Let op: je bekijkt een oudere versie van dit artikel. Bekijk hier de nieuwste versie van dit artikel.

Door Friso Weijers

Redacteur

De beste foldable smartphones

Smartphone Best Buy Guide

48

De beste foldable smartphones

Als je kijkt naar de buitenkant, lijken smartphones tegenwoordig maar saaie dingen: een rechthoek met een scherm erin, dat naar keuze iets groter of kleiner kan zijn. Foldables doorbreken die sleur, want een vouwscherm maakt nieuwe soorten toestellen mogelijk. Hoewel fabrikanten nog steeds experimenteren met concepten zoals uitrolbare schermen, is het aanbod voorlopig onder te verdelen in twee categorieën: toestellen die uitvouwen van een fors uitgevallen normale smartphone tot een kleine tablet, en toestellen ter grootte van een normale smartphone die dicht kunnen klappen tot een compact, maar wel wat dikker doosje.

Tabletvormige foldables zijn gericht op de poweruser die graag multitaskt. Op het grote scherm kunnen twee of zelfs meer apps gelijktijdig worden weergegeven. Klaptelefoons zijn vooral interessant vanwege het ingeklapt relatief kleine formaat. Overweeg je een kleine smartphone omdat grotere toestellen te lang zijn voor in je broekzak, dan kan zo'n foldable dus een mooi alternatief vormen. Beide soorten foldables hebben naast het vouwscherm vaak een tweede display die gewoon recht is. Daarop kun je meestal het beeld van de hoofdcamera('s) weergeven, zodat je die in plaats van de normale frontcamera kunt gebruiken om mooiere selfies te nemen.

Foldables zijn zeker niet voor iedereen de beste keuze. Vandaar ook dat we ze bespreken in een aparte categorie. Zo zijn de toestellen over het algemeen duur, zeker tabletvormige foldables. Er zijn niet heel veel verschillende opties, die allemaal op Android draaien; vouwbare iPhones zijn er vooralsnog niet. Accuduur en camera's zijn niet zo goed als bij de beste 'normale' high-end telefoons. Bovendien zijn de toestellen kwetsbaarder; een vouwscherm is bijvoorbeeld minder krasvast dan een normaal smartphonescherm en veel duurder om te vervangen, mocht het ooit stukgaan. Hoewel er waterdichte foldabes bestaan, zijn er nog geen foldables met dezelfde IP-rating voor stofdichtheid die de meeste 'gewone' high-end toestellen wel hebben.

Laatste update: 13-3-2024

We hebben het aanbod gecheckt, en dit zijn nog steeds onze aanraders. De Samsung Galaxy Z Fold4 en Z Flip4 zijn inmiddels nauwelijks nog verkrijgbaar, en verdwijnen uit het testveld.

De beste tabletvormige foldable

Best Buy

Samsung Galaxy Z Fold6, 256GB opslag Zilver
Samsung Galaxy Z Fold6, 256GB opslag Zilver 7,6" • 2160x1856 • 256GB Prijs bij publicatie: € 1.350,-

De Samsung Galaxy Z Fold6 is bijna onveranderd ten opzichte van de Galaxy Z Fold5, met een beduidend hogere schermhelderheid, een wat dunner en lichter design, en een dichtgeklapt betere accuduur. De dunste foldable is de Z Fold6 alsnog niet en de vouw in het scherm is weliswaar verminderd, maar nog steeds beter zichtbaar dan bij de concurrentie. Vorig jaar waren er al foldables met een uitgebreider camerasysteem dan de Z Fold5, en de Z Fold6 heeft bijna dezelfde camera. Evengoed beschikt het toestel over een aantal features die de concurrentie (nog) niet heeft. Denk aan uitgebreide software met allerlei multitaskingmogelijkheden, die bovendien zeer lang wordt geüpdatet: tot Android 21 en 2031. De ondersteuning voor de S-Pen (los verkrijgbaar) en Samsungs uitgebreide desktopmodus DeX zijn voor powerusers leuke extra's. De Fold6 is voorzien van de Qualcomm Snapdragon 8 Gen3-soc. Daarmee is het een van de snelste foldables, ook al zijn er 'normale' high-end toestellen met een nieuwere chip. Het toestel is volledig waterdicht, maar kan niet zo goed tegen stof.

De Galaxy Z Fold6 is goedkoper en breder verkrijgbaar dan de twee belangrijkste concurrenten in de Benelux: de Google Pixel 9 Pro Fold en Honor Magic V3. Door de fijnere schermverhouding voelt het werken op deze toestellen prettiger dan met de Fold6: het buitenscherm is minder smal en krap, en ook het vouwscherm geeft in de praktijk meer werkruimte. Bovendien hebben beide toestellen betere camera's dan de Fold6. Bijzonder aan de Magic V3 is dat het toestel dichtgeklapt bijna even dun is als een normale telefoon. De Pixel 9 Pro Fold heeft Google's schone Android-software met regelmatige updates. Behalve de prijs hebben de Pixel 9 Pro Fold en Magic V3 ook nog andere nadelen, waardoor we in deze categorie toch de Fold6 verkiezen. De Google-telefoon heeft een vrij zwakke soc, geen mogelijkheid voor peninvoer en een mindere accuduur. Bij de Magic V3 is de accuduur slecht bij het gebruik van het vouwscherm, dat ook een vrij lage maximale helderheid heeft. De MagicOS-software wordt minder lang geüpdatet dan die van de concurrentie, bevat relatief veel reclame en de multitaskinginterface voelt minder 'af' aan.

De Galaxy Z Fold5 kost een paar honderd euro minder dan de Galaxy Z Fold6, maar heeft veel van dezelfde eigenschappen. De soc is een jaar ouder, en let erop dat ook de Fold6 al een generatie achterloopt ten opzichte van 'normale' high-end telefoons. De software-updates duren bij de Fold5 ook veel korter, tot 2028 en Android 17. De Fold5 is daarbij wat dikker en zwaarder, en heeft minder heldere displays. Het scherm aan de voorkant is nog langwerpiger en daarmee wat minder fijn bruikbaar, waarbij de accuduur als je vooral dit scherm gebruikt, korter uitvalt.

Ook de OnePlus Open is al een wat ouder toestel, maar ondanks eerdere geruchten brengt de fabrikant dit jaar geen nieuwe foldable meer uit. Hij kan nog steeds interessant zijn als je vooral op zoek bent naar een foldable met goede camera. Het scharnier is ook goed; het scherm heeft een veel subtielere vouw dan de concurrentie. In veel andere opzichten heeft de Open slechtere eigenschappen. Net als de Galaxy Fold5 wordt het toestel nog maar tot 2028 bijgewerkt, dus een stuk minder lang dan de Fold6. Hij is bovendien niet waterdicht en heeft geen officiële ondersteuning voor peninvoer, draadloos laden of een desktopmodus. Dat geldt ook voor de opgefriste Apex Edition van de Open, voorzien van een nieuwe bordeauxrode kleur, een royale 16GB ram en 1TB opslag. Deze lijkt alleen in de webshop van de fabrikant zelf nog verkrijgbaar.

De beste 'klaptelefoon'

Best Buy

Samsung Galaxy Z Flip6, 256GB opslag Blauw
Samsung Galaxy Z Flip6, 256GB opslag Blauw 6,7" • 2640x1080 • 256GB Prijs bij publicatie: € 835,-

De Samsung Galaxy Z Flip6 is nipt onze favoriete 'klaptelefoon' van dit moment. De minimalistisch hoekig vormgegeven smartphone is relatief compact en waterdicht, maar niet zo bestand tegen stof en krassen als een normale high-end smartphone. Het scharnier is wat stroef en de vouw in het scherm is nog steeds wat zichtbaarder dan bij de concurrentie. Die grote display heeft wel een hoge maximale helderheid. Jammer dat Samsung nog steeds een wat minder goed coverscherm inbouwt, dat je standaard niet met alle toepassingen kunt gebruiken. De software is uitgebreid en wordt liefst zeven jaar bijgewerkt: tot Android 21 en 2031. Met een nieuwe 50-megapixelhoofdcamera voorzien van prima digitale zoom en een ultragroothoekcamera heeft de Z Flip6 een prima camerasysteem. Evenals andere klaptelefoons heeft de Z Flip6 aanzienlijk last van throttling, en de soc loopt een jaar achter op 'normale' high-end telefoons. Voor de beste systeemprestaties koop je hem dus niet. Ook de accuduur is minder goed dan bij een regulier toestel, waarbij het opladen erg traag gaat.

De Galaxy Z Flip6 is zeer nipt onze aanrader, maar er zijn genoeg redenen om de concurrent van Motorola te prefereren: de razr 50 Ultra. Dat toestel heeft een groter, fijner coverscherm en laadt veel sneller op. Tegelijk heeft de Samsung-telefoon een beter updatebeleid en een ultragroothoekcamera, die ook bij het maken van selfies zijn meerwaarde kan bewijzen. De razr 50 Ultra is momenteel iets goedkoper dan de Flip6, en bij Motorola krijg je standaard de dubbele hoeveelheid opslag: 512GB in plaats van 256GB.

De Samsung Galaxy Z Flip5 van vorig jaar kost ongeveer 700 euro bij de goedkoopste aanbieder. Gelet op het kleine prijsverschil met de Flip6 kun je beter voor het nieuwe model gaan, of je moet een hele goede aanbieding vinden: de Snapdragon 8 Gen2-soc is nog een jaar ouder en updates lopen bij de Flip5 nog door tot medio 2028, dus veel korter dan bij het nieuwe model.

Van de nog goedkopere fliptelefoons is de Motorola razr 50 de interessantste. Deze goedkopere variant op de razr 50 Ultra heeft wel een ultragroothoekcamera en is net als de razr 50 Ultra en de Samsung-foldables waterdicht. Het coverscherm is wat kleiner dan dat van de razr 50 Ultra, maar alsnog groter dan dat van de Galaxy Z Flip6. De MediaTek Dimensity 7300X-soc presteert echter niet beter dan de gemiddelde midrangetelefoon en het updatebeleid is korter: tot Android 17 en 2028.

Nog oudere fliptelefoons zijn alleen interessant als je vooral weinig wil betalen. Toestellen zoals de Motorola razr 40 Ultra en razr 40 kosten weliswaar duidelijk minder dan foldables van de huidige generatie, maar hebben een kort updatebeleid, een verouderde soc en een mindere accuduur dan courante modellen.

Uitgebreide testresultaten

Voor deze Best Buy Guide testten we in totaal 13 toestellen. Via de link vind je alle specificaties en testdata van de geteste smartphones in een vergelijkingstabel.

Beeldscherm

  • Max. helderheid (33%)
  • Max. helderheid (volledig scherm)
  • Min. helderheid
  • Gem. grijsafwijking
  • Gem. kleurafwijking
  • Gem. Colorchecker-afwijking
Piekhelderheid wit (33% schermoppervlakte)
Smartphone Resolutie Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Google Pixel 9 Pro Fold (coverscherm) 2152x2076
2.534
Google Pixel 9 Pro Fold 2152x2076
2.330
Samsung Galaxy Z Flip6 (vouwscherm) 2640x1080
2.241
Honor Magic V3 (scherm voorkant) 2344x2156
2.229
Samsung Galaxy Z Fold6 (vouwscherm) 2160x1856
2.183
Samsung Galaxy Z Fold6 (scherm voorkant) 2160x1856
2.144
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 2176x1812
1.540
Samsung Galaxy Z Flip5 2640x1080
1.535
OnePlus Open Apex Edition (vouwscherm) 2440x2268
1.532
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 2176x1812
1.524
Samsung Galaxy Z Flip6 (coverscherm) 2640x1080
1.477
OnePlus Open (vouwscherm) 2440x2268
1.460
Huawei Mate X6 (scherm voorkant) 2440x2240
1.449
Huawei Mate X6 (vouwscherm) 2440x2240
1.405
Motorola razr 40 2640x1080
1.248
OnePlus Open (scherm voorkant) 2440x2268
1.235
Motorola razr 40 Ultra 2640x1080
1.225
Motorola razr 50 2640x1080
1.210
Moto razr 50 ultra (vouwscherm) 2640x1080
1.206
Motorola razr 50 ultra (coverscherm) 2640x1080
1.047
Honor Magic V3 (vouwscherm) 2344x2156
980
Piekhelderheid wit (100% schermoppervlakte)
Smartphone Resolutie Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Honor Magic V3 (scherm voorkant) 2344x2156
1.823
Google Pixel 9 Pro Fold (coverscherm) 2152x2076
1.804
Google Pixel 9 Pro Fold 2152x2076
1.692
Samsung Galaxy Z Fold6 (scherm voorkant) 2160x1856
1.424
Samsung Galaxy Z Fold6 (vouwscherm) 2160x1856
1.337
Samsung Galaxy Z Flip6 (vouwscherm) 2640x1080
1.279
OnePlus Open Apex Edition (vouwscherm) 2440x2268
1.247
OnePlus Open (vouwscherm) 2440x2268
1.203
Huawei Mate X6 (vouwscherm) 2440x2240
1.150
OnePlus Open (scherm voorkant) 2440x2268
1.119
Moto razr 50 ultra (vouwscherm) 2640x1080
1.102
Huawei Mate X6 (scherm voorkant) 2440x2240
1.087
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 2176x1812
1.078
Motorola razr 50 ultra (coverscherm) 2640x1080
1.055
Motorola razr 40 Ultra 2640x1080
1.033
Motorola razr 40 2640x1080
1.009
Honor Magic V3 (vouwscherm) 2344x2156
986
Samsung Galaxy Z Flip6 (coverscherm) 2640x1080
967
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 2176x1812
915
Motorola razr 50 2640x1080
884
Samsung Galaxy Z Flip5 2640x1080
809
Minimale helderheid
Smartphone Resolutie Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 2176x1812
0,90
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 2176x1812
0,91
Samsung Galaxy Z Fold6 (scherm voorkant) 2160x1856
0,97
Samsung Galaxy Z Flip6 (coverscherm) 2640x1080
1,01
Samsung Galaxy Z Flip5 2640x1080
1,01
Samsung Galaxy Z Flip6 (vouwscherm) 2640x1080
1,43
Google Pixel 9 Pro Fold (coverscherm) 2152x2076
1,47
Google Pixel 9 Pro Fold 2152x2076
1,47
OnePlus Open (scherm voorkant) 2440x2268
1,79
OnePlus Open (vouwscherm) 2440x2268
1,88
Samsung Galaxy Z Fold6 (vouwscherm) 2160x1856
1,89
Honor Magic V3 (scherm voorkant) 2344x2156
1,90
Huawei Mate X6 (scherm voorkant) 2440x2240
2,02
Honor Magic V3 (vouwscherm) 2344x2156
2,11
OnePlus Open Apex Edition (vouwscherm) 2440x2268
2,11
Motorola razr 40 2640x1080
2,18
Huawei Mate X6 (vouwscherm) 2440x2240
2,22
Moto razr 50 ultra (vouwscherm) 2640x1080
2,41
Motorola razr 50 ultra (coverscherm) 2640x1080
2,46
Motorola razr 50 2640x1080
2,57
Motorola razr 40 Ultra 2640x1080
3,18
Gemiddelde grijsafwijking
Smartphone Resolutie Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung Galaxy Z Fold6 (vouwscherm) 2160x1856
0,56
Samsung Galaxy Z Flip6 (vouwscherm) 2640x1080
0,89
Honor Magic V3 (vouwscherm) 2344x2156
0,97
Samsung Galaxy Z Fold6 (scherm voorkant) 2160x1856
1,14
Moto razr 50 ultra (vouwscherm) 2640x1080
1,74
Google Pixel 9 Pro Fold 2152x2076
1,78
OnePlus Open (scherm voorkant) 2440x2268
1,83
Motorola razr 50 ultra (coverscherm) 2640x1080
1,92
Honor Magic V3 (scherm voorkant) 2344x2156
2,02
Huawei Mate X6 (scherm voorkant) 2440x2240
2,58
Huawei Mate X6 (vouwscherm) 2440x2240
2,62
Motorola razr 50 2640x1080
2,63
Google Pixel 9 Pro Fold (coverscherm) 2152x2076
2,72
Samsung Galaxy Z Flip6 (coverscherm) 2640x1080
2,75
Motorola razr 40 2640x1080
2,85
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 2176x1812
3,43
Samsung Galaxy Z Flip5 2640x1080
3,50
OnePlus Open (vouwscherm) 2440x2268
3,68
Motorola razr 40 Ultra 2640x1080
4,10
OnePlus Open Apex Edition (vouwscherm) 2440x2268
4,47
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 2176x1812
5,09
Gemiddelde kleurafwijking
Smartphone Resolutie Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Motorola razr 50 ultra (coverscherm) 2640x1080
0,62
Honor Magic V3 (vouwscherm) 2344x2156
0,77
Samsung Galaxy Z Fold6 (vouwscherm) 2160x1856
0,93
Samsung Galaxy Z Fold6 (scherm voorkant) 2160x1856
1,17
Samsung Galaxy Z Flip6 (vouwscherm) 2640x1080
1,24
OnePlus Open (scherm voorkant) 2440x2268
1,29
Honor Magic V3 (scherm voorkant) 2344x2156
1,32
Google Pixel 9 Pro Fold 2152x2076
1,46
Motorola razr 50 2640x1080
1,54
Samsung Galaxy Z Flip6 (coverscherm) 2640x1080
1,59
Moto razr 50 ultra (vouwscherm) 2640x1080
1,78
Huawei Mate X6 (vouwscherm) 2440x2240
1,90
Motorola razr 40 2640x1080
1,95
Google Pixel 9 Pro Fold (coverscherm) 2152x2076
2,00
Huawei Mate X6 (scherm voorkant) 2440x2240
2,05
OnePlus Open (vouwscherm) 2440x2268
2,12
Motorola razr 40 Ultra 2640x1080
2,20
Samsung Galaxy Z Flip5 2640x1080
2,24
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 2176x1812
2,53
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 2176x1812
2,85
OnePlus Open Apex Edition (vouwscherm) 2440x2268
3,24
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Smartphone Resolutie Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Honor Magic V3 (vouwscherm) 2344x2156
0,63
Samsung Galaxy Z Fold6 (vouwscherm) 2160x1856
0,80
Samsung Galaxy Z Fold6 (scherm voorkant) 2160x1856
0,89
Samsung Galaxy Z Flip6 (vouwscherm) 2640x1080
0,97
Honor Magic V3 (scherm voorkant) 2344x2156
1,15
Google Pixel 9 Pro Fold 2152x2076
1,26
OnePlus Open (scherm voorkant) 2440x2268
1,47
Huawei Mate X6 (vouwscherm) 2440x2240
1,62
Samsung Galaxy Z Flip6 (coverscherm) 2640x1080
1,64
Moto razr 50 ultra (vouwscherm) 2640x1080
1,70
Huawei Mate X6 (scherm voorkant) 2440x2240
1,79
Google Pixel 9 Pro Fold (coverscherm) 2152x2076
1,81
Samsung Galaxy Z Flip5 2640x1080
1,95
OnePlus Open (vouwscherm) 2440x2268
2,07
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 2176x1812
2,36
Motorola razr 50 2640x1080
2,76
Motorola razr 40 2640x1080
2,82
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 2176x1812
2,93
Motorola razr 40 Ultra 2640x1080
3,20
OnePlus Open Apex Edition (vouwscherm) 2440x2268
3,21
Motorola razr 50 ultra (coverscherm) 2640x1080
3,23

Accuduur

  • Accuduur browsen (Wifi)
  • Accuduur browsen (4G)
  • Accuduur video kijken
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Honor Magic V3 (scherm voorkant) 5.150mAh
19u3m
Samsung Galaxy Z Fold6 (scherm voorkant) 4.400mAh
19u2m
OnePlus Open (scherm voorkant) 4.805mAh
16u35m
Huawei Mate X6 (scherm voorkant) 5.200mAh
16u30m
Moto razr 50 ultra (vouwscherm) 4.000mAh
15u58m
Motorola razr 50 4.200mAh
15u22m
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 4.400mAh
15u13m
Google Pixel 9 Pro Fold (coverscherm) 4.650mAh
14u43m
OnePlus Open Apex Edition (vouwscherm) 4.805mAh
14u22m
Samsung Galaxy Z Fold6 (vouwscherm) 4.400mAh
14u13m
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 4.400mAh
13u59m
OnePlus Open (vouwscherm) 4.805mAh
13u55m
Samsung Galaxy Z Flip5 3.700mAh
13u45m
Samsung Galaxy Z Flip6 (vouwscherm) 4.000mAh
13u31m
Motorola razr 40 Ultra 3.800mAh
12u17m
Motorola razr 40 4.200mAh
11u57m
Google Pixel 9 Pro Fold 4.650mAh
11u46m
Honor Magic V3 (vouwscherm) 5.150mAh
10u44m
Huawei Mate X6 (vouwscherm) 5.200mAh
10u41m
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy Z Fold6 (scherm voorkant) 4.400mAh
14u57m
Huawei Mate X6 (scherm voorkant) 5.200mAh
14u50m
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 4.400mAh
13u45m
OnePlus Open (scherm voorkant) 4.805mAh
13u33m
Honor Magic V3 (scherm voorkant) 5.150mAh
13u9m
Motorola razr 50 4.200mAh
12u28m
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 4.400mAh
12u25m
Samsung Galaxy Z Flip6 (vouwscherm) 4.000mAh
12u10m
OnePlus Open (vouwscherm) 4.805mAh
11u56m
Samsung Galaxy Z Flip5 3.700mAh
11u42m
Moto razr 50 ultra (vouwscherm) 4.000mAh
11u23m
Google Pixel 9 Pro Fold (coverscherm) 4.650mAh
11u14m
Samsung Galaxy Z Fold6 (vouwscherm) 4.400mAh
11u8m
Motorola razr 40 4.200mAh
11u5m
Motorola razr 40 Ultra 3.800mAh
11u3m
Huawei Mate X6 (vouwscherm) 5.200mAh
10u58m
Google Pixel 9 Pro Fold 4.650mAh
9u21m
Honor Magic V3 (vouwscherm) 5.150mAh
8u39m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Huawei Mate X6 (scherm voorkant) 5.200mAh
1d9u47m
OnePlus Open (scherm voorkant) 4.805mAh
1d5u52m
Samsung Galaxy Z Fold6 (vouwscherm) 4.400mAh
1d2u51m
Moto razr 50 ultra (vouwscherm) 4.000mAh
1d2u10m
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 4.400mAh
1d2u8m
Huawei Mate X6 (vouwscherm) 5.200mAh
1d1u17m
Samsung Galaxy Z Flip6 (vouwscherm) 4.000mAh
1d1u2m
Samsung Galaxy Z Flip5 3.700mAh
1d56m
Motorola razr 50 4.200mAh
1d23m
Motorola razr 40 Ultra 3.800mAh
23u47m
Samsung Galaxy Z Fold5 (scherm voorkant) 4.400mAh
22u2m
OnePlus Open Apex Edition (vouwscherm) 4.805mAh
16u46m
OnePlus Open (vouwscherm) 4.805mAh
16u10m
Honor Magic V3 (vouwscherm) 5.150mAh
15u6m
Motorola razr 40 4.200mAh
14u59m

Opladen

  • Laadtijd
  • Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Smartphone Maximaal vermogen snelladen bedraad Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
Motorola razr 40 30W
50m
Moto razr 50 ultra (vouwscherm) 45W
55m
OnePlus Open Apex Edition (vouwscherm) 67W
1u6m
OnePlus Open (vouwscherm) 67W
1u6m
Motorola razr 50 33W
1u10m
Motorola razr 40 Ultra 30W
1u10m
Honor Magic V3 (vouwscherm) 66W
1u15m
Huawei Mate X6 (scherm voorkant) 66W
1u31m
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 25W
1u40m
Samsung Galaxy Z Fold6 (vouwscherm) 25W
1u41m
Google Pixel 9 Pro Fold 45W
1u51m
Samsung Galaxy Z Flip6 (vouwscherm)
1u55m
Samsung Galaxy Z Flip5 25W
2u6m
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Maximaal vermogen snelladen bedraad Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
OnePlus Open (vouwscherm) 67W
76
OnePlus Open Apex Edition (vouwscherm) 67W
73
Moto razr 50 ultra (vouwscherm) 45W
73
Motorola razr 40 30W
72
Motorola razr 50 33W
58
Honor Magic V3 (vouwscherm) 66W
58
Motorola razr 40 Ultra 30W
58
Samsung Galaxy Z Fold5 (vouwscherm) 25W
55
Samsung Galaxy Z Flip6 (vouwscherm)
53
Samsung Galaxy Z Fold6 (vouwscherm) 25W
52
Samsung Galaxy Z Flip5 25W
48
Huawei Mate X6 (scherm voorkant) 66W
45
Google Pixel 9 Pro Fold 45W
45

Reacties (48)

48
48
20
6
0
20
Wijzig sortering
Ik ben in het bezit van een Flip 4, maar zal de komende jaren geen foldable meer kopen.
In 14 maanden tijd 2x scherm kapot en 1x de screenprotector moeten laten vervangen omdat er een barst in kwam. Ongelofelijk fragiel toestel dat me meer werk heeft bezorgd aan herinstalleren dan alle smartphones die ik had in de afgelopen 20 jaar.
De screenprotector van mijn Flip4 ging ook stuk. Toestel is opgehaald door een koerier en 2 dagen later had ik hem weer terug. Gratis. Toch prima service.
De service is ook prima. En bij vervanging screenprotector kun je alles op je telefoon laten staan. Maar als je scherm kapot gaat dan wordt er een nieuw basis Android opgezet en dan mag je alles weer opnieuw installeren. Dat kost heel veel tijd, zeker omdat veel app instellingen of accounts niet mee worden genomen in de backup van Samsung.
Ik heb een Flip 3 met hetzelfde issue. Screenprotector is 1x tijdens garantie vervangen. Die garantie is net voorbij en de protector laat alweer los. Bij de 4 is dit blijkbaar niet verholpen, dus bij de 5 waarschijnlijk ook niet. Dat zou best genoemd mogen worden.

En dat het netjes gerepareerd wordt is natuurlijk geen excuus. Sowieso doet Samsung bij iedere reparatie een factory-reset, wat ,behalve veel herstelwerk, dramatisch is als je geen oude telefoon achter de hand hebt voor bv je bankzaken.

Voor mij geen Flip meer om deze reden. Terwijl ik verder eigenlijk hardstikke blij ben met het toestel.
Het voelt erg als een gesponsort artikel. Er zijn meerdere types en merken die niet meegenomen zijn die echt meer voordelen hebben dan deze 2 Samsung toestellen.
Onze redactionele artikelen zijn nooit gesponsord, ook de Best Buy Guides dus niet. De telefoons die in deze thread genoemd worden (Honor Magic V2, Oppo Find N3, Vivo Fold) zijn op dit moment niet of slecht verkrijgbaar in Nederland en België, en verkrijgbaarheid (en support) is juist bij deze koopgidsen een belangrijk punt. Dat gezegd hebbende: zodra er nieuwe toestellen beschikbaar komen proberen we die zo snel mogelijk te bemachtigen en te testen.
Vreemd dan dat de Fold 5 de beste is en de OnePlus Open op alle fronten het betere alternatief volgens jullie eigen review. Dan heet dat toch 'de beste foldable'
Ik bezit de Xiaomi Mix Fold 3. In mijn ogen verreweg de beste folding telefoon die men kan krijgen nu. Zowel kwalitatief en als men kijkt naar de prijs. Het klopt dat deze niet te verkrijgen is in Nederlandse winkels. Maar er zijn diverse websites die deze importeren en waar je ze toch binnen kan krijgen in NL. Ik mede hierom nooit iemand een Fold5 van Samsung aanraden omdat je daar al snel 500 euro meer voor betaald. En feit blijft dat het scherm aan de buitenkant onbruikbaar is op de Samsung. Het is veel te smal waar de Xiaomi Mix Fold 3 en Honor Magic V2 wel praktischere schermen hebben.

Design, gewicht en het feit dat de Xiaomi Mix Fold 3 maar 11mm dik is. Je krijgt ook veel betere specs en batterij duur. Alles werkt ook prima hier inclussief Google Play store en services. Wel flink wat bloatware op MIUI, maar een gemiddelde tweaker hier kan dat prima verwijderen allemaal.

Ik denk dat de beste folding phones echt wel de Xiaomi Mix Fold 3, Honor Magic V2 & OnePlus Open zijn. Ik zou absoluut niet een Samsung Fold 5 aanraden voor die prijs. Dit is in mijn ogen slecht "best buy" advies. De Samsung is duurder maar ook niet beter.

Edit: Moet wel zeggen, Samsung Fold 5 is nu een stuk goedkoper dan met de introductie en een paar maanden terug betaalde je nog 1600 euro. Maar toch blijf ik het een flop van een update vinden. Samsung heeft weinig nieuws gebracht waar andere merken dat wel hebben gedaan.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 13:17]

Probleem met Xiaomi is dat de Chinese overheid de baas is van je hardware, en met importeren buiten NL zit je met garantie. De garantie van AliExpress. En dat is geen garantie te noemen. Goedkoop kan dus duurkoop blijken. Beide factoren moet je meenemen in de prijs, en jij benoemt ze niet.
De chinese overheid... Hou aub op met die Donald Trump opmerkingen. We hadden er jaren nooit een issue mee om Chinese producten te gebruiken en ineens omdat Donald Trump een anti China beleid is gaan promoten is de EU ook krankzinnig gek aan het mee lopen. Feit is dat er genoeg apps op je telefoon zijn die mogelijk kwetsbaarheden naar verschillende landen sturen. Juist Amerika kan alles van jou zien. Wat boeit het of China dat dan ook kan? Honor, Huawei, Oppo, OnePlus, Xiaomi zijn allemaal populaire chinese brands die geweldige producten maken. Als jij zo bang bent kun je vast blijven houden aan je iPhone. Maar dit is complete gekkenpraat. Wat boeit het of de chinese overheid info over jou heeft samen met 3 miljard anderen op de planeet. Heel China en India gebruikt chinese telefoons. Denk je werkelijk dat jouw info hun iets boeit en ze er iets mee kunnen?

Ook garantie is gewoon nog te krijgen. Diezelfde importeurs sturen ook telefoons op voor garantie. Als je in China garantie hebt heb je dat via diezelfde importeur ook. Xiaomi is trouwens gewoon in europa te vinden dus je kan ook zelf naar een europese winkel of support en het opsturen. Fabrieksgarantie is internationaal geregeld. En wie praat over AliExpress? Je mag best wat meer respect hebben voor de Chinese hardware. Die is vrijwel altijd beter dan ze in Europa hebben.
Niet of slecht verkrijgbaar zou geen argument moeten zijn. Wel of een toestel officieel in ons land released is/verkocht wordt.

Misschien handig om in de intro van een BBG van smartphones uit te leggen waarom bepaalde toestellen wel of niet worden gekozen, want zoals opgemerkt wordt lijkt het op deze manier inderdaad gesponsord door Samsung en Motorola.
Mhua voor een review vind ik het wel fijn dat Tweakers het toestel ook echt in handen heeft, daarom is beschikbaarheid wel redelijk cruciaal :p

Al ben ik het 100% met je eens dat alle ‘runner ups’, alle toestellen die niet beschikbaar zijn, moeilijk verkrijgbaar of nog nét niet uit zijn ook genoemd mogen worden. Daarmee krijg je wel een beter beeld van de mogelijkheden.
Ik ga er vanuit dat toestellen ter beschikking krijgt gesteld door de fabrikant en/of importeur.
Hoe test je een apparaat wat niet verkrijgbaar is ?

Een toestel kan officieel released zijn in ons land. Maar als deze niet verkrijgbaar is, dan betekend dat helemaal niks. Het reviewen van zo'n toestel heeft dan ook geen enkele meerwaarde voor de consument, want het is toch niet verkrijgbaar.
Ik ga er vanuit dat zoals vele andere hardware sites ook Tweakers toestellen ter beschikking krijgt gesteld door de fabrikant en/of importeur.
Waarom staat de Microsoft Surface Duo 2 er dan niet tussen?
Die telefoon komt uit 2021 die ga je in 2024 niet meer opnemen in een aankoopadvies denk ik. Of is die zo goed dat die volgens jou zich kan meten met de telefoons uit deze best buy guide?

Daarnaast vraag ik mij af of dat wel een vouwbare telefoon is. Over het algemeen hebben we het toch over een scherm dat vouwt en niet 2 schermen met een scharnier er tussen waardoor je ook na het open klappen nog steeds 2 schermen hebt en niet 1.
Dat toestel is een lachertje. Die neemt niemand serieus.
Het aantal in officieel in Nederland verkrijgbare vouwtelefoons is nog heel beperkt.
Zelf zou ik het aantal verkrijgbare toestellen nog te beperkt vinden om een BBG samen te kunnen stellen.
De Honor Magic V2 zou eigenlijk rond eind januari in Nederland te koop moeten zijn (word in presales beloofd) maar of dit type inderdaad naar Nederland en de EU gaat komen is inmiddels onzeker.

Als je naar de reviews van de verschillende vouwtoestellen kijkt, dan hebben de niet meegenomen types op specifieke onderdelen wel wat pluspunten, maar zullen ze in een overall vergelijking toch het onderspit delven tov de Samsung modellen.
Ik vind het zelf ook jammer dat de Oppo Find N3 Flip niet mee is genomen in de test van klap telefoontjes.
Ik had deze graag gezien tegenover de Flip 5!
Tweakers kiest ervoor om alleen de in Nederland (redelijk) goed verkrijgbare telefoons in de BBG op te nemen. Helaas wordt de Oppo Find N3 Flip op dit moment niet officieel verkocht in Nederland. Hetzelfde geldt voor de Honor Magic V2 (@Llopigat). Wie toch zo'n toestel wil kopen zou ze via de UK of China moeten importeren. Voor veel mensen is dat voor een telefoon een stevig nadeel vanwege de garantie.
De Honor Magic V2 moet wel naar Nederland komen, maar wanneer is onzeker.
Dat de telefoons (nog) niet in de EU verkrijgbaar zijn heeft meestal een achterliggende rede. Mogelijk voldoet de software niet aan de privacy regels (AVG) van de EU.
De Honor Magic V2 is wel in de EU verkrijgbaar hoor.

In Duitsland bijvoorbeeld: https://www.hihonor.com/de/phones/honor-magic-v2/buy/
Als je gaat bestellen zal je merken dat dit een presale actie is. De levering zal gaan vermelden "na 29 feb".
In Nederland wordt de telefoon niet verkocht en zijn er geen presale acties. Er zijn wel een paar sites die de telefoon op de site hebben, maar met de opmerking "uitverkocht".

Tweakers kiest er voor de BBG voor om alleen toestellen op te nemen die in Nederland verkrijgbaar zijn. Dat vind ik ook prima verdedigbaar, want met importeren vanuit het buitenland heb je toch te maken met een aantal nadelen als kopersbescherming en garantie.
Het zal de keuze van de Best Buy niet veranderen. De Honor Magic V2 is simpelweg te duur en (overall) zeker niet beter.

Als het om een gezamenlijke review zou gaan zou ik minimaal de Honor Magic V2 wel in de lijst verwachten. Andere telefoons die in de UK wel verkrijgbaar zijn horen daar dan eigenlijk ook bij.
Echt ook jammer dat de Vivo Fold serie niet is meegenomen. Die heeft Google Play store zoals bijvoorbeeld de Honor Magic V2 niet - terwijl dat wél de dunste ter wereld is geloof ik.
Hier een Honor Magic V2 gebruiker.

De Magic v2 heeft eind oktober al de optie gekregen voor Google play store. Enige dat je hoedt te doen is je in te schrijven voor de Google bèta van Honor en dan krijg je binnen 24 uur 2 updates naar je telefoon gepushed. Daarna kan je zonder problemen de Google play store instaleren en gebruiken :)
Vertel eens wat meer over hoe deze bevalt? Ik ben erg benieuwd.
Tuurlijk! Al moet ik in eerlijkheid zeggen dat ik een vrij basis smartphone gebruiker ben. Heb de telefoon vooral gekocht omdat ik (zoals velen op tweakers) erg van nieuwe gadgets houd.

Wat ik erg fijn vind aan de telefoon is hoe dun deze is. Als je hem dichtgeklapt beet houdt voelt de telefoon gewoon goed aan in de hand. Ik heb al meerdere vrienden gehad die de telefoon naast hun eigen telefoon legde (pixel 8, iPhone 14) en verbaasd waren dat de telefoon weinig dikker was dan die van hen. Dit vond ik belangrijk, omdat je in dagelijks gebruik het toestel toch meestal dichtgeklapt gebruikt.

Opengeklapt gebruik ik voornamelijk om een Netflix serie te kijken O-) bij het toestel zit een dunne backcover met draaibare standaard meegeleverd, welke erg fijn werkt om het toestel gedraaid neer te zetten.

Als je de magic v2 in je handen hebt gehad en daarna een Samsung fold5 beetpakt snap je echt niet waarom mensen meer geld voor een log aanvoelende fold5 willen betalen!

Apps zoals WhatsApp passen zich mooi aan bij gebruik van het tweede scherm, waarbij je dan links de scroll lijst van gesprekken krijgt en rechts het volledige gesprek als je die aanklikt.

Camera heeft ook leuke gimics. Zo passen de binnenste schermen zich aan in welke stand de telefoon geopend is. En kan je ook bij een uitgevouwt toestel je buitenste scherm gebruiken om een selfie met je goede camera op de achterkant te maken. Ik noem deze dingen bewust gimics, want het nou niet bepaald ideaal om met een opengevouwen tablet in je hand een selfie te maken ;)

Telefoon komt standaard met een hele rits aan voorgeïnstalleerde Chinese apps, maar de meeste daarvan kan je zonder problemen verwijderen!

Tuurlijk zijn er een aantal minpunten:
- Je komt nog aardig wat Chinese tekens her en der tegen. Stoort mij totaal niet, maar kan een ander vervelend vinden.
- Sommige functies als de yoyo Honor AI assistent zijn niet bruikbaar omdat die in het Chinees zijn, en Honor account inloggen werkt niet omdat je verplicht een Chinees account met Chinees telefoonnummer moet aanmaken.
- Android auto werkt niet.
- Samsung smart watches werken niet. Samsung heeft een regio lock op hun smart watches en Bij de setup van mijn Samsung watch4 krijg ik simpelweg de melding dat het toestel niet wordt ondersteund.

Mocht je meer vragen hebben laat je het maar weten!
Jammer dat de Honor Magic V2 niet meegenomen is in de vergelijking. Die is met zijn gewicht en dikte echt eentje die de techniek vooruit stuwt. Bijna net zo dun als een gewone niet vouwbare telefoon. Ik was wel benieuwd geweest naar een tweakers review hiervan.
Grappig wil het net typen.... https://www.hihonor.com/global/phones/honor-magic-v2/

Gaat de fold 5 op vrijwel alle punten voorbij en hoewel lastiger verkrijgbaar kun je eraan komen als je wil.
Ja hier in Spanje en bijvoorbeeld Duitsland is hij gewoon te koop.

Wel enorm duur vergeleken met de Fold 5 (want de straatprijs is veel lager dan de adviesprijs). In China was hij ook een stuk goedkoper, ze richten zich hier duidelijk op de veel luxere markt.
Fijn dat de vouwbare telefoons eindelijk de aandacht krijgen die ze verdienen, al vind ik al die verschillende categorieën in aparte berichten wel iets minder overzichtelijk. Zou het wellicht een optie zijn om ook de klap- en vouwbare telefoons te scheiden? Mijn Fold3 voldoet nog, maar ter lering en vermaak vond ik deze en andere bbg's weer leuk leesvoer. Bedankt daarvoor! :-)
Ik verbaas me sterk over het feit dat de OnePlus Open niet de winnaar is. Aldus alle grote YouTubers (MKBHD en consorten) is die telefoon beter dan de Samsung telefoon…
Dat was ook mijn eerste reactie toen ik zag dat de Fold 5 de winnaar is, apart.
Een beetje magertjes deze bbg, imo. Nu zit je met een artikel waar je eigenlijk maar 2 tablet-modellen hebt getest, je geeft er 1 aan als aanbeveling en de ander als alternatief. Zo kan ik het ook natuurlijk. Net omdat je op het scherpst van de snee zit, zou ik verwachten dat grijze import-toestellen ook wel eens kunnen worden getest, al is het met een grote kanttekening erbij.
Wat raar ieder type een apart nieuwsbericht :?
Zie ook ons .plan hierover: .plan: Vernieuwing Tweakers Best Buy Guides

De reden dat we de verschillende categorieën lostrekken, is zodat we makkelijker en sneller updates kunnen uitvoeren als er nieuwe producten getest zijn of er prijswijzigingen optreden. Op die manier willen we onze adviezen beter up to date houden. We zullen in de toekomst regelmatig dus ook één categorie van een (kleine) update voorzien, terwijl andere ongewijzigd blijven.
Ik vind dit ook wel overzichtelijker eigenlijk. Zo kan je makkelijker naar de categorie gaan die je interesseert.
Ik ben enerzijds wel blij dat deze form factor zijn plekje in de markt heeft gevonden. Maakt een nieuwe telefoon kopen weer wat interessa ter. Anderzijds voelt het wel alsof dit segment nu ook aan het stagneren is. Oftewel, meer rare designs en gimmicks graag: laat die 4d telefoons maar komen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.