dat er mensen zijn die er zo luchtig op reageren

Dit zijn medische gegevens. Hoe lang zal het duren voordat AI van alles over jouw gezondheid kan voorspellen op basis van deze gegevens (inclusief al het andere wat nu al verzameld wordt)?

Al deze bedrijven zijn niet gebonden aan medische geheimhouding, zeker niet als je zelf de data overhandigt. Als jij denkt dat ze dit voor jou doen, zou ik zeggen "Slaap zacht"

Aanvulling:
Je komt er pas achter dat al die gegevens tegen je gebruikt worden, als die gegevens tegen je gebruikt worden. Niet voor niets dat veel vrouwen in de US stopten met apps die hun cyclus bijhield toen abortus een stuk illegaler werd. Er zijn al voorbeelden waarbij de overheid die data opvroeg.

[Reactie gewijzigd door haam op 26 oktober 2024 11:57]

Leuke complot theorieën maar ik zie geen link met bloedsuikerwaarden. Apple is naar mijn weet niet in de business om data aan verzekeraars te verkopen.
Zorgverzekeraars zouden heel graag dat soort zaken weten van hun verzekerden, maar dat mag gelukkig niet.
Het korting geven op sportschool abonnementen en gezondheidsproducten is wat dat betreft op het randje, want dan weten ze al iets meer over hun klanten.
Als bedrijven als Apple dit soort zaken van je weten en mogen gebruiken voor eigen gewin, kunnen ze je “gezondheidsscores” geven en die aan je profiel hangen zodat dat weer extra targeting oplevert.
Je kunt daar gewoon niet voorzichtig genoeg mee zijn en ze op hun woord vertrouwen wanneer ze plechtig beweren daar op dit moment geen meerwaarde in te zien.
Je hoeft ze in zoverre ook niet op hun woord te geloven, want Apple Health data is end-to-end encrypted. Ze publiceren daar aardig wat informatie over. Zie https://www.apple.com/pri..._White_Paper_May_2023.pdf voor een whitepaper over de maatregelen die ze nemen, en https://help.apple.com/pd...atform-security-guide.pdf voor een uitgebreidere guide over o.a. hoe de end-to-end encryption precies werkt.
Ik heb bewust in mijn laatste zinnetje “op dit moment” er tussen geprakt.
Je ziet het overal gebeuren dat voorwaarden langzaam restrictiever of meer in het voordeel van de aanbieder worden veranderd. Vaak gebeurt dat onder het mom van duidelijkere taal gebruiken, maar er glipt vaak wel meer mee. Je gaat dan akkoord, want je zit al in het ecosysteem en hebt geen zin om alweer naar een nieuwe aanbieder te zoeken die vriendelijker met jouw rechten om gaat.
Dat is leuk, maar als het end-to-end encrypted is dan hebben ze die data simpelweg niet.
Totdat ze hun voorwaarden veranderen en ergens in één van die 50 pagina’s legal speak bijvoorbeeld vermeld staat dat onder bepaalde voorwaarden de end-to-end encryptie uitgezet mag worden zonder waarschuwing vooraf.
Ik houd niet van complottheorieën, maar het is gewoon een, wellicht zeer kleine, mogelijkheid, zeker in verband met hoe overheden omgaan met die encryptie.
Niet alleen zorgverzekeraars. Denk ook aan levensverzekeringen, banken, eigenlijk alles.
Je moet ook bedenken: "het aanbod dat het beste bij jou past" is niet het aanbod in jouw belang. Het is het aanbod wat jij nog nét wil betalen. En omdat het een gericht aanbod is, krijg je niet toevallig dat goedkope aanbiedinkje er tussendoor.
Profilering verkopen ze dan ook niet, zodat bedrijven keer op keer juist moeten terugkomen bij hun om de data opnieuw en bijgewerkt te krijgen.
Facebook en Google verkopen ook geen data maar wel diensten die bestaan vanwege die data.
Apple heeft zelfs in de voorwaarden staan dat ze dingen gebruiken en delen met partners om dienstverlening te verbeteren. De aanname dat de hele wereld stout is en Apple lief, is ook een complot.
Wat een slappe reactie. We gooien er complot theorie tegenaan om het te ridiculiseren. Blijkbaar ben je een Apple fan en voel je je aangevallen.

Ik noem nergens apple, ik geef aan dat ik het ernstig gestoord vind dat mensen vrijwillig hun medische data geven. Kun jij voorspellen wat de wetgeving gaat doen over 30 jaar? Ik kan me herinneren dat in het verleden de registratie van godsdienst misbruikt is, terwijl daar geen sprake was ten tijde van de invoering van die registratie. De aanvulling die ik gaf ging niet over een complot, maar een real life voorbeeld.
dat zou in 1x de hele business wegvagen
sorry maar complottheorieën of niet, dat is echt naief. Dit soort data wordt gedeeld met derden tbv reclame, die het weer delen met anderen, en Apple houdt zich aan de regels maar die partijen verderop niet.
Dit klinkt pittig. Heb je een link voor mij waaruit ik kan opmaken dat Amerikaanse overheidsdiensten data over menstruatie-cycli opvroegen? Het lijkt mij nogal een inbreuk op privacy.
Op grote schaal mag het vast niet. Maar denk eens aan het volgende scenario:

Er zijn staten waarbij zelfs de taxi bestuurder die je naar de abortuskliniek brengt strafbaar zou kunnen zijn. En de staat uit gaan om een abortus te krijgen is dat ook.
Dat wordt er een vrouw verdacht van abortus. En bij het onderzoek eisen ze haar telefoon op. Wat zien ze? 3 jaar lang keurig om de 4 weken een menstruatie, dan 3 keer niet en dan weer wel.

Als ze je van andere 'misdaden' verdenken kijken ze ook je telefoon na.

En zelfs als ze dat niet doen zal een vrouw in dat soort staten het risico gewoon niet willen lopen.
Dat klinkt een stuk genuanceerder dan "stopten met apps die hun cyclus bijhield toen abortus een stuk illegaler werd. Er zijn al voorbeelden waarbij de overheid die data opvroeg." Dwz dan lees ik dat de overheid de data van die bijhoud-app opvroeg, en daar wilde ik graag een bron van. Omdat dat nogal een verhaal is.

Verder ging het mij niet om of vrouwen wel of niet de app uitzetten, daar heb ik compleet geen mening over.
Kijk hier maar eens: https://www.nbcnews.com/t...court-ended-roe-rcna36268

Persoonlijk vind ik dit best schokkend.
Dat vind ik ook schokkend. Maar mogelijk is mijn Engels te slecht, ik lees er niet in dat de overheid gegevens van een cyclus-app opgevraagd heeft. En dat is wel wat Haam beweert. Als ik heel eerlijk ben, bij zo'n stevige claim kan het toch niet moeilijk zijn een (goede, de speld telt niet) bron te geven? Anders zitten we in de conspiracy-scene. Ook niet leuk.
Ik snap niet dat er mensen zijn die er zo luchtig op reageren
Niet eens gebaseerd op de reactie van @bantoo. Mars is best wel zwaar. Iets als Bros is luchtig.
:+
De oplossing is niet om meten, data of ai te verbieden, maar om de gebruiker weer eigenaar te maken van zijn data.

We gaan geld ook niet proberen af te schaffen omdat banken een financiële profiel van je uitgavenpatroon kunnen maken.
Waarom denk je dat men die digitale euro wilt?
Data ;)
De digitale euro kan nog alle kanten op vallen :P Ben wel heel benieuwd wat er uit gaat komen.
@bantoo

Complot theorieën?

UGent is bezig met het maken van een digitale kloon van patiënten met als bedoeling dat AI de beste behandeling voorsteld.
Het is niet dat dit niet al op enige manier bestaat (freestyle Libre), het zit nu enkel in een apparaat van Apple (zonder naaldje in je huid). Apple staat er daarnaast om bekend nogal zuinig met je data om te gaan, en de wil te hebben op medisch gebied devices aan te willen bieden.

Voor gebruikers van de FL, is dit natuurlijk (mits het goed werkt) een mooie stap vooruit (nog los van de verpleegkundige die mensen hierbij ondersteunen).

Ik zou het vooral van een positieve kant bekijken.
Dan snap je nog steeds mijn punt niet. Dexcom en freestyle leveren producten waarvan je zelf bepaald met wie je de data deelt. Dat is het verschil. Ik snap niet waar de illusie vandaan komt dat Apple zuinig met je data omgaat. Net als facebook en google kun je getarget worden op basis van de bij hun beschikbare data. Ze weten precies hoe ze je jou moeten verleiden iets te kopen. Daarom worden er miljarden verdient in die business.

Als er een manier was om niet-invasief je bloedsuiker nauwkeurig te meten die goedgekeurd zou worden door de FDA, dan had je daar vast al over gehoord.

Apple hoort daar in ieder geval niet bij. Geen enkel device van Apple is FDA gekeurd voor welke medische meting dan ook. Dat is ook niet hun intentie. Data verzamelen om groepen te targetten voor advertenties.

Dat men daar vrijwillig aan mee wil werken, blijft voor mij onbegrijpbaar.
Je bepaalt bij Apple ook met wie je je data deelt. Elke semi-medische app op ios/ipados/etc. moet eerst expliciet toestemming krijgen voordat data vanuit Apple apps gedeeld kan worden. En ook omgekeerd, trouwens.

Reclame targeting door Apple heb ik nog nooit serieus bewijs van gezien, en aangezien Apple zich als Privacy Beschermer opwerpt, lijkt het me ook niet in het belang van Apple om dat te doen.

En Apple heeft wel degelijk toestemming van de FDA op het gebied van in ieder geval gehoorapparaat functies en slaap apnea. Mogelijk meer, maar dit vond ik met 10 seconden googlen.

Wat betreft die bloedsuiker metingen, het artikel waar dit allemaal mee begon is erg duidelijk hierover: het was een intern experiment van Apple, en ze zijn er mee gestopt.
nauwkeurig hoeft het niet te zijn. Waar het om gaat zijn hoe hoog de pieken zijn en welk eten de grote pieken veroorzaken. je vergelijkt banaan met boterham kaas. Nog beter is om insuline te meten. hoe sensitief of resistent je insuline respons is.
Ik vraag me af waar jij die wijsheid vandaan haalt.

Wat is niet nauwkeurig? 30%? 40% afwijking? Je meet 4 maar in werkelijkheid is ie 2,4? Als je dan al niet in coma bent.
Nog meer dan pieken gaat het over dalen. Een hyper is niet heel goed op de langere termijn, een hypo kan nog altijd dodelijk zijn. Op korte termijn.
En je insuline respons hangt af van veel factoren (stress, ziekte, vermoeidheid, etc.).
De data staat hier niet op 1, dit is gewoon een feature die veel gebruikers zal aantrekken en daarmee Apple Watches zal verkopen.

Maar blijkbaar werkte het niet zoals ze hadden gehoopt.

Tsja. Ik denk dat er wel meer “out there” apps zijn die Apple probeert. Dat is de R van R&D.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 26 oktober 2024 18:19]

Dit soort data kan gebruikt worden om je uit te sluiten van gezondheidsverzekeringen, of een fors hogere premie te rekenen in Amerika.
Health is big business.
In andere grote landen zoals de US heeft de consument meer te zeggen over hoe en waar ze de zorg vandaan komt. Voor bedrijven belangrijk om zo vroeg mogelijk betrokken te raken bij het leven van de aankomende patïent. Daarom is bijvoorbeeld de Baby+ app van Philips gratis te downloaden. De app is voornamelijk ontwikkeld voor de niet nederlandse markt.
Apple zou met deze informatie willen nagaan hoe het gebruikers kan informeren over de bloedsuikerspiegel.
Er is goedkeuring om de waarden te meten. Ik lees hier niet dat er toestemming is om geautomatiseerd medisch advies te mogen geven. Apple kan je wel informatie geven over welke professionals kunnen helpen. Er wordt geld verdient aan de doorverwijzing en services en producten voor de professionals.

De keuze voor diabetes is omdat het chronisch is en een grote populatie is. De droom van Apple is dat je naar een "Apple" professional gaat en daar de rest van je leven bij blijft. Zo ver zijn ze nog niet. Het is zeer aannemelijk dat meer features toegevoegd gaan worden zoals het monitoren voor hartfalen.

[Reactie gewijzigd door MijnAccount op 27 oktober 2024 13:49]

Er zijn al producten waarbij je de glucose in je bloed kunt meten via je telefoon (en NFC), bijvoorbeeld LibreView. Je moet dan een sensor met een 'voeldraad' in de huid op je arm plaatsen, deze blijft dan 1 a 2 weken zitten. Mijns inziens is dit een stuk nauwkeuriger dan een horlogeplaatje op de huid.
Zo is dat. Je hebt verschillende systemen oa van Dexcom en Abott de zgn librelink. Deze meetgegevens zijn nauwkeurig. Sterker nog, mijn insulinepompje reageert daarop mbv software in mijn telefoon, de Android APS. Deze sensor systemen meten de bloedsuikerwaarden uit vloeistof net onder je huid. Dus niet uit bloed. Ik heb geregeld controle van Hba1c waarde, gemiddelde bloedsuiker uit jouw bloed van afgelopen 3 maanden. Bij mij verschilt dit weinig met de waarden van de librelink sensor. Dus dit is idd behoorlijk nauwkeurig.
Inderdaad. En al die systemen zijn proprietary. Bij de Libre 2 kun je de waarden nog uitlezen met een open source app, maar bij de opvolger Libre 3 is dat dichtgetimmerd. Ook Dexcom past allerlei restricties toe op de bijbehorende app, zoals geofencing. Als je op vakantie bent in een land waar Dexcom niet gemarket wordt, je raakt je telefoon kwijt, koopt een nieuwe en je wilt de Dexcom app weer installeren is het 'computer says no'.

Ik hoop echt van harte dat er een extra speler op de markt komt met een bloedglucosemeter waar je vrij kunt beschikken over die waarden. Het is je eigen data, maar we laten het blijkbaar toe dat fabrikanten die data dichttimmeren. Als die speler Apple is, dan is dat prima.

Ze timmeren ook al behoorlijk aan de weg met de Airpods, die bruikbaar zijn als hoortoestel. Dat is een goede ontwikkeling, aangezien echte hoortoestellen gebouwd worden door fabrikanten die hopeloos achterlopen. Heb je wel eens een fabrikant van hoortoestellen gezien waarbij je zelf je oren kunt meten en curves kunt wijzigen? Nee, daarvoor moet je naar een audicien. Helemaal niet nodig, maar blijkbaar is in de medische wereld een trend aan de gang om elkaar aan het werk te houden. Fijn als een fabrikant dat openbreekt.
maar bij de opvolger Libre 3 is dat dichtgetimmerd
Valt nog steeds prima om heen te werken: https://www.juggluco.nl/Juggluco/index.html

Maar het wordt wel lastiger gemaakt.
Ik begrijp weinig van dit artikel.

Als je de bloedsuikerwaarde meet na het eten van bijvoorbeeld een gehaktbal, dan kan je dat toch noteren in "notes" o.i.d.? Dan heb je op een gegeven moment echt wel door dat je van bepaalde snacks af moet blijven. Volgens mij zijn die tabellen er al.

En dat pre-diabetisch... Je zou kunnen zeggen dat iedereen die nog geen diabeet is pre-diabetisch is.

Kan mij er iets bij voorstellen als Apple bijvoorbeeld in de nieuwe Apple watch een bloedsuiker sensor heeft die zonder te prikken het gehalte bepaald. Dat je het wilt kalibreren o.i.d.

Maar ja, het zijn Amerikanen. Met halve gallon cola flessen en gesuikerde groente...
Ik zou het eerder andersom zeggen: iedereen die pre-diabetisch is (wordt vaak gekarakteriseerd door een HbA1C van 5.8% of hoger) heeft al Type 2 Diabetes.

Dit is idd een nutteloze app. Sterker nog, je kunt het momenteel al in Apple Health toevoegen, dus ik weet niet precies wat het voordeel is?
Misschien om beter grip te krijgen op je dieetkeuzes?
Het idee lijkt me dat de app je na een tijdje vertelt welke eetgewoonten het meeste impact op je bloedsuiker hebben gehad zodat je heel gericht je dieet bij kunt bijsturen zonder direct je hele eetstijl om te gooien.
en dan voer je steeds in wat je eet? maareen hamburgr in Nederland is echt niet hetzelfde als een in de VS, en brood al helemaal niet.
Een hoop aannames qua use case.
Mogelijk gaat die communiceren met (bluetooth) diabetes apparatuur of is er een pilot met medisch device fabrikant…
Bloedglucose meten zonder prikken is echt wel een utopie op dit moment, al helemaal in een horloge met ontelbare externe factoren en variabelen.
Alle sensoren wordt je bij geprikt en meten je weefselvocht, waardoor deze vaak achter loopt.
De enige betrouwbare manier om je bloedglucose te meten is door middel van je bloed.
Je hebt prima (flash) sensoren die je prima kunt gebruiken voor meten van waarden en behandeling van diabetes. Ik heb al 2 jaar geen vingerprik gedaan en hba1c waarde is beter dan ooit.
Heb je ooit zelf wel eens die sensor aangebracht?
Je weet dat dat je in je huid prikt, waarbij die sensor dus je bloed/vocht monitoort in je opervlaktehuid
Moet je maar eens kijken naar de onderkant als je sensor weghaalt

[Reactie gewijzigd door reaL_G op 26 oktober 2024 13:59]

Zeker elke twee weken. Gebruik een freestyle Libre 2 als continue meter. Deze prikt onder de huid maar meet geen bloed, maar vocht tussen de huid lagen.

Reageerde vooral ook op het achterlopen. (Wat wel zo is) Maar dat is in de praktijk gewoon niet z’n groot probleem.
Ook de libre is niet 100% foolproof door het achterlopen idd.
Heb meerdere situaties meegemaakt waarbij toch prikken echt noodzakelijk was.
Omdat de sensor niet snel genoeg reageerde.

Een weareable zal zeker nog meer onzekerheden meebrengen.
Ik heb een closed loop gemaakt van de Libre icm mijn pomp. Dat maakt dat je ook een voorspelling hebt en anticipeert.

Overigens is niet snel genoeg reageren natuurlijk relatief, want je meet toch wat het nu is. En je voelt hoe je je voelt. Dus als je laag zit moet je gewoon wat eten. Dat het dan 2.6 of 3.0 is, is dan niet zo relevant meer en veranderd ook niet zo veel aan de situatie

[Reactie gewijzigd door perspectivebass op 26 oktober 2024 17:11]

Gesuikerde groenten vind je ook hier.
Neem maar even als voorbeeld speciebonen uit blik of pot ook daar wordt suiker aan toegevoegd en zelfs aan diepvries groenten.
Maar ook als je b.v een hamburger of kroket bij de snackbar gaat halen dan is er er een grote kans dat daar suiker in verwerkt zit.
Maar vergeet daarbij niet dat suiker veel namen heeft de bekendste is wel sacharose en dat is gewone kristal suiker.
Maar bijna alle suiker soorten eindigen op OSE en als je dat weet en gaat kijken op een etiket in een winkel dan schrik je wel even.
En in een gehaktbal die je zelf bereid zal erg weinig suiker zitten maar wel veel zout.
En om bij dat laatste te eindigen een weetje.
In zoete drop zit meer zout dan in zoute drop, het scheelt niet echt veel maar het is dan wel heel vreemd dat ze het zoete drop noemen.
En vergeet niet dat koolhydraten in het algemeen omgezet worden in suiker. Dus een kroket zonder suiker lukt wel, maar het krokante jasje maak je binnen de kortste keren een lading suiker van die je dan weer moet verwerken wat voor een (pre-)diabeet behoorlijk lastig kan zijn.
Mijn ervaring is dat geprepareerd voedsel (uit blik, maar ook alle vlees producten die tot een bepaalde categorie zijn verwerkt zoals gehaktballen, hamburgers enz) altijd (teveel) suiker/zout bevat. Als je eenmaal gewend bent om bijvoorbeeld minder zout te gebruiken in je eten merk je pas hoe zout dat geprepareerde voedsel is. Ook in menig kantine gaan ze los met het zoutpotje en dat snap ik niet. Zout kan je altijd wel zelf toevoegen naar smaak, maar minder zout maken gaat dan weer niet.

In vrijwel alle geprepareerde producten zul je dan ook toegevoegde zout/suiker vinden.
Ik denk dat de app dat meet en voor mensen die niet diabetisch zijn is het helemaal niet nodig om dat bij te houden. Je meet het om te kijken of je diabetisch bent of al weet dat je het bent.

Ze zullen wel gestopt zijn omdat het ook wel een beetje betrouwbaar moet zijn voor mensen die het wel nodig hebben. Het is wat anders dan hobbymatig je hartslag bijhouden om beter te sporten.
Je spuit op basis van de koolhydraten die je gaat eten. Die heb je in vele soorten, met allemaal een verschillend effect. Daarbij is hoe je lichaam reageert afhankelijk van 'de koers van de dag'. Moe, ziek, stress, wat je ervoor hebt gegeten zijn allemaal zaken die invloed hebben.

Dus de tabellen waar je het over hebt zijn waarschijnlijk tabellen met hoeveelheid koolhydraten. Dat geeft richting, maar je moet altijd checken.

FYI type 1 is een auto immuun ziekte die de cellen die insuline aanmaken vernietigd. 0 insuline aanmaak. Het wel of niet eten van suiker heeft daar nul invloed op.

Type 2 gaat meer over uitputting van je alvleesklier. Daar heeft eten van suikers wel behoorlijk invloed op.
Ik zou dit geweldig vinden. Stel je voor dat je inzicht krijgt in waarom je je soms moe voelt na de lunch of wanneer het het beste is om te sporten tijdens de dag. De combinatie van al deze sensordata en AI kan ons volgens mij veel productiever en gezonder maken.
Dat apparaat legt echt niet uit waarom jij je moe voelt na een maaltijd. Lees je dan in in het bloedsuiker proces als je het wilt weten. En als je over een x periode je bloedsuikers wilt meten en kijken welk voedsel wat doet, schaf dan een medisch verantwoorde Freestyle Libre aan. Dan weet je ook dat de metingen juist zijn.
Dus je moet dan aangeven wat je hebt gegeten, wat sterk afhankelijk is van de ingrediënten of het moet tafeltje dekje pre made meals zijn, en dan schatting maken aan wat?

Niet elk persoon reageert hetzelfde op voedsel dit verschilt in bouw, in gewicht, in je darmen in alles zelfs wat je er bij eet (zuivel bijvoorbeeld levelt de opname en suiker pieken)
ik krijg een beetje Theranos vibes van dit.

Bijvoorbeeld een free style libre sensor die witte sensors die diabetes patienten dragen meet via Interstitiële vocht wat je suikerspiegel naar verwachting kan zijn, is accuraat maar niet 100% dus een schatting en die zit in je lichaam.

Hoe een lichtsensor dat moet doen?!

Je kan wel raden wat rijst met je suikerspiegel doet of alcohol maar waarde aan de hand van input en wat?

[Reactie gewijzigd door 42dpi op 27 oktober 2024 16:53]

Anoniem: 294759 26 oktober 2024 12:52
Ik zie de meerwaarde van dit product er niet in. Zolang je geen directe meting hebt, dus dmv een naald, ben je aan wishful thinking bezig. Hoe hard Apple het verschil denkt te kunnen maken, zelfs na tien jaar research.

Het punt is dat de theoretische glucemische index van een voedselproduct enorm kan verschillen met de daadwerkelijke waarde op basis van hoe het geproduceerd en bereidt is.

De voedselproducten in de VS hebben een aanzienlijke hoeveelheid aan suiker en koolhydraten in vergelijking met Europa en andere delen van de wereld.

En natuurlijk dat ieder lichaam anders in elkaar steekt.

Dit maakt een non-invasieve voorspelling ongeloofwaardig en zelfs gevaarlijk als blijkt dat een voedselproduct de glucosewaarde harder laat pieken dan de voorspelling was.

Ik zie liever dat Apple zich bezig houd met andere producten dan met dit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 294759 op 26 oktober 2024 12:52]

Ik heb er geen ervaring mee maar het lijkt me dat dit per persoon en situatie (net gesport bv) kan verschillen?
Als Apple niet oppast bevinden ze zich zo in een enorm wespennest.
Het is leuk om te bepalen wat verschillende soorten voedsel met je bloedsuikers doet.
Maar het blijft allemaal moeilijk te voorspellen.
Zo zijn er verschillende soorten koolhydraten (hetgeen waar je insuline voor moet bolussen in geval van T1D), welke of snel of langzaam worden opgenomen.
Daarnaast reageert ieder lichaam anders, en zelf voor ieder uniek persoon moeten waardes van tijd tot tijd worden bijgesteld.
Ook met de volautomatische pompen (dexcom, medtronic) welke al veel automatisch reguleren en proberen te voorspellen, kan de sensor gaan afwijken en moet deze van tijd tot tijd gekalibreerd worden.
Med de huidige medische technologieën en beschikbare apparatuur zie ik totaal geen voordeel in wat Apple hier nu probeert te bereiken, behalve data verzamelen voor huj eigen doeleinden (portemonnee)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.