Certificering wijst erop dat Apple iPhone 16-modellen met 45W kunnen opladen

Een Chinese certificering wijst erop dat Apple alle iPhone 16-modellen heeft voorzien van de mogelijkheid om te laden met 45W. Tot nu toe konden iPhones maximaal laden met ongeveer 30W.

De certificering van het China Quality Certification Centre toont volgens Whylab dat de nieuwe iPhone-modellen kunnen laden met maximaal 15V bij 3A, samen goed voor een vermogen van 45W. Dat is fors hoger dan voorgaande modellen. Android-telefoons in die prijsklasses kunnen veelal laden met snelheden van 45W tot 120W.

Apple heeft niet gesproken over het snellere opladen bij de presentatie of op de productpagina, waar alleen staat dat de telefoons tot 50 procent op te laden zijn binnen 30 minuten met een lader van 20W of meer. De Chinese klantenservice zou bevestigen dat laden inderdaad met maximaal 45W kan, meldt ShrimpApplePro.

Het is onbekend waaraan de lader moet voldoen om die snelheid te halen; vermoedelijk gaat dat via USB-PD. Apple zegt wel dat draadloos laden via MagSafe met maximaal 25W kan. De telefoons ondersteunen ook de Qi 2-standaard.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-09-2024 • 18:19

80

Reacties (80)

80
78
25
0
0
40
Wijzig sortering
Om eerlijk te zijn heb ik liever dat een telefoon wat langzamer oplaadt of in ieder geval een menuoptie om het laden te beperken bij bepaalde temperaturen. Ondanks Carplay heb ik toch een houder voor mijn Apple devices voor de aircovent zodat de accu langer mee gaat dan een half jaar. Zou het milieu ten goede komen als er in ieder geval de optie is om te kiezen voor langzamer laden. Net als de Nissan Leaf, door de ongekoelde accu's is de degradatie echt extreem. Een laadbeperking zou ook voorkomen dat je de hittewaarschuwing krijgt waarbij de hele telefoon stilvalt.
Ik herken het wel bij mijn iphone 11 icm wireless carplay en wireless charging. Ding had echt de airco nodig om af te koelen.

Mijn iphone 15 kan wireless carplay op zn sloffen en sindsdien ook geen hitte problemen meer :)
Ik vermoed dat het ook aan de staat van de accu ligt. Hoe meer degradatie, hoe meer interne weerstand. Dus hoe meer warmte. Dus hoe exponentieler de degradatie toeneemt. Dit is slechts een vermoeden op basis van wat ik ervaar, mijn kennis van lithium ion is nul. Iemand die dat misschien kan bevestigen?
Nee klopt je hebt helemaal gelijk.

Hoe slechter de accu hoe meer degradatie bij dergelijke scenarios.
Ik repareerde in de jaren negentig wel eens laptops die juist eigenlijk nauwelijks weerstand hadden.
Je zag dan gewoon dat de behuizing gesmolten was. Ik zal het merk niet verklappen maar was lokaal.
Hadden die al lithium ion-accu's? NiMH was tot pakweg middenjaren '90 ook nog steeds gangbaar bij nieuwe laptops. Die kwam je vast tot de millenniumwisseling nog wel eens tegen.
Mijn telefoon wordt juist warm icm wireless CarPlay. Of heb je ook een houder voor je airco?
Mn 11 werd loeiheet met wirless carplay
Mn 15 niet echt
Draadloos opladen word altijd warmer...daarom altijd een actief gekoelde draadloze oplader gebruiken en in geval van MagSafe zorgen dat de metalen ring niet tussen de coils en de telefoon komen want dan helpt je ventilatie rooster in de auto ook niet meer aangezien je de MagSafe ring aan het koken bent die in je phone of hoesje zit en direct contact maakt.
Eens :)
Andere tip is ook zorgen dat je telefoon goed contact maakt. Ik had er een hoesje tussen zitten met 3 pasjes. Ook al werkte het QI opladen, het QI contact was beperkt en daardoor werd die nog heter.

Een actief gekoelde oplader heb ik nog niet gevonden. Ik heb nu de volgende auckly die ik erg fijn vind vanwege het steuntje aan onderkant en het automatisch dichtgaan als die qi ziet.

https://www.bol.com/nl/nl...-xr-etc/9300000028715329/

Als er eentje bestaat die hetzelfde eruit ziet maar dan actief gekoeld hou ik mij aanbevolen :)

edit:
ik ga denk ik deze kopen

[Reactie gewijzigd door laurens0619 op 13 september 2024 15:57]

Heb deze jaren lang gebruikt..https://www.mi.com/nl/product/mi-20w-wireless-car-charger/

Maar vind de MagSafe houder wat fijner ...https://www.gsmpunt.nl/houders/essager-telefoonhouder-auto-dashboard-met-draadloos-opladen-15w?utm_campaign=ggl_shopping&utm_source=ggl_shopping&utm_medium=referral&utm_content=161019&srsltid=AfmBOoqSnXtZsyThAAgVW0z_lwWZh78eoF_KB5bfv_3LoKKzEF14d8WANLA
Maar gebruik nu gewoon de MagSafe als houder in de auto en met kabel opladen.. daarmee is de Vivo xfold3pro met 5700mah binnen 1 uur vol

2,5uur en extra hitte om een Iphone promax draadloos op te laden vind ik niks.
In 2016 was het wel grappig met mn s7edge maar nu met draad zoveel sneller is en ook veel meer gebruik maak van de phone is kabel onmisbaar...zeker met een gemiddelde screen on time van 10 tot 12uur
Je hebt gelukkig steeds vaker software welke dat regelt. Das wel een prettig gevoel als je telefoon aangeeft een tandje terug te doen want heet. Werkt overigens ook als hij in de zon ligt.
Klopt. De software van Apple is vrij rigoreus. Geen waarschuwing vooraf, telefoon valt gewoon volledig uit met een melding op het scherm dat het moet afkoelen.
Ja, en dan precies als je afhankelijk bent van navigatie. Mijn 12 Mini wordt behoorlijk heet en valt te vaak uit. Erg irritant.
Voor mij was de oplossing om een telefoonhouder met laadfunctie voor de aircovent van de auto te plaatsen want dat is de meest gekoelde locatie om te laden. Sindsdien gaan mijn accu's ongeveer een jaar mee, daarvoor moest ik ieder half jaar een accu vervangen. Wat ook helpt is een draadloze lader met koeling te gebruiken.

De issue is dat de specificatie van lithium ion tot +-45 graden is voor normale operatie. Als het buiten 45 graden is, dan is het binnen doorgaans 30 graden. Tel op die 30 graden de warmte door het opladen zonder koeling en je komt ver boven de 45 graden uit waardoor accudegradatie exponentieel toeneemt. Ik heb een keer drie maanden met een telefoonaccu gedaan. Hoe sneller accu's laden, hoe warmer ze worden, hoe meer degradatie.

Ze verkopen hier in de VS inmiddels ook de Fairphone en dat is een telefoon die ik sterk overweeg vanwege de verwisselbare accu, maar we zitten vast aan iMessage (ik heb Whatsapp alleen om met Nederland te communiceren). Ik zou dan de reserveaccu altijd voor een aircovent kunnen plaatsen tijdens het laden.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 12 september 2024 19:04]

Wat jij beschrijft is wel extreem. Mijn 12 Mini is toevallig vandaag precies 3.5 jaar oud en de accu is nog goed. Ik heb wireless CarPlay en gebruik dat vaak om onnodig laden te voorkomen, maar dat kan niet altijd. Als ik 'm aansluit bij warm weer, dan leg ik 'm in de bekerhouder waar de ventilatie op kan blazen. Met het dak open kan de zon daar wel direct op schijnen, wat het warmteprobleem toch weer verergert. Ze moeten het laden gewoon controleerbaar maken.
Jullie hebben geluk met het klimaat in Nederland. Perfect voor lithium ion en elektrisch rijden. Als ik in bijvoorbeeld Alaska zou wonen dan zou ik ook direct een EV kopen als tweede auto, dan kun je gewoon vol vermogen laden :)
Behalve als het te hard vriest waardoor de laadpalen het niet doen :+
Het is maar wat je geluk noemt :+ Wij zijn o.a. het klimaat eigenlijk wel beu en overwegen juist een overstap richting California of Nevada waar ook vrienden wonen ;)
Nevada is prachtig buiten de zomer. Utah heeft veel weg van Nederland (qua veiligheid). California ben ik persoonlijk niet zo'n fan van. Statistisch gezien is het veilig, omdat ze weleens een afwijkende methode hebben om criminaliteit te bepalen. Aan de golfkust (Texas tot Florida) is het vaak te heet voor normaal accugebruik :+
California ben ik persoonlijk niet zo'n fan van. Statistisch gezien is het veilig, omdat ze weleens een afwijkende methode hebben om criminaliteit te bepalen.
There are 3 kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.

En noem dan nu eens één statistiek die wél klopt... Dit heeft niks met California te maken, waar wij met heel veel plezier wonen O-) De zuidelijke staten zoals Louisiana en Mississippi hebben al sinds jaar en dag de hoogste murder rate. Dus gemeten per 100.000 inwoners. California bungelt in die lijst zo'n beetje onderaan. Ga je echter gewoon tellen, dan staat California op nummer één. Twee statistieken, in de ene is California zo'n beetje de veiligste staat en in de andere de meest onveilige staat. Beiden zijn waar, maar welke ga je presenteren?

We hebben lang in Rio de Janeiro gewoond, daar is de criminaliteit van een orde zoals je die in Nederland of de USA helemaal niet kent. Maak de dingen niet groter dan dat ze zijn.
Mee eens. Ik moet het ook anders verwoorden. Ik ben wel fan van de California natuur, maar minder fan van bepaalde andere dingen in California. Los van die andere dingen is California prachtig. Zonder statistiek maar puur op gevoel voelt Utah als de veiligste staat. Dat komt denk ik door de hoge hoeveelheid LDS.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 12 september 2024 20:21]

@cariolive23 In Rio kun je volgens de statistieken (sterk wijk afhankelijk!) én het klimaat beter geen iPhone nemen. Zeker als je ook de prijs moet letten met de ~2x zo duur als in EU door de importheffingen en een veerzekering is ook niet betaalbaar helaas.
Voordeel is wel dat je op veel hoeken van de straat snel je batterij kan laten vervangen }>

Ontopic - Ik vraag mij af of dat draadloos laden daadwerkelijk de batterij zoveel sneller laat degraderen of dat we stiekem met z'n alle simpelweg onze telefoon nóg meer gebruiken (helderder scherm) waardoor we ook meer vragen dan de batterij tov een iphone pakweg gen 12.

[Reactie gewijzigd door jassie256 op 12 september 2024 21:53]

In California wonen grofweg 10x zoveel mensen als in Louisiana. Denk je niet dat dat relevant is? 8)7
EV’s en kou zijn weer niet bepaald vrienden helaas (betreft range)
Tenzij je je accu's warm kunt houden. Door ze te gebruiken en te laden blijven ze warm. Dan is een koud winterklimaat prima. En dan is er niet sprake van degradatie, maar gewoon van tijdelijk wat minder capaciteit.
Dan heb je EV met verwarmde batterypack voor
Li-ion kan niet tegen koude. Er is een reden waarom Tesla de baterijen opwarmt opweg naar een snellaadsessie.

Li-ion wil je eigelijk op een constante temperatuur van 25-30graden houden.

Zelfs 15graden ga je voelen in het maximale laadvermogen of acceleratie.
Zijn lage temperaturen niet een tijdelijke vermindering van maximaal geleverd vermogen? Zodra de temperatuur weer normaal is, is er alsof er niets aan de hand is geweest. Hoge temperaturen zorgen daarentegen voor permanente schade.
Idd dat effect is tijdelijk tot op een zeker niveau. Elke dag -20C is ook niet goed voor de degradatie omdat het elektroliet permanent dikker kan worden.

Extreme hitte is idd nog schadelijker omdat het elektroliet stuk gaat of zelfs verdampt bij extreme temperaturen.
Je kan vrijwel nooit op vol vermogen laden tenzij de accu lekker voor verwarmd is..30°/50° Celsius en low state of charge...en als je accu echt bevroren is kan je niet eens opladen met een normale 1 fase oplader.. :*)
Oh? Hier waarschuwt ie wel degelijk dat ie moet stoppen met opladen en het scherm uitschakelt om af te koelen. Turn by turn instructies blijven wel netjes doorkomen en de muziek blijft afspelen, kan ook bellen en m’n apps op achtergrond blijven werken. Gebeurt hier best nog wel eens in de zomer in de auto met de zon vol op de telefoon, in hoesje op de Qi-lader. Als het echt heel erg heet wordt dan gaat ie idd naar semi-dood modus.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 12 september 2024 19:33]

Je merkt het wel doordat je helderheid daalt en je snelheid ook, hij gaat op soort van batterijbesparing dan..
Hrel eerlijk. Dat gebeurt alleen in echt extreme gevallen. Een iPhone kan echt wel heet worden voor ie uitschakelt. Sws een smartphone. Uitschakelen gebeurt pas boven de 55 graden (want rated operation temperature) en afhankelijk van waar de sensor zit kun je dan al je vingers branden of net niet (dat gebeurt vanaf 45 graden). Dus ja het is best wel hoog.

Ik vind het orima als ie niet bijlaad als ik draadloos laad + flitsmeister + navigatie. Dat vergt veel van een toestel.

Auto fabrikanten kunnen hier best wat op verzinnen. Iets van lucht over de standaard oplaadpunten bijvoorbeeld.
Ik snap niet dat een telefoon daar anno 2024 heet van wordt. Volgens mij kan dat met een telefoon van 10 jaar oud ook, of iig navigatie + spotify. Processors zouden in die tijd toch wel flink efficiënter geworden moeten zijn.
M'n eerste Hero telefoon liep binnen een half uur helemaal leeg, en dan dat was met lader aangesloten :) Maar goed, dat was 15 jaar geleden en daarna is het snel gegaan. "Gelukkig" had je toen nog geen Spotify, of niemand kende het in ieder geval.
Ohja, een hero heb ik ook gehad. Toen had ik nog geen auto though, maar in mijn herinnering viel het wel mee met de batterijduur
Ik wel. Navigeren met GPS vergt veel rekenkracht relatief gezien. Tel daar matige alignment met QI bij op en je hebt snel heel wat hittebronnen op 1 klein plekje.
Beetje aparte opmerking, als de accu minder dan 1 % is heb je al minimaal twee waarschuwingen gehad . Een bij 20 en een bij 10%.
Ik snap niet echt dat er telefoons bestaan die nadat de accu leeg is nog functioneren
Dat is een waarschuwing dat de accu onder de 2,nogwat volt valt. Ik heb het over een temperatuurwaarschuwing, dat kan ook gebeuren als de accu boven 3,7 volt zit. Een hoge temperatuur maakt niet dat de accu plotseling leeg is.
Maakt u geen zorgen over de temperatuur, ik zit voornamelijk in een gebied waar het zelfs in de winter niet onder de 20 graden komt.
Als die uitvalt is het eigenlijk beetje laat....
Gewoon op een oude lader aansluiten. Doe ik met mijn Android ook. Die gaat op een oude iPhone lader en laad dan in en uur of 2 a 3 op.. prima..
Ik heb liever gewoon de optie om te kiezen eigenlijk. Mijn huidige telefoon werd geleverd met een 67W lader wat toch erg praktisch is als het een keer nodig is. Ik gebruik het ding ook niet altijd, maar als ik eens wat meer haast heb en vergeten ben om de normale lader aan te sluiten is dat ding wel een uitkomst. Ik heb liever de optie dan dat een fabrikant het überhaupt niet biedt.
Dit. Ik hoef helemaal niet snel te laden. Ik denk er namelijk om dat ik mijn telefoon op tijd oplaad. Ik heb liever dat de snelheid langzaam is, zodat de accu minder snel slijt. Laat ze een instelling maken waar de gebruiker het zelf kan kiezen.
Ik heb nu 9 maanden een one plus 11 en heb 1 procent degradatie op de accu.

Wordt dagelijks snel geladen tot 80 procent en wordt in de stekker geplugd bij 20 procent.

Er wordt een 100 watt snellader gebruikt en is binnen 10 minuten weer vol.
Chill he? Ik ben al aan mijn tweede OnePlus bezig.welliswaar maar 80 watt op de tien pro en nu een Nord 3, maar het gaat alsnog vet snel vind ik.

Kun je mij vertellen hoe je kan checken hoeveel degradatie je batterij heeft toevallig?
een oplader die minder kan leveren? Dan ben je er toch al?
Ik gebruik Wireless Carplay en laad de accu tevens niet meer op tijdens gebruik. Navigatie software belast de telefoon behoorlijk waardoor die al ontzettend warm word zonder laden. Laden via kabel, of nog erger, draadloos en je telefoon word gloeiend heet.

Ik snap zelf niet zo goed waarom de telefoon niet zo slim is om het bijladen te beperken afhankelijk van de temperatuur. Maar vooral ook niet waarom navigatiesoftware zo'n zware wissel trekt op de hardware.
Dat gebeurt wel. Als je in een warm land bent en de accu aan het laden bent terwijl het toestel in je broekzak zit, dan krijg ik (bij iPhone 15 Pro) regelmatig de melding 'iPhone needs to cool down'. Hij beperkt dan de helderheid van je display, de laadsnelheid en hij stopt de synchronisatie van foto's naar iCloud (als je dat aan hebt staan over mobiele data).

Wat ik jammer vind, is dat dit niet dynamisch gebeurt. Hij snellaadt tot ie kokend heet is (ik heb een flinke powerbank) en doet dan vervolgens bijna niks meer. Aangezien ik geen haast heb, die powerbank gaat nergens naartoe zonder mij, kan hij ook wat rustiger laden zodat hij niet te heet wordt.
Scherm helderheid verlagen helpt en 5g uitzetten....5g kost alleen maar extra stroom en de snelle mmwave is sowieso niet echt bruikbaar tijdens het rijden.
Al die mensen die geloven dat ze 5g hebben omdat er een icoontje staat maar ondertussen is pas dit jaar de frequentieveiling daadwerkelijk afgerond en hebben we eind van het jaar misschien echt 5 g snelheden...al die jaren 5g modem aan maar gewoon 4g+ snelheden en nog steeds 4g modem aan voor de telefoonverbinding.
Bij Samsung heb je menu opties om zowel voor draadloos als normaal, snel opladen uit te schakelen. Ik verwacht dat dat voor Iphone ook wel komt nu steeds sneller laden mogelijk wordt.
Ik vind dit echt meer dan snel zat. Ik weet dat er telefoons zijn die veel en veel sneller opladen, maar de noodzaak zie ik niet echt. Ik heb een 30w lader in de auto. Stap ik 's ochtend in, 30% accu, 25-30 min later ben ik op mijn werk, zit ie rond de 80-85%. Naar 100% kost nog eens 40 minuten ofzo.
Ergens snap ik het comfort van snelladen, maar in de praktijk snap ik het nut niet altijd. Eigenlijk iedereen om me heen legt elke nacht zijn iPhone aan de lader, en kan er de volgende dag de hele dag mee doen. Ze leggen hem in de avond bij het slapen gaan aan de snellader, maar hadden het snelladen eigenlijk niet nodig. Je accu slijt hier gewoon sneller door.
Zelf gebruik ik nog mijn 5w lader van m’n eerste iphone 7. M’n 12promax uit 2020 heeft nog 92% over op de originele accu. Voor mij het bewijs dat traag laden de accuslijtage beperkt. Nu is dit n=1, maar ik denk dat op mondiaal niveau je toch impact kan hebben qua onnodige accuslijtage als telefoons niet standaard onnodig snel worden opgeladen.
Ergens snap ik het comfort van snelladen, maar in de praktijk snap ik het nut niet altijd.
Het is net als sneller internet. Heeft het voor iedereen nut? Nee. Is het fijn om te hebben? Als je het nodig hebt wel. Iedereen vergeet z'n telefoon wel eens op te laden. Of wat mij wel eens gebeurt is dat ik op reis ben en even kort toegang heb tot een stopcontact. Er zijn zoveel situaties te bedenken...
Je accu slijt hier gewoon sneller door.
Dat valt wel mee in moderne telefoons. De grootste reden waarom de batterij slijt tijdens het laden is door overmatige warmte productie. Moderne telefoons hebben allerlei mechanismes om dat te beperken, ook met snelladen. En natuurlijk hoe meer je je telefoon gebruikt hoe vaker je moet opladen. Mijn nothing phone is erg efficient en gaat 3 dagen mee op een batterij lading, dus die laad ik veel minder vaak op. Dus ik verwacht dat die batterij lang mee gaat ook al gebruik ik de snellader
Dat je accu van snelladen sneller slijt is een broodje aap verhaal dat met name Apple gebruikers te pas en te onpas gebruiken om het enorm trage laden van hun toestel goed te praten.
Blijft gewoon een grote tekortkoming die andere fabrikanten al lang hebben opgelost. Hele nacht met je toestel aan de lader is veel gevaarlijker by the way.
Mijn toestel zet ik smorgens 15 min op mijn draadloze lader die met 50watt oplaadt en ben klaar voor de hele dag en nacht tot de volgende ochtend en dan is ie wellicht op 40% aangekomen als ik hem weer op de lader zet. Dat is pas vooruitgang ipv bedraad met 15watt opladen. Poeh Poeh wat een grote stap van Apple zeg, echt een innovatieve stap vooruit....
Ik lees vooral veel negativiteit tegenover Apple, maar weinig objectiviteit. Het is een feit dat bij snelladen een accu sneller slijt, of het nou een Apple telefoon is, of een van de vele android telefoons. Ook bij elektrische auto’s is dit zo. Ik zou ook liever zien dat ze op telefoons de optie geven om hem tot max 20% te laten leeglopen en tot max 80% op te laden, dit heeft invloed op de levensduur. Voor veel mensen is die 60% lading genoeg op een dag, en wie het niet wil zet die optie gewoon uit.
Dat kan dus gewoon ingesteld worden bij een iPhone. Laadt de mijne al een jaar tot Max 80% op. Nutteloze reactie dus.
Als de telefoon/accu te heet word is het niet goed idd....maar als dat onder controle is zal snelladen niet perse zoveel slechter zijn... Draadloos opladen zal niet veel koeler zijn dan 20 min snelladen... Nissan Leaf heeft alleen lucht koeling en niet eens een extreem hoge laadsnelheid maar de accus gaan toch sneller kapot omdat de accu niet goed gekoeld kan worden. Tesla pompt gewoon koelvloeistof door de batterij waardoor de temperatuur beter geregeld kan worden dus gaan ze langer mee ondanks de 250kw snelheid vs leaf 50kw.
Het is inderdaad beter om gewoon een telefoon te leveren die zuinig omgaat hetende energie , en eventueel een grotere accu heeft.
Ja ik heb wel eens het gevoel dat de spellingcontrole vergelijkbaar is met mijn Ericson . Wat dat betreft mag AI wel wat beter functioneren.
Volgens mij was het deze , Ericsson CF 768 .
De snelheid van laden is voor mij niet belangrijk.

Zie liever ontwikkelingen op accu gebied zodat je nog maar 1x in de week hoeft op te laden en dus daadwerkelijk geld en energie bespaard.
Snel laden betekent meestal veel warmte en daar kunnen accu’s niet echt goed tegen.
Het is dus misschien indirect wel van belang.
Zo had bijvoorbeeld de oude Nissan leaf lucht koeling van de accu, en bleek dat als je twee of drie keer achter elkaar ging snel laden de tijd om te laden extreem toe nam.
Eigenlijk geeft dit nieuws bericht toch al aan hoever Apple in dit opzicht achter loopt op de concurrentie. In 2024 zou dit eigenlijk al gewoon op niveau moeten zijn. Vorig jaar was USB C revolutionair. Het jaar daarvoor de notch. En volgens mij was het daarvoor het always on display. Steeds weer iets wat bij andere merken allang gemeengoed is.
Eigenlijk geeft dit nieuws bericht toch al aan hoever Apple in dit opzicht achter loopt op de concurrentie. In 2024 zou dit eigenlijk al gewoon op niveau moeten zijn. Vorig jaar was USB C revolutionair. Het jaar daarvoor de notch. En volgens mij was het daarvoor het always on display. Steeds weer iets wat bij andere merken allang gemeengoed is.
Nou nou, de notch kwam met de iPhone X en die stamt alweer uit 2017. Toen was een scherm wat helemaal tot beneden loopt (en dus geen kin zoals je bij de concurrentie daarna veel zag) en een hapje eruit voor de camera hardware absoluut geen gemeengoed.

Als ik even hardop denk dan was alleen de Essential Phone op de markt met een hap uit het scherm.
Daar heb je een punt. Ik bedoelde eigenlijk het dynamische eiland.
Daar heb je een punt. Ik bedoelde eigenlijk het dynamische eiland.
Ah zo, andere fabrikanten deden al veel langer een gaatje voor (alleen) de camera inderdaad maar bij Apple moest er wel wat meer hardware in.

Apple geeft er dan weer wel een vernieuwende software twist aan, wat een detail is wat ik persoonlijk wel kan waarderen.
Of de concurrentie heeft die cutting edge dingen nodig om hun producten te verkopen. Ik denk dat we allemaal kunnen beamen dat Apple het prima doet qua sales en al helemaal qua tevredenheid van de gebruikers.
Achter lopen weet ik niet. Het is ook prioriteren. Hoe belangrijk is het in de praktijk, vanuit hun perspectief.

Die USB-C vond ik wat anders. Dat was gewoon irritant dat Apple per se andere vorm voor hun USB-poort moesten hebben. (Het was onder aan de streep natuurlijk gewoon een USB-2 poort in een andere vorm)

Zaken als draadloos snelladen zijn natuurlijk leuk, maar ze hebben een consequentie dat je accu sneller slijt.
Die andere zaken die je noemt zijn zaken die mij persoonlijk geen bal schelen. Zolang het uit kan of niet in de weg zit, doen ze de goddelijke gang maar (los van of het Android of iOS is).
Het is natuurlijk allemaal erg persoonlijk, ik vindt het dan weer erg irritant dat mijn vrouw en ik nu twee verschillende connectors hebben. En dan hebben we nog wel een IPot liggen met de oude aansluiting.

Maar ik begrijp wel dat ze geen investering deden in de Lightning connector, we hebben nu een andere aansluiting
Tsja, wat je vaak ziet is dat andere merken heel graag als eerste bepaalde functionaliteit willen aanbieden. Vaak zie je dat het dan niet altijd even goed werkt (vingerafdrukscanner onder scherm, vouwbaar scherm, enzovoorts). Apple kiest ervoor pas iets te introduceren als het ook echt goed werkt. Neem bijvoorbeeld FaceID of Apple Pay. Werkt allemaal bijzonder goed en probleemloos. Ik weet wel wat ik liever heb.
Sneller laden houdt in hogere amperages en of voltage.
Snelladen belast de accu zwaarder.
Meer cellen of hogere c- rating lagere interne weerstand batterij.

apple 1 merk. Eigen OS, Android vele merken. Denk eerder dat zij directer onderling concurreren. Want dan heb je al keuze OS en eco systeem.
Ik laad normaal juist langzaam ‘s nachts en verder niet gedurende de dag, maar als het wel een keer nodig is dan is het wel fijn als het zo snel mogelijk gaat. Dus goede ontwikkeling wat mij betreft.

Heb eergisteren iOS 18 geïnstalleerd en het viel mij op dat mijn telefoon nu ineens aangeeft dat de lader die ik ‘s nachts gebruik traag is met oranje batterij statistieken ipv groen. Alsof het niet goed zou zijn. 🤷‍♂️ (Zo’n originele 5 watt lader is het.)
M'n Android 8.1 telefoon heeft al jaren een popup bij het insteken van d oplader om te kiezen tussen snelladen en gewoon laden. Snap niet dat dit niet al jaren een standaard is bij heel veel telefoons. Die beginnen bij een snelle lader gewoon allemaal super snel te laden, terwijl daar helemaal niet altijd de noodzaak voor is of dat de gebruiker dat wil. Samsung biedt dit bijvoorbeeld naar mijn weten ook nog steeds niet aan.
Op zich blij met mijn iPhone 15, onlangs gekocht, vlak voor de aankondiging van iPhone 16 lol.

Maar goed, ben er tevreden mee, voorgaande Android telefoon ging sinds 2020 mee maar had korte ondersteuning, dank je trump. (Huawei p20 pro)
Ik weet niet hoe lief Apple er met iPhones mee is, maar bij Macs geven ze je meestal gewoon de nieuwste als je hem binnen ~2 weken van de aankondiging van nieuwe modellen hebt gekocht. Je zou eens bij een Apple Store langs kunnen gaan om te vragen wat er mogelijk is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.