Apple maakt slaapapneudetectie beschikbaar in watchOS 11

Apple heeft maandag watchOS 11 beschikbaar gemaakt. Het nieuwe besturingssysteem voor Apples smartwatches bevat onder meer slaapapneudetectie. Om de functie uit te kunnen rollen binnen de Europese Unie moest Apple eerder om toestemming vragen.

De slaapapneudetectie is beschikbaar op de Apple Watch 10, Watch 9 en de Watch Ultra 2. Apple heeft een lijst gepubliceerd van alle landen waar gebruikers toegang hebben tot de functie. Nederland en België staan ook op die lijst.

De slaapapneudetectie was al aangekondigd tijdens de onthulling van de tiende generatie Apple Watch begin september. De functie detecteert slaapapneu door kleine polsbewegingen van de gebruiker bij te houden, die verband hebben met onderbrekingen in het ademhalingspatroon tijdens het slapen. Het horloge verzamelt gedurende 30 dagen data en analyseert deze om te bepalen of er sprake is van matige of ernstige slaapapneu. Gebruikers kunnen de data terugzien in de nieuwe Vitale Functies-app, die onderdeel is van de Health-app.

watchOS 11 slaapapneu
Bron: Apple

Door Loïs Franx

Redacteur

17-09-2024 • 15:34

87

Submitter: Davidas

Reacties (87)

87
85
43
6
1
32
Wijzig sortering
Ik heb als slaapanalyst gewerkt op een KNO afdeling en veel polysomnografien afgenomen bij patiënten. Een PSG kijkt naar je adem(lucht), zuurstofsaturatie, buik- en borstbewegingen, hartslag en hersenactiviteit. Een obstructieve apneu wordt bestempeld als zodanig als je gedurende 10 seconden niet ademhaalt, wel buik/borstbeweging ziet en je zuurstofsaturatie significant daalt. Als dat meer dan 5 keer per uur gebeurt, dan heb je officieel OSAS. Obstructief Slaap Apneu Syndroom.

Dan heb je nog zeldzamere types apneu zoals bv. CSAS, waar je hersenen geen ademhalingsprikkel doorgeven. Of Cheyne Stokes, een langzame afname en toename van ademhalingsamplitude over meerdere ademhalingen, en een combinatie van die dingen.

Belangrijk is om te benoemen dat iedereen wel apneus heeft. Het gaat er om dat ze hinderlijk zijn en/of klachten geven.

Ik kan me voorstellen dat een horloge wat indicatoren heeft om een hoger risico op apneu aan te geven, maar ik hoop wel dat mensen altijd de huisarts bellen als zij klachten hebben.

[Reactie gewijzigd door Dekar op 17 september 2024 16:14]

Dit is een zeer interessante toevoeging. Ik ben benieuwd of de frequentie van apneumeldingen en de uiteindelijke classificatie van mogelijk OSAS door je horloge positieve gevolgen zullen hebben voor de gezondheid op populatieniveau. Ik heb als arts gewerkt in de cardiologie en daar hadden we een vergelijkbaar 'probleem'.

In het kort (door de bocht) zie je als zorgverlener mensen met klachten, die je probeert te objectiveren met metingen, waarna je een behandeling instelt. Die behandelingen zijn doorgaans onderzocht binnen een specifieke context. Die context is vaak mensen die zich melden met klachten, waarbij de klachten geobjectiveerd zijn met (meerdere) metingen. Het moment dat je de context verandert naar “iedereen in de (gezonde) populatie die een smartwatch kan betalen” heeft dit implicaties op de voorafkansen op ziekten en de risico’s van het hebben van de gemeten ziekte. Zijn je risico’s op (ernstige) uitingen van ziekte lager, dan kun je je afvragen of je de bijwerkingen van een medicijn wel moet accepteren. Primum non nocere.

Sinds de Apple Watch ritmestoornissen zoals boezemfibrilleren kan detecteren, is er iets veranderd in het veld. Dit is namelijk een andere (gezondere?) populatie die we niet uit de studies of in de reguliere zorg kennen. We weten ook niet of dit nou mensen zijn die zich gewoon eerder melden en vroeg of laat toch naar de huisarts waren gegaan met hartkloppingen, of dat dit mensen zijn die hun hele leven eigenlijk geen klachten zouden hebben gehad van de toevallige ritmestoornis. Die studie staat hier: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1901183.

Er lopen nu nieuwe studies met de vraag of je 'watch-detected-cases' moet behandelen. Uiteraard doe je vervolgonderzoek, maar als alles dan verder “normaal is? Je zou “blind” kunnen gaan behandelen bijv met bloedverdunners, maar dan weet je niet wat de risico’s van de patiënt met de Apple Watch melding zijn die je voor je hebt, terwijl die behandeling ook risico’s kent. Kan me voorstellen dat het voor OSAS vergelijkbare 'problemen' geeft! De KNO afdelingen gaan het (nog?) druk(er) krijgen!

[Reactie gewijzigd door APAF-1 op 17 september 2024 21:48]

Heel interessant. Ik weet ook dat AI onderzoekers soortgelijke gezondheidsdata uit retinafoto's aan het halen is om neurodegenerative ziektes vroeg op te sporen. Het lijkt er op dat de hele sector het drukker gaat krijgen :+

Dan ben ik blij dat ik reeds elders werk ;)
Weet niet of het echt drukker zal zijn want ze houden het bewust op afstand. Mijn pa kreeg recent nieuwe hartkleppen in één van de universitaire ziekenhuizen en had de weken erna regelmatig last van fibrilatie. Toen hij voor de zoveelste keer een reset kreeg vroeg ik de cardioloog: is het misschien handig als ik hem een tijdje mijn Watch om doe zodat jullie kunnen uitlezen wat er gebeurd? “Oh zo’n horloge bedoel je? Daar doen wij echt helemaal niéts mee”.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 17 september 2024 17:33]

Ze doen inderdaad niks met de uitslagen van een smartwatch zelf maar zullen zelf wel gaan meten als jij bij de arts komt doorat je de melding hebt gehad over fibrillatie en daaruit verdere conclusies trekken.

Fibrillatie/onregelmatige hartslag heeft wel degelijk risico's ook al is het klachtenvrij, de kans op o.a. dementie/alzheimer op latere leeftijd is flink groter. Ik zou zelf dan ook altijd vragen om behandeld te worden.

(Ik ben zelf door meldingen naar de huisarts gegaan en het werd wel degelijk serieus genomen)

[Reactie gewijzigd door Team-RiNo op 17 september 2024 17:31]

In zijn geval was het niet klachtenvrij maar telkens een spontaan beginnende hartslag van 140 die niet meer naar beneden wilde zonder een elektrische opdonder. Ik dacht met mijn lekengedachte: misschien kunnen ze met een Watch eea uitlezen en uitzoeken wat de trigger is geweest. Maar ondanks het een jonge hippe cardioloog was vond ie zo’n smartwatch maar een vies woord.
Even een aanname van mijn kant: ik denk dat een Watch niks toevoegt, omdat hij niet continue hartfilmpjes aan het maken is en waarschijnlijk dus ook niet iets van te voren dat het aritmetische begint.
Omdat het nog geen wetenschappelijke basis heeft. Dat kan op termijn natuurlijk veranderen, want daar wordt onderzoek naar gedaan.
We herkennen dit helemaal. Wij hebben de Kardia 6L aangeschaft, goedgekeurd door de fda. Die snel jouw hartslag kan analyseren. Aanleiding was, dat telkens in het ziekenhuis de metingen goed waren. Maar de klachten dus niet gevangen werden. Het Diakonessen Ziekenhuis gebruikt dit apparaatje ook. Is veel voordeliger dan een holster een dag laten dragen. De gebruiker opent de app op de telefoon. Houdt he5 apparaatje, ca 7cm lang, 3 cm breed en 0,5 cm dik. En er wordt een “hartfilmpje gemaakt”. Toen wij met een paar filmpjes bij de cardioloog kwamen, was er geen discussie meer. Hij zag het. Dus aan de pillen om het ritme beter te krijgen. De cardioloog vroeg ons om de filmpjes op te sturen zodat ze aan het dossier toegevoegd konden worden. Ze gebruiken het niet, willen wel, maar de data worden opgeslagen in de VS, en daarom willen ze het niet gaan gebruiken voor patiënten. Maar het zou veel meer zekerheid en onnodige onderzoeken overbodig maken. Kortom. Er is nog veel te halen….
Je kunt toch gewoon de gevallen die zich melden aan de hand van een aanwijzing van het horloge, nader onderzoeken? En behandelen als uit zo'n onderzoek blijkt dat er echt iets is om te behandelen? Ik bedoel, veel mensen lopen ontzettend lang rond zonder naar een arts te gaan. Misschien hebben ze geen klachten, of zijn de klachten vaag of niet permanent aanwezig. Maar dat betekent niet, dat er niks aan de hand is. Een horloge dat lichaamsmetingen doet, zou een welkome toevoeging moeten zijn, omdat je daarmee ook mensen krijgt die zich wellicht anders veel later (misschien wel te laat) hadden gemeld. Volgens dat onderzoek was bij 34% van de mensen die een melding kregen daadwerkelijk sprake van een hartritmestoornis. Dat is veel!

Slaapapneu is ook zo'n probleem. Het komt veel voor, maar mensen hoeven niet direct klachten te krijgen. Of de klachten ontwikkelen zich zo langzaam, dat ze veel te laat naar een arts gaan. Een melding van je horloge kan dan best zinvol zijn. Maar bij slaapapneu kan het ook een juridische consequentie hebben. Volgens mij mag je namelijk niet autorijden als je last hebt van onbehandelde slaapapneu. Als je geen enkele klacht hebt, dan wil je die meldingen misschien wel helemaal niet krijgen, straks mag je je rijbewijs inleveren. Of je krijgt een aanrijding en de verzekering komt erachter dat je ooit een apneumelding hebt gehad en niet naar een arts bent geweest (omdat je verder geen klachten hebt). Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat.
Uiteraard onderzoeken we verder, zo staat het ook in de richtlijnen met bijv een echo. Dat wil niet zeggen dat we ook moeten behandelen met bijv bloedverdunners of ritme medicatie (met bijwerkingen). Daar zit de crux.

Ik ben het met je eens dat het een verrijking kan zijn van de zorg, maar het systeem na een “alarm” van je horloge moet er ook goed op zijn ingericht.

[Reactie gewijzigd door APAF-1 op 17 september 2024 21:43]

Er lopen nu nieuwe studies met de vraag of je 'watch-detected-cases' moet behandelen. Je zou iedereen kunnen gaan behandelen, maar dan behandel je blind terwijl elke behandeling ook risico’s ken
Lijkt me toch vooral een kwestie van "goede indicatie voor nader onderzoek". Als ik thuis mijn bloeddruk meet en goh, die is hoog, dan hoop ik dat de dokter toch ook minstens even mijn bloeddruk nameet voordat ik pilletjes krijg?

Met alle respect voor artsen, maar ik heb geen hoge pet op van de staat van geneeskunde. "Aspirientje en kijk het nog maar even aan" is een cliche, maar wel met goede reden. Dat ligt niet aan de mensen, maar gewoon omdat we *zoveel* nog niet weten van het menselijk lichaam.

Volgens mij kan de immense hoeveelheid data over een heel grote populatie alleen maar helpen om het veld een beetje verder te stuwen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 17 september 2024 19:38]

Ik heb zelf CSAS en zie de nieuwe functie meer als een gimmick, als een indicator. Vaak weet je zelf of jouw omgeving al dat er 'iets' aan de hand is. Dan beter, via de huisarts, een slaaponderzoek in het ziekenhuis laten doen.
Dat is zeker zo. Alleen moest ik dat via de buurman horen die het toen opviel toen ik een keer het raam open had staan overdag en hij vroeg in de ochtend al bezig was.

Voor mensen die alleen wonen dus wel handig om dan zo’n hint te krijgen.
Als het een beetje zoals met de ECG app op de watch gaat (ik heb geen 9 of 10, dus ik kan het niet checken) dan komt er keer op keer te staan dat als je je niet lekker voelt of zelf denkt dat er iets aan de hand is dat je dan zeker bji een arts moet aankloppen.
Dat het dus voornamelijk gaat om metingen die een indicatie kunnen geven (maar niet de zekerheid van een gespecialiseerde meting kunnen vervangen).
Ik denk dat het belangrijk is dat mensen die als ondersteuning zien. Hetzelfde als met de ECG of andere functies van het horloge. Er kan een indicator zijn maar een uiteindelijke arts / dokter zal verder moeten onderzoeken.
Ik kan me voorstellen dat een horloge wat indicatoren heeft om een hoger risico op apneu aan te geven, maar ik hoop wel dat mensen altijd de huisarts bellen als zij klachten hebben.
Dat is ook het doel: mensen aanzetten om een dokter op te zoeken. Kijk even naar de screenshot onder het bericht.
Nou, ik ben KNO-arts en dat is toch echt niet correct. De officiële diagnose OSAS krijg je niet alleen op basis van een polysomnografie. Je moet er echt klachten van hebben. De meer dan 5 keer per uur is een sterk verouderd concept. Dit komt van de nog actuele richtlijn uit 2018.
"Wanneer de klachten en/of co-morbiditeit gerelateerd zijn aan OSA spreekt men van het obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS)" Uit https://richtlijnendataba...sa_actuele_inzichten.html

Het is en blijft een hardnekkig verschijnsel dat de meeste mensen denken dat een onderzoek de diagnose bepaalt. Dat is niet zo, een onderzoek wordt meestal gemaakt ter bevestiging van de verdenking op een aandoening. Dan heeft de uitslag meetal pas waarde.

Overigens is het de analisten niet toe te rekenen dat deze nuance niet altijd bekend is. Als soms bij patiënten een polysomnografie gemaakt wordt zonder klachten en ze bij de dokter komen, worden ze vaak gerustgesteld met het bericht dat het geen OSAS is. Die informatie komt niet vaak niet bij hen terug.

Wat wel een groot probleem al is, dat door deze metingen er nu al veel meer mensen komen met een afwijkende uitslag, die zich zorgen maken en geen OSAS hebben. En dat zijn vooral mensen met smartwatches, vaak jongere actieve mannen. Het is niet voor niets dat op het plaatje staat "Possible Sleep Apnoea". En die gaan dan door de medische molen wat niet alleen een kostenverhogend, maar vooral een zorgenverhogend effect heeft.

Maar daar hebben Apple en consorten geen boodschap aan. Zij kunnen mooi een nieuwe functie aanbieden en schermen met de mensen die ze "gered' hebben door vroege detetie van ziekte. Goed voor de verkoop,

Overigens ben ik zelf wel fan van smartwatches. Denk dat ik al aan mijn zesde toe ben. Maar voor medische doeleinden bij gezonde mensen zijn er wel flinke kanttekeningen te maken.
Ik vond jouw inzicht vanuit je positie als slaapanalyst heel interessant om te lezen. Zo wist ik niet dat iedereen wel eens apneus heeft.

Wat ik mij wel afvraag is, waarom iedereen (in ieder geval die mij bekend is) bij verdenking van slaapapneu meteen een volledige polysomnografie krijgt. Zou het niet veel goedkoper zijn om vanuit de huisarts een saturatiemeter een paar nachten een meting te laten doen? Zou dit niet genoeg zijn om slaapapneu uit te kunnen sluiten? En als het er niet goed uitziet pas doorsturen voor een polysomnografie?
Ik ben geen arts, dus ik doe officieel de diagnoses en behandelplannen niet. Ik spreek dus een beetje buiten mijn area of expertise. Maar de gemaakte richtlijnen wijzen de artsen o.a. naar de verschillende vormen van therapie. CPAP, APAP, MRA beugel, kaakoperatie, beademingsapparatuur, en contra indicaties zoals andere (slaap)afwijkingen die vermoeidheid of andere klachten geven. Denk aan een vreemde slaapcyclus door een neurologisch probleem bv.
Met een O2 saturatiemeter weet je veel te weinig. En zelfs al komt er niks uit de PSG, dan nog is een patiënt gerustgesteld dat het goed zit, wat gek genoeg ook goed is voor een patiënt zijn welzijn.
Ben benieuwd hoe nauwkeurig zoiets is. Als je ziet waarmee ze je behangen aan sensoren bij een officiële test...
Ik heb zelf slaapapneu. Je wilt niet weten hoeveel mensen het hebben zonder het te beseffen. Ze denken gewoon dat ze in de sleur van hun leven zitten en dat ze daarom moe zijn en gaan dan af en toe maar wat vroeger slapen in de hoop een goede nachtrust te hebben.
Ik praat hierover op het werk vrij open en geef alle informatie die mensen me vragen over de behandeling, de symptomen etc... Zo weten ze ook waarom ik soms een "bad hair day" heb. (van de bandjes van het masker - krijg je soms met de beste wil van de wereld niet volledig weg als je haar er niet netjes onder zat)
Ik heb al 2 collega's die hun man naar de dokter hebben gestuurd omdat ze het "piepen" herkenden en ze hadden inderdaad slaapapneu.

Ik zie deze app als iets zeer goed. Hij geeft je de waarschuwing dat er een goede kans is dat je slaapapneu hebt. De vervolgstap is naar je dokter gaan en die zal je naar een slaaplabo sturen.
Dan kunnen ze onderzoeken of je centrale slaapapneu of blocking slaapapneu hebt en kunnen ze -hopelijk- een behandeling voorschrijven. Dit kan zijn dat ze een CPAP machine geven, maar kan ook zijn dat ze opzettelijk littekenweefsel maken achterin de keel of zelfs gewoon een bitje om je kin naar voor te trekken.
Het feit dat deze app mensen de hint geeft om naar hun dokter te gaan, zal de levenskwaliteit voor erg veel mensen verhogen.

De sensoren op je hoofd bij de officiële test is om te zien of je slaapt en hoe vaak je in elke slaapfase zit. Ik haalde bvb bijna geen diepe slaap.
Jij ziet het als iets goeds omdat het jou persoonlijk had kunnen helpen. Begrijpelijk natuurlijk. Persoonlijk heb ik maar minimaal apneu. Dus ik kan af met een zogenaamde "snurkbeugel" ofwel mra apparaat.

Ik probeer echter wat breder te kijken. In die wereld moet je ook bekijken hoeveel valse meldingen de zorg mee belast word, voor elk geval zoals jij, waar het echt is. Dat is een heel belangrijke vraag. In die vraag ligt natuurlijk ook de vraag, hoeveel zorg sparen we uit doordat deze dingen, dingen vroeger opmerken. Welke het is kost nog jaren onderzoek.

En dan is er nog de psychologische belasting. Hoeveel mensen zouden niet de hele dag zichzelf zitten te monitoren. En wat gebeurt er als Apple en anderen die gegevens aan commerciële doelen hangen. Je producten gaan aansmeren door angsten over gezondheid aan te wakkeren?

Ik vind dat we voorzichtig moeten zijn (niet verbieden of zo), met hoe we deze nieuwe tools in ons leven integreren. Voor je het weet ben je, je leven lang patiënt.
Ik heb een slaaptest gedaan via het ziekenhuis (thuis) en heb er mild last van (~6). Mijn Samsung Galaxy watch 4 suggereerde al dat er iets aan de hand was. Mijn Pixel 2 smartwatch en de sleep analyzer van Withings komen ook met ongeveer dezelfde resultaten. Als ik met mijn bitje in slaap heb ik nagenoeg geen last en daar zijn de watch en de analyzer het ook over eens.

Anekdotisch natuurlijk maar ik geloof er wel in dat de huidige generatie smartwatches e.d. een best goede inschatting maken. Uiteraard naar de doc gaan als je het vermoeden hebt (en vermoeid bent/brainfog etc hebt).
Ik gebruikte de snorelabs app, die doet gewoon een indicatie op de hoeveelheid snurken en rochelen en ander geluid dat je doet :) Absoluut niet medisch, maar genoeg voor een test en ik heb inderdaad ook een zogenoemde snurkbeugel nu. Prima oplossing.

Als aanvullend iets heb ik geen probleem met deze dingen, maar ze kunnen ook een hogere belasting opleveren bij de zorg. Naast de dure watches komen er een hoop goedkopere clones. En hoe die gaan zijn.... twijfelachtig. Maar of mensen dat gaan beseffen, geen idee.

Echte medische instrumenten worden tot in den treure getest. Hardware en software en nog gaat het wel eens fout. Apple haalt dat niveau gewoon niet denk ik. Dus het idee dat ze verkocht gaan worden als "medische instrumenten".... ik weet het zo net nog niet. Zal ook wel een grote disclaimer bij moeten.
Het blijft een indicatie en verder moet men er niet blind op varen en gezond verstand gebruiken. Als je elke dag superveel energie hebt (je normaal voelt) en je horloge geeft aan dat je apneu hebt dan heeft het natuurlijk geen zin om naar de doc te gaan. Helaas zullen er mensen zijn die dan toch onnodig de zorg belasten.

Brain fart n.a.v. deze convo: Ik vraag me af of het ook wat op zou kunnen leveren. Iedereen die door dergelijke devices wél geholpen wordt is op langere termijn wellicht weer minder belastend voor de zorg (?).
Jee brain fart kan natuurlijk waar worden. We zullen het gaan merken. Feit is dat we steeds meer van onszelf dagelijks kunnen monitoren.

Persoonlijk kijk ik er mee uit. Ik zou mij veel te makkelijk overal continue zorgen over maken.
Hmmmmm, ik heb helaas een oudere watch, maar ben eigenlijk ook wel benieuwd of dit verschil zichtbaar gaat zijn, gezien bij mij ook milde klachten zichtbaar zijn en bitje moet gaan dragen (moet nog gemaakt worden). Bij mij werdt het ontdekt door diegene die naast me sliep en dit twee nachten achter elkaar meekreeg dat ik abrupte ademstops had. Al was ook advies om dan niet op de rug te slapen, waarbij je ook gebruik kan maken van een sleepposition-trainer.
vermoeid bent/brainfog etc
Ik ben erg benieuwd of deze klachten gaan verbeteren of verdwenen.
Het is een beetje off-topic allemaal maar het heeft mij enorm geholpen. Ook minder hongerig (want lichaam krijg geen seintje om te compenseren wegens energietekort). Ik kreeg ook de indicatie dat ik niet genoeg rem/diepe slaap kreeg ondanks het bitje. Altijd een waaier of airco aan dus kamer nooit goed stil. Gaan slapen met oordoppen in en dit resulteert ook echt een in groot positief verschil wat alertheid/concentratie overdag. Nu nog even mijn ritme op orde krijgen...Good luck!
De afib registratie met de apple watch geeft ook veel valse meldingen om aan de veilige kant te zitten en de cardiologen in Amerika worden er gek van.... Beetje doorgeschoten zorg. Aan de andere kant worden er dan wel weer levens verlengd met betere kwaliteit van leven
Aan de andere kant worden er dan wel weer levens verlengd met betere kwaliteit van leven
Aan de andere andere kant wordt de druk op de zorg nog hoger. Gaan de kosten nog verder omhoog en hebben artsen nog minder tijd om aan “echte” patiënten te besteden.
Aan de andere andere kant wordt de druk op de zorg nog hoger. Gaan de kosten nog verder omhoog en hebben artsen nog minder tijd om aan “echte” patiënten te besteden.
Kosten baten verhaal. Slechte slaap heeft invloed op heel veel andere processen in het lichaam, waarvoor je misschien ook naar de huisarts gaat. Als je hiermee de bron kunt aanpakken voorkom je misschien veel andere bezoeken.

Zolang het aantal false positives niet te hoog is tenminste.
Mijn apple watch was voor mij de eerste trigger om naar de huisarts te gaan met atriumfibrilleren. Daarna duurde het nog een lange tijd voordat ik officieel de diagnose kreeg. Maar toch, zonder apple watch was ik pas veel later naar de huisarts gegaan. Op een gegeven moment werd het zo erg dat het niet meer te negeren was.

De cardiologen en elektrofysiologen die ik heb gesproken geven aan dat de apple watch best accuraat is in het detecteren van afib.
Dat het voor jou een plus was, doet niet de vele valse meldingen zo die er zijn teniet. Dus of dit nou goed op slecht is weet ik niet. Het is natuurlijk een relatief laagdrempelige test (als je geld over hebt en in het apple eco systeem zit), maar het kan de druk op dokters erg verhogen.
Het is een goede ontwikkeling. Beter onnodig naar de dokter dan een herseninfarct krijgen. Afib is de belangrijkste oorzaak van een herseninfarct en veel mensen merken niet dat ze het hebben. Daarbij is slaapapneu weer een belangrijke trigger voor afib, dus goed dat je nu beiden laagdrempelig bij kan houden.
Dus je kan je totaal niet voorstellen dat er ook negatieve kanten aan zoiets zouden kunnen kleven? Dat is zorgwekkend in zichzelf.
Je hoeft daar niet meteen een oordeel over mij aan te hangen. Aan elke situatie, ongeacht wat, zitten voor- en nadelen. Echter, ik vind in dit geval de voordelen groter dan de nadelen. Daarnaast heb ik meerdere specialisten gesproken over de apple watch en het detecteren van hartritmestoornissen. Die vinden dat wearables bijdragen aan het eerder opsporen van mogelijke problemen.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 18 september 2024 14:28]

Je hoeft daar niet meteen een oordeel over mij aan te hangen.
Het was geen oordeel maar een vraag, zie het vraagteken. En ik stel ook dat als de vraag positief zou worden beantwoord wat ik daar van vind. Dus als jij ontkent (wat je min of meer ook doet in de reactie) vervalt dat oordeel.

Ik hoop dat de bijdrage op de grote hoop positief is, ik neem het alleen niet meteen voor gegarandeerd aan. Zeker daar wetgeving rond privacy en omgaan met die data altijd achterloopt en niet zo klein beetje achter ook.
Dat ben ik met je eens.
Valt mee, een eerste test is is met een watchPAT, das gewoon een soort wasknijper op je vinger. https://www.isala.nl/pati...onderzoek-thuis-watchpat/

Maar het is altijd maar een indicatie, daarna kan je nog een echt onderzoek doen als je je zorgen maakt.
Hmmm, heb twee slaaponderzoeken gehad en twijfelde al aan je reactie en het is meer dan alleen de een wasknijper op je vinger, zoals ook de website te zien is, die jij als bron opgaf:
Het slaaponderzoek doen we met een WatchPAT. Dit apparaat bestaat uit een horloge met armband voor om uw pols, een vingersensor (probe) op uw vinger en een borstsensor voor op uw borst. Het apparaat meet:

uw lighouding (slaappositie);
uw snurkintensiteit;
zuurstofverzadiging in uw bloed;
uw slaaptijd;
een globale indruk van de opbouw van de slaap.
https://www.isala.nl/pati...onderzoek-thuis-watchpat/

Deze borstsensor berekend ook ademstops en ligpositie, zoals de KNO-art me recent heeft verteld. Ik ging eerst ook alleen uit van ademstops/ademhalingen vanuit de borst.

[Reactie gewijzigd door m.z op 17 september 2024 17:37]

Mijn onderzoek thuis was wel iets meer dan een wasknijper. Sensoren op hoofd, borst, handen armen en wat al niet meer. Een heel circus.

Maar goed, viel mee, mijn "snurkbeugel" fixed een hoop.
Mijn slaapkwaliteit is al jaren slecht, twee slaaponderzoeken met jou aangegeven sensoren later: "Jup, je zal of een snurkbeugel of sleepposition-trainer moeten gebruiken."
Ik ben geen expert op dat gebied, maar er zullen vast wel "niveaus" zijn van goedkeuring. Ik denk niet dat dokters ineens allemaal overschakelen naar smartwatches,

Dus eigenlijk geeft jou antwoord niet echt antwoord op mijn vraag. "detectiewijze" een zwangerschaps test is ook een officiele medische detectiewijze, maar heeft ook een foutmarge groter dan andere methoden (maar nog steeds goed genoeg voor het doel).
Ik ben wel expert op dat gebied😁 en het is goedgekeurd als medisch hulpmiddel, maar de nauwkeurigheid waar je naar vraagt is inderdaad onderdeel van de goedkeuring. De product classificatie beschrijft dat het een risico-inschatting maakt in patiënten die niet eerder met slaapapneu zijn gediagnostiseerd en dat het niet als enige (stand alone) diagnose mag worden gebruikt.
An over-the-counter device to assess risk of sleep apnea is intended to provide a notification of the risk of sleep apnea in users who have not been previously diagnosed with sleep apnea. This device uses software algorithms to analyze input sensor signals and provide a risk assessment for sleep apnea. It is not intended to provide a standalone diagnosis, replace traditional methods of diagnosis (e.g., polysomnography), assist clinicians in diagnosing sleep disorders, or be used as an apnea monitor.
Wat Apple precies claimt dat het kan zal ergens in de gebruiksaanwijzing staan. Dat is bepalend voor het gebruik en de goedkeuring.
Dat is een mooi antwoord.
It is not intended to provide a standalone diagnosis, replace traditional methods of diagnosis (e.g., polysomnography),
Dat is het soort zinnetjes dat mensen bij een artikel als dit volledig uit het oog lijken te verliezen.
Totaal niet te vergelijken. Een CE keurmerk vindt je te pas en te onpas op Chinese devices waar een FDA keurmerk soms smachtend naar gehunkerd wordt icm gezondheidsdoelstellingen. Al helemaal iets om wat op de markt te krijgen met aanzien.
Dat er onterecht een CE-merk gevoerd zou worden zegt niets over de goedkeuringsprocedure.
Wat betreft medische hulpmiddelen is FDA goedkeuring nu juist makkelijker dan de CE route onder de Medical Device Regulation, waardoor innovatieve bedrijven uitwijken naar de VS.
Wat dit soort devices als pluspunt hebben ten opzichte van echte medische apparatuur is de gigantisch grote groep testdeelnemers. Er is geen enkel medisch bedrijf wat zo’n grote groep mensen voor zo’n lange tijd kan gebruiken voor datatraining.
Terug te vinden in de ‘Vitals’ app? Is dat ook een nieuwe App, of wordt de Health app bedoelt?
Dit is een nieuwe app op de Watch en een categorie in de Health app op iPhone.
Heb het nog even ter verduidelijking erbij geschreven.
Verhip, dat was me nog helemaal niet opgevallen. ‘vitale functies’ heet hij in het Nederlands.
Inderdaad!
Op me Watch en iPhone: "Vitale functies"
In Nederland heet het Vitale functies.
Dat is een nieuwe app op de Watch en onderdeel van de Health app op iOS.
Vraag me af hoe deze functie past binnen het huidige gebruik van een Apple Watch. Uit de reviews op Tweakers blijkt dat de batterij het een dag uithoudt en dat s' nachts het horloge aan de lader moet. Komt op mij over als een extra taak/handeling om rekening te houden met de batterij om 's nachts statistieken bij te kunnen houden.

Zijn er hier al ervaringsdeskundigen?
Of tijdens je ontbijt aan de lader, dat is wat ik altijd deed.
Laden tijdens onbijt en/of douchen bijvoorbeeld. Je hebt ook de Apple Watch Ultra, die gaat sowieso zo'n 2 dagen mee op een volle accu.
Nou twee, anderhalf. Zeker als je nog een workout doet.
Ik gooi de watch vlak voor het slapen op de lader. Meestal zit die als ik ga slapen wel op 100% en anders laad ik hem de volgende ochtend bij tijdens douchen.
1. Je kan aantal achtergrond taken verminderen door deze uit te schakelen.
2. Ik laad de watch alleen overdag op, omdat ik tijdens mijn slaap juist de watch om wil hebben vanwege de slaapgegevens te kunnen genereren.
3. Erg afhankelijk van het model. Mijn watch 4 met een vervangede accu hield nog steeds ~14 uur vol, de watch 6 die ik nu om heb een hele dag, desondanks accustatus 84% is. Die van de 4 was 100%.
gewoon 8 minuten op de oplader voor je gaat slapen.
Hier frons ik mijn wenkbrauwen.

Als Apple nou de bloed-zuurstofmeter mocht gebruiken i.c.m. die bewegingssensor, ok. Als er dan ook nog een geluidsmeting plaatsvind voor snurken, ok.

Ik vind het nogal link om aan polsbewegingen af te leiden of iemand apneu heeft. In ziekenhuizen worden potentiële apneu patienten omhangen met een zuurstofmeter op de vinger, een microfoon bij de neus en de mond i.c.m. een opname apparaat. Die data wordt dan geanalyseerd.
Hier frons ik mijn wenkbrauwen.

Als Apple nou de bloed-zuurstofmeter mocht gebruiken i.c.m. die bewegingssensor, ok. Als er dan ook nog een geluidsmeting plaatsvind voor snurken, ok.

Ik vind het nogal link om aan polsbewegingen af te leiden of iemand apneu heeft. In ziekenhuizen worden potentiële apneu patienten omhangen met een zuurstofmeter op de vinger, een microfoon bij de neus en de mond i.c.m. een opname apparaat. Die data wordt dan geanalyseerd.
Als het werkt, waarom niet?
Het gaat over gezondheid, dan wil ik objectieve data hebben, bijvoorbeeld hoeveel zuurstof er in mijn bloed zit, geen indirecte "meting" die pas na een baseline van een maand (mogelijk) iets aangeeft.

Apneu kan serieuze gevolgen hebben. Mensen zullen op de Apple Watch vertrouwen.

Mensen met (ernstige) apneu gaan aan de ResMed o.i.d., dat ding zit vol sensoren om te bewaken dat er genoeg lucht binnen komt.
[...]
Als het werkt, waarom niet?
Het gaat over gezondheid, dan wil ik objectieve data hebben, bijvoorbeeld hoeveel zuurstof er in mijn bloed zit
We hebben het hier over een smartwatch he, geen hoogstaand medisch apparaat. Sowieso durf ik te beweren dat 99 van de 100 mensen totaal geen benul hebben wat een goede of slechte hoeveelheid zuurstof is in het bloed.

De smartwatch kan een indicatie geven van he, ga eens met je huisarts overleggen (mits je passende klachten hebt) over apneu, want je komt overeen met data van mensen die echt apneu hebben. En dan bij de dokter krijg je wel alle dure geavanceerde testen, en belangrijker, kijkt iemand met kennis van zaken naar de uitslagen en bepaald daarop eventuele vervolgstappen.
Ik las een heleboel jaren geleden al dat IBM een goede prognose kon maken van de ziekte op basis van het zoekgedrag van mensen op internet.
Dat zijn toch goede ontwikkelingen, in Nederland gaan we ten onder aan het sociale zorg stelsel.
Hoeveel geld zouden we kunnen besparen als we ernstige aandoeningen in een vroeg stadium kunnen herkennen.
We hebben bijvoorbeeld al veel gratis medische onderzoeken op basis van lichaamsstoffen die in een vroeg stadium gedetecteerd kunnen worden
Ik ben het met je eens dat modellen een prima hulpmiddel zijn voor globale ziekte indicatoren. Dat je kan voorspellen dat rokers x jaar eerder overlijden etc. Het is ook interessant dat amazon kan voorspellen dat een vrouw zwanger is voor ze het zelf weet aan de hand van de aankoop geschiedenis.

Nu gaat het om individuen. Apneu kan ernstige gevolgen hebben en dan zijn objectieve meetdata belangrijk, waaronder hoeveel zuurstof er in het bloed zit. Geen indirect verband dat pas na een maand mogelijk iets oplevert. Apple had eerst een zuurstofmeter, maar die mogen ze niet (meer) gebruiken.
Hier komt dus de echte kracht van big data en AI om de hoek, in tegenstelling tot het maken van fake-foto's en videos.
Medisch gezien is het belangrijk een patiënt te onderzoeken en conclusies te trekken op basis van individuele metingen, maar statistisch gezien kunnen andere parameters prima gebruikt worden patronen te herkennen die ook mogelijk wijzen op (medische) problemen.
Dat dit een hele nieuwe manier van onderzoeken is, met alle onzekerheden die daarbij horen, is wel een risico. Privacy is er daar een van, ontwikkelen van goede algoritmes die die de juiste patronen herkennen ook. Dat deze manier van werken pas een jaar of 15 bestaat, betekent dat hier nog veel te winnen is, maar dat algoritmes nog niet zo ver ontwikkeld kunnen zijn dat ze 100% zekerheid geven. Wél dat ze voldoende kwaliteit hebben om je te waarschuwen om je te laten onderzoeken door een medisch specialist. En daar kun je van vinden wat je wilt, maar voor mij is dat vooruitgang... }:O
De functie detecteert slaapapneu door kleine polsbewegingen van de gebruiker bij te houden
Dat is een bijzondere detectiemethode. Ik zou eerder denken aan hartslag en zuurstofsaturatie (deze sensoren zitten toch in een Apple Watch?). Wat heeft de polsbeweging te maken in dit geheel? ben geen expert op dit gebied maar ik vraag het me af hoe je daaraan slaapapneu zou kunnen detecteren.
Zelf vind ik het geen goed idee dat er in een smartwatch gezondheidssensors zitten - privacy rulez.
Ik zie geen probleem zolang die gegevens maar allen bij jou beschikbaar zijn. We moeten de vooruitgang niet stoppen met kortzichtigheid maar managen met goede regels.
Jammer dat de Series 10 niet werkt met Android... Was wel handige functie geweest denk ik...
De voorgaande 9 modellen werkten ook niet met Android.......
Jammer, heb een Apple Watch series 8....en die valt net buiten de boot (waarschijnlijk niet de benodigde hardware aan boord?).
Eerder cashflow...
Zelfde sensor als oa gebruikt wordt op vingerbewegingen voor bediening te detecteren. Zit er ook pas vanaf de 9 op.
Een korte definitie van Slaapapneu zou niet misstaan in dit artikel imho.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.